stdClass Object ( [id] => 103480 [title] => PUCANJE SUSTAVA Ministarstvo odbacuje odgovornost: Sve su škole pripremale svjedodžbe isti dan [alias] => pucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od srijede, odnosno od hardverske nadogradnje sustava s dva poslužitelja E-matice, sve ide bez problema. Iz dosta osnovnih škola obavijestili su nas da su svjedodžbe za osmaše isprintane, a nemamo informaciju da je u nekoj školi bilo što zapelo – kazali su nam u četvrtak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na pitanje hoće li pomaknuti rokove upisa u srednje škole, budući da su u nekim splitskim osnovnim školama iskazali sumnju u pravodobno uručenje svjedodžbi, iz kabineta ministra Radovana Fuchsa poručuju da o tome ne razmišljaju:

- Srednje škole svoje će svjedodžbe printati nakon utorka, a za jednu treba minutu i pol do maksimalno deset minuta. Osmih razreda u prosjeku je dva do tri u pojedinoj školi, tako da s obzirom na sve to očekujemo da će do kraja četvrtka sve uspješno biti dovršeno. Prijave u srednje škole su u ponedjeljak i utorak i nema razloga zbog kojeg bi se stvarala panika - kazali su u Ministarstvu.

U resornome ministarstvu, koje broji četiri državna tajnika i 12 šefova uprava, pokušali smo doznati i hoće li za pad, odnosno zagušenje sustava E-matice netko i odgovarati, no rečeno nam je kako je sve riješeno s instaliranjem dvaju dodatnih poslužitelja.

- U toj bazi nalaze se podaci 550 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Nikad nije bilo većih problema, pa ni sada. Nije se moglo predvidjeti da će sve škole isti dan krenuti s ispisivanjem svjedodžbi, no sustav nije otkazao, nego je printanje samo bilo usporeno. U Hrvatskoj je 47.001 učenik završio osmi razred, a ističu da će se Ministarstvo pobrinuti za sve eventualne pogreške i probleme.

Kolaps

Preopterećenost i kolaps jedinstvene baze podataka - E-matice, preko koje se unose i printaju svjedodžbe učenika osnovnih i srednjih škola, za dobar dio javnosti bio je problem koji se mogao predvidjeti i izbjeći na vrijeme pogotovo ako se znalo da se ista stvar dogodila i prošle godine.

Unatoč stavu koji su zauzeli u Ministarstvu, a to je da je sustav u srijedu bio doslovno bombardiran jer su sve škole istodobno printale svjedodžbe, činjenica je da upravo MZOS određuje datum prijava za upise u srednje škole.

Unatoč tome što su u tjedan predviđen za masovno printanje učeničkih svjedodžbi upala dva blagdana i tako skratila rokove do prijava za srednje škole, nikome u resoru Radovana Fuchsa nije palo na pamet ni razmotriti mogućnost pomicanja rokova za koji dan.

Jer činjenica je i da su u općoj gunguli sustava znanosti i obrazovanja - od bolonjskog sustava studiranja, preko histerije državne mature uz problem preteških i skupih udžbenika za najmlađe, osmaši mogli biti pošteđeni barem nepotrebnog nerviranja oko ionako stresnog upisa u srednje škole.

Iscrpljeni kojekakvim nepotrebnim komplikacijama oko nastavka obaveznog obrazovanja, učenici i roditelji s pravom bi se mogli zapitati kad će konačno na zagrebačkim Donjim Sveticama tih četvero državnih tajnika, 12 šefova uprava i mali milijun dobro plaćenih službenika na čelu s ministrom Fuchsom, početi malo misliti i na učenike - ključne karike famozne zemlje znanja.

JOSIPOVIC_BORONGAJ1-150610.1

TINA DISOPRA
foto: cropix

SPLIT

Kako je krenulo, već smo pomislili da će jučerašnji dan, kada je većina osnovnih škola najavila podjelu svjedodžbi osmašima, biti još jedna noćna mora nastavnicima i ravnateljima zbog prespore i gomilom podataka opterećene E-matice, koja je dan prije uzrokovala brojne teškoće i dovela u pitanje prijave za upise u srednje škole učenicima osmih razreda.

No, na svu sreću, kako je vrijeme odmicalo, pristizale su sve bolje vijesti, tako da generalno možemo ustvrditi kako je većina splitskih osnovnih škola ipak dobila utrku s vremenom te su osmaši u rukama imali svoje svjedodžbe. No sve to uspjelo je zahvaljujući iznimnom angažmanu učitelja i ravnatelja koji su doslovno probdjeli noć kako bi završili ovaj zahtjevni posao.

Prva škola koju smo posjetili bila je OŠ “Pojišan”, gdje smo ravnatelja Borisa Poljaka zatekli kako printa učenicima obavijest da se zbog tehničkih teškoća podjela svjedodžbi odgađa za 18 sati namjesto planiranih 10 jer do tada iz računala nije izašao ni jedan jedini papir.

- Uspjeli smo tijekom noći upisati sve podatke u maticu, ali nikako ih ujutro nismo mogli isprintati. Problem je što sustav pamti podatke za cijeli razred, a ne pojedinačno, pa ako padne sustav, moramo sve raditi ispočetka - kaže Poljak.

Jagoda Gudić, administratorica OŠ “Pojišan”, kazala nam je kako se aplikacija za maticu mijenjala prije mjesec dana, te da je i to utjecalo na ove probleme.

- Dodajmo kako nismo imali direktni telefonski kontakt s glavnim administratorom u Zagrebu, već samo putem maila - veli naša sugovornica i naglašava kako ih tek čeka posao printanja svjedodžbi za preostalih devet razreda, koji još nije započet.

Ana Marija Kasalo, Melita Đukić, Klara Dešković, Gabriela Marović, Marinela Durdov i Ana Malovan - učenice uskoro bivšeg 8.c razreda su, kako kažu, “u frci“ hoće li sve biti završeno na vrijeme do ponedjeljka - prvog dana upisa u srednje škole.

- Nije nam svejedno, velika je strka nastala oko tih podjela, a ponedjeljak je blizu. Danas je sve nekako bilo na brzaka, u trku smo razrednici uručili poklon, jer ne znamo hoćemo li je vidjeti popodne budući da ide na put. Žao nam je što nije bilo onog uobičajenog štimunga - vele nam simpatične cure.

Jači od matice

Ostale splitske škole koje smo obišli ili kontaktirali – OŠ “Lučac“, OŠ “Gripe“, OŠ “Marjan“, OŠ “Kamen-Šine“ uglavnom su tijekom jutra uspjele izići na kraj s prevrtljivom E-maticom, na sreću učenika i roditelja, iako su za đake po posebnom programu neke škole bile prisiljene izdvati privremene svjedodžbe.

nikolina lulić

 DUBROVNIK

Ulazak u elektronsku maticu za popunjavanje svjedodžbi učenika triju osmih razreda dubrovačke Osnovne škole Marina Držića sličan je nemogućoj misiji. Kako bi svih 84 osmaša dobilo potvrdu o završenoj osmoljetki na vrijeme za upise u srednju školu koji kreću već u ponedjeljak, razrednice od početka tjedna rade neplaćenu noćnu smjenu i tako nastoje “nadmudriti” nepouzdani informatički sustav:

- Tijekom dana uspijevali bismo riješiti dva ili tri učenika, pa bi nastao zastoj i tako svaki put. Nije ni čudno što su se događale blokade, kad sve hrvatske škole u isto vrijeme unose podatke. Zato smo mi taj posao prebacili iza ponoći, kad je bolja “protočnost” i sustav nije pod tolikim opterećenjem - kaže ravnateljica dubrovačke OŠ Marina Držića Zrinka Capor, koja vjeruje da bi svjedodžbe trebale biti spremne za podjelu učenicima do četvrtka navečer.

Dodatan pritisak osoblju je i državni praznik, koji se opet povezuje s vikendom, što stvara dodatnu nervozu. Već 28. lipnja bivši osmaši sa svjedodžbama izdanim “u pet do dvanaest” jurišat će na prijavu za žuđene srednje škole. Dakako, pod uvjetom da sustav u međuvremenu opet ne zakaže:

- Mi smo uredno upisali podatke za sve naše osmaše, ali nismo uspjeli isprintati trećinu svjedodžbi, točnije preostao nam je još jedan razred - veli Jelena Šilje Capor, razrednica 8.a razreda koja je u gluho doba noći od ponedjeljka marljivo unosila podatke za svojih 29 učenika.

gabrijela bijelić

ZADAR

U zadarskim je osnovnim školama u srijedu i četvrtak vladao kaos i potpuni manjak informacija u kojem se svatko snalazio kako je najbolje znao. Ravnatelji su uglavnom organizirali dežurstva svojih “informatičara“ koji su u noći sa srijede na četvrtak čekali “dizanje sustava“, jer su neki od njih za četvrtak ujutro najavili svečano uručenje svjedodžbi i oproštaj od osmaša.

Za 126 osmaša OŠ Šime Budinića dodjela svjedožbi je trebala biti održana u četvrtak ujutro, ali je sve otkazano:

- Razrednici su dežurali cijelu noć, ali nismo uspjeli dočekati printanje svjedodžbi, pa je sve otkazano. Roditelji su bili nervozni, mnogi su nas nazivali, pa smo na kraju učenicima savjetovali da prate našu web stranicu gdje ćemo objaviti kada do dođu po svjedodžbe. Što se nas tiče, to može biti i u petak, subotu ili nedjelju, samo da sustav proradi - izjavio je Ivan Čular, direktor OŠ Šime Budinića.

U OŠ “Stanovi” su uspjeli isprintati pola svjedožbi, ali ih nisu htjeli dodijeliti dok sve ne bude gotovo: - Za četvrtak navečer smo zakazali dodjelu i oproštajno druženje za 82 osmaša, ali je Učiteljsko vijeće odlučilo da se zabava održi, a da svjedodžbe dodijelimo u ponedjeljak ujutro. Razrednici se nadaju da će dotle uspjeti isprintati sve i da će učenici imati dovoljno vremena za upis - kaže ravnateljica Jurka Šaban.

Potpuno drugačiji recept primijenjen je u OŠ “Smiljevac”, gdje je odrađen i oproštaj od generacije osmaša, a svjedodžbe je dobio samo jedan razred!

- Mi smo uspjeli unijeti 90 posto podataka, ali nismo uspjeli isprintati sve svjedodžbe, pa smo podijelili samo ono što smo imali, za taj jedan razred, a učenicima smo rekli da će ostatak biti podijeljen u četvrtak navečer u 19,30 sati. Ako ne uspijemo, škola će biti otvorena i u petak, subotu i nedjelju - najavljuje ravnatelj “Smiljevca” Bernard Kotlar.

U četvrtak oko 12 sati iz OŠ Šimuna Kožičića Benje stigla je obavijest da su uspjeli započeti s printanjem i da se nadaju da će sve biti dovršeno do kraja dana.

- Naših je 140 osmaša trebalo dobiti svjedodžbe u četvrtak ujutro, ali smo sve otkazali i premjestili za subotu u 9 sati. Uspjeli smo pripremiti svjedodžbe za jedan, skoro dva razreda, ali ne i za ostala četiri, pa smo morali odgoditi i proslavu i dodjelu. Roditelji su nas nazivali, ali su ljudi brzo shvatili da problem nije u nama - rekao nam je Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

ŠIBENIK

Šibenska OŠ “Vidici” među rijetkima je, ako ne i jedina, osnovna škola u Šibeniku u kojoj su danas osmašima podijeljene svjedodžbe.

- Usprkos velikim teškoćama sa sustavom E-matica, za naše osmaše ipak smo uspjeli ispisati i isprintati svedodžbe, pa će se u ponedjeljak moći prijaviti u željene srednje škole. No sumnjam da bismo sve svjedodžbe imali da se od ponedjeljka oko tog posla nije angažirala naša nastavnica likovne kulture, prof. Stela Čuturić, koja je cijeli taj posao obavljala doma isključivo po noći i rano ujutro. Ona je preuzela posao većine razrednika osmaša, a jutros je u školu došla u pet i pol kako bi isprintala svjedodžbe za 70-ak osmaša. Zato zaslužuje sve pohvale za taj veliki posao - rekao nam je ravnatelj šibenske OŠ “Vidici” Darko Relja.

Poteškoće koje su nastale oko upisivanja svedodžbi elektroničkim putem za njega nisu veliko iznenađenje.

- Bilo je malo vremena za taj posao zbog dva ovotjedna praznika. Uz to nastava je ove godine završila kasnije nego inače, a prijave za srednje škole su ranije nego što je to bilo prošlih godina – dodaje Relja.

U OŠ “Vidici” svjedodžbe su osmašima podijeljene u 11 sati, a ostalim učenicima dijelit će ih u srijedu, 30. lipnja. U OŠ Fausta Vrančića drugačija priča. Od ponedjeljka E-matica im, kažu, stvara velike probleme pa im za svaku promjenu u svjedodžbi treba minimalno 10 minuta.

- Radili smo i po noći i za praznik, ali kako stvari trenutno stoje, sumnjamo da ćemo uspjeti danas podijeliti svjedodžbe osmašima. Iz Ministarstva su jučer najavili kako će sustav rasteretiti dodatnim serverima, ali vidite i sami da nema pomaka – rekla nam je oko 9 sati školska tajnica Jadranka Džale Pajić, sjedeći ispred kompjutora s otvorenom bazom E-matica, koja u 20-ak minuta, koliko smo bili u njezinu Uredu, nije uopće reagirala.

danijela slavica milović

Zbog bodovanja na državnoj maturi žalilo se 1507 učenika

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, 1507 učenika žalilo se na rad stručnih povjerenstava za provedbu državne mature, s uvjerenjem kako su im na netočan način bodovali napisana rješenja. Očekivano najviše prigovora stiglo je zbog ispita iz hrvatskoga jezika, čak 679. Iz ostala dva sporna predmeta (informatike i sociologije), čija su netočno ponuđena rješenja također javno prezentirana, stiglo je svega pet žalbi!

Prema riječima Vedrana Mornara, dekana FER-a i člana Povjerenstva za provedbu mature, radi se o “nezamjetnom broju pogrešaka s obzirom na broj ispita”. Drukčije mišljenje ima prof. Snježana Zrinjan, koja je u više medijskih istupa apelirala na nedovoljno kvalitetan rad Stručne radne skupine za hrvatski jezik.

- Mislim da se radi o velikom broju primjedbi te to potvrđuje da smo bili u pravu, što su prepoznali i učenici i profesori. Dovoljan dokaz su i službene analize distraktora prema kojima je na neka pitanja točno odgovorilo svega 30 posto učenika. Nadalje, prihvaćene su dvije zamjerke (50. i 61.) iz naše recenzije na osnovnoj te dvije na višoj (35., 45.) – zaključuje Zrinjan.

J. JERIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Ministarstvu drže kako je s instaliranjem dvaju poslužitelja E- matice problem riješen te da stoga nitko neće odgovarati za paniku i strah među osmašima koji su se pobojali da neće dobiti svjedodžbe kako bi se u ponedjeljak mogli prijaviti za upis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA ODBACUJU ODGOVORNOST ZA BLAMAŽU S E-MATICOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-06-25 16:23:04 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-06-25 16:36:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-06-25 17:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6838 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/06/25/Novosti/PODJELA_SVJEDODZBI3-240610.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7740593 Threads: 1 Questions: 1631266070 Slow queries: 4847615 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111274976 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan-103480 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan-103480?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 94939 [name] => svjedodžbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjedodzbe [link] => /tag/svjedodzbe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Ministarstvu drže kako je s instaliranjem dvaju poslužitelja E- matice problem riješen te da stoga nitko neće odgovarati za paniku i strah među osmašima koji su se pobojali da neće dobiti svjedodžbe kako bi se u ponedjeljak mogli prijaviti za upis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA ODBACUJU ODGOVORNOST ZA BLAMAŽU S E-MATICOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PUCANJE SUSTAVA Ministarstvo odbacuje odgovornost: Sve su škole pripremale svjedodžbe isti dan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-22-00-30-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/25/Novosti/PODJELA_SVJEDODZBI3-240610.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/25/Novosti/PODJELA_SVJEDODZBI3-240610.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od srijede, odnosno od hardverske nadogradnje sustava s dva poslužitelja E-matice, sve ide bez problema. Iz dosta osnovnih škola obavijestili su nas da su svjedodžbe za osmaše isprintane, a nemamo informaciju da je u nekoj školi bilo što zapelo – kazali su nam u četvrtak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na pitanje hoće li pomaknuti rokove upisa u srednje škole, budući da su u nekim splitskim osnovnim školama iskazali sumnju u pravodobno uručenje svjedodžbi, iz kabineta ministra Radovana Fuchsa poručuju da o tome ne razmišljaju:

- Srednje škole svoje će svjedodžbe printati nakon utorka, a za jednu treba minutu i pol do maksimalno deset minuta. Osmih razreda u prosjeku je dva do tri u pojedinoj školi, tako da s obzirom na sve to očekujemo da će do kraja četvrtka sve uspješno biti dovršeno. Prijave u srednje škole su u ponedjeljak i utorak i nema razloga zbog kojeg bi se stvarala panika - kazali su u Ministarstvu.

U resornome ministarstvu, koje broji četiri državna tajnika i 12 šefova uprava, pokušali smo doznati i hoće li za pad, odnosno zagušenje sustava E-matice netko i odgovarati, no rečeno nam je kako je sve riješeno s instaliranjem dvaju dodatnih poslužitelja.

- U toj bazi nalaze se podaci 550 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Nikad nije bilo većih problema, pa ni sada. Nije se moglo predvidjeti da će sve škole isti dan krenuti s ispisivanjem svjedodžbi, no sustav nije otkazao, nego je printanje samo bilo usporeno. U Hrvatskoj je 47.001 učenik završio osmi razred, a ističu da će se Ministarstvo pobrinuti za sve eventualne pogreške i probleme.

Kolaps

Preopterećenost i kolaps jedinstvene baze podataka - E-matice, preko koje se unose i printaju svjedodžbe učenika osnovnih i srednjih škola, za dobar dio javnosti bio je problem koji se mogao predvidjeti i izbjeći na vrijeme pogotovo ako se znalo da se ista stvar dogodila i prošle godine.

Unatoč stavu koji su zauzeli u Ministarstvu, a to je da je sustav u srijedu bio doslovno bombardiran jer su sve škole istodobno printale svjedodžbe, činjenica je da upravo MZOS određuje datum prijava za upise u srednje škole.

Unatoč tome što su u tjedan predviđen za masovno printanje učeničkih svjedodžbi upala dva blagdana i tako skratila rokove do prijava za srednje škole, nikome u resoru Radovana Fuchsa nije palo na pamet ni razmotriti mogućnost pomicanja rokova za koji dan.

Jer činjenica je i da su u općoj gunguli sustava znanosti i obrazovanja - od bolonjskog sustava studiranja, preko histerije državne mature uz problem preteških i skupih udžbenika za najmlađe, osmaši mogli biti pošteđeni barem nepotrebnog nerviranja oko ionako stresnog upisa u srednje škole.

Iscrpljeni kojekakvim nepotrebnim komplikacijama oko nastavka obaveznog obrazovanja, učenici i roditelji s pravom bi se mogli zapitati kad će konačno na zagrebačkim Donjim Sveticama tih četvero državnih tajnika, 12 šefova uprava i mali milijun dobro plaćenih službenika na čelu s ministrom Fuchsom, početi malo misliti i na učenike - ključne karike famozne zemlje znanja.

JOSIPOVIC_BORONGAJ1-150610.1

TINA DISOPRA
foto: cropix

SPLIT

Kako je krenulo, već smo pomislili da će jučerašnji dan, kada je većina osnovnih škola najavila podjelu svjedodžbi osmašima, biti još jedna noćna mora nastavnicima i ravnateljima zbog prespore i gomilom podataka opterećene E-matice, koja je dan prije uzrokovala brojne teškoće i dovela u pitanje prijave za upise u srednje škole učenicima osmih razreda.

No, na svu sreću, kako je vrijeme odmicalo, pristizale su sve bolje vijesti, tako da generalno možemo ustvrditi kako je većina splitskih osnovnih škola ipak dobila utrku s vremenom te su osmaši u rukama imali svoje svjedodžbe. No sve to uspjelo je zahvaljujući iznimnom angažmanu učitelja i ravnatelja koji su doslovno probdjeli noć kako bi završili ovaj zahtjevni posao.

Prva škola koju smo posjetili bila je OŠ “Pojišan”, gdje smo ravnatelja Borisa Poljaka zatekli kako printa učenicima obavijest da se zbog tehničkih teškoća podjela svjedodžbi odgađa za 18 sati namjesto planiranih 10 jer do tada iz računala nije izašao ni jedan jedini papir.

- Uspjeli smo tijekom noći upisati sve podatke u maticu, ali nikako ih ujutro nismo mogli isprintati. Problem je što sustav pamti podatke za cijeli razred, a ne pojedinačno, pa ako padne sustav, moramo sve raditi ispočetka - kaže Poljak.

Jagoda Gudić, administratorica OŠ “Pojišan”, kazala nam je kako se aplikacija za maticu mijenjala prije mjesec dana, te da je i to utjecalo na ove probleme.

- Dodajmo kako nismo imali direktni telefonski kontakt s glavnim administratorom u Zagrebu, već samo putem maila - veli naša sugovornica i naglašava kako ih tek čeka posao printanja svjedodžbi za preostalih devet razreda, koji još nije započet.

Ana Marija Kasalo, Melita Đukić, Klara Dešković, Gabriela Marović, Marinela Durdov i Ana Malovan - učenice uskoro bivšeg 8.c razreda su, kako kažu, “u frci“ hoće li sve biti završeno na vrijeme do ponedjeljka - prvog dana upisa u srednje škole.

- Nije nam svejedno, velika je strka nastala oko tih podjela, a ponedjeljak je blizu. Danas je sve nekako bilo na brzaka, u trku smo razrednici uručili poklon, jer ne znamo hoćemo li je vidjeti popodne budući da ide na put. Žao nam je što nije bilo onog uobičajenog štimunga - vele nam simpatične cure.

Jači od matice

Ostale splitske škole koje smo obišli ili kontaktirali – OŠ “Lučac“, OŠ “Gripe“, OŠ “Marjan“, OŠ “Kamen-Šine“ uglavnom su tijekom jutra uspjele izići na kraj s prevrtljivom E-maticom, na sreću učenika i roditelja, iako su za đake po posebnom programu neke škole bile prisiljene izdvati privremene svjedodžbe.

nikolina lulić

 DUBROVNIK

Ulazak u elektronsku maticu za popunjavanje svjedodžbi učenika triju osmih razreda dubrovačke Osnovne škole Marina Držića sličan je nemogućoj misiji. Kako bi svih 84 osmaša dobilo potvrdu o završenoj osmoljetki na vrijeme za upise u srednju školu koji kreću već u ponedjeljak, razrednice od početka tjedna rade neplaćenu noćnu smjenu i tako nastoje “nadmudriti” nepouzdani informatički sustav:

- Tijekom dana uspijevali bismo riješiti dva ili tri učenika, pa bi nastao zastoj i tako svaki put. Nije ni čudno što su se događale blokade, kad sve hrvatske škole u isto vrijeme unose podatke. Zato smo mi taj posao prebacili iza ponoći, kad je bolja “protočnost” i sustav nije pod tolikim opterećenjem - kaže ravnateljica dubrovačke OŠ Marina Držića Zrinka Capor, koja vjeruje da bi svjedodžbe trebale biti spremne za podjelu učenicima do četvrtka navečer.

Dodatan pritisak osoblju je i državni praznik, koji se opet povezuje s vikendom, što stvara dodatnu nervozu. Već 28. lipnja bivši osmaši sa svjedodžbama izdanim “u pet do dvanaest” jurišat će na prijavu za žuđene srednje škole. Dakako, pod uvjetom da sustav u međuvremenu opet ne zakaže:

- Mi smo uredno upisali podatke za sve naše osmaše, ali nismo uspjeli isprintati trećinu svjedodžbi, točnije preostao nam je još jedan razred - veli Jelena Šilje Capor, razrednica 8.a razreda koja je u gluho doba noći od ponedjeljka marljivo unosila podatke za svojih 29 učenika.

gabrijela bijelić

ZADAR

U zadarskim je osnovnim školama u srijedu i četvrtak vladao kaos i potpuni manjak informacija u kojem se svatko snalazio kako je najbolje znao. Ravnatelji su uglavnom organizirali dežurstva svojih “informatičara“ koji su u noći sa srijede na četvrtak čekali “dizanje sustava“, jer su neki od njih za četvrtak ujutro najavili svečano uručenje svjedodžbi i oproštaj od osmaša.

Za 126 osmaša OŠ Šime Budinića dodjela svjedožbi je trebala biti održana u četvrtak ujutro, ali je sve otkazano:

- Razrednici su dežurali cijelu noć, ali nismo uspjeli dočekati printanje svjedodžbi, pa je sve otkazano. Roditelji su bili nervozni, mnogi su nas nazivali, pa smo na kraju učenicima savjetovali da prate našu web stranicu gdje ćemo objaviti kada do dođu po svjedodžbe. Što se nas tiče, to može biti i u petak, subotu ili nedjelju, samo da sustav proradi - izjavio je Ivan Čular, direktor OŠ Šime Budinića.

U OŠ “Stanovi” su uspjeli isprintati pola svjedožbi, ali ih nisu htjeli dodijeliti dok sve ne bude gotovo: - Za četvrtak navečer smo zakazali dodjelu i oproštajno druženje za 82 osmaša, ali je Učiteljsko vijeće odlučilo da se zabava održi, a da svjedodžbe dodijelimo u ponedjeljak ujutro. Razrednici se nadaju da će dotle uspjeti isprintati sve i da će učenici imati dovoljno vremena za upis - kaže ravnateljica Jurka Šaban.

Potpuno drugačiji recept primijenjen je u OŠ “Smiljevac”, gdje je odrađen i oproštaj od generacije osmaša, a svjedodžbe je dobio samo jedan razred!

- Mi smo uspjeli unijeti 90 posto podataka, ali nismo uspjeli isprintati sve svjedodžbe, pa smo podijelili samo ono što smo imali, za taj jedan razred, a učenicima smo rekli da će ostatak biti podijeljen u četvrtak navečer u 19,30 sati. Ako ne uspijemo, škola će biti otvorena i u petak, subotu i nedjelju - najavljuje ravnatelj “Smiljevca” Bernard Kotlar.

U četvrtak oko 12 sati iz OŠ Šimuna Kožičića Benje stigla je obavijest da su uspjeli započeti s printanjem i da se nadaju da će sve biti dovršeno do kraja dana.

- Naših je 140 osmaša trebalo dobiti svjedodžbe u četvrtak ujutro, ali smo sve otkazali i premjestili za subotu u 9 sati. Uspjeli smo pripremiti svjedodžbe za jedan, skoro dva razreda, ali ne i za ostala četiri, pa smo morali odgoditi i proslavu i dodjelu. Roditelji su nas nazivali, ali su ljudi brzo shvatili da problem nije u nama - rekao nam je Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

ŠIBENIK

Šibenska OŠ “Vidici” među rijetkima je, ako ne i jedina, osnovna škola u Šibeniku u kojoj su danas osmašima podijeljene svjedodžbe.

- Usprkos velikim teškoćama sa sustavom E-matica, za naše osmaše ipak smo uspjeli ispisati i isprintati svedodžbe, pa će se u ponedjeljak moći prijaviti u željene srednje škole. No sumnjam da bismo sve svjedodžbe imali da se od ponedjeljka oko tog posla nije angažirala naša nastavnica likovne kulture, prof. Stela Čuturić, koja je cijeli taj posao obavljala doma isključivo po noći i rano ujutro. Ona je preuzela posao većine razrednika osmaša, a jutros je u školu došla u pet i pol kako bi isprintala svjedodžbe za 70-ak osmaša. Zato zaslužuje sve pohvale za taj veliki posao - rekao nam je ravnatelj šibenske OŠ “Vidici” Darko Relja.

Poteškoće koje su nastale oko upisivanja svedodžbi elektroničkim putem za njega nisu veliko iznenađenje.

- Bilo je malo vremena za taj posao zbog dva ovotjedna praznika. Uz to nastava je ove godine završila kasnije nego inače, a prijave za srednje škole su ranije nego što je to bilo prošlih godina – dodaje Relja.

U OŠ “Vidici” svjedodžbe su osmašima podijeljene u 11 sati, a ostalim učenicima dijelit će ih u srijedu, 30. lipnja. U OŠ Fausta Vrančića drugačija priča. Od ponedjeljka E-matica im, kažu, stvara velike probleme pa im za svaku promjenu u svjedodžbi treba minimalno 10 minuta.

- Radili smo i po noći i za praznik, ali kako stvari trenutno stoje, sumnjamo da ćemo uspjeti danas podijeliti svjedodžbe osmašima. Iz Ministarstva su jučer najavili kako će sustav rasteretiti dodatnim serverima, ali vidite i sami da nema pomaka – rekla nam je oko 9 sati školska tajnica Jadranka Džale Pajić, sjedeći ispred kompjutora s otvorenom bazom E-matica, koja u 20-ak minuta, koliko smo bili u njezinu Uredu, nije uopće reagirala.

danijela slavica milović

Zbog bodovanja na državnoj maturi žalilo se 1507 učenika

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, 1507 učenika žalilo se na rad stručnih povjerenstava za provedbu državne mature, s uvjerenjem kako su im na netočan način bodovali napisana rješenja. Očekivano najviše prigovora stiglo je zbog ispita iz hrvatskoga jezika, čak 679. Iz ostala dva sporna predmeta (informatike i sociologije), čija su netočno ponuđena rješenja također javno prezentirana, stiglo je svega pet žalbi!

Prema riječima Vedrana Mornara, dekana FER-a i člana Povjerenstva za provedbu mature, radi se o “nezamjetnom broju pogrešaka s obzirom na broj ispita”. Drukčije mišljenje ima prof. Snježana Zrinjan, koja je u više medijskih istupa apelirala na nedovoljno kvalitetan rad Stručne radne skupine za hrvatski jezik.

- Mislim da se radi o velikom broju primjedbi te to potvrđuje da smo bili u pravu, što su prepoznali i učenici i profesori. Dovoljan dokaz su i službene analize distraktora prema kojima je na neka pitanja točno odgovorilo svega 30 posto učenika. Nadalje, prihvaćene su dvije zamjerke (50. i 61.) iz naše recenzije na osnovnoj te dvije na višoj (35., 45.) – zaključuje Zrinjan.

J. JERIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan-103480 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91276460cdedcc7aef2f4d1c02217918b5624bea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PUCANJE+SUSTAVA+Ministarstvo+odbacuje+odgovornost%3A+Sve+su+%C5%A1kole+pripremale+svjedod%C5%BEbe+isti+dan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan-103480 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpucanje-sustava-ministarstvo-odbacuje-odgovornost-sve-su-skole-pripremale-svjedodzbe-isti-dan-103480 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Ministarstvu drže kako je s instaliranjem dvaju poslužitelja E- matice problem riješen te da stoga nitko neće odgovarati za paniku i strah među osmašima koji su se pobojali da neće dobiti svjedodžbe kako bi se u ponedjeljak mogli prijaviti za upis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA ODBACUJU ODGOVORNOST ZA BLAMAŽU S E-MATICOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaU MINISTARSTVU OBRAZOVANJA ODBACUJU ODGOVORNOST ZA BLAMAŽU S E-MATICOM

PUCANJE SUSTAVA Ministarstvo odbacuje odgovornost: Sve su škole pripremale svjedodžbe isti dan

Piše PSD.
25. lipnja 2010. - 19:14

Od srijede, odnosno od hardverske nadogradnje sustava s dva poslužitelja E-matice, sve ide bez problema. Iz dosta osnovnih škola obavijestili su nas da su svjedodžbe za osmaše isprintane, a nemamo informaciju da je u nekoj školi bilo što zapelo – kazali su nam u četvrtak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na pitanje hoće li pomaknuti rokove upisa u srednje škole, budući da su u nekim splitskim osnovnim školama iskazali sumnju u pravodobno uručenje svjedodžbi, iz kabineta ministra Radovana Fuchsa poručuju da o tome ne razmišljaju:

- Srednje škole svoje će svjedodžbe printati nakon utorka, a za jednu treba minutu i pol do maksimalno deset minuta. Osmih razreda u prosjeku je dva do tri u pojedinoj školi, tako da s obzirom na sve to očekujemo da će do kraja četvrtka sve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:00