stdClass Object ( [id] => 143504 [title] => OPTUŽNICE IZ BEOGRADA Šeks: Oživljavanje lešine Jugoslavije; Glavaš: Počašćen sam! [alias] => optuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Hrvatske Ivana Vekića zbog genocida i ratnog zločina nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koju je ovaj u utorak preuzeo na Županijskom sudu u Osijeku te o tome u srijedu izvijestio javnost.

Vekić je u ovom slučaju drugooptuženi, a osim njega tu su i prvooptuženi Vladimir Šeks, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep te još 40 hrvatskih branitelja s vukovarskog područja, no nije poznato jesu li oni podigli svoje optužnice.

Vekića je u utorak poslijepodne u obiteljskoj kući posjetio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji mu je ponudio pravnu pomoć.

- Ministar mi je obećao pomoć u okviru zakona i ja sam na tome zahvalan, no mene ta optužnica ne zabrinjava osobno, koliko me brine činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu. Meni država nudi pomoć, ali ona mora učiniti nešto više. Mora Srbiji u oči reći: „Ovo možete baciti!“, a ne Tadića i njegovu svitu gostiti i častiti po Brijunima, pa čak i u Vukovaru. Oni svoje ciljeve u optuživanju, čak i presuđivanju Hrvatske za ratne zločine postižu. Ova optužnica je praktički prepisana iz optužnice Vojnog tužiteljstva iz 1992. godine, samo što je izbačena oružana pobuna, jer je za nju nastupila zastara - rekao je Vekić, koji je pozvao sve branitelje koji se nalaze na tom popisu, ali i nekim drugim popisima, a kojih kako kaže ima, da ne napuštaju Hrvatsku.

- Ovo je vrlo aktualno, to je živi proces i nitko od nas, ako je iole pametan, ne bi trebao napuštati Hrvatsku dok se proces ne završi, jer je ova optužnica, siguran sam, dostavljena i drugim državama, odnosno njihovim diplomatskim predstavništvima. Ovo je optužnica protiv Hrvatske i zbog ovoga ćemo izgubiti i na diplomatskom polju - rekao je Vekić, dodavši da je optužnica napisana na ćirilici, pa se i on kada ju je zaprimao potpisao na ćirilici, a obaviješten je i da je dobio odvjetnika po službenoj dužnosti.

- Terete nas da smo kao čelnici HDZ-a poticali ljude na genocid i ratni zločin prema Srbima s ciljem da ih sve istjeramo iz Hrvatske. Konkretno se navode i imena 13 ubijenih srpskih civila te 6 neidentificiranih osoba - dodao je Vekić, kazavši i kako ta optužnica ima veze s njegovim saslušanjem u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu prije nekoliko mjeseci..

- To je samo dokaz da naše pravosuđe sve zna o tim optužnicama, a do sada nisu ništa poduzeli protiv toga. Ja se optužnice ne bojim, a poručujem i da se nećemo dati hapsiti, čak ni hrvatskoj policiji - istaknuo je Vekić, kazavši na kraju da ne zna jesu li ostali s popisa podigli optužnicu s obzirom da su na njoj stare adrese, pa se tako primjerice za Šeksa i Glavaša navodi da žive na istoj adresi - Slavonska 10 u Osijeku, što je adresa Glavaševe roditeljske kuće.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osuđuje optužnice

  - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije osuđuje podizanje optužnice Vijeća za ratne zločine suda u Beogradu kojom se za kaznena djela ratnog zločina i genocida navodno terete Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš, te veći broj hrvatskih branitelja. Ukoliko je istinita informacija da se ta optužnica temelji na ranije napisanoj optužnici vojnog tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države iz 1992. godine, takvu praksu ocjenjujemo potpuno neprihvatljivom, stoji u priopćenju.

Neosporiva je činjenica da je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila žrtvom miloševićevske velikosrpske agresije, provođene uz svesrdnu pomoć tzv. JNA kao i da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. Upravo zato reaktiviranje optužnica Jugovojske podignutih prije skoro 20 godina protiv legitimnih organizatora i sudionika hrvatske obrane danas predstavlja isključivo pokušaj relativizacije povijesnih činjenica i izjednačavanja žrtve i agresora, što je u slobodnom, demokratskom svijetu nedopustivo.

Također, držimo neprihvatljivom praksu po kojoj si pravosudna tijela Srbije uzimaju za pravo provođenje postupaka i podizanje optužnica protiv hrvatskih državljana za djela koja su eventualno počinjena tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske. Svi ti postupci moraju biti u isključivoj nadležnosti hrvatskog pravosuđa, stoji u priopćenju.


Glavaš: Počašćen sam optužnicom, a Šeksa pozivam da ode u Beograd i dokaže svoju nevinost


Branimir Glavaš
, koji u Mostaru služi kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina u Osijeku 1991. i 1992. godine, oglasio se izjavom vezano za optužnicu koju je za genocid i ratni zločin protiv njega, Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i još 40 vukovarskih branitelja podigao sud u Beogradu. Glavaš se doduše u izjavi bavi uglavnom svojim bivšim prijateljem Šeksom.

„Izuzetno sam počašćen ovom srpskom optužnicom. S obzirom da su mene, Šeks i njegove kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi oni montirali pred hrvatskim Sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visoko moralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna,“ stoji u Glavaševoj izjavi koju je pročitao HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić.

Burić je pak prozvao kompletan hrvatski državni vrh kazavši da su ove optužnice „rezultat izdajničke, podaničke i samoubilačke politike Vlade i predsjednika države.“

- Preduvjet za ove optužnice bila je presuda Glavašu u Hrvatskoj, a jedina razlika između srpske optužnice i hrvatske presude je u tome što je jedna pisana na ćirilici, a druga na latinici. Hrvatsko sudstvo je ekspozitura srpskog sudstva, a oba su ekspoziture Suda u Haagu - rekao je Burić.

N. Patković


Šeks: Bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija'

'Ne kanim davati legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rješenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA', odgovorio je Vladimir Šeks na optužnice, a prenosi Dnevnik.hr.

Radi se, kaže, o istoj optužnici od 10. kolovoza 1992. kada je dobio primjerak rješenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanje pritvora. 'Ja sam bio prvooptuženi, drugooptuženi je bio Ivan Vekić, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep'.

Nakon 20 godina Viši sud u Beogradu traži od hrvatskog pravosuđa da se njima uruče optužnice od Vojnog tužilaštva JNA, samo malo izmijenjene.


Davor Pongračić / CROPIX
'JNA je bila zločinačka vojska, zločinačka organizacija, njezin vrh je zločinački. Nažalost, nisu odgovarali jer Haaški sud nisu interesirali veliki ratni zločinci poput Kadijevića, Hadžića i svih ostalih. I sad se događa nevjerojatan obrat - pravosudna tijela Srbije prihvaćaju i preuzimaju optužnice tih zločinačkih sudova JNA, Vojnih tužilaštava', kazao je Šeks te dodao kako se sada poraz JNA i Srbije želi pretvoriti u poraz pobjednika.

Izuzetno sam počašćen ovom optužnicom. Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna, kaže Branimir Glavaš

'Ne ljuti me to, niti me iznenađuje, samo me zabrinjava. Ne brinem se ja za svoju osobnu sigurnost niti u neki mogući ishod. To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija', jedna propala politika odavno pobijeđena', kazao je Šeks.

dnevnik.hr

Nikola Patković
arhiv cropix

Potpora HSP-a

Vekiću je potporu došao dati i predsjednik HSP-a Daniel Srb, koji je još jednom pozvao vlast da sve branitelje koji se nalaze na popisima srpskog tužiteljstva obavijeste o tome kako bi se izbjegla uhićenja poput onoga Tihomira Purde.

Milanović: Vrijeme je da i mi i Srbija podvučemo crtu i krenemo raditi pravi posao

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Varaždinu je, gdje je s kolegama iz „kukuriku“ koalicije predstavio njihov gospodarski program, komentirao i optužnicu koju je Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša.

- Mislim da ćemo u jednom trenutku i mi i Srbija morati podvući crtu i početi raditi pravi posao. Mi smo tu na čistu sa sobom. Mislim da nam je jasno što se događalo prije 20 godina. Nikog nećemo tjerati da prihvati naš svjetonazor niti mu utjerivati naš svjetonazor ali u jednom trenutku moramo reći s obje strane da je dosta. Hrvatska je na pragu toga da počne raditi pravi posao od kojeg će naši građani i naše tvrtke imati koristi. To se odnosi na sve susjedne zemlje pa tako i na Srbiju - naglasio je Milanović.

Milanović je komentirao i aktualna događanja u Sloveniji, odnosno pad Vlade Boruta Pahora, izrazivši uvjerenje da promjena vlasti u susjednoj zemlji neće usporiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Vjerujem da je vladavina prava u Sloveniji vrijednost kao i u Hrvatskoj. Stvari su definirane, pristupni ugovor s Europskom unijom je pred potpisivanjem i vjerujem da nije bitno tko je na vlasti u Sloveniji. Vjerujem da će se Slovenija držati onog što je dogovoreno, da će se držati međunarodnopravnih odnosa, neovisno o tome tko je na vlasti - naglasio je Milanović.

Luka Špac

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-09-21 12:13:19 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-09-22 14:20:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-09-21 19:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6522 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/09/22/AAA/seks_izjava4-210911.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14858526 Threads: 1 Questions: 3136744766 Slow queries: 6988629 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234704407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/optuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam-143504 [printLink] => /vijesti/hrvatska/optuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam-143504?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208386 [name] => ivanvekić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanvekic [link] => /tag/ivanvekic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226200 [name] => tomislavmerčep [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavmercep [link] => /tag/tomislavmercep ) [2] => stdClass Object ( [id] => 230602 [name] => branimirglavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimirglavas [link] => /tag/branimirglavas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233786 [name] => vladimiršeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimirseks [link] => /tag/vladimirseks ) [4] => stdClass Object ( [id] => 131000 [name] => beogradoptužnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => beogradoptuznice [link] => /tag/beogradoptuznice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => OPTUŽNICE IZ BEOGRADA Šeks: Oživljavanje lešine Jugoslavije; Glavaš: Počašćen sam! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-33-01-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/22/AAA/seks_izjava4-210911.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/22/AAA/seks_izjava4-210911.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Hrvatske Ivana Vekića zbog genocida i ratnog zločina nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koju je ovaj u utorak preuzeo na Županijskom sudu u Osijeku te o tome u srijedu izvijestio javnost.

Vekić je u ovom slučaju drugooptuženi, a osim njega tu su i prvooptuženi Vladimir Šeks, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep te još 40 hrvatskih branitelja s vukovarskog područja, no nije poznato jesu li oni podigli svoje optužnice.

Vekića je u utorak poslijepodne u obiteljskoj kući posjetio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji mu je ponudio pravnu pomoć.

- Ministar mi je obećao pomoć u okviru zakona i ja sam na tome zahvalan, no mene ta optužnica ne zabrinjava osobno, koliko me brine činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu. Meni država nudi pomoć, ali ona mora učiniti nešto više. Mora Srbiji u oči reći: „Ovo možete baciti!“, a ne Tadića i njegovu svitu gostiti i častiti po Brijunima, pa čak i u Vukovaru. Oni svoje ciljeve u optuživanju, čak i presuđivanju Hrvatske za ratne zločine postižu. Ova optužnica je praktički prepisana iz optužnice Vojnog tužiteljstva iz 1992. godine, samo što je izbačena oružana pobuna, jer je za nju nastupila zastara - rekao je Vekić, koji je pozvao sve branitelje koji se nalaze na tom popisu, ali i nekim drugim popisima, a kojih kako kaže ima, da ne napuštaju Hrvatsku.

- Ovo je vrlo aktualno, to je živi proces i nitko od nas, ako je iole pametan, ne bi trebao napuštati Hrvatsku dok se proces ne završi, jer je ova optužnica, siguran sam, dostavljena i drugim državama, odnosno njihovim diplomatskim predstavništvima. Ovo je optužnica protiv Hrvatske i zbog ovoga ćemo izgubiti i na diplomatskom polju - rekao je Vekić, dodavši da je optužnica napisana na ćirilici, pa se i on kada ju je zaprimao potpisao na ćirilici, a obaviješten je i da je dobio odvjetnika po službenoj dužnosti.

- Terete nas da smo kao čelnici HDZ-a poticali ljude na genocid i ratni zločin prema Srbima s ciljem da ih sve istjeramo iz Hrvatske. Konkretno se navode i imena 13 ubijenih srpskih civila te 6 neidentificiranih osoba - dodao je Vekić, kazavši i kako ta optužnica ima veze s njegovim saslušanjem u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu prije nekoliko mjeseci..

- To je samo dokaz da naše pravosuđe sve zna o tim optužnicama, a do sada nisu ništa poduzeli protiv toga. Ja se optužnice ne bojim, a poručujem i da se nećemo dati hapsiti, čak ni hrvatskoj policiji - istaknuo je Vekić, kazavši na kraju da ne zna jesu li ostali s popisa podigli optužnicu s obzirom da su na njoj stare adrese, pa se tako primjerice za Šeksa i Glavaša navodi da žive na istoj adresi - Slavonska 10 u Osijeku, što je adresa Glavaševe roditeljske kuće.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osuđuje optužnice

  - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije osuđuje podizanje optužnice Vijeća za ratne zločine suda u Beogradu kojom se za kaznena djela ratnog zločina i genocida navodno terete Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš, te veći broj hrvatskih branitelja. Ukoliko je istinita informacija da se ta optužnica temelji na ranije napisanoj optužnici vojnog tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države iz 1992. godine, takvu praksu ocjenjujemo potpuno neprihvatljivom, stoji u priopćenju.

Neosporiva je činjenica da je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila žrtvom miloševićevske velikosrpske agresije, provođene uz svesrdnu pomoć tzv. JNA kao i da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. Upravo zato reaktiviranje optužnica Jugovojske podignutih prije skoro 20 godina protiv legitimnih organizatora i sudionika hrvatske obrane danas predstavlja isključivo pokušaj relativizacije povijesnih činjenica i izjednačavanja žrtve i agresora, što je u slobodnom, demokratskom svijetu nedopustivo.

Također, držimo neprihvatljivom praksu po kojoj si pravosudna tijela Srbije uzimaju za pravo provođenje postupaka i podizanje optužnica protiv hrvatskih državljana za djela koja su eventualno počinjena tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske. Svi ti postupci moraju biti u isključivoj nadležnosti hrvatskog pravosuđa, stoji u priopćenju.


Glavaš: Počašćen sam optužnicom, a Šeksa pozivam da ode u Beograd i dokaže svoju nevinost


Branimir Glavaš
, koji u Mostaru služi kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina u Osijeku 1991. i 1992. godine, oglasio se izjavom vezano za optužnicu koju je za genocid i ratni zločin protiv njega, Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i još 40 vukovarskih branitelja podigao sud u Beogradu. Glavaš se doduše u izjavi bavi uglavnom svojim bivšim prijateljem Šeksom.

„Izuzetno sam počašćen ovom srpskom optužnicom. S obzirom da su mene, Šeks i njegove kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi oni montirali pred hrvatskim Sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visoko moralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna,“ stoji u Glavaševoj izjavi koju je pročitao HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić.

Burić je pak prozvao kompletan hrvatski državni vrh kazavši da su ove optužnice „rezultat izdajničke, podaničke i samoubilačke politike Vlade i predsjednika države.“

- Preduvjet za ove optužnice bila je presuda Glavašu u Hrvatskoj, a jedina razlika između srpske optužnice i hrvatske presude je u tome što je jedna pisana na ćirilici, a druga na latinici. Hrvatsko sudstvo je ekspozitura srpskog sudstva, a oba su ekspoziture Suda u Haagu - rekao je Burić.

N. Patković


Šeks: Bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija'

'Ne kanim davati legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rješenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA', odgovorio je Vladimir Šeks na optužnice, a prenosi Dnevnik.hr.

Radi se, kaže, o istoj optužnici od 10. kolovoza 1992. kada je dobio primjerak rješenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanje pritvora. 'Ja sam bio prvooptuženi, drugooptuženi je bio Ivan Vekić, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep'.

Nakon 20 godina Viši sud u Beogradu traži od hrvatskog pravosuđa da se njima uruče optužnice od Vojnog tužilaštva JNA, samo malo izmijenjene.


Davor Pongračić / CROPIX
'JNA je bila zločinačka vojska, zločinačka organizacija, njezin vrh je zločinački. Nažalost, nisu odgovarali jer Haaški sud nisu interesirali veliki ratni zločinci poput Kadijevića, Hadžića i svih ostalih. I sad se događa nevjerojatan obrat - pravosudna tijela Srbije prihvaćaju i preuzimaju optužnice tih zločinačkih sudova JNA, Vojnih tužilaštava', kazao je Šeks te dodao kako se sada poraz JNA i Srbije želi pretvoriti u poraz pobjednika.

Izuzetno sam počašćen ovom optužnicom. Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna, kaže Branimir Glavaš

'Ne ljuti me to, niti me iznenađuje, samo me zabrinjava. Ne brinem se ja za svoju osobnu sigurnost niti u neki mogući ishod. To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija', jedna propala politika odavno pobijeđena', kazao je Šeks.

dnevnik.hr

Nikola Patković
arhiv cropix

Potpora HSP-a

Vekiću je potporu došao dati i predsjednik HSP-a Daniel Srb, koji je još jednom pozvao vlast da sve branitelje koji se nalaze na popisima srpskog tužiteljstva obavijeste o tome kako bi se izbjegla uhićenja poput onoga Tihomira Purde.

Milanović: Vrijeme je da i mi i Srbija podvučemo crtu i krenemo raditi pravi posao

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Varaždinu je, gdje je s kolegama iz „kukuriku“ koalicije predstavio njihov gospodarski program, komentirao i optužnicu koju je Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša.

- Mislim da ćemo u jednom trenutku i mi i Srbija morati podvući crtu i početi raditi pravi posao. Mi smo tu na čistu sa sobom. Mislim da nam je jasno što se događalo prije 20 godina. Nikog nećemo tjerati da prihvati naš svjetonazor niti mu utjerivati naš svjetonazor ali u jednom trenutku moramo reći s obje strane da je dosta. Hrvatska je na pragu toga da počne raditi pravi posao od kojeg će naši građani i naše tvrtke imati koristi. To se odnosi na sve susjedne zemlje pa tako i na Srbiju - naglasio je Milanović.

Milanović je komentirao i aktualna događanja u Sloveniji, odnosno pad Vlade Boruta Pahora, izrazivši uvjerenje da promjena vlasti u susjednoj zemlji neće usporiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Vjerujem da je vladavina prava u Sloveniji vrijednost kao i u Hrvatskoj. Stvari su definirane, pristupni ugovor s Europskom unijom je pred potpisivanjem i vjerujem da nije bitno tko je na vlasti u Sloveniji. Vjerujem da će se Slovenija držati onog što je dogovoreno, da će se držati međunarodnopravnih odnosa, neovisno o tome tko je na vlasti - naglasio je Milanović.

Luka Špac

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/optuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam-143504 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d332567da0d888fa8e129d2e2c24016bee65745 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=OPTU%C5%BDNICE+IZ+BEOGRADA+%C5%A0eks%3A+O%C5%BEivljavanje+le%C5%A1ine+Jugoslavije%3B+Glava%C5%A1%3A+Po%C4%8Da%C5%A1%C4%87en+sam%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foptuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam-143504 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foptuznice-iz-beograda-seks-ozivljavanje-lesine-jugoslavije-glavas-pocascen-sam-143504 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

OPTUŽNICE IZ BEOGRADA Šeks: Oživljavanje lešine Jugoslavije; Glavaš: Počašćen sam!

Piše PSD.
21. rujna 2011. - 21:26

Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Hrvatske Ivana Vekića zbog genocida i ratnog zločina nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koju je ovaj u utorak preuzeo na Županijskom sudu u Osijeku te o tome u srijedu izvijestio javnost.

Vekić je u ovom slučaju drugooptuženi, a osim njega tu su i prvooptuženi Vladimir Šeks, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep te još 40 hrvatskih branitelja s vukovarskog područja, no nije poznato jesu li oni podigli svoje optužnice.

Vekića je u utorak poslijepodne u obiteljskoj kući posjetio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji mu je ponudio pravnu pomoć.

- Ministar mi je obećao pomoć u okviru zakona i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:33