stdClass Object ( [id] => 24967 [title] => Najveći dioničar Hajduka tražen u Njemačkoj, zatvoren u Srbiji, optužen u Hrvatskoj [alias] => najveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj

Ivan Rimac negira optužbe / Drago SOPTA / CROPIX
Najveći pojedinačni kupac Hajdukovih dionica Ivan Rimac iz Livna, s adresom u Samoboru, koji je kupio dionice “bilih” za 11 milijuna kuna, bio je, doznajemo, pritvoren u Srbiji na temelju zahtjeva njemačkog suda i Interpolove tjeralice zbog gospodarskog kriminala.

Štoviše, i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju ove godine podignulo je u drugom predmetu optužnicu protiv Rimca zbog oštećenja trgovačkog društva “RIM I ZOV” za ukupno 87 milijuna kuna, a tereti ga se da je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, sklapanje štetnog ugovora, te prouzrokovanje velike gospodarske štete.

Prijeti mu kazna zatvora do pet godina. Doznajemo da je Rimac, sukladno Interpolovoj tjeralici i zahtjevu suda u Frankfurtu, uhićen na ulasku u Srbiju, gdje je i pritvoren 2005. godine, a sutkinja Draginja Vujić ga je i odlučila izručiti Njemačkoj.

“Općinski sud Frankfurta na Majni, preko ambasade SR Njemačke, podnio je molbu za izručenje Ivana Rimca, protiv kojeg je izdan nalog za uhićenje zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza.

Iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je navedeni kazneno djelo i počinio”, stoji, među ostalim, u odluci sutkinje, dokumentu koji je u našem posjedu. Rimac je proveo mjesec i pol dana u pritvoru u Novom Sadu.

- On je kriminalac i tuđim novcima je kupio dionice Hajduka. Žalosno je da takav čovjek kupuje dionice i proglašava ga se uspješnim biznismenom, a čini prevare na sve strane. Bio je u zatvorima u Srbiji i Njemačkoj, a bit će tragedija ne završi li i u hrvatskom zatvoru.

Srbijanski sud ga je izručio Njemačkoj i pušten je tek nakon što je platio dug. Ja sam s njim ušao u posao, ali zažalio sam. Kad sam čuo da je u zatvoru u Srbiji, udario me infarkt i završio sam u bolnici.

On je, meni iza leđa, sam sebi prodao našu zajedničku tvrtku “Slavonija drvna industrija”, preko tri fantomska kupca, za 30 puta manju cijenu - kaže nam Jerko Zovak iz Donjih Andrijevaca pokraj Slavonskog Broda, inače bivši partner Ivana Rimca i suvlasnik zajedničkih tvrtki.

Prodaja u bescjenje

Rimac je, naravno, pred istražnim sucem negirao da je počinio to što mu se stavlja na teret. Zovak je na sudu posvjedočio da je između njega i Rimca došlo do zahlađenja odnosa nakon što je Rimac želio podići kredit od tri milijuna eura, a tome se on protivio.

I Rimac i Zovak su dogovorili da se nikakvi poslovi ne sklapaju bez potpisa obaju direktora, no Rimac je tvrtku “Slavonija DI” u lipnju 2005. godine iznenada, tvrdi Zovak, prodao, a on je to doznao tek kada je tvrtka još jednom promijenila vlasnika.

Rimac je tvrtku prodao za 11 milijuna kuna, a iz elaborata procjene vrijednosti nekretnina vidljivo je da vrijednost nekretnina tvrtke “Slavonija DI” iznosi oko 40 milijuna eura! 

‘Nisam kriv’

Ivana Rimca smo dobili na mobitel, ali usprkos našem inzistiranju, nije bio voljan odgovarati na upite, odgovarajući nam s protupitanjima i zaobilazeći temu razgovora.

- Ja sam ja i takav sam, ali nisam takav kakvim me vi doživljavate. Na sudu sam se jasno izjasnio da nisam kriv za ono što me tereti državno odvjetništvo i Jerko Zovak.

Moja jedina nesreća je što sam upoznao Zovka koji o meni tako govori okolo - kaže Rimac, kojega smo desetak puta pitali o pritvaranju u Srbiji, a na što je on desetak puta odgovorio: “Pitajte Zovka, on sve zna.”

Faksimili u posjedu SD

Oni vladaju Hajdukom

Ivan Rimac – RIMC
11 milijuna kuna
Poduzetnik iz Lištana u livanjskom kraju, vlasnik je projektantske kuće Rimac u Zagrebu. Kapital je stekao radeći u Frankfurtu. Prema zvanju je agronom, a bavio se građevinarstvom. Dojučer potpuno neopoznat široj javnosti, Rimac je bliski rođak Jake Andabaka koji je i pokrenuo lavinu kupovine dionica Hajduka.

Jako Andabak – Koncern Sunce
10 milijuna kuna
Livanjski poduzetnik s prebivalištem u Zagrebu, vlasnik je koncerna Sunce koji upravlja sa 14 hotela u Dalmaciji. Andabak je inžinjer elektrotehnike, a kapital je stekao u osiguravateljskom biznisu. Bio je vlasnik Helios i Sunce osiguranja, a trenutačno je okrenut samo turizmu.

Luka Miličić - Dalekovod d.d.
10 milijuna kuna
Predsjednik Uprave Dalekovoda, uspješno privatizirane tvrtke koja ima poslove diljem svijeta, a kotira i na Burzi. Miličić je rodom iz Konavala, a nakon završenog Građevinskog fakulteta i magisterija na Prometu, cijeli radni vijek proveo je u Dalekovodu. Osvjedočeni je hajdukovac, i jedan od najjačih klupskih sponzora dosad.

Ivica Todorić – Agrokor
5 milijuna kuna
Već godinama najbogatiji Hrvat koji je svoje poslove proširio i na zemlje regije, a posebno u Srbiju gdje je ušao s trgovačkim lancem Idea. Koncern Agrokor je najsnažnija korporacija u Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme sve je ozbiljniji igrač u proizvodnji hrane. Agrokor je proteklih godina bio jedan od najizdašnijih sponzora Hajduka.

Željko Kerum – Kerum
5 milijuna kuna
Najpoznatiji dalmatinski poduzetnik, vlasnik trgovačkog lanca, brojnih nekretnina i pokretnina, hotele i proizvodnih pogona... Rođen u Ogorju, selu dalmatinske Zagore, a u poduzetništvo je krenuo 1990. godine otvorivši trgovinu u obiteljskoj kući. Najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita, a neki ga vide i kao budućeg predsjednika Hajduka.

Josip Stojanović – Jolly JBS
5 milijuna kuna
Najpoznatiji i najbogatiji poduzetnik u Šibensko-kninskoj županiji, vlasnik je trgovačkog lanca Jolly JBS. Rođen je u Drnišu, studirao je na Prometnom fakultetu u Zagrebu, ali je studij prekinuo. 1989. godine otvorio je prvi dućan u Drnišu, a u međuvremenu njegov trgovački lanac proširio se na cijelu županiju, a osim maloprodajom bavi se veleprodajom i ugostiteljstvom. Financira i najbolji hrvatski košarkaški klub Jolly JBS iz Šibenika.

Jozo Milavić - TP Studenac
5 milijuna kuna
Vlasnik Studenca, trgovačkog lanca s više od 120 maloprodajnih mjesta te vlastitim skladištima i hladnjacima velikog kapaciteta. Rođen je u Gatima pokraj Omiša. Kao mladić je prodavao voće, povrće i rakiju po mjestima Dalmatinske zagore i Hercegovine.?Kasnije se bavio  autoprijevozom, a obogatio se prodajući slovensku kozmetiku na biljnoj bazi.

Mirko Grbešić - Brodomerkur d.d.
5 milijuna kuna
Bogati hercegovački poduzetnik, vlasnik Mepas grupe, koja je većinski vlasnik splitskog trgovačkog lanca Brodomerkur. Poznat je i kao vlasnik osječke Saponije.

Vlado Čović – Zagrebmontaža
5 milijuna kuna
Šibenski poduzetnik, suvlasnik je Zagrebmontaže. Vlasnik je trgovačkog centra Dalmare u Šibeniku vrijednog 17 milijuna eura, a ima i tvornice na području Šibenika. Prvi milijun zaradio je u Njemačkoj, kao kooperant u prozivodnji njemačkih tenkova Tigar, a sudjelovao je u izgradnji najveće svjetske teniske dvorane u Hannoveru i novog stadiona nogometnog kluba Schalke 04.

Željko Žderić - GP Konstruktor
5 milijuna kuna
Suvlasnik i predsjednik Konstruktor inženjeringa, najjače građevinske tvrtke u državi. Žderić je rođen u Metkoviću, školovao se u Zagrebu gdje je i upoznao Juru Radića što mu je pomoglo da postane jedan od najmoćnijih poduzetnika u Hrvatskoj. Čitavu karijeru proveo je u Konstruktoru. Gradio je najzahtjevnije dionice autoceste A1, i brojne druge objekte po Hrvatskoj i svijetu.

Tomislav Mamić – Tommy
5 milijuna kuna
Vlasnik trgovačkog lanca Tommy koji se proširio izvan Splita, širom Dalmacije, ali i Hrvatske. Zajedno sa bratom pokrenuo je trgovinu u Kaštelina s ušteđevinom roditelja koji su radili u Njemačkoj. Uz Keruma najjači u Dalmaciji, a uz trgovinu uišli su u posao s nekretninama kupujući zemlju za turističku namjenu. 

Ivo Ora - Oramont Split
2,5 milijuna kuna
Građevinski poduzetnik koji je prvi ozbiljniji novac zaradio u Njemačkoj gdje se također bavio građevinarstvom. U Hrvatsku se vratio na početku devedesetih, najprije je radio u Pošti, a potom je otvorio tvrtu za consalting, gradnju i prodaju stambenih objekata. Njegova tvrtka ostvaruje godišnji promet u desecima milijuna eura, ali je Ora samozatajen te nije prisutan u javnosti.

Alen Orlić/EPEHA

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suvlasnika hajduka ivana rimca tereti se za malverzaciju tešku 87 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-10-14 20:34:04 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-10-14 21:09:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-10-14 20:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20487 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/10/15/Novosti/rimac0.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38205332 Threads: 5 Questions: 7086188071 Slow queries: 3297715 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608052146 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/najveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj-24967 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj-24967?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 130156 [name] => ivanrimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanrimac [link] => /tag/ivanrimac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 114700 [name] => privatizacijahajduka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => privatizacijahajduka [link] => /tag/privatizacijahajduka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suvlasnika hajduka ivana rimca tereti se za malverzaciju tešku 87 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveći dioničar Hajduka tražen u Njemačkoj, zatvoren u Srbiji, optužen u Hrvatskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-16-07-32-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/10/15/Novosti/rimac0.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/10/15/Novosti/rimac0.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj

Ivan Rimac negira optužbe / Drago SOPTA / CROPIX
Najveći pojedinačni kupac Hajdukovih dionica Ivan Rimac iz Livna, s adresom u Samoboru, koji je kupio dionice “bilih” za 11 milijuna kuna, bio je, doznajemo, pritvoren u Srbiji na temelju zahtjeva njemačkog suda i Interpolove tjeralice zbog gospodarskog kriminala.

Štoviše, i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju ove godine podignulo je u drugom predmetu optužnicu protiv Rimca zbog oštećenja trgovačkog društva “RIM I ZOV” za ukupno 87 milijuna kuna, a tereti ga se da je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, sklapanje štetnog ugovora, te prouzrokovanje velike gospodarske štete.

Prijeti mu kazna zatvora do pet godina. Doznajemo da je Rimac, sukladno Interpolovoj tjeralici i zahtjevu suda u Frankfurtu, uhićen na ulasku u Srbiju, gdje je i pritvoren 2005. godine, a sutkinja Draginja Vujić ga je i odlučila izručiti Njemačkoj.

“Općinski sud Frankfurta na Majni, preko ambasade SR Njemačke, podnio je molbu za izručenje Ivana Rimca, protiv kojeg je izdan nalog za uhićenje zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza.

Iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je navedeni kazneno djelo i počinio”, stoji, među ostalim, u odluci sutkinje, dokumentu koji je u našem posjedu. Rimac je proveo mjesec i pol dana u pritvoru u Novom Sadu.

- On je kriminalac i tuđim novcima je kupio dionice Hajduka. Žalosno je da takav čovjek kupuje dionice i proglašava ga se uspješnim biznismenom, a čini prevare na sve strane. Bio je u zatvorima u Srbiji i Njemačkoj, a bit će tragedija ne završi li i u hrvatskom zatvoru.

Srbijanski sud ga je izručio Njemačkoj i pušten je tek nakon što je platio dug. Ja sam s njim ušao u posao, ali zažalio sam. Kad sam čuo da je u zatvoru u Srbiji, udario me infarkt i završio sam u bolnici.

On je, meni iza leđa, sam sebi prodao našu zajedničku tvrtku “Slavonija drvna industrija”, preko tri fantomska kupca, za 30 puta manju cijenu - kaže nam Jerko Zovak iz Donjih Andrijevaca pokraj Slavonskog Broda, inače bivši partner Ivana Rimca i suvlasnik zajedničkih tvrtki.

Prodaja u bescjenje

Rimac je, naravno, pred istražnim sucem negirao da je počinio to što mu se stavlja na teret. Zovak je na sudu posvjedočio da je između njega i Rimca došlo do zahlađenja odnosa nakon što je Rimac želio podići kredit od tri milijuna eura, a tome se on protivio.

I Rimac i Zovak su dogovorili da se nikakvi poslovi ne sklapaju bez potpisa obaju direktora, no Rimac je tvrtku “Slavonija DI” u lipnju 2005. godine iznenada, tvrdi Zovak, prodao, a on je to doznao tek kada je tvrtka još jednom promijenila vlasnika.

Rimac je tvrtku prodao za 11 milijuna kuna, a iz elaborata procjene vrijednosti nekretnina vidljivo je da vrijednost nekretnina tvrtke “Slavonija DI” iznosi oko 40 milijuna eura! 

‘Nisam kriv’

Ivana Rimca smo dobili na mobitel, ali usprkos našem inzistiranju, nije bio voljan odgovarati na upite, odgovarajući nam s protupitanjima i zaobilazeći temu razgovora.

- Ja sam ja i takav sam, ali nisam takav kakvim me vi doživljavate. Na sudu sam se jasno izjasnio da nisam kriv za ono što me tereti državno odvjetništvo i Jerko Zovak.

Moja jedina nesreća je što sam upoznao Zovka koji o meni tako govori okolo - kaže Rimac, kojega smo desetak puta pitali o pritvaranju u Srbiji, a na što je on desetak puta odgovorio: “Pitajte Zovka, on sve zna.”

Faksimili u posjedu SD

Oni vladaju Hajdukom

Ivan Rimac – RIMC
11 milijuna kuna
Poduzetnik iz Lištana u livanjskom kraju, vlasnik je projektantske kuće Rimac u Zagrebu. Kapital je stekao radeći u Frankfurtu. Prema zvanju je agronom, a bavio se građevinarstvom. Dojučer potpuno neopoznat široj javnosti, Rimac je bliski rođak Jake Andabaka koji je i pokrenuo lavinu kupovine dionica Hajduka.

Jako Andabak – Koncern Sunce
10 milijuna kuna
Livanjski poduzetnik s prebivalištem u Zagrebu, vlasnik je koncerna Sunce koji upravlja sa 14 hotela u Dalmaciji. Andabak je inžinjer elektrotehnike, a kapital je stekao u osiguravateljskom biznisu. Bio je vlasnik Helios i Sunce osiguranja, a trenutačno je okrenut samo turizmu.

Luka Miličić - Dalekovod d.d.
10 milijuna kuna
Predsjednik Uprave Dalekovoda, uspješno privatizirane tvrtke koja ima poslove diljem svijeta, a kotira i na Burzi. Miličić je rodom iz Konavala, a nakon završenog Građevinskog fakulteta i magisterija na Prometu, cijeli radni vijek proveo je u Dalekovodu. Osvjedočeni je hajdukovac, i jedan od najjačih klupskih sponzora dosad.

Ivica Todorić – Agrokor
5 milijuna kuna
Već godinama najbogatiji Hrvat koji je svoje poslove proširio i na zemlje regije, a posebno u Srbiju gdje je ušao s trgovačkim lancem Idea. Koncern Agrokor je najsnažnija korporacija u Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme sve je ozbiljniji igrač u proizvodnji hrane. Agrokor je proteklih godina bio jedan od najizdašnijih sponzora Hajduka.

Željko Kerum – Kerum
5 milijuna kuna
Najpoznatiji dalmatinski poduzetnik, vlasnik trgovačkog lanca, brojnih nekretnina i pokretnina, hotele i proizvodnih pogona... Rođen u Ogorju, selu dalmatinske Zagore, a u poduzetništvo je krenuo 1990. godine otvorivši trgovinu u obiteljskoj kući. Najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita, a neki ga vide i kao budućeg predsjednika Hajduka.

Josip Stojanović – Jolly JBS
5 milijuna kuna
Najpoznatiji i najbogatiji poduzetnik u Šibensko-kninskoj županiji, vlasnik je trgovačkog lanca Jolly JBS. Rođen je u Drnišu, studirao je na Prometnom fakultetu u Zagrebu, ali je studij prekinuo. 1989. godine otvorio je prvi dućan u Drnišu, a u međuvremenu njegov trgovački lanac proširio se na cijelu županiju, a osim maloprodajom bavi se veleprodajom i ugostiteljstvom. Financira i najbolji hrvatski košarkaški klub Jolly JBS iz Šibenika.

Jozo Milavić - TP Studenac
5 milijuna kuna
Vlasnik Studenca, trgovačkog lanca s više od 120 maloprodajnih mjesta te vlastitim skladištima i hladnjacima velikog kapaciteta. Rođen je u Gatima pokraj Omiša. Kao mladić je prodavao voće, povrće i rakiju po mjestima Dalmatinske zagore i Hercegovine.?Kasnije se bavio  autoprijevozom, a obogatio se prodajući slovensku kozmetiku na biljnoj bazi.

Mirko Grbešić - Brodomerkur d.d.
5 milijuna kuna
Bogati hercegovački poduzetnik, vlasnik Mepas grupe, koja je većinski vlasnik splitskog trgovačkog lanca Brodomerkur. Poznat je i kao vlasnik osječke Saponije.

Vlado Čović – Zagrebmontaža
5 milijuna kuna
Šibenski poduzetnik, suvlasnik je Zagrebmontaže. Vlasnik je trgovačkog centra Dalmare u Šibeniku vrijednog 17 milijuna eura, a ima i tvornice na području Šibenika. Prvi milijun zaradio je u Njemačkoj, kao kooperant u prozivodnji njemačkih tenkova Tigar, a sudjelovao je u izgradnji najveće svjetske teniske dvorane u Hannoveru i novog stadiona nogometnog kluba Schalke 04.

Željko Žderić - GP Konstruktor
5 milijuna kuna
Suvlasnik i predsjednik Konstruktor inženjeringa, najjače građevinske tvrtke u državi. Žderić je rođen u Metkoviću, školovao se u Zagrebu gdje je i upoznao Juru Radića što mu je pomoglo da postane jedan od najmoćnijih poduzetnika u Hrvatskoj. Čitavu karijeru proveo je u Konstruktoru. Gradio je najzahtjevnije dionice autoceste A1, i brojne druge objekte po Hrvatskoj i svijetu.

Tomislav Mamić – Tommy
5 milijuna kuna
Vlasnik trgovačkog lanca Tommy koji se proširio izvan Splita, širom Dalmacije, ali i Hrvatske. Zajedno sa bratom pokrenuo je trgovinu u Kaštelina s ušteđevinom roditelja koji su radili u Njemačkoj. Uz Keruma najjači u Dalmaciji, a uz trgovinu uišli su u posao s nekretninama kupujući zemlju za turističku namjenu. 

Ivo Ora - Oramont Split
2,5 milijuna kuna
Građevinski poduzetnik koji je prvi ozbiljniji novac zaradio u Njemačkoj gdje se također bavio građevinarstvom. U Hrvatsku se vratio na početku devedesetih, najprije je radio u Pošti, a potom je otvorio tvrtu za consalting, gradnju i prodaju stambenih objekata. Njegova tvrtka ostvaruje godišnji promet u desecima milijuna eura, ali je Ora samozatajen te nije prisutan u javnosti.

Alen Orlić/EPEHA

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj-24967 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34e37dcda1c3a9a6a2c656d278c29702dab60e11 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87i+dioni%C4%8Dar+Hajduka+tra%C5%BEen+u+Njema%C4%8Dkoj%2C+zatvoren+u+Srbiji%2C+optu%C5%BEen+u+Hrvatskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj-24967 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj-24967 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suvlasnika hajduka ivana rimca tereti se za malverzaciju tešku 87 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasuvlasnika hajduka ivana rimca tereti se za malverzaciju tešku 87 milijuna kuna

Najveći dioničar Hajduka tražen u Njemačkoj, zatvoren u Srbiji, optužen u Hrvatskoj

Piše PSD.
14. listopada 2008. - 22:34
Rimac je, kako doznajemo, bio pritvoren u Srbiji 2005. zbog neplaćanja poreza na osnovi zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, te je sud donio odluku o njegovu izručenju Njemačkoj

Ivan Rimac negira optužbe / Drago SOPTA / CROPIX
Najveći pojedinačni kupac Hajdukovih dionica Ivan Rimac iz Livna, s adresom u Samoboru, koji je kupio dionice “bilih” za 11 milijuna kuna, bio je, doznajemo, pritvoren u Srbiji na temelju zahtjeva njemačkog suda i Interpolove tjeralice zbog gospodarskog kriminala.

Štoviše, i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju ove godine podignulo je u drugom predmetu opt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:07