stdClass Object ( [id] => 1385379 [title] => Plenković ima šanse za položaje u EU-u, puno je bolji od prethodnika, a pučani će imati većinu. A je li tamo prava moć? [alias] => plenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tekst počinjem izjavom kojom bih trebao završiti jer je važno imati je cijelo vrijeme čitanja na umu: politička moć ne leži u institucijama EU-a - drukčije je u slučaju Europske središnje banke, ali to je specifična dužnost - nego u Vijeću EU-a koje čine šefovi država ili vlada. Pozicija čelne osobe Europske komisije rijedak je položaj koji donosi znatnu političku moć, zbog čega je doći do tog mjesta u pravilu nemoguća misija.

Tko god želi ostvariti političku moć na odluke koje se donose na razini EU-a to lakše može učiniti s pozicije članice/člana Vijeća nego s neke od pozicija u Bruxellesu. Predsjednik Cipra, primjerice, može srušiti gotov prijedlog Komisije. Franco Frattini bio je talijanski povjerenik, kad se pojavila opcija da postane ministar vanjskih poslova odjurio je iz Bruxellesa put Rima bez zastajkivanja.

Često se u našoj javnosti kao glavni kriterij prihvaćanja pozicije u EU-u spominje plaća koja većini nas smrtnika djeluje božanska, povjerenik ima 10.000 eura. Kako onda objasniti da je prije koji mjesec Maria Gabriel, bugarska povjerenica, također napustila položaj kako bi postala ministrica u vladi u Sofiji, gdje je plaća znatno niža? Jednostavno, plaća nije pokretački motiv pravih, ambicioznih političara od formata koji žele utjecati na procese, što nije moguće bez moći.

---

---

Naši u EU parlamentu koji nisu napravili ništa

Plaća je bila kriterij nekih naših koji su uspjeli nasamariti biračko tijelo i smjestiti se na pet godina u Europski parlament gdje se nisu naradili i, što je gore, za EU i Hrvatsku (pišem razdvojeno ali mislim jedinstveno, sve što se pozitivno odluči u Parlamentu EU-a ima jednake posljedice na Hrvatsku, primjerice odluka o ukidanju roaminga) nisu napravili baš ništa.

Eto ih opet na listama, Kolakušić, Sinčić, dobro promislite kad budete birali treba li ih opet poslati u Strasbourg ili je bolje tamo vratiti Biljanu Borzan, koja je toliko toga učinila da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica.

---

image

Biljana Borzan je puno toga napravila za prava potrošača, da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica

Tomislav Krišto/Cropix
---

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi je na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja, što je odmah pokrenulo rasprave da će "pobjeći" u Bruxelles.

Potpuno besmisleno, s pozicije u Bruxellesu se radi u korist Hrvatske, ali to većina na našoj političkoj sceni ne shvaća, primjerice Peđa Grbin, pa i dio tima iz Možemo! (o desničarima ne kanim trošiti riječi, oni o EU-u ne znaju baš ništa). Osim toga, talijanska premijerka Giorgia Meloni je napravila isto, na čelu je izborne liste kako bi privukla biračko tijelo.

Pučani će opet biti najjači

Prvi su korak izbori i zato je važno da nas što više iziđe glasati i za Europski parlament. Raspored političkih snaga u tom tijelu važan je za formiranje nove Komisije i ostalih vodećih položaja, čelna osoba Vijeća EU-a, Parlamenta, Europske središnje banke i visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a. Plijen dijele stranke s najviše zastupničkih mjesta u Parlamentu pa formiraju koaliciju, to su prije pet godina bili Europska pučka stranka (EPP, desni centar, HDZ), Socijalisti i Demokrati (S&D, lijevi centar, SDP) i liberali (francuski predsjednik Emmanuel Macron im je nametnuo ime Renew Europe, obnovimo Europu). Ankete potvrđuju da će EPP i ove godine biti najjača stranka u Parlamentu, ali slabija nego prije pet godina dok bi S&D mogao doživjeti i jači udarac, ali i dalje biti druga stranka po snazi. Liberali i Zeleni će također oslabiti.

---

image

Katastrofalni dvojac - Charles Michel i Ursula von der Leyen. Valjda ćemo se s njima pozdraviti

Afp
---

Očekuje se jačanje dvije radikalno desne grupacije, ECR (Europski konzervativci i reformisti, gdje je liderica Meloni) i ID (Identitet i demokracija, gdje je Alternativa za Njemačku trenutno u sukobu s drugom velikom članicom, francuskom strankom Nacionalno okupljanje - Rassemblement National, u kojoj vodeću ulogu i dalje ima Marine Le Pen). Ursula von der Leyen (EPP), sadašnja predsjednica Komisije, želi novi mandat i najavljuje mogućnost suradnje s ECR-om pa bi onda pregovori HDZ-a i DP-a bili na valu europskih zbivanja. Iako je upitno u kojoj bi europskoj političkoj obitelji DP vidio sebe.

Iako bi odluku o čelnim pozicijama EU-a trebao donijeti Parlament, definiraju je članovi Vijeća u skladu s izbornim rezultatima i formiranom koalicijom, vjerojatno opet EPP i S&D, samo je pitanje na koga će se još osloniti jer sami neće imati dovoljno glasova (720 zastupnika će biti u Parlamentu).

Ključni će datumi biti 17. lipnja, kad se šefovi država i vlada okupljaju na neformalnom sastanku, te summit Vijeća 27. i 28. lipnja. Tada se dijele položaji. Plenković, ako se odluči kandidirati, svakako ima izgleda računajući da će EPP biti najveća stranka u Parlamentu te da će tražiti položaj šefa EK. Trebat će ukloniti još nekoliko prepreka, prije svega EPP mora okrenuti leđa Von der Leyen, što ne bi trebalo biti teško jer se našla u jeku skandala s imenovanjima stranačkih, a ne najboljih kandidata na lukrativna mjesta u Komisiji.

Plenkovićeve prednosti

Bio bi Plenković prvi čelnik Komisije iz novih članica, ima europsko i iskustvo izvršne vlasti, s mjesta premijera je došao i Jean-Claude Juncker, premijer Luksemburga, predsjednik EK od 2014. do 2019. godine. Zna i francuski, što je trajni, neformalni uvjet Pariza.

Prema mojoj procjeni ključan će biti Plenkovićev pogled na političke odnose u HDZ-u i vjerojatnoj koaliciji s DP-om. Stranka je u proteklom razdoblju otkliznula udesno, između ostalog kako bi se mogla suprotstaviti DP-u koji je nastao od nezadovoljnika politikama centra koje je Plenković provodio u prvom mandatu, primjerice ratifikacija Istanbulske konvencije, za koju nisu glasali brojni tadašnji zastupnici HDZ-a.

Smatralo se da je Plenković pobjedom na unutarstranačkim izborima u proljeće 2020. godine suzbio desnicu, činilo se da se DP raspada u prvim godinama prošlog Sabora, ali desna se opcija pokazala otpornom.

Pomogao im je nesebično i predsjednik Republike Zoran Milanović skretanjem javnog diskursa snažno u desnom smjeru (pre)često protiv politika koje je vodio Plenković radi smještanja HDZ-a bliže centru. Pitanje je hoće li Plenković, ako mu se ukaže mogućnost da bude predsjednik EK, htjeti voditi bitke s desnicom u stranci i vladi.

Umjesto neuspješnog Michela?

Osim mjesta šefa Komisije njegovoj bi ambiciji odgovarao i položaj predsjednika Europskog vijeća (sada je to Charles Michel, vrlo neuspješan), možda i visokog povjerenika (sada je to Josep Borrell, koji je silno podbacio), nije nemoguće da prihvati i položaj kakav sada ima primjerice Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK. U borbi za čelno mjesto u Komisiji ima veliki adut, bio je jedan od pregovarača koji su Ursulu von der Leyen doveli na taj položaj prije pet godina pa bi mu mogla vratiti uslugu povlačenjem. U dobrim je odnosima s Macronom, a podrška Francuske je uvijek važna.

---

image

Još jedan kadrovski promašaj, čovjek zadužen za sigurnosnu politiku i vanjske poslove EU-a - Josep Borrell

Afp
---

U Berlinu je na vlasti koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala koja bi mogla prihvatiti Hrvata. Ako ECR dobije više utjecaja na kreiranje europskih politika, i Rim bi mogao podržati našeg premijera: valja se sjetiti posjeta premijerke Giorgije Meloni Zagrebu nakon kojeg je sipala pohvale (pustimo sad po strani fojbe, ezule i ostalo, to je za unutarnjopolitičku uporabu). Nove bi članice mogle biti zadovoljne jer dolazi netko iz njihovih redova, čak i zli Viktor Orbán, tȁ dolazi njegov susjed. Upravo će on, nažalost, imati utjecaja na cijeli proces jer Budimpešta preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, a konstituirajuća sjednica Parlamenta je od 16. do 19. srpnja.

---

image

U krivo vrijeme - dok se budu dijelile fotelje Unijom će predsjedati Viktor Orban, veliki Dodikov prijatelj, baš kao i Zoran Milanović

 

 

Afp
---

Svi se nadaju da bi Meloni, kao što je pripitomila Orbána kad je trebalo odobriti pomoć Ukrajini početkom godine, mogla jednako tako blagotvorno djelovati na "europskog diktatora" – tako je mađarskog premijera zvao Juncker – da ne stvara probleme u izboru novog vodstva EU-a jer bi trenja u procesu bila opasna zbog geopolitičkih i geoekonomskih okolnosti u kojima se nalazimo, rat u Ukrajini traje, onaj u Gazi ne prestaje, ekonomije nam kašljucaju.

Trgovanje u Bruxellesu

Mogući signal Plenkovićeva razmišljanja njegov je govor u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu, koju su organizirali Europska komisija i belgijsko predsjedništvo Vijeća EU-a. Gotovo u predizbornom tonu je rekao da EU treba proračun za konkurentniju Europu, temeljenu na solidarnosti i fleksibilnosti, proračun koji će osigurati socijalnu konvergenciju i zaštititi blagostanje europskih građana te proračun koji će pojačati ulogu EU-a na globalnoj razini i učiniti ga utjecajnijim, osiguravajući više strateške autonomije i samodostatnost uz istodobno zadržavanje otvorenosti EU-a prema svijetu.

Ukratko, kokice u ruke pa gledajmo pregovore HDZ-a i DP-a, prekinuti da odemo na europske izbore jer je riječ o našoj sudbini, a onda opet s kokicama gledati kako će se trgovati u Bruxellesu za čelne pozicije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SHOULD I STAY OR... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SHOULD I STAY OR... 2 0 8874 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-01 12:36:31 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => žELJKO TRKANJEC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 09:53:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-02 09:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Plenković ima šanse za položaje u EU-u, puno je bolji od prethodnika, a pučani će imati većinu. A je li tamo prava moć? page_title=Plenković ima šanse za položaje u EU-u, puno je bolji od prethodnika, a pučani će imati većinu. A je li tamo prava moć? [metakey] => andrej plenković, Euro izbori, povjerenik, Europska komisija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26070530.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26973748.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26826049.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26937259.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26917277.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0160to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Giorgia Meloni i Andrej Plenkovi\u0107 u Zagrebu - oboje vode liste za EU izbore<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Biljana Borzan je puno toga napravila za prava potro\u0161a\u010da, da se ujedna\u010de standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih \u010dlanica<\/p>","

Katastrofalni dvojac - Charles Michel i Ursula von der Leyen. Valjda \u0107emo se s njima pozdraviti<\/p>","

Jo\u0161 jedan kadrovski proma\u0161aj, \u010dovjek zadu\u017een za sigurnosnu politiku i vanjske poslove EU-a - Josep Borrell<\/p>","

U krivo vrijeme - dok se budu dijelile fotelje\u00a0Unijom \u0107e predsjedati Viktor Orban, veliki Dodikov prijatelj, ba\u0161 kao i Zoran Milanovi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26070530_1920.jpg":"1920x1080","k_26070530_1280.jpg":"1280x1280","k_26070530_1024.jpg":"1024x1024","k_26070530_640.jpg":"640x640","k_26070530_480.jpg":"480x480","k_26070530_340.jpg":"340x340","k_26070530_220.jpg":"220x220","o_26070530_1280.jpg":"1280x853","o_26070530_1024.jpg":"1024x682","o_26070530_640.jpg":"640x426","o_26070530_480.jpg":"480x320","o_26070530_340.jpg":"340x226","o_26070530_220.jpg":"220x146","h_26070530_1280.jpg":"1280x854","h_26070530_1024.jpg":"1024x683","h_26070530_640.jpg":"640x427","h_26070530_480.jpg":"480x320","h_26070530_340.jpg":"340x227","h_26070530_220.jpg":"220x147","pp_26070530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26070530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26070530_640.jpg":"640x814","pp_26070530_480.jpg":"480x611","pp_26070530_340.jpg":"340x432","pp_26070530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_26973748_1920.jpg":"1920x1080","k_26973748_1280.jpg":"1280x1280","k_26973748_1024.jpg":"1024x1024","k_26973748_640.jpg":"640x640","k_26973748_480.jpg":"480x480","k_26973748_340.jpg":"340x340","k_26973748_220.jpg":"220x220","o_26973748_1280.jpg":"1280x861","o_26973748_1024.jpg":"1024x689","o_26973748_640.jpg":"640x430","o_26973748_480.jpg":"480x323","o_26973748_340.jpg":"340x228","o_26973748_220.jpg":"220x148","h_26973748_1280.jpg":"1280x854","h_26973748_1024.jpg":"1024x683","h_26973748_640.jpg":"640x427","h_26973748_480.jpg":"480x320","h_26973748_340.jpg":"340x227","h_26973748_220.jpg":"220x147","pp_26973748_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973748_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973748_640.jpg":"640x814","pp_26973748_480.jpg":"480x611","pp_26973748_340.jpg":"340x432","pp_26973748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26826049_1920.jpg":"1920x1080","k_26826049_1280.jpg":"1280x1280","k_26826049_1024.jpg":"1024x1024","k_26826049_640.jpg":"640x640","k_26826049_480.jpg":"480x480","k_26826049_340.jpg":"340x340","k_26826049_220.jpg":"220x220","o_26826049_1280.jpg":"1280x854","o_26826049_1024.jpg":"1024x683","o_26826049_640.jpg":"640x427","o_26826049_480.jpg":"480x320","o_26826049_340.jpg":"340x226","o_26826049_220.jpg":"220x146","h_26826049_1280.jpg":"1280x854","h_26826049_1024.jpg":"1024x683","h_26826049_640.jpg":"640x427","h_26826049_480.jpg":"480x320","h_26826049_340.jpg":"340x227","h_26826049_220.jpg":"220x147","pp_26826049_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826049_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826049_640.jpg":"640x814","pp_26826049_480.jpg":"480x611","pp_26826049_340.jpg":"340x432","pp_26826049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26937259_1920.jpg":"1920x1080","k_26937259_1280.jpg":"1280x1280","k_26937259_1024.jpg":"1024x1024","k_26937259_640.jpg":"640x640","k_26937259_480.jpg":"480x480","k_26937259_340.jpg":"340x340","k_26937259_220.jpg":"220x220","o_26937259_1280.jpg":"1280x854","o_26937259_1024.jpg":"1024x683","o_26937259_640.jpg":"640x427","o_26937259_480.jpg":"480x320","o_26937259_340.jpg":"340x226","o_26937259_220.jpg":"220x146","h_26937259_1280.jpg":"1280x854","h_26937259_1024.jpg":"1024x683","h_26937259_640.jpg":"640x427","h_26937259_480.jpg":"480x320","h_26937259_340.jpg":"340x227","h_26937259_220.jpg":"220x147","pp_26937259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26937259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26937259_640.jpg":"640x814","pp_26937259_480.jpg":"480x611","pp_26937259_340.jpg":"340x432","pp_26937259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1401","hd_26917277_1920.jpg":"1920x1080","k_26917277_1280.jpg":"1280x1280","k_26917277_1024.jpg":"1024x1024","k_26917277_640.jpg":"640x640","k_26917277_480.jpg":"480x480","k_26917277_340.jpg":"340x340","k_26917277_220.jpg":"220x220","o_26917277_1280.jpg":"1280x934","o_26917277_1024.jpg":"1024x747","o_26917277_640.jpg":"640x467","o_26917277_480.jpg":"480x350","o_26917277_340.jpg":"340x248","o_26917277_220.jpg":"220x160","h_26917277_1280.jpg":"1280x854","h_26917277_1024.jpg":"1024x683","h_26917277_640.jpg":"640x427","h_26917277_480.jpg":"480x320","h_26917277_340.jpg":"340x227","h_26917277_220.jpg":"220x147","pp_26917277_1280.jpg":"1280x1628","pp_26917277_1024.jpg":"1024x1303","pp_26917277_640.jpg":"640x814","pp_26917277_480.jpg":"480x611","pp_26917277_340.jpg":"340x432","pp_26917277_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7709076 Threads: 6 Questions: 1559546475 Slow queries: 4754867 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111456762 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/plenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc-1385379 [printLink] => /vijesti/hrvatska/plenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc-1385379?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745625 [name] => Euro izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-27 16:03:06 [main_article_id] => 0 [alias] => euro-izbori [link] => /tag/euro-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304319 [name] => povjerenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povjerenik [link] => /tag/povjerenik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 374749 [name] => Europska komisija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-komisija [link] => /tag/europska-komisija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SHOULD I STAY OR... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plenković ima šanse za položaje u EU-u, puno je bolji od prethodnika, a pučani će imati većinu. A je li tamo prava moć? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26070530.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav KriŠto/Cropix [mainImageDesc] =>

Giorgia Meloni i Andrej Plenković u Zagrebu - oboje vode liste za EU izbore

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26070530.jpg [title] =>

Giorgia Meloni i Andrej Plenković u Zagrebu - oboje vode liste za EU izbore

 

 

Tomislav KriŠto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26973748.jpg [title] =>

Biljana Borzan je puno toga napravila za prava potrošača, da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica

Tomislav Krišto/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26826049.jpg [title] =>

Katastrofalni dvojac - Charles Michel i Ursula von der Leyen. Valjda ćemo se s njima pozdraviti

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26937259.jpg [title] =>

Još jedan kadrovski promašaj, čovjek zadužen za sigurnosnu politiku i vanjske poslove EU-a - Josep Borrell

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26917277.jpg [title] =>

U krivo vrijeme - dok se budu dijelile fotelje Unijom će predsjedati Viktor Orban, veliki Dodikov prijatelj, baš kao i Zoran Milanović

 

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tekst počinjem izjavom kojom bih trebao završiti jer je važno imati je cijelo vrijeme čitanja na umu: politička moć ne leži u institucijama EU-a - drukčije je u slučaju Europske središnje banke, ali to je specifična dužnost - nego u Vijeću EU-a koje čine šefovi država ili vlada. Pozicija čelne osobe Europske komisije rijedak je položaj koji donosi znatnu političku moć, zbog čega je doći do tog mjesta u pravilu nemoguća misija.

Tko god želi ostvariti političku moć na odluke koje se donose na razini EU-a to lakše može učiniti s pozicije članice/člana Vijeća nego s neke od pozicija u Bruxellesu. Predsjednik Cipra, primjerice, može srušiti gotov prijedlog Komisije. Franco Frattini bio je talijanski povjerenik, kad se pojavila opcija da postane ministar vanjskih poslova odjurio je iz Bruxellesa put Rima bez zastajkivanja.

Često se u našoj javnosti kao glavni kriterij prihvaćanja pozicije u EU-u spominje plaća koja većini nas smrtnika djeluje božanska, povjerenik ima 10.000 eura. Kako onda objasniti da je prije koji mjesec Maria Gabriel, bugarska povjerenica, također napustila položaj kako bi postala ministrica u vladi u Sofiji, gdje je plaća znatno niža? Jednostavno, plaća nije pokretački motiv pravih, ambicioznih političara od formata koji žele utjecati na procese, što nije moguće bez moći.

---

---

Naši u EU parlamentu koji nisu napravili ništa

Plaća je bila kriterij nekih naših koji su uspjeli nasamariti biračko tijelo i smjestiti se na pet godina u Europski parlament gdje se nisu naradili i, što je gore, za EU i Hrvatsku (pišem razdvojeno ali mislim jedinstveno, sve što se pozitivno odluči u Parlamentu EU-a ima jednake posljedice na Hrvatsku, primjerice odluka o ukidanju roaminga) nisu napravili baš ništa.

Eto ih opet na listama, Kolakušić, Sinčić, dobro promislite kad budete birali treba li ih opet poslati u Strasbourg ili je bolje tamo vratiti Biljanu Borzan, koja je toliko toga učinila da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica.

---

image

Biljana Borzan je puno toga napravila za prava potrošača, da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica

Tomislav Krišto/Cropix
---

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi je na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja, što je odmah pokrenulo rasprave da će "pobjeći" u Bruxelles.

Potpuno besmisleno, s pozicije u Bruxellesu se radi u korist Hrvatske, ali to većina na našoj političkoj sceni ne shvaća, primjerice Peđa Grbin, pa i dio tima iz Možemo! (o desničarima ne kanim trošiti riječi, oni o EU-u ne znaju baš ništa). Osim toga, talijanska premijerka Giorgia Meloni je napravila isto, na čelu je izborne liste kako bi privukla biračko tijelo.

Pučani će opet biti najjači

Prvi su korak izbori i zato je važno da nas što više iziđe glasati i za Europski parlament. Raspored političkih snaga u tom tijelu važan je za formiranje nove Komisije i ostalih vodećih položaja, čelna osoba Vijeća EU-a, Parlamenta, Europske središnje banke i visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a. Plijen dijele stranke s najviše zastupničkih mjesta u Parlamentu pa formiraju koaliciju, to su prije pet godina bili Europska pučka stranka (EPP, desni centar, HDZ), Socijalisti i Demokrati (S&D, lijevi centar, SDP) i liberali (francuski predsjednik Emmanuel Macron im je nametnuo ime Renew Europe, obnovimo Europu). Ankete potvrđuju da će EPP i ove godine biti najjača stranka u Parlamentu, ali slabija nego prije pet godina dok bi S&D mogao doživjeti i jači udarac, ali i dalje biti druga stranka po snazi. Liberali i Zeleni će također oslabiti.

---

image

Katastrofalni dvojac - Charles Michel i Ursula von der Leyen. Valjda ćemo se s njima pozdraviti

Afp
---

Očekuje se jačanje dvije radikalno desne grupacije, ECR (Europski konzervativci i reformisti, gdje je liderica Meloni) i ID (Identitet i demokracija, gdje je Alternativa za Njemačku trenutno u sukobu s drugom velikom članicom, francuskom strankom Nacionalno okupljanje - Rassemblement National, u kojoj vodeću ulogu i dalje ima Marine Le Pen). Ursula von der Leyen (EPP), sadašnja predsjednica Komisije, želi novi mandat i najavljuje mogućnost suradnje s ECR-om pa bi onda pregovori HDZ-a i DP-a bili na valu europskih zbivanja. Iako je upitno u kojoj bi europskoj političkoj obitelji DP vidio sebe.

Iako bi odluku o čelnim pozicijama EU-a trebao donijeti Parlament, definiraju je članovi Vijeća u skladu s izbornim rezultatima i formiranom koalicijom, vjerojatno opet EPP i S&D, samo je pitanje na koga će se još osloniti jer sami neće imati dovoljno glasova (720 zastupnika će biti u Parlamentu).

Ključni će datumi biti 17. lipnja, kad se šefovi država i vlada okupljaju na neformalnom sastanku, te summit Vijeća 27. i 28. lipnja. Tada se dijele položaji. Plenković, ako se odluči kandidirati, svakako ima izgleda računajući da će EPP biti najveća stranka u Parlamentu te da će tražiti položaj šefa EK. Trebat će ukloniti još nekoliko prepreka, prije svega EPP mora okrenuti leđa Von der Leyen, što ne bi trebalo biti teško jer se našla u jeku skandala s imenovanjima stranačkih, a ne najboljih kandidata na lukrativna mjesta u Komisiji.

Plenkovićeve prednosti

Bio bi Plenković prvi čelnik Komisije iz novih članica, ima europsko i iskustvo izvršne vlasti, s mjesta premijera je došao i Jean-Claude Juncker, premijer Luksemburga, predsjednik EK od 2014. do 2019. godine. Zna i francuski, što je trajni, neformalni uvjet Pariza.

Prema mojoj procjeni ključan će biti Plenkovićev pogled na političke odnose u HDZ-u i vjerojatnoj koaliciji s DP-om. Stranka je u proteklom razdoblju otkliznula udesno, između ostalog kako bi se mogla suprotstaviti DP-u koji je nastao od nezadovoljnika politikama centra koje je Plenković provodio u prvom mandatu, primjerice ratifikacija Istanbulske konvencije, za koju nisu glasali brojni tadašnji zastupnici HDZ-a.

Smatralo se da je Plenković pobjedom na unutarstranačkim izborima u proljeće 2020. godine suzbio desnicu, činilo se da se DP raspada u prvim godinama prošlog Sabora, ali desna se opcija pokazala otpornom.

Pomogao im je nesebično i predsjednik Republike Zoran Milanović skretanjem javnog diskursa snažno u desnom smjeru (pre)često protiv politika koje je vodio Plenković radi smještanja HDZ-a bliže centru. Pitanje je hoće li Plenković, ako mu se ukaže mogućnost da bude predsjednik EK, htjeti voditi bitke s desnicom u stranci i vladi.

Umjesto neuspješnog Michela?

Osim mjesta šefa Komisije njegovoj bi ambiciji odgovarao i položaj predsjednika Europskog vijeća (sada je to Charles Michel, vrlo neuspješan), možda i visokog povjerenika (sada je to Josep Borrell, koji je silno podbacio), nije nemoguće da prihvati i položaj kakav sada ima primjerice Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK. U borbi za čelno mjesto u Komisiji ima veliki adut, bio je jedan od pregovarača koji su Ursulu von der Leyen doveli na taj položaj prije pet godina pa bi mu mogla vratiti uslugu povlačenjem. U dobrim je odnosima s Macronom, a podrška Francuske je uvijek važna.

---

image

Još jedan kadrovski promašaj, čovjek zadužen za sigurnosnu politiku i vanjske poslove EU-a - Josep Borrell

Afp
---

U Berlinu je na vlasti koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala koja bi mogla prihvatiti Hrvata. Ako ECR dobije više utjecaja na kreiranje europskih politika, i Rim bi mogao podržati našeg premijera: valja se sjetiti posjeta premijerke Giorgije Meloni Zagrebu nakon kojeg je sipala pohvale (pustimo sad po strani fojbe, ezule i ostalo, to je za unutarnjopolitičku uporabu). Nove bi članice mogle biti zadovoljne jer dolazi netko iz njihovih redova, čak i zli Viktor Orbán, tȁ dolazi njegov susjed. Upravo će on, nažalost, imati utjecaja na cijeli proces jer Budimpešta preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, a konstituirajuća sjednica Parlamenta je od 16. do 19. srpnja.

---

image

U krivo vrijeme - dok se budu dijelile fotelje Unijom će predsjedati Viktor Orban, veliki Dodikov prijatelj, baš kao i Zoran Milanović

 

 

Afp
---

Svi se nadaju da bi Meloni, kao što je pripitomila Orbána kad je trebalo odobriti pomoć Ukrajini početkom godine, mogla jednako tako blagotvorno djelovati na "europskog diktatora" – tako je mađarskog premijera zvao Juncker – da ne stvara probleme u izboru novog vodstva EU-a jer bi trenja u procesu bila opasna zbog geopolitičkih i geoekonomskih okolnosti u kojima se nalazimo, rat u Ukrajini traje, onaj u Gazi ne prestaje, ekonomije nam kašljucaju.

Trgovanje u Bruxellesu

Mogući signal Plenkovićeva razmišljanja njegov je govor u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu, koju su organizirali Europska komisija i belgijsko predsjedništvo Vijeća EU-a. Gotovo u predizbornom tonu je rekao da EU treba proračun za konkurentniju Europu, temeljenu na solidarnosti i fleksibilnosti, proračun koji će osigurati socijalnu konvergenciju i zaštititi blagostanje europskih građana te proračun koji će pojačati ulogu EU-a na globalnoj razini i učiniti ga utjecajnijim, osiguravajući više strateške autonomije i samodostatnost uz istodobno zadržavanje otvorenosti EU-a prema svijetu.

Ukratko, kokice u ruke pa gledajmo pregovore HDZ-a i DP-a, prekinuti da odemo na europske izbore jer je riječ o našoj sudbini, a onda opet s kokicama gledati kako će se trgovati u Bruxellesu za čelne pozicije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav KriŠto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Afp Afp Afp
Tomislav KriŠto/Cropix

Giorgia Meloni i Andrej Plenković u Zagrebu - oboje vode liste za EU izbore

 

 

Tomislav Krišto/Cropix

Biljana Borzan je puno toga napravila za prava potrošača, da se ujednače standardi kvalitete proizvoda na razini starih i novih članica

Afp

Katastrofalni dvojac - Charles Michel i Ursula von der Leyen. Valjda ćemo se s njima pozdraviti

Afp

Još jedan kadrovski promašaj, čovjek zadužen za sigurnosnu politiku i vanjske poslove EU-a - Josep Borrell

Afp

U krivo vrijeme - dok se budu dijelile fotelje Unijom će predsjedati Viktor Orban, veliki Dodikov prijatelj, baš kao i Zoran Milanović

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc-1385379 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95528b8122c263cb2fd1bd46207a583f3fd4124d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plenkovi%C4%87+ima+%C5%A1anse+za+polo%C5%BEaje+u+EU-u%2C+puno+je+bolji+od+prethodnika%2C+a+pu%C4%8Dani+%C4%87e+imati+ve%C4%87inu.+A+je+li+tamo+prava+mo%C4%87%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fplenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc-1385379 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fplenkovic-ima-sanse-za-polozaje-u-eu-u-puno-je-bolji-od-prethodnika-a-pucani-ce-imati-vecinu-a-je-li-tamo-prava-moc-1385379 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SHOULD I STAY OR... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSHOULD I STAY OR...

Plenković ima šanse za položaje u EU-u, puno je bolji od prethodnika, a pučani će imati većinu. A je li tamo prava moć?

Piše žELJKO TRKANJEC
2. svibnja 2024. - 11:52

Tekst počinjem izjavom kojom bih trebao završiti jer je važno imati je cijelo vrijeme čitanja na umu: politička moć ne leži u institucijama EU-a - drukčije je u slučaju Europske središnje banke, ali to je specifična dužnost - nego u Vijeću EU-a koje čine šefovi država ili vlada. Pozicija čelne osobe Europske komisije rijedak je položaj koji donosi znatnu političku moć, zbog čega je doći do tog mjesta u pravilu nemoguća misija.

Tko god želi ostvariti političku moć na odluke koje se donose na razini EU-a to lakše može učiniti s pozicije članice/člana Vijeća nego s neke od pozicija u Bruxellesu. Predsjednik Cipra, primjerice, može srušiti gotov prijedlog Komisije. Franco Frattini bio je talijanski povjerenik, kad se pojavila opcija da postane ministar vanjskih poslova odjurio je iz Bruxellesa put Rima bez zastajkivanja.

Često se u našoj javnosti kao glavni kriterij prihvaćanja pozicije u EU-u spominje plaća koja većini nas smrtnika djeluje božanska, povjerenik ima 10.000 eura. Kako onda objasniti da je prije koji mjesec Maria Gabriel, bugarska povjerenica, također napustila položaj kako bi postala ministrica u vladi u Sofiji, gdje je plaća znatno niža? Jednostavno, plaća nije pokretački motiv pravih, ambicioznih političara od formata koji žele utjecati na procese, što nije moguće bez moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:40