stdClass Object ( [id] => 1223641 [title] => Ovoga nema nigdje: bankrotirana i ugašena stranka državni prostor koji je dobila u najam prebacila na udrugu građana. I sada fino zarađuje... [alias] => ovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj društveno vlasništvo ne postoji. Istovremeno, u Hrvatskoj su zemljišne knjige pune vlastovnica s društvenim vlasništvom. Kako je to moguće? Jednostavno. U Hrvatskoj smo.

Konkretnije, u Splitu smo. U takozvanom Koteksovu neboderu. U poslovnoj zgradi punoj većih i manjih ureda. Izgrađenoj u ledeno doba kad je narod, barem na papiru, imao državu i kad se sve i (g)radilo u ime naroda.

Priča je, blago rečeno, bizarna. A sugovornika nema puno, samo dva. Jedan s jedne strane, a drugi s druge. Jedan je unajmio prostor u Koteksovu neboderu, a drugi ga je iznajmio. Novinar će samo slušati. I postaviti samo nekoliko pitanja, da priča bolje teče. Prvi sugovornik, dakle.

Na žalost, anoniman je. Podaci su, naravno, poznati redakciji, poznati su i drugom sugovorniku, ali svejedno nije želio izlaziti s identitetom u javnost.

- Nisam bitan ja, nego ono što imam reći - kaže prvi sugovornik.

Za početak, naglašava kako nema nikakav osobni interes. Ni skriveni motiv. Želja mu je tek raskrinkati muljatore. A osobe koje predstavlja drugi sugovornik, preciznije sugovornica, po njemu su u najmanju ruku baš to - muljatori.

A onda je račun otišao u blokadu

U Koteksov neboder, kao predstavnik tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, stigao je 2010. godine. Iznajmio je ured na četvrtome katu. Ništa posebno, jedva dvadeset kvadrata, a najmodavac mu je bila Gradska organizacija Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH), političke stranke izrasle iz negdašnje Socijalističke stranke Hrvatske, koja se pak vodila kao pravni sljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske (SSRNH), najmasovnije društveno-političke organizacije u negdašnoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, kojoj je zadatak bio baviti se svim područjima društvenoga života te usmjeravati građane da djeluju prema intencijama Saveza komunista Hrvatske. Ako mislite da smo s ovim povratkom u zaboravljenu prošlost otišli predaleko, varate se, blizu smo.

- U početku smo plaćali najam stranci ASH, a prvi problem je nastao kad im je račun završio u blokadi - kaže nam prvi sugovornik.

Bilo je to 2011. godine. Iz stranke, čiji je splitski ogranak vodio Mate Buljubašić, sve su najmoprimce, a na 267 četvornih metara četvrtoga kata Koteksova nebodera bilo ih je 12, pismeno obavijestili kako su blokirani i kako bi im ubuduće najam trebali plaćati na račun tvrtke “Quark” d.o.o.

- Rekli su nam da je to isto jer je ta tvrtka “Quark” ionako u vlasništvu stranke ASH - dodaje prvi sugovornik.

No, on je odbio plaćati jer naravno da nije bilo isto. Ugovor je sklopio s ASH-om i nije želio novac davati nekom drugom. Niti sklapati novi ugovor s nekakvim “Quarkom”.

- Nisam želio kršiti zakon - objašnjava.

Ekipa iz Akcije socijaldemokrata Hrvatske ubrzo je, međutim, osnovala udrugu Dalmatinska akcija socijaldemokrata (DAS), na koju su prebacili sve poslovanje stranke, pa tako i ubiranje najma iz Koteksova nebodera. Umjesto šefa Gradske organizacije ASH Mate Buljubašića, sada je pravo potpisa dobila njegova supruga Snježana Buljubašić, predsjednica DAS-a.

- Bili smo tada prisiljeni potpisani ugovor s tom udrugom i nastaviti njima plaćati najam - napominje prvi sugovornik.

I plaćao je godinama. U međuvremenu, stranka ASH otišla je u stečaj. Bankrotirala je poput loše firme. U neprekinutom razdoblju od 1581 dana imala je nepodmirene obveze od milijun i 242 tisuće kuna. Dug je to nastao kao posljedica naslijeđenog sudskog spora još iz doba radničkoga samoupravljanja.

U rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu iz travnja 2017. stoji kako je zakonski zastupnik dužnika izjavio kako stranka ASH ne raspolaže nikakvom imovinom, dok je Sud rješenjem iz kolovoza iste godine zaključio kako dužnik ne raspolaže imovinom dovoljnom niti za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Za cijelo to vrijeme, Udruga DAS, koju je osnovala stranka ASH prebacujući na nju osvoje poslovanje, uredno je svake godine od najma poslovnih prostora na četvrtome katu Koteksova nebodera u Splitu godišnje zarađivala više od 100.000 kuna.

- Super mi je kako su na sudu izjavili da stranka nema nikakvu imovinu dok su istovremeno imali firmu “Quark” - smije se prvi sugovornik i pokazuje dokumente iz kojih je vidljivo da “Quark” još uvijek uspješno posluje. Doduše, skromno, ali bez minusa. Kratki spoj između naša dva sugovornika nastao je kada je u travnju ove godine drugi sugovornik poslao dopis prvome da se iseli iz unajmljenog prostora.

Promijenili i bravu na katu

- Iz DAS-a su nas obavijestili da moramo otići, i nas i druge tvrtke koje su to prije ljeta i učinile jer je uglavnom riječ o turističkim agencijama koje sebi nisu mogle dopustiti da uđu u sezonu bez sigurnog radnog prostora - govori prvi sugovornik. On se zainatio. Nije želio otići. Ali, zainatila se i druga strana.

- Negdje tijekom šestoga mjeseca isključili su mi struju u uredu, a potom su i promijenili bravu na ulaznim vratima od kata. Zamolio sam ih da mi dostave novi ključ ili da vrate stari cilindar brave za koji imam ključ, a kako toj molbi nije udovoljeno, policiji na Bačvicama prijavio sam da je nepoznati počinitelj promijenio bravu na vratima i da ne mogu pristupiti uredu - ističe prvi sugovornik.

Pa objašnjava da se zainatio jer mu je sve postalo sumnjivo.

- Prostorije na četvrtome katu nebodera još su uvijek u vlasništvu SSNRH, pri čemu je meni jasno da ih je stranka ASH dobila na korištenje kao sljednica te organizacije, ali mi nije jasno kako je moguće da njima danas raspolaže Udruga DAS, jer zakon jasno kaže kako imovina stranaka nakon njihova gašenja pripada državi ili gradu - tumači.

Laicima se čini da je u pravu. Štoviše, Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija, koji je na snazi od 1997. godine, navodi i kako političke stranke ne mogu raspolagati nekretninama koje koriste na temelju valjane pravne osnove na način da ih opterećuju, odnosno prodaju, zamjenjuju, daruju, daju u zakup ili privremenu uporabu.

Naš prvi sugovornik na koncu je ipak popustio te je našao novi ured kod novog najmodavca, i to po relativno sličnoj cijeni. Ponavlja kako nema nikakva financijskog interesa vezanog za prostor u Koteksovu neboderu te da mu je jedina želja raskrinkati svoje dojučerašnje najmodavce.

- Oni na krajnje sumnjiv način koriste iznimno vrijedan prostor do kojega su došli na isto tako sumnjiv način - zaključuje naš prvi sugovornik, ističući kako će čitav slučaj prijaviti i Državnom odvjetništvu.

Naš drugi sugovornik je sugovornica, Snježana Buljubašić, predsjednica DAS-a. Rado se odazvala pozivu na razgovor te ni u jednom trenutku nije pala ispod crte ljubaznosti s kojom nas je dočekala. Za nju nema nikakvih dilema da je sve pravno čisto. Muče je tek motivi našeg prvog sugovornika. Dobro ona zna o kome se radi, za identitet nije trebala ni pitati.

- Gospodin nam želi nauditi iz osobnih razloga, to je jasno - kaže gospođa Buljubašić. 

Potvrđuje ono što uglavnom znamo. I kako se ASH kao stranka ugasila, i kako su naslijedili dug, i kako su oni pravni sljednik SSRNH i kako je ASH ustupio DAS-u korištenje prostora u Koteksovu neboderu, i kako njih zakon tretira kao suvlasnike, iako je njoj jasno da oni to nisu, ali, eto, na papiru možda i jesu, i kako su morali sve najmoprimce deložirati jer je došlo krajnje vrijeme da se prostor renovira, i kako su i kredit morali dignuti, ne oni, nego “Tehnoplast”, jer oni kao udruga ne smiju dizati kredite...

- Polako, polako, puno tu ima upitnika - zaustavljamo je.

- Nema, radili smo sve kako treba, a samo taj jedan gospodin nam pravi problem - uzvraća.

’To je čudan gospodin’

Zašto ste raskinuli ugovore s dosadašnjim najmoprimcima?

- Prostor je bio devastiran i morali smo ići u renovaciju. Svi su to razumjeli, osim tog jednog čudnoga gospodina koji nam je stalno kočio radove. I prijetio nam.

Jeste li ga prijavili policiji?

- Nisu to bile prijetnje takve vrste.

Što će u tim prostorima biti nakon renovacije?

- Ha... ne znam.

Kako ne znate?!

- Znat ćemo nakon što sve bude gotovo.

Znači, renovirate pa kako ispadne, moram priznati kako za takav poslovni plan još nisam čuo.

- Ako mislite da ćemo napraviti apartmane, nećemo, ne brinite, turistički sadržaj tu neće biti.

A što će biti?

- Rekoh da još ne znamo, ali vjerojatno ćemo opet nekome iznajmiti.

Odakle vam novac za renovaciju?

- Digli smo kredit. Točnije, digao ga je “Tehnoplast” jer mi kao udruga nismo mogli dignuti kredit pa im svaki mjesec dajemo oko 7000 kuna.

Kako je moguće da ste poslovanje ugasle stranke prebacili na udrugu?

- Kao prvo, ASH je ugašen 2016. godine, a stečaj je pokrenut godinu poslije. Što znači da je nevažeći jer protiv mrtve stranke nije ni smio biti pokrenut.

A kako je moguće da je tada na sudu vaš zastupnik kazao kako ASH nema nikakvu imovinu?

- Rekao je istinu.

A što ćemo s tvrtkom “Quark”, koja je tada bila u vlasništvu ASH?

- Ne znam vam ja puno o toj tvrtki. Nisam u to vrijeme bila u vodstvu stranke.

Činjenica je da ste 2011. od najmoprimaca tražili da novac uplaćuju na račun “Quarka”, a ne na račun stranke s kojom su svi imali sklopljen ugovor?

- To je istina.

Jeste li svjesni da je riječ o ozbiljnom kršenju zakona?

- Normalno da sam svjesna, sigurno je bilo protuzakonito, ali drukčije nismo mogli poslovati jer su te godine bili izbori.

Kakve veze izbori imaju s tim?

- Morali smo imati sredstva kako bismo sudjelovali na izborima, a kako ih nismo imali, onda smo se odlučlili na ovaj potez jer nam je stranka bila u blokadi. A nije normalno, priznajte, da stranka bude u blokadi uoči izbora.

’Nada uvijek postoji’

Ne vidim zašto ne bi bilo normalno.

- Uglavnom, kratko je to trajalo, to s uplatama na račun “Quarka”, već tada je stranka donijela odluku da se osnuje udruga na koju će se prebaciti poslovanje.

I, kako ste prošli na izborima?

- Slabo, nešto više od dva posto na državnoj razini. Nije nas narod prepoznao iako smo stajali na svakom kantunu.

Koliko sada vaša udruga ima članova?

- Oko šezdeset.

A koji joj je cilj?

- Srediti dokumentaciju Socijalističkoga saveza i pripremiti teren za osnivanje nove stranke na ljevici.

Opet, dakle, na izbore, zar vam nije bilo dosta?

- Nada uvijek postoji. Znam da je to floskula, ali mislim da na političkom spektru trenutačno ne postoji stranka koja može zadovoljiti birače s istinske ljevice i tu vidim prostor za naše djelovanje.

A početni kapital dobit ćete od najma prostorija u Koteksovu neboderu. Koliko uopće godišnje na taj način vaša udruga uprihodi?

- Prije pandemije oko 140.000 kuna, a sada oko 70.000, pri čemu moram napomenuti kako 11 godina nismo mijenjali cijene najma.

Na što ste trošili taj novac?

- Pa... na renovaciju.

Kakvu sad renovaciju, pa zar sad ne renovirate?!

- Dosad smo već triput renovirali, znate kako je to, star je to prostor, derutan, s vremenom se troši.

Jeste li sigurni da vi uopće smijete to komercijalno iznajmljivati?

- Ha... ne znam... mislim da smijemo. A imamo i jednog zaposlenika, i on nas košta, 6000 kuna mjesečno, bruto.

A čujte, ovaj...

Udruga od 60 članova ima jednog zaposlenog, bravo.

- A čujte, netko mora o svemu voditi računa, plaćati račune i slično.

To znači da vam u posljednje vrijeme čitava zarada ide na njegovu plaću? I još imate i kredit...

- A eto...

Zašto kao stranka nikad niste vratili dug?

- To je iz 1992., to smo naslijedili.

Naslijedili ste i pravo korištenja četvrtoga kata Koteksova nebodera, to vam nije smetalo.

- Taj dug se dugo povlačio, to je bila prva presuda, znate kakvi su kod nas sudovi.

Možda bi na sudu mogla završiti i priča o političkoj stranci koja je prestala postojati i koja je sve svoje poslove prebacila na udrugu građana, pa tako i finu zaradu od najma društvenih prostorija?

- Nema tu ništa sporno. Stranka je na svojim tijelima donijela takvu odluku.

Da društvenim vlasništvom raspolaže kao svojim?

- Ha... nije to baš tako.

Nego kako?

---

DRUŠTVENO VLASNIŠTVO UKINUTO. JE, PO USTAVU

Donošenjem Ustava Republike Hrvatske, u prosincu 1990. godine, u Hrvatskoj je ukinuto društveno vlasništvo te je započeo postupak njegove pretvorbe u vlasništvo države ili privatno vlasništvo. Hrvatska enciklopedija navodi kako je društveno vlasništvo oblik kolektivnoga vlasništva u socijalističkom pravnom poretku, gdje ima ulogu državnog vlasništva kao temeljne ustanove društveno-ekonomskog uređenja. Objekti društvenoga vlasništva trebali su služiti radničkoj klasi kao zajednička sredstva za proizvodnju i zadovoljavanje drugih potreba. Društveno vlasništvo bilo je uređeno tako da društvena sredstva nitko nije imao u privatnom vlasništvu, pa ni država, nego su na njima specifični subjekti mogli stjecati i imati neka prava ograničena sadržaja.

---

---

ASH - NEKAD BIO, ALI...

 

Ugasla Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) bila je pravni sljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske (SSRNH).

Rješenjem Republičkog sekretarijata za pravosuđe i upravu od 3. travnja 1990. SSRNH je na vlastiti zahtjev promijenio naziv u Socijalistički savez - Savez socijalista Hrvatske (SS-SSH). Pod tim imenom djeluje sve do 26. lipnja 1990. kada mijenja naziv u Socijalističku stranku Hrvatske. Novi naziv stranke Akcija socijaldemokrata Hrvatske usvojen je 6. prosinca 1994.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sulude stvari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sulude stvari 2 0 11747 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 07:11:08 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-12 15:16:36 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2022-09-12 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2685 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23390331.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/19405492.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/19405476.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/1363015.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate Buljuba\u0161i\u0107<\/p>","

Mate Buljuba\u0161i\u0107, nekad glavna uzdanica ASH u Splitu, a sada Dalmatinske akcije socijaldemokrata
\n
\nNikola Vili\u0107\/Cropix<\/p>","

Mate Buljuba\u0161i\u0107 najpoznatiji po zastupanju interesa GK Sirobuja. O Koteksu nitko nije imao pojma<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1232","hd_23390331_1920.jpg":"1920x1080","k_23390331_1280.jpg":"1280x1280","k_23390331_1024.jpg":"1024x1024","k_23390331_640.jpg":"640x640","k_23390331_480.jpg":"480x480","k_23390331_340.jpg":"340x340","k_23390331_220.jpg":"220x220","o_23390331_1280.jpg":"1280x821","o_23390331_1024.jpg":"1024x657","o_23390331_640.jpg":"640x410","o_23390331_480.jpg":"480x308","o_23390331_340.jpg":"340x218","o_23390331_220.jpg":"220x141","h_23390331_1280.jpg":"1280x854","h_23390331_1024.jpg":"1024x683","h_23390331_640.jpg":"640x427","h_23390331_480.jpg":"480x320","h_23390331_340.jpg":"340x227","h_23390331_220.jpg":"220x147","pp_23390331_1280.jpg":"1280x1628","pp_23390331_1024.jpg":"1024x1303","pp_23390331_640.jpg":"640x814","pp_23390331_480.jpg":"480x611","pp_23390331_340.jpg":"340x432","pp_23390331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19405492_1920.jpg":"1920x1080","k_19405492_1280.jpg":"1280x1280","k_19405492_1024.jpg":"1024x1024","k_19405492_640.jpg":"640x640","k_19405492_480.jpg":"480x480","k_19405492_340.jpg":"340x340","k_19405492_220.jpg":"220x220","o_19405492_1280.jpg":"1280x852","o_19405492_1024.jpg":"1024x681","o_19405492_640.jpg":"640x426","o_19405492_480.jpg":"480x319","o_19405492_340.jpg":"340x226","o_19405492_220.jpg":"220x146","h_19405492_1280.jpg":"1280x854","h_19405492_1024.jpg":"1024x683","h_19405492_640.jpg":"640x427","h_19405492_480.jpg":"480x320","h_19405492_340.jpg":"340x227","h_19405492_220.jpg":"220x147","pp_19405492_1280.jpg":"1280x1628","pp_19405492_1024.jpg":"1024x1303","pp_19405492_640.jpg":"640x814","pp_19405492_480.jpg":"480x611","pp_19405492_340.jpg":"340x432","pp_19405492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19405476_1920.jpg":"1920x1080","k_19405476_1280.jpg":"1280x1280","k_19405476_1024.jpg":"1024x1024","k_19405476_640.jpg":"640x640","k_19405476_480.jpg":"480x480","k_19405476_340.jpg":"340x340","k_19405476_220.jpg":"220x220","o_19405476_1280.jpg":"1280x851","o_19405476_1024.jpg":"1024x681","o_19405476_640.jpg":"640x425","o_19405476_480.jpg":"480x319","o_19405476_340.jpg":"340x226","o_19405476_220.jpg":"220x146","h_19405476_1280.jpg":"1280x854","h_19405476_1024.jpg":"1024x683","h_19405476_640.jpg":"640x427","h_19405476_480.jpg":"480x320","h_19405476_340.jpg":"340x227","h_19405476_220.jpg":"220x147","pp_19405476_1280.jpg":"1280x1628","pp_19405476_1024.jpg":"1024x1303","pp_19405476_640.jpg":"640x814","pp_19405476_480.jpg":"480x611","pp_19405476_340.jpg":"340x432","pp_19405476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1554x2500","hd_1363015_1920.jpg":"1920x1080","k_1363015_1280.jpg":"1280x1280","k_1363015_1024.jpg":"1024x1024","k_1363015_640.jpg":"640x640","k_1363015_480.jpg":"480x480","k_1363015_340.jpg":"340x340","k_1363015_220.jpg":"220x220","o_1363015_1280.jpg":"1280x2059","o_1363015_1024.jpg":"1024x1647","o_1363015_640.jpg":"640x1029","o_1363015_480.jpg":"480x772","o_1363015_340.jpg":"340x546","o_1363015_220.jpg":"220x353","h_1363015_1280.jpg":"1280x854","h_1363015_1024.jpg":"1024x683","h_1363015_640.jpg":"640x427","h_1363015_480.jpg":"480x320","h_1363015_340.jpg":"340x227","h_1363015_220.jpg":"220x147","pp_1363015_1280.jpg":"1280x1628","pp_1363015_1024.jpg":"1024x1303","pp_1363015_640.jpg":"640x814","pp_1363015_480.jpg":"480x611","pp_1363015_340.jpg":"340x432","pp_1363015_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7508975 Threads: 3 Questions: 1539444874 Slow queries: 4683738 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110901845 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje-1223641 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje-1223641?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233892 [name] => koteks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => koteks [link] => /tag/koteks ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690505 [name] => Akcija socijaldemokrata Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 12:02:01 [main_article_id] => 0 [alias] => akcija-socijaldemokrata-hrvatske [link] => /tag/akcija-socijaldemokrata-hrvatske ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690506 [name] => Snježana Buljubašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 12:02:01 [main_article_id] => 0 [alias] => snjezana-buljubasic [link] => /tag/snjezana-buljubasic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 623301 [name] => mate Buljubašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-18 08:12:23 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-buljubasic [link] => /tag/mate-buljubasic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sulude stvari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovoga nema nigdje: bankrotirana i ugašena stranka državni prostor koji je dobila u najam prebacila na udrugu građana. I sada fino zarađuje... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23390331.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Mate Buljubašić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23390331.jpg [title] =>

Mate Buljubašić

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/19405492.jpg [title] =>

Mate Buljubašić, nekad glavna uzdanica ASH u Splitu, a sada Dalmatinske akcije socijaldemokrata

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/19405476.jpg [title] =>

Mate Buljubašić najpoznatiji po zastupanju interesa GK Sirobuja. O Koteksu nitko nije imao pojma

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/1363015.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj društveno vlasništvo ne postoji. Istovremeno, u Hrvatskoj su zemljišne knjige pune vlastovnica s društvenim vlasništvom. Kako je to moguće? Jednostavno. U Hrvatskoj smo.

Konkretnije, u Splitu smo. U takozvanom Koteksovu neboderu. U poslovnoj zgradi punoj većih i manjih ureda. Izgrađenoj u ledeno doba kad je narod, barem na papiru, imao državu i kad se sve i (g)radilo u ime naroda.

Priča je, blago rečeno, bizarna. A sugovornika nema puno, samo dva. Jedan s jedne strane, a drugi s druge. Jedan je unajmio prostor u Koteksovu neboderu, a drugi ga je iznajmio. Novinar će samo slušati. I postaviti samo nekoliko pitanja, da priča bolje teče. Prvi sugovornik, dakle.

Na žalost, anoniman je. Podaci su, naravno, poznati redakciji, poznati su i drugom sugovorniku, ali svejedno nije želio izlaziti s identitetom u javnost.

- Nisam bitan ja, nego ono što imam reći - kaže prvi sugovornik.

Za početak, naglašava kako nema nikakav osobni interes. Ni skriveni motiv. Želja mu je tek raskrinkati muljatore. A osobe koje predstavlja drugi sugovornik, preciznije sugovornica, po njemu su u najmanju ruku baš to - muljatori.

A onda je račun otišao u blokadu

U Koteksov neboder, kao predstavnik tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, stigao je 2010. godine. Iznajmio je ured na četvrtome katu. Ništa posebno, jedva dvadeset kvadrata, a najmodavac mu je bila Gradska organizacija Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH), političke stranke izrasle iz negdašnje Socijalističke stranke Hrvatske, koja se pak vodila kao pravni sljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske (SSRNH), najmasovnije društveno-političke organizacije u negdašnoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, kojoj je zadatak bio baviti se svim područjima društvenoga života te usmjeravati građane da djeluju prema intencijama Saveza komunista Hrvatske. Ako mislite da smo s ovim povratkom u zaboravljenu prošlost otišli predaleko, varate se, blizu smo.

- U početku smo plaćali najam stranci ASH, a prvi problem je nastao kad im je račun završio u blokadi - kaže nam prvi sugovornik.

Bilo je to 2011. godine. Iz stranke, čiji je splitski ogranak vodio Mate Buljubašić, sve su najmoprimce, a na 267 četvornih metara četvrtoga kata Koteksova nebodera bilo ih je 12, pismeno obavijestili kako su blokirani i kako bi im ubuduće najam trebali plaćati na račun tvrtke “Quark” d.o.o.

- Rekli su nam da je to isto jer je ta tvrtka “Quark” ionako u vlasništvu stranke ASH - dodaje prvi sugovornik.

No, on je odbio plaćati jer naravno da nije bilo isto. Ugovor je sklopio s ASH-om i nije želio novac davati nekom drugom. Niti sklapati novi ugovor s nekakvim “Quarkom”.

- Nisam želio kršiti zakon - objašnjava.

Ekipa iz Akcije socijaldemokrata Hrvatske ubrzo je, međutim, osnovala udrugu Dalmatinska akcija socijaldemokrata (DAS), na koju su prebacili sve poslovanje stranke, pa tako i ubiranje najma iz Koteksova nebodera. Umjesto šefa Gradske organizacije ASH Mate Buljubašića, sada je pravo potpisa dobila njegova supruga Snježana Buljubašić, predsjednica DAS-a.

- Bili smo tada prisiljeni potpisani ugovor s tom udrugom i nastaviti njima plaćati najam - napominje prvi sugovornik.

I plaćao je godinama. U međuvremenu, stranka ASH otišla je u stečaj. Bankrotirala je poput loše firme. U neprekinutom razdoblju od 1581 dana imala je nepodmirene obveze od milijun i 242 tisuće kuna. Dug je to nastao kao posljedica naslijeđenog sudskog spora još iz doba radničkoga samoupravljanja.

U rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu iz travnja 2017. stoji kako je zakonski zastupnik dužnika izjavio kako stranka ASH ne raspolaže nikakvom imovinom, dok je Sud rješenjem iz kolovoza iste godine zaključio kako dužnik ne raspolaže imovinom dovoljnom niti za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Za cijelo to vrijeme, Udruga DAS, koju je osnovala stranka ASH prebacujući na nju osvoje poslovanje, uredno je svake godine od najma poslovnih prostora na četvrtome katu Koteksova nebodera u Splitu godišnje zarađivala više od 100.000 kuna.

- Super mi je kako su na sudu izjavili da stranka nema nikakvu imovinu dok su istovremeno imali firmu “Quark” - smije se prvi sugovornik i pokazuje dokumente iz kojih je vidljivo da “Quark” još uvijek uspješno posluje. Doduše, skromno, ali bez minusa. Kratki spoj između naša dva sugovornika nastao je kada je u travnju ove godine drugi sugovornik poslao dopis prvome da se iseli iz unajmljenog prostora.

Promijenili i bravu na katu

- Iz DAS-a su nas obavijestili da moramo otići, i nas i druge tvrtke koje su to prije ljeta i učinile jer je uglavnom riječ o turističkim agencijama koje sebi nisu mogle dopustiti da uđu u sezonu bez sigurnog radnog prostora - govori prvi sugovornik. On se zainatio. Nije želio otići. Ali, zainatila se i druga strana.

- Negdje tijekom šestoga mjeseca isključili su mi struju u uredu, a potom su i promijenili bravu na ulaznim vratima od kata. Zamolio sam ih da mi dostave novi ključ ili da vrate stari cilindar brave za koji imam ključ, a kako toj molbi nije udovoljeno, policiji na Bačvicama prijavio sam da je nepoznati počinitelj promijenio bravu na vratima i da ne mogu pristupiti uredu - ističe prvi sugovornik.

Pa objašnjava da se zainatio jer mu je sve postalo sumnjivo.

- Prostorije na četvrtome katu nebodera još su uvijek u vlasništvu SSNRH, pri čemu je meni jasno da ih je stranka ASH dobila na korištenje kao sljednica te organizacije, ali mi nije jasno kako je moguće da njima danas raspolaže Udruga DAS, jer zakon jasno kaže kako imovina stranaka nakon njihova gašenja pripada državi ili gradu - tumači.

Laicima se čini da je u pravu. Štoviše, Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija, koji je na snazi od 1997. godine, navodi i kako političke stranke ne mogu raspolagati nekretninama koje koriste na temelju valjane pravne osnove na način da ih opterećuju, odnosno prodaju, zamjenjuju, daruju, daju u zakup ili privremenu uporabu.

Naš prvi sugovornik na koncu je ipak popustio te je našao novi ured kod novog najmodavca, i to po relativno sličnoj cijeni. Ponavlja kako nema nikakva financijskog interesa vezanog za prostor u Koteksovu neboderu te da mu je jedina želja raskrinkati svoje dojučerašnje najmodavce.

- Oni na krajnje sumnjiv način koriste iznimno vrijedan prostor do kojega su došli na isto tako sumnjiv način - zaključuje naš prvi sugovornik, ističući kako će čitav slučaj prijaviti i Državnom odvjetništvu.

Naš drugi sugovornik je sugovornica, Snježana Buljubašić, predsjednica DAS-a. Rado se odazvala pozivu na razgovor te ni u jednom trenutku nije pala ispod crte ljubaznosti s kojom nas je dočekala. Za nju nema nikakvih dilema da je sve pravno čisto. Muče je tek motivi našeg prvog sugovornika. Dobro ona zna o kome se radi, za identitet nije trebala ni pitati.

- Gospodin nam želi nauditi iz osobnih razloga, to je jasno - kaže gospođa Buljubašić. 

Potvrđuje ono što uglavnom znamo. I kako se ASH kao stranka ugasila, i kako su naslijedili dug, i kako su oni pravni sljednik SSRNH i kako je ASH ustupio DAS-u korištenje prostora u Koteksovu neboderu, i kako njih zakon tretira kao suvlasnike, iako je njoj jasno da oni to nisu, ali, eto, na papiru možda i jesu, i kako su morali sve najmoprimce deložirati jer je došlo krajnje vrijeme da se prostor renovira, i kako su i kredit morali dignuti, ne oni, nego “Tehnoplast”, jer oni kao udruga ne smiju dizati kredite...

- Polako, polako, puno tu ima upitnika - zaustavljamo je.

- Nema, radili smo sve kako treba, a samo taj jedan gospodin nam pravi problem - uzvraća.

’To je čudan gospodin’

Zašto ste raskinuli ugovore s dosadašnjim najmoprimcima?

- Prostor je bio devastiran i morali smo ići u renovaciju. Svi su to razumjeli, osim tog jednog čudnoga gospodina koji nam je stalno kočio radove. I prijetio nam.

Jeste li ga prijavili policiji?

- Nisu to bile prijetnje takve vrste.

Što će u tim prostorima biti nakon renovacije?

- Ha... ne znam.

Kako ne znate?!

- Znat ćemo nakon što sve bude gotovo.

Znači, renovirate pa kako ispadne, moram priznati kako za takav poslovni plan još nisam čuo.

- Ako mislite da ćemo napraviti apartmane, nećemo, ne brinite, turistički sadržaj tu neće biti.

A što će biti?

- Rekoh da još ne znamo, ali vjerojatno ćemo opet nekome iznajmiti.

Odakle vam novac za renovaciju?

- Digli smo kredit. Točnije, digao ga je “Tehnoplast” jer mi kao udruga nismo mogli dignuti kredit pa im svaki mjesec dajemo oko 7000 kuna.

Kako je moguće da ste poslovanje ugasle stranke prebacili na udrugu?

- Kao prvo, ASH je ugašen 2016. godine, a stečaj je pokrenut godinu poslije. Što znači da je nevažeći jer protiv mrtve stranke nije ni smio biti pokrenut.

A kako je moguće da je tada na sudu vaš zastupnik kazao kako ASH nema nikakvu imovinu?

- Rekao je istinu.

A što ćemo s tvrtkom “Quark”, koja je tada bila u vlasništvu ASH?

- Ne znam vam ja puno o toj tvrtki. Nisam u to vrijeme bila u vodstvu stranke.

Činjenica je da ste 2011. od najmoprimaca tražili da novac uplaćuju na račun “Quarka”, a ne na račun stranke s kojom su svi imali sklopljen ugovor?

- To je istina.

Jeste li svjesni da je riječ o ozbiljnom kršenju zakona?

- Normalno da sam svjesna, sigurno je bilo protuzakonito, ali drukčije nismo mogli poslovati jer su te godine bili izbori.

Kakve veze izbori imaju s tim?

- Morali smo imati sredstva kako bismo sudjelovali na izborima, a kako ih nismo imali, onda smo se odlučlili na ovaj potez jer nam je stranka bila u blokadi. A nije normalno, priznajte, da stranka bude u blokadi uoči izbora.

’Nada uvijek postoji’

Ne vidim zašto ne bi bilo normalno.

- Uglavnom, kratko je to trajalo, to s uplatama na račun “Quarka”, već tada je stranka donijela odluku da se osnuje udruga na koju će se prebaciti poslovanje.

I, kako ste prošli na izborima?

- Slabo, nešto više od dva posto na državnoj razini. Nije nas narod prepoznao iako smo stajali na svakom kantunu.

Koliko sada vaša udruga ima članova?

- Oko šezdeset.

A koji joj je cilj?

- Srediti dokumentaciju Socijalističkoga saveza i pripremiti teren za osnivanje nove stranke na ljevici.

Opet, dakle, na izbore, zar vam nije bilo dosta?

- Nada uvijek postoji. Znam da je to floskula, ali mislim da na političkom spektru trenutačno ne postoji stranka koja može zadovoljiti birače s istinske ljevice i tu vidim prostor za naše djelovanje.

A početni kapital dobit ćete od najma prostorija u Koteksovu neboderu. Koliko uopće godišnje na taj način vaša udruga uprihodi?

- Prije pandemije oko 140.000 kuna, a sada oko 70.000, pri čemu moram napomenuti kako 11 godina nismo mijenjali cijene najma.

Na što ste trošili taj novac?

- Pa... na renovaciju.

Kakvu sad renovaciju, pa zar sad ne renovirate?!

- Dosad smo već triput renovirali, znate kako je to, star je to prostor, derutan, s vremenom se troši.

Jeste li sigurni da vi uopće smijete to komercijalno iznajmljivati?

- Ha... ne znam... mislim da smijemo. A imamo i jednog zaposlenika, i on nas košta, 6000 kuna mjesečno, bruto.

A čujte, ovaj...

Udruga od 60 članova ima jednog zaposlenog, bravo.

- A čujte, netko mora o svemu voditi računa, plaćati račune i slično.

To znači da vam u posljednje vrijeme čitava zarada ide na njegovu plaću? I još imate i kredit...

- A eto...

Zašto kao stranka nikad niste vratili dug?

- To je iz 1992., to smo naslijedili.

Naslijedili ste i pravo korištenja četvrtoga kata Koteksova nebodera, to vam nije smetalo.

- Taj dug se dugo povlačio, to je bila prva presuda, znate kakvi su kod nas sudovi.

Možda bi na sudu mogla završiti i priča o političkoj stranci koja je prestala postojati i koja je sve svoje poslove prebacila na udrugu građana, pa tako i finu zaradu od najma društvenih prostorija?

- Nema tu ništa sporno. Stranka je na svojim tijelima donijela takvu odluku.

Da društvenim vlasništvom raspolaže kao svojim?

- Ha... nije to baš tako.

Nego kako?

---

DRUŠTVENO VLASNIŠTVO UKINUTO. JE, PO USTAVU

Donošenjem Ustava Republike Hrvatske, u prosincu 1990. godine, u Hrvatskoj je ukinuto društveno vlasništvo te je započeo postupak njegove pretvorbe u vlasništvo države ili privatno vlasništvo. Hrvatska enciklopedija navodi kako je društveno vlasništvo oblik kolektivnoga vlasništva u socijalističkom pravnom poretku, gdje ima ulogu državnog vlasništva kao temeljne ustanove društveno-ekonomskog uređenja. Objekti društvenoga vlasništva trebali su služiti radničkoj klasi kao zajednička sredstva za proizvodnju i zadovoljavanje drugih potreba. Društveno vlasništvo bilo je uređeno tako da društvena sredstva nitko nije imao u privatnom vlasništvu, pa ni država, nego su na njima specifični subjekti mogli stjecati i imati neka prava ograničena sadržaja.

---

---

ASH - NEKAD BIO, ALI...

 

Ugasla Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) bila je pravni sljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske (SSRNH).

Rješenjem Republičkog sekretarijata za pravosuđe i upravu od 3. travnja 1990. SSRNH je na vlastiti zahtjev promijenio naziv u Socijalistički savez - Savez socijalista Hrvatske (SS-SSH). Pod tim imenom djeluje sve do 26. lipnja 1990. kada mijenja naziv u Socijalističku stranku Hrvatske. Novi naziv stranke Akcija socijaldemokrata Hrvatske usvojen je 6. prosinca 1994.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Cropix

Mate Buljubašić

Nikola Vilić/Cropix

Mate Buljubašić, nekad glavna uzdanica ASH u Splitu, a sada Dalmatinske akcije socijaldemokrata

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Mate Buljubašić najpoznatiji po zastupanju interesa GK Sirobuja. O Koteksu nitko nije imao pojma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje-1223641 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2eb7c431d636f8a63dddeeed8c35ac32ff9db1aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovoga+nema+nigdje%3A+bankrotirana+i+uga%C5%A1ena+stranka+dr%C5%BEavni+prostor+koji+je+dobila+u+najam+prebacila+na+udrugu+gra%C4%91ana.+I+sada+fino+zara%C4%91uje...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje-1223641 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovoga-nema-nigdje-bankrotirana-i-ugasena-stranka-drzavni-prostor-koji-je-dobila-u-najam-prebacila-na-udrugu-gradana-i-sada-fino-zaraduje-1223641 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sulude stvari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasulude stvari

Ovoga nema nigdje: bankrotirana i ugašena stranka državni prostor koji je dobila u najam prebacila na udrugu građana. I sada fino zarađuje...

Piše Vinko Vuković
12. rujna 2022. - 12:01

U Hrvatskoj društveno vlasništvo ne postoji. Istovremeno, u Hrvatskoj su zemljišne knjige pune vlastovnica s društvenim vlasništvom. Kako je to moguće? Jednostavno. U Hrvatskoj smo.

Konkretnije, u Splitu smo. U takozvanom Koteksovu neboderu. U poslovnoj zgradi punoj većih i manjih ureda. Izgrađenoj u ledeno doba kad je narod, barem na papiru, imao državu i kad se sve i (g)radilo u ime naroda.

Priča je, blago rečeno, bizarna. A sugovornika nema puno, samo dva. Jedan s jedne strane, a drugi s druge. Jedan je unajmio prostor u Koteksovu neboderu, a drugi ga je iznajmio. Novinar će samo slušati. I postaviti samo nekoliko pitanja, da priča bolje teče. Prvi sugovornik, dakle.

Na žalost, anoniman je. Podaci su, naravno, poznati redakciji, poznati su i drugom sugovorniku, ali svejed...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:05