stdClass Object ( [id] => 172977 [title] => Ostojić: Neplodnost je bolest; Stier: Nameće se jedan svjetonazor [alias] => ostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Neplodnost je bolest, a ovaj zakon omogućuje njezino liječenje, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO).

"Neplodnost je dijagnoza, bolest koju tako tretira Svjetska zdravstvena organizacija. Ovaj zakon omogućuje liječenje te bolesti, to je medicinski zakon koji ništa ne nameće nego uređuje područje koje godinama nije bilo uređeno", rekao je Ostojić.

Zastupnike je pozvao da kada raspravljaju, podnose amandmane i glasuju o tom zakonu vode računa o svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan, koji prolazi kroz teške i mučne postupke MPO-a od kojih ne završava svaki sretno, odnosno plačem rođenog djeteta.

Ministrovo uvodno izlaganje izazvalo je reakcije HDZ-ovih zastupnika, koji su upozoravali da zakon ne poštuje ljudsko pravo na život te većini u Hrvatskoj nameće njima neprihvatljiv svjetonazor.

"Netočno je da zakon ništa ne nameće, nameće se jedan svjetonazor jer postoje stotine tisuća građana u Hrvatskoj koji se s tim ne slažu, ali svojim novcem moraju financirati MPO, zamrzavanje zametaka kao kršenje ljudskog prava na život", poručio je Davor Ivo Stier (HDZ).

Njegov stranački kolega Stjepan Milinković prigovorio je ministrovoj tvrdnji da je do sada područje medicinske oplodnje bilo neuređeno, ističući da je važeći zakon, donesen 2009. godine, pridonio 24-postotnom rastu putem MPO-a rođene djece i 34 posto više trudnoća.

"Vaš će zakon odlučivati o životu i smrti, o vrijednostima obitelji o braka, to unosi nered", poručio je Ostojiću.

Kao izmjena u odnosu na prvo čitanje zakona određeno je da se gornja dobna granica za postupak MPO-a, koja je bila određena na 42 godine starosti žene, sada može i produljiti ako je žena biološki spremna i takvog zdravstvenog stanja koje dopušta primjeni takvog postupka, što procjenjuje liječnik koji provodi takav postupak, uz suglasnost pacijentice.

Propisuje se i ravnopravan položaj osoba s invaliditetom, na način da se liječenje neplodnosti postupcima MPO-a može odobriti i osobama djelomično smanjene poslovne sposobnosti, kao i da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti sama provesti liječenje.

Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti bilo neuspješno.

Izvanbračnu zajednicu u tom smislu čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka.

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba od kojih potječu, pohraniti (zamrznuti) u bolničkim centrima koji provode postupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijeme se može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka, a iznimno kod žena koje su starije od 38 godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci se zamrzavaju.

Na trošak HZZO-a moglo bi se provesti najviše do šest postupaka MPO-a u kojima se koristi stimulacija, budući da medicinska struka upozorava kako previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

HDZ i HDSSB žestoko protiv Zakona o MPO-u

Oporbeni saborski klubovi HDZ-a i HDSSB-a žestoko su se potom usprotivili donošenju Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, optuživši vladajuće da se, protivno svjetonazoru većine hrvatskih građana, ponašaju kao gospodari života i smrti.

"Shvatite da niste produžena Božja ruka i gospodari života i smrti", poručio je vladajućima Darko Milinović u ime HDZ-a, pozvavši ih da odgode donošenje zakona dok se o njemu ne proširi javna rasprava, odnosno dok "hrvatski kao većinski, katolički narod u Hrvatskoj ne kaže još koju riječ o zakonu".

Diskriminirajućim smatra to što u zakonu nije uređeno, što će se dogoditi sa zametcima koje parovi, koji nakon pet godina što se zamrznuti zametci čuvaju na teret HZZO-a, ne žele darovati, istaknuvši kako smo zametci bili svi mi, dakle, živa bića, te upitavši SDP-ovce, misle li tada "zametke dijeliti na Dolcu".

Milinović je branio važeći zakon, kao plod Ministarstva zdravstva u prošlom mandatu kada mu je bio na čelu, istaknuvši kako je njegovo donošenje rezultiralo s 37 posto više porođaja preko MPO-a te po 25 posto više djece i trudnoća.

Vladajuće je prozvao da su svoj zakon na loš rezultat osudili već u startu, jer su kod donošenja ovogodišnjega državnog proračuna smanjili izdvajanja za MPO za deset milijuna kuna

Reagirajući na Milinovićev istup, ministar zdravlja Rajko Ostojić zaprepašćujućim je ocijenio da zakon koji želi pomoći svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan izaziva tolike podjele.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je točno da zakon želi pomoći svakom šestom paru, ali da razlog podjela nije ta želja, već činjenica da zakon dopušta da se postupcima MPO-a mogu podvrgnuti i pripadnici ispospolnih zajednica.

Protivi se i mogućnosti zamrzavanja zametaka kao živih bića "čija je sudbina smrt u najvećem broju slučajeva ili, ne daj Bože, eksperimentiranje i trgovina".

Burić je naglasio kako je osnovni razlog HDSSB-ova protivljenja zakonu vezan uz pitanje kada počinje ljudski život, te da im je stoga neprihvatljivo zamrzavanje zametaka kao živih bića.

Ustvrdio je kako i liječnici Hipokratovom zakletvom prisežu da će štititi ljudski život od njegova začetka.

U tom smislu, istaknuo je Burić, zakon ne bi smio dopustiti da se od 12 jajnih stanica oplodi i dobije 12 zametaka, od kojih se samo dva do tri mogu koristiti za MPO, a ostalih 10 ili 9 mogu se zamrznuti, pa i koristiti za istraživanja.

Vladajući klubovi su, pak, poduprli zakon i stav Vlade kako je riječ o medicinskom zakonu koji želi pomoći liječenje neplodnosti, pa je Biljana Borzan (SDP) naglasila kako zakon jamči primjenu najsuvremenijih metoda liječenja i dijagnostike.

Istaknula je i da zakon štiti pravo izbora jer se tiče samo onih koji se liječe od neplodnosti, a nije protiv onih koji mogu dobiti dijete prirodnim putem.

"Ljudima se daje izbor, to je i svrha demokracije", poručila je Borzan, najavivši amandman SDP-a po kojemu se u postupke MPO-a, kojih bi se nad ženom moglo provesti najviše šest na teret HZZO-a, ne bi ubrajali oni koji su provedeni po postojećem zakonu.

Sonja Koenig (HNS) kazala je kako je temelj zakona davanje šansu neplodnima da postanu roditelji te istaknula kako zakon nikoga na ništa ne tjera niti prisiljava, nego svima omogućuje da u skladu sa svojim svjetonazorom odluče želi li koristiti prednosti zakona.

Naglasila je kako se zakonom ispravlja nepravda iz važećeg zakona, kojom su postupci MPO-a onemogućeni ženama koje ne žive u bračnoj zajednici, ali je i predloženi zakon u tom smislu nazvala korakom unatrag jer to pravo ne daje i ženama koje žive u istospolnim zajednicama.

HNS-ovac Igor Kolman je jučerašnju HDZ-ovu usporedbu predloženom zakona sa stratištima u Jasenovcu i Bleiburgu nazvao uvredom svima onima koji žele postati roditelji te istaknuo da zakon nije pitanje ideologije ni crkve, već države koja donosi svjetovne zakone.

I Damir Kajin (IDS) naglasio je kako nitko ne smije "dječicu iz epruvete" uspoređivati s Jasenovcem i Bleiburgom, također ističući da Hrvatski sabor donosi svjetovne, a ne crkvene zakone.

"Da su biskupi prije dvije tisuće godina imali priliku odlučivati oni bi spriječili rođenje sina Božjega", rekao je Kajin, koji, ipak, podupire stav Crkve za raspisivanje referenduma oko Zakona o MPO-u, uvjeren da bi građani, kada bi im se objasnio sadržaj zakona, na referendumu većinom bili za njegovo donošenje.

Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista kazala kako je predloženi zakon bolji od postojećeg, jer, istaknula je, štiti pravo svakoga da postane roditelj.

Upozorila je, ipak, da bi odredba po kojoj djeca rođena nekom od metoda MPO-a imaju pravo znati identitet svog biološkog roditelja može drastično smanjiti broj donatora.

Milorad Pupovac (Klub SDSS) kazao je kako se više brige vodi o onima koji bi se tek trebali roditi, nego o živućima. Ustvrdio je da postoji mogućnost manipulacije jajnim stanicama, ali da je ona daleko manja nego atomskim oružjem, ali da za oboje treba imati uređen sustav. Kad je privatni interes u pitanju onda je opasnost manipulacije najveća, kao i u ime nacije i ideologije, što je napravilo daleko više zla od mogućnosti o kojoj danas raspravljamo, rekao je Pupovac.

(Hina)
Foto: Admir Buljubašić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-11 17:34:31 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-11 17:51:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-11 17:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4072 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/11/AAA/rasprava_oplodnja1-110712.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x460" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38533344 Threads: 3 Questions: 7107091637 Slow queries: 3303294 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608587758 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor-172977 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor-172977?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 157610 [name] => mpo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mpo [link] => /tag/mpo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211173 [name] => umjetnaoplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnaoplodnja [link] => /tag/umjetnaoplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ostojić: Neplodnost je bolest; Stier: Nameće se jedan svjetonazor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-14-24-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/11/AAA/rasprava_oplodnja1-110712.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/11/AAA/rasprava_oplodnja1-110712.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Neplodnost je bolest, a ovaj zakon omogućuje njezino liječenje, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO).

"Neplodnost je dijagnoza, bolest koju tako tretira Svjetska zdravstvena organizacija. Ovaj zakon omogućuje liječenje te bolesti, to je medicinski zakon koji ništa ne nameće nego uređuje područje koje godinama nije bilo uređeno", rekao je Ostojić.

Zastupnike je pozvao da kada raspravljaju, podnose amandmane i glasuju o tom zakonu vode računa o svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan, koji prolazi kroz teške i mučne postupke MPO-a od kojih ne završava svaki sretno, odnosno plačem rođenog djeteta.

Ministrovo uvodno izlaganje izazvalo je reakcije HDZ-ovih zastupnika, koji su upozoravali da zakon ne poštuje ljudsko pravo na život te većini u Hrvatskoj nameće njima neprihvatljiv svjetonazor.

"Netočno je da zakon ništa ne nameće, nameće se jedan svjetonazor jer postoje stotine tisuća građana u Hrvatskoj koji se s tim ne slažu, ali svojim novcem moraju financirati MPO, zamrzavanje zametaka kao kršenje ljudskog prava na život", poručio je Davor Ivo Stier (HDZ).

Njegov stranački kolega Stjepan Milinković prigovorio je ministrovoj tvrdnji da je do sada područje medicinske oplodnje bilo neuređeno, ističući da je važeći zakon, donesen 2009. godine, pridonio 24-postotnom rastu putem MPO-a rođene djece i 34 posto više trudnoća.

"Vaš će zakon odlučivati o životu i smrti, o vrijednostima obitelji o braka, to unosi nered", poručio je Ostojiću.

Kao izmjena u odnosu na prvo čitanje zakona određeno je da se gornja dobna granica za postupak MPO-a, koja je bila određena na 42 godine starosti žene, sada može i produljiti ako je žena biološki spremna i takvog zdravstvenog stanja koje dopušta primjeni takvog postupka, što procjenjuje liječnik koji provodi takav postupak, uz suglasnost pacijentice.

Propisuje se i ravnopravan položaj osoba s invaliditetom, na način da se liječenje neplodnosti postupcima MPO-a može odobriti i osobama djelomično smanjene poslovne sposobnosti, kao i da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti sama provesti liječenje.

Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti bilo neuspješno.

Izvanbračnu zajednicu u tom smislu čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka.

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba od kojih potječu, pohraniti (zamrznuti) u bolničkim centrima koji provode postupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijeme se može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka, a iznimno kod žena koje su starije od 38 godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci se zamrzavaju.

Na trošak HZZO-a moglo bi se provesti najviše do šest postupaka MPO-a u kojima se koristi stimulacija, budući da medicinska struka upozorava kako previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

HDZ i HDSSB žestoko protiv Zakona o MPO-u

Oporbeni saborski klubovi HDZ-a i HDSSB-a žestoko su se potom usprotivili donošenju Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, optuživši vladajuće da se, protivno svjetonazoru većine hrvatskih građana, ponašaju kao gospodari života i smrti.

"Shvatite da niste produžena Božja ruka i gospodari života i smrti", poručio je vladajućima Darko Milinović u ime HDZ-a, pozvavši ih da odgode donošenje zakona dok se o njemu ne proširi javna rasprava, odnosno dok "hrvatski kao većinski, katolički narod u Hrvatskoj ne kaže još koju riječ o zakonu".

Diskriminirajućim smatra to što u zakonu nije uređeno, što će se dogoditi sa zametcima koje parovi, koji nakon pet godina što se zamrznuti zametci čuvaju na teret HZZO-a, ne žele darovati, istaknuvši kako smo zametci bili svi mi, dakle, živa bića, te upitavši SDP-ovce, misle li tada "zametke dijeliti na Dolcu".

Milinović je branio važeći zakon, kao plod Ministarstva zdravstva u prošlom mandatu kada mu je bio na čelu, istaknuvši kako je njegovo donošenje rezultiralo s 37 posto više porođaja preko MPO-a te po 25 posto više djece i trudnoća.

Vladajuće je prozvao da su svoj zakon na loš rezultat osudili već u startu, jer su kod donošenja ovogodišnjega državnog proračuna smanjili izdvajanja za MPO za deset milijuna kuna

Reagirajući na Milinovićev istup, ministar zdravlja Rajko Ostojić zaprepašćujućim je ocijenio da zakon koji želi pomoći svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan izaziva tolike podjele.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je točno da zakon želi pomoći svakom šestom paru, ali da razlog podjela nije ta želja, već činjenica da zakon dopušta da se postupcima MPO-a mogu podvrgnuti i pripadnici ispospolnih zajednica.

Protivi se i mogućnosti zamrzavanja zametaka kao živih bića "čija je sudbina smrt u najvećem broju slučajeva ili, ne daj Bože, eksperimentiranje i trgovina".

Burić je naglasio kako je osnovni razlog HDSSB-ova protivljenja zakonu vezan uz pitanje kada počinje ljudski život, te da im je stoga neprihvatljivo zamrzavanje zametaka kao živih bića.

Ustvrdio je kako i liječnici Hipokratovom zakletvom prisežu da će štititi ljudski život od njegova začetka.

U tom smislu, istaknuo je Burić, zakon ne bi smio dopustiti da se od 12 jajnih stanica oplodi i dobije 12 zametaka, od kojih se samo dva do tri mogu koristiti za MPO, a ostalih 10 ili 9 mogu se zamrznuti, pa i koristiti za istraživanja.

Vladajući klubovi su, pak, poduprli zakon i stav Vlade kako je riječ o medicinskom zakonu koji želi pomoći liječenje neplodnosti, pa je Biljana Borzan (SDP) naglasila kako zakon jamči primjenu najsuvremenijih metoda liječenja i dijagnostike.

Istaknula je i da zakon štiti pravo izbora jer se tiče samo onih koji se liječe od neplodnosti, a nije protiv onih koji mogu dobiti dijete prirodnim putem.

"Ljudima se daje izbor, to je i svrha demokracije", poručila je Borzan, najavivši amandman SDP-a po kojemu se u postupke MPO-a, kojih bi se nad ženom moglo provesti najviše šest na teret HZZO-a, ne bi ubrajali oni koji su provedeni po postojećem zakonu.

Sonja Koenig (HNS) kazala je kako je temelj zakona davanje šansu neplodnima da postanu roditelji te istaknula kako zakon nikoga na ništa ne tjera niti prisiljava, nego svima omogućuje da u skladu sa svojim svjetonazorom odluče želi li koristiti prednosti zakona.

Naglasila je kako se zakonom ispravlja nepravda iz važećeg zakona, kojom su postupci MPO-a onemogućeni ženama koje ne žive u bračnoj zajednici, ali je i predloženi zakon u tom smislu nazvala korakom unatrag jer to pravo ne daje i ženama koje žive u istospolnim zajednicama.

HNS-ovac Igor Kolman je jučerašnju HDZ-ovu usporedbu predloženom zakona sa stratištima u Jasenovcu i Bleiburgu nazvao uvredom svima onima koji žele postati roditelji te istaknuo da zakon nije pitanje ideologije ni crkve, već države koja donosi svjetovne zakone.

I Damir Kajin (IDS) naglasio je kako nitko ne smije "dječicu iz epruvete" uspoređivati s Jasenovcem i Bleiburgom, također ističući da Hrvatski sabor donosi svjetovne, a ne crkvene zakone.

"Da su biskupi prije dvije tisuće godina imali priliku odlučivati oni bi spriječili rođenje sina Božjega", rekao je Kajin, koji, ipak, podupire stav Crkve za raspisivanje referenduma oko Zakona o MPO-u, uvjeren da bi građani, kada bi im se objasnio sadržaj zakona, na referendumu većinom bili za njegovo donošenje.

Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista kazala kako je predloženi zakon bolji od postojećeg, jer, istaknula je, štiti pravo svakoga da postane roditelj.

Upozorila je, ipak, da bi odredba po kojoj djeca rođena nekom od metoda MPO-a imaju pravo znati identitet svog biološkog roditelja može drastično smanjiti broj donatora.

Milorad Pupovac (Klub SDSS) kazao je kako se više brige vodi o onima koji bi se tek trebali roditi, nego o živućima. Ustvrdio je da postoji mogućnost manipulacije jajnim stanicama, ali da je ona daleko manja nego atomskim oružjem, ali da za oboje treba imati uređen sustav. Kad je privatni interes u pitanju onda je opasnost manipulacije najveća, kao i u ime nacije i ideologije, što je napravilo daleko više zla od mogućnosti o kojoj danas raspravljamo, rekao je Pupovac.

(Hina)
Foto: Admir Buljubašić / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor-172977 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=485720e3e17647a6285c7010efab6a4344b74ebc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ostoji%C4%87%3A+Neplodnost+je+bolest%3B+Stier%3A+Name%C4%87e+se+jedan+svjetonazor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor-172977 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostojic-neplodnost-je-bolest-stier-namece-se-jedan-svjetonazor-172977 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Ostojić: Neplodnost je bolest; Stier: Nameće se jedan svjetonazor

Piše PSD.
11. srpnja 2012. - 19:46
Neplodnost je bolest, a ovaj zakon omogućuje njezino liječenje, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO).

"Neplodnost je dijagnoza, bolest koju tako tretira Svjetska zdravstvena organizacija. Ovaj zakon omogućuje liječenje te bolesti, to je medicinski zakon koji ništa ne nameće nego uređuje područje koje godinama nije bilo uređeno", rekao je Ostojić.

Zastupnike je pozvao da kada raspravljaju, podnose amandmane i glasuju o tom zakonu vode računa o svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan, koji prolazi kroz teške i mučne postupke MPO-a od kojih ne završava svaki sretno, odnosno plačem rođenog djeteta.

Ministrovo uvodno izlaganje izazvalo je reakcije HDZ-ovih...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:14