StoryEditorOCM
Hrvatskaformiranje vlasti

Plenković u Sabor dostavio popis novih ministara: Iz redova HDZ-a samo jedno novo lice

Piše Hina
17. svibnja 2024. - 00:06

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Program nove vlade i njezini članovi objavljeni su u četvrtak na stranicama Sabora, a Plenković će ih predstaviti u petak zastupnicima i tražiti da im se izglasa povjerenje.

Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne Vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana za koje je našao nove čelne pozicije.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Glavina dužnost ministra turizma i sporta preuzima s mjesta državnog tajnika

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Poznato je već da jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

image

Novi-stari zastupnici u saborskim klupama

Damjan Tadić/Cropix

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Jedan od ciljeva - prosječna neto plaća od 1600 eura

U programu nove Vlade od 2024. do 2028. ističe se kao pet prioriteta - Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125 tisuća radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi se i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi sigurnost granice i unutarnja sigurnost. Među ciljevima se navodi i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 18:47