StoryEditorOCM
HrvatskaANKETA

Pitali smo čitatelje bi li dali sucima veće plaće, rezultati su porazni za jednu stranu. Evo njihovih odgovora

Piše Vijesti SD
30. siječnja 2024. - 17:05

Ako je suditi po reakcijama javnosti, hrvatski suci imaju sasvim pristojne plaće. Više od osamdeset posto od pet i pol tisuća čitatelja koji su sudjelovali u anketi ne podržava bijeli štrajk sudaca. Sudionici ankete vjerojatno su imali na umu činjenicu da se sudačke plaće kreću od 2200 eura neto mjesečno pa do 3500 eura, što je i 1000 eura više od prosječne plaće u Hrvatskoj.

image

Pitali smo naše čitatelje podržavaju li bijeli štrajk sudaca

SD

Međutim, dodatni razlog tako visokom postotku "ne" glasova vjerojatno leži u iskustvu hrvatskih građana sa sudovima. Dojam je da prosječni stanovnik Hrvatske, ili barem, prosječni čitatelj Slobodne Dalmacije smatra kako dodatne nule na iznosu plaće hrvatskih sudaca neće ubrzati sudske postupke koji znaju trajati godinama ili prorijediti postotak presuda koje viši sudovi ruše i vraćaju nižima na ponovno suđenje.

Ipak, nepravedno bi bilo ovom prilikom ne spomenuti brojne djelatnike hrvatskih sudova koji itekako zaslužuju veće plaće jer svoj posao rade savjesno i efikasno. Što će biti konačni rezultat najnovije sage o sudačkim povišicama ovisit će o odluci Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:44