stdClass Object ( [id] => 185187 [title] => Otkrivamo kako je Farmal podmićivao liječnike: godišnje su trošili 14 milijuna kuna na masne provizije, putovanja, bonove, felge... [alias] => otkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Privođenje svih djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke “Farmal” rezultat je tromjesečne istrage Državnog odvjetništva (DORH) i USKOK-a kojom je i službeno razotkrivena koruptivna sprega između liječnika obiteljske medicine i farmaceutske industrije koja se u stručnim krugovima smatra uobičajenom pojavom na svjetskoj razini.

Istragom je obuhvaćeno 26 djelatnika “Farmala” i sama tvrtka kao pravna osoba, te više od 500 liječnika obiteljske medicine koji su godinama poslovali s tim poduzećem. “Farmalovi” djelatnici sumnjiče se za tzv. zločinački pothvat, dok će protiv 49 liječnika i jedne ljekarnice biti podnesene kaznene prijave zbog primanja mita.

DORH je, inače, potvrdio da je “prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće” dobio od novinarke “Slobodne Dalmacije”, autorice ovog teksta, koja je i “nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja”. Priča razotkriva cijeli sustav potplaćivanja liječnika od strane farmaceutske industrije, kao uhodan, rutinski i gotovo sveobuhvatan.

Istraga se širi na Njemačku?

Očekuje se da se i njemačka pravosudna tijela uključe u pravosudnu istragu jer je “Farmal” od veljače prošle godine u vlasništvu koncerna “Dermapharm”, a postoje nepobitni dokazi da su Nijemci stimulirali i financirali ovakvu praksu.

Među ostalim, djelatnici ludbreške tvrtke su tijekom zadnjih mjesec dana liječnicima donosili eure, a akcijom USKOK-a otkriveno je da je u ured Dražena Dedija, predsjednika Uprave “Farmala”, u tu svrhu stizala veća količina eura, koja je navodno čuvana u kožnoj torbi. USKOK, međutim, nije utvrdio na koji su način euri stizali u Hrvatsku.

Prema podacima kojima raspolaže “Slobodna Dalmacija”, sustav godinama funkcionira tako da farmaceutska tvrtka, u ovom slučaju “Farmal”, raspolaže fiksnim mjesečnim iznosima novca i bonovima za kupnju raznih proizvoda, koje terenski djelatnici svakog mjeseca daruju obiteljskim liječnicima nakon što im oni dokažu da su taj mjesec propisali određenu količinu lijeka koju distribuira ta tvrtka.

Kao dokaz se predočavao ispis broja napisanih recepata za “Farmalove” lijekove iz računala obiteljskog liječnika, pa je doista nevjerojatno da HZZO nikada nije shvatio što se događa budući da je sustav primarne zdravstvene zaštite informatički umrežen. Sadržaj tih ispisa liječnici su često agentima upućivali i porukama preko mobitela.

Nekoliko puta godišnje liječnici su se darivali i skupim putovanjima na kongrese, ali su im se financirala i privatna putovanja za cijele obitelji. Treći oblik mita su takozvane akcije na lijekove koje su se, prema našim saznanjima, znale pokretati i za lijekove kojima je istekao rok trajanja.

Ludbreški “Farmal” osnovan je 1959. godine, ali tvrtka je s farmaceutskom djelatnošću počela 1999. godine, te prodaje isključivo tzv. generičke lijekove. Danas na hrvatskom tržištu nude 40-ak lijekova, u vrlo širokom rasponu: od antiepileptika, antidepresiva, lijekova za smanjenje masnoća u krvi, lijekova za gastritis...

Na hrvatskom su tržištu u kolovozu 2012. godine kotirali relativno visoko za malu tvrtku, kao 24. po prodaji, iza “Plive”, “Krke”, “Pfizera”, “Sandoza”, “Abbota”, “Astre Zenece”, GSK-a i još nekih svjetskih imena farmaceutske industrije. “Farmalova” godišnja prodaja lijekova vrijedna je više od 300 milijuna kuna. Njihov tržišni udjel širio se potplaćivanjem liječnika za određene količine propisanih lijekova, pri čemu se ta količina s godinama povećavala, dok se postotak za potplaćivanje prosječno smanjivao.

Novac na račun

Prema našim podacima, prije otprilike pet godina liječnici su za propisane lijekove iz “Farmalove” ponude, vrijedne 10 tisuća kuna, primali oko 12 posto provizije, koju su u početku činili bonovi trgovačkog lanca “Konzum” i novac koji im je izravno isplaćivan na njihove žiroračune. Kasnije su “Konzumovim” bonovima pridruženi i vrijednosni “listići” za kupnju u “Mercatoru” i “Plodinama”, a plaćanja preko žiroračuna zaustavljena su u trenutku kada je Hrvatskom odjeknula “afera Pfizer”, pa su liječnici na brzinu, u strahu, potpisivali da su od “Farmala” primali – donacije.

U cijelom tom razdoblju, liječnik je od ludbreške tvrtke mogao zatražiti bilo što, od felgi za automobile, preko televizora, namještaja, privatnih putovanja... U prosincu 2011. ponovno je uvedeno plaćanje “na ruke”, a ovoga se ljeta počelo koristiti i eure.

Mreža suradnika

Novčana protuvrijednost propisanih lijekova u međuvremenu je porasla, pa su u zadnje vrijeme liječnici na 10-12 tisuća kuna “proguranih” “Farmalovih” lijekova dobivali pet posto provizije, na iznos od 15 do 20 tisuća kuna provizija je iznosila šest posto, a na propisane lijekove, vrijedne više od 20 tisuća kuna, isplaćivalo se preko osam posto provizije. Na terenu je liječnike u koruptivni lanac uključivalo 23 suradnika “Farmala”, a svaki je pod svojom ingerencijom imao oko 70 liječnika od Dubrovnika do Vukovara.

Prema našim informacijama, liječnici su vrlo rijetko odbijali suradnju i to uglavnom zato što su već surađivali s nekom drugom farmaceutskom kućom. Svaki “Farmalov” terenski agent u lanac korupcije prosječno je uključio 25 liječnika.

USKOK-ova istraga pokazala je da je u koruptivni lanac uključeno više od 500 liječnika, te da je prosječno svaki od njih primao 2000 kuna mjesečno, što znači da je “Farmal” na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje! No, najveći problem ovog zločinačkog pothvata je u nesagledivim posljedicama za proračun HZZO-a i još težim za sigurnost pacijenata koji ne mogu znati jesu li primili lijek zato što su ga stvarno trebali.
Prema DORH-u, ‘Farmalovci’ su ‘nagrađivali’ liječnike od 2009. godine do sada / Željko HAJDINJAK / CROPIX
Spomenuti sustav neprovediv je ako svi ne sudjeluju u tome, što je shvatio i DORH, a istražiteljima su pomogli “business intelligence” podaci koje su sastavljali “Farmalovi” djelatnici i stavljali ih u računalni sustav, odnosno na server koji je u ponedjeljak zaplijenjen. Ti podaci potvrđuju da gotovo nema farmaceutske tvrtke koja nije na isti način potplaćivala obiteljske liječnike.

U dokumentaciji kojom ekskluzivno raspolažemo, tako je zabilježeno financiranje liječničkog putovanja u New York od strane tvrtke “Sandoz”, da bi se zauzvrat propisivao njihov lijek Acipan; zatim “Alkaloidovo” financiranje putovanja u Jordan za liječnike koji propišu njihove lijekove Skopryl i Caprez, pa “Plivina” ponuda od 2000 kuna za liječnike koji za 10 pacijenata napišu Zipantol, ili 3000 kuna nagrade za liječnike koji propišu 80 kutija Klavocina, Sumameda i Novocefa. Agenti su uočili da “Krka” provodi postmarketinško praćenje za Atoris i honorira liječnike za uvođenje novih pacijenata s 1000 kuna.

Nepotreban trošak

Budući da liječnici obiteljske medicine, dakle, ne propisuju nužno lijekove prema potrebi, nego po zahtjevima farmaceutske tvrtke, to znači da se stvara nepotrebni trošak za HZZO koji tek treba izračunati. No, sasvim je utemeljena spekulacija da korupcija ove vrste prosječno povećava godišnje izdatke na lijekove za oko 10 posto, što znači da se može raditi i o 500 i više milijuna kuna nepotrebnog troška na godišnjoj razini.

Da je riječ o sistemskoj praksi, dokazao je i način na koji se liječnici iniciraju u poslu, kao i način na koji primaju isplate i dogovaraju ih s agentima prodaje.

Svaki “Farmalov” agent potpuno je otvoreno nudio “suradnju” liječnicima i samo se rijetko događalo da bude odbijen. Istraga je pokazala razmjere beskrupuloznosti većine liječnika koji su redovito, SMS porukama ili osobnim kontaktom s agentom, obavještavali ludbrešku tvrtku da su ispunili dogovorenu kvotu, nakon čega bi tražili novce ili bonove. Primopredaja se odvijala po kafićima ili u ordinacijama, pri čemu liječnici nisu pokazivali nelagodu ili strah znajući da primaju mito.

U trenutku kada je “Farmal” spustio iznos mita s 12 na prosječno osam posto, mnogi su bili i vrlo neugodni prema agentima, govoreći im da se “oni namuče dok ispišu sve te lijekove i da to nije fer” ili da će “prijeći tamo gdje imaju bolju ponudu”.

Među osumnjičenim liječnicima nema nijednog “zvučnog” imena jer obiteljski liječnici uglavnom nisu javno eksponirani. Međutim, KoHOM, kao najveća i najeksponiranija organizacija liječnika obiteljske medicine, ovom je pričom kompromitirana jer raspolažemo podacima da su KoHOM-ovci o trošku “Farmala” bili na kongresu u Bolu.

NATAŠA ŠKARIČIĆ, SD

Mjesec dana u pritvoru

Da korupciji nema kraja, kao i da nitko u tom lancu neće biti pošteđen, pokazuje i posljednje obraćanje USKOK-a javnosti prema kojem je u tijeku kriminalističko istraživanje kodnog imena “Hipokrat” nad farmaceutskom kućom “Farmal” i njezinim “suradnicima”.

Tužiteljstvo smatra da su predsjednik Uprave i financijska direktorica “Farmala”, te dvojica regionalnih direktora u tvrtki, od 2009. godine pa sve do 12. studenoga ove godine u Ludbregu dogovorili nagrađivanje liječnika i ljekarnika u vrijednosti od pet do 10 posto vrijednosti lijekova koje isti propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

Nakon dovršetka “ispovijedi” na vrućoj stolici u USKOK-u, sudionici korupcijske afere bit će dovedeni pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati hoće li im odrediti jednomjesečni pritvor. H.K.J.

Sporni mailovi

•• “Poštovani, Farmas za 10000 kn doktorima daje I phone, molim vas da ukoliko imate neku informaciju o akcijama prema doktorima ili ljekarnama prosljedite svim suradnicima. Pozdrav, Siniša”

•• Poštovani, slijedeći tjedan u ured u Zagrebu će doći reprinti cjenika kao i info-letak za Volone koji će biti proslijeđeni za Ludbreg na Dragu i Sinišu kako bi ih mogli podijeliti suradnicima.
Uz to Vam šaljem info o događanjima i to:
KoHOM kongres, Bol na Braču, 4.-7.10.2012.
(http://kohom2012.conventuscredo.hr/)
- Izložbeni prostor (min 4m2)
= 6.250 kn (5000 kn+PDV)
- Kotizacija rana (do 1.9.) 1300 kn
član KoHOM, 1500 kn nečlan, 700 kn izlagač
- Kotizacija kasna 1600 kn
- Svečana večera 150 kn

•• “Poštovani, jedan doktor je odustao od Madrida, ukoliko netko ima nekoga, ali da to zaslužuje svojim pisanjem neka odmah javi. Pozdrav, Siniša”

•• “Poštovani! Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što ćete nam se pridružiti na putovanju u Istambul. Tvrtka Farmal d.d. ovo je putovanje organizirala na poziv našeg strateškog partnera tvrtke Bilim, jedne od vodećih proizvođača generičkih lijekova u Turskoj. Farmal i Bilim omogućiti će Vam put i boravak u Istanbulu prema slijedećem programu...”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon otkrića novinarke ‘Slobodne’, u velikoj USKOK-ovoj akciji pod istragom više od 500 liječnika i 26 djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U HRVATSKOM ZDRAVSTVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-13 09:31:39 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-13 09:48:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-13 09:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14348 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/11/13/PSD/far00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15144315 Threads: 6 Questions: 3164759802 Slow queries: 7082139 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235243539 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/otkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge-185187 [printLink] => /vijesti/hrvatska/otkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge-185187?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 165409 [name] => farmalmito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => farmalmito [link] => /tag/farmalmito ) [1] => stdClass Object ( [id] => 220741 [name] => farmal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => farmal [link] => /tag/farmal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 211436 [name] => hipokrat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hipokrat [link] => /tag/hipokrat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon otkrića novinarke ‘Slobodne’, u velikoj USKOK-ovoj akciji pod istragom više od 500 liječnika i 26 djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U HRVATSKOM ZDRAVSTVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivamo kako je Farmal podmićivao liječnike: godišnje su trošili 14 milijuna kuna na masne provizije, putovanja, bonove, felge... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-56-11-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/13/PSD/far00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/13/PSD/far00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Privođenje svih djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke “Farmal” rezultat je tromjesečne istrage Državnog odvjetništva (DORH) i USKOK-a kojom je i službeno razotkrivena koruptivna sprega između liječnika obiteljske medicine i farmaceutske industrije koja se u stručnim krugovima smatra uobičajenom pojavom na svjetskoj razini.

Istragom je obuhvaćeno 26 djelatnika “Farmala” i sama tvrtka kao pravna osoba, te više od 500 liječnika obiteljske medicine koji su godinama poslovali s tim poduzećem. “Farmalovi” djelatnici sumnjiče se za tzv. zločinački pothvat, dok će protiv 49 liječnika i jedne ljekarnice biti podnesene kaznene prijave zbog primanja mita.

DORH je, inače, potvrdio da je “prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće” dobio od novinarke “Slobodne Dalmacije”, autorice ovog teksta, koja je i “nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja”. Priča razotkriva cijeli sustav potplaćivanja liječnika od strane farmaceutske industrije, kao uhodan, rutinski i gotovo sveobuhvatan.

Istraga se širi na Njemačku?

Očekuje se da se i njemačka pravosudna tijela uključe u pravosudnu istragu jer je “Farmal” od veljače prošle godine u vlasništvu koncerna “Dermapharm”, a postoje nepobitni dokazi da su Nijemci stimulirali i financirali ovakvu praksu.

Među ostalim, djelatnici ludbreške tvrtke su tijekom zadnjih mjesec dana liječnicima donosili eure, a akcijom USKOK-a otkriveno je da je u ured Dražena Dedija, predsjednika Uprave “Farmala”, u tu svrhu stizala veća količina eura, koja je navodno čuvana u kožnoj torbi. USKOK, međutim, nije utvrdio na koji su način euri stizali u Hrvatsku.

Prema podacima kojima raspolaže “Slobodna Dalmacija”, sustav godinama funkcionira tako da farmaceutska tvrtka, u ovom slučaju “Farmal”, raspolaže fiksnim mjesečnim iznosima novca i bonovima za kupnju raznih proizvoda, koje terenski djelatnici svakog mjeseca daruju obiteljskim liječnicima nakon što im oni dokažu da su taj mjesec propisali određenu količinu lijeka koju distribuira ta tvrtka.

Kao dokaz se predočavao ispis broja napisanih recepata za “Farmalove” lijekove iz računala obiteljskog liječnika, pa je doista nevjerojatno da HZZO nikada nije shvatio što se događa budući da je sustav primarne zdravstvene zaštite informatički umrežen. Sadržaj tih ispisa liječnici su često agentima upućivali i porukama preko mobitela.

Nekoliko puta godišnje liječnici su se darivali i skupim putovanjima na kongrese, ali su im se financirala i privatna putovanja za cijele obitelji. Treći oblik mita su takozvane akcije na lijekove koje su se, prema našim saznanjima, znale pokretati i za lijekove kojima je istekao rok trajanja.

Ludbreški “Farmal” osnovan je 1959. godine, ali tvrtka je s farmaceutskom djelatnošću počela 1999. godine, te prodaje isključivo tzv. generičke lijekove. Danas na hrvatskom tržištu nude 40-ak lijekova, u vrlo širokom rasponu: od antiepileptika, antidepresiva, lijekova za smanjenje masnoća u krvi, lijekova za gastritis...

Na hrvatskom su tržištu u kolovozu 2012. godine kotirali relativno visoko za malu tvrtku, kao 24. po prodaji, iza “Plive”, “Krke”, “Pfizera”, “Sandoza”, “Abbota”, “Astre Zenece”, GSK-a i još nekih svjetskih imena farmaceutske industrije. “Farmalova” godišnja prodaja lijekova vrijedna je više od 300 milijuna kuna. Njihov tržišni udjel širio se potplaćivanjem liječnika za određene količine propisanih lijekova, pri čemu se ta količina s godinama povećavala, dok se postotak za potplaćivanje prosječno smanjivao.

Novac na račun

Prema našim podacima, prije otprilike pet godina liječnici su za propisane lijekove iz “Farmalove” ponude, vrijedne 10 tisuća kuna, primali oko 12 posto provizije, koju su u početku činili bonovi trgovačkog lanca “Konzum” i novac koji im je izravno isplaćivan na njihove žiroračune. Kasnije su “Konzumovim” bonovima pridruženi i vrijednosni “listići” za kupnju u “Mercatoru” i “Plodinama”, a plaćanja preko žiroračuna zaustavljena su u trenutku kada je Hrvatskom odjeknula “afera Pfizer”, pa su liječnici na brzinu, u strahu, potpisivali da su od “Farmala” primali – donacije.

U cijelom tom razdoblju, liječnik je od ludbreške tvrtke mogao zatražiti bilo što, od felgi za automobile, preko televizora, namještaja, privatnih putovanja... U prosincu 2011. ponovno je uvedeno plaćanje “na ruke”, a ovoga se ljeta počelo koristiti i eure.

Mreža suradnika

Novčana protuvrijednost propisanih lijekova u međuvremenu je porasla, pa su u zadnje vrijeme liječnici na 10-12 tisuća kuna “proguranih” “Farmalovih” lijekova dobivali pet posto provizije, na iznos od 15 do 20 tisuća kuna provizija je iznosila šest posto, a na propisane lijekove, vrijedne više od 20 tisuća kuna, isplaćivalo se preko osam posto provizije. Na terenu je liječnike u koruptivni lanac uključivalo 23 suradnika “Farmala”, a svaki je pod svojom ingerencijom imao oko 70 liječnika od Dubrovnika do Vukovara.

Prema našim informacijama, liječnici su vrlo rijetko odbijali suradnju i to uglavnom zato što su već surađivali s nekom drugom farmaceutskom kućom. Svaki “Farmalov” terenski agent u lanac korupcije prosječno je uključio 25 liječnika.

USKOK-ova istraga pokazala je da je u koruptivni lanac uključeno više od 500 liječnika, te da je prosječno svaki od njih primao 2000 kuna mjesečno, što znači da je “Farmal” na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje! No, najveći problem ovog zločinačkog pothvata je u nesagledivim posljedicama za proračun HZZO-a i još težim za sigurnost pacijenata koji ne mogu znati jesu li primili lijek zato što su ga stvarno trebali.
Prema DORH-u, ‘Farmalovci’ su ‘nagrađivali’ liječnike od 2009. godine do sada / Željko HAJDINJAK / CROPIX
Spomenuti sustav neprovediv je ako svi ne sudjeluju u tome, što je shvatio i DORH, a istražiteljima su pomogli “business intelligence” podaci koje su sastavljali “Farmalovi” djelatnici i stavljali ih u računalni sustav, odnosno na server koji je u ponedjeljak zaplijenjen. Ti podaci potvrđuju da gotovo nema farmaceutske tvrtke koja nije na isti način potplaćivala obiteljske liječnike.

U dokumentaciji kojom ekskluzivno raspolažemo, tako je zabilježeno financiranje liječničkog putovanja u New York od strane tvrtke “Sandoz”, da bi se zauzvrat propisivao njihov lijek Acipan; zatim “Alkaloidovo” financiranje putovanja u Jordan za liječnike koji propišu njihove lijekove Skopryl i Caprez, pa “Plivina” ponuda od 2000 kuna za liječnike koji za 10 pacijenata napišu Zipantol, ili 3000 kuna nagrade za liječnike koji propišu 80 kutija Klavocina, Sumameda i Novocefa. Agenti su uočili da “Krka” provodi postmarketinško praćenje za Atoris i honorira liječnike za uvođenje novih pacijenata s 1000 kuna.

Nepotreban trošak

Budući da liječnici obiteljske medicine, dakle, ne propisuju nužno lijekove prema potrebi, nego po zahtjevima farmaceutske tvrtke, to znači da se stvara nepotrebni trošak za HZZO koji tek treba izračunati. No, sasvim je utemeljena spekulacija da korupcija ove vrste prosječno povećava godišnje izdatke na lijekove za oko 10 posto, što znači da se može raditi i o 500 i više milijuna kuna nepotrebnog troška na godišnjoj razini.

Da je riječ o sistemskoj praksi, dokazao je i način na koji se liječnici iniciraju u poslu, kao i način na koji primaju isplate i dogovaraju ih s agentima prodaje.

Svaki “Farmalov” agent potpuno je otvoreno nudio “suradnju” liječnicima i samo se rijetko događalo da bude odbijen. Istraga je pokazala razmjere beskrupuloznosti većine liječnika koji su redovito, SMS porukama ili osobnim kontaktom s agentom, obavještavali ludbrešku tvrtku da su ispunili dogovorenu kvotu, nakon čega bi tražili novce ili bonove. Primopredaja se odvijala po kafićima ili u ordinacijama, pri čemu liječnici nisu pokazivali nelagodu ili strah znajući da primaju mito.

U trenutku kada je “Farmal” spustio iznos mita s 12 na prosječno osam posto, mnogi su bili i vrlo neugodni prema agentima, govoreći im da se “oni namuče dok ispišu sve te lijekove i da to nije fer” ili da će “prijeći tamo gdje imaju bolju ponudu”.

Među osumnjičenim liječnicima nema nijednog “zvučnog” imena jer obiteljski liječnici uglavnom nisu javno eksponirani. Međutim, KoHOM, kao najveća i najeksponiranija organizacija liječnika obiteljske medicine, ovom je pričom kompromitirana jer raspolažemo podacima da su KoHOM-ovci o trošku “Farmala” bili na kongresu u Bolu.

NATAŠA ŠKARIČIĆ, SD

Mjesec dana u pritvoru

Da korupciji nema kraja, kao i da nitko u tom lancu neće biti pošteđen, pokazuje i posljednje obraćanje USKOK-a javnosti prema kojem je u tijeku kriminalističko istraživanje kodnog imena “Hipokrat” nad farmaceutskom kućom “Farmal” i njezinim “suradnicima”.

Tužiteljstvo smatra da su predsjednik Uprave i financijska direktorica “Farmala”, te dvojica regionalnih direktora u tvrtki, od 2009. godine pa sve do 12. studenoga ove godine u Ludbregu dogovorili nagrađivanje liječnika i ljekarnika u vrijednosti od pet do 10 posto vrijednosti lijekova koje isti propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

Nakon dovršetka “ispovijedi” na vrućoj stolici u USKOK-u, sudionici korupcijske afere bit će dovedeni pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati hoće li im odrediti jednomjesečni pritvor. H.K.J.

Sporni mailovi

•• “Poštovani, Farmas za 10000 kn doktorima daje I phone, molim vas da ukoliko imate neku informaciju o akcijama prema doktorima ili ljekarnama prosljedite svim suradnicima. Pozdrav, Siniša”

•• Poštovani, slijedeći tjedan u ured u Zagrebu će doći reprinti cjenika kao i info-letak za Volone koji će biti proslijeđeni za Ludbreg na Dragu i Sinišu kako bi ih mogli podijeliti suradnicima.
Uz to Vam šaljem info o događanjima i to:
KoHOM kongres, Bol na Braču, 4.-7.10.2012.
(http://kohom2012.conventuscredo.hr/)
- Izložbeni prostor (min 4m2)
= 6.250 kn (5000 kn+PDV)
- Kotizacija rana (do 1.9.) 1300 kn
član KoHOM, 1500 kn nečlan, 700 kn izlagač
- Kotizacija kasna 1600 kn
- Svečana večera 150 kn

•• “Poštovani, jedan doktor je odustao od Madrida, ukoliko netko ima nekoga, ali da to zaslužuje svojim pisanjem neka odmah javi. Pozdrav, Siniša”

•• “Poštovani! Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što ćete nam se pridružiti na putovanju u Istambul. Tvrtka Farmal d.d. ovo je putovanje organizirala na poziv našeg strateškog partnera tvrtke Bilim, jedne od vodećih proizvođača generičkih lijekova u Turskoj. Farmal i Bilim omogućiti će Vam put i boravak u Istanbulu prema slijedećem programu...”

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge-185187 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d04698c80c9d4e67df2af598900cb4d7b71bfcec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivamo+kako+je+Farmal+podmi%C4%87ivao+lije%C4%8Dnike%3A+godi%C5%A1nje+su+tro%C5%A1ili+14+milijuna+kuna+na+masne+provizije%2C+putovanja%2C+bonove%2C+felge...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fotkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge-185187 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fotkrivamo-kako-je-farmal-podmicivao-lijecnike-godisnje-su-trosili-14-milijuna-kuna-na-masne-provizije-putovanja-bonove-felge-185187 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon otkrića novinarke ‘Slobodne’, u velikoj USKOK-ovoj akciji pod istragom više od 500 liječnika i 26 djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U HRVATSKOM ZDRAVSTVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U HRVATSKOM ZDRAVSTVU

Otkrivamo kako je Farmal podmićivao liječnike: godišnje su trošili 14 milijuna kuna na masne provizije, putovanja, bonove, felge...

Piše PSD.
13. studenog 2012. - 10:36
Privođenje svih djelatnika ludbreške farmaceutske tvrtke “Farmal” rezultat je tromjesečne istrage Državnog odvjetništva (DORH) i USKOK-a kojom je i službeno razotkrivena koruptivna sprega između liječnika obiteljske medicine i farmaceutske industrije koja se u stručnim krugovima smatra uobičajenom pojavom na svjetskoj razini.

Istragom je obuhvaćeno 26 djelatnika “Farmala” i sama tvrtka kao pravna osoba, te više od 500 liječnika obiteljske medicine koji su godinama poslovali s tim poduzećem. “Farmalovi” djelatnici sumnjiče se za tzv. zločinački pothvat, dok će protiv 49 liječnika i jedne ljekarnice biti podnesene kaznene prijave zbog primanja mita.

DORH je, inače, potvrdio da je “prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceuts...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:56