Hrvatskaorešković prelomio

Premijer će za ravnatelja SOA-e predsjednici predložiti Daniela Markića

Piše JL
18. ožujak 2016. - 21:00
Oreskovic_Tihomir4

Premijer Tihomir Orešković za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije predložit će Daniela Markića, načelnika za međunarodnu suradnju u SOA-i, doznaje Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora.

Premijer se, kako doznajemo, u utorak sastao s Markićem u zgradi Vlade i obavio s njim razgovor oko preuzimanja SOA-e.

Naši nam sugovornici tvrde da je premijer nakon više od mjesec dana prelomio i odlučio supotpisati odluku o smjeni Dragana Lozančića te predložiti predsjednici imenovanje Markića na to mjesto.

Predsjednica i premijer bi, prema našim informacijama, o toj temi trebali razgovarati ovih dana.

Kolinda Grabar-Kitarović stavila je potpis na smjenu Lozančića početkom veljače "jer je izgubila povjerenje u njega". Prema nelužbenim informacijama, predsjednica se ne želi miješati u izbor novog ravnatelja SOA-e nego na tom mjestu želi stručnu osobu i prihvatit će svaki prijedlog koji je s tim u skladu.

Predsjednica je, prema neslužbenim informacijama, potpisala smjenu Lozančića jer smatra da je ravnatelj u nekoliko navrata prekršio zakon. Tako je, navodno, prekršen zakon prilikom uspostavljanja suradnje između SOA-e i iranske obavještajne službe tijekom prošle godine.

Naime, prema zakonu, to prethodno moraju odobriti Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Ured vijeća za nacionalnu sigurnost. Lozančić se navodno opravdavao da je o svemu obavijestio tadašnjeg predsjednika Ivu Jospipovića i premijera Zorana Milanovića.

No, prema zakonu, to nije dovoljno te je za to potrebna odluka gore navedenih institucija, a to je izostalo.

Naši nam izvori tvrde da je upravo Markić bio inicijator uspostave navedene suradnje s iranskom tajnom službom te je kao načelnik za međunarodnu suradnju otputovao u Iran i sastao s predstavnicima tamošnje obavještajne službe.

#SOA