Hrvatska(ne)povjerenje kujundžiću

Nema tko se zadnjih dana nije 'okrznuo' o priču o izvanrednoj sjednici Sabora, a za ustavnog stručnjaka dileme nema: Jasno je što je propisano...

Piše Marina Karlović-Sabolić

Predsjednica Republike, HDZ, hrvatska oporba, ustavni suci, predsjednički kandidati, politolozi i analitičari...

Nema tko se zadnjih dana nije "okrznuo" o priču o izvanrednoj sjednici Sabora na kojoj bi se – u vrijeme kada narodni zastupnici obično borave na dvomjesečnom godišnjem odmoru – trebalo odlučivati o (ne)povjerenju jednom od najnepopularnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi, ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Most je pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu, potpise je dao i dio SDP-ovih zastupnika. Potom su zahtjev za raspravu o izglasavanju nepovjerenja uputili u saborsku proceduru, i tu je nastao problem.

Vladajući, naime, tvrde da ustavni rok od 30 dana ne teče ako je ljetna parlamentarna stanka. Drugim riječima, ako su zastupnici na – godišnjemu. Mostovci su, pak, pomoć zatražili od Ustavnog suda i predsjednice.

Za ustavnog stručnjaka dr. Matu Palića dileme nema: rasprava o nepovjerenju ministru se, prema Ustavu, mora provesti u roku od 30 dana. Bez obzira je li riječ o ljetnoj ili zimskoj stanci u radu Sabora.

– Jasno je što je propisano: rasprava se mora provesti u roku od 30 dana od dana predaje potpisa. Jednako kada je riječ o čitavoj Vladi, jednako kada je riječ o svakom pojedinom ministru – decidiran je Palić.

Ako bi, upozorava on, stajala interpretacija po kojoj ustavni rok od 30 dana ne teče tijekom ljetne parlamentarne stanke, onda bi Hrvatska imala sustav u kojemu ministri devet mjeseci odgovaraju Saboru, a tri mjeseca ne odgovaraju.

– To jednostavno ne može biti. Takvo obrazloženje ne može prihvatiti ni zdrava, ni pravna logika. Ministri su odgovorni 365 dana u godini Saboru. Tako stoji u hrvatskom Ustavu – zaključuje Palić.

S njim se slaže i jedan od potpisnika inicijative, SDP-ovac Peđa Grbin.

– Ustav je u rijetkim točkama jasan, i ovo je jedna od tih točaka. U Ustavu jasno piše da rok od 30 dana počinje teći kada se potpisi predaju Saboru, i doista ne znam koliki kreativac moraš biti da to protumačiš da taj rok zapravo ne teče kada su zastupnici na godišnjem odmoru – navodi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Grbin.

Motivi HDZ-a, koji odbija sazvati sjednicu, njemu su jasni.

– Ja njih razumijem jer im je manja politička šteta braniti se od kritika da ne žele sjednicu nego da u Saboru imaju višednevnu raspravu o propustima svojeg ministra i nefunkcioniranju zdravstvenog sustava. Zato i sada namjerno bacaju sipino crnilo – ističe Grbin, koji upozorava na posebnu igru koju igra predsjednica Republike.

Koja, tvrdi on, po Ustavu ima ovlasti zatražiti od predsjednika Sabora sazivanje sjednice hrvatskog parlamenta, ali koja to, bar za sada, ne želi učiniti.

– Jedan dan tvrdi da Kujundžić mora otići, drugi traži da svoje mišljenje da Ustavni sud. To je neozbiljno – zaključuje Grbin.

U ovakvoj pat-poziciji Ustavnom sudu odlučio je pisati i Mostov zastupnik, inače i sam profesor ustavnog prava, Robert Podolnjak. On je podsjetio na to da je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio da predsjednik Hrvatskog sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada jedna petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja premijeru ili članu Vlade u vrijeme kada Hrvatski sabor ne zasjeda redovito.

– Donošenjem takvog zaključka došlo je do bitne povrede Ustava Republike Hrvatske. Ustavom Republike Hrvatske uspostavljen je parlamentarni sustav. Odgovornost Vlade pred Hrvatskim saborom ne može biti parcijalna ili povremena. U svakom trenutku svojeg djelovanja Vlada, predsjednik Vlade i pojedini ministri odgovaraju Hrvatskom saboru, a ultimativni test njihove političke odgovornosti jest glasovanje o povjerenju – ističe Podolnjak.

I pritom upozorava Ustavni sud da svojim nepostupanjem po zahtjevu oporbenih zastupnika zapravo šalje pogrešne poruke u javnost: da se ne radi o važnom ustavnopravnom pitanju, odnosno da su zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka toliko nevažni, a da bi Ustavni sud trebao hitno održati sjednicu.

– Ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stranu parlamentarne većine i Vlade jer propuštanjem da se očitujete o zahtjevu oporbe dopuštate da prođe ustavni rok, u kojem Hrvatski sabor mora raspraviti i glasovati o povjerenju ministru Kujundžiću – naglasio je Podolnjak.

I pozvao ustavne suce i njihova predsjednika Šeparovića da se bez odgode očituju. Kako provedba ustavnosti u Hrvatskoj ne bi bila ugrožena.

#KOLINDA GRABAR KITAROVIć#USTAVNI SUD#MILAN KUJUNDžIć