stdClass Object ( [id] => 208512 [title] => "Moćni lobiji vladaju Ministarstvom znanosti: šteti se Zagrebačkom i Splitskom sveučilištu, a pogoduje Riječkom!" [alias] => mocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Mnogo je nezadovoljstva u hrvatskoj znanosti danas, a prof. dr. Slobodan Vukičević, naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti s više od 160 radova i pet tisuća citata, kada detektira probleme, govori o tome bez dlake na jeziku.

Profesor na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, osnivač prve hrvatske biotehnološke kompanije Genera, član uglednih međunarodnih asocijacija, mentor više od 120 mladih istraživača, otvoreno za naš list govori o odnosu dosadašnjih politika prema znanosti, favoriziranju, kako tvrdi, određenih institucija te drugim problemima.

U analizi koju ste načinili sa svojim suradnicima, a koja je nedavno predstavljena i u HAZU, došli ste do zaključka kako znanstvena izvrsnost u nas ne samo da nije dovoljno cijenjena nego ni društvo ni gospodarstvo ne prepoznaju njezino značenje za vlastitu korist. Tko je tomu kriv?


- Korupcija u znanosti jedan je od vodećih problema u Hrvatskoj koju podržavaju godinama i djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te „njihovi“ anonimni recenzenti koji projekte i programe recenziraju subjektivno, najčešće pod utjecajem bivših ili sadašnjih djelatnika MZOS-a koji ne rade u interesu znanstvenih i obrazovnih institucija RH, nego već dulje vrijeme u interesu Riječkog sveučilišta, a na štetu Zagrebačkog i odnedavno Splitskog.

U tijelima MZOS-a, kao i upravnim vijećima glavnih institucija, sjede poslušni članovi akademske zajednice koji ne spadaju u uspješne i prepoznatljive hrvatske znanstvenike i nanose ireverzibilnu štetu budućim generacijama jer grade nove znanstvene „obrovce“, a uništavaju najstarije hrvatske institucije koje uza sve probleme i dalje čine 70 posto hrvatske znanstvene prepoznatljivosti u svijetu. Primjerice, Zagrebačko je sveučilište u razdoblju od 1996. do 2011. godine objavilo 58 posto radova koji čine hrvatski h-indeks, odnosno predstavljaju hrvatsku znanost u svijetu, Institut „Ruđer Bošković“ 21 posto, Splitsko sveučilište 15 posto, a Riječko 4,6 posto.

Sredstva iz EU fondova o kojima odlučuju hrvatski recenzenti kao i sredstva iz budžeta RH ulažu se obrnuto proporcionalno znanstvenim rezultatima. Nadalje, svi radovi koji čine hrvatski h-indeks s Riječkog sveučilišta dolaze samo iz jedne njegove članice, Medicinskog fakulteta, dok je Zagrebačko sveučilište predstavljeno s osam članica, a Splitsko s pet, što je odličan pokazatelj raspodjele kvalitete unutar sveučilišta. Zamislite da američka vlada u Sveučilište Harvard uloži deset puta manje novca nego, recimo, u neko nižerangirano američko sveučilište?

Kakvim biste opisali stanje hrvatske znanosti danas? Pitam to s obzirom na podatke koji kažu da danas ulažemo u znanost manje nego 2000. godine, kada smo u tu svrhu izdvajali 1,07 posto BDP-a, a 2011. godine 0,75 posto, što nas smješta na europsko dno.

- Nacionalna znanost je u Hrvatskoj uništena jer više nema novca. To nije čudno jer je bivši ministar Dragan Primorac u svom mandatu imao na raspolaganju oko dvije milijarde eura koje je razdijelio po cijeloj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini uglavnom zbog toga jer je želio postati predsjednik RH.

Danas je na sceni netransparentna podjela sredstava EU-a preko riječkog lobija u MZOS-u koji, nažalost, više ne zastupa hrvatske interese, kako na nacionalnoj, tako ni na međunarodnoj sceni. Pritom, nisu profitirale znanstvene institucije u Rijeci, nego samo jedna interesna skupina koju ne predstavljaju najbolji znanstvenici iz Rijeke.

Vrlo ste kritični prema svim vlastima od 2003. godine do danas, jer, kažete, njihov odnos prema znanosti gotovo se i ne razlikuje. Što konkretno zamjerate nositeljima vlasti?

- Propaganda MZOS-a izmišlja znanstveno i nastavno propadanje Zagrebačkog sveučilišta kako bi i dalje sva sredstva ispod stola dodjeljivali Rijeci. Nikakve inicijative, prijave, članci, sudski procesi ne pomažu u obrani hrvatske znanosti i obrazovanja. Nažalost, niti jedna vlada do sada nije zaštitila hrvatske vodeće institucije od nasilja MZOS-a oko vladavine znanstvenim resursima u Hrvatskoj.

U svojoj akademskoj karijeri ne sjećam se da je bilo gore, a da se Vlada ponaša kao da je se to ne tiče. Uzrok je u tome što HNS podržava rektora Riječkog sveučilišta Peru Lučina, a prije toga ga je podržavao ministar Primorac, koji je isto tako stalno ratovao sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom „Ruđer Bošković“. Sada ga bezrezervno podržavaju Riječani - ministar Željko Jovanović i njegov pomoćnik za znanost Saša Zelenika.

Znanstvena zajednica posljednjih je godinu i pol dana pokazala popriličnu kritičnost prema potezima aktualne (prosvjetne) vlasti, prije svega veliko je nezadovoljstvo izazvao Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ali i Pravilnik o napredovanju u znanstvenonastavna zvanja koji je ‘srušio’ Ustavni sud. Kako Vi gledate na te poteze?

- Kada Ustavni sud poništi dokumente MZOS-a, onda su to prema Jovanoviću zapravo „loši suci“. Pogledajmo istinu oko zadnjeg u nizu poništenih materijala MZOS-a, Pravilnika o napredovanju znanstvenika. Donijelo ga je Nacionalno vijeće za znanost kojemu bi po definiciji trebao predsjedati najugledniji hrvatski znanstvenik, a članove predstavljati najbolji hrvatski znanstvenici.

Međutim, Jovanović i Zelenika za predsjednika biraju osobu koja ima par znanstvenih radova i četiri citata, a među članovima nema niti jednog znanstvenika čiji rad u zadnjih 15 godina čini hrvatski h-indeks, odnosno vidljivost u svijetu znanosti. Nije li onda sasvim očekivano da upravi to tijelo donese pravilnik koji padne na sudu, jer su drugi hrvatski znanstvenici smatrali da je toliko loš da ga treba prijaviti najvišem pravosudnom organu RH?

Može li pojedinac znanstvenik u Hrvatskoj normalno raditi i napredovati? Čemu se mogu nadati mladi, visokoobrazovani naraštaji koje zapadne zemlje otvoreno pozivaju i nude im zaposlenje?

- Organizirane i nacionalno financirane znanosti u Hrvatskoj nema. Nema je ni u Rijeci, jer velika količina novozaposlenih znanstvenika, osim šetnje između novih zidina, nema što raditi. Dok u ostatku Hrvatske nema niti kune za mlade istraživače da prikažu svoje rezultate na kongresima, dok niti jedna institucija ne može popraviti staru znanstvenu opremu, kako mislite da bi u ostatku takve znanstvene zajednice trebalo sa simpatijama gledati kako se otimačinom MZOS-a i uz pomoć još nekih ministarstava ulaže u Riječki projekt, dok druga sveučilišta odumiru?

Svi će kvalitetni mladi, ali i stariji znanstvenici napustiti Hrvatsku a riječka investicija se nikada neće isplatiti jer je to nemoguće. Dobri se rezultati ne postižu ulaganjem u zidine i opremu nego u ljude koji prije toga moraju boraviti u vodećim svjetskim centrima više od pet godina jer sve manje od toga nije dovoljno da bi se investicija vratila. U međuvremenu će vodeći hrvatski centri izvrsnosti, koji uglavnom nisu u Rijeci, preživljavati od milosti stranih donatora.
Ministar Jovanović i njegov pomoćnik Zelenika
Neki naši znanstvenici slabo su prepoznati i u vlastitoj zemlji, neka sveučilišta ili pojedine sastavnice kao da su potpuno ignorirani, a uglednih znanstvenika, međunarodno prepoznatljivih, gotovo da i nema u važnim znanstvenim tijelima. Što to pokazuje?

- Naša je analiza pokazala da su najuspješniji znanstvenici oni o kojima se ne piše u medijima. Jeste li ikada čuli za Ivana Sondi i Branku Salopek Sondi, znanstvenike s Instituta „Ruđer Bošković“ koji su autori najcitiranijeg rada ikada objavljenog na Institutu o upotrebi nano čestica zlata u obrani od bakterija, a kao veliki doprinos nano tehnologiji? Rad je citiran više od tisuću puta, a oni su jedini autori.

Jeste li, primjerice, čuli za profesora Planinića, Vretenara, Lončarića i Rendića sa Zagrebačkog sveučilišta, ili Domazeta Lošu i Ahela s Instituta „Ruđer Bošković“, ili profesora Rumboldta iz Splita, profesora Volarevića iz Rijeke, koji svi redom imaju nevjerojatan doprinos hrvatskoj znanstvenoj prepoznatljivosti u svijetu? Mirko Planinić sa zagrebačkog PMF-a ima 11 radova, od 132 koji čine hrvatski h-indeks.

Domazet Lošo objavljuje na naslovnici časopisa “Nature”, a ne dobiva od MZOS- niti kune za svoj rad u Institutu, ili emeritus Rumboldt koji je objavio u Lancetu jedan od najvažnijih radova na području kardiologije o odnosu debljine i infarkta srca, a koji je citiran više od tisuću puta. Ili, jeste li čuli da profesor Volarević iz Rijeke samostalno objavljuje radove u časopisima impakta iznad 19 dok se sva sredstva u Rijeci daju profesoru Paveliću koji do danas nije objavio niti jedan međunarodno utjecajan rad?

- Ovih i mnogo drugih znanstvenika u medijima nema, niti sudjeluju u tijelima MZOS-a koja donose odluke ili dijele novac. Tamo sjede neki drugi ljudi, a ministar se štiti Ivanom Đikićem i Nenadom Banom koji kao konzultanti u inozemstvu šute, a za nagradu na proslavi primanja u EU na Trgu bana Jelačića izgovaraju imena znamenitih hrvatskih znanstvenika Tesle i Preloga koji su, naime, kao i oni američki i švicarski znanstvenici.

MARIJANA CVRTILA

Osteogrow - hrvatski lijek za prijelome kostiju

Vaša ekipa radi na izuzetno važnom projektu prvoga hrvatskog lijeka za regeneraciju kostiju. Možete li reći nešto više o tome projektu te u kojoj se fazi sada nalazi?

- Projekt u vrijednosti od 5,8 milijuna eura obuhvaća klinička ispitivanja novoga lijeka za liječenje akutnih prijeloma i defekata kosti koji će se zvati OSTEOGROW (koštani rast), a zaštićen je globalnim patentom u suradnji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kompanije Genera Istraživanja.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je koordinator projekta, a institucije partneri su iz Švedske, Češke Republike, Austrije, Bosne i Hercegovine, Engleske i Njemačke. Iz Hrvatske sudjeluje Genera Istraživanja, Smart Medico, te Klinička bolnica Sestara milosrdnica u Zagrebu.

‘Nesposbnost u Ministarstvu’

“Inovacije se štite patentima. Američki ured za patente u zadnjih je 37 godina Hrvatskoj odobrio 84 patenta. Najviše ih je iz Plive (56), IRB-a (šest)... Od Drugoga svjetskog rata do danas oko 50 posto američkog budžeta dolazi iz ulaganja u znanost. U RH je u 2012. godini državni proračun iz znanosti dobio oko 15,5 milijuna kuna. Veza između gospodarstva i znanosti, na žalost, ne postoji.

Jedan od razloga za to je da osobe koje bi trebale povezati znanost i gospodarstvo u mreži naših ministarstava na tome ne rade ili, recimo, u slučaju MZOS-a, Saša Zelenika je za unaprjeđenje inovativnosti zadužio Stjepana Cara koji nema niti jedan patent i dolazi iz organizacije koja isto tako godinama nema niti jedan patent.

U agenciji BICRO, koja je jedina zadužena za inovacijske projekte, Zelenika je svima prepolovio plaće kako bi ih prisilio da daju otkaz i zaposlio nove, svoje, ljude koji o inovacijama ne znaju ništa. Želja za kontroliranjem svih resursa od strane nesposobnog pomoćnika ministra znanosti dovela je do potpune nemoći unaprjeđenja na znanosti temeljenog gospodarstva”, kaže Vukičević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukičević je naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIŽDAČ IZ ZNANSTVENE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-08-05 17:02:56 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-08-05 20:06:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-08-05 20:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7713 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/08/05/PSD/lob00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4292306 Threads: 2 Questions: 133298459 Slow queries: 57378 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4009679 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/mocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom-208512 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom-208512?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 179982 [name] => SlobodanVukičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodanvukicevic [link] => /tag/slobodanvukicevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukičević je naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIŽDAČ IZ ZNANSTVENE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Moćni lobiji vladaju Ministarstvom znanosti: šteti se Zagrebačkom i Splitskom sveučilištu, a pogoduje Riječkom!" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-18-46-29-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/05/PSD/lob00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/05/PSD/lob00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Mnogo je nezadovoljstva u hrvatskoj znanosti danas, a prof. dr. Slobodan Vukičević, naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti s više od 160 radova i pet tisuća citata, kada detektira probleme, govori o tome bez dlake na jeziku.

Profesor na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, osnivač prve hrvatske biotehnološke kompanije Genera, član uglednih međunarodnih asocijacija, mentor više od 120 mladih istraživača, otvoreno za naš list govori o odnosu dosadašnjih politika prema znanosti, favoriziranju, kako tvrdi, određenih institucija te drugim problemima.

U analizi koju ste načinili sa svojim suradnicima, a koja je nedavno predstavljena i u HAZU, došli ste do zaključka kako znanstvena izvrsnost u nas ne samo da nije dovoljno cijenjena nego ni društvo ni gospodarstvo ne prepoznaju njezino značenje za vlastitu korist. Tko je tomu kriv?


- Korupcija u znanosti jedan je od vodećih problema u Hrvatskoj koju podržavaju godinama i djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te „njihovi“ anonimni recenzenti koji projekte i programe recenziraju subjektivno, najčešće pod utjecajem bivših ili sadašnjih djelatnika MZOS-a koji ne rade u interesu znanstvenih i obrazovnih institucija RH, nego već dulje vrijeme u interesu Riječkog sveučilišta, a na štetu Zagrebačkog i odnedavno Splitskog.

U tijelima MZOS-a, kao i upravnim vijećima glavnih institucija, sjede poslušni članovi akademske zajednice koji ne spadaju u uspješne i prepoznatljive hrvatske znanstvenike i nanose ireverzibilnu štetu budućim generacijama jer grade nove znanstvene „obrovce“, a uništavaju najstarije hrvatske institucije koje uza sve probleme i dalje čine 70 posto hrvatske znanstvene prepoznatljivosti u svijetu. Primjerice, Zagrebačko je sveučilište u razdoblju od 1996. do 2011. godine objavilo 58 posto radova koji čine hrvatski h-indeks, odnosno predstavljaju hrvatsku znanost u svijetu, Institut „Ruđer Bošković“ 21 posto, Splitsko sveučilište 15 posto, a Riječko 4,6 posto.

Sredstva iz EU fondova o kojima odlučuju hrvatski recenzenti kao i sredstva iz budžeta RH ulažu se obrnuto proporcionalno znanstvenim rezultatima. Nadalje, svi radovi koji čine hrvatski h-indeks s Riječkog sveučilišta dolaze samo iz jedne njegove članice, Medicinskog fakulteta, dok je Zagrebačko sveučilište predstavljeno s osam članica, a Splitsko s pet, što je odličan pokazatelj raspodjele kvalitete unutar sveučilišta. Zamislite da američka vlada u Sveučilište Harvard uloži deset puta manje novca nego, recimo, u neko nižerangirano američko sveučilište?

Kakvim biste opisali stanje hrvatske znanosti danas? Pitam to s obzirom na podatke koji kažu da danas ulažemo u znanost manje nego 2000. godine, kada smo u tu svrhu izdvajali 1,07 posto BDP-a, a 2011. godine 0,75 posto, što nas smješta na europsko dno.

- Nacionalna znanost je u Hrvatskoj uništena jer više nema novca. To nije čudno jer je bivši ministar Dragan Primorac u svom mandatu imao na raspolaganju oko dvije milijarde eura koje je razdijelio po cijeloj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini uglavnom zbog toga jer je želio postati predsjednik RH.

Danas je na sceni netransparentna podjela sredstava EU-a preko riječkog lobija u MZOS-u koji, nažalost, više ne zastupa hrvatske interese, kako na nacionalnoj, tako ni na međunarodnoj sceni. Pritom, nisu profitirale znanstvene institucije u Rijeci, nego samo jedna interesna skupina koju ne predstavljaju najbolji znanstvenici iz Rijeke.

Vrlo ste kritični prema svim vlastima od 2003. godine do danas, jer, kažete, njihov odnos prema znanosti gotovo se i ne razlikuje. Što konkretno zamjerate nositeljima vlasti?

- Propaganda MZOS-a izmišlja znanstveno i nastavno propadanje Zagrebačkog sveučilišta kako bi i dalje sva sredstva ispod stola dodjeljivali Rijeci. Nikakve inicijative, prijave, članci, sudski procesi ne pomažu u obrani hrvatske znanosti i obrazovanja. Nažalost, niti jedna vlada do sada nije zaštitila hrvatske vodeće institucije od nasilja MZOS-a oko vladavine znanstvenim resursima u Hrvatskoj.

U svojoj akademskoj karijeri ne sjećam se da je bilo gore, a da se Vlada ponaša kao da je se to ne tiče. Uzrok je u tome što HNS podržava rektora Riječkog sveučilišta Peru Lučina, a prije toga ga je podržavao ministar Primorac, koji je isto tako stalno ratovao sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom „Ruđer Bošković“. Sada ga bezrezervno podržavaju Riječani - ministar Željko Jovanović i njegov pomoćnik za znanost Saša Zelenika.

Znanstvena zajednica posljednjih je godinu i pol dana pokazala popriličnu kritičnost prema potezima aktualne (prosvjetne) vlasti, prije svega veliko je nezadovoljstvo izazvao Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ali i Pravilnik o napredovanju u znanstvenonastavna zvanja koji je ‘srušio’ Ustavni sud. Kako Vi gledate na te poteze?

- Kada Ustavni sud poništi dokumente MZOS-a, onda su to prema Jovanoviću zapravo „loši suci“. Pogledajmo istinu oko zadnjeg u nizu poništenih materijala MZOS-a, Pravilnika o napredovanju znanstvenika. Donijelo ga je Nacionalno vijeće za znanost kojemu bi po definiciji trebao predsjedati najugledniji hrvatski znanstvenik, a članove predstavljati najbolji hrvatski znanstvenici.

Međutim, Jovanović i Zelenika za predsjednika biraju osobu koja ima par znanstvenih radova i četiri citata, a među članovima nema niti jednog znanstvenika čiji rad u zadnjih 15 godina čini hrvatski h-indeks, odnosno vidljivost u svijetu znanosti. Nije li onda sasvim očekivano da upravi to tijelo donese pravilnik koji padne na sudu, jer su drugi hrvatski znanstvenici smatrali da je toliko loš da ga treba prijaviti najvišem pravosudnom organu RH?

Može li pojedinac znanstvenik u Hrvatskoj normalno raditi i napredovati? Čemu se mogu nadati mladi, visokoobrazovani naraštaji koje zapadne zemlje otvoreno pozivaju i nude im zaposlenje?

- Organizirane i nacionalno financirane znanosti u Hrvatskoj nema. Nema je ni u Rijeci, jer velika količina novozaposlenih znanstvenika, osim šetnje između novih zidina, nema što raditi. Dok u ostatku Hrvatske nema niti kune za mlade istraživače da prikažu svoje rezultate na kongresima, dok niti jedna institucija ne može popraviti staru znanstvenu opremu, kako mislite da bi u ostatku takve znanstvene zajednice trebalo sa simpatijama gledati kako se otimačinom MZOS-a i uz pomoć još nekih ministarstava ulaže u Riječki projekt, dok druga sveučilišta odumiru?

Svi će kvalitetni mladi, ali i stariji znanstvenici napustiti Hrvatsku a riječka investicija se nikada neće isplatiti jer je to nemoguće. Dobri se rezultati ne postižu ulaganjem u zidine i opremu nego u ljude koji prije toga moraju boraviti u vodećim svjetskim centrima više od pet godina jer sve manje od toga nije dovoljno da bi se investicija vratila. U međuvremenu će vodeći hrvatski centri izvrsnosti, koji uglavnom nisu u Rijeci, preživljavati od milosti stranih donatora.
Ministar Jovanović i njegov pomoćnik Zelenika
Neki naši znanstvenici slabo su prepoznati i u vlastitoj zemlji, neka sveučilišta ili pojedine sastavnice kao da su potpuno ignorirani, a uglednih znanstvenika, međunarodno prepoznatljivih, gotovo da i nema u važnim znanstvenim tijelima. Što to pokazuje?

- Naša je analiza pokazala da su najuspješniji znanstvenici oni o kojima se ne piše u medijima. Jeste li ikada čuli za Ivana Sondi i Branku Salopek Sondi, znanstvenike s Instituta „Ruđer Bošković“ koji su autori najcitiranijeg rada ikada objavljenog na Institutu o upotrebi nano čestica zlata u obrani od bakterija, a kao veliki doprinos nano tehnologiji? Rad je citiran više od tisuću puta, a oni su jedini autori.

Jeste li, primjerice, čuli za profesora Planinića, Vretenara, Lončarića i Rendića sa Zagrebačkog sveučilišta, ili Domazeta Lošu i Ahela s Instituta „Ruđer Bošković“, ili profesora Rumboldta iz Splita, profesora Volarevića iz Rijeke, koji svi redom imaju nevjerojatan doprinos hrvatskoj znanstvenoj prepoznatljivosti u svijetu? Mirko Planinić sa zagrebačkog PMF-a ima 11 radova, od 132 koji čine hrvatski h-indeks.

Domazet Lošo objavljuje na naslovnici časopisa “Nature”, a ne dobiva od MZOS- niti kune za svoj rad u Institutu, ili emeritus Rumboldt koji je objavio u Lancetu jedan od najvažnijih radova na području kardiologije o odnosu debljine i infarkta srca, a koji je citiran više od tisuću puta. Ili, jeste li čuli da profesor Volarević iz Rijeke samostalno objavljuje radove u časopisima impakta iznad 19 dok se sva sredstva u Rijeci daju profesoru Paveliću koji do danas nije objavio niti jedan međunarodno utjecajan rad?

- Ovih i mnogo drugih znanstvenika u medijima nema, niti sudjeluju u tijelima MZOS-a koja donose odluke ili dijele novac. Tamo sjede neki drugi ljudi, a ministar se štiti Ivanom Đikićem i Nenadom Banom koji kao konzultanti u inozemstvu šute, a za nagradu na proslavi primanja u EU na Trgu bana Jelačića izgovaraju imena znamenitih hrvatskih znanstvenika Tesle i Preloga koji su, naime, kao i oni američki i švicarski znanstvenici.

MARIJANA CVRTILA

Osteogrow - hrvatski lijek za prijelome kostiju

Vaša ekipa radi na izuzetno važnom projektu prvoga hrvatskog lijeka za regeneraciju kostiju. Možete li reći nešto više o tome projektu te u kojoj se fazi sada nalazi?

- Projekt u vrijednosti od 5,8 milijuna eura obuhvaća klinička ispitivanja novoga lijeka za liječenje akutnih prijeloma i defekata kosti koji će se zvati OSTEOGROW (koštani rast), a zaštićen je globalnim patentom u suradnji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kompanije Genera Istraživanja.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je koordinator projekta, a institucije partneri su iz Švedske, Češke Republike, Austrije, Bosne i Hercegovine, Engleske i Njemačke. Iz Hrvatske sudjeluje Genera Istraživanja, Smart Medico, te Klinička bolnica Sestara milosrdnica u Zagrebu.

‘Nesposbnost u Ministarstvu’

“Inovacije se štite patentima. Američki ured za patente u zadnjih je 37 godina Hrvatskoj odobrio 84 patenta. Najviše ih je iz Plive (56), IRB-a (šest)... Od Drugoga svjetskog rata do danas oko 50 posto američkog budžeta dolazi iz ulaganja u znanost. U RH je u 2012. godini državni proračun iz znanosti dobio oko 15,5 milijuna kuna. Veza između gospodarstva i znanosti, na žalost, ne postoji.

Jedan od razloga za to je da osobe koje bi trebale povezati znanost i gospodarstvo u mreži naših ministarstava na tome ne rade ili, recimo, u slučaju MZOS-a, Saša Zelenika je za unaprjeđenje inovativnosti zadužio Stjepana Cara koji nema niti jedan patent i dolazi iz organizacije koja isto tako godinama nema niti jedan patent.

U agenciji BICRO, koja je jedina zadužena za inovacijske projekte, Zelenika je svima prepolovio plaće kako bi ih prisilio da daju otkaz i zaposlio nove, svoje, ljude koji o inovacijama ne znaju ništa. Želja za kontroliranjem svih resursa od strane nesposobnog pomoćnika ministra znanosti dovela je do potpune nemoći unaprjeđenja na znanosti temeljenog gospodarstva”, kaže Vukičević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom-208512 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7679c0ace62f3aebd7b9602bc2440d0490faf52b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BMo%C4%87ni+lobiji+vladaju+Ministarstvom+znanosti%3A+%C5%A1teti+se+Zagreba%C4%8Dkom+i+Splitskom+sveu%C4%8Dili%C5%A1tu%2C+a+pogoduje+Rije%C4%8Dkom%21%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom-208512 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmocni-lobiji-vladaju-ministarstvom-znanosti-steti-se-zagrebackom-i-splitskom-sveucilistu-a-pogoduje-rijeckom-208512 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukičević je naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIŽDAČ IZ ZNANSTVENE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZVIŽDAČ IZ ZNANSTVENE ZAJEDNICE

"Moćni lobiji vladaju Ministarstvom znanosti: šteti se Zagrebačkom i Splitskom sveučilištu, a pogoduje Riječkom!"

Piše PSD.
5. kolovoza 2013. - 22:19
Mnogo je nezadovoljstva u hrvatskoj znanosti danas, a prof. dr. Slobodan Vukičević, naš najcitiraniji znanstvenik iz područja biomedicinskih znanosti s više od 160 radova i pet tisuća citata, kada detektira probleme, govori o tome bez dlake na jeziku.

Profesor na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, osnivač prve hrvatske biotehnološke kompanije Genera, član uglednih međunarodnih asocijacija, mentor više od 120 mladih istraživača, otvoreno za naš list govori o odnosu dosadašnjih politika prema znanosti, favoriziranju, kako tvrdi, određenih institucija te drugim problemima.

U analizi koju ste načinili sa svojim suradnicima, a koja je nedavno predstavljena i u HAZU, došli ste do zaključka kako znanstvena izvrsnost u nas ne samo da nije dovoljno cijenjena nego ni društvo ni go...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:46