StoryEditorOCM
Hrvatskakreće nadmetanje

Ovo su startne pozicije na ulasku u superizbornu godinu: SDP i Možemo skupa imaju kao HDZ, a Centar predvodi marginalce

Piše vijesti sd
20. rujna 2023. - 21:13

Započela je nova saborska sezona, a zajedno s njom i redovita istraživanja popularnosti političkih stranaka na HRT-u. Anketu HRejting proveli su od 14. do 18. rujna, obuhvatili su 1100 ispitanika, a najveća moguća pogreška u istraživanju iznosi +/- 3,54 posto, s razinom pouzdanosti od 95 posto.

Unatoč tome što službeni datum raspuštanja Sabora i održavanja izbora još nije poznat, gotovo sve stranke su već uključene u neslužbenu kampanju. Prema rezultatima ankete, pet stranaka bi zadržalo svoj parlamentarni status kad bi izbori bili održani ovog vikenda.

HDZ predvodi s potporom od oko četvrtine ispitanika (25,6 posto), dok su neodlučni birači trenutno na razini od 16,5 posto. SDP bilježi potporu od 15,6 posto, a Možemo se približava s 11,2 posto. Most na razini Hrvatske i trenutno ima 8,3 posto potpore. Domovinski pokret je posljednja stranka koja prelazi izborni prag i završava rujan s 7,4 posto potpore.

Preostalih 14 stranaka, većinom trenutačnih sudionika u parlamentu, može se podijeliti u tri skupine prema potpori iznad, oko i ispod 1 posto. Skupinu iznad predvodi Centar (1,8 posto). S druge strane, HSS (1,4 posto), Fokus (1,3 posto) i HNS (1,2 posto) su bliži 1 nego 2 posto. Oko 1 posto potpore bilježe četiri stranke: Radnička fronta (1,1 posto), Ključ Hrvatske (1,1 posto), IDS (1 posto), Odlučnost i pravednost (1 posto). Manje od 1, odnosno tek pola posto potpore imaju: Hrvatski suverenisti (0,9 posto), HSU (0,9 posto), AP - Akcija za promjene (0,8 posto), Socijaldemokrati (0,6 posto), HSLS (0,5 posto) i HDS Zekanovića (0,3 posto).

Rezultati istraživanja pokazuju da je popularnost većine relevantnih stranaka, odnosno onih koje prema anketi prelaze izborni prag, ostala gotovo nepromijenjena tijekom godine. Jedino SDP i Domovinski pokret bilježe blage pomake, pri čemu je potpora SDP-u pala za 1,1 posto, dok je Domovinski pokret dobio 1,6 posto potpore u plusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:28