stdClass Object ( [id] => 126091 [title] => Purda stigao kući: Nikoga ne krivim i ne razmišljam o odšteti; Kosor: Ovo se više ne smije ponoviti (FOTO) [alias] => purda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tihomir Purda pušten je danas kasno poslijepodne iz ekstradicijskog pritvora u Zenici. Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika našeg Veleposlanstva u BiH.

- Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci - izjavio je tada vidno uzbuđeni Purda kratko novinarima.

Točno u 19.27 sati Purda je sletio Vladinim zrakoplovom na pistu Zračne luke Osijek, a svega nekoliko tremnutaka poslije i po prvi put zakoračio na hrvatsko tlo nakon 57 dana koje je proveo u zatvoru u BiH.

U prostoru aerodroma čekalo ga je njegovih 20-ak vukovarskih prijatelja i suboraca predvođenih predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih kocentacijskih logora Danileom Rehakom te brojne novinarske ekipe.

- Zahvalan sam Vladi RH, našoj ambasadi u Sarajevu i svom odvjetniku. Sretan sam, uzbuđen i ne znam što bih vam više rekao. Jedva čekam da dođem kući, da vidim suprugu i djecu i da se dobro odmorim - kratko je poručio Purda kroz prozor auta kojim su ga htjeli iz zračne oluke direktno odvesti obitelji.

No automobil su okružili branitelji i predstavnici medija te je na njihov poziv Purda izašao iz automobila kako bi se pozdravio i slikao sa svojim prijateljima, koji su ga dočekali skandirajući njegovo prezime.

- Uzbuđen sam jako i ne znam stvarno što bih vam rekao. Vjerovao sam Vladi i svima koji su radili na mom oslobađanju. Kako sam se osjećao u pritvoru? Usamljeno i teško, ali morao sam biti hrabar i izdržati sve to. Zahvalio bih svim svojim suborcima, svim braniteljima u Hrvatskoj koji su mi davali potporu, jer sam čuo što se sve događalo zbog mene - zaključio je vidno uzbuđeni branitelj, prije nego je ponovno sjeo u auto koji će ga odvesti obitelji nakon gotovo dva mjeseca izbivanja iz svoga doma.

Dolazak kući

Suze i grčeviti zagrljaji dočekali su Tihomira Purdu u Vukovaru, u četvrtak točno u 20 sati, kada je u svoj grad, u pratnji policijskih vozila, konačno stigao nakon 57 dana pritvora u Zenici u BiH što ih je proveo pod sumnjom za ratni zločin.

Pred stambenom zgradom u strogom centru Vukovara čekali su ga trudna supruga Slobodanka i njihovo troje djece Ivan (14), Tomislav (10) i Martina (7).

Prvotni vrisak kada se pred zgradom zaustavio automobil, trenutak kasnije zamijenile su suze sreće i snažni zagrljaji Tihomira sa sinovima, kćeri i suprugom.

- Govorila sam - dok god moj Tihomir ne stupi na hrvatsko tlo, ne mogu biti sigurna da nam se vraća kući! Sve dok ga ne vidom na vratima našeg doma. Hvala Bogu, došao je i taj dan! Došao je konačno, svojoj djeci - uzbuđena je bila supruga Slobodanka, u šestom mjesecu trudnoće. Sretna i, nakon gotovo dva mjeseca s osmjehom na licu, supruga Tihomira Purde nije mogla prestati plakati.

- Presretan sam. Ne znam što bih rekao, sa svojom sam obitelji i to mi je najbitnije - bile su prve Purdine riječi po dolasku u Vukovar. Da ide kući i da je konačno slobodan - jer je Srbija odustala od njegova progona - doznao je tek u četvrtak poslijepodne, ni tada ne znajući da će par sati kasnije biti kod kuće. Zahvalio se hrvatskoj Vladi, veleposlanstvu u BiH i svom odvjetniku Josipu Muselimoviću.

- Svima se zahvaljujem. Prvo ću sa svojom djecom uživati i odmarati, a poslije idem na pecanje - rekao je novinarima. U pritvoru, dodao je, nije strahovao da će biti izručen Srbiji jer je znao da „nema na osnovu čega“. Nikoga, kaže, ne smatra krivim za ono što mu se dogodilo.

- To je valja tako moralo biti - tvrdi, ponavljajući zahvalu „braniteljima i svima na podršci“. Tihomir Purda rekao je da nije znao za tjeralicu Interpola Srbije jer u suprotnom „ne bi ovako završio“. Obavijestio ga nije nitko, kaže.

- Meni je najvažnije da sam došao kući, ne mislim ni o kakvom traženju odštete ni tužbama, ne vjerujem. Moja obitelj mi je najveće bogatstvo - rekao je Tihomir Purda koji je svog branitelja, mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića pozvao i za kuma četvrtom djetetu koje očekuje obitelj Purda.

Tihomira je pred njegovim stanom dočekala i skupina branitelja Vukovara, a nakon srdačnih pozdrava obitelj se otputila u mir svoga stana, ponovno zajedno nakon gotovo dva mjeseca. Najstariji sin Ivan od sreće se bacio u snijeg, a supruga Slobodanka na upit je novinara priznala i da će suprugu naručiti ćevape jer od silnog uzbuđenja ništa nije mogla skuhati.

Kosor: Ovo se više ne smije ponoviti

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je u četvrtak vijest da je srbijansko pravosuđe odustalo od progona hrvatskog branitelja Tihomira Purde zbog nedostatka dokaza.

“Mi ćemo sada raditi na tome da se to više nikad ne dogodi”, rekla je hrvatska premijerka u izjavi novinarima nakon sastanka s europskom povjerenicom Vivienne Reding u Banskim dvorima.

Josipović: Pravda je ipak pobijedila

- Rasplet slučaja gospodina Purde pokazuje da je pravda ipak pobijedila. Gospodin Purda je tijekom rata bio izložen torturi, a sada i neosnovanom pritvaranju. Pravda je pobijedila jer se pokazalo da je suradnja između država omogućila donošenje ispravne odluke srbijanskog tužiteljstva, rekao ej predsjednik Josipović.

- Nakon što je naše Državno odvjetništvo provelo istragu i ustvrilo da je g. Purda nevin, znao sam da će predmet ovako završiti. Politika suradnje među državama pokazala se kao superiorna antagoniziranju i raspirivanju mržnje. Isto tako, pokazalo se tko je koristio slučaj za svoje male, politikantske ciljeve.

- Posebno, neki su neodgovorni političari, poput g. Hebranga i nekih desnih medija, slučaj Purda željeli iskoristiti za diskreditaciju politike pomirenja i suradnje koju zagovaram. Ali, pokazalo se, suradnja država najbolji je način da se izbjegnu nepravde poput one učinjene g. Purdi. Očekujem od tužiteljstava svih država u regiji da se suradnjom i provjerom informacija izbjegnu ovakve nepravde.

(jl), d. z., š. selimović, n. patković, s. butigan
foto: dado ruvić / cropix
vlado kos / cropix
d. glibušić / cropix

Sačić: Nastavljamo s prosvjedima

Vijest da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo od kaznenog progona Purde, Maslova i Janjića Tromblona Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haaškog optuženika Mladena Markača, organizator nedavnog braniteljskog prosvjeda u Zagrebu, dočekuje s oduševljenjem.

– Sretni smo, naravno. To je zasluga svih nas prosvjednika jer bez nas ne bi bilo ni reakcije Vlade – kaže Sačić.

Ako je Purda bio glavni motiv za okupljanje branitelja i svih ogorčenih i nezadovoljnih građana na Trgu bana Jelačića, znači li to da razloga za prosvjede branitelja više nema?

– Ne, idemo dalje! Mi od naših zahtjeva ne odustajemo. Prosvjedi idu u smjeru zahtjeva za vojnim sudovima za branitelje i puštanjem svih hrvatskih branitelja iz zatvora da se brane sa slobode... ponajprije NE za EU, to je naš glavni cilj. Vidite, sada se pušta Purda, ali je već stigao zahtjev za privođenjem Vladimira Fabera i još 20 specijalaca zbog Maslenice. Prema tome, to su njihovi trikovi i podvale, jedne puste, a druge već traže. Svim prosvjednicima, hrabrim i moralnim ljudima čestitam što su imali hrabrosti izići na ulice i tražiti pravdu – kaže Sačić.

D. BLAŽEVIĆ

Čolak: Od prevelikog pritiska nisam mogao ni spavati

Dok je srbijansko Tužiteljstvo taktiziralo, iščekujući odluku Suda BiH, odnosno ministra Bariše Čolaka o neizručenju Purde, kako sami ne bi morali odustati od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza, ministar Čolak se žalio svojim prijateljima “da zbog pritisaka u slučaju Purda ne može spavati“.

A premijerka Kosor, vele nam njezini sugovornici, u slučaju Purda nije skrivala nezadovoljstvo radom odvjetnika Josipa Muselimovića. Smatrala je da “Muselimović napada hrvatske vlasti, umjesto da se bolje i više pravno angažira u obrani Purde na Sudu BiH“.

Inače, diplomatskim kanalima tražila se pomoć i od međunarodnih dužnosnika da ne dođe do izručenja Purde Srbiji.

Z.S.A.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-03 18:12:38 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-03 21:39:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-03 20:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7684 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2011\/03\/03\/Novosti\/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek9-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda21-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda20-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda18-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda17-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda13-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda9-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda6-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda2-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/vukovar_purda22-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek10-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek11-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek8-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek7-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek6-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek5-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek4-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek3-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek2-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_osijek1-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_muselimovic-030311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/03\/Novosti\/PURDA\/purda_muselimovic1-030311.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"469x312"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x506"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x475"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x455"},{"size0":"373x550"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7626692 Threads: 3 Questions: 1551507350 Slow queries: 4727023 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111224216 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/purda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto-126091 [printLink] => /vijesti/hrvatska/purda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto-126091?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 155157 [name] => tihomirpurda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomirpurda [link] => /tag/tihomirpurda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Purda stigao kući: Nikoga ne krivim i ne razmišljam o odšteti; Kosor: Ovo se više ne smije ponoviti (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-47-06-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/03/Novosti/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/03/Novosti/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek9-030311.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda21-030311.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda20-030311.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda18-030311.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda17-030311.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda13-030311.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda9-030311.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda6-030311.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda2-030311.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/vukovar_purda22-030311.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek10-030311.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek11-030311.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek8-030311.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek7-030311.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek6-030311.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek5-030311.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek4-030311.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek3-030311.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek2-030311.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_osijek1-030311.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_muselimovic-030311.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/03/Novosti/PURDA/purda_muselimovic1-030311.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tihomir Purda pušten je danas kasno poslijepodne iz ekstradicijskog pritvora u Zenici. Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika našeg Veleposlanstva u BiH.

- Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci - izjavio je tada vidno uzbuđeni Purda kratko novinarima.

Točno u 19.27 sati Purda je sletio Vladinim zrakoplovom na pistu Zračne luke Osijek, a svega nekoliko tremnutaka poslije i po prvi put zakoračio na hrvatsko tlo nakon 57 dana koje je proveo u zatvoru u BiH.

U prostoru aerodroma čekalo ga je njegovih 20-ak vukovarskih prijatelja i suboraca predvođenih predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih kocentacijskih logora Danileom Rehakom te brojne novinarske ekipe.

- Zahvalan sam Vladi RH, našoj ambasadi u Sarajevu i svom odvjetniku. Sretan sam, uzbuđen i ne znam što bih vam više rekao. Jedva čekam da dođem kući, da vidim suprugu i djecu i da se dobro odmorim - kratko je poručio Purda kroz prozor auta kojim su ga htjeli iz zračne oluke direktno odvesti obitelji.

No automobil su okružili branitelji i predstavnici medija te je na njihov poziv Purda izašao iz automobila kako bi se pozdravio i slikao sa svojim prijateljima, koji su ga dočekali skandirajući njegovo prezime.

- Uzbuđen sam jako i ne znam stvarno što bih vam rekao. Vjerovao sam Vladi i svima koji su radili na mom oslobađanju. Kako sam se osjećao u pritvoru? Usamljeno i teško, ali morao sam biti hrabar i izdržati sve to. Zahvalio bih svim svojim suborcima, svim braniteljima u Hrvatskoj koji su mi davali potporu, jer sam čuo što se sve događalo zbog mene - zaključio je vidno uzbuđeni branitelj, prije nego je ponovno sjeo u auto koji će ga odvesti obitelji nakon gotovo dva mjeseca izbivanja iz svoga doma.

Dolazak kući

Suze i grčeviti zagrljaji dočekali su Tihomira Purdu u Vukovaru, u četvrtak točno u 20 sati, kada je u svoj grad, u pratnji policijskih vozila, konačno stigao nakon 57 dana pritvora u Zenici u BiH što ih je proveo pod sumnjom za ratni zločin.

Pred stambenom zgradom u strogom centru Vukovara čekali su ga trudna supruga Slobodanka i njihovo troje djece Ivan (14), Tomislav (10) i Martina (7).

Prvotni vrisak kada se pred zgradom zaustavio automobil, trenutak kasnije zamijenile su suze sreće i snažni zagrljaji Tihomira sa sinovima, kćeri i suprugom.

- Govorila sam - dok god moj Tihomir ne stupi na hrvatsko tlo, ne mogu biti sigurna da nam se vraća kući! Sve dok ga ne vidom na vratima našeg doma. Hvala Bogu, došao je i taj dan! Došao je konačno, svojoj djeci - uzbuđena je bila supruga Slobodanka, u šestom mjesecu trudnoće. Sretna i, nakon gotovo dva mjeseca s osmjehom na licu, supruga Tihomira Purde nije mogla prestati plakati.

- Presretan sam. Ne znam što bih rekao, sa svojom sam obitelji i to mi je najbitnije - bile su prve Purdine riječi po dolasku u Vukovar. Da ide kući i da je konačno slobodan - jer je Srbija odustala od njegova progona - doznao je tek u četvrtak poslijepodne, ni tada ne znajući da će par sati kasnije biti kod kuće. Zahvalio se hrvatskoj Vladi, veleposlanstvu u BiH i svom odvjetniku Josipu Muselimoviću.

- Svima se zahvaljujem. Prvo ću sa svojom djecom uživati i odmarati, a poslije idem na pecanje - rekao je novinarima. U pritvoru, dodao je, nije strahovao da će biti izručen Srbiji jer je znao da „nema na osnovu čega“. Nikoga, kaže, ne smatra krivim za ono što mu se dogodilo.

- To je valja tako moralo biti - tvrdi, ponavljajući zahvalu „braniteljima i svima na podršci“. Tihomir Purda rekao je da nije znao za tjeralicu Interpola Srbije jer u suprotnom „ne bi ovako završio“. Obavijestio ga nije nitko, kaže.

- Meni je najvažnije da sam došao kući, ne mislim ni o kakvom traženju odštete ni tužbama, ne vjerujem. Moja obitelj mi je najveće bogatstvo - rekao je Tihomir Purda koji je svog branitelja, mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića pozvao i za kuma četvrtom djetetu koje očekuje obitelj Purda.

Tihomira je pred njegovim stanom dočekala i skupina branitelja Vukovara, a nakon srdačnih pozdrava obitelj se otputila u mir svoga stana, ponovno zajedno nakon gotovo dva mjeseca. Najstariji sin Ivan od sreće se bacio u snijeg, a supruga Slobodanka na upit je novinara priznala i da će suprugu naručiti ćevape jer od silnog uzbuđenja ništa nije mogla skuhati.

Kosor: Ovo se više ne smije ponoviti

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je u četvrtak vijest da je srbijansko pravosuđe odustalo od progona hrvatskog branitelja Tihomira Purde zbog nedostatka dokaza.

“Mi ćemo sada raditi na tome da se to više nikad ne dogodi”, rekla je hrvatska premijerka u izjavi novinarima nakon sastanka s europskom povjerenicom Vivienne Reding u Banskim dvorima.

Josipović: Pravda je ipak pobijedila

- Rasplet slučaja gospodina Purde pokazuje da je pravda ipak pobijedila. Gospodin Purda je tijekom rata bio izložen torturi, a sada i neosnovanom pritvaranju. Pravda je pobijedila jer se pokazalo da je suradnja između država omogućila donošenje ispravne odluke srbijanskog tužiteljstva, rekao ej predsjednik Josipović.

- Nakon što je naše Državno odvjetništvo provelo istragu i ustvrilo da je g. Purda nevin, znao sam da će predmet ovako završiti. Politika suradnje među državama pokazala se kao superiorna antagoniziranju i raspirivanju mržnje. Isto tako, pokazalo se tko je koristio slučaj za svoje male, politikantske ciljeve.

- Posebno, neki su neodgovorni političari, poput g. Hebranga i nekih desnih medija, slučaj Purda željeli iskoristiti za diskreditaciju politike pomirenja i suradnje koju zagovaram. Ali, pokazalo se, suradnja država najbolji je način da se izbjegnu nepravde poput one učinjene g. Purdi. Očekujem od tužiteljstava svih država u regiji da se suradnjom i provjerom informacija izbjegnu ovakve nepravde.

(jl), d. z., š. selimović, n. patković, s. butigan
foto: dado ruvić / cropix
vlado kos / cropix
d. glibušić / cropix

Sačić: Nastavljamo s prosvjedima

Vijest da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo od kaznenog progona Purde, Maslova i Janjića Tromblona Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haaškog optuženika Mladena Markača, organizator nedavnog braniteljskog prosvjeda u Zagrebu, dočekuje s oduševljenjem.

– Sretni smo, naravno. To je zasluga svih nas prosvjednika jer bez nas ne bi bilo ni reakcije Vlade – kaže Sačić.

Ako je Purda bio glavni motiv za okupljanje branitelja i svih ogorčenih i nezadovoljnih građana na Trgu bana Jelačića, znači li to da razloga za prosvjede branitelja više nema?

– Ne, idemo dalje! Mi od naših zahtjeva ne odustajemo. Prosvjedi idu u smjeru zahtjeva za vojnim sudovima za branitelje i puštanjem svih hrvatskih branitelja iz zatvora da se brane sa slobode... ponajprije NE za EU, to je naš glavni cilj. Vidite, sada se pušta Purda, ali je već stigao zahtjev za privođenjem Vladimira Fabera i još 20 specijalaca zbog Maslenice. Prema tome, to su njihovi trikovi i podvale, jedne puste, a druge već traže. Svim prosvjednicima, hrabrim i moralnim ljudima čestitam što su imali hrabrosti izići na ulice i tražiti pravdu – kaže Sačić.

D. BLAŽEVIĆ

Čolak: Od prevelikog pritiska nisam mogao ni spavati

Dok je srbijansko Tužiteljstvo taktiziralo, iščekujući odluku Suda BiH, odnosno ministra Bariše Čolaka o neizručenju Purde, kako sami ne bi morali odustati od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza, ministar Čolak se žalio svojim prijateljima “da zbog pritisaka u slučaju Purda ne može spavati“.

A premijerka Kosor, vele nam njezini sugovornici, u slučaju Purda nije skrivala nezadovoljstvo radom odvjetnika Josipa Muselimovića. Smatrala je da “Muselimović napada hrvatske vlasti, umjesto da se bolje i više pravno angažira u obrani Purde na Sudu BiH“.

Inače, diplomatskim kanalima tražila se pomoć i od međunarodnih dužnosnika da ne dođe do izručenja Purde Srbiji.

Z.S.A.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/purda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto-126091 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd62fd8af73fa04e40d79eea8f91c773298b7a0c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Purda+stigao+ku%C4%87i%3A+Nikoga+ne+krivim+i+ne+razmi%C5%A1ljam+o+od%C5%A1teti%3B+Kosor%3A+Ovo+se+vi%C5%A1e+ne+smije+ponoviti+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto-126091 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-stigao-kuci-nikoga-ne-krivim-i-ne-razmisljam-o-odsteti-kosor-ovo-se-vise-ne-smije-ponoviti-foto-126091 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Purda stigao kući: Nikoga ne krivim i ne razmišljam o odšteti; Kosor: Ovo se više ne smije ponoviti (FOTO)

Piše PSD.
3. ožujka 2011. - 21:57

Tihomir Purda pušten je danas kasno poslijepodne iz ekstradicijskog pritvora u Zenici. Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika našeg Veleposlanstva u BiH.

- Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci - izjavio je tada vidno uzbuđeni Purda kratko novinarima.

Točno u 19.27 sati Purda je sletio Vladinim zrakoplovom na pistu Zračne luke Osijek, a svega nekoliko tremnutaka poslije i po prvi put zakoračio na hrvatsko tlo nakon 57 dana koje je proveo u zatvoru u BiH.

U prostoru aerodroma čekalo ga je njegovih 20-ak vukovarskih prijatelja i suboraca predvođenih predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih kocentacijskih logora Danileom Rehakom te brojne novinarske ekipe.

- Zahvalan sam Vladi RH, našoj ambasa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:47