stdClass Object ( [id] => 1329499 [title] => Priča o heroju Toniju Višnjiću: ‘Poginuo je od jedne od posljednjih raketa ispaljenih u ratu! A bio mi je kao brat...‘ [alias] => prica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Knin je već par mjeseci bio slobodan, a hrvatske snage pred Banjom Lukom. Ratu u Bosni i Hercegovini konačno se nazirao kraj. Republika Srpska bila je na koljenima ili, točnije rečeno, "na kotačima".

Među postrojbama koje su bile na prvim linijama bio je 1. hrvatski gardijski zdrug koji je držao lijevi bok 4. gardijskoj brigadi, zapadno od Mrkonjić Grada, na obroncima Male Manjače. Upravo ondje 11. listopada 1995. godine poginuo je Šibenčanin Toni Višnjić, jedan od heroja Domovinskog rata, u kojem je bio jedan od posljednjih poginulih.

Toni je bio mladić čiji je život u bitnome odredila tragedija koja se dogodila kada je imao tek 11 godina. U prometnoj nesreći u gradskom naselju Njivice, u naletu kamiona, poginuo je njegov otac Dušan koji je vrlo mlad stvorio poslovno carstvo kao jedan od rijetkih šibenskih privatnika koji je imao svoje bagere i kamione.

U takvim okolnostima Toni je odrastao i zreo puno brže od svojih vršnjaka. Osim za majku Boženu, bio je jako vezan za ujaka Borisa te baku Mariju i dida Antu.

Kao mladić volio je motore i glazbu, a ljubav prema Azri i novom valu prenio je i na svojeg bratića Gordana koji se Tonija sjeća vrlo dobro:

---

image

Toni Višnjić kao dječak s rođakom Gordanom i bratom Matom

---

U rat otišao iako nije morao

"Takvu ozbiljnost i predanost kakvu je imao Toni prema svemu čime se bavio nisam vidio nikada u životu. Imao je prema svim ljudima vrlo zreli pristup koji me itekako čudio s obzirom na njegove godine. Brinuo se osobito o svojem mlađem bratu Mati kojeg je često izvlačio iz raznih neprilika. Još više uozbiljio ga je rat u koji se uključio iako nije morao."

U ljeto 1991. godine, kao uspješan student strojarstva u Sarajevu, došao je u Šibenik na praznike i odmah se priključio netom osnovanoj A satniji 113. šibenske brigade Zbora narodne garde. Dok su mnogi upisivali fakultete kako bi izbjegli vojnu obvezu, Toni je napustio studentski život u tad mirnom Sarajevu i otišao dragovoljno na prvu crtu obrane svojega grada.

Kada je počela bitka za Šibenik, zatekao se u njemu te sudjelovao u napadu na skladište JNA na brdu Jamnjak. Iako se u jednom trenutku čak uspio probiti u krug skladišta, zbog prijetnji oficira da će dignuti skladište u zrak morao se povući. Već u tim prvim mjesecima rata pokazivao je iznimnu smionost i hrabrost, čega se prisjetio njegov suborac i prijatelj Ivica Kokić:

"Toni je imao osobine vođe, bio je hrabar i sposoban, zaštitnički raspoložen, pogotovo prema nama koji smo bili mlađi od njega. Bio je od mene stariji samo 11 mjeseci, a ponašao se poput oca, takav je bio i prema svom mlađem bratu Mati."

U listopadu 91. Toni je sudjelovao u prvim oslobodilačkim akcijama na šibenskom bojištu u kojima je oslobođeno selo Gaćelezi. Do kraja 1991. borio se uglavnom na skradinsko-drniškom bojištu. U proljeće 1992. ratni put odveo ga je prema Južnom bojištu i Popovu polju, a zatim iz pješaštva prelazi u topništvo 113. brigade.

Najbolniji trenutak i ljubavna priča

Svakako najbolniji trenutak u ratu za Tonija se dogodio u operaciji "Maslenica" kada gine jedan od njegovih najboljih prijatelja – Boris Bratić. Svi koji su ga poznavali svjedoče da ga je taj događaj uvelike promijenio, pa tako i Ivica Kokić, koji ističe:

"Malo iza Borine pogibije Toni i ja smo poslani na obuku za računače u topništvu, mislim da je to bila veljača 1993. Tamo su nas obučavali Goran Jurić i Tomislav Vunić, isto dragovoljci 113. brigade, vrhunski računači koordinata i časnici. Svaki povratak s terena za nas dvojicu uglavnom je bio isti. Najprije bismo otišli kod njega, on bi se otuširao, presvukao i uzeo svoj auto, a zatim bismo otišli do mene i nakon toga na piće u kafiće."

---

image

Toni Višnjić s bratom Matom

---

U tim izlascima rodila se i ljubav između Tonija i Mirande s kojom se vrlo brzo i zaručio, a kojoj će u sjećanju ostati do kraja života:

"Toni je bio ozbiljniji od svih mladića njegovih godina, odskakao je. Njemu nikada ništa nije bilo teško i nikada se ni na što nije žalio. Kada bi došao s terena i presvukao se iz uniforme, postajao bi mladić koji je volio društvo i u njemu je bio vrlo omiljen. Nije bilo društva u koje se ne bi uklopio. Jako temperamentan i energičan mladić kojeg pamtim kao velikog altruista. On je uživao u pomaganju drugima i sreći onih s kojima je bio blizak. O ratu nije pričao i na momente bismo i zaboravljali da rat i dalje traje. S njegovom "peglicom" ili mojim Yugom 45 išli bismo na izlete - od Međugorja do Trsta. Nikad neću zaboraviti kada smo jednom prilikom tijekom dočeka Nove godine na lutriji dobili pečeno prase. U jednom trenu dok smo se vraćali sa slavlja rekao je: ‘A zašto ne bismo ovo prase odnijeli na policiju. Oni jadni rade, dok mi feštamo. Parkirao je pred postaju i pola praseta poklonio policajcima te im zaželio sretnu Novu godinu."

Bila je to, pokazat će se, posljednja godina Tonijeva života. On je nakon 113. šibenske brigade prešao u 8. lakojurišnu brigadu Vojne policije, a zatim i 1. hrvatski gardijski zdrug koji je okupio najbolje od najboljih.

Kao dozapovjednik minobacačke satnije Toni je sudjelovao u nizu oslobodilačkih operacija poput "Bljeska" i "Oluje". Daljnji zadaci vodili su ga u Bosnu i Hercegovinu, gdje su združene snage Armije BiH, Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane potiskivale srpske snage prema Banjoj Luci i to vrlo uspješno.

Do 11. listopada 1995. ostvareni su zadani ciljevi, a na dosegnutim je položajima uspostavljena crta obrane. Za Tonijeva suborca Josu Bajana bio je to jedan od najtežih dana u ratu i teško ga se prisjeća:

"Mi smo se nalazili u selu Sitnica. Tijekom prijepodneva oni su nas gađali čime su stigli, a mi smo uzvraćali. Imali smo jedno vozilo s višecijevnim lanserom raketa i prilikom jednog djelovanja bojna glava je izletjela naprijed, a motor je izletio natrag i zapalio vozilo u kojem su se nalazili vojnici. Zahvaljujući Toniju plamen je ugašen, a vojnici spašeni."

---

image

Pogreb Tonija Višnjića

---

Nedugo nakon što je spasio živote suboraca, Toni Višnjić izgubio je svoj vlastiti. Oko 12 sati i 40 minuta neprijateljske snage otvorile su vatru višecijevnim bacačem raketa po kući u kojoj se nalazio sa suborcima. Nastao je pakao. Kuća je dobila izravan pogodak.

S pravom je bio zabrinut

Joso Bajan samim čudom ostao je neozlijeđen te je sudjelovao u spašavanju ranjenih:

"Marijan Bišćan i Jure Planinić, pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zdruga, bili su teško ranjeni, a bilo je još momaka koji su lakše ranjeni poput našeg zapovjednika Tomislava Stipičića te pripadnika Specijalne policije Herceg-Bosne iz Mostara i Livna koji su ondje bili s nama. Toni je neko vrijeme imao puls, ali bilo je jasno da mu nema spasa. Bila je to jedna od zadnjih ispaljenih raketa u ratu i od nje pogine čovjek koji ti je bio kao brat. To je strašno. Toni je bio među najvećim računačima koje je Hrvatska imala. Imao je to u malom prstu."

Kako je to funkcioniralo, pojasnio je Marko Damjanić koji je izvrsno surađivao s Tonijem u nizu akcija:

"Dok sam ja u minobacačkoj satniji Zdruga bio zapovjednik paljbenog voda, Toni je bio zapovjednik zapovjednog voda. Imao je izviđače koji su mu javljali gdje padaju granate, zatim je računao koordinate gdje gađati dalje i davao ih nama."

Dan-dva prije pogibije nazvao je ujaka Borisa. Inače s obitelji nikada nije pričao o ratu, no ovog puta rekao je da je "gusto" i da su pred Banjom Lukom koju će uskoro napasti. Bio je zabrinut, što njemu nije bilo svojstveno, čega se prisjetio Borisov sin Gordan:

"Toni nikad nije zvao s bojišta, a tada je nazvao i to nas je sve zabrinulo. Pokazalo se da smo se s pravom bili zabrinuli. Mojeg oca njegova je smrt toliko potresla da je od čovjeka s potpuno crnom kosom u dva dana posve posijedio. Bio je to ogroman šok za sve nas. Ja neko vrijeme nisam mogao prihvatiti to da je on poginuo."

Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast, njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci. Na pogreb nije došla njegova bivša djevojka Miranda, koja se teško pomirila s njegovom smrću:

Pokopala trojicu sinova

"Kada su mi rekli da je poginuo, ja nisam to mogla prihvatiti, nisam mogla prihvatiti činjenicu da ga nema. Šest mjeseci, svaki dan, prolazila sam kraj njegove kuće, gledala je li njegov automobil u dvorištu, je li se vratio s terena. Nakon pola godine prihvatila sam da ga više nema, da se neće vratiti s terena, uzela sam crvenu ružu i otišla na groblje. Kada smo se posljednji put susreli, poklonio mi je krunicu iz Međugorja. Rekao mi je tada: ‘Evo je tebi, neka tebe čuva.‘ Ta njegova krunica i danas je uvijek sa mnom. Vrijeme je prošlo, ali ljubav je ostala. Ostala je i rupa u srcu, samo se čovjek s vremenom nauči živjeti s tom rupom."

---

image

Krunica koju je Toni poklonio djevojci Mirandi kada su se posljednji put vidjeli

---

Najveću rupu Tonijev odlazak napravio je zasigurno u životu Božene Višnjić. Ona se nakon Tonijeve smrti snažno angažirala u pomoći hrvatskim braniteljima u kojima je očito vidjela svojeg Tonija. Joso Bajan svjedoči kako su je oni zvali "druga majka Kata Šoljić". Bila je dugogodišnja predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Šibensko-kninske županije. Nakon što je pokopala supruga i trojicu sinova, preminula je 2022. godine.

---

image

Toni Višnjić

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA POGIBIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GODIŠNJICA POGIBIJE 2 0 9238 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-10 12:30:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Borna Marinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-11 07:14:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-11 07:14:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o heroju Toniju Višnjiću: 'Poginuo je od jedne od posljednjih raketa ispaljenih u ratu! A bio mi je kao brat...' [metakey] => Toni Višnjić, Domovinski rat, heroj, obljetnica smrti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820597.png","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820293.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820271.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820272.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820273.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820274.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820282.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25820531.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tek kada je odr\u017ean sprovod, kada su na njega do\u0161li generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj \u0160ibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u \u010dast -\u00a0njegovi najbli\u017ei spoznali su kakav je heroj bio Toni Vi\u0161nji\u0107 i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci<\/p>","","

Krunica koju je Toni poklonio djevojci Mirandi kada su se posljednji put vidjeli<\/p>","

Pogreb Tonija Vi\u0161nji\u0107a<\/p>","

Toni Vi\u0161nji\u0107 kao dje\u010dak s ro\u0111akom Gordanom i bratom Matom<\/p>","

Toni Vi\u0161nji\u0107\u00a0s bratom Matom<\/p>","

Grafika Toni<\/p>","

Toni Vi\u0161nji\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","57:66","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1417x951","hd_25820597_1920.png":"1920x1080","k_25820597_1280.png":"1280x1280","k_25820597_1024.png":"1024x1024","k_25820597_640.png":"640x640","k_25820597_480.png":"480x480","k_25820597_340.png":"340x340","k_25820597_220.png":"220x220","o_25820597_1280.png":"1280x859","o_25820597_1024.png":"1024x687","o_25820597_640.png":"640x429","o_25820597_480.png":"480x322","o_25820597_340.png":"340x228","o_25820597_220.png":"220x147","h_25820597_1280.png":"1280x854","h_25820597_1024.png":"1024x683","h_25820597_640.png":"640x427","h_25820597_480.png":"480x320","h_25820597_340.png":"340x227","h_25820597_220.png":"220x147","pp_25820597_1280.png":"1280x1628","pp_25820597_1024.png":"1024x1303","pp_25820597_640.png":"640x814","pp_25820597_480.png":"480x611","pp_25820597_340.png":"340x432","pp_25820597_220.png":"220x280"},{"size0":"1417x951","hd_25820293_1920.jpg":"1920x1080","k_25820293_1280.jpg":"1280x1280","k_25820293_1024.jpg":"1024x1024","k_25820293_640.jpg":"640x640","k_25820293_480.jpg":"480x480","k_25820293_340.jpg":"340x340","k_25820293_220.jpg":"220x220","o_25820293_1280.jpg":"1280x859","o_25820293_1024.jpg":"1024x687","o_25820293_640.jpg":"640x429","o_25820293_480.jpg":"480x322","o_25820293_340.jpg":"340x228","o_25820293_220.jpg":"220x147","h_25820293_1280.jpg":"1280x854","h_25820293_1024.jpg":"1024x683","h_25820293_640.jpg":"640x427","h_25820293_480.jpg":"480x320","h_25820293_340.jpg":"340x227","h_25820293_220.jpg":"220x147","pp_25820293_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820293_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820293_640.jpg":"640x814","pp_25820293_480.jpg":"480x611","pp_25820293_340.jpg":"340x432","pp_25820293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25820271_1920.jpg":"1920x1080","k_25820271_1280.jpg":"1280x1280","k_25820271_1024.jpg":"1024x1024","k_25820271_640.jpg":"640x640","k_25820271_480.jpg":"480x480","k_25820271_340.jpg":"340x340","k_25820271_220.jpg":"220x220","o_25820271_1280.jpg":"1280x1706","o_25820271_1024.jpg":"1024x1365","o_25820271_640.jpg":"640x853","o_25820271_480.jpg":"480x640","o_25820271_340.jpg":"340x453","o_25820271_220.jpg":"220x293","h_25820271_1280.jpg":"1280x854","h_25820271_1024.jpg":"1024x683","h_25820271_640.jpg":"640x427","h_25820271_480.jpg":"480x320","h_25820271_340.jpg":"340x227","h_25820271_220.jpg":"220x147","pp_25820271_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820271_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820271_640.jpg":"640x814","pp_25820271_480.jpg":"480x611","pp_25820271_340.jpg":"340x432","pp_25820271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1397","hd_25820272_1920.jpg":"1920x1080","k_25820272_1280.jpg":"1280x1280","k_25820272_1024.jpg":"1024x1024","k_25820272_640.jpg":"640x640","k_25820272_480.jpg":"480x480","k_25820272_340.jpg":"340x340","k_25820272_220.jpg":"220x220","o_25820272_1280.jpg":"1280x1986","o_25820272_1024.jpg":"1024x1589","o_25820272_640.jpg":"640x993","o_25820272_480.jpg":"480x745","o_25820272_340.jpg":"340x527","o_25820272_220.jpg":"220x341","h_25820272_1280.jpg":"1280x854","h_25820272_1024.jpg":"1024x683","h_25820272_640.jpg":"640x427","h_25820272_480.jpg":"480x320","h_25820272_340.jpg":"340x227","h_25820272_220.jpg":"220x147","pp_25820272_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820272_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820272_640.jpg":"640x814","pp_25820272_480.jpg":"480x611","pp_25820272_340.jpg":"340x432","pp_25820272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"868x683","hd_25820273_1920.jpg":"1920x1080","k_25820273_1280.jpg":"1280x1280","k_25820273_1024.jpg":"1024x1024","k_25820273_640.jpg":"640x640","k_25820273_480.jpg":"480x480","k_25820273_340.jpg":"340x340","k_25820273_220.jpg":"220x220","o_25820273_1280.jpg":"1280x1007","o_25820273_1024.jpg":"1024x805","o_25820273_640.jpg":"640x503","o_25820273_480.jpg":"480x377","o_25820273_340.jpg":"340x267","o_25820273_220.jpg":"220x173","h_25820273_1280.jpg":"1280x854","h_25820273_1024.jpg":"1024x683","h_25820273_640.jpg":"640x427","h_25820273_480.jpg":"480x320","h_25820273_340.jpg":"340x227","h_25820273_220.jpg":"220x147","pp_25820273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820273_640.jpg":"640x814","pp_25820273_480.jpg":"480x611","pp_25820273_340.jpg":"340x432","pp_25820273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"669x841","hd_25820274_1920.jpg":"1920x1080","k_25820274_1280.jpg":"1280x1280","k_25820274_1024.jpg":"1024x1024","k_25820274_640.jpg":"640x640","k_25820274_480.jpg":"480x480","k_25820274_340.jpg":"340x340","k_25820274_220.jpg":"220x220","o_25820274_1280.jpg":"1280x1609","o_25820274_1024.jpg":"1024x1287","o_25820274_640.jpg":"640x804","o_25820274_480.jpg":"480x603","o_25820274_340.jpg":"340x427","o_25820274_220.jpg":"220x276","h_25820274_1280.jpg":"1280x854","h_25820274_1024.jpg":"1024x683","h_25820274_640.jpg":"640x427","h_25820274_480.jpg":"480x320","h_25820274_340.jpg":"340x227","h_25820274_220.jpg":"220x147","pp_25820274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820274_640.jpg":"640x814","pp_25820274_480.jpg":"480x611","pp_25820274_340.jpg":"340x432","pp_25820274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"533x534","hd_25820282_1920.jpg":"1920x1080","k_25820282_1280.jpg":"1280x1280","k_25820282_1024.jpg":"1024x1024","k_25820282_640.jpg":"640x640","k_25820282_480.jpg":"480x480","k_25820282_340.jpg":"340x340","k_25820282_220.jpg":"220x220","o_25820282_1280.jpg":"1280x1282","o_25820282_1024.jpg":"1024x1025","o_25820282_640.jpg":"640x641","o_25820282_480.jpg":"480x480","o_25820282_340.jpg":"340x340","o_25820282_220.jpg":"220x220","h_25820282_1280.jpg":"1280x854","h_25820282_1024.jpg":"1024x683","h_25820282_640.jpg":"640x427","h_25820282_480.jpg":"480x320","h_25820282_340.jpg":"340x227","h_25820282_220.jpg":"220x147","pp_25820282_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820282_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820282_640.jpg":"640x814","pp_25820282_480.jpg":"480x611","pp_25820282_340.jpg":"340x432","pp_25820282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1291x404","hd_25820531_1920.jpg":"1920x1080","k_25820531_1280.jpg":"1280x1280","k_25820531_1024.jpg":"1024x1024","k_25820531_640.jpg":"640x640","k_25820531_480.jpg":"480x480","k_25820531_340.jpg":"340x340","k_25820531_220.jpg":"220x220","o_25820531_1280.jpg":"1280x400","o_25820531_1024.jpg":"1024x320","o_25820531_640.jpg":"640x200","o_25820531_480.jpg":"480x150","o_25820531_340.jpg":"340x106","o_25820531_220.jpg":"220x68","h_25820531_1280.jpg":"1280x854","h_25820531_1024.jpg":"1024x683","h_25820531_640.jpg":"640x427","h_25820531_480.jpg":"480x320","h_25820531_340.jpg":"340x227","h_25820531_220.jpg":"220x147","pp_25820531_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820531_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820531_640.jpg":"640x814","pp_25820531_480.jpg":"480x611","pp_25820531_340.jpg":"340x432","pp_25820531_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4291224 Threads: 6 Questions: 133232666 Slow queries: 57322 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4007767 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/prica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat-1329499 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat-1329499?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 652576 [name] => Toni Višnjić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-11 19:23:11 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-visnjic [link] => /tag/toni-visnjic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 359823 [name] => Domovinski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-rat [link] => /tag/domovinski-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 447791 [name] => heroj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => heroj [link] => /tag/heroj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 522864 [name] => obljetnica smrti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obljetnica-smrti [link] => /tag/obljetnica-smrti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA POGIBIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o heroju Toniju Višnjiću: ‘Poginuo je od jedne od posljednjih raketa ispaljenih u ratu! A bio mi je kao brat...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-18-28-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820597.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast - njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820597.png [title] =>

Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast - njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820293.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820271.jpg [title] =>

Krunica koju je Toni poklonio djevojci Mirandi kada su se posljednji put vidjeli

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820272.jpg [title] =>

Pogreb Tonija Višnjića

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820273.jpg [title] =>

Toni Višnjić kao dječak s rođakom Gordanom i bratom Matom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820274.jpg [title] =>

Toni Višnjić s bratom Matom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820282.jpg [title] =>

Grafika Toni

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25820531.jpg [title] =>

Toni Višnjić

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Knin je već par mjeseci bio slobodan, a hrvatske snage pred Banjom Lukom. Ratu u Bosni i Hercegovini konačno se nazirao kraj. Republika Srpska bila je na koljenima ili, točnije rečeno, "na kotačima".

Među postrojbama koje su bile na prvim linijama bio je 1. hrvatski gardijski zdrug koji je držao lijevi bok 4. gardijskoj brigadi, zapadno od Mrkonjić Grada, na obroncima Male Manjače. Upravo ondje 11. listopada 1995. godine poginuo je Šibenčanin Toni Višnjić, jedan od heroja Domovinskog rata, u kojem je bio jedan od posljednjih poginulih.

Toni je bio mladić čiji je život u bitnome odredila tragedija koja se dogodila kada je imao tek 11 godina. U prometnoj nesreći u gradskom naselju Njivice, u naletu kamiona, poginuo je njegov otac Dušan koji je vrlo mlad stvorio poslovno carstvo kao jedan od rijetkih šibenskih privatnika koji je imao svoje bagere i kamione.

U takvim okolnostima Toni je odrastao i zreo puno brže od svojih vršnjaka. Osim za majku Boženu, bio je jako vezan za ujaka Borisa te baku Mariju i dida Antu.

Kao mladić volio je motore i glazbu, a ljubav prema Azri i novom valu prenio je i na svojeg bratića Gordana koji se Tonija sjeća vrlo dobro:

---

image

Toni Višnjić kao dječak s rođakom Gordanom i bratom Matom

---

U rat otišao iako nije morao

"Takvu ozbiljnost i predanost kakvu je imao Toni prema svemu čime se bavio nisam vidio nikada u životu. Imao je prema svim ljudima vrlo zreli pristup koji me itekako čudio s obzirom na njegove godine. Brinuo se osobito o svojem mlađem bratu Mati kojeg je često izvlačio iz raznih neprilika. Još više uozbiljio ga je rat u koji se uključio iako nije morao."

U ljeto 1991. godine, kao uspješan student strojarstva u Sarajevu, došao je u Šibenik na praznike i odmah se priključio netom osnovanoj A satniji 113. šibenske brigade Zbora narodne garde. Dok su mnogi upisivali fakultete kako bi izbjegli vojnu obvezu, Toni je napustio studentski život u tad mirnom Sarajevu i otišao dragovoljno na prvu crtu obrane svojega grada.

Kada je počela bitka za Šibenik, zatekao se u njemu te sudjelovao u napadu na skladište JNA na brdu Jamnjak. Iako se u jednom trenutku čak uspio probiti u krug skladišta, zbog prijetnji oficira da će dignuti skladište u zrak morao se povući. Već u tim prvim mjesecima rata pokazivao je iznimnu smionost i hrabrost, čega se prisjetio njegov suborac i prijatelj Ivica Kokić:

"Toni je imao osobine vođe, bio je hrabar i sposoban, zaštitnički raspoložen, pogotovo prema nama koji smo bili mlađi od njega. Bio je od mene stariji samo 11 mjeseci, a ponašao se poput oca, takav je bio i prema svom mlađem bratu Mati."

U listopadu 91. Toni je sudjelovao u prvim oslobodilačkim akcijama na šibenskom bojištu u kojima je oslobođeno selo Gaćelezi. Do kraja 1991. borio se uglavnom na skradinsko-drniškom bojištu. U proljeće 1992. ratni put odveo ga je prema Južnom bojištu i Popovu polju, a zatim iz pješaštva prelazi u topništvo 113. brigade.

Najbolniji trenutak i ljubavna priča

Svakako najbolniji trenutak u ratu za Tonija se dogodio u operaciji "Maslenica" kada gine jedan od njegovih najboljih prijatelja – Boris Bratić. Svi koji su ga poznavali svjedoče da ga je taj događaj uvelike promijenio, pa tako i Ivica Kokić, koji ističe:

"Malo iza Borine pogibije Toni i ja smo poslani na obuku za računače u topništvu, mislim da je to bila veljača 1993. Tamo su nas obučavali Goran Jurić i Tomislav Vunić, isto dragovoljci 113. brigade, vrhunski računači koordinata i časnici. Svaki povratak s terena za nas dvojicu uglavnom je bio isti. Najprije bismo otišli kod njega, on bi se otuširao, presvukao i uzeo svoj auto, a zatim bismo otišli do mene i nakon toga na piće u kafiće."

---

image

Toni Višnjić s bratom Matom

---

U tim izlascima rodila se i ljubav između Tonija i Mirande s kojom se vrlo brzo i zaručio, a kojoj će u sjećanju ostati do kraja života:

"Toni je bio ozbiljniji od svih mladića njegovih godina, odskakao je. Njemu nikada ništa nije bilo teško i nikada se ni na što nije žalio. Kada bi došao s terena i presvukao se iz uniforme, postajao bi mladić koji je volio društvo i u njemu je bio vrlo omiljen. Nije bilo društva u koje se ne bi uklopio. Jako temperamentan i energičan mladić kojeg pamtim kao velikog altruista. On je uživao u pomaganju drugima i sreći onih s kojima je bio blizak. O ratu nije pričao i na momente bismo i zaboravljali da rat i dalje traje. S njegovom "peglicom" ili mojim Yugom 45 išli bismo na izlete - od Međugorja do Trsta. Nikad neću zaboraviti kada smo jednom prilikom tijekom dočeka Nove godine na lutriji dobili pečeno prase. U jednom trenu dok smo se vraćali sa slavlja rekao je: ‘A zašto ne bismo ovo prase odnijeli na policiju. Oni jadni rade, dok mi feštamo. Parkirao je pred postaju i pola praseta poklonio policajcima te im zaželio sretnu Novu godinu."

Bila je to, pokazat će se, posljednja godina Tonijeva života. On je nakon 113. šibenske brigade prešao u 8. lakojurišnu brigadu Vojne policije, a zatim i 1. hrvatski gardijski zdrug koji je okupio najbolje od najboljih.

Kao dozapovjednik minobacačke satnije Toni je sudjelovao u nizu oslobodilačkih operacija poput "Bljeska" i "Oluje". Daljnji zadaci vodili su ga u Bosnu i Hercegovinu, gdje su združene snage Armije BiH, Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane potiskivale srpske snage prema Banjoj Luci i to vrlo uspješno.

Do 11. listopada 1995. ostvareni su zadani ciljevi, a na dosegnutim je položajima uspostavljena crta obrane. Za Tonijeva suborca Josu Bajana bio je to jedan od najtežih dana u ratu i teško ga se prisjeća:

"Mi smo se nalazili u selu Sitnica. Tijekom prijepodneva oni su nas gađali čime su stigli, a mi smo uzvraćali. Imali smo jedno vozilo s višecijevnim lanserom raketa i prilikom jednog djelovanja bojna glava je izletjela naprijed, a motor je izletio natrag i zapalio vozilo u kojem su se nalazili vojnici. Zahvaljujući Toniju plamen je ugašen, a vojnici spašeni."

---

image

Pogreb Tonija Višnjića

---

Nedugo nakon što je spasio živote suboraca, Toni Višnjić izgubio je svoj vlastiti. Oko 12 sati i 40 minuta neprijateljske snage otvorile su vatru višecijevnim bacačem raketa po kući u kojoj se nalazio sa suborcima. Nastao je pakao. Kuća je dobila izravan pogodak.

S pravom je bio zabrinut

Joso Bajan samim čudom ostao je neozlijeđen te je sudjelovao u spašavanju ranjenih:

"Marijan Bišćan i Jure Planinić, pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zdruga, bili su teško ranjeni, a bilo je još momaka koji su lakše ranjeni poput našeg zapovjednika Tomislava Stipičića te pripadnika Specijalne policije Herceg-Bosne iz Mostara i Livna koji su ondje bili s nama. Toni je neko vrijeme imao puls, ali bilo je jasno da mu nema spasa. Bila je to jedna od zadnjih ispaljenih raketa u ratu i od nje pogine čovjek koji ti je bio kao brat. To je strašno. Toni je bio među najvećim računačima koje je Hrvatska imala. Imao je to u malom prstu."

Kako je to funkcioniralo, pojasnio je Marko Damjanić koji je izvrsno surađivao s Tonijem u nizu akcija:

"Dok sam ja u minobacačkoj satniji Zdruga bio zapovjednik paljbenog voda, Toni je bio zapovjednik zapovjednog voda. Imao je izviđače koji su mu javljali gdje padaju granate, zatim je računao koordinate gdje gađati dalje i davao ih nama."

Dan-dva prije pogibije nazvao je ujaka Borisa. Inače s obitelji nikada nije pričao o ratu, no ovog puta rekao je da je "gusto" i da su pred Banjom Lukom koju će uskoro napasti. Bio je zabrinut, što njemu nije bilo svojstveno, čega se prisjetio Borisov sin Gordan:

"Toni nikad nije zvao s bojišta, a tada je nazvao i to nas je sve zabrinulo. Pokazalo se da smo se s pravom bili zabrinuli. Mojeg oca njegova je smrt toliko potresla da je od čovjeka s potpuno crnom kosom u dva dana posve posijedio. Bio je to ogroman šok za sve nas. Ja neko vrijeme nisam mogao prihvatiti to da je on poginuo."

Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast, njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci. Na pogreb nije došla njegova bivša djevojka Miranda, koja se teško pomirila s njegovom smrću:

Pokopala trojicu sinova

"Kada su mi rekli da je poginuo, ja nisam to mogla prihvatiti, nisam mogla prihvatiti činjenicu da ga nema. Šest mjeseci, svaki dan, prolazila sam kraj njegove kuće, gledala je li njegov automobil u dvorištu, je li se vratio s terena. Nakon pola godine prihvatila sam da ga više nema, da se neće vratiti s terena, uzela sam crvenu ružu i otišla na groblje. Kada smo se posljednji put susreli, poklonio mi je krunicu iz Međugorja. Rekao mi je tada: ‘Evo je tebi, neka tebe čuva.‘ Ta njegova krunica i danas je uvijek sa mnom. Vrijeme je prošlo, ali ljubav je ostala. Ostala je i rupa u srcu, samo se čovjek s vremenom nauči živjeti s tom rupom."

---

image

Krunica koju je Toni poklonio djevojci Mirandi kada su se posljednji put vidjeli

---

Najveću rupu Tonijev odlazak napravio je zasigurno u životu Božene Višnjić. Ona se nakon Tonijeve smrti snažno angažirala u pomoći hrvatskim braniteljima u kojima je očito vidjela svojeg Tonija. Joso Bajan svjedoči kako su je oni zvali "druga majka Kata Šoljić". Bila je dugogodišnja predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Šibensko-kninske županije. Nakon što je pokopala supruga i trojicu sinova, preminula je 2022. godine.

---

image

Toni Višnjić

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast - njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci



Krunica koju je Toni poklonio djevojci Mirandi kada su se posljednji put vidjeli


Pogreb Tonija Višnjića


Toni Višnjić kao dječak s rođakom Gordanom i bratom Matom


Toni Višnjić s bratom Matom


Grafika Toni


Toni Višnjić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat-1329499 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfbc84afa1eaba69db96f5d81b8ab529156481b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+heroju+Toniju+Vi%C5%A1nji%C4%87u%3A+%E2%80%98Poginuo+je+od+jedne+od+posljednjih+raketa+ispaljenih+u+ratu%21+A+bio+mi+je+kao+brat...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat-1329499 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprica-o-heroju-toniju-visnjicu-poginuo-je-od-jedne-od-posljednjih-raketa-ispaljenih-u-ratu-a-bio-mi-je-kao-brat-1329499 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA POGIBIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaGODIŠNJICA POGIBIJE

Priča o heroju Toniju Višnjiću: ‘Poginuo je od jedne od posljednjih raketa ispaljenih u ratu! A bio mi je kao brat...‘

Piše Borna Marinić
11. listopada 2023. - 09:14
Tek kada je održan sprovod, kada su na njega došli generali, kada su groblje u Danilo Birnju kraj Šibenika prelijetali vojni zrakoplovi Toniju u čast - njegovi najbliži spoznali su kakav je heroj bio Toni Višnjić i koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj vojsci

Knin je već par mjeseci bio slobodan, a hrvatske snage pred Banjom Lukom. Ratu u Bosni i Hercegovini konačno se nazirao kraj. Republika Srpska bila je na koljenima ili, točnije rečeno, "na kotačima".

Među postrojbama koje su bile na prvim linijama bio je 1. hrvatski gardijski zdrug koji je držao lijevi bok 4. gardijskoj brigadi, zapadno od Mrkonjić Grada, na obroncima Male Manjače. Upravo ondje 11. listopada 1995. godine poginuo je Šibenčanin Toni Višnjić, jedan od heroja Domovinskog rata, u kojem je bio jedan od posljednjih poginulih.

Toni je bio mladić čiji je život u bitnome odredila tragedija koja se dogodila kada je imao tek 11 godina. U prometnoj nesreći u gradskom naselju Njivice, u naletu kamiona, poginuo je njegov otac Dušan koji je vrlo mlad stvorio poslovno c...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:28