stdClass Object ( [id] => 126058 [title] => PURDA DANAS IZLAZI NA SLOBODU Tromblon: Mi suborci otići ćemo po njega u Zenicu; Supruga: Hvala svima koji su nam pomogli [alias] => purda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE
Stigla dokumentacija iz Srbije: Purda ide na slobodu već danas!

Hrvatski branitelj Tihomir Purda tijekom dana bit će pušten na slobodu, doznaje se na Sudu BiH, a javlja HTV. Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje.

Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu, kazala je Hadžić. Rješenje bi tijekom poslijepodnevnih sati trebalo biti dostavljeno u zatvor u Zenici, a Purda je nakon toga slobodan i može se vratiti u Hrvatsku.

(jl)

Foto: Tužiteljstvo BiH / CROPIX
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza, javlja Blic.

Niti jedan od 44 svjedoka, naime, nije vidio da je itko od njih počinio bilo kakav zločin. Postoji jedino pisana izjava Purde iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije negirao.

Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine, kazao je  za "Blic" da je ovo predmet iz vojnog pravosuđa i da je istraga jako loše vođena.

- Ovaj predmet je primjer dobre regionalne suradnje, i želim da zahvaliti tužiocima u BiH i Hrvatskoj što su nam pružali asistenciju - kaže Vekarić.

U okviru istrage saslušano je trideset svjedoka u Hrvatskoj i četrnaest u Srbiji, a Purda, Maslov i Janjić su bili optuženi da su počinili ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Purdin odvjetnik u BiH Josip Muselimović nije želio komentirati vijest iz Srbije o odustanku od progona njegova branjenika, rekavši da će to učiniti tek kada dobije službenu obavijest.

"Purda je tijekom davanja iskaza po zahtjevu srbijanskog pravosuđa apsolutno dokazao svoju nevinost", izjavio je Muselimović.

Još je nepoznato i kada bi Purda mogao biti pušten iz pritvora u BiH.

"U ovakvim slučajevima potrebno je da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine diplomatskim putem posredstvom ministarstva pravosuđa Srbije odnosno ministarstva pravosuđa BiH izvijesti sud BiH da je odustalo od kaznenog progona. Sud BiH tek nakon toga može donijeti odluku o prekidu ekstradicijskog postupka odnosno oslobađanju Purde iz pritvora", kazala je glasnogovornica suda BiH Selma Hadžić.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak kazao je kako bi Purda, ako procedura bude išla kako je predviđeno, mogao biti na slobodi najksnije za tjedan dana.

PSD, Z. SOLDIĆ

Slobodanka Purda: Hvala svima koji su nam pomogli
Tromblon: MI suborci s Trpinjske ceste otići ćemo po Tihomira u Zenicu

U kući Purdinih u četvrtak je bilo pozitivno opsadno stanje, no suze tuge i nemir zbog neizvjesnosti koja ih je mučila posljednjih tjedana ovaj put zamijenili su veselje i suze radosnice. Tihomir Purda oslobođen je optužbi srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, kao i njegovi ratni suborci Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov, a Purdina supruga Slobodanka nije se mogla obraniti od telefonskih poziva.

- Nikada nisam ni sumnjala da je on mogao učiniti tako nešto za što su ga optuživali. Što da vam kažem, presretna sam iako baš ne mogu previše uživati u ovoj sreći, jer me novinari non-stop zovu, ali nikome ne zamjeram, budući da su mi oni prvi i javili ovu prekrasnu vijest i svo vrijeme su bili uz moga supruga, mene i našu djecu. Ne znam što bih rekla od uzbuđenja, osim da sam zahvalna svima koji su nam pomagali i davali nam potporu posljednjih tjedana i sada samo jedva čekam da napokon naš Tihomir dođe kući i da okrenemo novu stranicu u našem životu - kazala nam je Purdina supruga Slobodanka, dodavši da će joj sada najteže biti obuzdati djecu koja s nestrpljenjem čekaju povratak svoga tate. Sa suprugom se kaže čula u četvrtak ujutro, no tada odluka još nije bila objavljena.

Oduševljen je bio i Purdin suborac Petar Janjić Tromblon, koji nije ni pokušavao skriti uzbuđenje koje ga je proželo saznanjem da je oslobođen optužbi.

- Ja sam sada treći put rođen, ovo mi je nakon izlaska iz logora najsretniji dan u životu, iako me još uvijek prožima nevjerica i osjećam se kao da sam u nekom vakuumu. Bio sam prvo uopće iznenađen činjenicom da sam osumnjičen, ali i sada sam iznenađen što je to ovako brzo riješeno, jer iskreno nisam vjerovao da će tako ispasti. Ponovno smo obranili Vukovar i to je naša velika pobjeda. Uputio bih i dvije posebne zahvale Đ jedna je našem odvjetniku Krešimiru Krsniku, koji nas je otpočetka uvjeravao da će to biti riješeno pozitivno po nas i davao nam nadu, a druga je svim medijima u Hrvatskoj, koji su sada kao rijetko kada pokazali jedinstvo i od prvog do zadnjeg dana, svi odreda, bili uz nas i davali nam podršku. Mediji su učinili više nego politika i pokazali ste koja je vaša snaga - rekao je Tromblon, najavljujući i veliku feštu za Purdin povratak u Vukovar.

- Organizirat ćemo se mi bivši suborci s Trpinjske ceste, otići po njega u Zenicu i dovesti ga kući na veliku feštu pobjede istine - zaključio je Tromblon.

Nikola Patković

Dva Jastreba o Purdi

Mile Dedaković Jastreb koji je u četvrtak zajedno s Brankom Borkovićem Mladim Jastrebom bio na saborskom Odboru ratne veterane nije krio radost što će Purda biti pušten.

- Sretan sam, smatram kako je sve riješila tiha diplomacija i institucije država, dok braniteljski prosvjed nije odigrao nikakvu ulogu u njegovom slučaju – kazao je Dedaković.

Za Branka Borkovića Mladog Jastreba, odluka srbijanskog tužiteljstva o Purdi, Maslovu i Janjiću došla je prekasno i od prosvjeda, kaže, branitelji ne misle odustati.

- Mi ne odustajemo dok se ne raščisti situacija sa Srbijom jer to je, nažalost, bila inicijalna kapsla koja je pokazala sve ono što govorimo da se počelo događati 18.studenog 1991. kad je na poticaj državnog vijeća formirana takozvana Manolićeva komisija koja nas je proganjala u Hrvatskoj – ističe Borković i upozorava kako je pred braniteljima još niz teških trenutaka, prije svega presuda Gotovini, pa presuda šestorki za BiH, te niz pregovora oko prijenosa ovlasti na nacionalne sudove.

Purdi je poručio da ni jednog trenutka ne iskazuje mržnju, nego da s ljubavlju dođe svojoj obitelj i da se moli za one koji su ga proganjali.

A.B. Krile

REAKCIJE

Odustanak Srbije od kaznenog progona hrvatskih branitelja Tihomira Purde, Petra Janjića i Danka Maslova za potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa očekivan je i dobar rasplet, a koji očekuje da će zadesiti i Veljka Marića, branitelja koji je u pritvoru u Srbiji od travnja prošle godine.

- Bila bi civilizacijska katastrofa da se zadržavanje u pritvoru i uopće pokretanje kaznenog postupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja, agresorske JNA. To su priznanja koja su iznuđena torturom u logorima i zatvorima, i bio bi kraj civilizacije kad bi se to uzimalo kao osnova ne samo za pokretanje već i vođenje kaznenog postupka – komentirao je u Saboru Šeks.

Naglasio je da takve slučajeve u budućnosti treba spriječiti, posebno kroz snažnu političku aktivnost. Priznao je da se po tom pitanju trebalo nešto drugačije postaviti prije puno godina, napomenuvši da je Sabor još 8. listopada 1991. donio zaključke da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije, Crne Gore i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom zločinačkom vojskom.

"Tada su se svi njeni potezi, gdje je Srbija kao pravna sljedbenica Jugoslavije i JNA preuzela kazneni progon, optužnice i presude vojnih sudova i vojnih tužilaštava bivše JNA, već davno prije trebalo presjeći i onemogućiti takva situacija – zaključio je Šeks.

Predsjednik Sabora Luka Bebić: - Rješenje slučaja Purda je očekivano. Ovakav odgovor iz Srbije znači da se trebamo držati jasnog stava da su za sve što se događalo tijekom Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske nadležni organi naše zemlje – komentirao je predsjednik Sabora Luka Bebić, koji smatra da je proces ipak malo predugo trajao. Podsjetio je da su iskazi u slučaju Purda dobiveni prisilom te da je slkučaj Purda bio tek djelomični povod za prosvjede. 'Situacija je kompleksnija', kazao je Bebić.

Arsen Bauk (SDP): - Drago mi je da ova priča konačno gotova. Nepostupanjem po Interpolovoj tjeralici iz 2007. godine, Vlada je sebe osramotila, a svom građaninu priuštila dva mjeseca zatvora. Smatram da Srbija treba ukinuti zakon kojim se proglasila nadležnom za djela počinjena izvan svojih granica. Tim više što veliki broj njihovih građana ni danas ne zna tko je granatirao Dubrovnik i tko je kriv za Ovčaru – komentirao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

Damir Kajin (IDS) veli kako je zadovoljan što je srbijansko pravosuđe napokon shvatilo da dokaze koji su dobiveni mučenjem i torturom u ni jednoj pravnoj i demokratskoj zemlji ne mogu biti valjani. «Doista sam sretan i unatoč svim dosad izrečenim zamjerkama, valja na koncu ipak odati priznanje i Vladi i predsjedniku države koji su u ovom slučaju odradili najveći dio posla – konstatirao je Kajin.

Odluka srbijanskog pravosuđa očekivana je i za SDP-ova zastupnika Antu Kotromanovića, posebno zbog okolnosti u kojima je srbijanska strana prikupljala dokaze za ratni zločin - "maltretiranje, ubijanje, silovanje, svakodnevna tortura". Naglasio je da su hrvatska državna tijela dokazala da je Purda nevin te da mu je žao što se "slučaj Purda" uopće dogodio.

"To mora biti opomena svima nama da se više ne smije dogoditi takav slučaj, da u takvim uvjetima hrvatski ratnik bude optužen za grozne zločine. Nadam se da smo lekciju naučili i da se to ne smije više nikada ponoviti i tu trebamo pokazati čvrstu državnu politiku", poručio je.

Za HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića odluka Srbije pokazuje da je Hrvatska išla pravim smjerom i činila korake koji su bili pravedni i po međunarodnim sporazumima i konvencijama koji određuju da prikupljeni dokazi, izjave i svjedočanstva dani pod prisilom ne mogu biti iskorišteni kao dokazi.

- Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru - rekao je šef SDP-a Zoran Milanović komentirajući slučaj Purda. Smatra kako su svi dosadašnji ministri unutrašnjih poslova od 2007., do danas odgovorni zato što ga nisu obavijestili o tjeralici zbog čega je dva mjeseca čamio u zatvoru.

A. B. K.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-03 11:56:06 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-03 17:05:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-03 11:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7270 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/21/AAA/purda_tuziteljstvo-210211.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x517" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15143992 Threads: 4 Questions: 3164731039 Slow queries: 7082051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235242869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/purda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli-126058 [printLink] => /vijesti/hrvatska/purda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli-126058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 155157 [name] => tihomirpurda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomirpurda [link] => /tag/tihomirpurda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PURDA DANAS IZLAZI NA SLOBODU Tromblon: Mi suborci otići ćemo po njega u Zenicu; Supruga: Hvala svima koji su nam pomogli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-50-47-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/21/AAA/purda_tuziteljstvo-210211.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/21/AAA/purda_tuziteljstvo-210211.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE
Stigla dokumentacija iz Srbije: Purda ide na slobodu već danas!

Hrvatski branitelj Tihomir Purda tijekom dana bit će pušten na slobodu, doznaje se na Sudu BiH, a javlja HTV. Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje.

Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu, kazala je Hadžić. Rješenje bi tijekom poslijepodnevnih sati trebalo biti dostavljeno u zatvor u Zenici, a Purda je nakon toga slobodan i može se vratiti u Hrvatsku.

(jl)

Foto: Tužiteljstvo BiH / CROPIX
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza, javlja Blic.

Niti jedan od 44 svjedoka, naime, nije vidio da je itko od njih počinio bilo kakav zločin. Postoji jedino pisana izjava Purde iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije negirao.

Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine, kazao je  za "Blic" da je ovo predmet iz vojnog pravosuđa i da je istraga jako loše vođena.

- Ovaj predmet je primjer dobre regionalne suradnje, i želim da zahvaliti tužiocima u BiH i Hrvatskoj što su nam pružali asistenciju - kaže Vekarić.

U okviru istrage saslušano je trideset svjedoka u Hrvatskoj i četrnaest u Srbiji, a Purda, Maslov i Janjić su bili optuženi da su počinili ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Purdin odvjetnik u BiH Josip Muselimović nije želio komentirati vijest iz Srbije o odustanku od progona njegova branjenika, rekavši da će to učiniti tek kada dobije službenu obavijest.

"Purda je tijekom davanja iskaza po zahtjevu srbijanskog pravosuđa apsolutno dokazao svoju nevinost", izjavio je Muselimović.

Još je nepoznato i kada bi Purda mogao biti pušten iz pritvora u BiH.

"U ovakvim slučajevima potrebno je da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine diplomatskim putem posredstvom ministarstva pravosuđa Srbije odnosno ministarstva pravosuđa BiH izvijesti sud BiH da je odustalo od kaznenog progona. Sud BiH tek nakon toga može donijeti odluku o prekidu ekstradicijskog postupka odnosno oslobađanju Purde iz pritvora", kazala je glasnogovornica suda BiH Selma Hadžić.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak kazao je kako bi Purda, ako procedura bude išla kako je predviđeno, mogao biti na slobodi najksnije za tjedan dana.

PSD, Z. SOLDIĆ

Slobodanka Purda: Hvala svima koji su nam pomogli
Tromblon: MI suborci s Trpinjske ceste otići ćemo po Tihomira u Zenicu

U kući Purdinih u četvrtak je bilo pozitivno opsadno stanje, no suze tuge i nemir zbog neizvjesnosti koja ih je mučila posljednjih tjedana ovaj put zamijenili su veselje i suze radosnice. Tihomir Purda oslobođen je optužbi srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, kao i njegovi ratni suborci Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov, a Purdina supruga Slobodanka nije se mogla obraniti od telefonskih poziva.

- Nikada nisam ni sumnjala da je on mogao učiniti tako nešto za što su ga optuživali. Što da vam kažem, presretna sam iako baš ne mogu previše uživati u ovoj sreći, jer me novinari non-stop zovu, ali nikome ne zamjeram, budući da su mi oni prvi i javili ovu prekrasnu vijest i svo vrijeme su bili uz moga supruga, mene i našu djecu. Ne znam što bih rekla od uzbuđenja, osim da sam zahvalna svima koji su nam pomagali i davali nam potporu posljednjih tjedana i sada samo jedva čekam da napokon naš Tihomir dođe kući i da okrenemo novu stranicu u našem životu - kazala nam je Purdina supruga Slobodanka, dodavši da će joj sada najteže biti obuzdati djecu koja s nestrpljenjem čekaju povratak svoga tate. Sa suprugom se kaže čula u četvrtak ujutro, no tada odluka još nije bila objavljena.

Oduševljen je bio i Purdin suborac Petar Janjić Tromblon, koji nije ni pokušavao skriti uzbuđenje koje ga je proželo saznanjem da je oslobođen optužbi.

- Ja sam sada treći put rođen, ovo mi je nakon izlaska iz logora najsretniji dan u životu, iako me još uvijek prožima nevjerica i osjećam se kao da sam u nekom vakuumu. Bio sam prvo uopće iznenađen činjenicom da sam osumnjičen, ali i sada sam iznenađen što je to ovako brzo riješeno, jer iskreno nisam vjerovao da će tako ispasti. Ponovno smo obranili Vukovar i to je naša velika pobjeda. Uputio bih i dvije posebne zahvale Đ jedna je našem odvjetniku Krešimiru Krsniku, koji nas je otpočetka uvjeravao da će to biti riješeno pozitivno po nas i davao nam nadu, a druga je svim medijima u Hrvatskoj, koji su sada kao rijetko kada pokazali jedinstvo i od prvog do zadnjeg dana, svi odreda, bili uz nas i davali nam podršku. Mediji su učinili više nego politika i pokazali ste koja je vaša snaga - rekao je Tromblon, najavljujući i veliku feštu za Purdin povratak u Vukovar.

- Organizirat ćemo se mi bivši suborci s Trpinjske ceste, otići po njega u Zenicu i dovesti ga kući na veliku feštu pobjede istine - zaključio je Tromblon.

Nikola Patković

Dva Jastreba o Purdi

Mile Dedaković Jastreb koji je u četvrtak zajedno s Brankom Borkovićem Mladim Jastrebom bio na saborskom Odboru ratne veterane nije krio radost što će Purda biti pušten.

- Sretan sam, smatram kako je sve riješila tiha diplomacija i institucije država, dok braniteljski prosvjed nije odigrao nikakvu ulogu u njegovom slučaju – kazao je Dedaković.

Za Branka Borkovića Mladog Jastreba, odluka srbijanskog tužiteljstva o Purdi, Maslovu i Janjiću došla je prekasno i od prosvjeda, kaže, branitelji ne misle odustati.

- Mi ne odustajemo dok se ne raščisti situacija sa Srbijom jer to je, nažalost, bila inicijalna kapsla koja je pokazala sve ono što govorimo da se počelo događati 18.studenog 1991. kad je na poticaj državnog vijeća formirana takozvana Manolićeva komisija koja nas je proganjala u Hrvatskoj – ističe Borković i upozorava kako je pred braniteljima još niz teških trenutaka, prije svega presuda Gotovini, pa presuda šestorki za BiH, te niz pregovora oko prijenosa ovlasti na nacionalne sudove.

Purdi je poručio da ni jednog trenutka ne iskazuje mržnju, nego da s ljubavlju dođe svojoj obitelj i da se moli za one koji su ga proganjali.

A.B. Krile

REAKCIJE

Odustanak Srbije od kaznenog progona hrvatskih branitelja Tihomira Purde, Petra Janjića i Danka Maslova za potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa očekivan je i dobar rasplet, a koji očekuje da će zadesiti i Veljka Marića, branitelja koji je u pritvoru u Srbiji od travnja prošle godine.

- Bila bi civilizacijska katastrofa da se zadržavanje u pritvoru i uopće pokretanje kaznenog postupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja, agresorske JNA. To su priznanja koja su iznuđena torturom u logorima i zatvorima, i bio bi kraj civilizacije kad bi se to uzimalo kao osnova ne samo za pokretanje već i vođenje kaznenog postupka – komentirao je u Saboru Šeks.

Naglasio je da takve slučajeve u budućnosti treba spriječiti, posebno kroz snažnu političku aktivnost. Priznao je da se po tom pitanju trebalo nešto drugačije postaviti prije puno godina, napomenuvši da je Sabor još 8. listopada 1991. donio zaključke da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije, Crne Gore i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom zločinačkom vojskom.

"Tada su se svi njeni potezi, gdje je Srbija kao pravna sljedbenica Jugoslavije i JNA preuzela kazneni progon, optužnice i presude vojnih sudova i vojnih tužilaštava bivše JNA, već davno prije trebalo presjeći i onemogućiti takva situacija – zaključio je Šeks.

Predsjednik Sabora Luka Bebić: - Rješenje slučaja Purda je očekivano. Ovakav odgovor iz Srbije znači da se trebamo držati jasnog stava da su za sve što se događalo tijekom Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske nadležni organi naše zemlje – komentirao je predsjednik Sabora Luka Bebić, koji smatra da je proces ipak malo predugo trajao. Podsjetio je da su iskazi u slučaju Purda dobiveni prisilom te da je slkučaj Purda bio tek djelomični povod za prosvjede. 'Situacija je kompleksnija', kazao je Bebić.

Arsen Bauk (SDP): - Drago mi je da ova priča konačno gotova. Nepostupanjem po Interpolovoj tjeralici iz 2007. godine, Vlada je sebe osramotila, a svom građaninu priuštila dva mjeseca zatvora. Smatram da Srbija treba ukinuti zakon kojim se proglasila nadležnom za djela počinjena izvan svojih granica. Tim više što veliki broj njihovih građana ni danas ne zna tko je granatirao Dubrovnik i tko je kriv za Ovčaru – komentirao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

Damir Kajin (IDS) veli kako je zadovoljan što je srbijansko pravosuđe napokon shvatilo da dokaze koji su dobiveni mučenjem i torturom u ni jednoj pravnoj i demokratskoj zemlji ne mogu biti valjani. «Doista sam sretan i unatoč svim dosad izrečenim zamjerkama, valja na koncu ipak odati priznanje i Vladi i predsjedniku države koji su u ovom slučaju odradili najveći dio posla – konstatirao je Kajin.

Odluka srbijanskog pravosuđa očekivana je i za SDP-ova zastupnika Antu Kotromanovića, posebno zbog okolnosti u kojima je srbijanska strana prikupljala dokaze za ratni zločin - "maltretiranje, ubijanje, silovanje, svakodnevna tortura". Naglasio je da su hrvatska državna tijela dokazala da je Purda nevin te da mu je žao što se "slučaj Purda" uopće dogodio.

"To mora biti opomena svima nama da se više ne smije dogoditi takav slučaj, da u takvim uvjetima hrvatski ratnik bude optužen za grozne zločine. Nadam se da smo lekciju naučili i da se to ne smije više nikada ponoviti i tu trebamo pokazati čvrstu državnu politiku", poručio je.

Za HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića odluka Srbije pokazuje da je Hrvatska išla pravim smjerom i činila korake koji su bili pravedni i po međunarodnim sporazumima i konvencijama koji određuju da prikupljeni dokazi, izjave i svjedočanstva dani pod prisilom ne mogu biti iskorišteni kao dokazi.

- Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru - rekao je šef SDP-a Zoran Milanović komentirajući slučaj Purda. Smatra kako su svi dosadašnji ministri unutrašnjih poslova od 2007., do danas odgovorni zato što ga nisu obavijestili o tjeralici zbog čega je dva mjeseca čamio u zatvoru.

A. B. K.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/purda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli-126058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=408555c967b23b0ca643542b29269b8877c752e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PURDA+DANAS+IZLAZI+NA+SLOBODU+Tromblon%3A+Mi+suborci+oti%C4%87i+%C4%87emo+po+njega+u+Zenicu%3B+Supruga%3A+Hvala+svima+koji+su+nam+pomogli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli-126058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpurda-danas-izlazi-na-slobodu-tromblon-mi-suborci-otici-cemo-po-njega-u-zenicu-supruga-hvala-svima-koji-su-nam-pomogli-126058 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

PURDA DANAS IZLAZI NA SLOBODU Tromblon: Mi suborci otići ćemo po njega u Zenicu; Supruga: Hvala svima koji su nam pomogli

Piše PSD.
3. ožujka 2011. - 12:55

...

NAJNOVIJE
Stigla dokumentacija iz Srbije: Purda ide na slobodu već danas!

Hrvatski branitelj Tihomir Purda tijekom dana bit će pušten na slobodu, doznaje se na Sudu BiH, a javlja HTV. Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje.

Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu, kazala je Hadžić. Rješenje bi tijekom poslijepodnevnih sati trebalo biti dostavljeno u zatvor u Zenici, a Purda je nakon toga slobodan i može se vratiti u Hrvatsku.

(jl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:50