stdClass Object ( [id] => 622995 [title] => Reportaža iz razreda na koji je bila ogromna navala učenika iz cijele Hrvatske: 'Mi smo sretnici koji su uspjeli upasti, naša budućnost je industrija u kojoj se vrte milijarde dolara!' [alias] => reportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39 [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vjerojatno ste čuli da je to industrija koja je trenutačno veća od Hollywooda i glazbene industrije zajedno. Pobjednici u turnirima u gamingu dobivaju milijune eura, više nego u mnogim sportovima. Grade se posebni stadioni za gledanje natjecanja u gaming industriji koji imaju kapacitete za 55 tisuća gledatelja. Kod nas se o tome malo zna, ali to su prostori koji se otvaraju i akterima naše priče.

S druge strane, Hrvatskoj nedostaje oko tri tisuće programera, informatičara, a oni će to moći raditi nakon završetka srednje škole. Uostalom, danas možete sjediti za računalom u Hrvatskoj i raditi s cijelim svijetom.

Objašnjava to Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, dok razgovaramo o perspektivi prve generacije tehničara za razvoj videoigara koja je od ove školske godine upisana ovdje kao prva u Hrvatskoj uopće.

Poluoblačno je vrijeme, prohladno jutro u srijedu. Krenuli smo od 60-ak kilometara udaljenog Zagreba kako bismo već u osam sati bili zajedno na nastavi s tim učenicima, zbog kojih se ovih dana škola nalazi pod pravom opsadom sedme sile. Preduhitrili su nas – nastava je počela već u 7.10.

- Učenici će biti u školi dnevno od šest do osam sati. Ovo je četverogodišnji eksperimentalni program, imat će puno strukovnih predmeta, od osnova programiranja, razvoja videoigara, 3D modeliranja, grafike u videoigrama do marketinga. Od općeobrazovnih predmeta tu su samo oni koji su obvezni na maturi, plus fizika, tjelesna kultura i vjeronauk. Htio sam ja da tjelesni imaju tri sata tjedno, ali nije se uklopilo u satnicu – upijamo još informacija o programu školovanja od ravnatelja Malovića prije nego budućim "gejmerima" banemo u razred.

- Cilj je da učenici završetkom školovanja budu osposobljeni samostalno izraditi videoigru, ali i da načine nekoliko vlastitih igrica koje mogu staviti na tržište - još će ravnatelj.

Mnogo je tinte potrošeno nakon što je početkom svibnja ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo zeleno svjetlo za upis prve generacije tehničara za razvoj videoigara upravo u Sisku. Ipak, samo nekoliko riječi podsjetnika: inicijativa za to niknula je unutar projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji su Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SIMORA pokrenuli s ciljem pretvaranja ove županije u središte gaming industrije.

U gradu koji je smatran industrijskim divom bivše države, a danas pomalo otužnim simbolom industrijskog propadanja i nestajanja, srednjoškolski program koji je nagovijestio neku dinamičniju budućnost unio je priličnu živost.

- Skepsa, ako je i postojala zbog pokretanja programa baš u ovoj županiji, brzo je splasnula. Ove godine u prvi razred za školovanje tehničara za razvoj videoigara upisali smo jedan razred s 23 učenika. Prijava je bilo deseterostruko više, za oko 200 kandidata ovaj je program bio prvi izbor, bilo je interesa učenika iz Splita, Istre, Zagreba - prepričava ravnatelj Malović.

No, budući da ovdje nema učeničkog doma, što bi se trebalo riješiti dogodine, mnogi su odustali. Ukupno 23 sretnika, koji su pravo upisa ostvarili prema kriterijima koji vrijede za upise u sve srednje škole u Hrvatskoj (uglavnom ocjene i opći uspjeh iz osnovne škole, a doznajemo kako su većina bili odlikaši), dolazi uglavnom iz Siska i Sisačko-moslavačke županije, ali ima i onih iz Zagreba, odnosno Samobora, Velike Gorice...

I evo ih. Svi u razredu, za računalima, jer tako će izgledati većina nastave. Treći je dan nove školske godine. Radoznali smo, u javnosti je već bilo komentara kako mora da su to neki "geekovi" koji se "ne skidaju" s igrica. Zasad ćemo reći samo da je svima njima upis ovoga programa bio najveća želja i prvi izbor. Oduševljenje školom i programom, entuzijazam, optimizam i motivaciju jednako dijele i učenici i nastavnici i ravnatelj.

Profesor Zoran Ivanić, uz asistenciju Almina Muratovića, programera u gaming industriji, upoznaje ih s ciljem predmeta (a predavat će im ukupno tri - Građa računala, Teorija razvoja videoigara, Osnove programiranja). U razredu je samo jedna djevojka – Ella Martinović iz Novske.

- Kad sam došla na upis, mama mi je rekla: “Nemaš nijednu curu u razredu!” Ne smeta mi to, i u osnovnoj školi više sam se družila s dečkima. Zašto ovaj program? To je jedino što me zanima i to je bio moj prvi izbor - prepričava Ella.

Voli igrice, ali na laptopu je samo Minecraft. U školi je, kaže, pohađala i radionicu za videoigrice i malo-pomalo ta se ljubav iskristalizirala. Ali, Ella voli i crtati, kako na laptopu, tako i “fizički”, točnije voli slikati temperama. I već vidi potencijalni budući interes:

- Voljela bih izrađivati igrice, ali prije svega dizajnirati likove. Opet nešto povezano s crtanjem - kaže djevojka.

Koliko ima volje za usmjerenjem koje je odabrala pokazat ćemo samo na primjeru njezina putovanja od kuće do škole i natrag: u srijedu se probudila u pet ujutro. Mama ju je iz Novske dovezla u Kutinu, odakle je autobusom došla u Sisak. Natrag će autobusom do Kutine te potom vlakom do Novske. Druge opcije nema.

Putnik je i Gabrijel Krakić iz Sunje, ali povezanost je puno bolja i put kraći (oko pola sata).

- Bližio se kraj školske godine i još uvijek nisam znao gdje se upisati. Doznao sam za ovaj smjer od prijateljice. Nažalost, ona nije upala, a ja jesam. Oduševljen sam i smjerom i školom – ispričao je Gabrijel svoj put do upisa, dodajući kako mu se posebno sviđa što će imati puno prakse, a škola nudi i brojne izvanškolske aktivnosti.

On je od svih naših sugovornika najveći fun videoigrica – dnevno je uz njih najmanje pet sati, a najdraže su mu Minecraft i League of Legends.

- S pet godina života vidio sam mamu kako igra igrice na kompjutoru. Sjećam se da je i ujak imao konzolu pa sam igrao Super Marija, a prije telefona na touch djed je imao onaj stari telefon, postojala je ona igrica sa zmijom na svakoj Nokiji – prisjeća se Gabrijel početaka veza sa svijetom koji će mu u budućnosti biti i posao.

Zasad su mu planovi vezani za dizajn, odnosno volio bi dizajnirati karaktere likova u igricama, a ne isključuje ni programiranje. Ako pak mislite da nakon škole i pet sati igrica Gabrijel nema vremena za ništa drugo, varate se.

- Devet godina bavim se folklorom, a prije sam trenirao i nogomet te bio u vatrogasnom klubu - nabraja budući tehničar za razvoj videoigara.

Umjesto Škole za grafiku i dizajn u Zagrebu, koju je gotovo bio spreman upisati, Martin Manwe Kurtz iz Kutine u Sisku je našao ono što ga stvarno zanima.

- Zanimljivo je koliko se informacija može prenijeti pomoću igre, slično kao kada se piše knjiga. Možeš ispričati priču i to je zabavno, zanimljivo - objašnjava Martin svoju motivaciju.

Martin je uz videoigrice tek jedan do dva sata dnevno i ne misli da je njegova generacija posebno fanatična u tome.

- Više bi to mogle biti sljedeće generacije, djeca koja danas imaju osam godina - procjenjuje budući "gejmer", koji se jednom vidi u kompaniji za izradu videoigara.

Njegov je interes usmjeren prema audiodizajnu, zvukovima i glazbi u igricama, ali i vizualnom dizajnu. Sve to ne čudi jer ovaj mladić svira bubnjeve u bendu, a zna svirati i klavir.

I ne zaboravimo dodati podatak s početka teksta – vrijednost gaming industrije, s više od 200 milijuna gejmera u svijetu, procjenjuje se danas na više od stotinu milijardi dolara! Kada završe školu, ovaj prvi naraštaj hrvatskih srednjoškolaca gejmera ne mora ići daleko (a kažu nam da to zasad i ne misle) jer u poduzetničkom inkubatoru u Novskoj već sada rade firme (čiji su stručnjaci sudjelovali i u realizaciji ovoga školskog programa), u kojima se ovi mladi mogu zaposliti.

Također, kako kaže ravnatelj Malović, u sklopu projekta županijskog razvoja gaming industrije, u tome poduzetničkom inkubatoru svi oni koji žele otvoriti tvrtku za izradu videoigrica (pa tako i ovi učenici kada završe školu) mogu dobiti prostor te novčanu potporu Zavoda za zapošljavanje, Sisačko-moslavačke županije i Grada Novske koja se ukupno penje i do 160 tisuća kuna.

- Program školovanja za tehničara za razvoj videoigara nije dio kurikularne reforme "Škola za život", ali je baš za život ovih učenika super! - uvjeren je ravnatelj Malović.

Naučit će pisati i scenarije

U vrijeme kada iz prosvjete svi bježe u neke isplativije vode, 45-godišnji profesor Zoran Ivanić, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, učinio je suprotno: nakon 12 godina zaposlenja u banci u Zagrebu, odakle je svaki dan putovao iz Siska, lani je napustio taj posao i zaposlio se u sisačkoj Tehničkoj školi. Od ove godine predaje tehničarima za razvoj videoigara.

- Oduševljen sam i sve se zasad čini odličnim. Motivacije ne nedostaje. Ne samo da će učenici naučiti programirati i izrađivati videoigre, nego će znati napraviti web-stranice, softvere, aplikacije, što će im omogućiti širok raspon zaposlenja, od tržišta videoigara koje je sada u ekspanziji pa do banaka, zašto ne? - našalio se profesor Ivanić.

U sklopu njegova predmeta učenici će, primjerice, učiti pisati scenarije za videoigrice s razradom likova, a kod drugog profesora će crtati i osmisliti animaciju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva generacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-09-12 23:39:50 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-12 23:44:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-12 23:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14984 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646624.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646632.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646614.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646612.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646610.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646608.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646596.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/11\/Mozaik\/11646600.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15236870 Threads: 3 Questions: 3173677240 Slow queries: 7111403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235435348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/reportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39-622995 [printLink] => /vijesti/hrvatska/reportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39-622995?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362994 [name] => videoigre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => videoigre [link] => /tag/videoigre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679330 [name] => Obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obrazovanje [link] => /tag/obrazovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva generacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reportaža iz razreda na koji je bila ogromna navala učenika iz cijele Hrvatske: 'Mi smo sretnici koji su uspjeli upasti, naša budućnost je industrija u kojoj se vrte milijarde dolara!' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646624.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646624.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646632.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646614.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646612.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646610.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646608.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646596.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/11/Mozaik/11646600.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vjerojatno ste čuli da je to industrija koja je trenutačno veća od Hollywooda i glazbene industrije zajedno. Pobjednici u turnirima u gamingu dobivaju milijune eura, više nego u mnogim sportovima. Grade se posebni stadioni za gledanje natjecanja u gaming industriji koji imaju kapacitete za 55 tisuća gledatelja. Kod nas se o tome malo zna, ali to su prostori koji se otvaraju i akterima naše priče.

S druge strane, Hrvatskoj nedostaje oko tri tisuće programera, informatičara, a oni će to moći raditi nakon završetka srednje škole. Uostalom, danas možete sjediti za računalom u Hrvatskoj i raditi s cijelim svijetom.

Objašnjava to Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, dok razgovaramo o perspektivi prve generacije tehničara za razvoj videoigara koja je od ove školske godine upisana ovdje kao prva u Hrvatskoj uopće.

Poluoblačno je vrijeme, prohladno jutro u srijedu. Krenuli smo od 60-ak kilometara udaljenog Zagreba kako bismo već u osam sati bili zajedno na nastavi s tim učenicima, zbog kojih se ovih dana škola nalazi pod pravom opsadom sedme sile. Preduhitrili su nas – nastava je počela već u 7.10.

- Učenici će biti u školi dnevno od šest do osam sati. Ovo je četverogodišnji eksperimentalni program, imat će puno strukovnih predmeta, od osnova programiranja, razvoja videoigara, 3D modeliranja, grafike u videoigrama do marketinga. Od općeobrazovnih predmeta tu su samo oni koji su obvezni na maturi, plus fizika, tjelesna kultura i vjeronauk. Htio sam ja da tjelesni imaju tri sata tjedno, ali nije se uklopilo u satnicu – upijamo još informacija o programu školovanja od ravnatelja Malovića prije nego budućim "gejmerima" banemo u razred.

- Cilj je da učenici završetkom školovanja budu osposobljeni samostalno izraditi videoigru, ali i da načine nekoliko vlastitih igrica koje mogu staviti na tržište - još će ravnatelj.

Mnogo je tinte potrošeno nakon što je početkom svibnja ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo zeleno svjetlo za upis prve generacije tehničara za razvoj videoigara upravo u Sisku. Ipak, samo nekoliko riječi podsjetnika: inicijativa za to niknula je unutar projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji su Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SIMORA pokrenuli s ciljem pretvaranja ove županije u središte gaming industrije.

U gradu koji je smatran industrijskim divom bivše države, a danas pomalo otužnim simbolom industrijskog propadanja i nestajanja, srednjoškolski program koji je nagovijestio neku dinamičniju budućnost unio je priličnu živost.

- Skepsa, ako je i postojala zbog pokretanja programa baš u ovoj županiji, brzo je splasnula. Ove godine u prvi razred za školovanje tehničara za razvoj videoigara upisali smo jedan razred s 23 učenika. Prijava je bilo deseterostruko više, za oko 200 kandidata ovaj je program bio prvi izbor, bilo je interesa učenika iz Splita, Istre, Zagreba - prepričava ravnatelj Malović.

No, budući da ovdje nema učeničkog doma, što bi se trebalo riješiti dogodine, mnogi su odustali. Ukupno 23 sretnika, koji su pravo upisa ostvarili prema kriterijima koji vrijede za upise u sve srednje škole u Hrvatskoj (uglavnom ocjene i opći uspjeh iz osnovne škole, a doznajemo kako su većina bili odlikaši), dolazi uglavnom iz Siska i Sisačko-moslavačke županije, ali ima i onih iz Zagreba, odnosno Samobora, Velike Gorice...

I evo ih. Svi u razredu, za računalima, jer tako će izgledati većina nastave. Treći je dan nove školske godine. Radoznali smo, u javnosti je već bilo komentara kako mora da su to neki "geekovi" koji se "ne skidaju" s igrica. Zasad ćemo reći samo da je svima njima upis ovoga programa bio najveća želja i prvi izbor. Oduševljenje školom i programom, entuzijazam, optimizam i motivaciju jednako dijele i učenici i nastavnici i ravnatelj.

Profesor Zoran Ivanić, uz asistenciju Almina Muratovića, programera u gaming industriji, upoznaje ih s ciljem predmeta (a predavat će im ukupno tri - Građa računala, Teorija razvoja videoigara, Osnove programiranja). U razredu je samo jedna djevojka – Ella Martinović iz Novske.

- Kad sam došla na upis, mama mi je rekla: “Nemaš nijednu curu u razredu!” Ne smeta mi to, i u osnovnoj školi više sam se družila s dečkima. Zašto ovaj program? To je jedino što me zanima i to je bio moj prvi izbor - prepričava Ella.

Voli igrice, ali na laptopu je samo Minecraft. U školi je, kaže, pohađala i radionicu za videoigrice i malo-pomalo ta se ljubav iskristalizirala. Ali, Ella voli i crtati, kako na laptopu, tako i “fizički”, točnije voli slikati temperama. I već vidi potencijalni budući interes:

- Voljela bih izrađivati igrice, ali prije svega dizajnirati likove. Opet nešto povezano s crtanjem - kaže djevojka.

Koliko ima volje za usmjerenjem koje je odabrala pokazat ćemo samo na primjeru njezina putovanja od kuće do škole i natrag: u srijedu se probudila u pet ujutro. Mama ju je iz Novske dovezla u Kutinu, odakle je autobusom došla u Sisak. Natrag će autobusom do Kutine te potom vlakom do Novske. Druge opcije nema.

Putnik je i Gabrijel Krakić iz Sunje, ali povezanost je puno bolja i put kraći (oko pola sata).

- Bližio se kraj školske godine i još uvijek nisam znao gdje se upisati. Doznao sam za ovaj smjer od prijateljice. Nažalost, ona nije upala, a ja jesam. Oduševljen sam i smjerom i školom – ispričao je Gabrijel svoj put do upisa, dodajući kako mu se posebno sviđa što će imati puno prakse, a škola nudi i brojne izvanškolske aktivnosti.

On je od svih naših sugovornika najveći fun videoigrica – dnevno je uz njih najmanje pet sati, a najdraže su mu Minecraft i League of Legends.

- S pet godina života vidio sam mamu kako igra igrice na kompjutoru. Sjećam se da je i ujak imao konzolu pa sam igrao Super Marija, a prije telefona na touch djed je imao onaj stari telefon, postojala je ona igrica sa zmijom na svakoj Nokiji – prisjeća se Gabrijel početaka veza sa svijetom koji će mu u budućnosti biti i posao.

Zasad su mu planovi vezani za dizajn, odnosno volio bi dizajnirati karaktere likova u igricama, a ne isključuje ni programiranje. Ako pak mislite da nakon škole i pet sati igrica Gabrijel nema vremena za ništa drugo, varate se.

- Devet godina bavim se folklorom, a prije sam trenirao i nogomet te bio u vatrogasnom klubu - nabraja budući tehničar za razvoj videoigara.

Umjesto Škole za grafiku i dizajn u Zagrebu, koju je gotovo bio spreman upisati, Martin Manwe Kurtz iz Kutine u Sisku je našao ono što ga stvarno zanima.

- Zanimljivo je koliko se informacija može prenijeti pomoću igre, slično kao kada se piše knjiga. Možeš ispričati priču i to je zabavno, zanimljivo - objašnjava Martin svoju motivaciju.

Martin je uz videoigrice tek jedan do dva sata dnevno i ne misli da je njegova generacija posebno fanatična u tome.

- Više bi to mogle biti sljedeće generacije, djeca koja danas imaju osam godina - procjenjuje budući "gejmer", koji se jednom vidi u kompaniji za izradu videoigara.

Njegov je interes usmjeren prema audiodizajnu, zvukovima i glazbi u igricama, ali i vizualnom dizajnu. Sve to ne čudi jer ovaj mladić svira bubnjeve u bendu, a zna svirati i klavir.

I ne zaboravimo dodati podatak s početka teksta – vrijednost gaming industrije, s više od 200 milijuna gejmera u svijetu, procjenjuje se danas na više od stotinu milijardi dolara! Kada završe školu, ovaj prvi naraštaj hrvatskih srednjoškolaca gejmera ne mora ići daleko (a kažu nam da to zasad i ne misle) jer u poduzetničkom inkubatoru u Novskoj već sada rade firme (čiji su stručnjaci sudjelovali i u realizaciji ovoga školskog programa), u kojima se ovi mladi mogu zaposliti.

Također, kako kaže ravnatelj Malović, u sklopu projekta županijskog razvoja gaming industrije, u tome poduzetničkom inkubatoru svi oni koji žele otvoriti tvrtku za izradu videoigrica (pa tako i ovi učenici kada završe školu) mogu dobiti prostor te novčanu potporu Zavoda za zapošljavanje, Sisačko-moslavačke županije i Grada Novske koja se ukupno penje i do 160 tisuća kuna.

- Program školovanja za tehničara za razvoj videoigara nije dio kurikularne reforme "Škola za život", ali je baš za život ovih učenika super! - uvjeren je ravnatelj Malović.

Naučit će pisati i scenarije

U vrijeme kada iz prosvjete svi bježe u neke isplativije vode, 45-godišnji profesor Zoran Ivanić, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, učinio je suprotno: nakon 12 godina zaposlenja u banci u Zagrebu, odakle je svaki dan putovao iz Siska, lani je napustio taj posao i zaposlio se u sisačkoj Tehničkoj školi. Od ove godine predaje tehničarima za razvoj videoigara.

- Oduševljen sam i sve se zasad čini odličnim. Motivacije ne nedostaje. Ne samo da će učenici naučiti programirati i izrađivati videoigre, nego će znati napraviti web-stranice, softvere, aplikacije, što će im omogućiti širok raspon zaposlenja, od tržišta videoigara koje je sada u ekspanziji pa do banaka, zašto ne? - našalio se profesor Ivanić.

U sklopu njegova predmeta učenici će, primjerice, učiti pisati scenarije za videoigrice s razradom likova, a kod drugog profesora će crtati i osmisliti animaciju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/reportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39-622995 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca35fc39b23c8e819bba4457088e0e1046efeaac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reporta%C5%BEa+iz+razreda+na+koji+je+bila+ogromna+navala+u%C4%8Denika+iz+cijele+Hrvatske%3A+%26%23039%3BMi+smo+sretnici+koji+su+uspjeli+upasti%2C+na%C5%A1a+budu%C4%87nost+je+industrija+u+kojoj+se+vrte+milijarde+dolara%21%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Freportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39-622995 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Freportaza-iz-razreda-na-koji-je-bila-ogromna-navala-ucenika-iz-cijele-hrvatske-39-mi-smo-sretnici-koji-su-uspjeli-upasti-nasa-buducnost-je-industrija-u-kojoj-se-vrte-milijarde-dolara-39-622995 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva generacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaprva generacija

Reportaža iz razreda na koji je bila ogromna navala učenika iz cijele Hrvatske: 'Mi smo sretnici koji su uspjeli upasti, naša budućnost je industrija u kojoj se vrte milijarde dolara!'

13. rujna 2019. - 01:39

Vjerojatno ste čuli da je to industrija koja je trenutačno veća od Hollywooda i glazbene industrije zajedno. Pobjednici u turnirima u gamingu dobivaju milijune eura, više nego u mnogim sportovima. Grade se posebni stadioni za gledanje natjecanja u gaming industriji koji imaju kapacitete za 55 tisuća gledatelja. Kod nas se o tome malo zna, ali to su prostori koji se otvaraju i akterima naše priče.

S druge strane, Hrvatskoj nedostaje oko tri tisuće programera, informatičara, a oni će to moći raditi nakon završetka srednje škole. Uostalom, danas možete sjediti za računalom u Hrvatskoj i raditi s cijelim svijetom.

Objašnjava to Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, dok razgovaramo o perspektivi prve generacije tehničara za razvoj videoigara koja je od ove školske god...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:38