stdClass Object ( [id] => 581457 [title] => Naši genijalci sklopili najbolji avion za obuku pilota i pobijedili na natječaju Američkog instituta za aeronautiku [alias] => nasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uspjesi hrvatskog sporta nedvojbeno su obilježili godinu na izmaku, ali Hrvatska je mnogo puta dosad pokazala da ima mladost kadru pobjeđivati i na drugim poljima, osobito kada je riječ o natjecanjima iz znanja.

Živimo, obrazujemo se i radimo u skromnim uvjetima i, barem tehnološki, slabo možemo konkurirati razvijenim zemljama. Međutim, pokazalo se mnogo puta da to ne obeshrabruje naraštaje naših učenika i studenata koji "rasturaju" na međunarodnim olimpijadama znanja i inozemnim natjecanjima.

Jedna od takvih lijepih vijesti stigla je nedavno iz Amerike – deseteročlani tim studenata zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) završne godine diplomskog studija zrakoplovnog inženjerstva u protekloj akademskoj godini, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega, odnio je prvu nagradu na međunarodnom natječaju Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku (AIAA), i to za svoj projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

Pobjedu su odnijeli u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija, u kojoj se natjecalo ukupno devet ekipa iz cijelog svijeta, no uspjeh je tim veći jer su pobijedili na natječaju u kojemu apsolutno dominiraju američki studenti. Ali ne i ovaj put.
U leđa hrvatskih studenata s FSB-a gledali su također i drugoplasirani u istoj kategoriji Belgijci s Université de Liege te treći Iranci sa Sharif University of Technology iz Teherana.

Sjajna generacija

Uspjeh je još veći kada se istakne podatak da su na natječajima AIAA-ja, najvećeg svjetskog tehničkog udruženja u zrakoplovnoj struci s 80-godišnjom tradicijom i 33 tisuće članova iz 85 zemalja, jedini europski timovi koji su dosad pobjeđivali bili oni sa Sveučilišta Delft iz Nizozemske te Politehničkog sveučilišta iz Milana. I još zanimljivosti o hrvatskoj ekipi – studenti s FSB-a uopće su prvi iz Hrvatske i prvi s toga fakulteta koji su se prijavili na jedan natječaj AIAA-ja i odmah – pobijedili. Svoj pobjednički projekt njih osmero, od ukupno deset, predstavit će od 7. do 11. siječnja iduće godine na završnom SciTech Forumu AIAA-ja u San Diegu pred vodećim međunarodnim stručnjacima iz područja projektiranja zrakoplova te predstavnicima američke Vlade i znanstvenih institucija.

Prije odlaska u Ameriku posjetili smo ih na fakultetu u Zagrebu, gdje su nas dočekali petorica iz pobjedničkog tima zajedno s profesorima Vrdoljakom i Prebegom. Projekt trenažnoga, školskog zrakoplova, nazvanoga “FSB – TX”, studenti su radili u sklopu kolegija “Osnivanje zrakoplova” na završnoj godini diplomskog studija, kolegija koji vode ova dvojica profesora. Desetero studenata pobjedničkog tima bili su ujedno svi studenti te generacije diplomskog studija zrakoplovnog inženjerstva i svi su se udružili oko ovog projekta, što je neobično, jer su dosad, objašnjava profesor Prebeg, na projektima uglavnom radili timovi od najviše pet studenata. Rad na projektu za američki natječaj počeo je lani u listopadu, zahtijevao je puno priprema, konzultacija sa znanstvenicima i znanstvenom literaturom, a trajao je ukupno osam mjeseci. Sretna vijest iz SAD-a stigla je krajem rujna ove godine.

- U ovakvim je natječajima bitan pristup, način na koji su studenti pristupili problemu unutar ovoga projekta i riješili ga. To je osnovni razlog zašto se rade ovakvi natječaji – dovesti ljude pred diplomom u realnu situaciju, pred realan zadatak. Sva znanja koja su dotad stekli trebalo je objediniti u konačni proizvod što je i za njih novo, ali je od iznimne važnosti za njihovu budućnost jer su okviru ovog projekta radili na sličan način na koji će raditi jednom kada se zaposle. Njima je ova pobjeda potvrda da su sposobni riješiti najkompleksnije probleme, a nama da smo svojim obrazovnim metodama odgojili generaciju inženjera koja može biti najbolja na svijetu – ne krije zadovoljstvo profesor Prebeg, dok profesor Vrdoljak dodaje:
- Hrvatska nema veliku zrakoplovnu industriju, tek neke naznake, tako da je vrlo teško reći gdje će svi oni završiti. Međutim, vjerujem da smo ih dobro pripremili za poslove na složenim sustavima, osobito one koji uključuju timski rad.

Timski rad

Svi se slažu da je jedan od najvećih izazova u ovome projektu bio upravo timski rad jer, kako kaže budući inženjer Antonio Klasnić, rad na projektu nije posao koji se radi na određeno radno vrijeme ili samo po danu.

- To je bio tipično studentski posao u kojemu vam nekad treba jedan sat, a nekad nekoliko dana da nešto napravite. Iza nas je mnogo neprospavanih noći uz laptope, ali definitivno je najteže bilo uskladiti obveze nas desetero. Svi smo, osim rada na projektu, polagali i druge ispite, a tu su i privatne obveze – prepričava A. Klasnić.

Treba reći da je natječaj na kojemu su pobijedili rađen prema stvarnom natječaju američke Vlade za projektiranje nove generacije obučnih aviona, vrijednome 9,2 milijarde dolara, na kojemu su pobjedu odnijeli prestižni Boeing i Saab. Premda je rad naših studenata konceptualne prirode i vjerojatno neće biti realiziran u fizičkom obliku, sama činjenica da su kadri 'proizvesti' projekt kojim ih ugledno stručno udruženje stavlja iznad ostalih studenata iz cijelog svijeta golem je uspjeh za jedan hrvatski fakultet, sveučilište i malu državu.

- Naš je zadatak bio da kao tim konstruiramo trenažni zrakoplov za obuku vojnih pilota na suvremenim zrakoplovima pete generacije tipa F22 i F35, naravno puno manjih dimenzija nego što je to bilo u stvarnom natječaju. AIAA je zadala svoje zahtjeve koje je trebalo ostvariti, mi smo postavili još neke ciljeve i na kraju sve smo to uspjeli svladati – objašnjava Antonio Jurišić, dok njegov kolega Fran Delić priznaje da u početku na sebe nisu gledali kao favorite u natjecanju.

- Zato je pobjeda još slađa (smijeh!). Ipak su dosad uglavnom pobjeđivali jači, pretežito američki fakulteti s jakom zrakoplovnom tradicijom. Ali, naš fakultet i naši mentori iskazali su nam povjerenje, kolege su bili motivirani, a to je i meni bio poticaj da možda napravim više nego što bih napravio sam – kaže Fran o snazi zajedničkog rada.

Simbolična nagrada

Mladi tim s FSB-a nedavno je primio i ministar obrane Damir Krstičević, koji je, prepričava jedan od članova tima Hrvoje Magdić, generalima (ratnog) zrakoplovstva, među ostalim, sugerirao da se pojača suradnja MORH-a i Hrvatske vojske s njihovim fakultetom. Zanimalo nas je i gdje se ovi mladi ljudi vide u budućnosti, na kojim radnim mjestima?

- Teško je reći, ali volio bih u NASI! Znam da je to nemoguće, prije svega jer nisam američki državljanin. Neki su naši kolege već vani, dok u Hrvatskoj postoje realne šanse zaposliti se na fakultetu, u Croatia Airlinesu, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, nekim firmama koje se bave održavanjem zrakoplova. Za mene je zasad opcija definitivno Hrvatska – kaže član tima Ivan Kovačević.
Dodajmo da je AIAA pobjednički hrvatski tim nagradila simboličnim iznosom od 500 dolara te još 750 dolara za put jednoga od njih u San Diego, no oni su odlučili sami prikupiti novac kako bi na put otišlo njih osam. Fakultet koji ih je od počeka podupirao u radu također je osigurao svotu koju su od njih zatražili na čemu su im, kažu ovi mladi ljudi, iznimno zahvalni. Pitamo ih što će reći svojim kolegama i ostalim sudionicima foruma u San Diegu:

- Da i mi nešto znamo, da možemo, da nismo neki padobranci pali s neba i da bez obzira na prilike u Hrvatskoj ne zaostajemo za studentima iz Amerike i cijelog svijeta – jasan je Antonio Jurišić, uz dodatak - da bi to netko u Hrvatskoj napokon trebao i prepoznati.

 

Genijalci s FSB-a
Pobjednički tim
U pobjedničkom timu studenata s FSB-a su Fran Delić, Tibor Gašparac (vođa tima, trenutačno na stručnoj praksi u tvrtki u Münchenu), Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, jedina djevojka Matea Lišnić (trenutačno na studentskoj razmjeni u Aachenu), Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga.

 

Okrenuti se budućnosti
Domaći dron za hrvatsku granicu
Hrvatska je trenutačno u fazi nabave borbenih zrakoplova, pratimo sve što se događa. Kao mlada generacija inženjera voljeli bismo da se cijela država okrene budućnosti i ulaže u mlade snage. Znamo da je problem novac, ali mala smo država i možda bismo se više trebali okrenuti projektiranju nečega manjeg. Na primjer, budući da imamo problema na državnim granicama, tu bi nam mogli pomoći dronovi a upravo u njihovo projektiranje trebalo bi uključiti mlade. Ima još grana zrakoplovstva u Hrvatskoj u kojima bi se naše znanje moglo iskoristiti – savjet je koji je odgovornima uputio Antonio Klasnić.

 

Troškovi
75 milijardi dolara
U sklopu projekta trenažnog zrakoplova naši su studenti napravili i procjenu troškovnika, kaže A. Jurišić. Tako je cijeli projekt procijenjen na oko 75 milijardi američkih dolara, što uključuje operativne troškove (na koje ide 86 posto) i ostalo. Iznos se odnosi na flotu od 500 proizvedenih zrakoplova koji će se koristiti 30 godina, s godišnjim naletom od tisuću sati po zrakoplovu. “Naši MIG-ovi godišnje imaju sto sati preleta, ako i toliko. Onda vidite o kakvim se brojkama radi”, kaže Jurišić. Također, procijenili su, prema uvjetima iz natječaja, da bi u floti od 700 proizvedenih zrakoplova cijena jednoga iznosila 7,9 milijuna dolara, a u floti od stotinu proizvedenih zrakoplova gotovo dvostruko, oko 15 milijuna dolara.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šampioni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-25 10:21:31 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-25 12:15:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-25 10:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7735 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/12\/20\/Novosti\/10592246.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/20\/Novosti\/10592245.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7668124 Threads: 3 Questions: 1555401933 Slow queries: 4741302 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111337539 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/nasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku-581457 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku-581457?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304986 [name] => studenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenti [link] => /tag/studenti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418289 [name] => najbolji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolji [link] => /tag/najbolji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 430421 [name] => avion [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => avion [link] => /tag/avion ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šampioni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naši genijalci sklopili najbolji avion za obuku pilota i pobijedili na natječaju Američkog instituta za aeronautiku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10592246.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10592246.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10592245.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uspjesi hrvatskog sporta nedvojbeno su obilježili godinu na izmaku, ali Hrvatska je mnogo puta dosad pokazala da ima mladost kadru pobjeđivati i na drugim poljima, osobito kada je riječ o natjecanjima iz znanja.

Živimo, obrazujemo se i radimo u skromnim uvjetima i, barem tehnološki, slabo možemo konkurirati razvijenim zemljama. Međutim, pokazalo se mnogo puta da to ne obeshrabruje naraštaje naših učenika i studenata koji "rasturaju" na međunarodnim olimpijadama znanja i inozemnim natjecanjima.

Jedna od takvih lijepih vijesti stigla je nedavno iz Amerike – deseteročlani tim studenata zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) završne godine diplomskog studija zrakoplovnog inženjerstva u protekloj akademskoj godini, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega, odnio je prvu nagradu na međunarodnom natječaju Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku (AIAA), i to za svoj projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

Pobjedu su odnijeli u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija, u kojoj se natjecalo ukupno devet ekipa iz cijelog svijeta, no uspjeh je tim veći jer su pobijedili na natječaju u kojemu apsolutno dominiraju američki studenti. Ali ne i ovaj put.
U leđa hrvatskih studenata s FSB-a gledali su također i drugoplasirani u istoj kategoriji Belgijci s Université de Liege te treći Iranci sa Sharif University of Technology iz Teherana.

Sjajna generacija

Uspjeh je još veći kada se istakne podatak da su na natječajima AIAA-ja, najvećeg svjetskog tehničkog udruženja u zrakoplovnoj struci s 80-godišnjom tradicijom i 33 tisuće članova iz 85 zemalja, jedini europski timovi koji su dosad pobjeđivali bili oni sa Sveučilišta Delft iz Nizozemske te Politehničkog sveučilišta iz Milana. I još zanimljivosti o hrvatskoj ekipi – studenti s FSB-a uopće su prvi iz Hrvatske i prvi s toga fakulteta koji su se prijavili na jedan natječaj AIAA-ja i odmah – pobijedili. Svoj pobjednički projekt njih osmero, od ukupno deset, predstavit će od 7. do 11. siječnja iduće godine na završnom SciTech Forumu AIAA-ja u San Diegu pred vodećim međunarodnim stručnjacima iz područja projektiranja zrakoplova te predstavnicima američke Vlade i znanstvenih institucija.

Prije odlaska u Ameriku posjetili smo ih na fakultetu u Zagrebu, gdje su nas dočekali petorica iz pobjedničkog tima zajedno s profesorima Vrdoljakom i Prebegom. Projekt trenažnoga, školskog zrakoplova, nazvanoga “FSB – TX”, studenti su radili u sklopu kolegija “Osnivanje zrakoplova” na završnoj godini diplomskog studija, kolegija koji vode ova dvojica profesora. Desetero studenata pobjedničkog tima bili su ujedno svi studenti te generacije diplomskog studija zrakoplovnog inženjerstva i svi su se udružili oko ovog projekta, što je neobično, jer su dosad, objašnjava profesor Prebeg, na projektima uglavnom radili timovi od najviše pet studenata. Rad na projektu za američki natječaj počeo je lani u listopadu, zahtijevao je puno priprema, konzultacija sa znanstvenicima i znanstvenom literaturom, a trajao je ukupno osam mjeseci. Sretna vijest iz SAD-a stigla je krajem rujna ove godine.

- U ovakvim je natječajima bitan pristup, način na koji su studenti pristupili problemu unutar ovoga projekta i riješili ga. To je osnovni razlog zašto se rade ovakvi natječaji – dovesti ljude pred diplomom u realnu situaciju, pred realan zadatak. Sva znanja koja su dotad stekli trebalo je objediniti u konačni proizvod što je i za njih novo, ali je od iznimne važnosti za njihovu budućnost jer su okviru ovog projekta radili na sličan način na koji će raditi jednom kada se zaposle. Njima je ova pobjeda potvrda da su sposobni riješiti najkompleksnije probleme, a nama da smo svojim obrazovnim metodama odgojili generaciju inženjera koja može biti najbolja na svijetu – ne krije zadovoljstvo profesor Prebeg, dok profesor Vrdoljak dodaje:
- Hrvatska nema veliku zrakoplovnu industriju, tek neke naznake, tako da je vrlo teško reći gdje će svi oni završiti. Međutim, vjerujem da smo ih dobro pripremili za poslove na složenim sustavima, osobito one koji uključuju timski rad.

Timski rad

Svi se slažu da je jedan od najvećih izazova u ovome projektu bio upravo timski rad jer, kako kaže budući inženjer Antonio Klasnić, rad na projektu nije posao koji se radi na određeno radno vrijeme ili samo po danu.

- To je bio tipično studentski posao u kojemu vam nekad treba jedan sat, a nekad nekoliko dana da nešto napravite. Iza nas je mnogo neprospavanih noći uz laptope, ali definitivno je najteže bilo uskladiti obveze nas desetero. Svi smo, osim rada na projektu, polagali i druge ispite, a tu su i privatne obveze – prepričava A. Klasnić.

Treba reći da je natječaj na kojemu su pobijedili rađen prema stvarnom natječaju američke Vlade za projektiranje nove generacije obučnih aviona, vrijednome 9,2 milijarde dolara, na kojemu su pobjedu odnijeli prestižni Boeing i Saab. Premda je rad naših studenata konceptualne prirode i vjerojatno neće biti realiziran u fizičkom obliku, sama činjenica da su kadri 'proizvesti' projekt kojim ih ugledno stručno udruženje stavlja iznad ostalih studenata iz cijelog svijeta golem je uspjeh za jedan hrvatski fakultet, sveučilište i malu državu.

- Naš je zadatak bio da kao tim konstruiramo trenažni zrakoplov za obuku vojnih pilota na suvremenim zrakoplovima pete generacije tipa F22 i F35, naravno puno manjih dimenzija nego što je to bilo u stvarnom natječaju. AIAA je zadala svoje zahtjeve koje je trebalo ostvariti, mi smo postavili još neke ciljeve i na kraju sve smo to uspjeli svladati – objašnjava Antonio Jurišić, dok njegov kolega Fran Delić priznaje da u početku na sebe nisu gledali kao favorite u natjecanju.

- Zato je pobjeda još slađa (smijeh!). Ipak su dosad uglavnom pobjeđivali jači, pretežito američki fakulteti s jakom zrakoplovnom tradicijom. Ali, naš fakultet i naši mentori iskazali su nam povjerenje, kolege su bili motivirani, a to je i meni bio poticaj da možda napravim više nego što bih napravio sam – kaže Fran o snazi zajedničkog rada.

Simbolična nagrada

Mladi tim s FSB-a nedavno je primio i ministar obrane Damir Krstičević, koji je, prepričava jedan od članova tima Hrvoje Magdić, generalima (ratnog) zrakoplovstva, među ostalim, sugerirao da se pojača suradnja MORH-a i Hrvatske vojske s njihovim fakultetom. Zanimalo nas je i gdje se ovi mladi ljudi vide u budućnosti, na kojim radnim mjestima?

- Teško je reći, ali volio bih u NASI! Znam da je to nemoguće, prije svega jer nisam američki državljanin. Neki su naši kolege već vani, dok u Hrvatskoj postoje realne šanse zaposliti se na fakultetu, u Croatia Airlinesu, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, nekim firmama koje se bave održavanjem zrakoplova. Za mene je zasad opcija definitivno Hrvatska – kaže član tima Ivan Kovačević.
Dodajmo da je AIAA pobjednički hrvatski tim nagradila simboličnim iznosom od 500 dolara te još 750 dolara za put jednoga od njih u San Diego, no oni su odlučili sami prikupiti novac kako bi na put otišlo njih osam. Fakultet koji ih je od počeka podupirao u radu također je osigurao svotu koju su od njih zatražili na čemu su im, kažu ovi mladi ljudi, iznimno zahvalni. Pitamo ih što će reći svojim kolegama i ostalim sudionicima foruma u San Diegu:

- Da i mi nešto znamo, da možemo, da nismo neki padobranci pali s neba i da bez obzira na prilike u Hrvatskoj ne zaostajemo za studentima iz Amerike i cijelog svijeta – jasan je Antonio Jurišić, uz dodatak - da bi to netko u Hrvatskoj napokon trebao i prepoznati.

 

Genijalci s FSB-a
Pobjednički tim
U pobjedničkom timu studenata s FSB-a su Fran Delić, Tibor Gašparac (vođa tima, trenutačno na stručnoj praksi u tvrtki u Münchenu), Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, jedina djevojka Matea Lišnić (trenutačno na studentskoj razmjeni u Aachenu), Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga.

 

Okrenuti se budućnosti
Domaći dron za hrvatsku granicu
Hrvatska je trenutačno u fazi nabave borbenih zrakoplova, pratimo sve što se događa. Kao mlada generacija inženjera voljeli bismo da se cijela država okrene budućnosti i ulaže u mlade snage. Znamo da je problem novac, ali mala smo država i možda bismo se više trebali okrenuti projektiranju nečega manjeg. Na primjer, budući da imamo problema na državnim granicama, tu bi nam mogli pomoći dronovi a upravo u njihovo projektiranje trebalo bi uključiti mlade. Ima još grana zrakoplovstva u Hrvatskoj u kojima bi se naše znanje moglo iskoristiti – savjet je koji je odgovornima uputio Antonio Klasnić.

 

Troškovi
75 milijardi dolara
U sklopu projekta trenažnog zrakoplova naši su studenti napravili i procjenu troškovnika, kaže A. Jurišić. Tako je cijeli projekt procijenjen na oko 75 milijardi američkih dolara, što uključuje operativne troškove (na koje ide 86 posto) i ostalo. Iznos se odnosi na flotu od 500 proizvedenih zrakoplova koji će se koristiti 30 godina, s godišnjim naletom od tisuću sati po zrakoplovu. “Naši MIG-ovi godišnje imaju sto sati preleta, ako i toliko. Onda vidite o kakvim se brojkama radi”, kaže Jurišić. Također, procijenili su, prema uvjetima iz natječaja, da bi u floti od 700 proizvedenih zrakoplova cijena jednoga iznosila 7,9 milijuna dolara, a u floti od stotinu proizvedenih zrakoplova gotovo dvostruko, oko 15 milijuna dolara.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku-581457 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d472281804820a7a860bd5263d79cef9dd4017e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1i+genijalci+sklopili+najbolji+avion+za+obuku+pilota+i+pobijedili+na+natje%C4%8Daju+Ameri%C4%8Dkog+instituta+za+aeronautiku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku-581457 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasi-genijalci-sklopili-najbolji-avion-za-obuku-pilota-i-pobijedili-na-natjecaju-americkog-instituta-za-aeronautiku-581457 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šampioni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠampioni

Naši genijalci sklopili najbolji avion za obuku pilota i pobijedili na natječaju Američkog instituta za aeronautiku

25. prosinca 2018. - 11:21

Uspjesi hrvatskog sporta nedvojbeno su obilježili godinu na izmaku, ali Hrvatska je mnogo puta dosad pokazala da ima mladost kadru pobjeđivati i na drugim poljima, osobito kada je riječ o natjecanjima iz znanja.

Živimo, obrazujemo se i radimo u skromnim uvjetima i, barem tehnološki, slabo možemo konkurirati razvijenim zemljama. Međutim, pokazalo se mnogo puta da to ne obeshrabruje naraštaje naših učenika i studenata koji "rasturaju" na međunarodnim olimpijadama znanja i inozemnim natjecanjima.

Jedna od takvih lijepih vijesti stigla je nedavno iz Amerike – deseteročlani tim studenata zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) završne godine diplomskog studija zrakoplovnog inženjerstva u protekloj akademskoj godini, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:17