stdClass Object ( [id] => 126178 [title] => Purda: Obožavam premijerku, poslala je zrakoplov po mene; Josipović o Hebrangu: Osobni jeftini bodovi [alias] => purda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

/ Bilo pa prošlo. Nikoga ne krivim, nisam ljut, čak ni na Srbiju jer nisam zlopamtilo, nek' im je sve najbolje. Sada, nakon svega, jedino želim normalan, smiren život s obitelji - kazat će Tihomir Purda jutro poslije besane noći s djecom i suprugom u njihovu vukovarskom stanu.

Iza tog 41-godišnjeg vukovarskog branitelja i logoraša ostalo je 57 dana zeničkog zatvora, pod sumnjom Srbije za ratni zločin koja je od progona na koncu, odustala zbog nedostatka dokaza. Tihomir priznaje da je u tim danima bilo straha i neizvjesnosti.

/ Prvih pet dana ništa nisam jeo, gušila me briga za djecu, pušio sam 3-4 kutije cigareta dnevno i smršavio oko deset kilograma. Nisam si dozvolio da potonem u crne misli. Vjerovao sam da ću na slobodu jer sam nevin, jer sam časno branio Vukovar kao i drugi hrvatski branitelji - priča Tihomir Purda koji je u pritvoru KPZ-a Zenica u BiH doznao i da će mu se ispuniti želja jer supruga Slobodanka rodit će u lipnju - curicu.

Otkako je stigao kući, djeca Ivan (14), Tomislav (10) i Martina (7) od oca se ne odvajaju, a sa suprugom je pričao sve do 5 sati ujutro.

/ Još nismo ni svjesni svega, ali smo presretni. Bilo je teško, nekako smo 'izgurali', imali oslonac i podršku mnogih. Bila sam i ljuta jer možda nije moralo doći do toga. Sad više nisam, valjda je tako moralo - nadovezuje Slobodanka koja će suprugu kaže, ispunjavati sve želje.

A zaželio se domaće kave, ženine kuhinje. U Zenici se nije tužio, tretman je bio dobar, pratio je vijesti, dobio je i ćevape, jednom su mu čak donijeli i 41 čokoladu koje je podijelio s drugima. Prvo će se dobro odmoriti, a onda sinove povesti na Dunav, na pecanje.

/ Djeca i supruga bili su mi stalno na pameti, oni su mi davali snagu da izdržim. Svake večeri, prije spavanja, uz krevet su mi bile slike djece i onda bih pričao s njima i govorio „tata će se vratiti“ - kaže Tihomir, dok Slobodanka strahuje hoće li poslije, kada se „sve slegne“, biti posljedica jer Tihomir boluje od PTSP-a zbog čega teško podnosi zatvorene, skučene prostore.

Tihomir ponavlja kako ga nitko nije upozorio da je njegovo ime na tjeralici. Godinama je išao u BiH, u jeftiniji shopping, isto kao i tog 5. siječnja, na graničnom prijelazu Županja-Orašje. Kaže, s prijateljem Srbinom koji je poslije zaplakao.

/ Rekli su mi za tjeralicu i da sam uhićen, noge su mi se odrezale, od šoka - kazuje Tihomir koji iz Hrvatske, preko granice više neće, za svaki slučaj. Volio bi, dodaje, da se i Željko Marić što prije vrati kući.

/ Kad su me ispitivali u Sarajevu, sve sam ispričao kako je bilo, istinu, drugo nisam imao. Ratnog zločina nije bilo, spasili smo tog jednog ranjenog srpskog vojnika, žao mi je što kasnije preminuo, čak to nisam ni znao. U logoru, poslije pada Vukovara - bio sam devet mjeseci u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici - potpisivao jesam, morao sam, ne sjećam se ni što sve. Bilo je batina, torture su bile stalno, tjerali su me jesti biber i sol, tukli po tabanima da nisam mogao hodati - prisjeća se Vukovarac Purda.

Unatoč svemu što je pretrpio - i prije 20 godina i sada - ne spominje ni osjećaj nepravde, ni ogorčenosti. Zbog zlostavljanja u logorima u Srbiji krivci bi, kaže, jednom trebali odgovarati.

/ Ne krivim nikoga zbog ovoga što se sada dogodilo, ni u Hrvatskoj, pa ni u Srbiji. Vjerujem da će naše institucije to riješiti - dodaje Tihomir „presretan i zahvalan što je kod kuće“. No, braniteljima bi ipak poručio neka ne idu preko granice jer ne bi volio da završe kao on.

Duboko ga je dirnula podrška koju su mu davali branitelji u Hrvatskoj.

/ Svaka im čast, ponosan sam - kaže. Hoće li tražiti odštetu zbog 57 dana pritvora, Tihomir Purda nema konkretan odgovor. O tim „pravim stvarima“ razgovarat će sa svojim odvjetnikom iz BiH, Josipom Muselimovićem, kojeg je pozvao i da bude krsni kum četvrtom djetetu u obitelji Purda.

sanja butigan
foto: cropix

Zahvalan premijerki, oduševljen Vladinim avionom

/ Vjerovao sam našoj Vladi, znao sam da sve čine kako bi me što prije vratili u Hrvatsku. Samo je trebalo strpljenja - rekao je u petak Tihomir Purda brojnim novinarima u svom vukovarskom stanu. Zahvalan je premijerki Kosor što se u Hrvatsku vratio Vladinim zrakoplovom.

/ To mi je bilo jako drago, prvi sam se put u životu vozio avionom! Kožna sjedala, poslužili su nam kavu, mineralnu, sve .. - rekao je još uvijek uzbuđen zbog povratka kući. Kaže i da se iste večeri čuo s premijerkom Kosor koja mu je rekla „da se drži“ i koju, kako je rekao novinarima, „posebno obožava“. Rekao je i da mu se ne sviđa „pretjerivanje“ na prosvjedima protiv Vlade.

/ Na miran prosvjed za prava branitelja bih išao, ali ne bih sudjelovao da se psuje protiv Vlade, to ne bih, ne volim se nikome zamjerati - tvrdi Tihomir Purda.

Josipović: Osobni jeftini bodovi

„Slučaj Purda je zaključen na najbolji način, puštanjem na slobodu. Takav je rasplet omogućila politika pomirenja u regiji i politika suradnje. Može li itko zamisliti da bi Purda bio pušten pred pet ili deset godina!? Za tu politiku zaslužni su svi koji je vode, pa i Vlada. Zato me zaista čudi izjava gospodina Hebranga koja negira politiku pomirenja. Ta izjava predstavlja do sada najtvrđu kritiku vanjske politike koju zajedno sa mnom vodi  i sukreira Vlada, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor“, prokomentirao je Ivo Josipović, predsjendik države izjavu Andrije Hebranga o tome da je Josipovićeva politika pomirenja prema Srbima kriva za uhićenje Purde.

„To očito govori kako i dio vladajuće stranke u slučaju Purda vidi priliku za politiziranje i dobivanje osobnih jeftinih bodova, pa i po cijenu da napadne vladu koju vodi njihova stranka. A da Hrvatska vodi vanjsku politiku i politiku prema susjedima koju zagovara Hebrang, Purda bi i danas bio u zatvoru čekajući nepravedno suđenje“, istaknuo je Josipović.

Prema njegovim riječima, za pozitivan rasplet slučaja Purda zaslužan je, bez sumnje, glavni državni odvjetnik Bajić.

„Najprije je donio hrabru odluku da ne preuzme progon, a onda uspješno prezentirao srbijanskom kolegi dokaze o nevinosti Purde. Sigurno, i srbijanski je tužitelj postupio profesionalno. Mislim da je vrijeme da dvije države dogovore suradnju tako da se slični događaji ne ponove a da stvarni počinitelji zločina budu kažnjeni“, rekao je Josipović.

f. laušić

Odvjetnik Gulišija: Ima pravo na naknadu štete

Tihomir Purda ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog uhićenja, potvrdio nam je splitski odvjetnik mr. Željko Gulišija, objašnjavajući kako to pravo Purda ne može ostvariti u BiH, nego u Srbiji, preko tamošnjeg odvjetnika.

/ Novčana naknada zbog neosnovanog uhićenja predviđena je srbijanskim Kaznenim zakonom, ali ne mogu govoriti o iznosu naknade u Srbiji. No u Hrvatskoj su takvi sudski sporovi rezultirali odštetom od 400 do 500 kuna po danu pritvora, a iznos ovisi o tome koliko je osumnjičenik patio. To znači da bi osoba koja je neosnovano provela u pritvoru dva mjeseca u Hrvatskoj mogla dobiti odštetu od 24 do 30 tisuća kuna - kaže mr. Gulišija.

On ističe i kako ovakav razvoj događaja potvrđuje da je DORH dobro postupio kada su priopćili da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde i drugih osumnjičenika. Da je Odvjetništvo postupilo drugačije i utvrdilo da ima elemenata ratnog zločina, to bi značilo da je priznalo nezakonit dokaz.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-04 16:47:03 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-04 19:03:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-04 16:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/03/03/Novosti/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "469x312" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15092706 Threads: 2 Questions: 3159636377 Slow queries: 7065770 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235141411 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/purda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi-126178 [printLink] => /vijesti/hrvatska/purda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi-126178?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 155157 [name] => tihomirpurda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomirpurda [link] => /tag/tihomirpurda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Purda: Obožavam premijerku, poslala je zrakoplov po mene; Josipović o Hebrangu: Osobni jeftini bodovi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-36-02-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/03/Novosti/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/03/Novosti/vukovar_ttttpurda17-030311_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

/ Bilo pa prošlo. Nikoga ne krivim, nisam ljut, čak ni na Srbiju jer nisam zlopamtilo, nek' im je sve najbolje. Sada, nakon svega, jedino želim normalan, smiren život s obitelji - kazat će Tihomir Purda jutro poslije besane noći s djecom i suprugom u njihovu vukovarskom stanu.

Iza tog 41-godišnjeg vukovarskog branitelja i logoraša ostalo je 57 dana zeničkog zatvora, pod sumnjom Srbije za ratni zločin koja je od progona na koncu, odustala zbog nedostatka dokaza. Tihomir priznaje da je u tim danima bilo straha i neizvjesnosti.

/ Prvih pet dana ništa nisam jeo, gušila me briga za djecu, pušio sam 3-4 kutije cigareta dnevno i smršavio oko deset kilograma. Nisam si dozvolio da potonem u crne misli. Vjerovao sam da ću na slobodu jer sam nevin, jer sam časno branio Vukovar kao i drugi hrvatski branitelji - priča Tihomir Purda koji je u pritvoru KPZ-a Zenica u BiH doznao i da će mu se ispuniti želja jer supruga Slobodanka rodit će u lipnju - curicu.

Otkako je stigao kući, djeca Ivan (14), Tomislav (10) i Martina (7) od oca se ne odvajaju, a sa suprugom je pričao sve do 5 sati ujutro.

/ Još nismo ni svjesni svega, ali smo presretni. Bilo je teško, nekako smo 'izgurali', imali oslonac i podršku mnogih. Bila sam i ljuta jer možda nije moralo doći do toga. Sad više nisam, valjda je tako moralo - nadovezuje Slobodanka koja će suprugu kaže, ispunjavati sve želje.

A zaželio se domaće kave, ženine kuhinje. U Zenici se nije tužio, tretman je bio dobar, pratio je vijesti, dobio je i ćevape, jednom su mu čak donijeli i 41 čokoladu koje je podijelio s drugima. Prvo će se dobro odmoriti, a onda sinove povesti na Dunav, na pecanje.

/ Djeca i supruga bili su mi stalno na pameti, oni su mi davali snagu da izdržim. Svake večeri, prije spavanja, uz krevet su mi bile slike djece i onda bih pričao s njima i govorio „tata će se vratiti“ - kaže Tihomir, dok Slobodanka strahuje hoće li poslije, kada se „sve slegne“, biti posljedica jer Tihomir boluje od PTSP-a zbog čega teško podnosi zatvorene, skučene prostore.

Tihomir ponavlja kako ga nitko nije upozorio da je njegovo ime na tjeralici. Godinama je išao u BiH, u jeftiniji shopping, isto kao i tog 5. siječnja, na graničnom prijelazu Županja-Orašje. Kaže, s prijateljem Srbinom koji je poslije zaplakao.

/ Rekli su mi za tjeralicu i da sam uhićen, noge su mi se odrezale, od šoka - kazuje Tihomir koji iz Hrvatske, preko granice više neće, za svaki slučaj. Volio bi, dodaje, da se i Željko Marić što prije vrati kući.

/ Kad su me ispitivali u Sarajevu, sve sam ispričao kako je bilo, istinu, drugo nisam imao. Ratnog zločina nije bilo, spasili smo tog jednog ranjenog srpskog vojnika, žao mi je što kasnije preminuo, čak to nisam ni znao. U logoru, poslije pada Vukovara - bio sam devet mjeseci u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici - potpisivao jesam, morao sam, ne sjećam se ni što sve. Bilo je batina, torture su bile stalno, tjerali su me jesti biber i sol, tukli po tabanima da nisam mogao hodati - prisjeća se Vukovarac Purda.

Unatoč svemu što je pretrpio - i prije 20 godina i sada - ne spominje ni osjećaj nepravde, ni ogorčenosti. Zbog zlostavljanja u logorima u Srbiji krivci bi, kaže, jednom trebali odgovarati.

/ Ne krivim nikoga zbog ovoga što se sada dogodilo, ni u Hrvatskoj, pa ni u Srbiji. Vjerujem da će naše institucije to riješiti - dodaje Tihomir „presretan i zahvalan što je kod kuće“. No, braniteljima bi ipak poručio neka ne idu preko granice jer ne bi volio da završe kao on.

Duboko ga je dirnula podrška koju su mu davali branitelji u Hrvatskoj.

/ Svaka im čast, ponosan sam - kaže. Hoće li tražiti odštetu zbog 57 dana pritvora, Tihomir Purda nema konkretan odgovor. O tim „pravim stvarima“ razgovarat će sa svojim odvjetnikom iz BiH, Josipom Muselimovićem, kojeg je pozvao i da bude krsni kum četvrtom djetetu u obitelji Purda.

sanja butigan
foto: cropix

Zahvalan premijerki, oduševljen Vladinim avionom

/ Vjerovao sam našoj Vladi, znao sam da sve čine kako bi me što prije vratili u Hrvatsku. Samo je trebalo strpljenja - rekao je u petak Tihomir Purda brojnim novinarima u svom vukovarskom stanu. Zahvalan je premijerki Kosor što se u Hrvatsku vratio Vladinim zrakoplovom.

/ To mi je bilo jako drago, prvi sam se put u životu vozio avionom! Kožna sjedala, poslužili su nam kavu, mineralnu, sve .. - rekao je još uvijek uzbuđen zbog povratka kući. Kaže i da se iste večeri čuo s premijerkom Kosor koja mu je rekla „da se drži“ i koju, kako je rekao novinarima, „posebno obožava“. Rekao je i da mu se ne sviđa „pretjerivanje“ na prosvjedima protiv Vlade.

/ Na miran prosvjed za prava branitelja bih išao, ali ne bih sudjelovao da se psuje protiv Vlade, to ne bih, ne volim se nikome zamjerati - tvrdi Tihomir Purda.

Josipović: Osobni jeftini bodovi

„Slučaj Purda je zaključen na najbolji način, puštanjem na slobodu. Takav je rasplet omogućila politika pomirenja u regiji i politika suradnje. Može li itko zamisliti da bi Purda bio pušten pred pet ili deset godina!? Za tu politiku zaslužni su svi koji je vode, pa i Vlada. Zato me zaista čudi izjava gospodina Hebranga koja negira politiku pomirenja. Ta izjava predstavlja do sada najtvrđu kritiku vanjske politike koju zajedno sa mnom vodi  i sukreira Vlada, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor“, prokomentirao je Ivo Josipović, predsjendik države izjavu Andrije Hebranga o tome da je Josipovićeva politika pomirenja prema Srbima kriva za uhićenje Purde.

„To očito govori kako i dio vladajuće stranke u slučaju Purda vidi priliku za politiziranje i dobivanje osobnih jeftinih bodova, pa i po cijenu da napadne vladu koju vodi njihova stranka. A da Hrvatska vodi vanjsku politiku i politiku prema susjedima koju zagovara Hebrang, Purda bi i danas bio u zatvoru čekajući nepravedno suđenje“, istaknuo je Josipović.

Prema njegovim riječima, za pozitivan rasplet slučaja Purda zaslužan je, bez sumnje, glavni državni odvjetnik Bajić.

„Najprije je donio hrabru odluku da ne preuzme progon, a onda uspješno prezentirao srbijanskom kolegi dokaze o nevinosti Purde. Sigurno, i srbijanski je tužitelj postupio profesionalno. Mislim da je vrijeme da dvije države dogovore suradnju tako da se slični događaji ne ponove a da stvarni počinitelji zločina budu kažnjeni“, rekao je Josipović.

f. laušić

Odvjetnik Gulišija: Ima pravo na naknadu štete

Tihomir Purda ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog uhićenja, potvrdio nam je splitski odvjetnik mr. Željko Gulišija, objašnjavajući kako to pravo Purda ne može ostvariti u BiH, nego u Srbiji, preko tamošnjeg odvjetnika.

/ Novčana naknada zbog neosnovanog uhićenja predviđena je srbijanskim Kaznenim zakonom, ali ne mogu govoriti o iznosu naknade u Srbiji. No u Hrvatskoj su takvi sudski sporovi rezultirali odštetom od 400 do 500 kuna po danu pritvora, a iznos ovisi o tome koliko je osumnjičenik patio. To znači da bi osoba koja je neosnovano provela u pritvoru dva mjeseca u Hrvatskoj mogla dobiti odštetu od 24 do 30 tisuća kuna - kaže mr. Gulišija.

On ističe i kako ovakav razvoj događaja potvrđuje da je DORH dobro postupio kada su priopćili da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde i drugih osumnjičenika. Da je Odvjetništvo postupilo drugačije i utvrdilo da ima elemenata ratnog zločina, to bi značilo da je priznalo nezakonit dokaz.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/purda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi-126178 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efaacea90028129e9e634a89f3aa7bda9d3df954 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Purda%3A+Obo%C5%BEavam+premijerku%2C+poslala+je+zrakoplov+po+mene%3B+Josipovi%C4%87+o+Hebrangu%3A+Osobni+jeftini+bodovi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi-126178 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-obozavam-premijerku-poslala-je-zrakoplov-po-mene-josipovic-o-hebrangu-osobni-jeftini-bodovi-126178 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Purda: Obožavam premijerku, poslala je zrakoplov po mene; Josipović o Hebrangu: Osobni jeftini bodovi

Piše PSD.
4. ožujka 2011. - 17:44

/ Bilo pa prošlo. Nikoga ne krivim, nisam ljut, čak ni na Srbiju jer nisam zlopamtilo, nek' im je sve najbolje. Sada, nakon svega, jedino želim normalan, smiren život s obitelji - kazat će Tihomir Purda jutro poslije besane noći s djecom i suprugom u njihovu vukovarskom stanu.

Iza tog 41-godišnjeg vukovarskog branitelja i logoraša ostalo je 57 dana zeničkog zatvora, pod sumnjom Srbije za ratni zločin koja je od progona na koncu, odustala zbog nedostatka dokaza. Tihomir priznaje da je u tim danima bilo straha i neizvjesnosti.

/ Prvih pet dana ništa nisam jeo, gušila me briga za djecu, pušio sam 3-4 kutije cigareta dnevno i smršavio oko deset kilograma. Nisam si dozvolio da potonem u crne misli. Vjerovao sam da ću na slobodu jer sam nevin, jer sam časno branio Vukovar kao i drug...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:36