stdClass Object ( [id] => 78306 [title] => Milka Mesić utrla put prvim damama [alias] => milka-mesic-utrla-put-prvim-damama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun obitelji dobiti dodatne glasove, mišljenja je politički komentator Davor Gjenero

U proteklih deset godina ulogu prve dame Milka Mesić je, za razliku od svoje prethodnice Ankice Tuđman, odradila prilično samozatajno. Milka Mesić postavila je nova pravila po kojima su i eventualne buduće prve dame spremne igrati.

Politički komentator Davor Gjenero smatra da je gospođa Mesić svoje dužnosti odrađivala vrlo decentno te da su njezina rijetka pojavljivanja u javnosti dobar putokaz novoj prvoj dami.

- Do sada prva dama nikada nije igrala važnu ulogu, jer to je samo protokolarna dužnost. Građani biraju političare, dobar dokaz za to imamo u europskoj politici gdje su neki šefovi država samci.

Gjenero kaže da američki model, po kojemu se političari predstavljaju kao obiteljski ljudi, donosi poene, ali izvan SAD-a bitnije su neke druge vrijednosti.

- Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Mislim da jedino populistički kandidati smatraju da će na račun obitelji dobiti dodatne glasove. Bandić je otvorio na taj način kampanju a i Primorac se pojavljivao sa suprugom. Na taj način oni žele pokazati da su ljudi iz naroda - komentirao je Gjenero.

Ina Vidošević

1. Uloga prve dame nije nigdje posebno propisana pa je tako i svaka prva dama može definirati na sebi svojstven način. U bližoj i daljoj prošlosti neke od njih su ostale ono što su bile prihvaćajući protokolarne obveze sa suprugom, a neke su se aktivno uključile u politički život.

2. Bit ću, kao i do sada,  potpora svome suprugu. Već dulje sam preuzela potpunu brigu o našoj obitelji kako bi se moj suprug mogao više posvetiti poslu. Velik dio tog posla oduvijek je bilo zalaganje za prosperitet Hrvatske, tako da u tom dijelu neće biti većih promjena. Spremna sam protokolarno sudjelovati u svim obvezama koje se zahtijevaju od prve dame, nastojeći maksimalno zadržati svoju privatnost. Sve ostalo ću rješavati u hodu i ovisno o situaciji. U svakom slučaju ću se prilagoditi.

3. Teško bih mogla govoriti o uzorima, jer nikada do sada nisam posebno proučavala niti razmišljala o manje ili više poznatim prvim damama. Mislim da smo svi mi na sebi svojstven način posebni i imamo nešto specifično za doprinos.

Vesna Bandić

1. Bila sam i uvijek ću biti prva dama svojeg muža kojeg neizmjerno volim. Tijekom cijele njegove karijere bila sam mu podrška, tako će biti i ovaj put. I dalje ću biti prva dama u našem domu, a u javnosti supruga predsjednika države. Jasno mi je da supruga predsjednika može i na neki način mora iskoristiti svoj položaj u društvu te pokretati različite humanitarne i druge društveno korisne inicijative, što činim već i danas, kao supruga gradonačelnika, zajedno sa svojim kolegicama u Udruzi Hrvatska žena.

2. Ponavljam, bit ću mu podrška, u svakom trenutku, svakog dana. Najvažnije je da osoba koja radi tako odgovoran posao kao moj muž ima stabilan i siguran dom. K tome, ja nisam osoba koja se voli isticati niti pretjerano uživam u javnim nastupima. Volim svoju intimu, svoj prostor i mir. Ipak, kada protokol to bude tražio, ja ću biti uz svog Milana.

3. Nemam uzora u tome ni u bilo kojem drugom smislu. Svejedno, postoje žene predsjednika koje su vrlo dojmljive jednako kao i muževi predsjednica ili premijerki, primjerice gospodin Thatcher ili Merkel. Moj muž je jedinstven i bit će jedinstven predsjednik. Zato ću i ja na neki način biti posebna. Volim naš život, naš dom, zajedništvo te priličnu slobodu u raspolaganju svojim vremenom i aktivnostima koje kanim zadržati u što većoj mjeri i kad Milan postane predsjednik.

Jadranka Primorac

1. Uglavnom sve svjetske prve dame nemaju posebno određene, zakonom propisane obveze i djelatnosti, pa stoga svaka od njih sama određuje i kreira osobna područja djelovanja te na taj način i svoju ulogu u društvu. Za mene osobno prva dama prije svega mora biti potpora predsjedniku, odnosno mora stajati čvrsto iza njega, biti mu podrška i najvjerniji oslonac, no nikako se ne smije upletati u politički život, jer to nije njezina uloga. Međutim, prva dama mora biti primjer drugim ženama i bilo bi poželjno da se zalaže za afirmaciju nekih društvenih vrijednosti, kao primjerice humanitarnog rada, pomoći onima kojima je najpotrebnije, podrške raznim idejama i projektima poput borbe protiv nasilja među djecom, nasilja u obitelji, borbe protiv različitih pošasti današnjeg društva, borbe protiv bolesti i sl. Rekla bih, također, da mora odgovarati izazovu vremena, biti obrazovana te govoriti strane jezike.

2. Na prvome mjestu mi je dužnost da se brinem o našim kćerima, odnosno da budem sigurna da su bezbrižne kao i sva ostala djeca, da su sretne i da se osjećaju voljenima, to mi je najvažniji posao u životu, jer prije svega u sebi vidim majku! Ali i spremna sam i vlastitim primjerom raditi na afirmaciji onih društvenih vrijednosti koje su zanemarene od visoke politike, poput humanitarnog rada, pomoći onima kojima je najpotrebnije, borbe protiv nasilja među djecom, borbe protiv raznih pošasti današnjeg društva, bolesti i sl., sve te ideje i projekti imat će u meni velikog saveznika. Glas zaposlenih majki ali i svih žena općenito trebao bi se više čuti. Zaposlene majke na svojim leđima nose teško breme odgovornosti, jer moraju balansirati između karijere i obiteljskog života te biti i dobre majke, i supruge, i domaćice, i poslovne žene. Stoga je važno da se zaposlene majke međusobno podržavaju i pomažu. S obzirom na to da sam i ja jedna od njih, moj suprug vrlo dobro razumije sve probleme današnje moderne žene. Osim toga, kao netko tko je u diplomaciji proveo gotovo dvanaest godina, mislim da sam kvalificirana za sve protokolarne i državničke obveze koje me čekaju. Sve u svemu, bit ću ono što u određenom trenutku moram biti i činiti sve ono što se od mene bude očekivalo.

3. Divim se svim onim prvim damama koje čvrsto stoje iza svojih supruga i koje su im čvrsta i najvjernija podrška. Sve one su moj uzor i upravo takva želim i ja biti.

Alice Del Bianco Kajin

1. Pretpostavljam da znam, ali ja moram i raditi, isplaćivati plaće i podmirivati druge obveze, tako da će moj dom i dalje biti u Istri, a samo izuzetno u Zagrebu. Damir je možda jedini kandidat koji nije iz Zagreba i utoliko i on, a i drugi uz njega morat će prihvatiti i moje obveze.

2. Pomoći ću mu, kao što mu i pomažem. Ako mu je netko pomogao u ovom vremenu, onda je to obitelj koja je u prvi tren to odbijala, ali sada je uz njega. Da su uz njega i oni koji bi trebali biti, a koje je silno zadužio, svima njima bi bilo bolje.

3. U zatajnoj Milki Mesić. Bila je prava žena.

Ines Mikšić

1. Uloga Prve dame je da se brine o sređenom životu svoga muža, njegovu zdravlju, da mu pomogne u stresnim situacijama savjetom i potporom. Ja sam po struci dizajnerica muške odjeće i oblačila sam ljude poput Schwarzeneggera, Aga Khana i Kohla pa se, naravno, brinem o Borisovu stilu i opuštenom izgledu.

2. Vodit ću računa o kuhanju, uređenju našeg doma, što mi je hobi, jer se brinem o naših pet vila u SAD-u, i kućama u Belomu Manastiru i na otoku Lošinju. Bit ću uz njega kada državnici posjećuju Hrvatsku i, naravno, bit ćemo nerazdvojni u posjetima metropolama svijeta, jer Boris je svjetski čovjek i zna graditi partnerstva za boljitak Hrvatske.

3. Kao njemačkoj državljanki vrlo mi imponira kancelarka Angela Merkel, čiji suprug Joackim Sauer je inženjer kao i moj Boris. Sviđa mi se to da je gospodin Sauer uvijek u pozadini, bavi se svojim poslom, što ću činiti i ja ako hrvatski narod izabere Borisa za svog predsjednika.

Tatjana Josipović

1. U Hrvatskoj uloga prve dame nije institucionalizirana kako je to u Americi. Neformalna institucija prve dame nosi određenu simboliku i pruža priliku za afirmaciju važnih društvenih vrijednosti koje visoka politika nekada zaboravlja. Humanitarni i kulturni projekti dobar su način da se to učini i supruga predsjednika države može pomoći u humanitarnim akcijama ili u aktivnostima koje su od bitnog društvenog značaja.  

2. Naš je dogovor da i kada Ivo bude izabran za predsjednika, nastavim raditi svoj posao sveučilišne profesorice na Pravnom fakultetu. Nastojat ćemo i dalje što je moguće više normalno živjeti. Znači, namjeravam nastaviti i razvijati svoju akademsku karijeru. Imam puno planova za daljnje projekte i istraživanja. Naravno, kada bude trebalo, uključit ću se u protokolarne obveze te aktivnosti humanitarnog i kulturnog karaktera u kojima se može promovirati Hrvatska na dobrobit građana.

3. Nemam uzora među prvim damama. Premda među prvim damama u svijetu postoje vrlo respektabilne moderne gospođe s razvijenom individualnosti, smatram da svaka supruga predsjednika ipak treba razvijati svoj osobni stil, vlastiti odnos prema važnoj funkciji svog supruga i svojoj ulozi u ostvarivanju njegove funkcije. Moje je mišljenje da supruga predsjednika države treba biti skromna, nenametljiva i samozatajna, da i dalje treba raditi svoj posao ako je radno aktivna. Nisam se do sada medijski eksponirala, osim ako nije bilo riječi o javnim istupima vezano uz moju profesionalnu karijeru, pa ću u tome smislu i dalje ostati takva. Željela bih ostati ista kao i do sada.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PITALI SMO SUPRUGE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA KAKO BI SE PONAŠALE KAO PRVE DAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-11-29 20:11:28 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-11-30 09:50:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-11-29 20:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10467 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/11/30/Novosti/LJepotice01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x254" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7759248 Threads: 3 Questions: 1564609987 Slow queries: 4772702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111603786 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milka-mesic-utrla-put-prvim-damama-78306 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milka-mesic-utrla-put-prvim-damama-78306?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 210935 [name] => predsjedničkiizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednickiizbori [link] => /tag/predsjednickiizbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 102611 [name] => milkamesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milkamesic [link] => /tag/milkamesic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 146660 [name] => prvadama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prvadama [link] => /tag/prvadama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PITALI SMO SUPRUGE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA KAKO BI SE PONAŠALE KAO PRVE DAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milka Mesić utrla put prvim damama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-36-22-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/30/Novosti/LJepotice01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/30/Novosti/LJepotice01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun obitelji dobiti dodatne glasove, mišljenja je politički komentator Davor Gjenero

U proteklih deset godina ulogu prve dame Milka Mesić je, za razliku od svoje prethodnice Ankice Tuđman, odradila prilično samozatajno. Milka Mesić postavila je nova pravila po kojima su i eventualne buduće prve dame spremne igrati.

Politički komentator Davor Gjenero smatra da je gospođa Mesić svoje dužnosti odrađivala vrlo decentno te da su njezina rijetka pojavljivanja u javnosti dobar putokaz novoj prvoj dami.

- Do sada prva dama nikada nije igrala važnu ulogu, jer to je samo protokolarna dužnost. Građani biraju političare, dobar dokaz za to imamo u europskoj politici gdje su neki šefovi država samci.

Gjenero kaže da američki model, po kojemu se političari predstavljaju kao obiteljski ljudi, donosi poene, ali izvan SAD-a bitnije su neke druge vrijednosti.

- Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Mislim da jedino populistički kandidati smatraju da će na račun obitelji dobiti dodatne glasove. Bandić je otvorio na taj način kampanju a i Primorac se pojavljivao sa suprugom. Na taj način oni žele pokazati da su ljudi iz naroda - komentirao je Gjenero.

Ina Vidošević

1. Uloga prve dame nije nigdje posebno propisana pa je tako i svaka prva dama može definirati na sebi svojstven način. U bližoj i daljoj prošlosti neke od njih su ostale ono što su bile prihvaćajući protokolarne obveze sa suprugom, a neke su se aktivno uključile u politički život.

2. Bit ću, kao i do sada,  potpora svome suprugu. Već dulje sam preuzela potpunu brigu o našoj obitelji kako bi se moj suprug mogao više posvetiti poslu. Velik dio tog posla oduvijek je bilo zalaganje za prosperitet Hrvatske, tako da u tom dijelu neće biti većih promjena. Spremna sam protokolarno sudjelovati u svim obvezama koje se zahtijevaju od prve dame, nastojeći maksimalno zadržati svoju privatnost. Sve ostalo ću rješavati u hodu i ovisno o situaciji. U svakom slučaju ću se prilagoditi.

3. Teško bih mogla govoriti o uzorima, jer nikada do sada nisam posebno proučavala niti razmišljala o manje ili više poznatim prvim damama. Mislim da smo svi mi na sebi svojstven način posebni i imamo nešto specifično za doprinos.

Vesna Bandić

1. Bila sam i uvijek ću biti prva dama svojeg muža kojeg neizmjerno volim. Tijekom cijele njegove karijere bila sam mu podrška, tako će biti i ovaj put. I dalje ću biti prva dama u našem domu, a u javnosti supruga predsjednika države. Jasno mi je da supruga predsjednika može i na neki način mora iskoristiti svoj položaj u društvu te pokretati različite humanitarne i druge društveno korisne inicijative, što činim već i danas, kao supruga gradonačelnika, zajedno sa svojim kolegicama u Udruzi Hrvatska žena.

2. Ponavljam, bit ću mu podrška, u svakom trenutku, svakog dana. Najvažnije je da osoba koja radi tako odgovoran posao kao moj muž ima stabilan i siguran dom. K tome, ja nisam osoba koja se voli isticati niti pretjerano uživam u javnim nastupima. Volim svoju intimu, svoj prostor i mir. Ipak, kada protokol to bude tražio, ja ću biti uz svog Milana.

3. Nemam uzora u tome ni u bilo kojem drugom smislu. Svejedno, postoje žene predsjednika koje su vrlo dojmljive jednako kao i muževi predsjednica ili premijerki, primjerice gospodin Thatcher ili Merkel. Moj muž je jedinstven i bit će jedinstven predsjednik. Zato ću i ja na neki način biti posebna. Volim naš život, naš dom, zajedništvo te priličnu slobodu u raspolaganju svojim vremenom i aktivnostima koje kanim zadržati u što većoj mjeri i kad Milan postane predsjednik.

Jadranka Primorac

1. Uglavnom sve svjetske prve dame nemaju posebno određene, zakonom propisane obveze i djelatnosti, pa stoga svaka od njih sama određuje i kreira osobna područja djelovanja te na taj način i svoju ulogu u društvu. Za mene osobno prva dama prije svega mora biti potpora predsjedniku, odnosno mora stajati čvrsto iza njega, biti mu podrška i najvjerniji oslonac, no nikako se ne smije upletati u politički život, jer to nije njezina uloga. Međutim, prva dama mora biti primjer drugim ženama i bilo bi poželjno da se zalaže za afirmaciju nekih društvenih vrijednosti, kao primjerice humanitarnog rada, pomoći onima kojima je najpotrebnije, podrške raznim idejama i projektima poput borbe protiv nasilja među djecom, nasilja u obitelji, borbe protiv različitih pošasti današnjeg društva, borbe protiv bolesti i sl. Rekla bih, također, da mora odgovarati izazovu vremena, biti obrazovana te govoriti strane jezike.

2. Na prvome mjestu mi je dužnost da se brinem o našim kćerima, odnosno da budem sigurna da su bezbrižne kao i sva ostala djeca, da su sretne i da se osjećaju voljenima, to mi je najvažniji posao u životu, jer prije svega u sebi vidim majku! Ali i spremna sam i vlastitim primjerom raditi na afirmaciji onih društvenih vrijednosti koje su zanemarene od visoke politike, poput humanitarnog rada, pomoći onima kojima je najpotrebnije, borbe protiv nasilja među djecom, borbe protiv raznih pošasti današnjeg društva, bolesti i sl., sve te ideje i projekti imat će u meni velikog saveznika. Glas zaposlenih majki ali i svih žena općenito trebao bi se više čuti. Zaposlene majke na svojim leđima nose teško breme odgovornosti, jer moraju balansirati između karijere i obiteljskog života te biti i dobre majke, i supruge, i domaćice, i poslovne žene. Stoga je važno da se zaposlene majke međusobno podržavaju i pomažu. S obzirom na to da sam i ja jedna od njih, moj suprug vrlo dobro razumije sve probleme današnje moderne žene. Osim toga, kao netko tko je u diplomaciji proveo gotovo dvanaest godina, mislim da sam kvalificirana za sve protokolarne i državničke obveze koje me čekaju. Sve u svemu, bit ću ono što u određenom trenutku moram biti i činiti sve ono što se od mene bude očekivalo.

3. Divim se svim onim prvim damama koje čvrsto stoje iza svojih supruga i koje su im čvrsta i najvjernija podrška. Sve one su moj uzor i upravo takva želim i ja biti.

Alice Del Bianco Kajin

1. Pretpostavljam da znam, ali ja moram i raditi, isplaćivati plaće i podmirivati druge obveze, tako da će moj dom i dalje biti u Istri, a samo izuzetno u Zagrebu. Damir je možda jedini kandidat koji nije iz Zagreba i utoliko i on, a i drugi uz njega morat će prihvatiti i moje obveze.

2. Pomoći ću mu, kao što mu i pomažem. Ako mu je netko pomogao u ovom vremenu, onda je to obitelj koja je u prvi tren to odbijala, ali sada je uz njega. Da su uz njega i oni koji bi trebali biti, a koje je silno zadužio, svima njima bi bilo bolje.

3. U zatajnoj Milki Mesić. Bila je prava žena.

Ines Mikšić

1. Uloga Prve dame je da se brine o sređenom životu svoga muža, njegovu zdravlju, da mu pomogne u stresnim situacijama savjetom i potporom. Ja sam po struci dizajnerica muške odjeće i oblačila sam ljude poput Schwarzeneggera, Aga Khana i Kohla pa se, naravno, brinem o Borisovu stilu i opuštenom izgledu.

2. Vodit ću računa o kuhanju, uređenju našeg doma, što mi je hobi, jer se brinem o naših pet vila u SAD-u, i kućama u Belomu Manastiru i na otoku Lošinju. Bit ću uz njega kada državnici posjećuju Hrvatsku i, naravno, bit ćemo nerazdvojni u posjetima metropolama svijeta, jer Boris je svjetski čovjek i zna graditi partnerstva za boljitak Hrvatske.

3. Kao njemačkoj državljanki vrlo mi imponira kancelarka Angela Merkel, čiji suprug Joackim Sauer je inženjer kao i moj Boris. Sviđa mi se to da je gospodin Sauer uvijek u pozadini, bavi se svojim poslom, što ću činiti i ja ako hrvatski narod izabere Borisa za svog predsjednika.

Tatjana Josipović

1. U Hrvatskoj uloga prve dame nije institucionalizirana kako je to u Americi. Neformalna institucija prve dame nosi određenu simboliku i pruža priliku za afirmaciju važnih društvenih vrijednosti koje visoka politika nekada zaboravlja. Humanitarni i kulturni projekti dobar su način da se to učini i supruga predsjednika države može pomoći u humanitarnim akcijama ili u aktivnostima koje su od bitnog društvenog značaja.  

2. Naš je dogovor da i kada Ivo bude izabran za predsjednika, nastavim raditi svoj posao sveučilišne profesorice na Pravnom fakultetu. Nastojat ćemo i dalje što je moguće više normalno živjeti. Znači, namjeravam nastaviti i razvijati svoju akademsku karijeru. Imam puno planova za daljnje projekte i istraživanja. Naravno, kada bude trebalo, uključit ću se u protokolarne obveze te aktivnosti humanitarnog i kulturnog karaktera u kojima se može promovirati Hrvatska na dobrobit građana.

3. Nemam uzora među prvim damama. Premda među prvim damama u svijetu postoje vrlo respektabilne moderne gospođe s razvijenom individualnosti, smatram da svaka supruga predsjednika ipak treba razvijati svoj osobni stil, vlastiti odnos prema važnoj funkciji svog supruga i svojoj ulozi u ostvarivanju njegove funkcije. Moje je mišljenje da supruga predsjednika države treba biti skromna, nenametljiva i samozatajna, da i dalje treba raditi svoj posao ako je radno aktivna. Nisam se do sada medijski eksponirala, osim ako nije bilo riječi o javnim istupima vezano uz moju profesionalnu karijeru, pa ću u tome smislu i dalje ostati takva. Željela bih ostati ista kao i do sada.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milka-mesic-utrla-put-prvim-damama-78306 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea5ac197279e6b0110ccc732b0b54e7ae83bf997 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milka+Mesi%C4%87+utrla+put+prvim+damama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilka-mesic-utrla-put-prvim-damama-78306 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilka-mesic-utrla-put-prvim-damama-78306 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PITALI SMO SUPRUGE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA KAKO BI SE PONAŠALE KAO PRVE DAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPITALI SMO SUPRUGE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA KAKO BI SE PONAŠALE KAO PRVE DAME

Milka Mesić utrla put prvim damama

Piše PSD.
29. studenog 2009. - 21:11

Ne čini mi se da će partner ili obitelj nositi dodatne glasove. Isto tako neće biti ni negativnog rezultata za Vesnu Pusić i Andriju Hebranga zbog toga što im supružnici izbjegavaju medijske nastupe. Jedino populistički kandidati smatraju da će na račun obitelji dobiti dodatne glasove, mišljenja je politički komentator Davor Gjenero

U proteklih deset godina ulogu prve dame Milka Mesić je, za razliku od svoje prethodnice Ankice Tuđman, odradila prilično samozatajno. Milka Mesić postavila je nova pravila po kojima su i eventualne buduće prve dame spremne igrati.

Politički komentator Davor Gjenero smatra da je gospođa Mesić svoje dužnosti odrađivala vrlo decentno te da su njezina rijetka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:36