stdClass Object ( [id] => 276977 [title] => Petero uhićeno zbog krađe ispita na državnoj maturi [alias] => petero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 15:34 - Policijska uprava Istarska izvijestila je kako je među uhićenih pet osoba koje se dovodi u vezu s otuđenjem ispita za državnu maturu - troje 18 godišnjaka, jedna 18-godišnjakinja te jedna 43-godišnja hrvatska državljanka.

Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teška krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka te pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Nakon policijskog ispitivanja, svih petero tijekom dana će biti predani pritvorskom nadzorniku, nakon čega će biti podnesene i kaznene prijave.

Za kaznena djela teške krađe i pomoći u počinjenju kaznenog djela predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za skidanje službenog pečata do tri godine.

Maja Jukić: Ako treba, podnijet ću ostavku

Ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić izjavila je za N1 da ih je policija sinoć u 19 sati nazvala da im kaže da su ukradena dva rezervna ispita. U jedan u noći obavijestili su ih da nisu još našli krivce i da postupe kako žele pa i otkažu esej. Do četiri ujutro zvali su 400 koordinatora da im kažu da se esej otkazuje. Ravnatelljica kaže da se utvrđuje odgovornost i da ako treba da će i ona podnijeti ostavku. Ispit je sutra u 10 sati, a da stignu na vrijeme do otoka čak im se PNUSKOK ponudio da ih preveze gliserima. Vidjet će treba li im ta pomoć.

15:09 -
Ravnateljstvo policije potvrdilo je da se na kriminalističkoj obradi nalazi pet osoba koje su dovedene u vezu s krađom ispita na državnoj maturi - izjavio je u srijedu ministar znanosti Vedran Mornar.

Od petero ljudi troje je problematičnih maturanata iz Pule.

- Čini mi se, no to još mora potvrditi policija, da se u privatnoj školi Juraja Dobrile u Puli nije do kraja poštivala procedura čuvanja ispita. Konkretno, ispiti navodno nisu bili čuvani u sefu niti u zaključanoj prostoriji - kazao je ministar.

Sa detaljnijim podacima policija bi uskoro trebala izaći u javnost.

14:15 -
Petero osoba uhićeno je zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u Puli. Prema informacijama iz PU istarske, osobe su privedene na ispitivanje, a o slučaju će se uskoro oglasiti djelatnici policije.

13:32 -
Ispit državne mature, odnosno pisanje eseja iz hrvatskog, odgođeno je nakon krađe dva primjerka ispita iz pulske privatne škole. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da se ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, neće održati kad je zakazan, u srijedu u 9 sati, nego u četvrtak, 18. lipnja u 10 sati. Također, i drugi dio ispita iz hrvatskog jezika (test) pomiče se sa četvrtka kada će se pisati esej, na petak, 26. lipnja.

Udruga srednjoškolaca je, reagirajući na odgodu, objavila Izjavu kojom je iskazala je 'najveću moguću ogorčenost' ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 'koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku' te su zatražili objašnjenje i ispriku.

No, ubrzo nakon objave Izjave, koju je proslijedio e-mailom i sam član odbora Udruge srednjoškolaca, Pavao Škoko Gavranović, uz molbu da se o tome obavijesti što veći broj ljudi, jedan korisnik te društvene mreže zaokružio je pravopisne i gramatičke pogreške napisane u spomenutoj izjavi, a potom iznio zaključak:

- Žale se zbog pomicanja vremena mature iz hrvatskog, a trebalo bi im još par godina učenja pisanja i čitanja lektire. Ne znam kako će ta dvojica koji su pisala ovo proći na maturi - zacrvenio sam samo ono što me bode u oči i što znam... Usput sam si odgovorio na pitanje: Odakle nam stižu loši političari i nepismeni PR-ovci? - piše na Facebook grupi 'Staro grintalo' kojoj u opisu stoji 'Grintanje o svakodnevnim glupostima i neprofesionalnostima, koje smetaju staro grintalo poput mene. A možda i nisam baš toliko grintav, nego me smetaju stvari koje bi i inače trebalo raščistiti.'

Učenici iz Istre priznali krađu mature iz hrvatskog!

U međuvremenu je na stranici 'Hrvatske uživo' na Facebooku objavljeno da je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske, potvrdila da su danas zaprimili prijavu ravnatelja jedne srednje škole sa središtem u Puli (neslužbeno je riječ o Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila) o krađi ispitnog materijala. Dakle, ravnatelj je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je 16. lipnja između 10 i 16 sati iz prostora škole otuđio dva ispita za državnu maturu iz hrvatskog jezika.

Ovu informaciju potvrdio je Tportalu i Petar Bezinović iz Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja:

"Krađom materijala učinjena je velika šteta. Netko će morati kazneno odgovarati i nadoknaditi štetu. Koordinator je već otkrio tko je ukrao materijale. Dobio sam informacije da su učenici to priznali i rekli da su testove bacili u WC, što baš nije logično jer je riječ o tvrdim papirima formata A4".

10:45
- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika (test) održati u petak, 26. lipnja, umjesto u četvrtak 18. lipnja, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

Zbog krađe dva rezervna primjerka ispita, maturanti nisu pisali esej danas, nego će se taj dio ispita održati sutra, u četvrtak 18. lipnja, u terminu kad je bio zakazan drugi dio toga ispita (test). Stoga se drugi dio odgađa za sljedeći tjedan.

U obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Nacionalnoga centra navodi se da se pisanje eseja (A i B razine) odgađa za sutra, četvrtak, 18. lipnja 2015., s početkom u 10 sati. Pisanje testa iz hrvatskog jezika (A i B razine) odgađa se za petak, 26. lipnja 2015., s početkom u 9 sati.

Izmjene u Kalendaru polaganja državne mature 2014./2015. donesene su u suradnji i uz suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Do ovih pomicanja termina došlo je jer su tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – esej, zbog čega policija obavlja istragu, priopćio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u srijedu.

9:10
- Do iznenadne odgode termina pisanja eseja iz hrvatskog na državnoj maturi došlo je zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Policija je u utorak navečer zaprimila prijavu da su iz jedne pulske srednje škole otuđena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika, rekla je Hini glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović. Policija traži počinitelja, kazala je.

Neslužbeno se doznaje da je iječ o privatnoj srednjoj školi "Juraj Dobrila".

Portal Index objavio je da su na mail redakcije pisali maturanti, od kojih su neki javili da su procurile informacije o tome koje će dobiti zadatke na maturi navodeći da se navodono radi o djelima Prah Ranka Marinkovića te djelu Patnje mladog Werthera.

7:30 - Ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, neće se održati kako je zakazano, danas u 9 sati, nego sutra, 18. lipnja u 10 sati, objavljeno je na internetskoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. u 9 sati trebali pristupiti pisanju ispita Hrvatski jezik A i B razine - esej da se ispit neće provoditi u tom terminu. Novo vrijeme provedbe: 18. lipnja 2015. u 10 sati na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici na poveznici Moj raspored", kaže se u "Važnoj obavijesti" objavljenoj.

U objavi nema objašnjenja odgode, a nije ni datirana. Prethodna objava nosi jučerašnji datum, 16. lipnja.

Udruga srednjoškolaca iskazala je "najveću moguću ogorčenost" ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, "koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku".

"Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti," kaže se u Izjavi koju je Udruga srednjoškolaca objavila u srijedu ujutro.

Dok su desetci tisuća maturanata spavali, u dubini noći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest o odgodi ispita državne mature iz hrvatskog, to jest eseja. Držimo da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da nastave obavljati taj posao, poručuju srednjoškolci.

Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela? Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji su već pod ogromnim stresom, poručuje se u Izjavi, koju je potpisao v.d. predsjednika Udruge srednjoškolaca Leo Fel.

H, JL, PSD

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Neja Markičević / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se motiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-17 07:35:16 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-17 16:04:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-17 15:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9672 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/17/Novosti/matura_odgoda4-170615.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x601" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15175963 Threads: 2 Questions: 3167671766 Slow queries: 7092269 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235305685 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/petero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi-276977 [printLink] => /vijesti/hrvatska/petero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi-276977?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221931 [name] => državnamatura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavnamatura [link] => /tag/drzavnamatura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Neja Markičević / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se motiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Petero uhićeno zbog krađe ispita na državnoj maturi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-00-43-38-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/17/Novosti/matura_odgoda4-170615.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/17/Novosti/matura_odgoda4-170615.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}15:34 - Policijska uprava Istarska izvijestila je kako je među uhićenih pet osoba koje se dovodi u vezu s otuđenjem ispita za državnu maturu - troje 18 godišnjaka, jedna 18-godišnjakinja te jedna 43-godišnja hrvatska državljanka.

Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teška krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka te pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Nakon policijskog ispitivanja, svih petero tijekom dana će biti predani pritvorskom nadzorniku, nakon čega će biti podnesene i kaznene prijave.

Za kaznena djela teške krađe i pomoći u počinjenju kaznenog djela predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za skidanje službenog pečata do tri godine.

Maja Jukić: Ako treba, podnijet ću ostavku

Ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić izjavila je za N1 da ih je policija sinoć u 19 sati nazvala da im kaže da su ukradena dva rezervna ispita. U jedan u noći obavijestili su ih da nisu još našli krivce i da postupe kako žele pa i otkažu esej. Do četiri ujutro zvali su 400 koordinatora da im kažu da se esej otkazuje. Ravnatelljica kaže da se utvrđuje odgovornost i da ako treba da će i ona podnijeti ostavku. Ispit je sutra u 10 sati, a da stignu na vrijeme do otoka čak im se PNUSKOK ponudio da ih preveze gliserima. Vidjet će treba li im ta pomoć.

15:09 -
Ravnateljstvo policije potvrdilo je da se na kriminalističkoj obradi nalazi pet osoba koje su dovedene u vezu s krađom ispita na državnoj maturi - izjavio je u srijedu ministar znanosti Vedran Mornar.

Od petero ljudi troje je problematičnih maturanata iz Pule.

- Čini mi se, no to još mora potvrditi policija, da se u privatnoj školi Juraja Dobrile u Puli nije do kraja poštivala procedura čuvanja ispita. Konkretno, ispiti navodno nisu bili čuvani u sefu niti u zaključanoj prostoriji - kazao je ministar.

Sa detaljnijim podacima policija bi uskoro trebala izaći u javnost.

14:15 -
Petero osoba uhićeno je zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u Puli. Prema informacijama iz PU istarske, osobe su privedene na ispitivanje, a o slučaju će se uskoro oglasiti djelatnici policije.

13:32 -
Ispit državne mature, odnosno pisanje eseja iz hrvatskog, odgođeno je nakon krađe dva primjerka ispita iz pulske privatne škole. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da se ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, neće održati kad je zakazan, u srijedu u 9 sati, nego u četvrtak, 18. lipnja u 10 sati. Također, i drugi dio ispita iz hrvatskog jezika (test) pomiče se sa četvrtka kada će se pisati esej, na petak, 26. lipnja.

Udruga srednjoškolaca je, reagirajući na odgodu, objavila Izjavu kojom je iskazala je 'najveću moguću ogorčenost' ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 'koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku' te su zatražili objašnjenje i ispriku.

No, ubrzo nakon objave Izjave, koju je proslijedio e-mailom i sam član odbora Udruge srednjoškolaca, Pavao Škoko Gavranović, uz molbu da se o tome obavijesti što veći broj ljudi, jedan korisnik te društvene mreže zaokružio je pravopisne i gramatičke pogreške napisane u spomenutoj izjavi, a potom iznio zaključak:

- Žale se zbog pomicanja vremena mature iz hrvatskog, a trebalo bi im još par godina učenja pisanja i čitanja lektire. Ne znam kako će ta dvojica koji su pisala ovo proći na maturi - zacrvenio sam samo ono što me bode u oči i što znam... Usput sam si odgovorio na pitanje: Odakle nam stižu loši političari i nepismeni PR-ovci? - piše na Facebook grupi 'Staro grintalo' kojoj u opisu stoji 'Grintanje o svakodnevnim glupostima i neprofesionalnostima, koje smetaju staro grintalo poput mene. A možda i nisam baš toliko grintav, nego me smetaju stvari koje bi i inače trebalo raščistiti.'

Učenici iz Istre priznali krađu mature iz hrvatskog!

U međuvremenu je na stranici 'Hrvatske uživo' na Facebooku objavljeno da je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske, potvrdila da su danas zaprimili prijavu ravnatelja jedne srednje škole sa središtem u Puli (neslužbeno je riječ o Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila) o krađi ispitnog materijala. Dakle, ravnatelj je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je 16. lipnja između 10 i 16 sati iz prostora škole otuđio dva ispita za državnu maturu iz hrvatskog jezika.

Ovu informaciju potvrdio je Tportalu i Petar Bezinović iz Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja:

"Krađom materijala učinjena je velika šteta. Netko će morati kazneno odgovarati i nadoknaditi štetu. Koordinator je već otkrio tko je ukrao materijale. Dobio sam informacije da su učenici to priznali i rekli da su testove bacili u WC, što baš nije logično jer je riječ o tvrdim papirima formata A4".

10:45
- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika (test) održati u petak, 26. lipnja, umjesto u četvrtak 18. lipnja, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

Zbog krađe dva rezervna primjerka ispita, maturanti nisu pisali esej danas, nego će se taj dio ispita održati sutra, u četvrtak 18. lipnja, u terminu kad je bio zakazan drugi dio toga ispita (test). Stoga se drugi dio odgađa za sljedeći tjedan.

U obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Nacionalnoga centra navodi se da se pisanje eseja (A i B razine) odgađa za sutra, četvrtak, 18. lipnja 2015., s početkom u 10 sati. Pisanje testa iz hrvatskog jezika (A i B razine) odgađa se za petak, 26. lipnja 2015., s početkom u 9 sati.

Izmjene u Kalendaru polaganja državne mature 2014./2015. donesene su u suradnji i uz suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Do ovih pomicanja termina došlo je jer su tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – esej, zbog čega policija obavlja istragu, priopćio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u srijedu.

9:10
- Do iznenadne odgode termina pisanja eseja iz hrvatskog na državnoj maturi došlo je zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Policija je u utorak navečer zaprimila prijavu da su iz jedne pulske srednje škole otuđena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika, rekla je Hini glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović. Policija traži počinitelja, kazala je.

Neslužbeno se doznaje da je iječ o privatnoj srednjoj školi "Juraj Dobrila".

Portal Index objavio je da su na mail redakcije pisali maturanti, od kojih su neki javili da su procurile informacije o tome koje će dobiti zadatke na maturi navodeći da se navodono radi o djelima Prah Ranka Marinkovića te djelu Patnje mladog Werthera.

7:30 - Ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, neće se održati kako je zakazano, danas u 9 sati, nego sutra, 18. lipnja u 10 sati, objavljeno je na internetskoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. u 9 sati trebali pristupiti pisanju ispita Hrvatski jezik A i B razine - esej da se ispit neće provoditi u tom terminu. Novo vrijeme provedbe: 18. lipnja 2015. u 10 sati na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici na poveznici Moj raspored", kaže se u "Važnoj obavijesti" objavljenoj.

U objavi nema objašnjenja odgode, a nije ni datirana. Prethodna objava nosi jučerašnji datum, 16. lipnja.

Udruga srednjoškolaca iskazala je "najveću moguću ogorčenost" ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, "koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku".

"Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti," kaže se u Izjavi koju je Udruga srednjoškolaca objavila u srijedu ujutro.

Dok su desetci tisuća maturanata spavali, u dubini noći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest o odgodi ispita državne mature iz hrvatskog, to jest eseja. Držimo da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da nastave obavljati taj posao, poručuju srednjoškolci.

Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela? Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji su već pod ogromnim stresom, poručuje se u Izjavi, koju je potpisao v.d. predsjednika Udruge srednjoškolaca Leo Fel.

H, JL, PSD

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/petero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi-276977 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6b5acdc10f5ded8045d0fd357699f8ee376b33ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Petero+uhi%C4%87eno+zbog+kra%C4%91e+ispita+na+dr%C5%BEavnoj+maturi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpetero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi-276977 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpetero-uhiceno-zbog-krade-ispita-na-drzavnoj-maturi-276977 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Neja Markičević / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se motiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatraži se motiv

Petero uhićeno zbog krađe ispita na državnoj maturi

Piše PSD.
17. lipnja 2015. - 17:34
15:34 - Policijska uprava Istarska izvijestila je kako je među uhićenih pet osoba koje se dovodi u vezu s otuđenjem ispita za državnu maturu - troje 18 godišnjaka, jedna 18-godišnjakinja te jedna 43-godišnja hrvatska državljanka.

Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teška krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka te pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Nakon policijskog ispitivanja, svih petero tijekom dana će biti predani pritvorskom nadzorniku, nakon čega će biti podnesene i kaznene prijave.

Za kaznena djela teške krađe i pomoći u počinjenju kaznenog djela predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za skidanje službenog pečata do tri godine.

Maja Jukić: Ako treba, po...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:43