stdClass Object ( [id] => 221718 [title] => Ministar Ostojić odgovorio na prozivke liječnika: Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani [alias] => ministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVIJE Ostojić: Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako je za slučaj Farmal doznao iz medija i da je to tužna situacija za hrvatsko zdravstvo. Odgovorio je i liječnicima obiteljske medicine koji su ga optužili da su farmaceutske tvrtke i njemu plaćale putovanja i stipendije.

'Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani. Stipendiju sam dobio na međunarodnom javnom natječaju Američke akademije gastroenterologije kao jedini predstavnik Europe', kazao je Ostojić, prenosi HRT.

Prozivanje da su mu farmaceutske tvrtke plaćale putovanja nazvao je glupošću i neistinom kojom se zagađuje javni prostor.


RANIJE


Kako liječnici komentiraju 335 optužnica koje je USKOK podigao protiv njihovih kolega - liječnika obiteljske medicine za koje je u akciji ‘Hipokrat’ utvrđeno da su primali mito od farmaceutske tvrtke ‘Farmal’ da bi prepisivali njihove lijekove.

- To je prestrašno. Ne mogu komentirati jer te optužnice ne odgovaraju istini. Uostalom, to će pravosuđe utvrditi. Naime, kada imate tako velik broj liječnika koji su ‘optuženi’ za primanje mita, što još treba i dokazati, onda se postavlja pitanje radi li se zaista o krivnji liječnika ili o grešci koja upućuje na nevaljali cijeli sustav.

Ovako bombastičan naslov je po mojem mišljenju tendenciozan da bi se odvratila pozornost javnosti od puno važnijih tema kao što je, ‘masterplan bolnica’ i općenito neuspjela dosadašnja reforma zdravstvenog sustava, a da o gospodarskim temama i ne govorimo.

Nametanje novih obveza

Treba znati da obiteljski liječnici i Komora godinama traže od Ministarstva zdravlja da se donese nacionalni etički kodeks o oglašavanju i o međusobnim odnosima između farmaceutskih kuća i sveukupnog liječništva, dakle liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u bolnicama, jer sigurno postoji sprega i u bolničkom sustavu između farmaceutskih kuća i sponzoriranja edukacije, istraživanja i donacija u bolnicama. No uzalud.

Mogu reći da svi obiteljski liječnici i dalje neometano i stručno rade svoj posao, dostupni su pacijentima svakodnevno, nemamo liste čekanja iako nas nedostaje u sustavu i sigurna sam da je to jedini dio zdravstvenog sustava do kojeg pacijenti mogu doći kad god osjete potrebu. Da nije nas, sustav bi se davno urušio, sigurna je doktorica, a na pitanje jer li i sama imala ponudu iz ‘Farmala’ odgovara: Meni je ‘Farmal’ sponzorirao jedan inozemni i jedan domaći kongres uz izjavu da od mene ništa ne traže zauzvrat, pa nisu ni tražili. I to je sve što sam imala s tom tvrtkom.

- Uvijek kad se liječnicima i sestrama želi nametnuti neka nova obveza ili potpisivanje ugovora koji nisu povoljni, iz ropotarnice se izvade ovakvi ‘kriminalni’ slučajevi koji među njima izazivaju strah i nelagodu i onda to lakše prolazi - kaže liječnik obiteljske medicine, koji također želi ostati anoniman jer bi i za komentiranje optužnice mogao biti sankcioniran.

A istina je da nam se upravo pokušava uvesti dežurstvo vikendom za što nije utvrđeno ni kako, ni gdje, ni s čime...a ni koliko će se plaćati, a legalno bi se moglo uvesti samo na principu dobrovoljnosti, pa je pitanje kako će se to realizirati.

I drugo, upravo se potpisuju novi ugovori s liječnicima obiteljske medicine koji su za nas prilično nepovoljni, ali ih mnogi iz straha za egzistenciju potpisuju. I zato se pažnja javnosti usmjerava na 350 ‘korumpiranih’ liječnika koji su dobivali bonove od farmaceutskih tvrtki, a prešućuje se da se godinama nije sustavno riješilo pitanje osiguranja od greške i pitanje edukacije, koja je obavezna i bez koje liječnici ne mogu prikupiti potrebne bodove za produljenje licencije za rad.

Sad se pitam kako liječnik obiteljske medicine sa svojom plaćom može putovati na kongrese i plaćati kotizaciju. To je nemoguće bez pomoći farmaceutskih kuća.

Dakle, nije problem bon od 200 kuna koji su dobivali liječnici i sestre i magistre u ljekarnama, problem je daleko složeniji i postoji na višim razinama. Uostalom, pitajte ministra kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani - sugerira nam ovaj liječnik obiteljske medicine.


- Više od tri desetljeća radim u sustavu i moram vam reći da, kad je krenula ova afera s ‘Farmalom’, neugodno mi je bilo pogledati svoje pacijente u oči, jer sam bila na kongresu. Bojala sam se da će biti sumnjičavi prema svakom lijeku koji im prepišem - govori rezignirano iskusna liječnica.

Na nama koji smo u koncesiji lome se sve nepravilnosti sustava. Preporučeno nam je da prepisujemo najjeftinije generičke lijekove. Tri godine je ‘Farmal’ bio najjeftiniji s lijekovima. Istodobno kolege u bolnicama daju preporuke koje su u skladu s europskim standardima liječenja, ali one ne odgovaraju smjernicama HZZO-a koje smo svi liječnici dužni poštovati.

No, kazne za nepoštovanje snose samo obiteljski liječnici. Kad se pojavio Farmal koji nudi velik broj generika, mi smo ih prepisivali, lijekovi su jeftini i pokazali su se dobri i sad bismo se trebali opravdavati zašto smo to radili. Ako farmaceutske kuće plaćaju HZZO-u određeni postotak, kao garanciju da će se ponašati etično na tržištu, pa ako to ispoštuju, taj im se novac vraća, zašto HZZO ne bi taj novac trošio za plaćanje edukacije liječnicima.

Ako se zna da za edukaciju jednog kardiokirurga treba godišnje 40.000 kuna, za edukaciju obiteljskog liječnika 20.000 kuna... zašto Ministarstvo i HZZO to ne osiguraju i zašto nigdje u troškovima nije predviđena stavka za edukaciju? Indikativno je da je za korupciju najprije osumnjičeno 800 liječnika, pa 600, pa 350, svejedno, jer ako nas je toliko korumpiriano, a ima nas 2150, onda u ovom sustavu nešto ozbiljno ne štima. Nezamislivo mi je da naš aktualni ministar kaže za svoje kolege da smo dno dna. Mislim da je to jadno.

Napuhana priča

- Sve je ovo jedna napuhana priča za političke potrebe. Počelo je s brojkom od 800, pa 600, pa 300 korumpiranih, vidjet ćemo kako će završiti. Slažem se da postoje neki među nama koji su zaista ‘krivi’, no zanimljivo je da su svi ovi predmeti izvađeni iz ladica USKOK-a u kojima su ležali 6 do 8 mjeseci, baš sada kad se svode godišnje statistike. I baš u trenutku kad potpisujemo ugovore o produljenu koncesije koji su nam krajnje nepovoljni. Nedavno ih je bilo potpisano niti 50 posto, a sada već 80 posto.

Upravo sada ulazi na tržište nova farmaceutska tvrtka ‘Farmas’, Luke Rajića, i ‘Genera’ odvjetnika Hanžekovića, što je sasvim legitimno, ali su one konkurencija ‘Farmalu’, jer također nude generičke lijekove.

Ako znamo da od 80-ak farmaceutskih kuća koje su prisutne u Hrvatskoj, na ‘Farmal’ otpada samo 2 posto prometa lijekova, onda je slika mnogo jasnija i lako je provjeriti da se u dvije godine koliko je ta strašna ‘Farmalova’ korupcija trajala nije povećala potrošnja njihovih lijekova. Istina, bilo je tu svega, i osuđujem one koji su tražili mito, no to se odnosi na malen broj kolega. No, ne bi sve nas trebalo osuđivati, jer siguran sam da većina liječnika obiteljske medicine radi časno svoj posao - komentirao je jedan dobro upućeni obiteljski liječnik.

JAVORKA LUETIĆ
FOTO: CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predstavništvo famaceutske tvrtke 'Farmal' koja se našla u središtu korupcijske afere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-12-29 11:48:42 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-12-29 17:32:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-12-29 17:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12230 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/12/29/Dalmacija/farmal4-121112.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4484706 Threads: 2 Questions: 145395085 Slow queries: 61906 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4329819 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani-221718 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani-221718?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367315 [name] => zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstvo [link] => /tag/zdravstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 220741 [name] => farmal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => farmal [link] => /tag/farmal ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predstavništvo famaceutske tvrtke 'Farmal' koja se našla u središtu korupcijske afere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ministar Ostojić odgovorio na prozivke liječnika: Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-00-13-08-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/12/29/Dalmacija/farmal4-121112.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/12/29/Dalmacija/farmal4-121112.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVIJE Ostojić: Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako je za slučaj Farmal doznao iz medija i da je to tužna situacija za hrvatsko zdravstvo. Odgovorio je i liječnicima obiteljske medicine koji su ga optužili da su farmaceutske tvrtke i njemu plaćale putovanja i stipendije.

'Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani. Stipendiju sam dobio na međunarodnom javnom natječaju Američke akademije gastroenterologije kao jedini predstavnik Europe', kazao je Ostojić, prenosi HRT.

Prozivanje da su mu farmaceutske tvrtke plaćale putovanja nazvao je glupošću i neistinom kojom se zagađuje javni prostor.


RANIJE


Kako liječnici komentiraju 335 optužnica koje je USKOK podigao protiv njihovih kolega - liječnika obiteljske medicine za koje je u akciji ‘Hipokrat’ utvrđeno da su primali mito od farmaceutske tvrtke ‘Farmal’ da bi prepisivali njihove lijekove.

- To je prestrašno. Ne mogu komentirati jer te optužnice ne odgovaraju istini. Uostalom, to će pravosuđe utvrditi. Naime, kada imate tako velik broj liječnika koji su ‘optuženi’ za primanje mita, što još treba i dokazati, onda se postavlja pitanje radi li se zaista o krivnji liječnika ili o grešci koja upućuje na nevaljali cijeli sustav.

Ovako bombastičan naslov je po mojem mišljenju tendenciozan da bi se odvratila pozornost javnosti od puno važnijih tema kao što je, ‘masterplan bolnica’ i općenito neuspjela dosadašnja reforma zdravstvenog sustava, a da o gospodarskim temama i ne govorimo.

Nametanje novih obveza

Treba znati da obiteljski liječnici i Komora godinama traže od Ministarstva zdravlja da se donese nacionalni etički kodeks o oglašavanju i o međusobnim odnosima između farmaceutskih kuća i sveukupnog liječništva, dakle liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u bolnicama, jer sigurno postoji sprega i u bolničkom sustavu između farmaceutskih kuća i sponzoriranja edukacije, istraživanja i donacija u bolnicama. No uzalud.

Mogu reći da svi obiteljski liječnici i dalje neometano i stručno rade svoj posao, dostupni su pacijentima svakodnevno, nemamo liste čekanja iako nas nedostaje u sustavu i sigurna sam da je to jedini dio zdravstvenog sustava do kojeg pacijenti mogu doći kad god osjete potrebu. Da nije nas, sustav bi se davno urušio, sigurna je doktorica, a na pitanje jer li i sama imala ponudu iz ‘Farmala’ odgovara: Meni je ‘Farmal’ sponzorirao jedan inozemni i jedan domaći kongres uz izjavu da od mene ništa ne traže zauzvrat, pa nisu ni tražili. I to je sve što sam imala s tom tvrtkom.

- Uvijek kad se liječnicima i sestrama želi nametnuti neka nova obveza ili potpisivanje ugovora koji nisu povoljni, iz ropotarnice se izvade ovakvi ‘kriminalni’ slučajevi koji među njima izazivaju strah i nelagodu i onda to lakše prolazi - kaže liječnik obiteljske medicine, koji također želi ostati anoniman jer bi i za komentiranje optužnice mogao biti sankcioniran.

A istina je da nam se upravo pokušava uvesti dežurstvo vikendom za što nije utvrđeno ni kako, ni gdje, ni s čime...a ni koliko će se plaćati, a legalno bi se moglo uvesti samo na principu dobrovoljnosti, pa je pitanje kako će se to realizirati.

I drugo, upravo se potpisuju novi ugovori s liječnicima obiteljske medicine koji su za nas prilično nepovoljni, ali ih mnogi iz straha za egzistenciju potpisuju. I zato se pažnja javnosti usmjerava na 350 ‘korumpiranih’ liječnika koji su dobivali bonove od farmaceutskih tvrtki, a prešućuje se da se godinama nije sustavno riješilo pitanje osiguranja od greške i pitanje edukacije, koja je obavezna i bez koje liječnici ne mogu prikupiti potrebne bodove za produljenje licencije za rad.

Sad se pitam kako liječnik obiteljske medicine sa svojom plaćom može putovati na kongrese i plaćati kotizaciju. To je nemoguće bez pomoći farmaceutskih kuća.

Dakle, nije problem bon od 200 kuna koji su dobivali liječnici i sestre i magistre u ljekarnama, problem je daleko složeniji i postoji na višim razinama. Uostalom, pitajte ministra kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani - sugerira nam ovaj liječnik obiteljske medicine.


- Više od tri desetljeća radim u sustavu i moram vam reći da, kad je krenula ova afera s ‘Farmalom’, neugodno mi je bilo pogledati svoje pacijente u oči, jer sam bila na kongresu. Bojala sam se da će biti sumnjičavi prema svakom lijeku koji im prepišem - govori rezignirano iskusna liječnica.

Na nama koji smo u koncesiji lome se sve nepravilnosti sustava. Preporučeno nam je da prepisujemo najjeftinije generičke lijekove. Tri godine je ‘Farmal’ bio najjeftiniji s lijekovima. Istodobno kolege u bolnicama daju preporuke koje su u skladu s europskim standardima liječenja, ali one ne odgovaraju smjernicama HZZO-a koje smo svi liječnici dužni poštovati.

No, kazne za nepoštovanje snose samo obiteljski liječnici. Kad se pojavio Farmal koji nudi velik broj generika, mi smo ih prepisivali, lijekovi su jeftini i pokazali su se dobri i sad bismo se trebali opravdavati zašto smo to radili. Ako farmaceutske kuće plaćaju HZZO-u određeni postotak, kao garanciju da će se ponašati etično na tržištu, pa ako to ispoštuju, taj im se novac vraća, zašto HZZO ne bi taj novac trošio za plaćanje edukacije liječnicima.

Ako se zna da za edukaciju jednog kardiokirurga treba godišnje 40.000 kuna, za edukaciju obiteljskog liječnika 20.000 kuna... zašto Ministarstvo i HZZO to ne osiguraju i zašto nigdje u troškovima nije predviđena stavka za edukaciju? Indikativno je da je za korupciju najprije osumnjičeno 800 liječnika, pa 600, pa 350, svejedno, jer ako nas je toliko korumpiriano, a ima nas 2150, onda u ovom sustavu nešto ozbiljno ne štima. Nezamislivo mi je da naš aktualni ministar kaže za svoje kolege da smo dno dna. Mislim da je to jadno.

Napuhana priča

- Sve je ovo jedna napuhana priča za političke potrebe. Počelo je s brojkom od 800, pa 600, pa 300 korumpiranih, vidjet ćemo kako će završiti. Slažem se da postoje neki među nama koji su zaista ‘krivi’, no zanimljivo je da su svi ovi predmeti izvađeni iz ladica USKOK-a u kojima su ležali 6 do 8 mjeseci, baš sada kad se svode godišnje statistike. I baš u trenutku kad potpisujemo ugovore o produljenu koncesije koji su nam krajnje nepovoljni. Nedavno ih je bilo potpisano niti 50 posto, a sada već 80 posto.

Upravo sada ulazi na tržište nova farmaceutska tvrtka ‘Farmas’, Luke Rajića, i ‘Genera’ odvjetnika Hanžekovića, što je sasvim legitimno, ali su one konkurencija ‘Farmalu’, jer također nude generičke lijekove.

Ako znamo da od 80-ak farmaceutskih kuća koje su prisutne u Hrvatskoj, na ‘Farmal’ otpada samo 2 posto prometa lijekova, onda je slika mnogo jasnija i lako je provjeriti da se u dvije godine koliko je ta strašna ‘Farmalova’ korupcija trajala nije povećala potrošnja njihovih lijekova. Istina, bilo je tu svega, i osuđujem one koji su tražili mito, no to se odnosi na malen broj kolega. No, ne bi sve nas trebalo osuđivati, jer siguran sam da većina liječnika obiteljske medicine radi časno svoj posao - komentirao je jedan dobro upućeni obiteljski liječnik.

JAVORKA LUETIĆ
FOTO: CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani-221718 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f57a5da86cd85b147e3c113cdbaac483e8ee8c60 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ministar+Ostoji%C4%87+odgovorio+na+prozivke+lije%C4%8Dnika%3A+Nikad+u+%C5%BEivotu+nisam+bio+na+Kubi%2C+a+time+ni+u+Havani&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani-221718 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministar-ostojic-odgovorio-na-prozivke-lijecnika-nikad-u-zivotu-nisam-bio-na-kubi-a-time-ni-u-havani-221718 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predstavništvo famaceutske tvrtke 'Farmal' koja se našla u središtu korupcijske afere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSKANDAL

Ministar Ostojić odgovorio na prozivke liječnika: Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani

Piše PSD.
29. prosinca 2013. - 18:26

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:13