stdClass Object ( [id] => 1001597 [title] => Novinar Maru Tomašević nazvao glupačom, pojasnio nam je svoju skandaloznu izjavu; Odmah reagirala Vedrana Rudan: Taj koji je to napisao je gnjus! [alias] => novinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Da, potpuno sam svjestan reakcije javnosti. Da sam upotrijebio blaži izraz, to ne bi tako odjeknulo, a htio sam izazvati reakciju – smireno nam odgovara Nenad Čakić s portala Istarski.hr, koji je nekidan objavio samo dvije rečenice koje prenosimo u cijelosti:

“Prvi put me udario još na maturalnom putovanju na početku naše veze.Udario me pred svim đacima i profesorima, rekla je Mara Tomašević, supruga nepravomoćno osuđenog požeško-slavonskog župana za Jutarnji list. Pa što si glupačo onda ostala s njim?”

Čakić se, shvatili ste, obraća supruzi Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana i nepravomoćno osuđenog obiteljskog nasilnika. Njegov komentar izazvao je salve novih komentara, od odobravanja do osude. On sam stoji iza napisanog, priznaje doduše da je malo pretjerao, ali pita se kako se žena može udati za nekoga tko ju je već samo jednom udario.

- Znala je kakav je, a što je mislila? Razumijem da se netko zaljubi pa sebi kroz taj osjećaj protumači ponašanje partnera, ali ipak ne shvaćam. Oduvijek me intrigiralo zašto se neke žene zaljube baš u nasilnike, sjetite se onih grubijana tipova koji bi se tukli po diskotekama, a žene jure za njima – govori Čakić.

- Sve mi je u tom slučaju Tomašević pomalo sumnjivo, pitam vas zašto ga je javno prokazala tek kad je doznala da ima ljubavnicu, ili zašto sinovi nisu na njezinoj strani – pita se istarski novinar, koji se kune da osobno nikada ne bi udario nikoga, a kamoli ženu. Znao je da njegova objava neće naići na odobravanje, ali evo, kako nam je rekao, svejedno ju je spreman ponoviti i braniti.

Književnica Vedrana Rudan dočekala nas je spremna kao puška kad smo spomenuli komentar s istarskog portala.

- Baš sam jučer mužu rekla ovo: Sad ćeš vidjeti koliko će njih postaviti isto pitanje kao taj istarski gnjus – pa zašto si se udala za njega? Znala sam. Jer to je prvo što vam padne na pamet. I to je normalno pitanje. Zašto sam ja ostala s mojim mužem nasilnikom dvadeset godina, a to se isto meni dogodilo.

Prvi šamar sam dobila na prvoj godini fakulteta. Ali odgovor je presložen. Tada ljudima, a što, ja sam tada imala 19 godina, vladaju hormoni. Otišla sam tek kad sam našla drugoga, jer tada sam se osjetila sigurno – kaže Rudan. Na primjedbu da je krivica u društvu, institucijama i nedostatku podrške, Rudan odgovara da muško nasilje nad ženama nije specifično hrvatski problem.

---

image
Vedrana Rudan
Srđan Vrančić/HANZA MEDIA
---

- Vi u Švedskoj imate najviše sigurnih kuća za žene, jer muški ih mlate. Svugdje žene mlate, to je svjetski problem. Moj sin je vidio sigurne kuće po Americi, pričao mi je da su okružene betonom i bodljikavom žicom s naoružanim policajcima pa se mužjaci svejedno zalijeću u beton, jurišaju golim tijelom, da, on je to vidio.

Ima puno sofisticiranih divljaka koji nas možda neće prebiti, ali imaju druge metode jer imaju moć. Žene su ekonomski ovisne, ne zato što ne rade već zato što rade za male novce. To su vam mužjačko-ženske igre, finese... - govori Vedrana.

Ona smatra da je Mara Tomašević ipak napravila veliku stvar jer sada ima javnost na svojoj strani.

- Inače često postavljaju pitanja tipa “zašto kurvo ne izađeš iz kuće ako patiš?” Ali ne treba napuštati kuću, treba on napustiti kuću. Pa on bi je sad razbio da nije stvar izašla u javnost. Žene trebaju reći “ne idem iz kuće pa makar me ubio”. Jer inače će se ona za svoju imovinu boriti idućih dvadeset, trideset godina.

Upravo to sam ja doživjela, borila sam se od 1989. do 2017. godine s hordom advokata za imovinu. I tada je moja kćer bila protiv mene, pitala me je “zašto mu otimaš kuću?” Iako je polovina bila uknjižena na mene. Ma nije to lako podnijeti, shvaćam da djeca nisu uz Maru Tomašević. I moja su bila protiv mene, ali ja sam ih kupovala novcem i tako se založila za njih – kaže Rudan.

Ona dodaje da je od komentara “tog istarskog majmuna” još gore, dno dna, napravila N1 televizija, koja je intervjuirala nasilnog župana.

- Pazite to dno, sat vremena su mu dali prostor, i to je s njim razgovarala kolegica. Na televiziji od koje bi se to najmanje očekivalo. E to vam najviše govori o Hrvatskoj. A ta istarska mužjačina i seljačina ništa ne razumije - ljuta je Rudan.

- Žalosno je da se taj gospodin naziva novinarom – kazala nam je dr. Maja Mamula, psihologinja Centra za žrtve seksualnog nasilja Ženska soba.

- Ako on nikada nije pročitao ništa o razlozima zbog kojih žene u patrijarhalnom društvu poput našega ne prijavljuju nasilnika, odnosno zašto ostaju u vezi s nasilnikom, onda bismo se svi trebali zabrinuti. A upravo bi novinari trebali pridonijeti edukaciji i prevenciji nasilja u obitelji jer državne institucije su u tome, neke od njih to tumače kao ljubav.

Zna li javnost podatke o tome da nasilje ne prestaje odlaskom iz zajednice? U čak 76 posto slučajeva žrtve i kada odu doživljavaju razne vrste nasilja, od verbalnog do fizičkog, a deset posto najgori oblik nasilja, poput ubojstva.

To je iskustvo ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Zatim je tu strah razlog ostanka žrtve s nasilnikom. Nemamo dovoljno skloništa, ali tu je i strah od osude okoline, strah za egzistenciju, strah za djecu... Naposljetku, tu je i strah da će napuštanjem nasilnika zapravo razjariti – govori Mamula.

---

image
Alojz Tomašević




 
Danijel Soldo/HANZA MEDIA
---

Ona ističe da žrtve također osjećaju sram, jer ih okolina često osuđuje, evo baš kao na primjeru ovog novinara kojeg spominjete, da su same izabrale zlostavljača. Zatim ih okolina sažalijeva. A bitno je reći da žrtve nemaju samopouzdanja i samopoštovanja. Kad jedan partner, evo otac, godinama omalovažava majku, onda i djeca u to povjeruju - pojašnjava Mamula zašto djeca nisu na strani žrtve.

- Majka nema stvarnu potporu društva, često se čuje da je On možda nasilan muž, ali je dobar otac te da nikad nije zlostavljao djecu nego samo Nju. Ako je žena vjernica, ona je obećala da će ostati s mužem dok ih smrt ne rastavi, crkva ih savjetuje da ostanu uz problematičnog muža jer im je to dužnost, pa i onda kada je nasilnik, govori joj se da joj je dužnost da mu pomogne, a ne da ga ostavi. Imamo primjere da im nasilnici prijete kako će se ubiti ako ih ostave, prislanjaju pištolj na sljepoočnicu...

Mamula podsjeća na to koliko je u uvjetima niskog standarda teško nastaviti živjeti odvojeno, pogotovo s djecom i malim alimentacijama.

- Vi u Zagrebu s prosječnom plaćom ne možete živjeti u podstanarstvu, i to s djecom školskog uzrasta. A brakorazvodne parnice traju godinama, pogotovo one imovinske. Izbjegavanje plaćanja alimentacije su poznate kroz prikazivanje lažnih minimalnih primanja i slično. Morate znati i dinamiku nasilja – upozorava Mamula pa pojašnjava:

- Nakon udarca slijede isprike, molbe tipa “puno te volim, neću više nikada...”, a dio žena voli vjerovati da je to istina, da je promjena moguća, žene ne žele otići, one žele da nasilje prestane. Mamula ozbiljnim problemom smatra krajnje minoriziranje nasilja koje se očituje kroz manjak sigurnih kuća, kroz dugotrajne sudske postupke, minimalne kazne... Ona smatra da ne možemo očekivati od žrtava da budu čarobnjaci hrabrosti dok im kao društvo nismo osigurali uvjete za to.

- Uglavnom, novinar koji ništa bolje ne može smisliti od prozivanja žrtve dokaz je tragičnosti ovoga društva – zaključila je.

Inače, komentar se može naći na poveznici: https://istarski.hr/komentar-dana/32 

---

Komentari na mreži


Dok je većina ljudi na društvenim mrežama zgrožena ispadom Nenada Čakića, glavnog urednika portala Istarski.hr, ima i onih koji se slažu s njim. I to je ono što najviše zabrinjava.

Od toga je jedino žalosnija činjenica što među onima koji aplaudiraju ima žena.
Jedna je napisala:

“Šta je krivo napisao? Ispleska je na maturalnom i ona uđe s njim u sretan brak? Wtf? Šta očekivati od nekoga ko te ispleska? Da će ti vremenom nosit cvijeće Je...na groblje”...

Jedan muški, ali negativan komentar stoji ispod Čakićeva teksta na portalu istarski.hr i glasi ovako:

“Odličan presjek slučaja te nadasve detaljna i duboka konstatacija, svaka čast Komentar vrijedan Pulitzerove nagrade i visokog priznanja Amnesty Internationala. Mislim da epitet glupače govori više o tebi nego o dotičnoj.”

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obiteljsko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => obiteljsko nasilje 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-27 13:35:03 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-28 12:51:15 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2020-01-28 12:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12673216.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12741274.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12741276.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12740994.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12673218.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12741308.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Danijel Soldo\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Istarski.hr\/Screenshot","Danijel Soldo\/HANZA MEDIA","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mara Toma\u0161evi\u0107","Nenad \u010caki\u0107","Nenad \u010caki\u0107","","Alojz Toma\u0161evi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0","Vedrana Rudan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","48:60","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12673216_1280.jpg":"1280x1280","k_12673216_1024.jpg":"1024x1024","k_12673216_640.jpg":"640x640","k_12673216_480.jpg":"480x480","k_12673216_340.jpg":"340x340","k_12673216_220.jpg":"220x220","o_12673216_1280.jpg":"1280x853","o_12673216_1024.jpg":"1024x682","o_12673216_640.jpg":"640x426","o_12673216_480.jpg":"480x320","o_12673216_340.jpg":"340x226","o_12673216_220.jpg":"220x146","h_12673216_1280.jpg":"1280x854","h_12673216_1024.jpg":"1024x683","h_12673216_640.jpg":"640x427","h_12673216_480.jpg":"480x320","h_12673216_340.jpg":"340x227","h_12673216_220.jpg":"220x147","pp_12673216_1280.jpg":"1006x1280","pp_12673216_1024.jpg":"805x1024","pp_12673216_640.jpg":"503x640","pp_12673216_480.jpg":"377x480","pp_12673216_340.jpg":"267x340","pp_12673216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2556","k_12741274_1280.jpg":"1280x1280","k_12741274_1024.jpg":"1024x1024","k_12741274_640.jpg":"640x640","k_12741274_480.jpg":"480x480","k_12741274_340.jpg":"340x340","k_12741274_220.jpg":"220x220","o_12741274_1280.jpg":"1280x1704","o_12741274_1024.jpg":"1024x1363","o_12741274_640.jpg":"640x852","o_12741274_480.jpg":"480x639","o_12741274_340.jpg":"340x452","o_12741274_220.jpg":"220x292","h_12741274_1280.jpg":"1280x854","h_12741274_1024.jpg":"1024x683","h_12741274_640.jpg":"640x427","h_12741274_480.jpg":"480x320","h_12741274_340.jpg":"340x227","h_12741274_220.jpg":"220x147","pp_12741274_1280.jpg":"1006x1280","pp_12741274_1024.jpg":"805x1024","pp_12741274_640.jpg":"503x640","pp_12741274_480.jpg":"377x480","pp_12741274_340.jpg":"267x340","pp_12741274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","k_12741276_1280.jpg":"1280x1280","k_12741276_1024.jpg":"1024x1024","k_12741276_640.jpg":"640x640","k_12741276_480.jpg":"480x480","k_12741276_340.jpg":"340x340","k_12741276_220.jpg":"220x220","o_12741276_1280.jpg":"1280x1706","o_12741276_1024.jpg":"1024x1365","o_12741276_640.jpg":"640x853","o_12741276_480.jpg":"480x640","o_12741276_340.jpg":"340x453","o_12741276_220.jpg":"220x293","h_12741276_1280.jpg":"1280x854","h_12741276_1024.jpg":"1024x683","h_12741276_640.jpg":"640x427","h_12741276_480.jpg":"480x320","h_12741276_340.jpg":"340x227","h_12741276_220.jpg":"220x147","pp_12741276_1280.jpg":"1006x1280","pp_12741276_1024.jpg":"805x1024","pp_12741276_640.jpg":"503x640","pp_12741276_480.jpg":"377x480","pp_12741276_340.jpg":"267x340","pp_12741276_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1218","k_12740994_1280.jpg":"1280x1280","k_12740994_1024.jpg":"1024x1024","k_12740994_640.jpg":"640x640","k_12740994_480.jpg":"480x480","k_12740994_340.jpg":"340x340","k_12740994_220.jpg":"220x220","o_12740994_1280.jpg":"1280x974","o_12740994_1024.jpg":"1024x779","o_12740994_640.jpg":"640x487","o_12740994_480.jpg":"480x365","o_12740994_340.jpg":"340x258","o_12740994_220.jpg":"220x167","h_12740994_1280.jpg":"1280x854","h_12740994_1024.jpg":"1024x683","h_12740994_640.jpg":"640x427","h_12740994_480.jpg":"480x320","h_12740994_340.jpg":"340x227","h_12740994_220.jpg":"220x147","pp_12740994_1280.jpg":"1006x1280","pp_12740994_1024.jpg":"805x1024","pp_12740994_640.jpg":"503x640","pp_12740994_480.jpg":"377x480","pp_12740994_340.jpg":"267x340","pp_12740994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12673218_1280.jpg":"1280x1280","k_12673218_1024.jpg":"1024x1024","k_12673218_640.jpg":"640x640","k_12673218_480.jpg":"480x480","k_12673218_340.jpg":"340x340","k_12673218_220.jpg":"220x220","o_12673218_1280.jpg":"1280x853","o_12673218_1024.jpg":"1024x682","o_12673218_640.jpg":"640x426","o_12673218_480.jpg":"480x320","o_12673218_340.jpg":"340x226","o_12673218_220.jpg":"220x146","h_12673218_1280.jpg":"1280x854","h_12673218_1024.jpg":"1024x683","h_12673218_640.jpg":"640x427","h_12673218_480.jpg":"480x320","h_12673218_340.jpg":"340x227","h_12673218_220.jpg":"220x147","pp_12673218_1280.jpg":"1006x1280","pp_12673218_1024.jpg":"805x1024","pp_12673218_640.jpg":"503x640","pp_12673218_480.jpg":"377x480","pp_12673218_340.jpg":"267x340","pp_12673218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","k_12741308_1280.jpg":"1280x1280","k_12741308_1024.jpg":"1024x1024","k_12741308_640.jpg":"640x640","k_12741308_480.jpg":"480x480","k_12741308_340.jpg":"340x340","k_12741308_220.jpg":"220x220","o_12741308_1280.jpg":"1280x860","o_12741308_1024.jpg":"1024x688","o_12741308_640.jpg":"640x430","o_12741308_480.jpg":"480x322","o_12741308_340.jpg":"340x228","o_12741308_220.jpg":"220x147","h_12741308_1280.jpg":"1280x854","h_12741308_1024.jpg":"1024x683","h_12741308_640.jpg":"640x427","h_12741308_480.jpg":"480x320","h_12741308_340.jpg":"340x227","h_12741308_220.jpg":"220x147","pp_12741308_1280.jpg":"1006x1280","pp_12741308_1024.jpg":"805x1024","pp_12741308_640.jpg":"503x640","pp_12741308_480.jpg":"377x480","pp_12741308_340.jpg":"267x340","pp_12741308_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14891284 Threads: 5 Questions: 3139604928 Slow queries: 6998304 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234765166 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/novinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus-1001597 [printLink] => /vijesti/hrvatska/novinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus-1001597?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345776 [name] => Mara Tomašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mara-tomasevic [link] => /tag/mara-tomasevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 433244 [name] => vedrana rudan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vedrana-rudan [link] => /tag/vedrana-rudan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 349867 [name] => Alojz Tomašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alojz-tomasevic [link] => /tag/alojz-tomasevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obiteljsko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novinar Maru Tomašević nazvao glupačom, pojasnio nam je svoju skandaloznu izjavu; Odmah reagirala Vedrana Rudan: Taj koji je to napisao je gnjus! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12673216.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Danijel Soldo/Cropix [mainImageDesc] => Mara Tomašević [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12673216.jpg [title] => Mara Tomašević Danijel Soldo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12741274.jpg [title] => Nenad Čakić Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12741276.jpg [title] => Nenad Čakić Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12740994.jpg [title] => Istarski.hr/Screenshot ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12673218.jpg [title] => Alojz Tomašević




 
Danijel Soldo/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12741308.jpg [title] => Vedrana Rudan Srđan Vrančić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Da, potpuno sam svjestan reakcije javnosti. Da sam upotrijebio blaži izraz, to ne bi tako odjeknulo, a htio sam izazvati reakciju – smireno nam odgovara Nenad Čakić s portala Istarski.hr, koji je nekidan objavio samo dvije rečenice koje prenosimo u cijelosti:

“Prvi put me udario još na maturalnom putovanju na početku naše veze.Udario me pred svim đacima i profesorima, rekla je Mara Tomašević, supruga nepravomoćno osuđenog požeško-slavonskog župana za Jutarnji list. Pa što si glupačo onda ostala s njim?”

Čakić se, shvatili ste, obraća supruzi Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana i nepravomoćno osuđenog obiteljskog nasilnika. Njegov komentar izazvao je salve novih komentara, od odobravanja do osude. On sam stoji iza napisanog, priznaje doduše da je malo pretjerao, ali pita se kako se žena može udati za nekoga tko ju je već samo jednom udario.

- Znala je kakav je, a što je mislila? Razumijem da se netko zaljubi pa sebi kroz taj osjećaj protumači ponašanje partnera, ali ipak ne shvaćam. Oduvijek me intrigiralo zašto se neke žene zaljube baš u nasilnike, sjetite se onih grubijana tipova koji bi se tukli po diskotekama, a žene jure za njima – govori Čakić.

- Sve mi je u tom slučaju Tomašević pomalo sumnjivo, pitam vas zašto ga je javno prokazala tek kad je doznala da ima ljubavnicu, ili zašto sinovi nisu na njezinoj strani – pita se istarski novinar, koji se kune da osobno nikada ne bi udario nikoga, a kamoli ženu. Znao je da njegova objava neće naići na odobravanje, ali evo, kako nam je rekao, svejedno ju je spreman ponoviti i braniti.

Književnica Vedrana Rudan dočekala nas je spremna kao puška kad smo spomenuli komentar s istarskog portala.

- Baš sam jučer mužu rekla ovo: Sad ćeš vidjeti koliko će njih postaviti isto pitanje kao taj istarski gnjus – pa zašto si se udala za njega? Znala sam. Jer to je prvo što vam padne na pamet. I to je normalno pitanje. Zašto sam ja ostala s mojim mužem nasilnikom dvadeset godina, a to se isto meni dogodilo.

Prvi šamar sam dobila na prvoj godini fakulteta. Ali odgovor je presložen. Tada ljudima, a što, ja sam tada imala 19 godina, vladaju hormoni. Otišla sam tek kad sam našla drugoga, jer tada sam se osjetila sigurno – kaže Rudan. Na primjedbu da je krivica u društvu, institucijama i nedostatku podrške, Rudan odgovara da muško nasilje nad ženama nije specifično hrvatski problem.

---

image
Vedrana Rudan
Srđan Vrančić/HANZA MEDIA
---

- Vi u Švedskoj imate najviše sigurnih kuća za žene, jer muški ih mlate. Svugdje žene mlate, to je svjetski problem. Moj sin je vidio sigurne kuće po Americi, pričao mi je da su okružene betonom i bodljikavom žicom s naoružanim policajcima pa se mužjaci svejedno zalijeću u beton, jurišaju golim tijelom, da, on je to vidio.

Ima puno sofisticiranih divljaka koji nas možda neće prebiti, ali imaju druge metode jer imaju moć. Žene su ekonomski ovisne, ne zato što ne rade već zato što rade za male novce. To su vam mužjačko-ženske igre, finese... - govori Vedrana.

Ona smatra da je Mara Tomašević ipak napravila veliku stvar jer sada ima javnost na svojoj strani.

- Inače često postavljaju pitanja tipa “zašto kurvo ne izađeš iz kuće ako patiš?” Ali ne treba napuštati kuću, treba on napustiti kuću. Pa on bi je sad razbio da nije stvar izašla u javnost. Žene trebaju reći “ne idem iz kuće pa makar me ubio”. Jer inače će se ona za svoju imovinu boriti idućih dvadeset, trideset godina.

Upravo to sam ja doživjela, borila sam se od 1989. do 2017. godine s hordom advokata za imovinu. I tada je moja kćer bila protiv mene, pitala me je “zašto mu otimaš kuću?” Iako je polovina bila uknjižena na mene. Ma nije to lako podnijeti, shvaćam da djeca nisu uz Maru Tomašević. I moja su bila protiv mene, ali ja sam ih kupovala novcem i tako se založila za njih – kaže Rudan.

Ona dodaje da je od komentara “tog istarskog majmuna” još gore, dno dna, napravila N1 televizija, koja je intervjuirala nasilnog župana.

- Pazite to dno, sat vremena su mu dali prostor, i to je s njim razgovarala kolegica. Na televiziji od koje bi se to najmanje očekivalo. E to vam najviše govori o Hrvatskoj. A ta istarska mužjačina i seljačina ništa ne razumije - ljuta je Rudan.

- Žalosno je da se taj gospodin naziva novinarom – kazala nam je dr. Maja Mamula, psihologinja Centra za žrtve seksualnog nasilja Ženska soba.

- Ako on nikada nije pročitao ništa o razlozima zbog kojih žene u patrijarhalnom društvu poput našega ne prijavljuju nasilnika, odnosno zašto ostaju u vezi s nasilnikom, onda bismo se svi trebali zabrinuti. A upravo bi novinari trebali pridonijeti edukaciji i prevenciji nasilja u obitelji jer državne institucije su u tome, neke od njih to tumače kao ljubav.

Zna li javnost podatke o tome da nasilje ne prestaje odlaskom iz zajednice? U čak 76 posto slučajeva žrtve i kada odu doživljavaju razne vrste nasilja, od verbalnog do fizičkog, a deset posto najgori oblik nasilja, poput ubojstva.

To je iskustvo ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Zatim je tu strah razlog ostanka žrtve s nasilnikom. Nemamo dovoljno skloništa, ali tu je i strah od osude okoline, strah za egzistenciju, strah za djecu... Naposljetku, tu je i strah da će napuštanjem nasilnika zapravo razjariti – govori Mamula.

---

image
Alojz Tomašević




 
Danijel Soldo/HANZA MEDIA
---

Ona ističe da žrtve također osjećaju sram, jer ih okolina često osuđuje, evo baš kao na primjeru ovog novinara kojeg spominjete, da su same izabrale zlostavljača. Zatim ih okolina sažalijeva. A bitno je reći da žrtve nemaju samopouzdanja i samopoštovanja. Kad jedan partner, evo otac, godinama omalovažava majku, onda i djeca u to povjeruju - pojašnjava Mamula zašto djeca nisu na strani žrtve.

- Majka nema stvarnu potporu društva, često se čuje da je On možda nasilan muž, ali je dobar otac te da nikad nije zlostavljao djecu nego samo Nju. Ako je žena vjernica, ona je obećala da će ostati s mužem dok ih smrt ne rastavi, crkva ih savjetuje da ostanu uz problematičnog muža jer im je to dužnost, pa i onda kada je nasilnik, govori joj se da joj je dužnost da mu pomogne, a ne da ga ostavi. Imamo primjere da im nasilnici prijete kako će se ubiti ako ih ostave, prislanjaju pištolj na sljepoočnicu...

Mamula podsjeća na to koliko je u uvjetima niskog standarda teško nastaviti živjeti odvojeno, pogotovo s djecom i malim alimentacijama.

- Vi u Zagrebu s prosječnom plaćom ne možete živjeti u podstanarstvu, i to s djecom školskog uzrasta. A brakorazvodne parnice traju godinama, pogotovo one imovinske. Izbjegavanje plaćanja alimentacije su poznate kroz prikazivanje lažnih minimalnih primanja i slično. Morate znati i dinamiku nasilja – upozorava Mamula pa pojašnjava:

- Nakon udarca slijede isprike, molbe tipa “puno te volim, neću više nikada...”, a dio žena voli vjerovati da je to istina, da je promjena moguća, žene ne žele otići, one žele da nasilje prestane. Mamula ozbiljnim problemom smatra krajnje minoriziranje nasilja koje se očituje kroz manjak sigurnih kuća, kroz dugotrajne sudske postupke, minimalne kazne... Ona smatra da ne možemo očekivati od žrtava da budu čarobnjaci hrabrosti dok im kao društvo nismo osigurali uvjete za to.

- Uglavnom, novinar koji ništa bolje ne može smisliti od prozivanja žrtve dokaz je tragičnosti ovoga društva – zaključila je.

Inače, komentar se može naći na poveznici: https://istarski.hr/komentar-dana/32 

---

Komentari na mreži


Dok je većina ljudi na društvenim mrežama zgrožena ispadom Nenada Čakića, glavnog urednika portala Istarski.hr, ima i onih koji se slažu s njim. I to je ono što najviše zabrinjava.

Od toga je jedino žalosnija činjenica što među onima koji aplaudiraju ima žena.
Jedna je napisala:

“Šta je krivo napisao? Ispleska je na maturalnom i ona uđe s njim u sretan brak? Wtf? Šta očekivati od nekoga ko te ispleska? Da će ti vremenom nosit cvijeće Je...na groblje”...

Jedan muški, ali negativan komentar stoji ispod Čakićeva teksta na portalu istarski.hr i glasi ovako:

“Odličan presjek slučaja te nadasve detaljna i duboka konstatacija, svaka čast Komentar vrijedan Pulitzerove nagrade i visokog priznanja Amnesty Internationala. Mislim da epitet glupače govori više o tebi nego o dotičnoj.”

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Danijel Soldo/Cropix Privatni album Privatni album Istarski.hr/Screenshot Danijel Soldo/HANZA MEDIA Srđan Vrančić/HANZA MEDIA
Danijel Soldo/Cropix
Mara Tomašević
Privatni album
Nenad Čakić
Privatni album
Nenad Čakić
Danijel Soldo/HANZA MEDIA
Alojz Tomašević




 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/novinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus-1001597 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=44cee193d76184b29fce38bc42aae390a7e4ee32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novinar+Maru+Toma%C5%A1evi%C4%87+nazvao+glupa%C4%8Dom%2C+pojasnio+nam+je+svoju+skandaloznu+izjavu%3B+Odmah+reagirala+Vedrana+Rudan%3A+Taj+koji+je+to+napisao+je+gnjus%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus-1001597 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovinar-maru-tomasevic-nazvao-glupacom-pojasnio-nam-je-svoju-skandaloznu-izjavu-odmah-reagirala-vedrana-rudan-taj-koji-je-to-napisao-je-gnjus-1001597 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obiteljsko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaobiteljsko nasilje

Novinar Maru Tomašević nazvao glupačom, pojasnio nam je svoju skandaloznu izjavu; Odmah reagirala Vedrana Rudan: Taj koji je to napisao je gnjus!

28. siječnja 2020. - 13:39

- Da, potpuno sam svjestan reakcije javnosti. Da sam upotrijebio blaži izraz, to ne bi tako odjeknulo, a htio sam izazvati reakciju – smireno nam odgovara Nenad Čakić s portala Istarski.hr, koji je nekidan objavio samo dvije rečenice koje prenosimo u cijelosti:

“Prvi put me udario još na maturalnom putovanju na početku naše veze.Udario me pred svim đacima i profesorima, rekla je Mara Tomašević, supruga nepravomoćno osuđenog požeško-slavonskog župana za Jutarnji list. Pa što si glupačo onda ostala s njim?”

Čakić se, shvatili ste, obraća supruzi Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana i nepravomoćno osuđenog obiteljskog nasilnika. Njegov komentar izazvao je salve novih komentara, od odobravanja do osude. On sam stoji iza napisanog, priznaje doduše da je malo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:39