stdClass Object ( [id] => 523264 [title] => Pravosudnim će policajcima plaće određivati zatvorenici, a carinicima - šverceri!? Novi Zakon o plaćama ražestio državne službenike, sindikati najavili štrajkove [alias] => pravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nacrt prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji su predstavnici Vlade prošlog četvrtka predstavili sindikatima, digao je na noge zaposlene u državnim službama, carini, pravosudnoj policiji i poreznim uredima.

Za gotovo 60 tisuća državnih službenika, tvrde u njihovim sindikatima, taj bi prijedlog mogao dovesti do znatnog gubitka stečenih prava, nazadovanja u plaćama, a čak i najbolji zaposlenici u tim službama mogli bi poboljšice na plaći osjetiti tek za dvije do tri godine. Značajnijih rezanja pošteđeni će biti jedino policajci, i to, kako stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, s obzirom na niz specifičnosti koje postoje u sustavu policijske službe.

Sindikati najavljuju kako su, ustraje li Vlada na ovim izmjenama, spremni pokrenuti industrijske akcije, a neki ne isključuju ni bijeli štrajk.

Ogorčenje državnih službenika, prije svega, izazvala je najava ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto godišnje, koji će zamijeniti promicanje na temelju ocjene. Naime, radna mjesta u državnoj službi ubuduće će biti raspoređena u jedinstven sustav koji čini 12 platnih razreda, od kojih svaki sadrži 12 platnih stupnjeva i unutar kojega se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto.

Prosječna razlika između predloženih platnih stupnjeva bit će 2,5 posto, a promicanje za jedan platni razred, što ujedno nosi i povećanje plaće za prosječno 2,5 posto, bit će moguće u slučaju da državni službenik dobije dvije uzastopne ocjene "izuzetan" i tri uzastopne ocjene "primjeran". Naime, kao i dosad, ocjenjivanje državnih službenika provodit će se jednom godišnje i iskazivat će se ocjenama "izuzetan", "primjeran", "uspješan", "zadovoljava", "ne zadovoljava".

– Ukidanje dodatka na staž od 0,5 posto godišnje neće ići na štetu najboljih radnika. Dinamika promicanja za najbolje radnike bit će brža od automatizma koji je donosio dodatak na staž. Službenik koji je dva puta ocijenjen kao izuzetan već nakon dvije godine može biti promaknut u viši platni razred – neka su od objašnjenja iz Nacrta zakona.

Međutim, u sindikatima je dodatno izazvala zgražanje činjenica da se predlaže kako rukovoditelji ubuduće imaju ograničenja kad je riječ o ocjenjivanju najboljih – tako će samo osam posto službenika godišnje moći ocijeniti najvišom ocjenom "izuzetan", a njih 17 posto ocjenom "primjeran", ili ukupno će izvrsne ocjene godišnje moći dobiti tek 25 posto ili četvrtina službenika. Zanimljiv je i prijedlog da se posebnim provedbenim propisom utvrdi način na koji će korisnici i stranke određenog državnog tijela, dakle i građani, moći na za to propisanom obrascu ocjenjivati rad pojedinog državnog službenika.

Također, kao jednu od restriktivnijih mjera iz Nacrta zakona sindikati navode ograničavanje dodataka na osnovnu plaću na maksimalno 20 posto. Primjerice, plaće pravosudnih policajaca, koji su dosad ostvarivali pravo na dodatak na posebne uvjete rada od 30 posto, samo će tom restrikcijom pasti za deset posto.

– Nacrt zakona smatramo diskriminirajućim, degradirajućim i nemotivirajućim instrumentom uređenja sustava plaća u državnoj službi i u predloženom obliku nećemo ga podržati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, prenoseći očitovanje toga sindikata na dostavljeni prijedlog zakonskih izmjena.

Dok su dosad svi zaposlenici godišnje mogli ostvarivati pravo na uvećanje plaće na minuli rad od 0,5 posto, ubuduće će najbolji napredovanje u viši platni stupanj moći ostvariti za dvije do tri godine, oni uspješni, koji čine najveći dio i održavaju sustav, morat će na to čekati pet godina, oni koji zadovoljavaju nazadovat će u službi, a onima koji ne zadovoljavaju prijete otkazi – kažu u tome sindikatu.

Onima koji primaju više, plaće će biti još uvećane, a onima s malim plaćama one će još pasti, dodaju.

– Svaki pravosudni policajac ovakvim zakonom gubi minimalno između 15 do 20 posto plaće. Najviše su oštećeni stariji djelatnici – kaže Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske, čiji su se predstavnici u utorak žurno sastali s resornim ministrom Draženom Bošnjakovićem.

Tatarević, čiji je sindikat zbog ovoga svojim članovima poslao priopćenje naslovljeno "Tko nam je ukrao Božić?", upozorava i na nelogičnost da pojedine službenike ocjenjuju korisnici.

– Tko će nas ocjenjivati? Zatvorenici? Osim toga, ovdje se radi i o određenoj vrsti mobinga. Na primjer, u Lepoglavi imamo tristotinjak pravosudnih policajaca, a rukovoditelj njih osam posto, dakle manje od 30 godišnje, smije ocijeniti ocjenom "izuzetan". Što ako ih je 50 izuzetno, koga će zakinuti? – pita Tatarević.

Slične nelogičnosti iznose i u Carinskom sindikatu Hrvatske, čiji predsjednik Rino Štorić pita hoće li i njih možda ocjenjivati korisnici nad kojima će provoditi nadzor.

– Osim toga, iz dosadašnje prakse također znamo da je ocjenjivanje dosad išlo u korist rukovoditelja i njihovih "kućnih ljubimaca". Ako će tako i dalje biti, to nema smisla. Uz to, iz ovog je prijedloga očito da će promicanje osoba sa SSS-om dugoročno biti na štetu u odnosu na one s VSS-om ili VŠS-om – kaže Štorić.

Ističe i kako je teško u ovom trenutku reći koliko će zaposlenici u carinskoj službi, a njih je nešto manje od 3000, biti oštećeni ovim prijedlogom budući da iz Vlade nisu predložili nikakve podzakonske akte, poput uredbi iz kojih bi bilo jasnije u kojim se iznosima smanjuju druga prava kao što su dodaci na osnovnu plaću i slično.

"Već sada znamo da bi na osnovi ovog nacrta plaće carinskim službenicima mogle pasti do 15 posto", procjenjuju u CSH-u.
Sljedeći susret predstavnika i Vlade treba se održati u četvrtak, a sindikati su ustrajni ne popustiti u svojim zahtjevima.


OKVIR: Prema objašnjenjima zakonskih izmjena, donošenje novog propisa o plaćama državnih službenika i namještenika jedna je od Vladinih reformskih mjera. "U okviru sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru, a što je obveza svake države članice u cilju usklađenosti proračunske i ekonomske politike s ciljevima i pravilima dogovorenima na razini Europske unije, usmjerenoj ka postizanju pametnog, održivog i kontinuiranog rasta, definiraju se i provode reforme koje potiču rast", stoji u obrazloženju. U sindikatima su ljuti i jer se radna skupina za izmjene zakona, koju trenutačno vodi ministrica gospodarstva Martina Dalić, nije sastala više mjeseci, a sada se odjednom ide u žurne izmjene ovoga zakona.

OKVIR: Liječnici i ostali zdravstveni djelatnici, prosvjetari, kulturnjaci, socijalni radnici i ostali zaposlenici u javnim službama zasad nemaju saznanja da se i njima sprema rezanje plaća na osnovi minulog staža za 0,5 posto godišnje.
       – Ali pomno pratimo što se događa s državnim službama. Kad je riječ o državnim i javnim službama, tu je uvijek vrijedio zakon spojenih posuda, i za HDZ-ove i SDP-ove vlade. Pušemo i na hladno – kaže Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mala zemlja za velike apsurde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-12-22 20:47:20 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-12-22 22:36:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-12-22 20:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8198 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/12/22/Novosti/7582186.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1748x1212" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7465368 Threads: 1 Questions: 1601749002 Slow queries: 4754869 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110561884 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove-523264 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove-523264?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 461386 [name] => sindikati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikati [link] => /tag/sindikati ) [1] => stdClass Object ( [id] => 415979 [name] => državni službenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavni-sluzbenici [link] => /tag/drzavni-sluzbenici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 360853 [name] => zakon o plaćama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-placama [link] => /tag/zakon-o-placama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mala zemlja za velike apsurde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravosudnim će policajcima plaće određivati zatvorenici, a carinicima - šverceri!? Novi Zakon o plaćama ražestio državne službenike, sindikati najavili štrajkove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/22/Novosti/7582186.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/22/Novosti/7582186.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nacrt prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji su predstavnici Vlade prošlog četvrtka predstavili sindikatima, digao je na noge zaposlene u državnim službama, carini, pravosudnoj policiji i poreznim uredima.

Za gotovo 60 tisuća državnih službenika, tvrde u njihovim sindikatima, taj bi prijedlog mogao dovesti do znatnog gubitka stečenih prava, nazadovanja u plaćama, a čak i najbolji zaposlenici u tim službama mogli bi poboljšice na plaći osjetiti tek za dvije do tri godine. Značajnijih rezanja pošteđeni će biti jedino policajci, i to, kako stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, s obzirom na niz specifičnosti koje postoje u sustavu policijske službe.

Sindikati najavljuju kako su, ustraje li Vlada na ovim izmjenama, spremni pokrenuti industrijske akcije, a neki ne isključuju ni bijeli štrajk.

Ogorčenje državnih službenika, prije svega, izazvala je najava ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto godišnje, koji će zamijeniti promicanje na temelju ocjene. Naime, radna mjesta u državnoj službi ubuduće će biti raspoređena u jedinstven sustav koji čini 12 platnih razreda, od kojih svaki sadrži 12 platnih stupnjeva i unutar kojega se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto.

Prosječna razlika između predloženih platnih stupnjeva bit će 2,5 posto, a promicanje za jedan platni razred, što ujedno nosi i povećanje plaće za prosječno 2,5 posto, bit će moguće u slučaju da državni službenik dobije dvije uzastopne ocjene "izuzetan" i tri uzastopne ocjene "primjeran". Naime, kao i dosad, ocjenjivanje državnih službenika provodit će se jednom godišnje i iskazivat će se ocjenama "izuzetan", "primjeran", "uspješan", "zadovoljava", "ne zadovoljava".

– Ukidanje dodatka na staž od 0,5 posto godišnje neće ići na štetu najboljih radnika. Dinamika promicanja za najbolje radnike bit će brža od automatizma koji je donosio dodatak na staž. Službenik koji je dva puta ocijenjen kao izuzetan već nakon dvije godine može biti promaknut u viši platni razred – neka su od objašnjenja iz Nacrta zakona.

Međutim, u sindikatima je dodatno izazvala zgražanje činjenica da se predlaže kako rukovoditelji ubuduće imaju ograničenja kad je riječ o ocjenjivanju najboljih – tako će samo osam posto službenika godišnje moći ocijeniti najvišom ocjenom "izuzetan", a njih 17 posto ocjenom "primjeran", ili ukupno će izvrsne ocjene godišnje moći dobiti tek 25 posto ili četvrtina službenika. Zanimljiv je i prijedlog da se posebnim provedbenim propisom utvrdi način na koji će korisnici i stranke određenog državnog tijela, dakle i građani, moći na za to propisanom obrascu ocjenjivati rad pojedinog državnog službenika.

Također, kao jednu od restriktivnijih mjera iz Nacrta zakona sindikati navode ograničavanje dodataka na osnovnu plaću na maksimalno 20 posto. Primjerice, plaće pravosudnih policajaca, koji su dosad ostvarivali pravo na dodatak na posebne uvjete rada od 30 posto, samo će tom restrikcijom pasti za deset posto.

– Nacrt zakona smatramo diskriminirajućim, degradirajućim i nemotivirajućim instrumentom uređenja sustava plaća u državnoj službi i u predloženom obliku nećemo ga podržati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, prenoseći očitovanje toga sindikata na dostavljeni prijedlog zakonskih izmjena.

Dok su dosad svi zaposlenici godišnje mogli ostvarivati pravo na uvećanje plaće na minuli rad od 0,5 posto, ubuduće će najbolji napredovanje u viši platni stupanj moći ostvariti za dvije do tri godine, oni uspješni, koji čine najveći dio i održavaju sustav, morat će na to čekati pet godina, oni koji zadovoljavaju nazadovat će u službi, a onima koji ne zadovoljavaju prijete otkazi – kažu u tome sindikatu.

Onima koji primaju više, plaće će biti još uvećane, a onima s malim plaćama one će još pasti, dodaju.

– Svaki pravosudni policajac ovakvim zakonom gubi minimalno između 15 do 20 posto plaće. Najviše su oštećeni stariji djelatnici – kaže Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske, čiji su se predstavnici u utorak žurno sastali s resornim ministrom Draženom Bošnjakovićem.

Tatarević, čiji je sindikat zbog ovoga svojim članovima poslao priopćenje naslovljeno "Tko nam je ukrao Božić?", upozorava i na nelogičnost da pojedine službenike ocjenjuju korisnici.

– Tko će nas ocjenjivati? Zatvorenici? Osim toga, ovdje se radi i o određenoj vrsti mobinga. Na primjer, u Lepoglavi imamo tristotinjak pravosudnih policajaca, a rukovoditelj njih osam posto, dakle manje od 30 godišnje, smije ocijeniti ocjenom "izuzetan". Što ako ih je 50 izuzetno, koga će zakinuti? – pita Tatarević.

Slične nelogičnosti iznose i u Carinskom sindikatu Hrvatske, čiji predsjednik Rino Štorić pita hoće li i njih možda ocjenjivati korisnici nad kojima će provoditi nadzor.

– Osim toga, iz dosadašnje prakse također znamo da je ocjenjivanje dosad išlo u korist rukovoditelja i njihovih "kućnih ljubimaca". Ako će tako i dalje biti, to nema smisla. Uz to, iz ovog je prijedloga očito da će promicanje osoba sa SSS-om dugoročno biti na štetu u odnosu na one s VSS-om ili VŠS-om – kaže Štorić.

Ističe i kako je teško u ovom trenutku reći koliko će zaposlenici u carinskoj službi, a njih je nešto manje od 3000, biti oštećeni ovim prijedlogom budući da iz Vlade nisu predložili nikakve podzakonske akte, poput uredbi iz kojih bi bilo jasnije u kojim se iznosima smanjuju druga prava kao što su dodaci na osnovnu plaću i slično.

"Već sada znamo da bi na osnovi ovog nacrta plaće carinskim službenicima mogle pasti do 15 posto", procjenjuju u CSH-u.
Sljedeći susret predstavnika i Vlade treba se održati u četvrtak, a sindikati su ustrajni ne popustiti u svojim zahtjevima.


OKVIR: Prema objašnjenjima zakonskih izmjena, donošenje novog propisa o plaćama državnih službenika i namještenika jedna je od Vladinih reformskih mjera. "U okviru sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru, a što je obveza svake države članice u cilju usklađenosti proračunske i ekonomske politike s ciljevima i pravilima dogovorenima na razini Europske unije, usmjerenoj ka postizanju pametnog, održivog i kontinuiranog rasta, definiraju se i provode reforme koje potiču rast", stoji u obrazloženju. U sindikatima su ljuti i jer se radna skupina za izmjene zakona, koju trenutačno vodi ministrica gospodarstva Martina Dalić, nije sastala više mjeseci, a sada se odjednom ide u žurne izmjene ovoga zakona.

OKVIR: Liječnici i ostali zdravstveni djelatnici, prosvjetari, kulturnjaci, socijalni radnici i ostali zaposlenici u javnim službama zasad nemaju saznanja da se i njima sprema rezanje plaća na osnovi minulog staža za 0,5 posto godišnje.
       – Ali pomno pratimo što se događa s državnim službama. Kad je riječ o državnim i javnim službama, tu je uvijek vrijedio zakon spojenih posuda, i za HDZ-ove i SDP-ove vlade. Pušemo i na hladno – kaže Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove-523264 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5b366d40ce0662f741d35473c4ddc4f70145741 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravosudnim+%C4%87e+policajcima+pla%C4%87e+odre%C4%91ivati+zatvorenici%2C+a+carinicima+-+%C5%A1verceri%21%3F+Novi+Zakon+o+pla%C4%87ama+ra%C5%BEestio+dr%C5%BEavne+slu%C5%BEbenike%2C+sindikati+najavili+%C5%A1trajkove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove-523264 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpravosudnim-ce-policajcima-place-odredivati-zatvorenici-a-carinicima-sverceri-novi-zakon-o-placama-razestio-drzavne-sluzbenike-sindikati-najavili-strajkove-523264 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mala zemlja za velike apsurde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMala zemlja za velike apsurde

Pravosudnim će policajcima plaće određivati zatvorenici, a carinicima - šverceri!? Novi Zakon o plaćama ražestio državne službenike, sindikati najavili štrajkove

22. prosinca 2017. - 21:47

Nacrt prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji su predstavnici Vlade prošlog četvrtka predstavili sindikatima, digao je na noge zaposlene u državnim službama, carini, pravosudnoj policiji i poreznim uredima.

Za gotovo 60 tisuća državnih službenika, tvrde u njihovim sindikatima, taj bi prijedlog mogao dovesti do znatnog gubitka stečenih prava, nazadovanja u plaćama, a čak i najbolji zaposlenici u tim službama mogli bi poboljšice na plaći osjetiti tek za dvije do tri godine. Značajnijih rezanja pošteđeni će biti jedino policajci, i to, kako stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, s obzirom na niz specifičnosti koje postoje u sustavu policijske službe.

Sindikati najavljuju kako su, ustraje li Vlada na ovim izmjenama, spremni pokrenuti indus...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:33