stdClass Object ( [id] => 1084711 [title] => Pravednik među navodima: kako je Zdravko Mamić postao veliki borac protiv korupcije i društvenih nepravdi? Istina, nije to prvi takav slučaj... [alias] => pravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kolegice i kolege koji su "novinarili" po Zagrebu početkom devedesetih će se možda sjetiti zašto: senzacionalna najava presice Zdravka Mamića u Mostaru podsjetila me na jednako senzacionalne dopise-najave presica čelnika HSP-a 1861, Dobroslava Parage.

Naravno, kako od "otkrivanja dosad nepoznatih i šokantnih informacija iz State Departmenta o Hrvatskoj i Franji Tuđmanu" u pravilu na tim presicama nije bilo ništa, s vremenom su kolege prestale dolaziti na te Paragine političke monologe, odnosno, urednici su procijenili da bi novinari mogli i nešto korisnije odraditi u to vrijeme.

Isto će se, nije teško predvidjeti, dogoditi i Mamiću, koji je u mostarski hotel ovoga puta ipak uspio privući solidan broj novinara.

Poziv medijima je bio pomalo cirkusantski intoniran: "Obećavam vam da će se vaš sutrašnji dolazak na press konferenciju isplatiti jer ću po prvi put bez rukavica, otvoreno i bez ustezanja progovoriti o temama, činjenicama i dokazima koje nikad prije nisu prezentirane u javnosti". Nedostajala je tu jedino najava točke na trapezu... Što je dalje bilo, znate iz medija.

Odlučio je višegodišnji apsolutni gospodar hrvatskog nogometa očito sa sobom "povući" i suce s kojima se, kako kaže, družio, tulumario, jeo i pio (btw, pritom je neizbježna asocijacija na sličnu nedavnu situaciju iz jedne kaštelanske konobe, pa se čovjek mora zapitati – imaju li pojedini suci neki fetiš zbog kojeg se vole družiti s problematičnim moćnicima, ali to je tema za neki drugi tekst). Odnosi s nogometnim sucima ovoga puta, zanimljivo, nisu bili tema Mamićeva monologa "iz glave"...

Spominjao je Mamić u svom "obračunu sa svima" i brojne bivše nogometaše Dinama, sjetio se čak i Ranka Ostojića, a "sastanak bez dnevnog reda" začinio je i s temama izgradnje novog stadiona, financiranja Dinama i naravno, vlastitih zasluga...

"Dinamo uplaćuje više u proračun za jednu godinu, nego cijeli hrvatski sport u pet godina. Mi, koji smo donijeli povijesne uspjehe i milijardu eura, prognani smo i osuđeni," kazao je, među ostalim, zaboravivši na "detalj" zbog kojega je naposljetku i osuđen na 6 i pol godina. Da je istim tim Dinamom upravljao kao da je u pitanju njegova privatna imovina ili, u najmanju ruku, bankomat.

Pa nije bez veze kazao i ovo: "Moguće je da Dinamo za tri mjeseca neće postojati". Zna čovjek o čemu govori. Jer, Dinamo – to je on. Barem u njegovoj glavi, ako već ne i po funkciji.

Isto tako, tragikomično ga je bilo slušati kako, eto, baš iz Mostara poziva institucije pravne države (Hrvatske, a ne BiH) na intervenciju za opće dobro, makar je svoje poštovanje prema istoj već pokazao – bijegom pred hrvatskim pravosuđem u Međugorje. Možda i zbog duhovne obnove, tko će ga znati...

---

image
Mamić u elementu
Joško Ponoš/Cropix
---

Ali u jedno je Mamić sto posto siguran: "U povijesti je bilo puno političkih suđenja i montiranih procesa i ovo je jedan takav".

"Bacao" je tako kruške i jabuke u istu košaru (neosporni sportski rezultati Dinama ionako nisu bili predmet suđenja), nizao retoričke dimne bombe (a one su, po definiciji, instrument zavaravanja), pri čemu je jasno da se utemeljenost teških optužbi na račun sudaca tek trebaju ispitati (to Mamića, čak i da se optužbe pokažu točnima, ne ekskulpira od onog zbog čega mu je suđeno, štoviše, moglo bi ga stajati još kojeg sudskog procesa!). No, prepustimo taj dio pravosuđu.

Ono što je za ovaj tekst posebno indikativno sadržano je u rečenicama: "Mislim da sam ukazao na problem. Da bude još vjerodostojnije, da se narod probudi i Sabor reagira, da ovaj pametni i sposobni čovjek koji je predsjednik svih Hrvata, Milanović, nešto poduzme"...

"Ne bih preporučio ljudima da pasivno gledaju da ostaju bez posla, da stenju pod ovrhama, kopaju po kantama za smeće, da su plaće radnika za nedostojan život ljudskog života, ako je to građani vaš izbor i budućnost vaše djece i unučadi, žao mi je. Mislim da se trebamo boriti i da trebamo reći tim ljudima dosta"...

Što se to dogodilo da smo u liku Zdravka Mamića dobili srčanog borca protiv "zaraze kolere hrvatskog pravosuđa" i drugih nepravdi? Kako su ga odjednom ganuli i oni kopaju po kontejnerima i stenju pod ovrhama?!

Pa sam je Mamić otkrio. Presuda, eto, nije bila oslobađajuća, kao što je očekivao, očito više vjerujući u svoje "fakultativne" aktivnosti i tajne kontakte sa sucima nego u argumente iznesene kroz obranu u sudnici: "Jesam li tužan? Ne. Šokiran? Nisam. Protiv toga nema obrane. To ću reći radi javnosti, Dinama, budućnosti naše djece, potomstva, da se ljudi zapitaju u drugim stvarima, u privatizacijama, pljačkama, predstečajnim nagodbama, bankama, autocestama, INA-ma, HEP-ovima gdje se pljačkaju građani. Radi toga to govorim da građani vide tko vodi državu. Možemo se smijati i sprdati dok mečka ne zaigra pred našim vratima"...

---

image
Mamić snimljen u sudnici osječkog Županijskog suda
Vlado Kos/Cropix
---

Podsjeća li vas ova pravednička, gotovo aktivistička nota srčane borbe protiv nepravilnosti u društvu na jednog, do jučer nedodirljivog moćnika čija je karijera, ne tako davno, također naglo krenula silaznom putanjom?!

"Ja sam najveći borac protiv korupcije, ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe, razumijete?".

Prepoznajete li autora ovog citata? On također tvrdi da je žrtva pravosuđa i politike, a umjesto u BiH, svojedobno se pred hrvatskim pravosuđem bio "sklonio" u Veliku Britaniju.

Evo vam još malo pomoći: "Opća javnost ima percepciju da sam ja preko politike nešto uspio dobiti, da su mi političari pomagali... Žrtva sam kriminalnih aktivnosti različitih grupa koje su Agrokor dovele u probleme".

Pogađate, u pitanju je Ivica Todorić. I bivši čelnik Agrokora je, slično kao i duhovno obnovljeni Mamić, preko noći osjetio taj neki pravednički impuls i odlučio krenuti u borbu protiv "krimalne organizacije", odnosno protiv korupcije i raznoraznih nepravdi. 

Sazivao je, sjećate se, Todorić presice s "novim dokazima o kriminalu u aferi Agrokor", objavljivao svoju istinu u nastavcima, prozivao i Vladu, pritom gotovo povlačeći novinare za rukav. Eto, podudarnost je i u tome što i on vjeruje – Zoranu Milanoviću, baš kao i Mamić koji je za predsjednika nekidan imao samo riječi hvale... No, još je važnije primijetiti da ih veže i to što će njihove presice i serijski "ekskluzivni intervjui" vrlo brzo ostati zanimljivi tek rijetkima, a njihova će obraćanja javnosti završavati negdje između vijesti o slabijem potresu u Grčkoj i isplate poticaja poljoprivrednicima... Naravno, to ne implicira i ne bi trebalo značiti da u sudskim procesima koji ih tek očekuju neće imati i uspjeha.

Ali tako to biva kad pobrkaš prioritete, pa ti neki viši, opći ciljevi postanu važni tek kad – padneš.

---

image
Ivica Todorić, bivši čelnik Agrokora
Damir Krajač/Cropix
---

Kao što znate, Izraelci imaju časno odlikovanje poznato pod nazivom Pravednik među narodima, namijenjeno pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom užasa holokausta, riskirajući pri tome vlastite živote.

S obzirom na sve što smo čuli u posljednje vrijeme, Mamić i Todorić bi mogli konkurirati za nešto što bi se moglo zvati "pravednik među navodima". Za one koji se sjete svih ostalih tek kad više nemaju što izgubiti, a malo tko vjeruje da bi se stvarno bili spremni i žrtvovati za druge.

Znam da se, pogotovo Mamić, naosvajao trofeja, i da mu jedan više-manje ne znači previše. Ali ipak, titula "pravednika među navodima" ili znakovima navoda, kako hoćete, pristaje mu kao nijedna do sada.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => komentar 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-17 19:31:50 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-17 21:44:18 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2021-03-17 19:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6172 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17191446.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/15931256.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17191292.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17192280.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zdravko Mami\u0107 na presici u Mostaru","Ivica Todori\u0107, biv\u0161i \u010delnik Agrokora","Mami\u0107 u elementu","Mami\u0107 snimljen u sudnici osje\u010dkog \u017dupanijskog suda"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1227","hd_17191446_1920.jpg":"1920x1080","k_17191446_1280.jpg":"1280x1280","k_17191446_1024.jpg":"1024x1024","k_17191446_640.jpg":"640x640","k_17191446_480.jpg":"480x480","k_17191446_340.jpg":"340x340","k_17191446_220.jpg":"220x220","o_17191446_1280.jpg":"1280x818","o_17191446_1024.jpg":"1024x654","o_17191446_640.jpg":"640x409","o_17191446_480.jpg":"480x306","o_17191446_340.jpg":"340x217","o_17191446_220.jpg":"220x140","h_17191446_1280.jpg":"1280x854","h_17191446_1024.jpg":"1024x683","h_17191446_640.jpg":"640x427","h_17191446_480.jpg":"480x320","h_17191446_340.jpg":"340x227","h_17191446_220.jpg":"220x147","pp_17191446_1280.jpg":"1006x1280","pp_17191446_1024.jpg":"805x1024","pp_17191446_640.jpg":"503x640","pp_17191446_480.jpg":"377x480","pp_17191446_340.jpg":"267x340","pp_17191446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1316","hd_15931256_1920.jpg":"1920x1080","k_15931256_1280.jpg":"1280x1280","k_15931256_1024.jpg":"1024x1024","k_15931256_640.jpg":"640x640","k_15931256_480.jpg":"480x480","k_15931256_340.jpg":"340x340","k_15931256_220.jpg":"220x220","o_15931256_1280.jpg":"1280x877","o_15931256_1024.jpg":"1024x701","o_15931256_640.jpg":"640x438","o_15931256_480.jpg":"480x329","o_15931256_340.jpg":"340x233","o_15931256_220.jpg":"220x150","h_15931256_1280.jpg":"1280x854","h_15931256_1024.jpg":"1024x683","h_15931256_640.jpg":"640x427","h_15931256_480.jpg":"480x320","h_15931256_340.jpg":"340x227","h_15931256_220.jpg":"220x147","pp_15931256_1280.jpg":"1006x1280","pp_15931256_1024.jpg":"805x1024","pp_15931256_640.jpg":"503x640","pp_15931256_480.jpg":"377x480","pp_15931256_340.jpg":"267x340","pp_15931256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1059","hd_17191292_1920.jpg":"1920x1080","k_17191292_1280.jpg":"1280x1280","k_17191292_1024.jpg":"1024x1024","k_17191292_640.jpg":"640x640","k_17191292_480.jpg":"480x480","k_17191292_340.jpg":"340x340","k_17191292_220.jpg":"220x220","o_17191292_1280.jpg":"1280x706","o_17191292_1024.jpg":"1024x564","o_17191292_640.jpg":"640x353","o_17191292_480.jpg":"480x264","o_17191292_340.jpg":"340x187","o_17191292_220.jpg":"220x121","h_17191292_1280.jpg":"1280x854","h_17191292_1024.jpg":"1024x683","h_17191292_640.jpg":"640x427","h_17191292_480.jpg":"480x320","h_17191292_340.jpg":"340x227","h_17191292_220.jpg":"220x147","pp_17191292_1280.jpg":"1006x1280","pp_17191292_1024.jpg":"805x1024","pp_17191292_640.jpg":"503x640","pp_17191292_480.jpg":"377x480","pp_17191292_340.jpg":"267x340","pp_17191292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17192280_1920.jpg":"1920x1080","k_17192280_1280.jpg":"1280x1280","k_17192280_1024.jpg":"1024x1024","k_17192280_640.jpg":"640x640","k_17192280_480.jpg":"480x480","k_17192280_340.jpg":"340x340","k_17192280_220.jpg":"220x220","o_17192280_1280.jpg":"1280x853","o_17192280_1024.jpg":"1024x682","o_17192280_640.jpg":"640x426","o_17192280_480.jpg":"480x320","o_17192280_340.jpg":"340x226","o_17192280_220.jpg":"220x146","h_17192280_1280.jpg":"1280x854","h_17192280_1024.jpg":"1024x683","h_17192280_640.jpg":"640x427","h_17192280_480.jpg":"480x320","h_17192280_340.jpg":"340x227","h_17192280_220.jpg":"220x147","pp_17192280_1280.jpg":"1006x1280","pp_17192280_1024.jpg":"805x1024","pp_17192280_640.jpg":"503x640","pp_17192280_480.jpg":"377x480","pp_17192280_340.jpg":"267x340","pp_17192280_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38414852 Threads: 6 Questions: 7098829263 Slow queries: 3300714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608371408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj-1084711 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj-1084711?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234214 [name] => zdravko mamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246137 [name] => Ivica Todorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-todoric [link] => /tag/ivica-todoric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679120 [name] => Afera Agrokor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-agrokor [link] => /tag/afera-agrokor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravednik među navodima: kako je Zdravko Mamić postao veliki borac protiv korupcije i društvenih nepravdi? Istina, nije to prvi takav slučaj... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17191446.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => Zdravko Mamić na presici u Mostaru [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17191446.jpg [title] => Zdravko Mamić na presici u Mostaru Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/15931256.jpg [title] => Ivica Todorić, bivši čelnik Agrokora Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17191292.jpg [title] => Mamić u elementu Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17192280.jpg [title] => Mamić snimljen u sudnici osječkog Županijskog suda Vlado Kos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kolegice i kolege koji su "novinarili" po Zagrebu početkom devedesetih će se možda sjetiti zašto: senzacionalna najava presice Zdravka Mamića u Mostaru podsjetila me na jednako senzacionalne dopise-najave presica čelnika HSP-a 1861, Dobroslava Parage.

Naravno, kako od "otkrivanja dosad nepoznatih i šokantnih informacija iz State Departmenta o Hrvatskoj i Franji Tuđmanu" u pravilu na tim presicama nije bilo ništa, s vremenom su kolege prestale dolaziti na te Paragine političke monologe, odnosno, urednici su procijenili da bi novinari mogli i nešto korisnije odraditi u to vrijeme.

Isto će se, nije teško predvidjeti, dogoditi i Mamiću, koji je u mostarski hotel ovoga puta ipak uspio privući solidan broj novinara.

Poziv medijima je bio pomalo cirkusantski intoniran: "Obećavam vam da će se vaš sutrašnji dolazak na press konferenciju isplatiti jer ću po prvi put bez rukavica, otvoreno i bez ustezanja progovoriti o temama, činjenicama i dokazima koje nikad prije nisu prezentirane u javnosti". Nedostajala je tu jedino najava točke na trapezu... Što je dalje bilo, znate iz medija.

Odlučio je višegodišnji apsolutni gospodar hrvatskog nogometa očito sa sobom "povući" i suce s kojima se, kako kaže, družio, tulumario, jeo i pio (btw, pritom je neizbježna asocijacija na sličnu nedavnu situaciju iz jedne kaštelanske konobe, pa se čovjek mora zapitati – imaju li pojedini suci neki fetiš zbog kojeg se vole družiti s problematičnim moćnicima, ali to je tema za neki drugi tekst). Odnosi s nogometnim sucima ovoga puta, zanimljivo, nisu bili tema Mamićeva monologa "iz glave"...

Spominjao je Mamić u svom "obračunu sa svima" i brojne bivše nogometaše Dinama, sjetio se čak i Ranka Ostojića, a "sastanak bez dnevnog reda" začinio je i s temama izgradnje novog stadiona, financiranja Dinama i naravno, vlastitih zasluga...

"Dinamo uplaćuje više u proračun za jednu godinu, nego cijeli hrvatski sport u pet godina. Mi, koji smo donijeli povijesne uspjehe i milijardu eura, prognani smo i osuđeni," kazao je, među ostalim, zaboravivši na "detalj" zbog kojega je naposljetku i osuđen na 6 i pol godina. Da je istim tim Dinamom upravljao kao da je u pitanju njegova privatna imovina ili, u najmanju ruku, bankomat.

Pa nije bez veze kazao i ovo: "Moguće je da Dinamo za tri mjeseca neće postojati". Zna čovjek o čemu govori. Jer, Dinamo – to je on. Barem u njegovoj glavi, ako već ne i po funkciji.

Isto tako, tragikomično ga je bilo slušati kako, eto, baš iz Mostara poziva institucije pravne države (Hrvatske, a ne BiH) na intervenciju za opće dobro, makar je svoje poštovanje prema istoj već pokazao – bijegom pred hrvatskim pravosuđem u Međugorje. Možda i zbog duhovne obnove, tko će ga znati...

---

image
Mamić u elementu
Joško Ponoš/Cropix
---

Ali u jedno je Mamić sto posto siguran: "U povijesti je bilo puno političkih suđenja i montiranih procesa i ovo je jedan takav".

"Bacao" je tako kruške i jabuke u istu košaru (neosporni sportski rezultati Dinama ionako nisu bili predmet suđenja), nizao retoričke dimne bombe (a one su, po definiciji, instrument zavaravanja), pri čemu je jasno da se utemeljenost teških optužbi na račun sudaca tek trebaju ispitati (to Mamića, čak i da se optužbe pokažu točnima, ne ekskulpira od onog zbog čega mu je suđeno, štoviše, moglo bi ga stajati još kojeg sudskog procesa!). No, prepustimo taj dio pravosuđu.

Ono što je za ovaj tekst posebno indikativno sadržano je u rečenicama: "Mislim da sam ukazao na problem. Da bude još vjerodostojnije, da se narod probudi i Sabor reagira, da ovaj pametni i sposobni čovjek koji je predsjednik svih Hrvata, Milanović, nešto poduzme"...

"Ne bih preporučio ljudima da pasivno gledaju da ostaju bez posla, da stenju pod ovrhama, kopaju po kantama za smeće, da su plaće radnika za nedostojan život ljudskog života, ako je to građani vaš izbor i budućnost vaše djece i unučadi, žao mi je. Mislim da se trebamo boriti i da trebamo reći tim ljudima dosta"...

Što se to dogodilo da smo u liku Zdravka Mamića dobili srčanog borca protiv "zaraze kolere hrvatskog pravosuđa" i drugih nepravdi? Kako su ga odjednom ganuli i oni kopaju po kontejnerima i stenju pod ovrhama?!

Pa sam je Mamić otkrio. Presuda, eto, nije bila oslobađajuća, kao što je očekivao, očito više vjerujući u svoje "fakultativne" aktivnosti i tajne kontakte sa sucima nego u argumente iznesene kroz obranu u sudnici: "Jesam li tužan? Ne. Šokiran? Nisam. Protiv toga nema obrane. To ću reći radi javnosti, Dinama, budućnosti naše djece, potomstva, da se ljudi zapitaju u drugim stvarima, u privatizacijama, pljačkama, predstečajnim nagodbama, bankama, autocestama, INA-ma, HEP-ovima gdje se pljačkaju građani. Radi toga to govorim da građani vide tko vodi državu. Možemo se smijati i sprdati dok mečka ne zaigra pred našim vratima"...

---

image
Mamić snimljen u sudnici osječkog Županijskog suda
Vlado Kos/Cropix
---

Podsjeća li vas ova pravednička, gotovo aktivistička nota srčane borbe protiv nepravilnosti u društvu na jednog, do jučer nedodirljivog moćnika čija je karijera, ne tako davno, također naglo krenula silaznom putanjom?!

"Ja sam najveći borac protiv korupcije, ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe, razumijete?".

Prepoznajete li autora ovog citata? On također tvrdi da je žrtva pravosuđa i politike, a umjesto u BiH, svojedobno se pred hrvatskim pravosuđem bio "sklonio" u Veliku Britaniju.

Evo vam još malo pomoći: "Opća javnost ima percepciju da sam ja preko politike nešto uspio dobiti, da su mi političari pomagali... Žrtva sam kriminalnih aktivnosti različitih grupa koje su Agrokor dovele u probleme".

Pogađate, u pitanju je Ivica Todorić. I bivši čelnik Agrokora je, slično kao i duhovno obnovljeni Mamić, preko noći osjetio taj neki pravednički impuls i odlučio krenuti u borbu protiv "krimalne organizacije", odnosno protiv korupcije i raznoraznih nepravdi. 

Sazivao je, sjećate se, Todorić presice s "novim dokazima o kriminalu u aferi Agrokor", objavljivao svoju istinu u nastavcima, prozivao i Vladu, pritom gotovo povlačeći novinare za rukav. Eto, podudarnost je i u tome što i on vjeruje – Zoranu Milanoviću, baš kao i Mamić koji je za predsjednika nekidan imao samo riječi hvale... No, još je važnije primijetiti da ih veže i to što će njihove presice i serijski "ekskluzivni intervjui" vrlo brzo ostati zanimljivi tek rijetkima, a njihova će obraćanja javnosti završavati negdje između vijesti o slabijem potresu u Grčkoj i isplate poticaja poljoprivrednicima... Naravno, to ne implicira i ne bi trebalo značiti da u sudskim procesima koji ih tek očekuju neće imati i uspjeha.

Ali tako to biva kad pobrkaš prioritete, pa ti neki viši, opći ciljevi postanu važni tek kad – padneš.

---

image
Ivica Todorić, bivši čelnik Agrokora
Damir Krajač/Cropix
---

Kao što znate, Izraelci imaju časno odlikovanje poznato pod nazivom Pravednik među narodima, namijenjeno pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom užasa holokausta, riskirajući pri tome vlastite živote.

S obzirom na sve što smo čuli u posljednje vrijeme, Mamić i Todorić bi mogli konkurirati za nešto što bi se moglo zvati "pravednik među navodima". Za one koji se sjete svih ostalih tek kad više nemaju što izgubiti, a malo tko vjeruje da bi se stvarno bili spremni i žrtvovati za druge.

Znam da se, pogotovo Mamić, naosvajao trofeja, i da mu jedan više-manje ne znači previše. Ali ipak, titula "pravednika među navodima" ili znakovima navoda, kako hoćete, pristaje mu kao nijedna do sada.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Damir Krajač/Cropix Joško Ponoš/Cropix Vlado Kos/Cropix
Joško Ponoš/Cropix
Zdravko Mamić na presici u Mostaru
Damir Krajač/Cropix
Ivica Todorić, bivši čelnik Agrokora
Joško Ponoš/Cropix
Mamić u elementu
Vlado Kos/Cropix
Mamić snimljen u sudnici osječkog Županijskog suda
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj-1084711 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dadced884366a2b56fe8ca30177bd229f80678fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravednik+me%C4%91u+navodima%3A+kako+je+Zdravko+Mami%C4%87+postao+veliki+borac+protiv+korupcije+i+dru%C5%A1tvenih+nepravdi%3F+Istina%2C+nije+to+prvi+takav+slu%C4%8Daj...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj-1084711 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpravednici-medu-navodima-kad-je-zdravko-mamic-postao-veliki-borac-protiv-korupcije-i-drustvenih-nepravdi-istina-nije-to-prvi-takav-slucaj-1084711 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakomentar

Pravednik među navodima: kako je Zdravko Mamić postao veliki borac protiv korupcije i društvenih nepravdi? Istina, nije to prvi takav slučaj...

17. ožujka 2021. - 20:55

Kolegice i kolege koji su "novinarili" po Zagrebu početkom devedesetih će se možda sjetiti zašto: senzacionalna najava presice Zdravka Mamića u Mostaru podsjetila me na jednako senzacionalne dopise-najave presica čelnika HSP-a 1861, Dobroslava Parage.

Naravno, kako od "otkrivanja dosad nepoznatih i šokantnih informacija iz State Departmenta o Hrvatskoj i Franji Tuđmanu" u pravilu na tim presicama nije bilo ništa, s vremenom su kolege prestale dolaziti na te Paragine političke monologe, odnosno, urednici su procijenili da bi novinari mogli i nešto korisnije odraditi u to vrijeme.

Isto će se, nije teško predvidjeti, dogoditi i Mamiću, koji je u mostarski hotel ovoga puta ipak uspio privući solidan broj novinara.

Poziv medijima je bio pomalo cirkusantski intoniran: "Obećavam v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:19