stdClass Object ( [id] => 207829 [title] => Odvjetnik Damir Primorac: ZKP će se morati mijenjati jer grubo zakida okrivljenike [alias] => odvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Kad su se u pravosudnu mrežu zaplele “krupne ribe”, poput bivšeg premijera Ive Sanadera i potpredsjednika mu Polančeca, mnogi su za to zasluge pripisali novom Zakonu o kaznenom postupku. Tvrdilo se da se tim Zakonom odriješilo ruke državnim odvjetnicima kad je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela, a što im je omogućilo veću efikasnost u borbi protiv nezakonitosti od strane najmoćnijih pojedinaca ili grupa. No, nije to bio ni prvi put da se Zakon o kaznenom postupku izlagao promjenama.

U proteklih petnaestak godina sedam puta ga se mijenjalo, a 2008. donesen je potpuno novi ZKP kojeg se na sva usta hvalilo. Međutim, kako tvrdi dr. sc. Damir Primorac, docent na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, odvjetnik i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske, ni današnji ZKP nije bez mana, a skoro će doživjeti i nove izmjene na kojima već radi tim stručnjaka koje je okupio ministar pravosuđa.

- Apsurdno je da je upravo taj Zakon iz 2008., za koji se tvrdilo da je najbolji do sada, ubrzo pokazao nedostatke, i to prije nego što je i stupio na snagu, pa se mijenjao u oko 120 članaka. Nakon toga, taj Zakon mijenjan je još četiri puta, a od toga posebno treba naglasiti odluku Ustavnog suda iz 2102. godine koji je ukinuo brojne odredbe novog Zakona o kaznenom postupku. Očito je da ni ubrzano donošenje zakona ili njegove česte izmjene nisu pravi put u rješavanju problema, posebno kada se uzme u obzir da je kazneni postupak iznimno kompleksna i osjetljiva materija. Upravo je taj novi ZKP iz 2008. godine unio najviše prijepora s obzirom da je uveden sasvim novi koncept kaznenog postupka – kaže dr. Primorac i dodaje da je zaista novim Zakonom znatno ojačana uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku koji sada ima dvostruku ulogu - provodi istragu i podiže optužnicu - dok sudac istrage odlučuje o zahvatima u temeljna prava i slobode građana, kao što su odluke o istražnom zatvoru, jamstvima...

- Takvo jačanje uloge državnog odvjetnika u prethodnom postupku prije svega se pravdalo činjenicom da državni odvjetnik nije imao onu ulogu koju je trebao imati radi učinkovitijeg kaznenog progona te je upravo zbog toga trebalo donijeti novi Zakon o kaznenom postupku koji je omogućio vođenje velikih kaznenih postupaka antikorupcijskog sadržaja. Iako je javnost uvjerena da je upravo novi ZKP, a sukladno tome i Državno odvjetništvo, zaslužan za mnoge pokrenute kaznene postupke, mišljenja sam kako takav zaključaj nije opravdan budući da je Hrvatska i prije 2008. godine imala Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela...

Dakle, postojala je široka lepeza zakona, tako da nije opravdano tvrditi da je za pokretanje tih postupaka jedino zaslužan novi Zakon o kaznenom postupku, odnosno Državno odvjetništvo, nego zaslugu u tome treba tražiti u političkoj volji da se napokon krene u kazneni progon protiv svih počinitelja kaznenih djela, te u pritisku EU-a, budući da je Hrvatska u to vrijeme imala pregovarački status i morala je užurbano i kvalitetno raditi na učinkovitosti pravosuđa – veli Primorac, koji je za mijenjanje Zakona o kaznenom postupku zato jer smatra da je manjkav kad su u pitanju prava okrivljenika u kaznenom postupku.

- Ovim zakonom nije u potpunosti izjednačen položaj stranaka u državnoodvjetničkoj istrazi, tzv. jednakost oružja, što znači da je okrivljeniku, odnosno branitelju, već od najranijeg stadija postupka potrebno osigurati aktivno sudjelovanje u tom postupku. Najočitiji primjer tome je što novim Zakonom o kaznenom postupku nije propisana mogućnost izjavljivanja pravnog lijeka protiv naloga o provođenju istrage koji donosi državni odvjetnik. Ako je ta mogućnost bila propisana prijašnjim Zakonom kada je rješenje o provođenju istrage donosio istražni sudac, koji je nezainteresiran za ishod kaznenog postupka, ne vidim razlog zbog čega Zakonom ne bi bila propisana mogućnost da se i protiv naloga državnog odvjetnika o provođenju istrage dopusti žalba o kojoj će odlučivati neovisno sudsko tijelo, sudac istrage, odnosno sudsko vijeće. Ako je cilj zakonodavaca bio kazneni postupak učiniti jednostavnijim, bržim i ekonomičnijim, onda mu je jednako tako trebao biti cilj zadržati ili poboljšati zaštitu osumnjičenika, a ne je uskraćivati – upozorava Primorac.

Veliki nedostatak

Kao netko tko je u ulozi suca bio 12 godina, a danas radi kao odvjetnik i sveučilišni profesor, Primorac smatra da je iz svih kutova sagledao Zakon o kaznenom postupku i dobro uočio njegove manjkavosti. SEnD Ne vidim razlog zbog čega novim Zakonom o kaznenom postupku nije propisana mogućnost da prigodom dokaznih radnji glede ispitivanja svjedoka, sudskih vještaka i drugih koje provodi državni odvjetnik, mogu biti nazočni i okrivljenik, odnosno njegov branitelj. Držim da je i to veliki nedostatak koji bi žurno trebalo izmijeniti, posebno kada se uzme u obzir da se u toj fazi postupka prikupljaju dokazi na kojima se može temeljiti sudska odluka. Smatram kako bi trebalo prihvatiti načelo iz talijanskog Zakona o kaznenom postupku prema kojemu se izričito zabranjuje čitanje zapisnika izjava koje je svjedok dao državnom odvjetniku, osim ako takve izjave nisu dane uz prisutnost osumnjičenika, odnosno njegova branitelja. Ako bi došlo do izmjena u tom dijelu, mišljenja sam da bi na taj način dokazi koji su prikupljeni u prethodnom postupku imali puno jaču dokaznu snagu te ne bi dolazilo do učestalih primjedbi na rad državnog odvjetnika u stadiju prikupljanju dokaza.

ZKP propisuje kako se istraga mora provesti samo za ona kaznena djela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora te ako je riječ o osumnjičeniku koji je djelo počinio u stanju neubrojivosti. U svim ostalim slučajevima ne provodi se istraga, nego poduzimaju samo tzv. dokazne radnje. Kada se uzme u obzir da je upravo najveći broj predmeta u kojima se ne provodi istraga, već samo dokazne radnje, te da Zakon o kaznenom postupku rokovima nije ograničio koliko te dokazne radnje mogu najdulje trajati, i to je veliki propust zakonodavca jer je nužno te rokove propisati i ograničiti duljinu trajanja tih radnji. U praksi se događa da se dokazne radnje provode i po nekoliko godina, a da nikakva odluka o predmetu nije donesena, podignuta optužnica ili odbačena kaznena prijava. To nije dobro jer osumnjičenik treba u razumnom roku biti upoznat što je s njegovim predmetom, dok, s druge strane, svako dugotrajno postupanje državnog odvjetnika koje za to nema opravdanje može ukazivati i na određenu sumnju javnosti glede državnog odvjetništva kada su u pitanju takvi predmeti – kaže Primorac.

Hibridni zakon

Prema ZKP-u, sud je na raspravi ograničen mogućnošću izvođenja dokaza po službenoj dužnosti, osim ako je riječ o dokazima koji upućuju na sumnju o postojanju krivnje ili o dokazima o kojima ovisi odluka o kaznenopravnoj sankciji, dok je u svemu ostalom vezan dokaznim prijedlozima stranaka.

- To nije dobro rješenje te bi sudu obvezatno trebalo omogućiti istraživanje istine o činjenicama, dopustiti mu izvođenje dokaza radi utvrđivanja odlučnih činjenica. I ovdje je riječ o tzv. hibridnom dijelu zakona koji nigdje u komparativnim pravima nije zabilježen, a da je neprihvatljiv i nedovoljno kvalitetan, ponajprije je vidljivo iz prakse. Sudu na raspravi treba vratiti tzv. istražnu lili inkvizitornu maksimu te mu dopustiti, kao i prije, da istražuje istinu o činjenicama u kaznenom postupku. Ne želim tvrditi da Državno odvjetništvo radi nezakonito, ali su moguće zloporabe, posebno kada jedno te isto tijelo provodi istragu i podiže optužnicu, a mehanizam kontrole rada toga tijela prema Zakonu o kaznenom postupku nije dovoljan da bi se moglo reći kako su apsolutno zaštićena prava okrivljenika u kaznenom postupku, odnosno da su izjednačena prava tužitelja i okrivljenika u kaznenom postupku.

SAŠA LJUBIČIĆ


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U praksi se događa da se dokazne radnje provode i po nekoliko godina, a da nikakva odluka nije donesena - kaže odvjetnik Damir Primorac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘slijepa’ pravda   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-29 12:29:41 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-29 22:44:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-29 23:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6265 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/29/Novosti/PRIMORAC3-200707.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38118456 Threads: 3 Questions: 7081240262 Slow queries: 3296778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607927476 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/odvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike-207829 [printLink] => /vijesti/hrvatska/odvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike-207829?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224573 [name] => damirprimorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirprimorac [link] => /tag/damirprimorac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 374022 [name] => pravosuđe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravosude [link] => /tag/pravosude ) [2] => stdClass Object ( [id] => 185901 [name] => zkp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zkp [link] => /tag/zkp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 179642 [name] => kaznenizakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaznenizakon [link] => /tag/kaznenizakon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U praksi se događa da se dokazne radnje provode i po nekoliko godina, a da nikakva odluka nije donesena - kaže odvjetnik Damir Primorac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘slijepa’ pravda   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odvjetnik Damir Primorac: ZKP će se morati mijenjati jer grubo zakida okrivljenike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-15-59-35-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/29/Novosti/PRIMORAC3-200707.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/29/Novosti/PRIMORAC3-200707.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Kad su se u pravosudnu mrežu zaplele “krupne ribe”, poput bivšeg premijera Ive Sanadera i potpredsjednika mu Polančeca, mnogi su za to zasluge pripisali novom Zakonu o kaznenom postupku. Tvrdilo se da se tim Zakonom odriješilo ruke državnim odvjetnicima kad je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela, a što im je omogućilo veću efikasnost u borbi protiv nezakonitosti od strane najmoćnijih pojedinaca ili grupa. No, nije to bio ni prvi put da se Zakon o kaznenom postupku izlagao promjenama.

U proteklih petnaestak godina sedam puta ga se mijenjalo, a 2008. donesen je potpuno novi ZKP kojeg se na sva usta hvalilo. Međutim, kako tvrdi dr. sc. Damir Primorac, docent na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, odvjetnik i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske, ni današnji ZKP nije bez mana, a skoro će doživjeti i nove izmjene na kojima već radi tim stručnjaka koje je okupio ministar pravosuđa.

- Apsurdno je da je upravo taj Zakon iz 2008., za koji se tvrdilo da je najbolji do sada, ubrzo pokazao nedostatke, i to prije nego što je i stupio na snagu, pa se mijenjao u oko 120 članaka. Nakon toga, taj Zakon mijenjan je još četiri puta, a od toga posebno treba naglasiti odluku Ustavnog suda iz 2102. godine koji je ukinuo brojne odredbe novog Zakona o kaznenom postupku. Očito je da ni ubrzano donošenje zakona ili njegove česte izmjene nisu pravi put u rješavanju problema, posebno kada se uzme u obzir da je kazneni postupak iznimno kompleksna i osjetljiva materija. Upravo je taj novi ZKP iz 2008. godine unio najviše prijepora s obzirom da je uveden sasvim novi koncept kaznenog postupka – kaže dr. Primorac i dodaje da je zaista novim Zakonom znatno ojačana uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku koji sada ima dvostruku ulogu - provodi istragu i podiže optužnicu - dok sudac istrage odlučuje o zahvatima u temeljna prava i slobode građana, kao što su odluke o istražnom zatvoru, jamstvima...

- Takvo jačanje uloge državnog odvjetnika u prethodnom postupku prije svega se pravdalo činjenicom da državni odvjetnik nije imao onu ulogu koju je trebao imati radi učinkovitijeg kaznenog progona te je upravo zbog toga trebalo donijeti novi Zakon o kaznenom postupku koji je omogućio vođenje velikih kaznenih postupaka antikorupcijskog sadržaja. Iako je javnost uvjerena da je upravo novi ZKP, a sukladno tome i Državno odvjetništvo, zaslužan za mnoge pokrenute kaznene postupke, mišljenja sam kako takav zaključaj nije opravdan budući da je Hrvatska i prije 2008. godine imala Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela...

Dakle, postojala je široka lepeza zakona, tako da nije opravdano tvrditi da je za pokretanje tih postupaka jedino zaslužan novi Zakon o kaznenom postupku, odnosno Državno odvjetništvo, nego zaslugu u tome treba tražiti u političkoj volji da se napokon krene u kazneni progon protiv svih počinitelja kaznenih djela, te u pritisku EU-a, budući da je Hrvatska u to vrijeme imala pregovarački status i morala je užurbano i kvalitetno raditi na učinkovitosti pravosuđa – veli Primorac, koji je za mijenjanje Zakona o kaznenom postupku zato jer smatra da je manjkav kad su u pitanju prava okrivljenika u kaznenom postupku.

- Ovim zakonom nije u potpunosti izjednačen položaj stranaka u državnoodvjetničkoj istrazi, tzv. jednakost oružja, što znači da je okrivljeniku, odnosno branitelju, već od najranijeg stadija postupka potrebno osigurati aktivno sudjelovanje u tom postupku. Najočitiji primjer tome je što novim Zakonom o kaznenom postupku nije propisana mogućnost izjavljivanja pravnog lijeka protiv naloga o provođenju istrage koji donosi državni odvjetnik. Ako je ta mogućnost bila propisana prijašnjim Zakonom kada je rješenje o provođenju istrage donosio istražni sudac, koji je nezainteresiran za ishod kaznenog postupka, ne vidim razlog zbog čega Zakonom ne bi bila propisana mogućnost da se i protiv naloga državnog odvjetnika o provođenju istrage dopusti žalba o kojoj će odlučivati neovisno sudsko tijelo, sudac istrage, odnosno sudsko vijeće. Ako je cilj zakonodavaca bio kazneni postupak učiniti jednostavnijim, bržim i ekonomičnijim, onda mu je jednako tako trebao biti cilj zadržati ili poboljšati zaštitu osumnjičenika, a ne je uskraćivati – upozorava Primorac.

Veliki nedostatak

Kao netko tko je u ulozi suca bio 12 godina, a danas radi kao odvjetnik i sveučilišni profesor, Primorac smatra da je iz svih kutova sagledao Zakon o kaznenom postupku i dobro uočio njegove manjkavosti. SEnD Ne vidim razlog zbog čega novim Zakonom o kaznenom postupku nije propisana mogućnost da prigodom dokaznih radnji glede ispitivanja svjedoka, sudskih vještaka i drugih koje provodi državni odvjetnik, mogu biti nazočni i okrivljenik, odnosno njegov branitelj. Držim da je i to veliki nedostatak koji bi žurno trebalo izmijeniti, posebno kada se uzme u obzir da se u toj fazi postupka prikupljaju dokazi na kojima se može temeljiti sudska odluka. Smatram kako bi trebalo prihvatiti načelo iz talijanskog Zakona o kaznenom postupku prema kojemu se izričito zabranjuje čitanje zapisnika izjava koje je svjedok dao državnom odvjetniku, osim ako takve izjave nisu dane uz prisutnost osumnjičenika, odnosno njegova branitelja. Ako bi došlo do izmjena u tom dijelu, mišljenja sam da bi na taj način dokazi koji su prikupljeni u prethodnom postupku imali puno jaču dokaznu snagu te ne bi dolazilo do učestalih primjedbi na rad državnog odvjetnika u stadiju prikupljanju dokaza.

ZKP propisuje kako se istraga mora provesti samo za ona kaznena djela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora te ako je riječ o osumnjičeniku koji je djelo počinio u stanju neubrojivosti. U svim ostalim slučajevima ne provodi se istraga, nego poduzimaju samo tzv. dokazne radnje. Kada se uzme u obzir da je upravo najveći broj predmeta u kojima se ne provodi istraga, već samo dokazne radnje, te da Zakon o kaznenom postupku rokovima nije ograničio koliko te dokazne radnje mogu najdulje trajati, i to je veliki propust zakonodavca jer je nužno te rokove propisati i ograničiti duljinu trajanja tih radnji. U praksi se događa da se dokazne radnje provode i po nekoliko godina, a da nikakva odluka o predmetu nije donesena, podignuta optužnica ili odbačena kaznena prijava. To nije dobro jer osumnjičenik treba u razumnom roku biti upoznat što je s njegovim predmetom, dok, s druge strane, svako dugotrajno postupanje državnog odvjetnika koje za to nema opravdanje može ukazivati i na određenu sumnju javnosti glede državnog odvjetništva kada su u pitanju takvi predmeti – kaže Primorac.

Hibridni zakon

Prema ZKP-u, sud je na raspravi ograničen mogućnošću izvođenja dokaza po službenoj dužnosti, osim ako je riječ o dokazima koji upućuju na sumnju o postojanju krivnje ili o dokazima o kojima ovisi odluka o kaznenopravnoj sankciji, dok je u svemu ostalom vezan dokaznim prijedlozima stranaka.

- To nije dobro rješenje te bi sudu obvezatno trebalo omogućiti istraživanje istine o činjenicama, dopustiti mu izvođenje dokaza radi utvrđivanja odlučnih činjenica. I ovdje je riječ o tzv. hibridnom dijelu zakona koji nigdje u komparativnim pravima nije zabilježen, a da je neprihvatljiv i nedovoljno kvalitetan, ponajprije je vidljivo iz prakse. Sudu na raspravi treba vratiti tzv. istražnu lili inkvizitornu maksimu te mu dopustiti, kao i prije, da istražuje istinu o činjenicama u kaznenom postupku. Ne želim tvrditi da Državno odvjetništvo radi nezakonito, ali su moguće zloporabe, posebno kada jedno te isto tijelo provodi istragu i podiže optužnicu, a mehanizam kontrole rada toga tijela prema Zakonu o kaznenom postupku nije dovoljan da bi se moglo reći kako su apsolutno zaštićena prava okrivljenika u kaznenom postupku, odnosno da su izjednačena prava tužitelja i okrivljenika u kaznenom postupku.

SAŠA LJUBIČIĆ


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/odvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike-207829 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1fc6ebb22cfe39a2355edf67179cbcd4ff24de52 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odvjetnik+Damir+Primorac%3A+ZKP+%C4%87e+se+morati+mijenjati+jer+grubo+zakida+okrivljenike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike-207829 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodvjetnik-damir-primorac-zkp-ce-se-morati-mijenjati-jer-grubo-zakida-okrivljenike-207829 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U praksi se događa da se dokazne radnje provode i po nekoliko godina, a da nikakva odluka nije donesena - kaže odvjetnik Damir Primorac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘slijepa’ pravda   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘slijepa’ pravda  

Odvjetnik Damir Primorac: ZKP će se morati mijenjati jer grubo zakida okrivljenike

Piše PSD.
30. srpnja 2013. - 01:32
Kad su se u pravosudnu mrežu zaplele “krupne ribe”, poput bivšeg premijera Ive Sanadera i potpredsjednika mu Polančeca, mnogi su za to zasluge pripisali novom Zakonu o kaznenom postupku. Tvrdilo se da se tim Zakonom odriješilo ruke državnim odvjetnicima kad je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela, a što im je omogućilo veću efikasnost u borbi protiv nezakonitosti od strane najmoćnijih pojedinaca ili grupa. No, nije to bio ni prvi put da se Zakon o kaznenom postupku izlagao promjenama.

SAŠA LJUBIČIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:59