stdClass Object ( [id] => 182709 [title] => Mladi talijanski znanstvenik: Splitskom škveru nema spasa; Vlada: Nađite 570 milijuna kn da pokrijete nove gubitke! [alias] => mladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Industrija je još uvijek važna za razvoj Splita, ali moram biti iskren, nisam optimističan što se tiče budućnosti vaše brodogradnje!

Riječi su to Nicolasa Conserve, 24-godišnjeg talijanskog znanstvenika s Fakulteta međunarodnih odnosa i političkih znanosti Sveučilišta “Aldo Moro” iz Barija.

Iako Italija ima toliko brodogradilišta da ih je teško pobrojati – samo državni “Fincantieri”, mediteranski brodograđevni kolos, od vrha do dna apeninske čizme ima čak osam škverova, projektne biroe, istraživačke centre – Conservu je zaintrigirala neizvjesna sudbina brodogradnje s druge strane Jadrana. Tjednima je boravio u Splitu pripremajući magisterij na temu privatizacije “Brodosplita” i hrvatske brodogradnje.

Otpuštanja nose nemire

Razgovarao je mladi talijanski znanstvenik, koji se posebno zanima za sociologiju ekonomije, s radnicima škvera koji, kako pronicljivi Nicolas primjećuje, nemaju vjere u pozitivan ishod aktualne privatizacije. Razgovarao je Nicolas i sa splitskim brodograđevnim stručnjacima, kao što je Ivica Veža sa splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, donedavnim članom Nadzornog odbora “Brodosplita”. O velikoj povijesti hrvatske brodogradnje Nicolas je mnogo toga čuo od profesora Roka Markovine, uvaženog meštra brodogradnje. Mnogo toga doznao je ovaj Talijan iz Barija i od uglednog splitskog novinara Jurice Pavičića koji, kako kaže Nicolas, odlično razumije sociološka kretanja u Splitu.

– Želio sam vidjeti proces privatizacije jednog od najvećih brodogradilišta u jugoistočnoj Europi. Osim toga, riječ je o najvećoj industriji u Hrvatskoj, čiji život svakodnevno i neposredno prati veliki auditorij, građani Splita. Zanima me kako će promjene i restrukturiranje “Brodosplita” utjecati na gospodarski i sociološki život Splita, s obzirom na to da će se nakon restrukturiranja smanjiti broj radnika, a što će imati negativnih posljedica za razvoj grada. Gdje će nove generacije mladih raditi, u kojoj će tvrtki stariji dočekati svoju mirovinu?

Negativna budućnost brodogradilišta prava je socijalna bomba Splita. Potrudio sam se doznati i razloge pada ovako velikog brodogradilišta u proteklim godinama. I konačno, zanimao me status “Brodosplita” u kontekstu ulaska Hrvatske u EU – kaže Conserva, koji je kao tehnički asistent radio i u nizu programa Ministarstva vanjskih poslova Italije koji se bave ekonomskim regionalnim razvojem na Mediteranu. Pitamo znanstvenika Conservu što je uočio u splitskom škveru, na “licu mjesta”. Prva Conservina opservacija bila je o snažnom pritisku Bruxellesa da se brodogradilišta što prije restrukturiraju.

Menadžeri su zakazali

– Jasno je da Europa pritišće Hrvatsku da što prije restrukturira svoja brodogradilišta. “Brodosplitu” je potrebno restrukturiranje, ali bojim se da restrukturiranje pod ultimatumom EU-a ne može donijeti puno dobra. Hrvatskih političari nemaju industrijsku strategiju za cijelu zemlju, a ne samo za brodogradilišta.

Zabrinjava činjenica da vaši političari ne znaju kakva je uopće sudbina “Brodosplita” nakon privatizacije i to nikako nije dobro za perspektivu radnika, ali ni Splita – precizno je Nicolas dao presjek aktualnog brodograđevnog, ali i političkog trenutka u Hrvata. Po njegovim riječima, škverska nizbrdica je krenula s raspadom Jugoslavije, odnosno s promjenom tržišnih uvjeta.

– Domaće tržište odjednom postaje složeno međunarodno tržište, te je potrebno uvoziti skupe materijale. Imati brodogradilište, a ne imati vlastitu proizvodnju brodskog čelika, nije održiva ekonomska politika. S druge strane, ni sami menadžeri splitskog brodogradilišta očito nisu znali dobro raditi svoj posao, niti su pratili svjetske trendove brodogradnje, kao ni cijene brodova. Sve je to sada vidljivo u niskoj produktivnosti “Brodosplita” – primjećuje znanstvenik sa Sveučilišta u Bariju.

– “Brodosplit” može opstati uz samo dva uvjeta; uz svježe investicije, odnosno uz slogu lokalnih i nacionalnih političara da očuvaju brodogradnju u Splitu – poručio je Nicolas.

DENIS KRNIĆ

Analizira razvojne programe

Mladi znanstvenik Nicolas Conserva bavi se analizom europskih i nacionalnih razvojnih programa te socijalnom pozadinom ekonomskih kretanja. Sudjelovao je u nadzoru provedbe programa “Fosel” za ekonomski razvoj i regionalnu suradnju Italije i Argentine. Također, sudjelovao je i u izradi programa Ministarstva vanjskih poslova Italije za podršku regionalnog razvoja Mediterana i Balkana.

Nađite 570 milijuna kn da pokrijete nove gubitke Brodosplita!

Takozvani dodatni gubici Brodosplita ne iznose 370 milijuna kuna, nego 570 milijuna kuna, a koje će iz svog džepa ove godine platiti porezni obveznici, neslužbeno doznajemo. Zbog toga će, u optimističkoj varijanti, Vlada uskoro u saborsku proceduru uputiti takozvani tehnički rebalans državnog proračuna u okviru kojeg će se tih 570 milijuna kuna pokušati pronaći na stavkama svih ministarstava, dok bi deficit državnog proračuna trebao ostati isti.

Pesimistički scenarij bi glasio da će Vlada ići u “pravi“ rebalans proračuna koji bi podrazumijevao i povećanje deficita. No, kako saznajemo, to se neće dogoditi, jer će premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić dodatno pritisnuti ministre da “iscijede suhu drenovinu“ ako treba, samo da proračunski deficit ostane na predviđenoj razini od 9,8 milijardi kuna.

“Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu. To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada”, ustvrdio je prije par dana Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Čačić je kazao kako su gubici u “Brodosplitu” mnogo veći od 370 milijuna kuna i da će sve to platiti porezni obveznici, ali nije bilo jasno je li misli na “nove gubitke“ ili “stare gubitke“ u milijardama kuna.

Navodno su neki ministri izrazito ljuti zbog toga što Čačić nije u proračunu svog ministarstva predvidio makar polovinu te brojke, jer je bilo jasno kako “Brodosplit” svojim radom proizvodi gubitke i da će do potpisivanja privatizacijskog ugovora brojka “novih gubitaka“ prilično narasti. U Ministarstvu gospodarstva su smatrali kako će mnogo prije potpisati ugovor sa samoborskim DIV-om za kupnju “Brodosplita”, ali je to ipak posao koji je ispao dosta delikatniji.

Jednako tako se stalno radio pritisak na Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV-a, da preuzme veći dio novih gubitaka, ali Debeljak na to nije htio pristati, jer je to bilo dogovoreno i prilikom prihvaćanja njegove ponude za kupnju “Brodosplita”. Prema nekim informacijama, u Ministarstvu gospodarstva su napravili analizu prema kojoj bi stečaj “Brodosplita” državu koštao milijardu kuna, a novi gubici plus poticaji za “Brodosplit” u idućoj godini 1,25 milijarde kuna, pa se u jednom trenutku razmišljalo i o tome da se ne ide u privatizacijski posao s DIV-om. Ipak, ostalo se, za sada, na stavu kako je zbog socijalnih prilika i stavova EU-a bolje da se pokaže kako je Hrvatska u stanju provesti ovakav posao.

Sada je najveće pitanje na kojim će se stavkama uštedjeti 570 milijuna kuna, jer su ministri već na sto muka kako će svaki od njih uštedjeti novac koji nisu uspjeli namaći uštedom na plaćama zaposlenih, a koja se ukupno kreće na razini od 600 milijuna kuna. Prvotnim planom je bilo predviđeno da će ušteda na plaćama iznositi 2 milijarde kuna, što je bilo proglašavano najslabijom točkom u programu ušteda. A sada će biti dobro ako minus bude iznosio samo 600 milijuna kuna.

Ministar financija je stoga ostalim ministrima zapovjedio da taj novac pronađu svaki u svom ministarstvu, a to će pogoditi ponajviše one koji su najviše podbacili u uštedama na plaćama, mada je pošteno reći kako je u njihovim resorima bilo najteže postići te uštede, kao i da zapošljavaju najviše ljudi: Ministarstvo obrazovanja, MUP, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravosuđa. Najviše će se kresati sredstva za kapitalne izdatke, tako da će se stopirati investicije u izgradnju nekih objekata koje su tek trebale krenuti, a neke će se privremeno “zamrznuti“.

FRENKI LAUŠIĆ

Kako izbjeći rebalans

Ovom prilikom valja reći i kako će Vlada možda morati uštedjeti još stotinjak milijuna kuna ako u Umirovljeničkom fondu ne bude dovoljno vrijednih dionica za isplatu predzadnje tranše duga umirovljenicima.

Sve to dovoljno govori o ozbiljnim problemima pred kojima se u zadnjem kvartalu nalazi Ministarstvo financija i Vlada, ali se neslužbeno može doznati kako su u Banskim dvorima i Katančićevoj 5 čvrsto na stajalištu kako će napraviti sve da ne dođe do “pravog“ rebalansa proračuna koji bi podrazumijevao rast deficita državnog proračuna.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Negativna budućnost brodogradilišta prava je socijalna bomba Splita, tvrdi mladi znanstvenik Nicolas Conserva i upozorava kako restrukturiranje škvera pod pritiskom EU-a ne može donijeti ništa dobra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMONTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-18 08:59:01 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-18 22:25:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-18 23:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13064 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/18/PSD/skv00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7626600 Threads: 5 Questions: 1551500860 Slow queries: 4727007 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111224003 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/mladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke-182709 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke-182709?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 170796 [name] => škversplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skversplit [link] => /tag/skversplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289137 [name] => škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skver [link] => /tag/skver ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Negativna budućnost brodogradilišta prava je socijalna bomba Splita, tvrdi mladi znanstvenik Nicolas Conserva i upozorava kako restrukturiranje škvera pod pritiskom EU-a ne može donijeti ništa dobra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMONTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi talijanski znanstvenik: Splitskom škveru nema spasa; Vlada: Nađite 570 milijuna kn da pokrijete nove gubitke! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-45-34-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/18/PSD/skv00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/18/PSD/skv00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Industrija je još uvijek važna za razvoj Splita, ali moram biti iskren, nisam optimističan što se tiče budućnosti vaše brodogradnje!

Riječi su to Nicolasa Conserve, 24-godišnjeg talijanskog znanstvenika s Fakulteta međunarodnih odnosa i političkih znanosti Sveučilišta “Aldo Moro” iz Barija.

Iako Italija ima toliko brodogradilišta da ih je teško pobrojati – samo državni “Fincantieri”, mediteranski brodograđevni kolos, od vrha do dna apeninske čizme ima čak osam škverova, projektne biroe, istraživačke centre – Conservu je zaintrigirala neizvjesna sudbina brodogradnje s druge strane Jadrana. Tjednima je boravio u Splitu pripremajući magisterij na temu privatizacije “Brodosplita” i hrvatske brodogradnje.

Otpuštanja nose nemire

Razgovarao je mladi talijanski znanstvenik, koji se posebno zanima za sociologiju ekonomije, s radnicima škvera koji, kako pronicljivi Nicolas primjećuje, nemaju vjere u pozitivan ishod aktualne privatizacije. Razgovarao je Nicolas i sa splitskim brodograđevnim stručnjacima, kao što je Ivica Veža sa splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, donedavnim članom Nadzornog odbora “Brodosplita”. O velikoj povijesti hrvatske brodogradnje Nicolas je mnogo toga čuo od profesora Roka Markovine, uvaženog meštra brodogradnje. Mnogo toga doznao je ovaj Talijan iz Barija i od uglednog splitskog novinara Jurice Pavičića koji, kako kaže Nicolas, odlično razumije sociološka kretanja u Splitu.

– Želio sam vidjeti proces privatizacije jednog od najvećih brodogradilišta u jugoistočnoj Europi. Osim toga, riječ je o najvećoj industriji u Hrvatskoj, čiji život svakodnevno i neposredno prati veliki auditorij, građani Splita. Zanima me kako će promjene i restrukturiranje “Brodosplita” utjecati na gospodarski i sociološki život Splita, s obzirom na to da će se nakon restrukturiranja smanjiti broj radnika, a što će imati negativnih posljedica za razvoj grada. Gdje će nove generacije mladih raditi, u kojoj će tvrtki stariji dočekati svoju mirovinu?

Negativna budućnost brodogradilišta prava je socijalna bomba Splita. Potrudio sam se doznati i razloge pada ovako velikog brodogradilišta u proteklim godinama. I konačno, zanimao me status “Brodosplita” u kontekstu ulaska Hrvatske u EU – kaže Conserva, koji je kao tehnički asistent radio i u nizu programa Ministarstva vanjskih poslova Italije koji se bave ekonomskim regionalnim razvojem na Mediteranu. Pitamo znanstvenika Conservu što je uočio u splitskom škveru, na “licu mjesta”. Prva Conservina opservacija bila je o snažnom pritisku Bruxellesa da se brodogradilišta što prije restrukturiraju.

Menadžeri su zakazali

– Jasno je da Europa pritišće Hrvatsku da što prije restrukturira svoja brodogradilišta. “Brodosplitu” je potrebno restrukturiranje, ali bojim se da restrukturiranje pod ultimatumom EU-a ne može donijeti puno dobra. Hrvatskih političari nemaju industrijsku strategiju za cijelu zemlju, a ne samo za brodogradilišta.

Zabrinjava činjenica da vaši političari ne znaju kakva je uopće sudbina “Brodosplita” nakon privatizacije i to nikako nije dobro za perspektivu radnika, ali ni Splita – precizno je Nicolas dao presjek aktualnog brodograđevnog, ali i političkog trenutka u Hrvata. Po njegovim riječima, škverska nizbrdica je krenula s raspadom Jugoslavije, odnosno s promjenom tržišnih uvjeta.

– Domaće tržište odjednom postaje složeno međunarodno tržište, te je potrebno uvoziti skupe materijale. Imati brodogradilište, a ne imati vlastitu proizvodnju brodskog čelika, nije održiva ekonomska politika. S druge strane, ni sami menadžeri splitskog brodogradilišta očito nisu znali dobro raditi svoj posao, niti su pratili svjetske trendove brodogradnje, kao ni cijene brodova. Sve je to sada vidljivo u niskoj produktivnosti “Brodosplita” – primjećuje znanstvenik sa Sveučilišta u Bariju.

– “Brodosplit” može opstati uz samo dva uvjeta; uz svježe investicije, odnosno uz slogu lokalnih i nacionalnih političara da očuvaju brodogradnju u Splitu – poručio je Nicolas.

DENIS KRNIĆ

Analizira razvojne programe

Mladi znanstvenik Nicolas Conserva bavi se analizom europskih i nacionalnih razvojnih programa te socijalnom pozadinom ekonomskih kretanja. Sudjelovao je u nadzoru provedbe programa “Fosel” za ekonomski razvoj i regionalnu suradnju Italije i Argentine. Također, sudjelovao je i u izradi programa Ministarstva vanjskih poslova Italije za podršku regionalnog razvoja Mediterana i Balkana.

Nađite 570 milijuna kn da pokrijete nove gubitke Brodosplita!

Takozvani dodatni gubici Brodosplita ne iznose 370 milijuna kuna, nego 570 milijuna kuna, a koje će iz svog džepa ove godine platiti porezni obveznici, neslužbeno doznajemo. Zbog toga će, u optimističkoj varijanti, Vlada uskoro u saborsku proceduru uputiti takozvani tehnički rebalans državnog proračuna u okviru kojeg će se tih 570 milijuna kuna pokušati pronaći na stavkama svih ministarstava, dok bi deficit državnog proračuna trebao ostati isti.

Pesimistički scenarij bi glasio da će Vlada ići u “pravi“ rebalans proračuna koji bi podrazumijevao i povećanje deficita. No, kako saznajemo, to se neće dogoditi, jer će premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić dodatno pritisnuti ministre da “iscijede suhu drenovinu“ ako treba, samo da proračunski deficit ostane na predviđenoj razini od 9,8 milijardi kuna.

“Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu. To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada”, ustvrdio je prije par dana Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Čačić je kazao kako su gubici u “Brodosplitu” mnogo veći od 370 milijuna kuna i da će sve to platiti porezni obveznici, ali nije bilo jasno je li misli na “nove gubitke“ ili “stare gubitke“ u milijardama kuna.

Navodno su neki ministri izrazito ljuti zbog toga što Čačić nije u proračunu svog ministarstva predvidio makar polovinu te brojke, jer je bilo jasno kako “Brodosplit” svojim radom proizvodi gubitke i da će do potpisivanja privatizacijskog ugovora brojka “novih gubitaka“ prilično narasti. U Ministarstvu gospodarstva su smatrali kako će mnogo prije potpisati ugovor sa samoborskim DIV-om za kupnju “Brodosplita”, ali je to ipak posao koji je ispao dosta delikatniji.

Jednako tako se stalno radio pritisak na Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV-a, da preuzme veći dio novih gubitaka, ali Debeljak na to nije htio pristati, jer je to bilo dogovoreno i prilikom prihvaćanja njegove ponude za kupnju “Brodosplita”. Prema nekim informacijama, u Ministarstvu gospodarstva su napravili analizu prema kojoj bi stečaj “Brodosplita” državu koštao milijardu kuna, a novi gubici plus poticaji za “Brodosplit” u idućoj godini 1,25 milijarde kuna, pa se u jednom trenutku razmišljalo i o tome da se ne ide u privatizacijski posao s DIV-om. Ipak, ostalo se, za sada, na stavu kako je zbog socijalnih prilika i stavova EU-a bolje da se pokaže kako je Hrvatska u stanju provesti ovakav posao.

Sada je najveće pitanje na kojim će se stavkama uštedjeti 570 milijuna kuna, jer su ministri već na sto muka kako će svaki od njih uštedjeti novac koji nisu uspjeli namaći uštedom na plaćama zaposlenih, a koja se ukupno kreće na razini od 600 milijuna kuna. Prvotnim planom je bilo predviđeno da će ušteda na plaćama iznositi 2 milijarde kuna, što je bilo proglašavano najslabijom točkom u programu ušteda. A sada će biti dobro ako minus bude iznosio samo 600 milijuna kuna.

Ministar financija je stoga ostalim ministrima zapovjedio da taj novac pronađu svaki u svom ministarstvu, a to će pogoditi ponajviše one koji su najviše podbacili u uštedama na plaćama, mada je pošteno reći kako je u njihovim resorima bilo najteže postići te uštede, kao i da zapošljavaju najviše ljudi: Ministarstvo obrazovanja, MUP, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravosuđa. Najviše će se kresati sredstva za kapitalne izdatke, tako da će se stopirati investicije u izgradnju nekih objekata koje su tek trebale krenuti, a neke će se privremeno “zamrznuti“.

FRENKI LAUŠIĆ

Kako izbjeći rebalans

Ovom prilikom valja reći i kako će Vlada možda morati uštedjeti još stotinjak milijuna kuna ako u Umirovljeničkom fondu ne bude dovoljno vrijednih dionica za isplatu predzadnje tranše duga umirovljenicima.

Sve to dovoljno govori o ozbiljnim problemima pred kojima se u zadnjem kvartalu nalazi Ministarstvo financija i Vlada, ali se neslužbeno može doznati kako su u Banskim dvorima i Katančićevoj 5 čvrsto na stajalištu kako će napraviti sve da ne dođe do “pravog“ rebalansa proračuna koji bi podrazumijevao rast deficita državnog proračuna.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke-182709 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2e6652fc40bb7e4436ce86d6a5d20fb50b34f96 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+talijanski+znanstvenik%3A+Splitskom+%C5%A1kveru+nema+spasa%3B+Vlada%3A+Na%C4%91ite+570+milijuna+kn+da+pokrijete+nove+gubitke%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke-182709 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-talijanski-znanstvenik-splitskom-skveru-nema-spasa-vlada-nadite-570-milijuna-kn-da-pokrijete-nove-gubitke-182709 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Negativna budućnost brodogradilišta prava je socijalna bomba Splita, tvrdi mladi znanstvenik Nicolas Conserva i upozorava kako restrukturiranje škvera pod pritiskom EU-a ne može donijeti ništa dobra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMONTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDEMONTAŽA

Mladi talijanski znanstvenik: Splitskom škveru nema spasa; Vlada: Nađite 570 milijuna kn da pokrijete nove gubitke!

Piše PSD.
19. listopada 2012. - 01:42
Industrija je još uvijek važna za razvoj Splita, ali moram biti iskren, nisam optimističan što se tiče budućnosti vaše brodogradnje!

Riječi su to Nicolasa Conserve, 24-godišnjeg talijanskog znanstvenika s Fakulteta međunarodnih odnosa i političkih znanosti Sveučilišta “Aldo Moro” iz Barija.

Iako Italija ima toliko brodogradilišta da ih je teško pobrojati – samo državni “Fincantieri”, mediteranski brodograđevni kolos, od vrha do dna apeninske čizme ima čak osam škverova, projektne biroe, istraživačke centre – Conservu je zaintrigirala neizvjesna sudbina brodogradnje s druge strane Jadrana. Tjednima je boravio u Splitu pripremajući magisterij na temu privatizacije “Brodosplita” i hrvatske brodogradnje.

Otpuštanja nose nemire

Razgovarao je mladi talija...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:45