stdClass Object ( [id] => 1301314 [title] => Primjedbe na poreznu reformu: Podizanje najnižih primanja dugoročno će negativno utjecati na rast bruto plaća [alias] => primjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osobni odbitak trebao bi se mijenjati i povećavati ovisno o minimalnoj plaći, a trebalo bi se osigurati da oba roditelja mogu koristiti kompletne olakšice na svoju djecu.

I za napojnice je potrebno odrediti koliki će biti njihov neoporezivi prag i od koje će se razine početi oporezivati s 20 posto poreza na dohodak, a još je manje jasno kako će se oporezovati napojnice studentima i ostalim osobama koje nisu u radnom odnosu, jer poslodavci neće imati pregled iskorištenih isplaćenih napojnica.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, primjerice, smatra da će mjera podizanja najnižih plaća umanjenjem osnovice za obračun mirovinskih doprinosa dugoročno negativno utjecati na rast bruto plaća jer se tom mjerom subvencionira trošak rada poslodavcima za radnike s nižim plaćama, što će ih izravno demotivirati da povećavaju bruto plaće.

Puno administriranja

S tim se slaže Udruženje obrtnika Pula i dodaje kako predloženi način obračuna plaća traži jako puno administriranja i teško je provediv. Navode tako da većina radnika s nepunim radnim vremenom neće plaćati doprinos za mirovinsko, nego će isti biti na teret svih poreznih obveznika. Njihov je prijedlog da se podigne minimalna plaća i nađe stimulativne načine za poslodavce da povećavaju plaće.

To je samo dio primjedbi, komentara i prijedloga iz javnih savjetovanja koja su ovog mjeseca otvorena za set zakona iz paketa kojim se žele povećati plaće, a neka su već i zatvorena, poput savjetovanja o izmjenama poreza na dohodak i financiranja lokalnih vlasti, za koje je rasprava išla po ubrzanom i skraćenom postupku u 15 umjesto 30 dana. Uz te zakone, na raspravi koja traje je još, među ostalim, i zakon o izmjenama poreza na dodanu vrijednost.

Novim zakonskim odredbama predlaže se ukidanje prireza, podizanje osobnih odbitaka, pomicanje praga oporezivanja dohodaka višom stopom, smanjenje mirovinskog doprinosa za najmanje plaće, a gradovima i općinama se omogućava da u propisanim okvirima samostalno određuju visinu stopa poreza na dohodak. Izmjenama zakona o mirovinskim doprinosima smanjuju se davanja za bruto plaće do 1300 eura, tako da će ljudi dobiti povećanje neto plaća, što će se vjerojatno kretati od 6,72 eura do 42,90 eura. Državni proračun će nadomjestiti mirovinskom fondu sredstva, a buduće mirovine zbog toga neće biti manje.

---

image

Hoće li Andrej Plenković prihvatiti išta od iskazanih primjedbi?

Damjan Tadić/Cropix
---

Frizeri u akciji

Što se izmjena poreza na dohodak tiče, najviše je komentara na račun osobnog odbitka, i to oko njegove visine. Komentatori su uvjereni da ga treba povećati više od predviđenog rasta s 530,90 eura na 560 eura, što je premalo da bi se izbjeglo oporezivanje najnižih dohodaka i minimalne plaće koja je socijalna kategorija i zadire u egzistencijalnu sigurnost svakog građanina. Prema njima, osobni bi odbitak trebao iznositi od 650 do 958 eura.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske predlaže uvođenje triju stopa poreza na dohodak, od 10, 20 i 30 posto, s tim da bi se najnižom oporezivali dohoci do 2300 eura, a najvišom oni iznad 4000 eura. U ovom sindikatu vjeruju da bi se tako vratila progresivnost koju je sustav poreza na dohodak posve izgubio jer trenutno višu stopu poreza na dohodak plaća manje od 0,5 posto zaposlenih, dok većina država u Europi i svijetu progresivno oporezuje dohodak i dodaju da bi se njihovim rješenjem smanjilo porezno opterećenje najnižih plaća, budući da je trenutna početna stopa od 20 posto vrlo visoka.

Prijedlog promjena zakona o PDV-u, za koji je savjetovanje još otvoreno, razočarao je frizere i pčelare koji traže niže stope.

Neovisna grupa vlasnika frizerskih salona predlaže Ministarstvu financija usklađivanje s europskom direktivom o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost, kojom se omogućuje i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge, usluge kućne njege, pomoći u kući i njege mladih, skrbi za starije osobe, bolesne ili invalide, čišćenje u privatnim kućanstvima... S nižom bi se stopom povećale plaće i zapošljavanje.

Ni pčelarima nije lako

– Frizerska djelatnost i pružanje frizerskih usluga ima specifičnost posla jer je to intenzivan rad rukama, ima vremensku ograničenost obujma posla i poznati je i maksimum koji jedan zaposlenik može ostvariti. U frizerskoj industriji oko 50 posto neto prihoda troši se na plaće zaposlenika i stoga bi smanjenje stope na 13 posto automatski značilo veći neto prihod te veća izdvajanja za plaće zaposlenika, a samim time i smanjenje sive zone koja je, nažalost, konstantno u porastu umjesto u opadanju – tvrde u svom prijedlogu.

Nije ni pčelarima lako jer plaćaju veći porez nego bi ga plaćali da se bave uzgojem kokoši ili neke druge životinje. Pčelama se u Hrvatskoj nabija veći porezni teret nego ovcama ili svinjama.

– Hrvatski pčelarski savez kao krovna organizacija pčelara apelira da prihvatite sniženje stope PDV-a s 25 posto na promet živih životinja pčela (pčelinje zajednice, rojevi i matice) na prihvatljivih pet posto kao i za sve druge žive životinje. I resorno ministarstvo poljoprivrede u nekoliko navrata daje mišljenje da je to razuman i logičan potez. Tako dajete značajnu podršku očuvanju pčele kao vrlo važnog oprašivača u još važnijoj proizvodnji hrane. Naši pčelari će tako, a posebno profesionalni, dobiti značajno rasterećenje u obavljanju svoje djelatnosti – smatraju o ovom savezu, a takvo mišljenje dijele, sudeći po komentarima i prijedlozima u javnom savjetovanju, i Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske i pčelarski obrti.

---

Što će biti s napojnicama?

Napojnice su izazvale mnogo komentara u javnom savjetovanju, a uglavnom se radi o ukazivanju da je potrebno jasno propisati što se i kako oporezuje i kakve su obveze radnika i poslodavca.

Evo jednog: “Negdje se napojnice dijele s pomoćnim osobljem, kuhinjskim osobljem, angažiranim studentima preko student-servisa..., a negdje ne. Ako se već regulira porezni status napojnica, trebalo bi jasno regulirati navedeno.

Budući da po fiskalizaciji Porezna uprava ima podatke o operaterima na fiskalnoj blagajni, poslodavci moraju znati postupaju li ispravno ako napojnicu isplaćuju i po drugačijem ključu.

Ako poslodavac ima angažiranog studenta ili člana obiteljskog kućanstava na ispomoći, oni se kroz blagajnu evidentiraju pod njegovim OIB-om, što bi moglo utjecati i na pravo na napojnicu ako se ona dijeli isključivo po operateru.”

---

---

Treba podignuti prag za ulazak u registar PDV-a

Predloženi prag ulaska u registar obveznika PDV-a od 40 tisuća eura trebalo bi podignuti, smatraju komentatori pa jedni predlažu 50 tisuća eura, a drugi 70 tisuća eura kako bi se poništio utjecaj inflacije i rastućih troškova.

Ministarstvo financija planira povećati učinkovitost suzbijanja prekograničnih prijevara u vezi s PDV-om tako što će od pružatelja platnih usluga zahtijevati da vode evidenciju ako u jednom tromjesečja istom primatelju obave više od 25 prekograničnih plaćanja, kako bi se omogućilo provođenje kontrola nad prekograničnim isporukama.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava još traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => rasprava još traje 0 5526 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 14:29:07 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-26 07:23:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-26 07:23:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2262 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Primjedbe na poreznu reformu: Podizanje najnižih primanja dugoročno će negativno utjecati na rast bruto plaća [metakey] => porezna reforma, porezi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25038307.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24959783.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ministri Marin Pileti\u0107 i Marko Primorac rekli su svoje<\/p>","

Ho\u0107e li Andrej Plenkovi\u0107 prihvatiti i\u0161ta od iskazanih primjedbi?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25038307_1920.jpg":"1920x1080","k_25038307_1280.jpg":"1280x1280","k_25038307_1024.jpg":"1024x1024","k_25038307_640.jpg":"640x640","k_25038307_480.jpg":"480x480","k_25038307_340.jpg":"340x340","k_25038307_220.jpg":"220x220","o_25038307_1280.jpg":"1280x853","o_25038307_1024.jpg":"1024x682","o_25038307_640.jpg":"640x426","o_25038307_480.jpg":"480x320","o_25038307_340.jpg":"340x226","o_25038307_220.jpg":"220x146","h_25038307_1280.jpg":"1280x854","h_25038307_1024.jpg":"1024x683","h_25038307_640.jpg":"640x427","h_25038307_480.jpg":"480x320","h_25038307_340.jpg":"340x227","h_25038307_220.jpg":"220x147","pp_25038307_1280.jpg":"1280x1628","pp_25038307_1024.jpg":"1024x1303","pp_25038307_640.jpg":"640x814","pp_25038307_480.jpg":"480x611","pp_25038307_340.jpg":"340x432","pp_25038307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24959783_1920.jpg":"1920x1080","k_24959783_1280.jpg":"1280x1280","k_24959783_1024.jpg":"1024x1024","k_24959783_640.jpg":"640x640","k_24959783_480.jpg":"480x480","k_24959783_340.jpg":"340x340","k_24959783_220.jpg":"220x220","o_24959783_1280.jpg":"1280x853","o_24959783_1024.jpg":"1024x682","o_24959783_640.jpg":"640x426","o_24959783_480.jpg":"480x320","o_24959783_340.jpg":"340x226","o_24959783_220.jpg":"220x146","h_24959783_1280.jpg":"1280x854","h_24959783_1024.jpg":"1024x683","h_24959783_640.jpg":"640x427","h_24959783_480.jpg":"480x320","h_24959783_340.jpg":"340x227","h_24959783_220.jpg":"220x147","pp_24959783_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959783_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959783_640.jpg":"640x814","pp_24959783_480.jpg":"480x611","pp_24959783_340.jpg":"340x432","pp_24959783_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7606631 Threads: 3 Questions: 1616324724 Slow queries: 4799002 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110914972 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/primjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa-1301314 [printLink] => /vijesti/hrvatska/primjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa-1301314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288138 [name] => porezna reforma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezna-reforma [link] => /tag/porezna-reforma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 343440 [name] => porezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezi [link] => /tag/porezi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava još traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Primjedbe na poreznu reformu: Podizanje najnižih primanja dugoročno će negativno utjecati na rast bruto plaća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25038307.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Ministri Marin Piletić i Marko Primorac rekli su svoje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25038307.jpg [title] =>

Ministri Marin Piletić i Marko Primorac rekli su svoje

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24959783.jpg [title] =>

Hoće li Andrej Plenković prihvatiti išta od iskazanih primjedbi?

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osobni odbitak trebao bi se mijenjati i povećavati ovisno o minimalnoj plaći, a trebalo bi se osigurati da oba roditelja mogu koristiti kompletne olakšice na svoju djecu.

I za napojnice je potrebno odrediti koliki će biti njihov neoporezivi prag i od koje će se razine početi oporezivati s 20 posto poreza na dohodak, a još je manje jasno kako će se oporezovati napojnice studentima i ostalim osobama koje nisu u radnom odnosu, jer poslodavci neće imati pregled iskorištenih isplaćenih napojnica.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, primjerice, smatra da će mjera podizanja najnižih plaća umanjenjem osnovice za obračun mirovinskih doprinosa dugoročno negativno utjecati na rast bruto plaća jer se tom mjerom subvencionira trošak rada poslodavcima za radnike s nižim plaćama, što će ih izravno demotivirati da povećavaju bruto plaće.

Puno administriranja

S tim se slaže Udruženje obrtnika Pula i dodaje kako predloženi način obračuna plaća traži jako puno administriranja i teško je provediv. Navode tako da većina radnika s nepunim radnim vremenom neće plaćati doprinos za mirovinsko, nego će isti biti na teret svih poreznih obveznika. Njihov je prijedlog da se podigne minimalna plaća i nađe stimulativne načine za poslodavce da povećavaju plaće.

To je samo dio primjedbi, komentara i prijedloga iz javnih savjetovanja koja su ovog mjeseca otvorena za set zakona iz paketa kojim se žele povećati plaće, a neka su već i zatvorena, poput savjetovanja o izmjenama poreza na dohodak i financiranja lokalnih vlasti, za koje je rasprava išla po ubrzanom i skraćenom postupku u 15 umjesto 30 dana. Uz te zakone, na raspravi koja traje je još, među ostalim, i zakon o izmjenama poreza na dodanu vrijednost.

Novim zakonskim odredbama predlaže se ukidanje prireza, podizanje osobnih odbitaka, pomicanje praga oporezivanja dohodaka višom stopom, smanjenje mirovinskog doprinosa za najmanje plaće, a gradovima i općinama se omogućava da u propisanim okvirima samostalno određuju visinu stopa poreza na dohodak. Izmjenama zakona o mirovinskim doprinosima smanjuju se davanja za bruto plaće do 1300 eura, tako da će ljudi dobiti povećanje neto plaća, što će se vjerojatno kretati od 6,72 eura do 42,90 eura. Državni proračun će nadomjestiti mirovinskom fondu sredstva, a buduće mirovine zbog toga neće biti manje.

---

image

Hoće li Andrej Plenković prihvatiti išta od iskazanih primjedbi?

Damjan Tadić/Cropix
---

Frizeri u akciji

Što se izmjena poreza na dohodak tiče, najviše je komentara na račun osobnog odbitka, i to oko njegove visine. Komentatori su uvjereni da ga treba povećati više od predviđenog rasta s 530,90 eura na 560 eura, što je premalo da bi se izbjeglo oporezivanje najnižih dohodaka i minimalne plaće koja je socijalna kategorija i zadire u egzistencijalnu sigurnost svakog građanina. Prema njima, osobni bi odbitak trebao iznositi od 650 do 958 eura.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske predlaže uvođenje triju stopa poreza na dohodak, od 10, 20 i 30 posto, s tim da bi se najnižom oporezivali dohoci do 2300 eura, a najvišom oni iznad 4000 eura. U ovom sindikatu vjeruju da bi se tako vratila progresivnost koju je sustav poreza na dohodak posve izgubio jer trenutno višu stopu poreza na dohodak plaća manje od 0,5 posto zaposlenih, dok većina država u Europi i svijetu progresivno oporezuje dohodak i dodaju da bi se njihovim rješenjem smanjilo porezno opterećenje najnižih plaća, budući da je trenutna početna stopa od 20 posto vrlo visoka.

Prijedlog promjena zakona o PDV-u, za koji je savjetovanje još otvoreno, razočarao je frizere i pčelare koji traže niže stope.

Neovisna grupa vlasnika frizerskih salona predlaže Ministarstvu financija usklađivanje s europskom direktivom o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost, kojom se omogućuje i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge, usluge kućne njege, pomoći u kući i njege mladih, skrbi za starije osobe, bolesne ili invalide, čišćenje u privatnim kućanstvima... S nižom bi se stopom povećale plaće i zapošljavanje.

Ni pčelarima nije lako

– Frizerska djelatnost i pružanje frizerskih usluga ima specifičnost posla jer je to intenzivan rad rukama, ima vremensku ograničenost obujma posla i poznati je i maksimum koji jedan zaposlenik može ostvariti. U frizerskoj industriji oko 50 posto neto prihoda troši se na plaće zaposlenika i stoga bi smanjenje stope na 13 posto automatski značilo veći neto prihod te veća izdvajanja za plaće zaposlenika, a samim time i smanjenje sive zone koja je, nažalost, konstantno u porastu umjesto u opadanju – tvrde u svom prijedlogu.

Nije ni pčelarima lako jer plaćaju veći porez nego bi ga plaćali da se bave uzgojem kokoši ili neke druge životinje. Pčelama se u Hrvatskoj nabija veći porezni teret nego ovcama ili svinjama.

– Hrvatski pčelarski savez kao krovna organizacija pčelara apelira da prihvatite sniženje stope PDV-a s 25 posto na promet živih životinja pčela (pčelinje zajednice, rojevi i matice) na prihvatljivih pet posto kao i za sve druge žive životinje. I resorno ministarstvo poljoprivrede u nekoliko navrata daje mišljenje da je to razuman i logičan potez. Tako dajete značajnu podršku očuvanju pčele kao vrlo važnog oprašivača u još važnijoj proizvodnji hrane. Naši pčelari će tako, a posebno profesionalni, dobiti značajno rasterećenje u obavljanju svoje djelatnosti – smatraju o ovom savezu, a takvo mišljenje dijele, sudeći po komentarima i prijedlozima u javnom savjetovanju, i Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske i pčelarski obrti.

---

Što će biti s napojnicama?

Napojnice su izazvale mnogo komentara u javnom savjetovanju, a uglavnom se radi o ukazivanju da je potrebno jasno propisati što se i kako oporezuje i kakve su obveze radnika i poslodavca.

Evo jednog: “Negdje se napojnice dijele s pomoćnim osobljem, kuhinjskim osobljem, angažiranim studentima preko student-servisa..., a negdje ne. Ako se već regulira porezni status napojnica, trebalo bi jasno regulirati navedeno.

Budući da po fiskalizaciji Porezna uprava ima podatke o operaterima na fiskalnoj blagajni, poslodavci moraju znati postupaju li ispravno ako napojnicu isplaćuju i po drugačijem ključu.

Ako poslodavac ima angažiranog studenta ili člana obiteljskog kućanstava na ispomoći, oni se kroz blagajnu evidentiraju pod njegovim OIB-om, što bi moglo utjecati i na pravo na napojnicu ako se ona dijeli isključivo po operateru.”

---

---

Treba podignuti prag za ulazak u registar PDV-a

Predloženi prag ulaska u registar obveznika PDV-a od 40 tisuća eura trebalo bi podignuti, smatraju komentatori pa jedni predlažu 50 tisuća eura, a drugi 70 tisuća eura kako bi se poništio utjecaj inflacije i rastućih troškova.

Ministarstvo financija planira povećati učinkovitost suzbijanja prekograničnih prijevara u vezi s PDV-om tako što će od pružatelja platnih usluga zahtijevati da vode evidenciju ako u jednom tromjesečja istom primatelju obave više od 25 prekograničnih plaćanja, kako bi se omogućilo provođenje kontrola nad prekograničnim isporukama.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Ministri Marin Piletić i Marko Primorac rekli su svoje

Damjan Tadić/Cropix

Hoće li Andrej Plenković prihvatiti išta od iskazanih primjedbi?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/primjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa-1301314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03d769e54143f3f2071396a26908874ad81fa50e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Primjedbe+na+poreznu+reformu%3A+Podizanje+najni%C5%BEih+primanja+dugoro%C4%8Dno+%C4%87e+negativno+utjecati+na+rast+bruto+pla%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprimjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa-1301314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprimjedbe-na-poreznu-reformu-podizanje-najnizih-primanja-dugorocno-ce-negativno-utjecati-na-rast-bruto-placa-1301314 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava još traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarasprava još traje

Primjedbe na poreznu reformu: Podizanje najnižih primanja dugoročno će negativno utjecati na rast bruto plaća

26. lipnja 2023. - 09:23

Osobni odbitak trebao bi se mijenjati i povećavati ovisno o minimalnoj plaći, a trebalo bi se osigurati da oba roditelja mogu koristiti kompletne olakšice na svoju djecu.

I za napojnice je potrebno odrediti koliki će biti njihov neoporezivi prag i od koje će se razine početi oporezivati s 20 posto poreza na dohodak, a još je manje jasno kako će se oporezovati napojnice studentima i ostalim osobama koje nisu u radnom odnosu, jer poslodavci neće imati pregled iskorištenih isplaćenih napojnica.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, primjerice, smatra da će mjera podizanja najnižih plaća umanjenjem osnovice za obračun mirovinskih doprinosa dugoročno negativno utjecati na rast bruto plaća jer se tom mjerom subvencionira trošak rada poslodavcima za radnike s nižim plaćama, što će ih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:47