stdClass Object ( [id] => 1366392 [title] => Njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem, ovo su neispričane priče o legendarnom Gavranu: Umalo je napustio Tigrove [alias] => njegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Damir Tomljanović Gavran ime je koje svi koji su Gavrana poznavali, a osobito njegovi suborci, izgovaraju s osobitim poštovanjem. Legendarni "Tigar" koji se isticao svojom hrabrošću i osobnošću bio je rođeni vođa. O njemu su do danas ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana.

Stoga smo povodom 30. obljetnice Gavranove pogibije razgovarali s Vinkom Paulićem, jednim od najboljih Gavranovih prijatelja i suboraca koji mu je kao dozapovjednik 4. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi" bio i desna ruka. S nama je podijelio niz, do sada neviđenih, fotografija s Gavranom iz privatne arhive kao i brojna sjećanja na legendarnog zapovjednika. U nebrojenim akcijama od Hrvatske Kostajnice preko zapadne Slavonije do Dubrovnika bili su zajedno, dijelili dobro i zlo, a upoznali su se u bazi 4. bojne "Gavrani" u Kumrovcu.

"On je još u kolovozu 1990. godine prošao tečaj ‘Prvi hrvatski redarstvenik‘ i postao dio ‘Tigrova‘ iz Rakitja u koje sam ja došao nešto kasnije. Tek osnutkom 4. bojne ‘Gavrani‘ 1991. godine Damir i ja se zapravo upoznajemo. Bili smo tada zapovjednici vodova i poslani smo na vukovarsko bojište. Damirova satnija je bila u Bogdanovcima, a u akcije su išli u Borovo naselje, Vukovar i drugdje, dok je moj vod je bio sa zapovjednikom 4. bojne Dragom Horvatom na Opatovačkoj pustari."

Nakon Vukovara, slijedila je Hrvatska Kostajnica. U nju Damir i Vinko odlaze kao zapovjednici satnija, početkom kolovoza 1991., vraćaju grad pod hrvatsku kontrolu i formiraju crtu obrane.

---

image

Vinko i Damir u Zagrebu (prosinac 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

"On je bio zapovjednik 2. satnije, a ja 1. satnije i držali smo sjeverni dio Hrvatske Kostajnice. On je pokrivao dio od brda Djed do željezničke stanice, a ja željezničku stanicu i dalje prema Dvoru. Bili smo povezani i zajedno bismo išli u izviđanja. Nas dvojica bili smo zapovjednici, uzeli bismo svoje zamjenike i otišli u nepoznato dok su gardisti bili iza nas. Takav je bio i Tomo Medved i neki drugi zapovjednici. Jednostavno smo smatrali da smo bolje obučeni i da ćemo lakše odraditi posao, što je u konačnici bila istina. Gavran i ja stekli smo nevjerojatno povjerenje jedan u drugog u tim akcijama i izvrsno smo se nadovezivali i u daljnjem tijeku rata. Jednostavno smo kliknuli. Nikad nismo imali prepirke ili svađe. Samo bismo se pogledali i znali smo što nam  je činiti i u kojem trenutku."

Pitamo Vinka po čemu se onda Gavran izdvajao i razlikovao od ostalih zapovjednika?

"U takve akcije išli smo svi mi zapovjednici neki manje, neki više, ali Gavran najviše. Gotovo uvijek je išao prvi i prije svih, u 90% slučajeva rekao bih, a to je nezabilježeno u Domovinskom ratu. Razlog takvih njegovih poteza leži u tome da je radije on htio biti izložen nego izložiti nekog od sebi podređenih. Time je stekao neviđeno povjerenje svojih vojnika koji su ga bili spremni slijediti bilo kuda. Sve je pokazivao svojim primjerom – kako se treba ponašati u određenim situacijama i kako treba držati do ljudi, i to je tražio od nižih podređenih zapovjednika."

---

image

Gavran sa svojim ‘Gavranima‘ na putu prema dubrovačkom bojištu

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Događaj koji je obilježio njihov boravak ondje bila je svakako pogibija Gordana Lederera pri jednom izviđanju. Lederer je Gavrana pratio u stopu u niz pogibeljnih situacija, a ovaj ga je cijelo vrijeme nastojao zaštititi. Tako je i Gavran završio u Ledererovu nezaboravnom spotu – Banijskim ratnim praskozorjima.

"Pogibija Lederera Gavrana je jako pogodila, kao i sve nas. I danas se pitamo kako se Lederer uspio izdvojiti iz sredine skupine i jesmo li učinili sve da ga zaštitimo. Nismo, ali Lederer je bio hrabar čovjek, već je prošao neke ratne sukobe i htio je biti prvi. Nažalost, to ga je koštalo života. Iako je Damir bio emotivan tip nije to toliko pokazivao, no nije mogao sakriti da ga je Ledererova smrt pogodila", prisjetio se Vinko Paulić i istaknuo da je Gavran u obrani zapadne Slavonije odigrao jednu od ključnih uloga kada je početkom listopada 1991. godine 5. banjalučki korpus JNA prodirao prema Novskoj.

---

image

Damir s Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem u selu Korita

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

"U jednom trenutku došla je zapovijed da se vojska povuče iz Novske. Svi su krenuli za Lipovljane, pa i Gavran sa svojim vojnicima. Međutim, kada je vidio da su hrvatske snage kod nadvožnjaka Bročice ostavile tenkove, skupio je posade koje su sjele u te tenkove i napale neprijatelja kod Motela Sjever i Motela Jug na autocesti Zagreb – Beograd."

Da mu je taj kraj zauvijek ostao u srcu pokazao je i tijekom jednog od rijetkih trenutaka predaha, kada je s dubrovačkog bojišta u kolovozu 1992. umjesto na odmor otišao u zapadnu Slavoniju gdje je ratovao godinu dana ranije vidjeti kako su ljudi s kojima se ondje družio i s kojima je ratovao. S Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem tri je dana proveo oko Kutine i Novske da bi se tek potom uputio k obitelji.

---

image

Predah od prve crte uz bilijar (Kutina)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Zanimljiva i nepoznata činjenica iz Gavranova ratnog puta je ta da je nakon uspješnih operacija na jugu te deblokade Dubrovnika, u jesen 1992. godine, umalo napustio "Tigrove", što nam otkriva Paulić:

"Nama je ponuđeno da nakon južnog bojišta, s nekolicinom drugih zapovjednika, preuzmemo specijalnu postrojbu Glavnog stožera Hrvatske vojske koja se tek osnivala. Kasnije je ta postrojba, koju su vodili Ivica Komljen i Nikola Županić, postala poznata pod nazivom 350. diverzantski odred Glavnog stožera, a sjedište je imala u Stubičkoj Slatini. Mi smo ponudu prihvatili, a zapovjedništvo ‘Tigrova‘ nam je dalo odobrenje uz uvjet da nađemo zapovjednike koji bi nas zamijenili i koje će prihvatiti svi vojnici. To smo i učinili. Damir mi je rekao da odem obavijestiti zapovjedništvo o našem odlasku, što sam i učinio. Samo ću reći da nije bio ugodan razgovor, no mi smo otišli u Glavni stožer spremni za nove izazove. Ondje su nam rekli da se ipak još neće krenuti u osnivanje te specijalne postrojbe, nakon čega se Gavran vratio u ‘Tigrove‘ gdje je preuzeo novoustrojenu 2. bojnu, a ja se nisam vratio. Da se razumijemo obojica smo strašno voljeli ‘Tigrove‘ no znali smo da iza sebe imamo jako kvalitetne ljude i vojnike koji, ako mi ne odemo dalje, nikada neće doći do punog izražaja."

Sa svojom 2. bojnom "Tigrova" Damir Tomljanović Gavran ubrzo nakon operacije "Maslenica" dolazi na Velebit kako bi hrvatskim snagama pomogli zadržati dostignute položaje. Ubrzo je Gavran od Mirka Norca preuzeo zapovijedanje cijelim velebitskim sektorom hrvatskih snaga. Pri utvrđivanju punkta na prvoj crti velebitske bojišnice, 17. veljače 1994. Gavran je kao i mnogo puta do tada htio biti prvi. Tog dana stradao je od neprijateljskog snajpera, položivši svoj život na oltar Domovine kao jedan od najvećih junaka Domovinskog rata sa samo 25 godina. Svojeg prijatelja Vinka Paulića Damir je posljednji put vidio u siječnju 1994. godine.

"Posjetio me u dok sam se oporavljao nakon teškog stradanja u prometnoj nesreći. Po tko zna koji put nagovarao me da se vratim u ‘Tigrove‘ i da budem s njim na Velebitu. Pristao sam da ću doći kad se oporavim, a on se vratio na prvu crtu. Nedugo zatim je poginuo. To se neko vrijeme tajilo od medija, a mene je osobno nazvao Tomo Medved i obavijestio. Ta me vijest toliko pogodila da sam odlučio da se više nikada neću vratiti u ‘Tigrove‘."

---

image

Vinko Paulić i Damir Tomljanović

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Damira Tomljanovića Gavrana osobito su cijenili načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko i predsjednik Franjo Tuđman, kao i drugi časnici Hrvatske vojske poput generala Ante Gotovine koji je u više navrata hvalio Gavranove zasluge, a nakon njegove pogibije čak i obučno središte u Šepurinama kraj Zadra koje je osnovao nazvao je Damirovim imenom. Središte u Šepurinama više ne postoji, a Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" danas djeluje u Požegi.

---

image

Vinko Paulić i Damir u rijetkim trenucima odmora (Križišće 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROĐENI VOĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ROĐENI VOĐA 2 0 7723 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-22 13:28:35 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Borna Marinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-23 10:22:51 [modified_by] => 3112 [publish_up] => 2024-02-23 09:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem, ovo su neispričane priče o legendarnom Gavranu: Umalo je napustio Tigrove page_title=Njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem, ovo su neispričane priče o legendarnom Gavranu: Umalo je napustio Tigrove [metakey] => Damir Tomljanović Gavran, Gavran, Vinko Paulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26636780.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629738.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629735.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629736.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629737.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629739.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629740.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a","Privatna arhiva Vinka Pauli\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

O Damiru Tomljanovi\u0107u Gavranu\u00a0do danas su ispri\u010dane mnoge pri\u010de, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke pri\u010de do danas nisu ugledale svjetlo dana...<\/p>","

Damir s Tomom Medvedom i Vinkom Pauli\u0107em u selu Korita<\/p>","

Gavran sa svojim \u2018Gavranima\u2018 na putu prema dubrova\u010dkom boji\u0161tu<\/p>","

Vinko Pauli\u0107 i Damir Tomljanovi\u0107<\/p>","

Vinko i Damir u Zagrebu (prosinac 1991.)<\/p>","

Predah od prve crte uz bilijar (Kutina)<\/p>","

Vinko Pauli\u0107 i Damir u rijetkim trenucima odmora (Kri\u017ei\u0161\u0107e 1991.)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1756","hd_26636780_1920.jpg":"1920x1080","k_26636780_1280.jpg":"1280x1280","k_26636780_1024.jpg":"1024x1024","k_26636780_640.jpg":"640x640","k_26636780_480.jpg":"480x480","k_26636780_340.jpg":"340x340","k_26636780_220.jpg":"220x220","o_26636780_1280.jpg":"1280x1170","o_26636780_1024.jpg":"1024x936","o_26636780_640.jpg":"640x585","o_26636780_480.jpg":"480x439","o_26636780_340.jpg":"340x310","o_26636780_220.jpg":"220x201","h_26636780_1280.jpg":"1280x854","h_26636780_1024.jpg":"1024x683","h_26636780_640.jpg":"640x427","h_26636780_480.jpg":"480x320","h_26636780_340.jpg":"340x227","h_26636780_220.jpg":"220x147","pp_26636780_1280.jpg":"1280x1628","pp_26636780_1024.jpg":"1024x1303","pp_26636780_640.jpg":"640x814","pp_26636780_480.jpg":"480x611","pp_26636780_340.jpg":"340x432","pp_26636780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1322x789","hd_26629738_1920.jpg":"1920x1080","k_26629738_1280.jpg":"1280x1280","k_26629738_1024.jpg":"1024x1024","k_26629738_640.jpg":"640x640","k_26629738_480.jpg":"480x480","k_26629738_340.jpg":"340x340","k_26629738_220.jpg":"220x220","o_26629738_1280.jpg":"1280x763","o_26629738_1024.jpg":"1024x611","o_26629738_640.jpg":"640x381","o_26629738_480.jpg":"480x286","o_26629738_340.jpg":"340x202","o_26629738_220.jpg":"220x131","h_26629738_1280.jpg":"1280x854","h_26629738_1024.jpg":"1024x683","h_26629738_640.jpg":"640x427","h_26629738_480.jpg":"480x320","h_26629738_340.jpg":"340x227","h_26629738_220.jpg":"220x147","pp_26629738_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629738_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629738_640.jpg":"640x814","pp_26629738_480.jpg":"480x611","pp_26629738_340.jpg":"340x432","pp_26629738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1236x804","hd_26629735_1920.jpg":"1920x1080","k_26629735_1280.jpg":"1280x1280","k_26629735_1024.jpg":"1024x1024","k_26629735_640.jpg":"640x640","k_26629735_480.jpg":"480x480","k_26629735_340.jpg":"340x340","k_26629735_220.jpg":"220x220","o_26629735_1280.jpg":"1280x832","o_26629735_1024.jpg":"1024x666","o_26629735_640.jpg":"640x416","o_26629735_480.jpg":"480x312","o_26629735_340.jpg":"340x221","o_26629735_220.jpg":"220x143","h_26629735_1280.jpg":"1280x854","h_26629735_1024.jpg":"1024x683","h_26629735_640.jpg":"640x427","h_26629735_480.jpg":"480x320","h_26629735_340.jpg":"340x227","h_26629735_220.jpg":"220x147","pp_26629735_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629735_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629735_640.jpg":"640x814","pp_26629735_480.jpg":"480x611","pp_26629735_340.jpg":"340x432","pp_26629735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1033x1474","hd_26629736_1920.jpg":"1920x1080","k_26629736_1280.jpg":"1280x1280","k_26629736_1024.jpg":"1024x1024","k_26629736_640.jpg":"640x640","k_26629736_480.jpg":"480x480","k_26629736_340.jpg":"340x340","k_26629736_220.jpg":"220x220","o_26629736_1280.jpg":"1280x1826","o_26629736_1024.jpg":"1024x1461","o_26629736_640.jpg":"640x913","o_26629736_480.jpg":"480x684","o_26629736_340.jpg":"340x485","o_26629736_220.jpg":"220x313","h_26629736_1280.jpg":"1280x854","h_26629736_1024.jpg":"1024x683","h_26629736_640.jpg":"640x427","h_26629736_480.jpg":"480x320","h_26629736_340.jpg":"340x227","h_26629736_220.jpg":"220x147","pp_26629736_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629736_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629736_640.jpg":"640x814","pp_26629736_480.jpg":"480x611","pp_26629736_340.jpg":"340x432","pp_26629736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1038x1364","hd_26629737_1920.jpg":"1920x1080","k_26629737_1280.jpg":"1280x1280","k_26629737_1024.jpg":"1024x1024","k_26629737_640.jpg":"640x640","k_26629737_480.jpg":"480x480","k_26629737_340.jpg":"340x340","k_26629737_220.jpg":"220x220","o_26629737_1280.jpg":"1280x1682","o_26629737_1024.jpg":"1024x1345","o_26629737_640.jpg":"640x841","o_26629737_480.jpg":"480x630","o_26629737_340.jpg":"340x446","o_26629737_220.jpg":"220x289","h_26629737_1280.jpg":"1280x854","h_26629737_1024.jpg":"1024x683","h_26629737_640.jpg":"640x427","h_26629737_480.jpg":"480x320","h_26629737_340.jpg":"340x227","h_26629737_220.jpg":"220x147","pp_26629737_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629737_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629737_640.jpg":"640x814","pp_26629737_480.jpg":"480x611","pp_26629737_340.jpg":"340x432","pp_26629737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1456x1023","hd_26629739_1920.jpg":"1920x1080","k_26629739_1280.jpg":"1280x1280","k_26629739_1024.jpg":"1024x1024","k_26629739_640.jpg":"640x640","k_26629739_480.jpg":"480x480","k_26629739_340.jpg":"340x340","k_26629739_220.jpg":"220x220","o_26629739_1280.jpg":"1280x899","o_26629739_1024.jpg":"1024x719","o_26629739_640.jpg":"640x449","o_26629739_480.jpg":"480x337","o_26629739_340.jpg":"340x238","o_26629739_220.jpg":"220x154","h_26629739_1280.jpg":"1280x854","h_26629739_1024.jpg":"1024x683","h_26629739_640.jpg":"640x427","h_26629739_480.jpg":"480x320","h_26629739_340.jpg":"340x227","h_26629739_220.jpg":"220x147","pp_26629739_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629739_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629739_640.jpg":"640x814","pp_26629739_480.jpg":"480x611","pp_26629739_340.jpg":"340x432","pp_26629739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1471x1024","hd_26629740_1920.jpg":"1920x1080","k_26629740_1280.jpg":"1280x1280","k_26629740_1024.jpg":"1024x1024","k_26629740_640.jpg":"640x640","k_26629740_480.jpg":"480x480","k_26629740_340.jpg":"340x340","k_26629740_220.jpg":"220x220","o_26629740_1280.jpg":"1280x891","o_26629740_1024.jpg":"1024x712","o_26629740_640.jpg":"640x445","o_26629740_480.jpg":"480x334","o_26629740_340.jpg":"340x236","o_26629740_220.jpg":"220x153","h_26629740_1280.jpg":"1280x854","h_26629740_1024.jpg":"1024x683","h_26629740_640.jpg":"640x427","h_26629740_480.jpg":"480x320","h_26629740_340.jpg":"340x227","h_26629740_220.jpg":"220x147","pp_26629740_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629740_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629740_640.jpg":"640x814","pp_26629740_480.jpg":"480x611","pp_26629740_340.jpg":"340x432","pp_26629740_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8091757 Threads: 6 Questions: 1607828980 Slow queries: 4921271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112731480 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/njegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove-1366392 [printLink] => /vijesti/hrvatska/njegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove-1366392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 441728 [name] => damir tomljanović gavran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-tomljanovic-gavran [link] => /tag/damir-tomljanovic-gavran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601668 [name] => Gavran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-14 18:17:20 [main_article_id] => 0 [alias] => gavran [link] => /tag/gavran ) [2] => stdClass Object ( [id] => 749087 [name] => Vinko Paulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-23 09:46:36 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-paulic [link] => /tag/vinko-paulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROĐENI VOĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem, ovo su neispričane priče o legendarnom Gavranu: Umalo je napustio Tigrove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26636780.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Vinka Paulića [mainImageDesc] =>

O Damiru Tomljanoviću Gavranu do danas su ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26636780.jpg [title] =>

O Damiru Tomljanoviću Gavranu do danas su ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana...

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629738.jpg [title] =>

Damir s Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem u selu Korita

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629735.jpg [title] =>

Gavran sa svojim ‘Gavranima‘ na putu prema dubrovačkom bojištu

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629736.jpg [title] =>

Vinko Paulić i Damir Tomljanović

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629737.jpg [title] =>

Vinko i Damir u Zagrebu (prosinac 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629739.jpg [title] =>

Predah od prve crte uz bilijar (Kutina)

Privatna arhiva Vinka Paulića ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629740.jpg [title] =>

Vinko Paulić i Damir u rijetkim trenucima odmora (Križišće 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Damir Tomljanović Gavran ime je koje svi koji su Gavrana poznavali, a osobito njegovi suborci, izgovaraju s osobitim poštovanjem. Legendarni "Tigar" koji se isticao svojom hrabrošću i osobnošću bio je rođeni vođa. O njemu su do danas ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana.

Stoga smo povodom 30. obljetnice Gavranove pogibije razgovarali s Vinkom Paulićem, jednim od najboljih Gavranovih prijatelja i suboraca koji mu je kao dozapovjednik 4. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi" bio i desna ruka. S nama je podijelio niz, do sada neviđenih, fotografija s Gavranom iz privatne arhive kao i brojna sjećanja na legendarnog zapovjednika. U nebrojenim akcijama od Hrvatske Kostajnice preko zapadne Slavonije do Dubrovnika bili su zajedno, dijelili dobro i zlo, a upoznali su se u bazi 4. bojne "Gavrani" u Kumrovcu.

"On je još u kolovozu 1990. godine prošao tečaj ‘Prvi hrvatski redarstvenik‘ i postao dio ‘Tigrova‘ iz Rakitja u koje sam ja došao nešto kasnije. Tek osnutkom 4. bojne ‘Gavrani‘ 1991. godine Damir i ja se zapravo upoznajemo. Bili smo tada zapovjednici vodova i poslani smo na vukovarsko bojište. Damirova satnija je bila u Bogdanovcima, a u akcije su išli u Borovo naselje, Vukovar i drugdje, dok je moj vod je bio sa zapovjednikom 4. bojne Dragom Horvatom na Opatovačkoj pustari."

Nakon Vukovara, slijedila je Hrvatska Kostajnica. U nju Damir i Vinko odlaze kao zapovjednici satnija, početkom kolovoza 1991., vraćaju grad pod hrvatsku kontrolu i formiraju crtu obrane.

---

image

Vinko i Damir u Zagrebu (prosinac 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

"On je bio zapovjednik 2. satnije, a ja 1. satnije i držali smo sjeverni dio Hrvatske Kostajnice. On je pokrivao dio od brda Djed do željezničke stanice, a ja željezničku stanicu i dalje prema Dvoru. Bili smo povezani i zajedno bismo išli u izviđanja. Nas dvojica bili smo zapovjednici, uzeli bismo svoje zamjenike i otišli u nepoznato dok su gardisti bili iza nas. Takav je bio i Tomo Medved i neki drugi zapovjednici. Jednostavno smo smatrali da smo bolje obučeni i da ćemo lakše odraditi posao, što je u konačnici bila istina. Gavran i ja stekli smo nevjerojatno povjerenje jedan u drugog u tim akcijama i izvrsno smo se nadovezivali i u daljnjem tijeku rata. Jednostavno smo kliknuli. Nikad nismo imali prepirke ili svađe. Samo bismo se pogledali i znali smo što nam  je činiti i u kojem trenutku."

Pitamo Vinka po čemu se onda Gavran izdvajao i razlikovao od ostalih zapovjednika?

"U takve akcije išli smo svi mi zapovjednici neki manje, neki više, ali Gavran najviše. Gotovo uvijek je išao prvi i prije svih, u 90% slučajeva rekao bih, a to je nezabilježeno u Domovinskom ratu. Razlog takvih njegovih poteza leži u tome da je radije on htio biti izložen nego izložiti nekog od sebi podređenih. Time je stekao neviđeno povjerenje svojih vojnika koji su ga bili spremni slijediti bilo kuda. Sve je pokazivao svojim primjerom – kako se treba ponašati u određenim situacijama i kako treba držati do ljudi, i to je tražio od nižih podređenih zapovjednika."

---

image

Gavran sa svojim ‘Gavranima‘ na putu prema dubrovačkom bojištu

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Događaj koji je obilježio njihov boravak ondje bila je svakako pogibija Gordana Lederera pri jednom izviđanju. Lederer je Gavrana pratio u stopu u niz pogibeljnih situacija, a ovaj ga je cijelo vrijeme nastojao zaštititi. Tako je i Gavran završio u Ledererovu nezaboravnom spotu – Banijskim ratnim praskozorjima.

"Pogibija Lederera Gavrana je jako pogodila, kao i sve nas. I danas se pitamo kako se Lederer uspio izdvojiti iz sredine skupine i jesmo li učinili sve da ga zaštitimo. Nismo, ali Lederer je bio hrabar čovjek, već je prošao neke ratne sukobe i htio je biti prvi. Nažalost, to ga je koštalo života. Iako je Damir bio emotivan tip nije to toliko pokazivao, no nije mogao sakriti da ga je Ledererova smrt pogodila", prisjetio se Vinko Paulić i istaknuo da je Gavran u obrani zapadne Slavonije odigrao jednu od ključnih uloga kada je početkom listopada 1991. godine 5. banjalučki korpus JNA prodirao prema Novskoj.

---

image

Damir s Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem u selu Korita

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

"U jednom trenutku došla je zapovijed da se vojska povuče iz Novske. Svi su krenuli za Lipovljane, pa i Gavran sa svojim vojnicima. Međutim, kada je vidio da su hrvatske snage kod nadvožnjaka Bročice ostavile tenkove, skupio je posade koje su sjele u te tenkove i napale neprijatelja kod Motela Sjever i Motela Jug na autocesti Zagreb – Beograd."

Da mu je taj kraj zauvijek ostao u srcu pokazao je i tijekom jednog od rijetkih trenutaka predaha, kada je s dubrovačkog bojišta u kolovozu 1992. umjesto na odmor otišao u zapadnu Slavoniju gdje je ratovao godinu dana ranije vidjeti kako su ljudi s kojima se ondje družio i s kojima je ratovao. S Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem tri je dana proveo oko Kutine i Novske da bi se tek potom uputio k obitelji.

---

image

Predah od prve crte uz bilijar (Kutina)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Zanimljiva i nepoznata činjenica iz Gavranova ratnog puta je ta da je nakon uspješnih operacija na jugu te deblokade Dubrovnika, u jesen 1992. godine, umalo napustio "Tigrove", što nam otkriva Paulić:

"Nama je ponuđeno da nakon južnog bojišta, s nekolicinom drugih zapovjednika, preuzmemo specijalnu postrojbu Glavnog stožera Hrvatske vojske koja se tek osnivala. Kasnije je ta postrojba, koju su vodili Ivica Komljen i Nikola Županić, postala poznata pod nazivom 350. diverzantski odred Glavnog stožera, a sjedište je imala u Stubičkoj Slatini. Mi smo ponudu prihvatili, a zapovjedništvo ‘Tigrova‘ nam je dalo odobrenje uz uvjet da nađemo zapovjednike koji bi nas zamijenili i koje će prihvatiti svi vojnici. To smo i učinili. Damir mi je rekao da odem obavijestiti zapovjedništvo o našem odlasku, što sam i učinio. Samo ću reći da nije bio ugodan razgovor, no mi smo otišli u Glavni stožer spremni za nove izazove. Ondje su nam rekli da se ipak još neće krenuti u osnivanje te specijalne postrojbe, nakon čega se Gavran vratio u ‘Tigrove‘ gdje je preuzeo novoustrojenu 2. bojnu, a ja se nisam vratio. Da se razumijemo obojica smo strašno voljeli ‘Tigrove‘ no znali smo da iza sebe imamo jako kvalitetne ljude i vojnike koji, ako mi ne odemo dalje, nikada neće doći do punog izražaja."

Sa svojom 2. bojnom "Tigrova" Damir Tomljanović Gavran ubrzo nakon operacije "Maslenica" dolazi na Velebit kako bi hrvatskim snagama pomogli zadržati dostignute položaje. Ubrzo je Gavran od Mirka Norca preuzeo zapovijedanje cijelim velebitskim sektorom hrvatskih snaga. Pri utvrđivanju punkta na prvoj crti velebitske bojišnice, 17. veljače 1994. Gavran je kao i mnogo puta do tada htio biti prvi. Tog dana stradao je od neprijateljskog snajpera, položivši svoj život na oltar Domovine kao jedan od najvećih junaka Domovinskog rata sa samo 25 godina. Svojeg prijatelja Vinka Paulića Damir je posljednji put vidio u siječnju 1994. godine.

"Posjetio me u dok sam se oporavljao nakon teškog stradanja u prometnoj nesreći. Po tko zna koji put nagovarao me da se vratim u ‘Tigrove‘ i da budem s njim na Velebitu. Pristao sam da ću doći kad se oporavim, a on se vratio na prvu crtu. Nedugo zatim je poginuo. To se neko vrijeme tajilo od medija, a mene je osobno nazvao Tomo Medved i obavijestio. Ta me vijest toliko pogodila da sam odlučio da se više nikada neću vratiti u ‘Tigrove‘."

---

image

Vinko Paulić i Damir Tomljanović

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

Damira Tomljanovića Gavrana osobito su cijenili načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko i predsjednik Franjo Tuđman, kao i drugi časnici Hrvatske vojske poput generala Ante Gotovine koji je u više navrata hvalio Gavranove zasluge, a nakon njegove pogibije čak i obučno središte u Šepurinama kraj Zadra koje je osnovao nazvao je Damirovim imenom. Središte u Šepurinama više ne postoji, a Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" danas djeluje u Požegi.

---

image

Vinko Paulić i Damir u rijetkim trenucima odmora (Križišće 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića Privatna arhiva Vinka Paulića
Privatna arhiva Vinka Paulića

O Damiru Tomljanoviću Gavranu do danas su ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana...

Privatna arhiva Vinka Paulića

Damir s Tomom Medvedom i Vinkom Paulićem u selu Korita

Privatna arhiva Vinka Paulića

Gavran sa svojim ‘Gavranima‘ na putu prema dubrovačkom bojištu

Privatna arhiva Vinka Paulića

Vinko Paulić i Damir Tomljanović

Privatna arhiva Vinka Paulića

Vinko i Damir u Zagrebu (prosinac 1991.)

Privatna arhiva Vinka Paulića

Predah od prve crte uz bilijar (Kutina)

Privatna arhiva Vinka Paulića

Vinko Paulić i Damir u rijetkim trenucima odmora (Križišće 1991.)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/njegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove-1366392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e903096ec4ddb0086e2d38cfe146b65b0f4d2900 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njegovo+ime+izgovara+se+s+velikim+po%C5%A1tovanjem%2C+ovo+su+neispri%C4%8Dane+pri%C4%8De+o+legendarnom+Gavranu%3A+Umalo+je+napustio+Tigrove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnjegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove-1366392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnjegovo-ime-izgovara-se-s-velikim-postovanjem-ovo-su-neispricane-price-o-legendarnom-gavranu-umalo-je-napustio-tigrove-1366392 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROĐENI VOĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaROĐENI VOĐA

Njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem, ovo su neispričane priče o legendarnom Gavranu: Umalo je napustio Tigrove

Piše Borna Marinić
23. veljače 2024. - 10:06
O Damiru Tomljanoviću Gavranu do danas su ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana...Privatna arhiva Vinka Paulića

Damir Tomljanović Gavran ime je koje svi koji su Gavrana poznavali, a osobito njegovi suborci, izgovaraju s osobitim poštovanjem. Legendarni "Tigar" koji se isticao svojom hrabrošću i osobnošću bio je rođeni vođa. O njemu su do danas ispričane mnoge priče, snimljena su i dva dokumentarna filma, ali neke priče do danas nisu ugledale svjetlo dana.

Stoga smo povodom 30. obljetnice Gavranove pogibije razgovarali s Vinkom Paulićem, jednim od najboljih Gavranovih prijatelja i suboraca koji mu je kao dozapovjednik 4. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi" bio i desna ruka. S nama je podijelio niz, do sada neviđenih, fotografija s Gavranom iz privatne arhive kao i brojna sjećanja na legendarnog zapovjednika. U nebrojenim akcijama od Hrvatske Kostajnice preko zapadne Slavonije do Dubrov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:58