stdClass Object ( [id] => 314172 [title] => Nazire se nova afera u MUP-u [alias] => nazire-se-nova-afera-u-mup-u [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U MUP-u se nazire nova afera koja za sada završava samo na internim disciplinskim postupcima prema dvojici aktera te se njome još nije pozabavilo Državno odvjetništvo RH.

Na osnovi dokumentacije koju posjedujemo, vidljivo je da je inženjer elektrotehničkih i komunikacijskih tehnologija mr. Joze Rakušić iz Ploča nakon provedenog natječaja primljen 11. srpnja 2014. u MUP, gdje se zaposlio u Upravi za razvoj, opremanje i potporu, točnije u Odjel za pokretne i stacionirane telekomunikacije i elektroniku, na mjestu projektanta radiokomunikacijskih sustava, a u zvanju samostalnog policijskog inspektora.

No, problem je što je Joze Rakušić i dalje imao tvrtku "Profesionalna elektronika" sa sjedištem u Rijeci, s kojom je MUP poslovao i nakon što je Rakušić primljen u radni odnos u MUP na neodređeno vrijeme. On je, naime, prema podacima iz sudskog registra, tek 11. prosinca 2014. prestao biti direktor u firmi "Profesionalna elektronika", gdje na njegovo mjesto od toga datuma dolazi Darko Škvorc.

Kao da se ne radi o njihovu zaposleniku, MUP je nakon mjesec i pol dana od prijama Rakušića u službu s njegovom firmom potpisao ugovor o nabavi tetra antena i materijala za antenske instalacije (kodirani sustav veze), koji s PDV-om iznosi 390.987 eura. I pedeset centi. Od čega Rakušićevoj firmi ide čistih 263.990 eura.

U posjedu smo i dva računa kojima MUP na datum dospijeća od 19. rujna 2014. i na datum dospijeća od 3. studenog 2014. uplaćuje tvrtki "Profesionalna elektronika" najprije 905.000 kuna, a potom i 334.000 kuna s PDV-om za isporučenu robu.

Od Službe za odnose s javnošću MUP-a RH dobili smo, pak, podatak da je Rakušić u službu stupio 1. listopada 2014. godine. Dakle, tri mjeseca nakon što je okončan natječaj i nakon što je odlučeno da će Rakušić biti primljen na rad u MUP.

Kako bilo, čak je i nakon ovakvog odgovora iz MUP-a jasno da je Joze Rakušić radio u MUP-u u trenutku kada je, prema računu koji posjedujemo, sklopio posao s MUP-om. Račun, naime, na 333.968 kuna s datumom dospijeća od 3. studenoga 2014. godine sastavljen je 3. listopada, odnosno dva dana nakon što je Rakušić i službeno, nakon isteka svih žalbenih rokova, postao djelatnik MUP-a.

Rakušićeva firma inače s MUP-om surađuje od 2011. godine te je, prema našim spoznajama, do njegova primanja u MUP od tog istog MUP-a za isporučenu robu dobila oko 4,5 milijuna kuna. U komisiji koja je primila Rakušića, tvrdi naš izvor, bile su najmanje dvije osobe iz MUP-a koje su znale za svaki račun što ga je tvrtka "Profesionalna elektronika" isporučila Ministarstvu.

Joze Rakušić, kako nam odgovaraju iz MUP-a, proglašen je nedavno odgovornim zbog težih povreda službene dužnosti te je dobio - otkaz. Disciplinski postupak pokrenut je na zahtjev ministra Ranka Ostojića 19. studenog 2015. godine, da bi 29. travnja 2016. godine Prvostupanjski disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova Rakušića proglasio odgovornim zbog težih povreda službenih dužnosti prema Zakona o policiji.

Uglavnom, Rakušić je kriv zbog "obavljanja samostalne gospodarske ili profesionalne djelatnosti suprotno odredbama članka 37. zakona" te zbog "nedoličnog ponašanja u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije" te mu je, navodi MUP, izrečena jedinstvena kazna prestanka državne službe. Rješenje, pak, nije izvršno jer je u tijeku žalbeni rok.

Dakle, Rakušiću slijedi otkaz, dok se onima koji su ga zaposlili i koji su u svakom trenutku znali koga zapošljavaju, prema svemu sudeći, ništa neće dogoditi. Rakušić će za slučaj težak nekoliko milijuna kuna najvjerojatnije biti jedini krivac, iako nije mogao sam sebe u MUP-u zaposliti niti je mogao sam sebi/svojoj tvrtki davati unosne poslove.
Kontaktirali smo s Jozom Rakušićem koji nam je rekao da je još uvijek djelatnik MUP-a i da kao takav ne može istupati samostalno u javnosti, pa nam je odgovor poslao njegov odvjetnik Borislav Hajduković.

"Moj klijent je preko trgovačkog društva 'Profesionalna elektronika' d.o.o. poslovao s Ministarstvom unutarnjih poslova u razdoblju od 2011. do 2014. godine, isključivo putem javnih nabava. Na poticaj i preporuku ljudi iz MUP-a s kojima je surađivao, javio se na natječaj za radno mjesto projektant radiokomunikacija 2013. godine, a kako nije primljen, ponovno se javio na novi natječaj 2014. godine kada je i primljen", uvodno će Hajduković.

"U svim dokumentima koje je poslao na natječaj za prijam u državnu službu jasno je stajalo kako je vlasnik i direktor tvrtke 'Profesionalna elektronika' d.o.o., a u komisiji za odabir kandidata bile su osobe koje su bile odgovorne za izvršenje dotadašnjih ugovora MUP-a i 'Profesionalne elektronike'. Prilikom davanja odobrenja za sigurnosnu provjeru također je jasno naznačio kako je vlasnik trgovačkog društva i sudski vještak. Komisiji za odabir kandidata, kao ni osobama koje su obavljale sigurnosnu provjeru te kadrovskoj službi navedena svojstva nisu bila sporna, te nitko od njih, ni na jedan način, nije zatražio da se razriješi funkcije direktora, vlasništva tvrtke ili imenovanja za stalnog sudskog vještaka", dodaje odvjetnik.

"Tijekom ljeta 2014. godine 'Profesionalna elektronika' d.o.o. javlja se na oglas javne nabave objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave, te provedbom postupka javne nabave MUP donosi odluke o odabiru tvrtke 'Profesionalna elektronika' d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuđača. Sa svim ponudama dostavljeno je bankarsko jamstvo koje MUP mora aktivirati i naplatiti se u slučaju odustajanja od ponude. Sve odluke o odabiru koje imaju pravnu snagu sklapanja ugovora o nabavi donesene su prije stupanja u službu kod MUP-a", stoji u odgovoru.

"Nakon stupanja u državnu službu u MUP-u u listopadu 2014. godine, moj klijent, kao ni trgovačko društvo kojemu je vlasnik, više se ne javljaju ni na jedan natječaj za nabavu u MUP-u, dok moj klijent u trgovačkom društvu ne obavlja operativno niti jednu funkciju, niti zastupa društvo u bilo kojim aktivnostima društva. Isto tako, na svoj zahtjev moj klijent je premješten na poslove koji nemaju nikakve veze s radiokomunikacijom. Računi koje imate u posjedu vezani su za isporuku robe temeljem javnih nabava i ugovora sklopljenih prije stupanja u službu. MUP nije zahtijevao raskid tih ugovora prilikom stupanja u službu, a samoinicijativni raskid bi značio aktiviranje bankarskih garancija od strane MUP-a. Moj klijent je na svoju inicijativu i formalno razriješen funkcije direktora trgovačkog društva 11. prosinca 2014. godine, nakon što je to od njega zatražio rukovoditelj službe u kojoj je radio, iako je i prije tog zahtjeva svim njegovim rukovoditeljima bilo poznata ta činjenica", zaključuje Rakušićev odvjetnik.

Sindikat: Pokušali su sve zataškati

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić odavno upozorava na upitnost MUP-ova poslovanja s Rakušićem.

- Unatoč činjenici što su u MUP-u znali da je firma Joze Rakušića i prije njegova zaposlenja u MUP-u već surađivala s MUP-om, u dijelu nabave usluga i robe, od 37 kandidata za to radno mjesto izabran je upravo gospodin Rakušić. O svemu što se događalo sve je morao znati i ministar Ranko Ostojić, kao i njegov pomoćnik Nebojša Kirigin. A da bi se čitav slučaj zataškao, članica moga Sindikata je ni kriva ni dužna završila na Disciplinskom sudu MUP-a jer navodno nije svoje pretpostavljene na vrijeme upozorila da Rakušić radi u MUP-u iako ima firmu s kojom MUP posluje. Žena je, očekivano, na Prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a u Zagrebu oslobođena odgovornosti - kaže nam Kajkić, dodajući kako ga je Državno odvjetništvo pozvalo da o svemu dade iskaz.

- Smatram da odgovornost leži i na tadašnjem čelništvu MUP-a. Čak i da je Rakušić prestao biti direktor te svoje firme i prenio upravljačka prava na drugoga, to je moralno upitno jer je nakon zaposlenja u MUP-u bio u situaciji da bude insajder i da prije svih zna sve detalje natječaja i poslova - zaključuje Kajkić.

Ostojić: Čim sam saznao, reagirao sam

Ranko Ostojić bio je ministar unutarnjih poslova kada je Rakušić primljen u službu.

'Postupci javne nabave, kao i postupci prijama u radni odnos propisani su zakonom te o tim pitanjima odlučuju povjerenstva. Ako je osoba u radnom odnosu u MUP-u, ne smije ujedno kao vlasnik poduzeća sklapati ugovore s MUP-om te u tom slučaju treba snositi posljedice. Isto tako, potrebno je ispitati i odgovornost osoba kojima je ova okolnost eventualno bila poznata. Nakon saznanja o sumnjama odmah je pokrenut postupak koji je i okončan', stoji u Ostojićevu odgovoru.

1. listopada 2014.
Rakušić je formalno počeo raditi u MUP-u
3. listopada 2014.
MUP i Rakušićeva tvrtka sklapaju ugovor o poslovnoj suradnji
333.968 kuna
MUP je isplatio Rakušićevoj tvrtki za isporučenu robu
11. prosinca 2014.
Rakušić prestaje biti direktor tvrtke 'Profesionalna elektronika'

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trošenje državnog novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-05-31 15:00:40 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-05-31 22:55:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-05-31 22:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28179 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/05\/31\/Novosti\/brcina_delozacija26-230516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/31\/Novosti\/racun_1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/31\/Novosti\/racun_2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/31\/Novosti\/primitak_u_MUP.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x651"},{"size0":"960x1581"},{"size0":"960x1581"},{"size0":"960x1320"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38379473 Threads: 6 Questions: 7096768702 Slow queries: 3300089 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608315949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/nazire-se-nova-afera-u-mup-u-314172 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nazire-se-nova-afera-u-mup-u-314172?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301480 [name] => mup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mup [link] => /tag/mup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 496512 [name] => afera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afera [link] => /tag/afera ) [2] => stdClass Object ( [id] => 395051 [name] => Ranko Ostojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ranko-ostojic [link] => /tag/ranko-ostojic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 244903 [name] => Jozo Rakušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jozo-rakusic [link] => /tag/jozo-rakusic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 244904 [name] => Darko Škvorc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-skvorc [link] => /tag/darko-skvorc ) [5] => stdClass Object ( [id] => 244905 [name] => Borislav Hajduković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borislav-hajdukovic [link] => /tag/borislav-hajdukovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 421670 [name] => Nikola Kajkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-kajkic [link] => /tag/nikola-kajkic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 244907 [name] => tvrtka profesionalna elektronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrtka-profesionalna-elektronika [link] => /tag/tvrtka-profesionalna-elektronika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trošenje državnog novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nazire se nova afera u MUP-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/31/Novosti/brcina_delozacija26-230516.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/31/Novosti/brcina_delozacija26-230516.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/31/Novosti/racun_1.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/31/Novosti/racun_2.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/31/Novosti/primitak_u_MUP.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U MUP-u se nazire nova afera koja za sada završava samo na internim disciplinskim postupcima prema dvojici aktera te se njome još nije pozabavilo Državno odvjetništvo RH.

Na osnovi dokumentacije koju posjedujemo, vidljivo je da je inženjer elektrotehničkih i komunikacijskih tehnologija mr. Joze Rakušić iz Ploča nakon provedenog natječaja primljen 11. srpnja 2014. u MUP, gdje se zaposlio u Upravi za razvoj, opremanje i potporu, točnije u Odjel za pokretne i stacionirane telekomunikacije i elektroniku, na mjestu projektanta radiokomunikacijskih sustava, a u zvanju samostalnog policijskog inspektora.

No, problem je što je Joze Rakušić i dalje imao tvrtku "Profesionalna elektronika" sa sjedištem u Rijeci, s kojom je MUP poslovao i nakon što je Rakušić primljen u radni odnos u MUP na neodređeno vrijeme. On je, naime, prema podacima iz sudskog registra, tek 11. prosinca 2014. prestao biti direktor u firmi "Profesionalna elektronika", gdje na njegovo mjesto od toga datuma dolazi Darko Škvorc.

Kao da se ne radi o njihovu zaposleniku, MUP je nakon mjesec i pol dana od prijama Rakušića u službu s njegovom firmom potpisao ugovor o nabavi tetra antena i materijala za antenske instalacije (kodirani sustav veze), koji s PDV-om iznosi 390.987 eura. I pedeset centi. Od čega Rakušićevoj firmi ide čistih 263.990 eura.

U posjedu smo i dva računa kojima MUP na datum dospijeća od 19. rujna 2014. i na datum dospijeća od 3. studenog 2014. uplaćuje tvrtki "Profesionalna elektronika" najprije 905.000 kuna, a potom i 334.000 kuna s PDV-om za isporučenu robu.

Od Službe za odnose s javnošću MUP-a RH dobili smo, pak, podatak da je Rakušić u službu stupio 1. listopada 2014. godine. Dakle, tri mjeseca nakon što je okončan natječaj i nakon što je odlučeno da će Rakušić biti primljen na rad u MUP.

Kako bilo, čak je i nakon ovakvog odgovora iz MUP-a jasno da je Joze Rakušić radio u MUP-u u trenutku kada je, prema računu koji posjedujemo, sklopio posao s MUP-om. Račun, naime, na 333.968 kuna s datumom dospijeća od 3. studenoga 2014. godine sastavljen je 3. listopada, odnosno dva dana nakon što je Rakušić i službeno, nakon isteka svih žalbenih rokova, postao djelatnik MUP-a.

Rakušićeva firma inače s MUP-om surađuje od 2011. godine te je, prema našim spoznajama, do njegova primanja u MUP od tog istog MUP-a za isporučenu robu dobila oko 4,5 milijuna kuna. U komisiji koja je primila Rakušića, tvrdi naš izvor, bile su najmanje dvije osobe iz MUP-a koje su znale za svaki račun što ga je tvrtka "Profesionalna elektronika" isporučila Ministarstvu.

Joze Rakušić, kako nam odgovaraju iz MUP-a, proglašen je nedavno odgovornim zbog težih povreda službene dužnosti te je dobio - otkaz. Disciplinski postupak pokrenut je na zahtjev ministra Ranka Ostojića 19. studenog 2015. godine, da bi 29. travnja 2016. godine Prvostupanjski disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova Rakušića proglasio odgovornim zbog težih povreda službenih dužnosti prema Zakona o policiji.

Uglavnom, Rakušić je kriv zbog "obavljanja samostalne gospodarske ili profesionalne djelatnosti suprotno odredbama članka 37. zakona" te zbog "nedoličnog ponašanja u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije" te mu je, navodi MUP, izrečena jedinstvena kazna prestanka državne službe. Rješenje, pak, nije izvršno jer je u tijeku žalbeni rok.

Dakle, Rakušiću slijedi otkaz, dok se onima koji su ga zaposlili i koji su u svakom trenutku znali koga zapošljavaju, prema svemu sudeći, ništa neće dogoditi. Rakušić će za slučaj težak nekoliko milijuna kuna najvjerojatnije biti jedini krivac, iako nije mogao sam sebe u MUP-u zaposliti niti je mogao sam sebi/svojoj tvrtki davati unosne poslove.
Kontaktirali smo s Jozom Rakušićem koji nam je rekao da je još uvijek djelatnik MUP-a i da kao takav ne može istupati samostalno u javnosti, pa nam je odgovor poslao njegov odvjetnik Borislav Hajduković.

"Moj klijent je preko trgovačkog društva 'Profesionalna elektronika' d.o.o. poslovao s Ministarstvom unutarnjih poslova u razdoblju od 2011. do 2014. godine, isključivo putem javnih nabava. Na poticaj i preporuku ljudi iz MUP-a s kojima je surađivao, javio se na natječaj za radno mjesto projektant radiokomunikacija 2013. godine, a kako nije primljen, ponovno se javio na novi natječaj 2014. godine kada je i primljen", uvodno će Hajduković.

"U svim dokumentima koje je poslao na natječaj za prijam u državnu službu jasno je stajalo kako je vlasnik i direktor tvrtke 'Profesionalna elektronika' d.o.o., a u komisiji za odabir kandidata bile su osobe koje su bile odgovorne za izvršenje dotadašnjih ugovora MUP-a i 'Profesionalne elektronike'. Prilikom davanja odobrenja za sigurnosnu provjeru također je jasno naznačio kako je vlasnik trgovačkog društva i sudski vještak. Komisiji za odabir kandidata, kao ni osobama koje su obavljale sigurnosnu provjeru te kadrovskoj službi navedena svojstva nisu bila sporna, te nitko od njih, ni na jedan način, nije zatražio da se razriješi funkcije direktora, vlasništva tvrtke ili imenovanja za stalnog sudskog vještaka", dodaje odvjetnik.

"Tijekom ljeta 2014. godine 'Profesionalna elektronika' d.o.o. javlja se na oglas javne nabave objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave, te provedbom postupka javne nabave MUP donosi odluke o odabiru tvrtke 'Profesionalna elektronika' d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuđača. Sa svim ponudama dostavljeno je bankarsko jamstvo koje MUP mora aktivirati i naplatiti se u slučaju odustajanja od ponude. Sve odluke o odabiru koje imaju pravnu snagu sklapanja ugovora o nabavi donesene su prije stupanja u službu kod MUP-a", stoji u odgovoru.

"Nakon stupanja u državnu službu u MUP-u u listopadu 2014. godine, moj klijent, kao ni trgovačko društvo kojemu je vlasnik, više se ne javljaju ni na jedan natječaj za nabavu u MUP-u, dok moj klijent u trgovačkom društvu ne obavlja operativno niti jednu funkciju, niti zastupa društvo u bilo kojim aktivnostima društva. Isto tako, na svoj zahtjev moj klijent je premješten na poslove koji nemaju nikakve veze s radiokomunikacijom. Računi koje imate u posjedu vezani su za isporuku robe temeljem javnih nabava i ugovora sklopljenih prije stupanja u službu. MUP nije zahtijevao raskid tih ugovora prilikom stupanja u službu, a samoinicijativni raskid bi značio aktiviranje bankarskih garancija od strane MUP-a. Moj klijent je na svoju inicijativu i formalno razriješen funkcije direktora trgovačkog društva 11. prosinca 2014. godine, nakon što je to od njega zatražio rukovoditelj službe u kojoj je radio, iako je i prije tog zahtjeva svim njegovim rukovoditeljima bilo poznata ta činjenica", zaključuje Rakušićev odvjetnik.

Sindikat: Pokušali su sve zataškati

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić odavno upozorava na upitnost MUP-ova poslovanja s Rakušićem.

- Unatoč činjenici što su u MUP-u znali da je firma Joze Rakušića i prije njegova zaposlenja u MUP-u već surađivala s MUP-om, u dijelu nabave usluga i robe, od 37 kandidata za to radno mjesto izabran je upravo gospodin Rakušić. O svemu što se događalo sve je morao znati i ministar Ranko Ostojić, kao i njegov pomoćnik Nebojša Kirigin. A da bi se čitav slučaj zataškao, članica moga Sindikata je ni kriva ni dužna završila na Disciplinskom sudu MUP-a jer navodno nije svoje pretpostavljene na vrijeme upozorila da Rakušić radi u MUP-u iako ima firmu s kojom MUP posluje. Žena je, očekivano, na Prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a u Zagrebu oslobođena odgovornosti - kaže nam Kajkić, dodajući kako ga je Državno odvjetništvo pozvalo da o svemu dade iskaz.

- Smatram da odgovornost leži i na tadašnjem čelništvu MUP-a. Čak i da je Rakušić prestao biti direktor te svoje firme i prenio upravljačka prava na drugoga, to je moralno upitno jer je nakon zaposlenja u MUP-u bio u situaciji da bude insajder i da prije svih zna sve detalje natječaja i poslova - zaključuje Kajkić.

Ostojić: Čim sam saznao, reagirao sam

Ranko Ostojić bio je ministar unutarnjih poslova kada je Rakušić primljen u službu.

'Postupci javne nabave, kao i postupci prijama u radni odnos propisani su zakonom te o tim pitanjima odlučuju povjerenstva. Ako je osoba u radnom odnosu u MUP-u, ne smije ujedno kao vlasnik poduzeća sklapati ugovore s MUP-om te u tom slučaju treba snositi posljedice. Isto tako, potrebno je ispitati i odgovornost osoba kojima je ova okolnost eventualno bila poznata. Nakon saznanja o sumnjama odmah je pokrenut postupak koji je i okončan', stoji u Ostojićevu odgovoru.

1. listopada 2014.
Rakušić je formalno počeo raditi u MUP-u
3. listopada 2014.
MUP i Rakušićeva tvrtka sklapaju ugovor o poslovnoj suradnji
333.968 kuna
MUP je isplatio Rakušićevoj tvrtki za isporučenu robu
11. prosinca 2014.
Rakušić prestaje biti direktor tvrtke 'Profesionalna elektronika'

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nazire-se-nova-afera-u-mup-u-314172 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a86483be12fef96e871343cae1ffdcb0dfa883e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nazire+se+nova+afera+u+MUP-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnazire-se-nova-afera-u-mup-u-314172 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnazire-se-nova-afera-u-mup-u-314172 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trošenje državnog novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatrošenje državnog novca

Nazire se nova afera u MUP-u

1. lipnja 2016. - 00:49

U MUP-u se nazire nova afera koja za sada završava samo na internim disciplinskim postupcima prema dvojici aktera te se njome još nije pozabavilo Državno odvjetništvo RH.

Na osnovi dokumentacije koju posjedujemo, vidljivo je da je inženjer elektrotehničkih i komunikacijskih tehnologija mr. Joze Rakušić iz Ploča nakon provedenog natječaja primljen 11. srpnja 2014. u MUP, gdje se zaposlio u Upravi za razvoj, opremanje i potporu, točnije u Odjel za pokretne i stacionirane telekomunikacije i elektroniku, na mjestu projektanta radiokomunikacijskih sustava, a u zvanju samostalnog policijskog inspektora.

No, problem je što je Joze Rakušić i dalje imao tvrtku "Profesionalna elektronika" sa sjedištem u Rijeci, s kojom je MUP poslovao i nakon što je Rakušić primljen u radni odnos u MUP n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:29