StoryEditorOCM
Hrvatskaradno pravo

Pao u McDonald‘su i slomio gležanj, sutkinja mu odredila odštetu od 20.000 eura

Piše vijesti sd
3. travnja 2024. - 11:33

Ozljede na radnom mjestu, osim zdravstvenih posljedica za ozlijeđenog radnika, povlače i pitanje odgovornosti poslodavca, kao i pripadajuće odštete.

Takav je slučaj i sa Zoranom, ozlijeđenim domarom McDonald‘sa u Zagrebu, koji se ozlijedio na radu.

"Popeo sam se na ljestve i namjeravao skinuti poklopac s ventilacijskog otvora, ali su ljestve pukle, pa sam pao s visine od otprilike metar i pol, odnosno s trećeg ili četvrtog gazišta ljestava. Prilikom pada sam se dočekao na desnu nogu", rekao je Zoran koji je pri padu "zadobio natučenje leđa, natučenje desnog koljena i natučenje desnog skočnog zgloba, a zbog naknadno utvrđenog prijeloma gležanjske kosti liječen je konzervativno provođenjem imobilizacije, a zatim i operativno tijekom bolničkog liječenja".

Prema presudi donesenoj ovoga tjedna, tužena tvrtka Globalna hrana, koja je nositelj franšize i upravlja lancem McDonald‘sa u Hrvatskoj, mora mu platiti 20.000 eura odštete, piše Danica.hr.

Tko je trebao provjeriti nosivost ljestava?

Tužena tvrtka navela je da se Zoran prije početka rada na ljestvama bio dužan uvjeriti u njihovu ispravnost i pridržavati se uputa proizvođača koje su navedene na ljestvama.

"Na uputama piše i da je maksimalna nosivost ljestava 150 kilograma. Domar je trebao pročitati upute i, nakon što je utvrdio maksimalnu nosivost, trebao je obavijestiti poslodavca da zbog vlastitih proporcija nije u mogućnosti obavljati posao na siguran način", naveli su iz Globalne hrane aludirajući na to da je ozlijeđeni domar korpulentnije građe i teži dosta više od 100 kilograma.

Međutim, sutkinja je taj argument odbila kao posve neosnovan.

"Tvrtka je znala nosivost ljestava, pa ukoliko je smatrala da domar zbog svojih proporcija ne može obavljati poslove na tim ljestvama, nije to trebala od njega zahtijevati, što znači da je tvrtka mogla izbjeći štetne posljedice", zaključila je sutkinja.

Zoranu je dosuđena odšteta od 15.000 eura te troškovi postupka u iznosu od 4600 eura. Kako se na te iznose obračunavaju i kamate, ukupna svota mogla bi premašiti 20.000 eura. Naravno, Zoranu će to biti isplaćeno kada presuda postane pravomoćna.

image

Tvrtka Globalna hrana, koja je nositelj franšize i upravlja lancem McDonald‘sa u Hrvatskoj, prema nepravomoćnoj presudi ozlijeđenom radniku mora platiti 20.000 eura odštete

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:01