stdClass Object ( [id] => 1065558 [title] => Odmor do 18.siječnja! Psihologinja samo za ‘Slobodnu‘ savjetuje roditelje kako s djecom u kući ‘preživjeti‘ nikad dulje zimske praznike [alias] => odmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ajme nama s njima i njima s nama. To bi ukratko bilo pojašnjenje onog što čeka roditelje i njihovu djecu pred nikad dulje zimske praznike koji započinju uoči Božića i trajat će sve do 18. siječnja.

I nije samo problem u trajanju praznika, nego i u činjenici da su sve moguće zanimacije za djecu - zabranjene. Nema sportskih aktivnosti, nikakvih organiziranih klubova, tečajeva, zabava, nema klizališta, a bogme i do skijališta će se teško.

Što napraviti da djeca barem donekle sve to vrijeme provedu na koristan i zabavan način, a da i roditelji "ne ispale na živce", pitali smo profesoricu psihologije Meri Đulu Ercegović iz Društva psihologa u Splitu, ujedno i direktoricu Kontakt centra u OTP banci.

---

image
---

Radimo više stvari zajedno

Kao roditelju prvo mi je pitanje što napraviti da "preživimo" gotovo četiri tjedna suživota. Kako korisno provesti vrijeme koje su djeca u kući s nama?

- Ova godina će nam svima biti drugačija jer mnogi već provode dosta vremena u kući i izostaje onaj dio da jedva čekamo božićne praznike kako bismo više bili doma i više se družili s obitelji. Djecu smo ove godine zbog "lockdowna", povremenih izolacija, rada od kuće i online nastave viđali puno više nego inače.

Rad od kuće za roditelje s malom djecom pokazao se jako izazovan. Kolege s Katedre za psihologiju rada i ergonomiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu proveli su istraživanje na temu socijalno-psiholoških aspekata rada od kuće i utvrđeno je da upravo dob djece s kojom ste u kući utječe na ravnotežu profesionalnog i privatnog života, a onda i na radnu uspješnost i dobrobit.

Očekivano, roditelji koji su se uz posao morali brinuti i o mlađoj djeci, s njima prolaziti online nastavu, teže su upravljali svim obvezama jer su se samo gomilale. Roditelji sa starijom djecom, koja su onda i samostalnija, "bolje su prošli".

No, iako cijela godina nikome nije bila laka, sjetimo se da je Božić vrijeme namijenjeno upravo obitelji i trebali bismo ga ispuniti onim što je svakoj obitelji drago: zajedničkim pečenjem keksa, desetim gledanjem svih filmove iz serijala Sam u kući, danima pidžame, velikom odlukom da s prvim danom Nove godine počnemo vježbati sl. Sigurna sam da svaka obitelj ima svoje rituale.

Ostalo vrijeme možemo iskoristiti za korisne poslove po kući za koje inače nemamo vremena, a u koje možemo uključiti djecu, kao što su inventura igračaka i planiranje koga ćemo usrećiti lego-kockama kojima se naša djeca više ne igraju, čišćenje ormara i sl.

Bilo koja zajednička aktivnost je dragocjena jer kroz nju možemo razgovarati s djecom, učiti ih empatiji, pohvaliti ih za dobar rad, naučiti nekim poslovima.

Osim toga, djecu treba uključiti i u akcije zajednice u kojima se volontira ili na bilo koji način pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna. Škola u koju moja djeca idu prikuplja namirnice za socijalnu samoposlugu i to je bio trenutak oko kojeg smo se svi u obitelji angažirali: od kupnje namirnica pa do organiziranja prijevoza jer djeca to nisu mogla sama odnijeti.

Ove godine je manje kontakata i mogućnosti da djeca direktno pomognu nekome, ali to ne znači da ne mogu sudjelovati na ovakve načine.

Koliko u tom kućnom razdoblju ne dopustiti klincima da se zalijepe na igrice, pogotovo kad dođu objašnjenja kako svi sada igraju igrice?

- Postoji puno istraživanja o ovoj temi s vrlo različitim rezultatima, ali ja bih rekla "ograničeno". Naime, videoigrice su sadržaj koji „napada" sva naša osjetila i zaista se teško od njega odlijepiti. Dijete nema tu mogućnost samo procijeniti kad je dosta i odgovornost je na nama roditeljima da time upravljamo.

Ne smijemo im to ni zabraniti u potpunosti jer su one važan segment odrastanja djece i kroz njih se i socijaliziraju s drugom djecom, ulaze u rasprave, planiraju druženja. Ne bi trebalo zaboraviti da postoje djeca koja su u pojedinim igricama vješta i da kroz taj način grade svoje samopouzdanje, pogotovo ako se nisu uspjela realizirati u sportu. Osim toga, igrica može biti i odličan primjer kako se vježbom postiže bolji rezultat pa nam može poslužiti kao model za učenje.

Dobra je i kao nagrada kojoj se djeca mogu nadati nakon što obave druge zadaće poput spremanja sobe i školskih obveza.

U praznicima bih svakako preporučila opušteniji pristup jer nema smisla ulaziti u „bitke" u kojima unaprijed znamo da je velika šansa da ćemo izgubiti. Tako bih u dane kada su loši vremenski uvjeti i kada znamo da će dijete biti prisiljeno veći dio dana provesti u kući dopustila i igrice.

Time smanjujemo i tenzije s djecom, što je jako bitno jer ne želimo praznike provesti svađajući se. No, zato bih onda „povoljne" dane iskoristila isključivo za igre na otvorenom kako bi cijeli praznici ipak bili u balansu.

---

image
Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia
---

Kako im ugurati knjigu u ruke

Spominjanje nekakvog učenja ili čitanja zasigurno će naići na oduševljenje naših potomaka. Ipak, kako ih zainteresirati za pisanu riječ...?

- Odmah ću reći da je to vrlo teško jer knjiga koja zahtijeva više angažmana kako bi dočarala priču ima manje šanse pred videomaterijalom u kojemu je sve servirano.

No, od nekih stvari kao roditelji ne smijemo odustajati pa bih rekla da i u tom slučaju moramo zauzeti poziciju „pokvarene ploče" i inzistirati na čitanju.

U knjižnicama se možemo posavjetovati o knjigama koje su djeci zanimljive. U jednom trenutku se možda i dogodi „klik" i djeca počnu više čitati.

Sigurno djeca ne trebaju cijele praznike provesti učeći, ali nekoliko sati tjedno bilo bi dobro ostaviti za vježbanje matematike ili ponavljanje gradiva koje je u prvom polugodištu teže išlo.

U opuštenijoj atmosferi i bez vremenskog pritiska učenje može biti i lakše pa djeca uspiju savladati gradivo koje do tada nisu.

Klinci obično kažu "pa sad su nam praznici". Dobro, koliko im praznika treba dopustiti, koliko ih dana pustiti bez ikakvih aktivnosti, ili bi trebalo izbjeći takva razdoblja bez aktivnosti od samog početka?

- Mislim da je ovo bila teška godina za sve nas i da od barem nekoliko dana potpunog opuštanja svi možemo imati samo koristi. No, ako to vrijeme previše produžimo, možemo se dovesti u situaciju da se počnemo loše osjećati jer ne radimo ništa korisno, previše jedemo, premalo se krećemo.

Tim psihološkim pritiskom poništavamo sve dobre efekte odmora pa bih savjetovala nekoliko dana potpunog odmora bez grižnje savjesti ako smo se ustali kasno, preskočili doručak i u pidžami ručali, ali i brzu „aktivaciju" nakon toga.

Što s igrom vani u doba korone, kad već nema organiziranih sportskih aktivnosti. Treba li djecu upozoriti na koji način se igrati, a da ne ugroze svoje i naše zdravlje, i što je s posjetima klinaca kod kuće. Treba li zabraniti da dovode prijatelje kući upravo zbog straha od korone?

- Svakako mjere koje su na snazi moramo poštovati pa time smanjiti i kućna druženja. Mislim da su škole odradile golem dio na edukaciji o zdravlju i ponašanju jer vidim da moja djeca duže peru ruke, kišu u lakat, ne zaboravljaju na maske. Svakako su se prilagodili brže od odraslih.

Također, smatram i da svaki povoljan trenutak za igru vani moramo iskoristiti. Djeca npr. mogu voziti bicikle, romobile, jer tako nema bliskih kontakata. To je dobra prilika i da se roditelji rekreiraju.

Neka iskoriste lijepo vrijeme

Kao majka dvoje osnovnoškolaca, kakav je vaš osobni plan - što ćete vi napraviti da ovih gotovo mjesec dana prođe bez napetosti, a opet i korisno za djecu i roditelje?

- Moram priznati da će meni najviše nedostajati sportske aktivnosti i kampovi na koje smo suprug i ja prethodnih godina vodili djecu za vrijeme praznike. Naime, takvim aktivnostima rješavali bismo problem brige o djeci tijekom radnog vremena jer ne možemo biti na godišnjem odmoru toliko dugo koliko su djeca na praznicima.

Osim toga, tako bi djeca najveći dio dana provela u fizičkim aktivnostima i na otvorenom pa bi onda u kući mogli biti opušteniji te provesti neko vrijeme uz ekrane. Time bismo smanjili i količinu „pregovora" s djecom oko korištenja ekrana i smanjili tenzije, čime smo svi bili zadovoljni.

Ove godine ću prvi problem riješiti radom od kuće. Naime, radim u organizaciji koja je na samom početku korona-krize omogućila djelatnicima rad od kuće i dala posebne pogodnosti roditeljima koji za vrijeme "lockdowna" nisu imali gdje s djecom.

To je mojim kolegama i meni bilo golemo olakšanje u trenucima kad su nam se životne navike morale promijeniti preko noći.

Drugi dio ću riješiti tako što ću biti opuštenija i manje se nervirati oko stvari koje ne mogu promijeniti. Kad vidim da je dan lijep, djecu ću poslati vani, a ako vidim da je kišovit, pustit ću ih da se zabave kako god žele.

Imam sreću što moji osim videoigrica vole i igre na ploči pa ćemo zajedno uživati u tomboli, aliasu, pictionaryju...

Ja ću u međuvremenu nastaviti trčati nekoliko puta tjedno jer je to aktivnost s kojom u pandemiji nisam trebala stati, a pomaže mi da se „resetiram" od teškog dana i budem bolje volje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako ih animirati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => kako ih animirati 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-15 14:19:52 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-20 10:06:34 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2020-12-20 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582504.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15565708.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15565712.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15258734.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Privatni album","","Supplied By Lmk\/ipa\/ipa\/profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","k_15582504_1280.jpg":"1280x1280","k_15582504_1024.jpg":"1024x1024","k_15582504_640.jpg":"640x640","k_15582504_480.jpg":"480x480","k_15582504_340.jpg":"340x340","k_15582504_220.jpg":"220x220","o_15582504_1280.jpg":"1280x852","o_15582504_1024.jpg":"1024x682","o_15582504_640.jpg":"640x426","o_15582504_480.jpg":"480x319","o_15582504_340.jpg":"340x226","o_15582504_220.jpg":"220x146","h_15582504_1280.jpg":"1280x854","h_15582504_1024.jpg":"1024x683","h_15582504_640.jpg":"640x427","h_15582504_480.jpg":"480x320","h_15582504_340.jpg":"340x227","h_15582504_220.jpg":"220x147","pp_15582504_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582504_1024.jpg":"805x1024","pp_15582504_640.jpg":"503x640","pp_15582504_480.jpg":"377x480","pp_15582504_340.jpg":"267x340","pp_15582504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1941","k_15565708_1280.jpg":"1280x1280","k_15565708_1024.jpg":"1024x1024","k_15565708_640.jpg":"640x640","k_15565708_480.jpg":"480x480","k_15565708_340.jpg":"340x340","k_15565708_220.jpg":"220x220","o_15565708_1280.jpg":"1280x1294","o_15565708_1024.jpg":"1024x1035","o_15565708_640.jpg":"640x647","o_15565708_480.jpg":"480x485","o_15565708_340.jpg":"340x343","o_15565708_220.jpg":"220x222","h_15565708_1280.jpg":"1280x854","h_15565708_1024.jpg":"1024x683","h_15565708_640.jpg":"640x427","h_15565708_480.jpg":"480x320","h_15565708_340.jpg":"340x227","h_15565708_220.jpg":"220x147","pp_15565708_1280.jpg":"1006x1280","pp_15565708_1024.jpg":"805x1024","pp_15565708_640.jpg":"503x640","pp_15565708_480.jpg":"377x480","pp_15565708_340.jpg":"267x340","pp_15565708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1941","k_15565712_1280.jpg":"1280x1280","k_15565712_1024.jpg":"1024x1024","k_15565712_640.jpg":"640x640","k_15565712_480.jpg":"480x480","k_15565712_340.jpg":"340x340","k_15565712_220.jpg":"220x220","o_15565712_1280.jpg":"1280x1294","o_15565712_1024.jpg":"1024x1035","o_15565712_640.jpg":"640x647","o_15565712_480.jpg":"480x485","o_15565712_340.jpg":"340x343","o_15565712_220.jpg":"220x222","h_15565712_1280.jpg":"1280x854","h_15565712_1024.jpg":"1024x683","h_15565712_640.jpg":"640x427","h_15565712_480.jpg":"480x320","h_15565712_340.jpg":"340x227","h_15565712_220.jpg":"220x147","pp_15565712_1280.jpg":"1006x1280","pp_15565712_1024.jpg":"805x1024","pp_15565712_640.jpg":"503x640","pp_15565712_480.jpg":"377x480","pp_15565712_340.jpg":"267x340","pp_15565712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1013","k_15258734_1280.jpg":"1280x1280","k_15258734_1024.jpg":"1024x1024","k_15258734_640.jpg":"640x640","k_15258734_480.jpg":"480x480","k_15258734_340.jpg":"340x340","k_15258734_220.jpg":"220x220","o_15258734_1280.jpg":"1280x675","o_15258734_1024.jpg":"1024x540","o_15258734_640.jpg":"640x337","o_15258734_480.jpg":"480x253","o_15258734_340.jpg":"340x179","o_15258734_220.jpg":"220x116","h_15258734_1280.jpg":"1280x854","h_15258734_1024.jpg":"1024x683","h_15258734_640.jpg":"640x427","h_15258734_480.jpg":"480x320","h_15258734_340.jpg":"340x227","h_15258734_220.jpg":"220x147","pp_15258734_1280.jpg":"1006x1280","pp_15258734_1024.jpg":"805x1024","pp_15258734_640.jpg":"503x640","pp_15258734_480.jpg":"377x480","pp_15258734_340.jpg":"267x340","pp_15258734_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7947838 Threads: 4 Questions: 1654141799 Slow queries: 4917896 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111864015 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/odmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike-1065558 [printLink] => /vijesti/hrvatska/odmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike-1065558?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626118 [name] => meri đula ercegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 11:05:52 [main_article_id] => 0 [alias] => meri-dula-ercegovic [link] => /tag/meri-dula-ercegovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363225 [name] => zimski praznici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-praznici [link] => /tag/zimski-praznici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako ih animirati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odmor do 18.siječnja! Psihologinja samo za ‘Slobodnu‘ savjetuje roditelje kako s djecom u kući ‘preživjeti‘ nikad dulje zimske praznike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582504.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582504.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15565708.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15565712.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15258734.jpg [title] => Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ajme nama s njima i njima s nama. To bi ukratko bilo pojašnjenje onog što čeka roditelje i njihovu djecu pred nikad dulje zimske praznike koji započinju uoči Božića i trajat će sve do 18. siječnja.

I nije samo problem u trajanju praznika, nego i u činjenici da su sve moguće zanimacije za djecu - zabranjene. Nema sportskih aktivnosti, nikakvih organiziranih klubova, tečajeva, zabava, nema klizališta, a bogme i do skijališta će se teško.

Što napraviti da djeca barem donekle sve to vrijeme provedu na koristan i zabavan način, a da i roditelji "ne ispale na živce", pitali smo profesoricu psihologije Meri Đulu Ercegović iz Društva psihologa u Splitu, ujedno i direktoricu Kontakt centra u OTP banci.

---

image
---

Radimo više stvari zajedno

Kao roditelju prvo mi je pitanje što napraviti da "preživimo" gotovo četiri tjedna suživota. Kako korisno provesti vrijeme koje su djeca u kući s nama?

- Ova godina će nam svima biti drugačija jer mnogi već provode dosta vremena u kući i izostaje onaj dio da jedva čekamo božićne praznike kako bismo više bili doma i više se družili s obitelji. Djecu smo ove godine zbog "lockdowna", povremenih izolacija, rada od kuće i online nastave viđali puno više nego inače.

Rad od kuće za roditelje s malom djecom pokazao se jako izazovan. Kolege s Katedre za psihologiju rada i ergonomiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu proveli su istraživanje na temu socijalno-psiholoških aspekata rada od kuće i utvrđeno je da upravo dob djece s kojom ste u kući utječe na ravnotežu profesionalnog i privatnog života, a onda i na radnu uspješnost i dobrobit.

Očekivano, roditelji koji su se uz posao morali brinuti i o mlađoj djeci, s njima prolaziti online nastavu, teže su upravljali svim obvezama jer su se samo gomilale. Roditelji sa starijom djecom, koja su onda i samostalnija, "bolje su prošli".

No, iako cijela godina nikome nije bila laka, sjetimo se da je Božić vrijeme namijenjeno upravo obitelji i trebali bismo ga ispuniti onim što je svakoj obitelji drago: zajedničkim pečenjem keksa, desetim gledanjem svih filmove iz serijala Sam u kući, danima pidžame, velikom odlukom da s prvim danom Nove godine počnemo vježbati sl. Sigurna sam da svaka obitelj ima svoje rituale.

Ostalo vrijeme možemo iskoristiti za korisne poslove po kući za koje inače nemamo vremena, a u koje možemo uključiti djecu, kao što su inventura igračaka i planiranje koga ćemo usrećiti lego-kockama kojima se naša djeca više ne igraju, čišćenje ormara i sl.

Bilo koja zajednička aktivnost je dragocjena jer kroz nju možemo razgovarati s djecom, učiti ih empatiji, pohvaliti ih za dobar rad, naučiti nekim poslovima.

Osim toga, djecu treba uključiti i u akcije zajednice u kojima se volontira ili na bilo koji način pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna. Škola u koju moja djeca idu prikuplja namirnice za socijalnu samoposlugu i to je bio trenutak oko kojeg smo se svi u obitelji angažirali: od kupnje namirnica pa do organiziranja prijevoza jer djeca to nisu mogla sama odnijeti.

Ove godine je manje kontakata i mogućnosti da djeca direktno pomognu nekome, ali to ne znači da ne mogu sudjelovati na ovakve načine.

Koliko u tom kućnom razdoblju ne dopustiti klincima da se zalijepe na igrice, pogotovo kad dođu objašnjenja kako svi sada igraju igrice?

- Postoji puno istraživanja o ovoj temi s vrlo različitim rezultatima, ali ja bih rekla "ograničeno". Naime, videoigrice su sadržaj koji „napada" sva naša osjetila i zaista se teško od njega odlijepiti. Dijete nema tu mogućnost samo procijeniti kad je dosta i odgovornost je na nama roditeljima da time upravljamo.

Ne smijemo im to ni zabraniti u potpunosti jer su one važan segment odrastanja djece i kroz njih se i socijaliziraju s drugom djecom, ulaze u rasprave, planiraju druženja. Ne bi trebalo zaboraviti da postoje djeca koja su u pojedinim igricama vješta i da kroz taj način grade svoje samopouzdanje, pogotovo ako se nisu uspjela realizirati u sportu. Osim toga, igrica može biti i odličan primjer kako se vježbom postiže bolji rezultat pa nam može poslužiti kao model za učenje.

Dobra je i kao nagrada kojoj se djeca mogu nadati nakon što obave druge zadaće poput spremanja sobe i školskih obveza.

U praznicima bih svakako preporučila opušteniji pristup jer nema smisla ulaziti u „bitke" u kojima unaprijed znamo da je velika šansa da ćemo izgubiti. Tako bih u dane kada su loši vremenski uvjeti i kada znamo da će dijete biti prisiljeno veći dio dana provesti u kući dopustila i igrice.

Time smanjujemo i tenzije s djecom, što je jako bitno jer ne želimo praznike provesti svađajući se. No, zato bih onda „povoljne" dane iskoristila isključivo za igre na otvorenom kako bi cijeli praznici ipak bili u balansu.

---

image
Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia
---

Kako im ugurati knjigu u ruke

Spominjanje nekakvog učenja ili čitanja zasigurno će naići na oduševljenje naših potomaka. Ipak, kako ih zainteresirati za pisanu riječ...?

- Odmah ću reći da je to vrlo teško jer knjiga koja zahtijeva više angažmana kako bi dočarala priču ima manje šanse pred videomaterijalom u kojemu je sve servirano.

No, od nekih stvari kao roditelji ne smijemo odustajati pa bih rekla da i u tom slučaju moramo zauzeti poziciju „pokvarene ploče" i inzistirati na čitanju.

U knjižnicama se možemo posavjetovati o knjigama koje su djeci zanimljive. U jednom trenutku se možda i dogodi „klik" i djeca počnu više čitati.

Sigurno djeca ne trebaju cijele praznike provesti učeći, ali nekoliko sati tjedno bilo bi dobro ostaviti za vježbanje matematike ili ponavljanje gradiva koje je u prvom polugodištu teže išlo.

U opuštenijoj atmosferi i bez vremenskog pritiska učenje može biti i lakše pa djeca uspiju savladati gradivo koje do tada nisu.

Klinci obično kažu "pa sad su nam praznici". Dobro, koliko im praznika treba dopustiti, koliko ih dana pustiti bez ikakvih aktivnosti, ili bi trebalo izbjeći takva razdoblja bez aktivnosti od samog početka?

- Mislim da je ovo bila teška godina za sve nas i da od barem nekoliko dana potpunog opuštanja svi možemo imati samo koristi. No, ako to vrijeme previše produžimo, možemo se dovesti u situaciju da se počnemo loše osjećati jer ne radimo ništa korisno, previše jedemo, premalo se krećemo.

Tim psihološkim pritiskom poništavamo sve dobre efekte odmora pa bih savjetovala nekoliko dana potpunog odmora bez grižnje savjesti ako smo se ustali kasno, preskočili doručak i u pidžami ručali, ali i brzu „aktivaciju" nakon toga.

Što s igrom vani u doba korone, kad već nema organiziranih sportskih aktivnosti. Treba li djecu upozoriti na koji način se igrati, a da ne ugroze svoje i naše zdravlje, i što je s posjetima klinaca kod kuće. Treba li zabraniti da dovode prijatelje kući upravo zbog straha od korone?

- Svakako mjere koje su na snazi moramo poštovati pa time smanjiti i kućna druženja. Mislim da su škole odradile golem dio na edukaciji o zdravlju i ponašanju jer vidim da moja djeca duže peru ruke, kišu u lakat, ne zaboravljaju na maske. Svakako su se prilagodili brže od odraslih.

Također, smatram i da svaki povoljan trenutak za igru vani moramo iskoristiti. Djeca npr. mogu voziti bicikle, romobile, jer tako nema bliskih kontakata. To je dobra prilika i da se roditelji rekreiraju.

Neka iskoriste lijepo vrijeme

Kao majka dvoje osnovnoškolaca, kakav je vaš osobni plan - što ćete vi napraviti da ovih gotovo mjesec dana prođe bez napetosti, a opet i korisno za djecu i roditelje?

- Moram priznati da će meni najviše nedostajati sportske aktivnosti i kampovi na koje smo suprug i ja prethodnih godina vodili djecu za vrijeme praznike. Naime, takvim aktivnostima rješavali bismo problem brige o djeci tijekom radnog vremena jer ne možemo biti na godišnjem odmoru toliko dugo koliko su djeca na praznicima.

Osim toga, tako bi djeca najveći dio dana provela u fizičkim aktivnostima i na otvorenom pa bi onda u kući mogli biti opušteniji te provesti neko vrijeme uz ekrane. Time bismo smanjili i količinu „pregovora" s djecom oko korištenja ekrana i smanjili tenzije, čime smo svi bili zadovoljni.

Ove godine ću prvi problem riješiti radom od kuće. Naime, radim u organizaciji koja je na samom početku korona-krize omogućila djelatnicima rad od kuće i dala posebne pogodnosti roditeljima koji za vrijeme "lockdowna" nisu imali gdje s djecom.

To je mojim kolegama i meni bilo golemo olakšanje u trenucima kad su nam se životne navike morale promijeniti preko noći.

Drugi dio ću riješiti tako što ću biti opuštenija i manje se nervirati oko stvari koje ne mogu promijeniti. Kad vidim da je dan lijep, djecu ću poslati vani, a ako vidim da je kišovit, pustit ću ih da se zabave kako god žele.

Imam sreću što moji osim videoigrica vole i igre na ploči pa ćemo zajedno uživati u tomboli, aliasu, pictionaryju...

Ja ću u međuvremenu nastaviti trčati nekoliko puta tjedno jer je to aktivnost s kojom u pandemiji nisam trebala stati, a pomaže mi da se „resetiram" od teškog dana i budem bolje volje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/odmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike-1065558 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bc8a926df04b6976f4fb857ea23683663a90172 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odmor+do+18.sije%C4%8Dnja%21+Psihologinja+samo+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+savjetuje+roditelje+kako+s+djecom+u+ku%C4%87i+%E2%80%98pre%C5%BEivjeti%E2%80%98+nikad+dulje+zimske+praznike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike-1065558 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodmor-do-18-sijecnja-psihologinja-samo-za-slobodnu-savjetuje-roditelje-kako-s-djecom-u-kuci-prezivjeti-nikad-dulje-zimske-praznike-1065558 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako ih animirati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakako ih animirati

Odmor do 18.siječnja! Psihologinja samo za ‘Slobodnu‘ savjetuje roditelje kako s djecom u kući ‘preživjeti‘ nikad dulje zimske praznike

20. prosinca 2020. - 11:05

Ajme nama s njima i njima s nama. To bi ukratko bilo pojašnjenje onog što čeka roditelje i njihovu djecu pred nikad dulje zimske praznike koji započinju uoči Božića i trajat će sve do 18. siječnja.

I nije samo problem u trajanju praznika, nego i u činjenici da su sve moguće zanimacije za djecu - zabranjene. Nema sportskih aktivnosti, nikakvih organiziranih klubova, tečajeva, zabava, nema klizališta, a bogme i do skijališta će se teško.

Što napraviti da djeca barem donekle sve to vrijeme provedu na koristan i zabavan način, a da i roditelji "ne ispale na živce", pitali smo profesoricu psihologije Meri Đulu Ercegović iz Društva psihologa u Splitu, ujedno i direktoricu Kontakt centra u OTP banci.

Radimo više stvari zajedno

Kao roditelju prvo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:34