stdClass Object ( [id] => 1265058 [title] => Najava o kažnjavanju curenja podataka podijelila javnost, jedni zgroženi, drugi tvrde da je to u interesu suđenja [alias] => najava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moram priznati da sam s nevjericom čitala izjavu premijera Plenkovića i nekoliko puta provjeravala je li zaista rekao da će mijenjati Kazneni zakon kako curenje informacija ne bi nanosilo političku štetu.

Dakle, informacije koje novinarke i novinari objavljuju služe javnom interesu i baš vrlo često ponavljam da su novinarke i novinari trenutno jedini korektiv svake vlasti, i lijeve i desne, što lako možemo utvrditi ako samo odemo u Google tražilicu i pogledamo što su objavljivali.

Možemo čak krenuti u debatu oko toga jesu li dostupne informacije koje cure i jesu li tajni podatak, ali interes je javnosti da se znaju stvari i o radu DORH-a i zaista mislim da svi zajedno moramo ovog puta stati u obranu novinarstva kao javnog dobra i u obranu prava javnosti da zna. Podsjetila bih da je to naše pravo zajamčeno i Ustavom po članku 38.

Poručila je to Maja Sever, predsjednica Međunarodne federacije novinara i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak navečer najavio promjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ) kako stvari iz spisa više ne bi "nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano izlazile van".

---

image

Maja Sever: Ovo rade zbog kontrole političke štete

Darko Tomaš/Cropix
---

Dodao je da Ministarstvo pravosuđa i uprave već ima radnu skupinu za Zakon o kaznenom postupku te "da im je zadatak popraviti stvari".

Više je nego jasno što je premijera navelo na taj potez. Posljednjih tjedana u medijima čitamo transkripte prepiske brojnih visokih dužnosnika i članova HDZ-a osumnjičenih za korupciju, poput bivše ministrice Gabrijele Žalac i bivše državne tajnice Josipe Rimac, odnosno prepiske mnogih s donedavnim direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem.

Transkripti su to iz spisa koji su prošli kroz ruke mnogih uključenih u istražni postupak, a poslije i u podizanje optužnice, pa su novinarima i javnosti lako dostupni.

Odmah nakon Plenkovićeve najave povela se i rasprava o tome na društvenim mrežama pa su neki upozorili kako izraz "curenje" podataka uopće ne stoji s obzirom da se spisi objavljuju tek nakon što su dostavljeni nadležnom sudu uz optužnicu. Naime, odavanje informacija u fazi izvida već sada podliježe sankcijama, a tek dokazi nakon izvida iz istražnih radnji u trenutku podizanja optužnice više nisu tajni.

Novinari i dio javnosti reći će da je objavljivanje, drugim riječima propitivanje i kontroliranje istražnih institucija, upravo interes javnosti.

– Doista ne vidim razlog da se sada, zbog poruka koje se dotiču premijera i njegovih suradnika, izmjenama zakona vraćamo desetak godina unatrag – kaže Ana Raić Knežević, novinarka portala Telegram.hr.

– Mediji imaju pravo objavljivati sve ono za što postoji opravdani javni interes. Poruke koje ukazuju na mogući kriminal na najvišoj državnoj razini to bez dvojbe i jesu. Zašto se premijer nije tako uznemirio na početku istrage protiv Josipe Rimac ili nekog drugog, kada su objavljivane poruke i iskazi u kojima se njega nije izravno spominjalo? – pita Raić Knežević.

– Umjesto toga, sada naglo najavljuje izmjene zakona koje bi bile suprotne onome što je prije desetak godina rekao Ustavni sud RH, kao i onome što je praksa Europskog suda za ljudska prava – dodaje.

---

image

Je li premijerova reakcija posljedica posljednjih navode u kojima se i njega spominje

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Dakle, sve što se objavljuje u medijima nije tajno, pa bi Vlada morala najprije to proglasiti tajnim, a tek onda propisati kažnjavanje onih koji te tajne informacije objavljuju. To bi bio težak korak unatrag – tvrdi Ana Raić Knežević.

Nataša Božić s N1 televizije podsjeća na situaciju prije 2014., kada se provodila istraga protiv Ive Sanadera i kada su mediji objavljivali podatke iz spisa. Tada je vrh HDZ-a, kojem su na čelu bili Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, tražio od USKOK-a da propituju novinare tko su im izvori jer se govorilo da to šteti stranci i da je politički opstruirana.

Naime, izmjenom Zakona o kaznenom postupku istraga je prestala biti tajna, već je postala nejavna, što znači da tijekom istrage ispitivanje okrivljenika ili svjedoka nije bilo javno, no o rezultatima istrage moglo se bez ograničenja izvještavati.

Upravo u vrijeme suđenja Sanaderu, protiv objavljivanja podataka iz spisa pobunila se njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Ona i ovaj put pozdravlja namjeru zakonodavca da promijeni stvari.

– Ne može se suđenje voditi u medijima, ne može. Ovo kod nas je postalo nemoguće jer sve što je u istražnom spisu – sve je vani. A na taj način se utječe na javnost, na potencijalne svjedoke, stvara se klima unaprijed, i to najčešće takva da se očekuju osuđujuće presude.

Godinama smo govorili kako je nedopustivo da novinari imaju podatke iz spisa, na primjer iskaze svjedoka prije nego što smo ih mi kao obrana dobili. Ne može se tako voditi postupak, prije je istraga bila tajna, ali usprkos tome su dokumenti curili, obično je to bilo u interesu DORH-a pa mi smatramo da je otud to i dolazilo – kaže Sloković.

Podsjeća da je podnijela više kaznenih prijava zbog curenja podataka, no nikada se, kaže, ništa nije dogodilo.

– Tužilaštvo nije imalo volje ni želje da se nešto u tom pravcu poduzme. A curenje podataka redovito ide na štetu okrivljenika i na štetu obrane. Kako da spremam obranu kad se neke stvari oglase u svim novinama, na svim portalima? Nemoguće je da vi imate prije nas podatke iz spisa. Nedopustivo! Time se stvara atmosfera koja nekome odgovara.

Vi dobijete neke poruke, ali vam je nepoznat kontekst tih poruka, nemate uvid u cijeli spis. Izvadili ste, recimo, neke račune bivše ministrice Žalac, a ja kažem da to nisu njezini računi, već računi Ministarstva za neki catering za trideset ljudi! A tko to sluša? Ja ne mogu shvatiti dokle je to došlo?

Shvaćam da novinari imaju pravo znati. Pogledajte ovaj slučaj sada u Zambiji, koja je stoljećima iza nas, a ne možemo dobiti jedan podatak. A nama je sve na cesti. Što mislite zašto Amerikanci svoju porotu drže dalje od medija i nitko s njima ne smije imati kontakt? – pita odvjetnica.

---

image

Jadranka Sloković: Zambija ima bolja rješenja od nas

Damir Krajač/Cropix
---

Smatra da objavljivanjem dijelova dokumentacije mediji često donesu odluku, što sigurno utječe i na sud.

– I suci su ljudi, i oni čitaju medije, i oni dolaze s određenim preduvjerenjima. Je li to onda nepristran sud? A pitanje je kome to odgovara. To je kontra pravu da se vodi postupak u kojem okrivljenik ima neka prava. A da ne govorimo o pravu na privatnost.

Izvadite sve, dio tih poruka je apsolutno privatan, a nemate pravo znati sve! Nemate pravo razvući i obitelj okrivljenika i iznositi sve stvari... Rasprava je javna i dostupna, ali to je već u nekoj fazi kad je spis prošao neku kotrolu; imamo i mi neku kontrolu nad dokazima, a ovo je bezakonje jer izlaze imena, svjedoci, neke priče na koje se nakaleme još neke priče... – smatra Sloković.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, pak, kratko nam je komentirao.

– U principu suci ne sude po tome što piše u novinama, nego po onome što se stvarno događa u postupku. Koji se sudac sjeća što je u startu postupka protiv Sanadera pisalo u novinama? Mi smo svi nekad prilično licemjerni jer nekad nam odgovara da podaci izlaze van, a nekada ne – iskren je bio Pavasović Visković.

---

HND: Ovo je prijetnja slobodi izvještavanja

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija.

"Također, podsjećamo da kaznena odgovornost za odavanje službene tajne u zakonu već postoji. Postoji i izuzetak, za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu.

Što bi onda premijer Plenković u zakonima mijenjao, iz istupa na koji reagiramo nije bilo moguće doznati. Ipak, premijer u njemu proziva medije da u sprezi s ‘određenim dužnosnicima‘ stvaraju pritisak na neovisno djelovanje DORH-a te ocjenjuje kako je on sam predmet govora mržnje, uspoređujući pritom svoju premijersku poziciju s onom zarobljenih hrvatskih državljana u Zambiji.

Stoga nije teško zaključiti koga premijer za to proziva kao glavnog krivca. Novinare i medije.

Ovakvo javno upiranje prstom vodećeg državnog dužnosnika u jednu profesiju važnu za funkcioniranje demokratskog poretka nije prvi takav slučaj. Zapravo, dosljedno se ponavlja svaki put kada novinari i mediji razotkriju neugodne istine o političkim malverzacijama moćnih.

Izmjene zakona koje premijer najavljuje smatramo stoga ozbiljnom prijetnjom slobodnom novinarstvu i Ustavom RH zajamčenom pravu novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama", istaknuto je u priopćenju HND-a, koje potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO HOĆE PLENKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŠTO HOĆE PLENKOVIĆ 2 0 7383 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-15 12:35:43 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-15 16:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-15 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 462 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najava o kažnjavanju curenja podataka podijelila javnost, jedni zgroženi, drugi tvrde da je to u interesu suđenja [metakey] => curenje informacija, Jadranka Sloković, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24164352.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24231108.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24051971.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/23579911.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Je li premijerova reakcija posljedica posljednjih navode u kojima se i njega spominje<\/p>","

Maja Sever: Ovo rade zbog kontrole politi\u010dke \u0161tete<\/p>","

Jadranka Slokovi\u0107: Zambija ima bolja rje\u0161enja od nas<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24164352_1920.jpg":"1920x1080","k_24164352_1280.jpg":"1280x1280","k_24164352_1024.jpg":"1024x1024","k_24164352_640.jpg":"640x640","k_24164352_480.jpg":"480x480","k_24164352_340.jpg":"340x340","k_24164352_220.jpg":"220x220","o_24164352_1280.jpg":"1280x853","o_24164352_1024.jpg":"1024x682","o_24164352_640.jpg":"640x426","o_24164352_480.jpg":"480x320","o_24164352_340.jpg":"340x226","o_24164352_220.jpg":"220x146","h_24164352_1280.jpg":"1280x854","h_24164352_1024.jpg":"1024x683","h_24164352_640.jpg":"640x427","h_24164352_480.jpg":"480x320","h_24164352_340.jpg":"340x227","h_24164352_220.jpg":"220x147","pp_24164352_1280.jpg":"1280x1628","pp_24164352_1024.jpg":"1024x1303","pp_24164352_640.jpg":"640x814","pp_24164352_480.jpg":"480x611","pp_24164352_340.jpg":"340x432","pp_24164352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24231108_1920.jpg":"1920x1080","k_24231108_1280.jpg":"1280x1280","k_24231108_1024.jpg":"1024x1024","k_24231108_640.jpg":"640x640","k_24231108_480.jpg":"480x480","k_24231108_340.jpg":"340x340","k_24231108_220.jpg":"220x220","o_24231108_1280.jpg":"1280x853","o_24231108_1024.jpg":"1024x682","o_24231108_640.jpg":"640x426","o_24231108_480.jpg":"480x320","o_24231108_340.jpg":"340x226","o_24231108_220.jpg":"220x146","h_24231108_1280.jpg":"1280x854","h_24231108_1024.jpg":"1024x683","h_24231108_640.jpg":"640x427","h_24231108_480.jpg":"480x320","h_24231108_340.jpg":"340x227","h_24231108_220.jpg":"220x147","pp_24231108_1280.jpg":"1280x1628","pp_24231108_1024.jpg":"1024x1303","pp_24231108_640.jpg":"640x814","pp_24231108_480.jpg":"480x611","pp_24231108_340.jpg":"340x432","pp_24231108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24051971_1920.jpg":"1920x1080","k_24051971_1280.jpg":"1280x1280","k_24051971_1024.jpg":"1024x1024","k_24051971_640.jpg":"640x640","k_24051971_480.jpg":"480x480","k_24051971_340.jpg":"340x340","k_24051971_220.jpg":"220x220","o_24051971_1280.jpg":"1280x854","o_24051971_1024.jpg":"1024x683","o_24051971_640.jpg":"640x427","o_24051971_480.jpg":"480x320","o_24051971_340.jpg":"340x227","o_24051971_220.jpg":"220x146","h_24051971_1280.jpg":"1280x854","h_24051971_1024.jpg":"1024x683","h_24051971_640.jpg":"640x427","h_24051971_480.jpg":"480x320","h_24051971_340.jpg":"340x227","h_24051971_220.jpg":"220x147","pp_24051971_1280.jpg":"1280x1628","pp_24051971_1024.jpg":"1024x1303","pp_24051971_640.jpg":"640x814","pp_24051971_480.jpg":"480x611","pp_24051971_340.jpg":"340x432","pp_24051971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23579911_1920.jpg":"1920x1080","k_23579911_1280.jpg":"1280x1280","k_23579911_1024.jpg":"1024x1024","k_23579911_640.jpg":"640x640","k_23579911_480.jpg":"480x480","k_23579911_340.jpg":"340x340","k_23579911_220.jpg":"220x220","o_23579911_1280.jpg":"1280x870","o_23579911_1024.jpg":"1024x696","o_23579911_640.jpg":"640x435","o_23579911_480.jpg":"480x326","o_23579911_340.jpg":"340x231","o_23579911_220.jpg":"220x149","h_23579911_1280.jpg":"1280x854","h_23579911_1024.jpg":"1024x683","h_23579911_640.jpg":"640x427","h_23579911_480.jpg":"480x320","h_23579911_340.jpg":"340x227","h_23579911_220.jpg":"220x147","pp_23579911_1280.jpg":"1280x1628","pp_23579911_1024.jpg":"1024x1303","pp_23579911_640.jpg":"640x814","pp_23579911_480.jpg":"480x611","pp_23579911_340.jpg":"340x432","pp_23579911_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7398001 Threads: 7 Questions: 1528898417 Slow queries: 4649066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110611511 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/najava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja-1265058 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja-1265058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417262 [name] => curenje informacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => curenje-informacija [link] => /tag/curenje-informacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 322396 [name] => jadranka sloković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranka-slokovic [link] => /tag/jadranka-slokovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO HOĆE PLENKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najava o kažnjavanju curenja podataka podijelila javnost, jedni zgroženi, drugi tvrde da je to u interesu suđenja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24164352.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24164352.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24231108.jpg [title] =>

Je li premijerova reakcija posljedica posljednjih navode u kojima se i njega spominje

Vanesa Pandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24051971.jpg [title] =>

Maja Sever: Ovo rade zbog kontrole političke štete

Darko Tomaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/23579911.jpg [title] =>

Jadranka Sloković: Zambija ima bolja rješenja od nas

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moram priznati da sam s nevjericom čitala izjavu premijera Plenkovića i nekoliko puta provjeravala je li zaista rekao da će mijenjati Kazneni zakon kako curenje informacija ne bi nanosilo političku štetu.

Dakle, informacije koje novinarke i novinari objavljuju služe javnom interesu i baš vrlo često ponavljam da su novinarke i novinari trenutno jedini korektiv svake vlasti, i lijeve i desne, što lako možemo utvrditi ako samo odemo u Google tražilicu i pogledamo što su objavljivali.

Možemo čak krenuti u debatu oko toga jesu li dostupne informacije koje cure i jesu li tajni podatak, ali interes je javnosti da se znaju stvari i o radu DORH-a i zaista mislim da svi zajedno moramo ovog puta stati u obranu novinarstva kao javnog dobra i u obranu prava javnosti da zna. Podsjetila bih da je to naše pravo zajamčeno i Ustavom po članku 38.

Poručila je to Maja Sever, predsjednica Međunarodne federacije novinara i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak navečer najavio promjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ) kako stvari iz spisa više ne bi "nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano izlazile van".

---

image

Maja Sever: Ovo rade zbog kontrole političke štete

Darko Tomaš/Cropix
---

Dodao je da Ministarstvo pravosuđa i uprave već ima radnu skupinu za Zakon o kaznenom postupku te "da im je zadatak popraviti stvari".

Više je nego jasno što je premijera navelo na taj potez. Posljednjih tjedana u medijima čitamo transkripte prepiske brojnih visokih dužnosnika i članova HDZ-a osumnjičenih za korupciju, poput bivše ministrice Gabrijele Žalac i bivše državne tajnice Josipe Rimac, odnosno prepiske mnogih s donedavnim direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem.

Transkripti su to iz spisa koji su prošli kroz ruke mnogih uključenih u istražni postupak, a poslije i u podizanje optužnice, pa su novinarima i javnosti lako dostupni.

Odmah nakon Plenkovićeve najave povela se i rasprava o tome na društvenim mrežama pa su neki upozorili kako izraz "curenje" podataka uopće ne stoji s obzirom da se spisi objavljuju tek nakon što su dostavljeni nadležnom sudu uz optužnicu. Naime, odavanje informacija u fazi izvida već sada podliježe sankcijama, a tek dokazi nakon izvida iz istražnih radnji u trenutku podizanja optužnice više nisu tajni.

Novinari i dio javnosti reći će da je objavljivanje, drugim riječima propitivanje i kontroliranje istražnih institucija, upravo interes javnosti.

– Doista ne vidim razlog da se sada, zbog poruka koje se dotiču premijera i njegovih suradnika, izmjenama zakona vraćamo desetak godina unatrag – kaže Ana Raić Knežević, novinarka portala Telegram.hr.

– Mediji imaju pravo objavljivati sve ono za što postoji opravdani javni interes. Poruke koje ukazuju na mogući kriminal na najvišoj državnoj razini to bez dvojbe i jesu. Zašto se premijer nije tako uznemirio na početku istrage protiv Josipe Rimac ili nekog drugog, kada su objavljivane poruke i iskazi u kojima se njega nije izravno spominjalo? – pita Raić Knežević.

– Umjesto toga, sada naglo najavljuje izmjene zakona koje bi bile suprotne onome što je prije desetak godina rekao Ustavni sud RH, kao i onome što je praksa Europskog suda za ljudska prava – dodaje.

---

image

Je li premijerova reakcija posljedica posljednjih navode u kojima se i njega spominje

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Dakle, sve što se objavljuje u medijima nije tajno, pa bi Vlada morala najprije to proglasiti tajnim, a tek onda propisati kažnjavanje onih koji te tajne informacije objavljuju. To bi bio težak korak unatrag – tvrdi Ana Raić Knežević.

Nataša Božić s N1 televizije podsjeća na situaciju prije 2014., kada se provodila istraga protiv Ive Sanadera i kada su mediji objavljivali podatke iz spisa. Tada je vrh HDZ-a, kojem su na čelu bili Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, tražio od USKOK-a da propituju novinare tko su im izvori jer se govorilo da to šteti stranci i da je politički opstruirana.

Naime, izmjenom Zakona o kaznenom postupku istraga je prestala biti tajna, već je postala nejavna, što znači da tijekom istrage ispitivanje okrivljenika ili svjedoka nije bilo javno, no o rezultatima istrage moglo se bez ograničenja izvještavati.

Upravo u vrijeme suđenja Sanaderu, protiv objavljivanja podataka iz spisa pobunila se njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Ona i ovaj put pozdravlja namjeru zakonodavca da promijeni stvari.

– Ne može se suđenje voditi u medijima, ne može. Ovo kod nas je postalo nemoguće jer sve što je u istražnom spisu – sve je vani. A na taj način se utječe na javnost, na potencijalne svjedoke, stvara se klima unaprijed, i to najčešće takva da se očekuju osuđujuće presude.

Godinama smo govorili kako je nedopustivo da novinari imaju podatke iz spisa, na primjer iskaze svjedoka prije nego što smo ih mi kao obrana dobili. Ne može se tako voditi postupak, prije je istraga bila tajna, ali usprkos tome su dokumenti curili, obično je to bilo u interesu DORH-a pa mi smatramo da je otud to i dolazilo – kaže Sloković.

Podsjeća da je podnijela više kaznenih prijava zbog curenja podataka, no nikada se, kaže, ništa nije dogodilo.

– Tužilaštvo nije imalo volje ni želje da se nešto u tom pravcu poduzme. A curenje podataka redovito ide na štetu okrivljenika i na štetu obrane. Kako da spremam obranu kad se neke stvari oglase u svim novinama, na svim portalima? Nemoguće je da vi imate prije nas podatke iz spisa. Nedopustivo! Time se stvara atmosfera koja nekome odgovara.

Vi dobijete neke poruke, ali vam je nepoznat kontekst tih poruka, nemate uvid u cijeli spis. Izvadili ste, recimo, neke račune bivše ministrice Žalac, a ja kažem da to nisu njezini računi, već računi Ministarstva za neki catering za trideset ljudi! A tko to sluša? Ja ne mogu shvatiti dokle je to došlo?

Shvaćam da novinari imaju pravo znati. Pogledajte ovaj slučaj sada u Zambiji, koja je stoljećima iza nas, a ne možemo dobiti jedan podatak. A nama je sve na cesti. Što mislite zašto Amerikanci svoju porotu drže dalje od medija i nitko s njima ne smije imati kontakt? – pita odvjetnica.

---

image

Jadranka Sloković: Zambija ima bolja rješenja od nas

Damir Krajač/Cropix
---

Smatra da objavljivanjem dijelova dokumentacije mediji često donesu odluku, što sigurno utječe i na sud.

– I suci su ljudi, i oni čitaju medije, i oni dolaze s određenim preduvjerenjima. Je li to onda nepristran sud? A pitanje je kome to odgovara. To je kontra pravu da se vodi postupak u kojem okrivljenik ima neka prava. A da ne govorimo o pravu na privatnost.

Izvadite sve, dio tih poruka je apsolutno privatan, a nemate pravo znati sve! Nemate pravo razvući i obitelj okrivljenika i iznositi sve stvari... Rasprava je javna i dostupna, ali to je već u nekoj fazi kad je spis prošao neku kotrolu; imamo i mi neku kontrolu nad dokazima, a ovo je bezakonje jer izlaze imena, svjedoci, neke priče na koje se nakaleme još neke priče... – smatra Sloković.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, pak, kratko nam je komentirao.

– U principu suci ne sude po tome što piše u novinama, nego po onome što se stvarno događa u postupku. Koji se sudac sjeća što je u startu postupka protiv Sanadera pisalo u novinama? Mi smo svi nekad prilično licemjerni jer nekad nam odgovara da podaci izlaze van, a nekada ne – iskren je bio Pavasović Visković.

---

HND: Ovo je prijetnja slobodi izvještavanja

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija.

"Također, podsjećamo da kaznena odgovornost za odavanje službene tajne u zakonu već postoji. Postoji i izuzetak, za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu.

Što bi onda premijer Plenković u zakonima mijenjao, iz istupa na koji reagiramo nije bilo moguće doznati. Ipak, premijer u njemu proziva medije da u sprezi s ‘određenim dužnosnicima‘ stvaraju pritisak na neovisno djelovanje DORH-a te ocjenjuje kako je on sam predmet govora mržnje, uspoređujući pritom svoju premijersku poziciju s onom zarobljenih hrvatskih državljana u Zambiji.

Stoga nije teško zaključiti koga premijer za to proziva kao glavnog krivca. Novinare i medije.

Ovakvo javno upiranje prstom vodećeg državnog dužnosnika u jednu profesiju važnu za funkcioniranje demokratskog poretka nije prvi takav slučaj. Zapravo, dosljedno se ponavlja svaki put kada novinari i mediji razotkriju neugodne istine o političkim malverzacijama moćnih.

Izmjene zakona koje premijer najavljuje smatramo stoga ozbiljnom prijetnjom slobodnom novinarstvu i Ustavom RH zajamčenom pravu novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama", istaknuto je u priopćenju HND-a, koje potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Damir Krajač/Cropix
Vanesa Pandžić/Cropix

Je li premijerova reakcija posljedica posljednjih navode u kojima se i njega spominje

Darko Tomaš/Cropix

Maja Sever: Ovo rade zbog kontrole političke štete

Damir Krajač/Cropix

Jadranka Sloković: Zambija ima bolja rješenja od nas

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja-1265058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7876f8f194030e94759b2b2bfd8ccf0736d4a68a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najava+o+ka%C5%BEnjavanju+curenja+podataka+podijelila+javnost%2C+jedni+zgro%C5%BEeni%2C+drugi+tvrde+da+je+to+u+interesu+su%C4%91enja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja-1265058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajava-o-kaznjavanju-curenja-podataka-podijelila-javnost-jedni-zgrozeni-drugi-tvrde-da-je-to-u-interesu-sudenja-1265058 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO HOĆE PLENKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO HOĆE PLENKOVIĆ

Najava o kažnjavanju curenja podataka podijelila javnost, jedni zgroženi, drugi tvrde da je to u interesu suđenja

Piše Silvana Uzinić
15. veljače 2023. - 17:00

Moram priznati da sam s nevjericom čitala izjavu premijera Plenkovića i nekoliko puta provjeravala je li zaista rekao da će mijenjati Kazneni zakon kako curenje informacija ne bi nanosilo političku štetu.

Dakle, informacije koje novinarke i novinari objavljuju služe javnom interesu i baš vrlo često ponavljam da su novinarke i novinari trenutno jedini korektiv svake vlasti, i lijeve i desne, što lako možemo utvrditi ako samo odemo u Google tražilicu i pogledamo što su objavljivali.

Možemo čak krenuti u debatu oko toga jesu li dostupne informacije koje cure i jesu li tajni podatak, ali interes je javnosti da se znaju stvari i o radu DORH-a i zaista mislim da svi zajedno moramo ovog puta stati u obranu novinarstva kao javnog dobra i u obranu prava javnosti da zna. Podsjetila bih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:15