stdClass Object ( [id] => 188415 [title] => Mogu li nas oni izvući iz krize? Samo su dva Milanovićeva ministra uspjela u poduzetništvu [alias] => mogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Polovina prosinca definitivno je zacementirala gospodarske perspektive Hrvatske: kreditni rejting zemlje sveden je na razinu smeća, a mizerni trendovi na tržištu rada opasno prijete da za pola godine sruše najneslavnije rekorde i dostignu vojsku od pola milijuna nezaposlenih. Za izvlačenje zemlje iz ove dramatične ekonomske depresije trebat će puno umijeća, hrabrosti, stručnosti i znanja.

Na temelju dosadašnjih poslovnih biografija Milanovićevih ministara istražili smo koliko je postojeći kadrovski roster u Banskim dvorima kompetentan za poslove koje u svojim resorima obavljaju. Biti ministar prije svega je politička funkcija.

Stručnost i prethodno radno iskustvo tek su neki od elemenata kompetentnosti, jer u ocjenjivanju potencijala nekog ministra ulazi ne samo znanje i iskustvo nego i njegove organizacijske sposobnosti i upravljačka umijeća. Ipak, Hrvatska se nalazi na velikoj prekretnici u kojoj će trebati najbolje od najboljih, jer izazovi su golemi, a vremena malo. Vaganje kompetencija može biti indikator za stvarne dosege Milanovića i njegovih ministara.

Zoran Milanović, premijer

Pravnik u ulozi predsjednika Vlade nije neuobičajena kombinacija u svijetu politike. Zoran Milanović magistrirao je pravo Europske unije u Bruxellesu, a čitav profesionalni vijek, prije negoli ga je Ivica Račan početkom 2004. zaposlio u SDP-u, proveo je u državnoj službi: prvo kao djelatnik u Odjelu međunarodnih pravnih poslova, potom kao savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU-u u Bruxellesu, a zatim i kao nacionalni koordinator za NATO, te pomoćnik ministra vanjskih poslova. Biografija gotovo idealna za hrvatskog premijera s početka 2000. godine, kada je zemlju trebalo postaviti na europski kolosijek i utirati put ulasku u NATO.

Danas, u vrijeme velike ekonomske krize, izostanak elementarnih znanja iz ekonomije, kao i manjak bilo kakvog staža u gospodarstvu, generalno gledano, jest hendikep. No, i njemačka kancelarka Angela Merkel je fizičarka, pa već sedam godina uspješno vodi jednu od najvećih svjetskih ekonomija. Nije problem što Milanović ne zna puno o ekonomiji. Problem je što oko sebe nije okupio tim vrsnih ekonomista koji ga mogu savjetovati kako zemlju izvući iz recesijskoga gliba.

Prof. dr. Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova

Sveučilišna profesorica sociologije sa zavidnom znanstvenom karijerom iza sebe, radom na nizu američkih sveučilišta i zapaženim znanstvenim projektima na prvi bi pogled prije trebala konkurirati za rektoricu kojeg od domaćih sveučilišta nego za ministricu vanjskih poslova.

Ipak, Vesni Pusić malo tko može odreći kompetencije u resoru vanjskih poslova. Predavala je po institutima američkog State Departmenta, vodila je Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om. U vrijeme kada je europska priča već trasirana, ona pokušava nadograditi klasičnu diplomaciju onom gospodarskom. Projekt Dalmatinske zagore kao hrvatske Provanse jedan je od takvih pokušaja.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih

Milanovićeva je potpredsjednica profesionalna političarka u pravom smislu riječi. Nakon završenog studija politologije Milanka Opačić izabrana je 1992. u tzv. manjinskoj kvoti za SDP-ovu saborsku zastupnicu. Tri godine poslije nije prošla u Sabor, pa je na inicijativu Mate Arlovića dobila posao u zastupničkom klubu socijaldemokrata. Nakon 2000. rotirala se po brojnim saborskih odborima i povjerenstvima, uglavnom onima koji se bave socijalom, djecom, mladima i ravnopravnošću spolova.

Neven Mimica, potpredsjednik Vlade

Čitav svoj profesionalni vijek vezao je uz gospodarsku diplomaciju. Nakon kratkog staža na poslovima referenta za uvoz i izvoz u tadašnjoj “Astri”, Mimica se nakon završetka splitskog Ekonomskog fakulteta zaposlio u Republičkom komitetu za odnose s inozemstvom. Bio je gospodarski savjetnik u ambasadi SFRJ u Kairu, a nakon pada socijalizma nastavio je raditi u Ministarstvu vanjskih poslova, odradivši savjetničke mandate u našim veleposlanstvima u Kairu i Ankari.

Bio je zamjenik ministra gospodarstva, vodio je pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, bio ministar europskih intergracija, a svojedobno je bio i u igri za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Dojam je da bi više mogao dati u području gospodarske diplomacije nego vodeći Vladine koordinacije.

Prof. dr. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a

Po dosadašnjoj profesionalnoj karijeri Splićanin Grčić jedan je od najkompetentnijih Milanovićevih ljudi. Bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta i ekspert za regionalni razvoj koji je bio član Sanaderova pregovaračkog tima s EU-om o europskim fondovima vjerojatno zna sve. Iskorištenost fondova EU-a u njegovu je mandatu s 30 posto povećana na 67 posto.

Slavko Linić, ministar financija

Ovaj ekonomist zanat je ispekao u brodogradilištu “Viktor Lenac”, riječkom “Gradšpedu”, “Kvarnertransu” i Ininoj rafineriji nafte. Deset je godina vodio Rijeku kao gradonačelnik, nakon čega je četiri godine vodio državne financije u Vladi Ivice Račana. Kompetencije mu nitko ne može osporiti, pitanje je jedino jesu li instrumenti za kojima poseže ovaj ekonomski praktičar dovoljno efikasni ne samo da napune praznu državnu blagajnu nego i da građanima osiguraju rast standarda.

Ante Kotromanović, ministar obrane

Gdje naći boljeg ministra obrane nego među časnicima vlastite vojske. Kotromanović je u Sinju završio srednju školu za tkalca, otišao u rat i iz njega izišao s nizom odličja i činom stožernog brigadira. Vodio je tvrtku za razminiranje “Zdrug”, prodavao keramičke pločice kao terenski zastupnik tvrtke “Urbaniko”, pisao kolumne u “Večernjem listu”, te završio novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova

Po srednjoškolskom obrazovanju novinar, po fakultetskom pravnik, nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu okušao se kao privatni poduzetnik osnovavši tvrtku “Scout”. Nakon propasti posla bio je šef prodaje za Europu američke tvrtke “IFT Emmaus”, koja je trgovala ribom. Ostojić je nakon Oluje postao asistent šefa ureda Crvenoga križa u Kninu, potom pročelnik za upravljanje gradskim resursima Grada Splita, član splitskog Gradskog poglavarstva, a nakon pobjede koalicije 2000. i šef splitske policije.

Sa toga ga je mjesta Ivica Račan promovirao u ravnatelja policije. Dolaskom na vlast Sanader ga je smijenio. Bio je član Uprave za pravne i kadrovske poslove, te direktor za investicije “Slobodne Dalmacije”. Definitivno jedan od ministara koji ima iskustvo u resoru koji sada vodi.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa

Pravnik s iskustvom u državnoj administraciji i diplomaciji. U Račanovu mandatu bio je šef Ureda za suradnju s Haagom, te zamjenik ministra europskih integracija, nakon čega ulazi u odvjetničke vode. Više nego stručan za posao koji obavlja, Miljenić je zaradio kritike za mogući sukob interesa jer je ukidanjem ovršitelja izravno pogodovao odvjetnicima.

Arsen Bauk, ministar uprave

Ovaj profesor matematike i košarkaški sudac nikada nije radio u školi. U Račanovu mandatu bio je pomoćnik ministra obrane, a nakon poraza zaposlen je u SDP-u i u osam opozicijskih godina izrastao je u glavnog stranačkog analitičara.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva

Za razliku od većine ministara, Vrdoljak je gotovo čitavu profesionalnu karijeru proveo u gospodarstvu. Kao inženjer elektrotehnike radio je na poslovima automatizacije, a osnovao je tvrtku “ATO inžinjering”. Do sada nikada nije vodio veći sustav.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta

Još jedan od ministara koji je svoju poslovnu karijeru vezao uz SDP. Šest godina bio je poslovni direktor stranke. U vrijeme Račanove Vlade bio je poslovni direktor u Olimpijskom centru Bjelolasica, tvrtki u državnom vlasništvu. Nikada nije bio ni poduzetnik, ni obrtnik. Jedno je vrijeme ovaj ekonomist bio i izvršni direktor “Maksima komunikacija”, PR agencije Ivana Račana.

Prof. dr. Mirando Mrsić, ministar rada i socijalnog sustava

Ovaj vrsni hematolog, osnivač Zaklade “Ana Rukavina”, pročelnik Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i šef kampanje Ive Josipovića našao se u sebi potpuno nepoznatom resoru. Jedan je od ministara koji pokušava dokazati kako dobre organizacijske sposobnosti mogu nadomjestiti nedostatak iskustva na određenom polju.

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Uz iznimku jednogodišnjeg staža na mjestu referenta uvoza i izvoza u zabočkoj “Regeneraciji” i predavača ekonomije na visokim poslovnim školama, Hajdaš Dončić čitavu je svoju karijeru vezao uz političke forume. Nikada nije imao nikakve veze sa morem ili pomorstvom. Bio je pročelnik za gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, direktor u županijskoj Zagorskoj razvojnoj agenciji, a potom i župan.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede

Diplomirani agronom koji posjeduje poljoprivrednu apoteku “Agrocentar TJ Prom”. Nedavno je utvrđeno da se već sedam godina nalazi u sukobu interesa jer nije upravljanje tom tvrtkom prenio na drugu osobu.

Veljko Ostojić, ministar turizma

Čitavu je profesionalnu karijeru proveo u turizmu, u poslovima hotelijerskog konzaltinga, turističkim zajednicama, nadzornim odborima hotela, a vodio je i nacionalno kamping udruženje. Potpuno kvalificiran za resor koji vodi.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode

Ekonomist koji je radni vijek proveo kao gradonačelnik Jastrebarskog i direktor lokalnog komunalnog poduzeća.

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja

Ova iskusna urbanistica potpuno je kompetentna za vođenje resora prostornog uređenja. Urbanizmom se što na lokalnoj, što na državnoj razini bavi posljednjih 30 godina.

Predrag Matić, ministar branitelja

Po obrazovanju učitelj, Matić je nakon pada Vukovara devet mjeseci proveo u srbijanskim logorima. Po oslobađanju radio je u Oružanim snagama i u Ministrarstvu branitelja na nizu funkcija.

Prof. dr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja

Vodeći hrvatski gastroenterolog, čitav je radni vijek proveo u zdravstvu. Spada među najkvalificiranije Milanovićeve ministre.

Dr. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Nekadašnji liječnik u riječkoj Hitnoj i djelatnik u farmaceutskoj industriji šest je godina kao vanjski suradnik radio na medicinskim fakultetima u Rijeci i Osijeku. Kratko vrijeme 1991. bio je nastavnik kemije na zamjeni u riječkoj gimnaziji, što mu je bio jedini kontakt sa školskim sustavom.

Prof. dr. Andrea Zlatar- Violić, ministrica kulture

Radni vijek provela na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bila je urednica kulture u “Studentskom listu” i na Radiju 101, a uređivala je i kulturne časopise “Gordogan”, “Vijenac” i “Zarez”.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Porazna statistika

Od ukupno 22 člana Vlade, njih više od trećine (ukupno devetero) rade u ministarstvima koji se ničim ne poklapaju s njihovim formalnim obrazovanjem. Sedmero ministara vodi resore s kojima tijekom svojeg radnog vijeka nikada nisu imali nikakve veze, ili su vrlo kratko, manje od godinu dana, radili u njemu bliskoj djelatnosti. Samo desetero članova Vlade ima i obrazovanje i radno iskustvo koje ih u potpunosti kvalificiraju za funkcije koje obavljaju.

Gotovo tri četvrtine ministara čitav je život primalo plaću iz državnog proračuna, lokalnih ili stranačkih proračuna. Samo šestero ministara ima radno iskustvo u tržišnom gospodarstvu: Kotromanović je godinu dana prodavao keramičke pločice “KIO Orahovice” čiji su vlasnici zbog nezakonitog poslovanja zaradili kaznene prijave, Jakovina ima poljoprivrednu apoteku u slavonskoj općini Bukovlje koja je u blokadi, Ranko Ostojić se početkom devedesetih oprobao u prodaji bakalara, ali mu je biznis propao, a Maras je godinu dana bio izvršni direktor u PR tvrtki Ivana Račana.

Jedino su Orsat Miljanić i Ivan Vrdoljak pokrenuli vlastite privatne poslove i u njima na slobodnom tržištu uspjeli: Vrdoljak s manjom tvrtkom za izradu aplikacija, upravljačkih ormara i niskonaposnskih razvoda u Osijeku, a Miljanić s odvjetničkim uredom u Zagrebu. Premalo za izvlačenje zemlje iz recesije? Iduća 2013. pokazat će to bolje od bilo čega.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovne biografije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-17 09:27:54 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-17 20:19:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-17 22:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6792 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/17/Novosti/SABOR20-271112.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38529080 Threads: 3 Questions: 7106724706 Slow queries: 3303200 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608578282 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/mogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu-188415 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu-188415?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218093 [name] => kukurikukoalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kukurikukoalicija [link] => /tag/kukurikukoalicija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovne biografije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mogu li nas oni izvući iz krize? Samo su dva Milanovićeva ministra uspjela u poduzetništvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-10-03-19-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/17/Novosti/SABOR20-271112.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/17/Novosti/SABOR20-271112.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Polovina prosinca definitivno je zacementirala gospodarske perspektive Hrvatske: kreditni rejting zemlje sveden je na razinu smeća, a mizerni trendovi na tržištu rada opasno prijete da za pola godine sruše najneslavnije rekorde i dostignu vojsku od pola milijuna nezaposlenih. Za izvlačenje zemlje iz ove dramatične ekonomske depresije trebat će puno umijeća, hrabrosti, stručnosti i znanja.

Na temelju dosadašnjih poslovnih biografija Milanovićevih ministara istražili smo koliko je postojeći kadrovski roster u Banskim dvorima kompetentan za poslove koje u svojim resorima obavljaju. Biti ministar prije svega je politička funkcija.

Stručnost i prethodno radno iskustvo tek su neki od elemenata kompetentnosti, jer u ocjenjivanju potencijala nekog ministra ulazi ne samo znanje i iskustvo nego i njegove organizacijske sposobnosti i upravljačka umijeća. Ipak, Hrvatska se nalazi na velikoj prekretnici u kojoj će trebati najbolje od najboljih, jer izazovi su golemi, a vremena malo. Vaganje kompetencija može biti indikator za stvarne dosege Milanovića i njegovih ministara.

Zoran Milanović, premijer

Pravnik u ulozi predsjednika Vlade nije neuobičajena kombinacija u svijetu politike. Zoran Milanović magistrirao je pravo Europske unije u Bruxellesu, a čitav profesionalni vijek, prije negoli ga je Ivica Račan početkom 2004. zaposlio u SDP-u, proveo je u državnoj službi: prvo kao djelatnik u Odjelu međunarodnih pravnih poslova, potom kao savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU-u u Bruxellesu, a zatim i kao nacionalni koordinator za NATO, te pomoćnik ministra vanjskih poslova. Biografija gotovo idealna za hrvatskog premijera s početka 2000. godine, kada je zemlju trebalo postaviti na europski kolosijek i utirati put ulasku u NATO.

Danas, u vrijeme velike ekonomske krize, izostanak elementarnih znanja iz ekonomije, kao i manjak bilo kakvog staža u gospodarstvu, generalno gledano, jest hendikep. No, i njemačka kancelarka Angela Merkel je fizičarka, pa već sedam godina uspješno vodi jednu od najvećih svjetskih ekonomija. Nije problem što Milanović ne zna puno o ekonomiji. Problem je što oko sebe nije okupio tim vrsnih ekonomista koji ga mogu savjetovati kako zemlju izvući iz recesijskoga gliba.

Prof. dr. Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova

Sveučilišna profesorica sociologije sa zavidnom znanstvenom karijerom iza sebe, radom na nizu američkih sveučilišta i zapaženim znanstvenim projektima na prvi bi pogled prije trebala konkurirati za rektoricu kojeg od domaćih sveučilišta nego za ministricu vanjskih poslova.

Ipak, Vesni Pusić malo tko može odreći kompetencije u resoru vanjskih poslova. Predavala je po institutima američkog State Departmenta, vodila je Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om. U vrijeme kada je europska priča već trasirana, ona pokušava nadograditi klasičnu diplomaciju onom gospodarskom. Projekt Dalmatinske zagore kao hrvatske Provanse jedan je od takvih pokušaja.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih

Milanovićeva je potpredsjednica profesionalna političarka u pravom smislu riječi. Nakon završenog studija politologije Milanka Opačić izabrana je 1992. u tzv. manjinskoj kvoti za SDP-ovu saborsku zastupnicu. Tri godine poslije nije prošla u Sabor, pa je na inicijativu Mate Arlovića dobila posao u zastupničkom klubu socijaldemokrata. Nakon 2000. rotirala se po brojnim saborskih odborima i povjerenstvima, uglavnom onima koji se bave socijalom, djecom, mladima i ravnopravnošću spolova.

Neven Mimica, potpredsjednik Vlade

Čitav svoj profesionalni vijek vezao je uz gospodarsku diplomaciju. Nakon kratkog staža na poslovima referenta za uvoz i izvoz u tadašnjoj “Astri”, Mimica se nakon završetka splitskog Ekonomskog fakulteta zaposlio u Republičkom komitetu za odnose s inozemstvom. Bio je gospodarski savjetnik u ambasadi SFRJ u Kairu, a nakon pada socijalizma nastavio je raditi u Ministarstvu vanjskih poslova, odradivši savjetničke mandate u našim veleposlanstvima u Kairu i Ankari.

Bio je zamjenik ministra gospodarstva, vodio je pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, bio ministar europskih intergracija, a svojedobno je bio i u igri za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Dojam je da bi više mogao dati u području gospodarske diplomacije nego vodeći Vladine koordinacije.

Prof. dr. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a

Po dosadašnjoj profesionalnoj karijeri Splićanin Grčić jedan je od najkompetentnijih Milanovićevih ljudi. Bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta i ekspert za regionalni razvoj koji je bio član Sanaderova pregovaračkog tima s EU-om o europskim fondovima vjerojatno zna sve. Iskorištenost fondova EU-a u njegovu je mandatu s 30 posto povećana na 67 posto.

Slavko Linić, ministar financija

Ovaj ekonomist zanat je ispekao u brodogradilištu “Viktor Lenac”, riječkom “Gradšpedu”, “Kvarnertransu” i Ininoj rafineriji nafte. Deset je godina vodio Rijeku kao gradonačelnik, nakon čega je četiri godine vodio državne financije u Vladi Ivice Račana. Kompetencije mu nitko ne može osporiti, pitanje je jedino jesu li instrumenti za kojima poseže ovaj ekonomski praktičar dovoljno efikasni ne samo da napune praznu državnu blagajnu nego i da građanima osiguraju rast standarda.

Ante Kotromanović, ministar obrane

Gdje naći boljeg ministra obrane nego među časnicima vlastite vojske. Kotromanović je u Sinju završio srednju školu za tkalca, otišao u rat i iz njega izišao s nizom odličja i činom stožernog brigadira. Vodio je tvrtku za razminiranje “Zdrug”, prodavao keramičke pločice kao terenski zastupnik tvrtke “Urbaniko”, pisao kolumne u “Večernjem listu”, te završio novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova

Po srednjoškolskom obrazovanju novinar, po fakultetskom pravnik, nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu okušao se kao privatni poduzetnik osnovavši tvrtku “Scout”. Nakon propasti posla bio je šef prodaje za Europu američke tvrtke “IFT Emmaus”, koja je trgovala ribom. Ostojić je nakon Oluje postao asistent šefa ureda Crvenoga križa u Kninu, potom pročelnik za upravljanje gradskim resursima Grada Splita, član splitskog Gradskog poglavarstva, a nakon pobjede koalicije 2000. i šef splitske policije.

Sa toga ga je mjesta Ivica Račan promovirao u ravnatelja policije. Dolaskom na vlast Sanader ga je smijenio. Bio je član Uprave za pravne i kadrovske poslove, te direktor za investicije “Slobodne Dalmacije”. Definitivno jedan od ministara koji ima iskustvo u resoru koji sada vodi.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa

Pravnik s iskustvom u državnoj administraciji i diplomaciji. U Račanovu mandatu bio je šef Ureda za suradnju s Haagom, te zamjenik ministra europskih integracija, nakon čega ulazi u odvjetničke vode. Više nego stručan za posao koji obavlja, Miljenić je zaradio kritike za mogući sukob interesa jer je ukidanjem ovršitelja izravno pogodovao odvjetnicima.

Arsen Bauk, ministar uprave

Ovaj profesor matematike i košarkaški sudac nikada nije radio u školi. U Račanovu mandatu bio je pomoćnik ministra obrane, a nakon poraza zaposlen je u SDP-u i u osam opozicijskih godina izrastao je u glavnog stranačkog analitičara.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva

Za razliku od većine ministara, Vrdoljak je gotovo čitavu profesionalnu karijeru proveo u gospodarstvu. Kao inženjer elektrotehnike radio je na poslovima automatizacije, a osnovao je tvrtku “ATO inžinjering”. Do sada nikada nije vodio veći sustav.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta

Još jedan od ministara koji je svoju poslovnu karijeru vezao uz SDP. Šest godina bio je poslovni direktor stranke. U vrijeme Račanove Vlade bio je poslovni direktor u Olimpijskom centru Bjelolasica, tvrtki u državnom vlasništvu. Nikada nije bio ni poduzetnik, ni obrtnik. Jedno je vrijeme ovaj ekonomist bio i izvršni direktor “Maksima komunikacija”, PR agencije Ivana Račana.

Prof. dr. Mirando Mrsić, ministar rada i socijalnog sustava

Ovaj vrsni hematolog, osnivač Zaklade “Ana Rukavina”, pročelnik Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i šef kampanje Ive Josipovića našao se u sebi potpuno nepoznatom resoru. Jedan je od ministara koji pokušava dokazati kako dobre organizacijske sposobnosti mogu nadomjestiti nedostatak iskustva na određenom polju.

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Uz iznimku jednogodišnjeg staža na mjestu referenta uvoza i izvoza u zabočkoj “Regeneraciji” i predavača ekonomije na visokim poslovnim školama, Hajdaš Dončić čitavu je svoju karijeru vezao uz političke forume. Nikada nije imao nikakve veze sa morem ili pomorstvom. Bio je pročelnik za gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, direktor u županijskoj Zagorskoj razvojnoj agenciji, a potom i župan.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede

Diplomirani agronom koji posjeduje poljoprivrednu apoteku “Agrocentar TJ Prom”. Nedavno je utvrđeno da se već sedam godina nalazi u sukobu interesa jer nije upravljanje tom tvrtkom prenio na drugu osobu.

Veljko Ostojić, ministar turizma

Čitavu je profesionalnu karijeru proveo u turizmu, u poslovima hotelijerskog konzaltinga, turističkim zajednicama, nadzornim odborima hotela, a vodio je i nacionalno kamping udruženje. Potpuno kvalificiran za resor koji vodi.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode

Ekonomist koji je radni vijek proveo kao gradonačelnik Jastrebarskog i direktor lokalnog komunalnog poduzeća.

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja

Ova iskusna urbanistica potpuno je kompetentna za vođenje resora prostornog uređenja. Urbanizmom se što na lokalnoj, što na državnoj razini bavi posljednjih 30 godina.

Predrag Matić, ministar branitelja

Po obrazovanju učitelj, Matić je nakon pada Vukovara devet mjeseci proveo u srbijanskim logorima. Po oslobađanju radio je u Oružanim snagama i u Ministrarstvu branitelja na nizu funkcija.

Prof. dr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja

Vodeći hrvatski gastroenterolog, čitav je radni vijek proveo u zdravstvu. Spada među najkvalificiranije Milanovićeve ministre.

Dr. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Nekadašnji liječnik u riječkoj Hitnoj i djelatnik u farmaceutskoj industriji šest je godina kao vanjski suradnik radio na medicinskim fakultetima u Rijeci i Osijeku. Kratko vrijeme 1991. bio je nastavnik kemije na zamjeni u riječkoj gimnaziji, što mu je bio jedini kontakt sa školskim sustavom.

Prof. dr. Andrea Zlatar- Violić, ministrica kulture

Radni vijek provela na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bila je urednica kulture u “Studentskom listu” i na Radiju 101, a uređivala je i kulturne časopise “Gordogan”, “Vijenac” i “Zarez”.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Porazna statistika

Od ukupno 22 člana Vlade, njih više od trećine (ukupno devetero) rade u ministarstvima koji se ničim ne poklapaju s njihovim formalnim obrazovanjem. Sedmero ministara vodi resore s kojima tijekom svojeg radnog vijeka nikada nisu imali nikakve veze, ili su vrlo kratko, manje od godinu dana, radili u njemu bliskoj djelatnosti. Samo desetero članova Vlade ima i obrazovanje i radno iskustvo koje ih u potpunosti kvalificiraju za funkcije koje obavljaju.

Gotovo tri četvrtine ministara čitav je život primalo plaću iz državnog proračuna, lokalnih ili stranačkih proračuna. Samo šestero ministara ima radno iskustvo u tržišnom gospodarstvu: Kotromanović je godinu dana prodavao keramičke pločice “KIO Orahovice” čiji su vlasnici zbog nezakonitog poslovanja zaradili kaznene prijave, Jakovina ima poljoprivrednu apoteku u slavonskoj općini Bukovlje koja je u blokadi, Ranko Ostojić se početkom devedesetih oprobao u prodaji bakalara, ali mu je biznis propao, a Maras je godinu dana bio izvršni direktor u PR tvrtki Ivana Račana.

Jedino su Orsat Miljanić i Ivan Vrdoljak pokrenuli vlastite privatne poslove i u njima na slobodnom tržištu uspjeli: Vrdoljak s manjom tvrtkom za izradu aplikacija, upravljačkih ormara i niskonaposnskih razvoda u Osijeku, a Miljanić s odvjetničkim uredom u Zagrebu. Premalo za izvlačenje zemlje iz recesije? Iduća 2013. pokazat će to bolje od bilo čega.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu-188415 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38a9e2ad70e5c2c22adb6f66f019b4b14993491c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mogu+li+nas+oni+izvu%C4%87i+iz+krize%3F+Samo+su+dva+Milanovi%C4%87eva+ministra+uspjela+u+poduzetni%C5%A1tvu+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu-188415 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmogu-li-nas-oni-izvuci-iz-krize-samo-su-dva-milanoviceva-ministra-uspjela-u-poduzetnistvu-188415 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovne biografije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaposlovne biografije

Mogu li nas oni izvući iz krize? Samo su dva Milanovićeva ministra uspjela u poduzetništvu

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 23:58

Polovina prosinca definitivno je zacementirala gospodarske perspektive Hrvatske: kreditni rejting zemlje sveden je na razinu smeća, a mizerni trendovi na tržištu rada opasno prijete da za pola godine sruše najneslavnije rekorde i dostignu vojsku od pola milijuna nezaposlenih. Za izvlačenje zemlje iz ove dramatične ekonomske depresije trebat će puno umijeća, hrabrosti, stručnosti i znanja.

Na temelju dosadašnjih poslovnih biografija Milanovićevih ministara istražili smo koliko je postojeći kadrovski roster u Banskim dvorima kompetentan za poslove koje u svojim resorima obavljaju. Biti ministar prije svega je politička funkcija.

Stručnost i prethodno radno iskustvo tek su neki od elemenata kompetentnosti, jer u ocjenjivanju potencijala nekog ministra ulazi ne samo znanje i i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:03