stdClass Object ( [id] => 213704 [title] => Miljenić o lex Perković: I dalje smo u nepovoljnijoj poziciji; HDZ: Štitite udbaše i ubojice [alias] => miljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVIJE

Replikama oporbenih zastupnika, žestoko i polemično Hrvatski sabor 'otvorio' je danas objedinjenu raspravu o prijedlozima da se izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvan lex Perković.

Izmjene zakona predložili su Vlada, skupina zastupnika i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Po Vladinom prijedlogu od 1. siječnja 2014. godine izvan snage bi se stavila odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Skupina zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista traži da se "lex Perković" potpuno stavi izvan snage, a nezavisna Jadranke Kosor da se izbriše odredba s vremenskim ograničenjem.

Vladin prijedlog kratko je predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić ponovivši kako i dalje smatra da je Hrvatska dovedena u nepovoljnu situaciju zato što druge zemlje imaju ograničenje. Pokušalo se, kaže, sanirati tu situaciju, ali nije išlo, pa se moralo promijeniti zakon.

Postavilo se, rekao je, i pitanje 'kada' – Vlada je prvo bila rekla 15. srpnja, onda se razgovaralo s EK koja je odstupila od svojih 'sada, odmah, tri dana', Hrvatska je skratila rok za stupanje na snagu i došlo se na 1. siječnja 2014.

Željko Reiner (HDZ) izrazio je čuđenje što u sabornici gotovo uopće nema vladajućih (zastupnika) iako se raspravlja o temi o kojoj mjesecima javnost bruji i zbog koje je Hrvatska skoro dobila sankcije.

Možda ćemo ih i dobiti, ako pokušamo izigrati EK, rekao je Reiner, tražeći od ministra Miljenića da jasno odgovori zašto je uopće mijenjan tekst zakona koji je potpisan i zašto Vlada ne želi vratiti tekst zakona kakav je bio prije promjene.

Ne možemo se oduprijeti dojmu da se ponovno pokušava izigrati obveza izručenja određenih osoba, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Ministar nas je pokuša uvjeriti da je ovo iracionalna tema, no nije tako, kaže Ivan Šuker (HDZ) i uvjerava da će zbog predmetnog zakona građani platiti 30 do 40 milijuna dolara biše kamata za obveznice koje ćemo izdati idućih dana.

Josip Borić (HDZ) je ministra Miljenića upitao je li u govoru u lipnju svjesno lagao hrvatske građane kada je tvrdio da se u izmjeni "lex Perkovića" radi o tehničkom usklađivanju u cijelosti prilagođenom EU. Smatrate li da trebate podnijeti bilo kakve konzekvence?, upitao je ministra.

Nije točno da je Republika Hrvatska stavljena u neravnopravan položaj, sami smo se stavili u taj položaj, uzvratio je ministru laburist Branko Vukšić.

Upitao ga je i zašto se, kad su nastali veliki problemi s EK, inzistiralo na promjeni dogovorenog 2010., odnosno zašto se inzistira na 1. siječnja.

To nije spašavanje vojnika Ryana, već spašavanje ugleda premijera Milanovića, ali to je teško, to je nemoguća misija, ustvrdio je Vukšić.

Zanimalo ga je i je li to što Vlada sada predlaže usklađeno s EU, odnosno jamči li ministar svojom riječju da je tako.

- Zašto ste kao dan stupanja na snagu zakona odabrali 1. siječnja. Zašto ne recimo 20. studenog ili kad bolje razmislim 29. 11 – ironizirao je Mlakar.

- HDZ-ovac Ante Babić pitao je pak, zašto „zbog udbaša želimo poručiti da smo prevarantski Bizant i šibicarska država“. HDZ smatra kako su ove izmjene koje predlaže Vlada samo umanjivanje štete koja je nastala za ugled i vjerodostojnost države.

Oštro im je uzvratio SDP-ovac Nenad Stazić.

- Kaže kolega Mlakar da je Vlada narušila ugled Hrvatske. Tko to govori? Predstavnik stranke kojoj se sudi zbog lopovluka jer je pokrala vlastiti ljubljeni narod! – obrušio se Stazić. Hrvatskoj, tvrdi, ne prijete sankcije.

- Iako ste im se vi u HDZ-u veselili – dodaje. Vlada, kaže Stazić, predlaže zakon kakav je dogovoren s EK.

- Ali to vama ne paše, vi biste voljeli da zemlja padne pod sankcije. Doma se ponašate razbojnički, a vani pokajnički! Napravljeni ste od previše savitljivog materijala, a ovo je pitanje časti i ugleda zemlje koji je Vlada na pravi način obranila – sipao je Stazić.

Odmah mu je odgovorio Mlakar.

- Ja nisam zlurad i nitko se nije veselio sankcijama. A suđenje za HDZ ćemo vidjeti kako će završiti. Ali morate znati da je ruka pravde spora ali dostižna, razgovarat ćemo mi o nekim drugim predmetima u drugom vremenu – poručio je SDP-ovcima.

Neprestano su HDZ-ovci ponavljali kako Vlada „štiti udbaše i ubojice“.

- Vlada je odlučila da ih neće izručiti. To je suština priče, ovo drugo su sve trikovi – tvrdi Mlakar. A njegov kolega Gordan Jandroković poručio da se Vlada ne bori za Pelješki most i europske fondove već za kriminalce.


RANIJE


Rasprava o izmjenama Zakona o zračnom prometu, kojima se tek treba provesti usklađivanje s pravnom stečevinom EU, jutros se u Hrvatskom saboru svela na žestoke optužbe oporbe na račun vlasti zbog stanja u Croatia Airlinesu i hrvatskim zračnim lukama.

Vlada nema jasnu viziju hrvatskog zračnog sustava, optužio je HDZ-ov Branko Bačić. Po njegovim riječima, puno je dvojbi oko koncesioniranja Zračne luke Zagreb, a zapitao se i kako Vlada namjerava rješiti pitanje zračnih luka u Rijeci ili Osijeku.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker u replici je ustvrdio da se sve svodi na rasprodaju, kako bi Vlada zakrpala rupe u proračunu. Nacionalnu se zrakoplovnu kompaniju u javnosti pokušava "baciti u blato", a zaposlenima se neće reći kakva je njihova sudbina kod budućeg koncesionara, rekao je Šuker.

Za HDZ-ovog Josipa Borića Vlada obavlja "topovsku pripremu" za prodaju Croatia Airlinesa.

S nesposobnim se ljudima želi uništiti dobra kompanija, poručio je Miroslav Tuđman (HDZ) koji smatra da je razlog lošeg poslovanja te kompanije dovođenje "partijskih kadrova". "Na vrhu su nesposobni, a najsposobniji su dobili otkaz ili bili prisiljeni otići, i zato se ide s tezom da ju je najbolje prodati", tvrdi Tuđman.

HDSSB-ov Igor Češek podsjetio je kako se u zadnja tri dana stalno prijavljuju kvarovi na zrakoplovima Croatia Airlinesa. "Zašto je to tako? Croatia Airlines ide u prodaju po nižoj cijeni", ustvrdio je.

Zapitao se hoće li se prodavati i Zračna luka Osijek, odakle su jučer konačno krenuli prvi letovi za Zagreb, a do jučer je služila samo za "slijetanje flote komaraca iz Kopačkog rita".

Laburistu Nenada Plešu brinula je i cijena popravka Vladinog aviona. "Popravak vrijedi mnogo avionskih karata s kojim bi se vlada mogla voziti pa bi trebalo porazmisliti o prodaji zrakoplova", poručio je.

U raspravi je naglašena i potreba rješavanja pitanja Sportsko-rekreativnog zrakoplovstva.

Predlagač zakona predvidio je novu kategoriju registriranih površina za slijetanje i uzlijetanje kako bi se pomoglo operatorima zrakoplova za privatne i sportske svrhe te za potrebe aeroklubova, rekao je SDP-ov Franko Vidović, no to ipak nije dovoljno.

Izmjenama Zakona o zračnom prometu izmijenjene su odredbe kojima je bilo propisano radno vrijeme, vrijeme leta i odmora članova posade zrakoplova, obzirom da je to područje uređeno propisima EU, a tamo gdje to nije učinjeno omogućeno je donošenje posebnog nacionalnog propisa.

Hina / JL
FOTO: CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštro u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-01 12:08:14 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-01 15:39:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-01 12:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4128 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/FOTO PSD 2012/Ustanove/sabor01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x500" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7483734 Threads: 5 Questions: 1537380562 Slow queries: 4676672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110843168 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/miljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice-213704 [printLink] => /vijesti/hrvatska/miljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice-213704?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 205185 [name] => lexperković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lexperkovic [link] => /tag/lexperkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštro u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miljenić o lex Perković: I dalje smo u nepovoljnijoj poziciji; HDZ: Štitite udbaše i ubojice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-22-04-29-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Ustanove/sabor01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Ustanove/sabor01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVIJE

Replikama oporbenih zastupnika, žestoko i polemično Hrvatski sabor 'otvorio' je danas objedinjenu raspravu o prijedlozima da se izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvan lex Perković.

Izmjene zakona predložili su Vlada, skupina zastupnika i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Po Vladinom prijedlogu od 1. siječnja 2014. godine izvan snage bi se stavila odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Skupina zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista traži da se "lex Perković" potpuno stavi izvan snage, a nezavisna Jadranke Kosor da se izbriše odredba s vremenskim ograničenjem.

Vladin prijedlog kratko je predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić ponovivši kako i dalje smatra da je Hrvatska dovedena u nepovoljnu situaciju zato što druge zemlje imaju ograničenje. Pokušalo se, kaže, sanirati tu situaciju, ali nije išlo, pa se moralo promijeniti zakon.

Postavilo se, rekao je, i pitanje 'kada' – Vlada je prvo bila rekla 15. srpnja, onda se razgovaralo s EK koja je odstupila od svojih 'sada, odmah, tri dana', Hrvatska je skratila rok za stupanje na snagu i došlo se na 1. siječnja 2014.

Željko Reiner (HDZ) izrazio je čuđenje što u sabornici gotovo uopće nema vladajućih (zastupnika) iako se raspravlja o temi o kojoj mjesecima javnost bruji i zbog koje je Hrvatska skoro dobila sankcije.

Možda ćemo ih i dobiti, ako pokušamo izigrati EK, rekao je Reiner, tražeći od ministra Miljenića da jasno odgovori zašto je uopće mijenjan tekst zakona koji je potpisan i zašto Vlada ne želi vratiti tekst zakona kakav je bio prije promjene.

Ne možemo se oduprijeti dojmu da se ponovno pokušava izigrati obveza izručenja određenih osoba, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Ministar nas je pokuša uvjeriti da je ovo iracionalna tema, no nije tako, kaže Ivan Šuker (HDZ) i uvjerava da će zbog predmetnog zakona građani platiti 30 do 40 milijuna dolara biše kamata za obveznice koje ćemo izdati idućih dana.

Josip Borić (HDZ) je ministra Miljenića upitao je li u govoru u lipnju svjesno lagao hrvatske građane kada je tvrdio da se u izmjeni "lex Perkovića" radi o tehničkom usklađivanju u cijelosti prilagođenom EU. Smatrate li da trebate podnijeti bilo kakve konzekvence?, upitao je ministra.

Nije točno da je Republika Hrvatska stavljena u neravnopravan položaj, sami smo se stavili u taj položaj, uzvratio je ministru laburist Branko Vukšić.

Upitao ga je i zašto se, kad su nastali veliki problemi s EK, inzistiralo na promjeni dogovorenog 2010., odnosno zašto se inzistira na 1. siječnja.

To nije spašavanje vojnika Ryana, već spašavanje ugleda premijera Milanovića, ali to je teško, to je nemoguća misija, ustvrdio je Vukšić.

Zanimalo ga je i je li to što Vlada sada predlaže usklađeno s EU, odnosno jamči li ministar svojom riječju da je tako.

- Zašto ste kao dan stupanja na snagu zakona odabrali 1. siječnja. Zašto ne recimo 20. studenog ili kad bolje razmislim 29. 11 – ironizirao je Mlakar.

- HDZ-ovac Ante Babić pitao je pak, zašto „zbog udbaša želimo poručiti da smo prevarantski Bizant i šibicarska država“. HDZ smatra kako su ove izmjene koje predlaže Vlada samo umanjivanje štete koja je nastala za ugled i vjerodostojnost države.

Oštro im je uzvratio SDP-ovac Nenad Stazić.

- Kaže kolega Mlakar da je Vlada narušila ugled Hrvatske. Tko to govori? Predstavnik stranke kojoj se sudi zbog lopovluka jer je pokrala vlastiti ljubljeni narod! – obrušio se Stazić. Hrvatskoj, tvrdi, ne prijete sankcije.

- Iako ste im se vi u HDZ-u veselili – dodaje. Vlada, kaže Stazić, predlaže zakon kakav je dogovoren s EK.

- Ali to vama ne paše, vi biste voljeli da zemlja padne pod sankcije. Doma se ponašate razbojnički, a vani pokajnički! Napravljeni ste od previše savitljivog materijala, a ovo je pitanje časti i ugleda zemlje koji je Vlada na pravi način obranila – sipao je Stazić.

Odmah mu je odgovorio Mlakar.

- Ja nisam zlurad i nitko se nije veselio sankcijama. A suđenje za HDZ ćemo vidjeti kako će završiti. Ali morate znati da je ruka pravde spora ali dostižna, razgovarat ćemo mi o nekim drugim predmetima u drugom vremenu – poručio je SDP-ovcima.

Neprestano su HDZ-ovci ponavljali kako Vlada „štiti udbaše i ubojice“.

- Vlada je odlučila da ih neće izručiti. To je suština priče, ovo drugo su sve trikovi – tvrdi Mlakar. A njegov kolega Gordan Jandroković poručio da se Vlada ne bori za Pelješki most i europske fondove već za kriminalce.


RANIJE


Rasprava o izmjenama Zakona o zračnom prometu, kojima se tek treba provesti usklađivanje s pravnom stečevinom EU, jutros se u Hrvatskom saboru svela na žestoke optužbe oporbe na račun vlasti zbog stanja u Croatia Airlinesu i hrvatskim zračnim lukama.

Vlada nema jasnu viziju hrvatskog zračnog sustava, optužio je HDZ-ov Branko Bačić. Po njegovim riječima, puno je dvojbi oko koncesioniranja Zračne luke Zagreb, a zapitao se i kako Vlada namjerava rješiti pitanje zračnih luka u Rijeci ili Osijeku.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker u replici je ustvrdio da se sve svodi na rasprodaju, kako bi Vlada zakrpala rupe u proračunu. Nacionalnu se zrakoplovnu kompaniju u javnosti pokušava "baciti u blato", a zaposlenima se neće reći kakva je njihova sudbina kod budućeg koncesionara, rekao je Šuker.

Za HDZ-ovog Josipa Borića Vlada obavlja "topovsku pripremu" za prodaju Croatia Airlinesa.

S nesposobnim se ljudima želi uništiti dobra kompanija, poručio je Miroslav Tuđman (HDZ) koji smatra da je razlog lošeg poslovanja te kompanije dovođenje "partijskih kadrova". "Na vrhu su nesposobni, a najsposobniji su dobili otkaz ili bili prisiljeni otići, i zato se ide s tezom da ju je najbolje prodati", tvrdi Tuđman.

HDSSB-ov Igor Češek podsjetio je kako se u zadnja tri dana stalno prijavljuju kvarovi na zrakoplovima Croatia Airlinesa. "Zašto je to tako? Croatia Airlines ide u prodaju po nižoj cijeni", ustvrdio je.

Zapitao se hoće li se prodavati i Zračna luka Osijek, odakle su jučer konačno krenuli prvi letovi za Zagreb, a do jučer je služila samo za "slijetanje flote komaraca iz Kopačkog rita".

Laburistu Nenada Plešu brinula je i cijena popravka Vladinog aviona. "Popravak vrijedi mnogo avionskih karata s kojim bi se vlada mogla voziti pa bi trebalo porazmisliti o prodaji zrakoplova", poručio je.

U raspravi je naglašena i potreba rješavanja pitanja Sportsko-rekreativnog zrakoplovstva.

Predlagač zakona predvidio je novu kategoriju registriranih površina za slijetanje i uzlijetanje kako bi se pomoglo operatorima zrakoplova za privatne i sportske svrhe te za potrebe aeroklubova, rekao je SDP-ov Franko Vidović, no to ipak nije dovoljno.

Izmjenama Zakona o zračnom prometu izmijenjene su odredbe kojima je bilo propisano radno vrijeme, vrijeme leta i odmora članova posade zrakoplova, obzirom da je to područje uređeno propisima EU, a tamo gdje to nije učinjeno omogućeno je donošenje posebnog nacionalnog propisa.

Hina / JL
FOTO: CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/miljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice-213704 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=121d8d42333654ac34b96212d720844c995e75df [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miljeni%C4%87+o+lex+Perkovi%C4%87%3A+I+dalje+smo+u+nepovoljnijoj+poziciji%3B+HDZ%3A+%C5%A0titite+udba%C5%A1e+i+ubojice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice-213704 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiljenic-o-lex-perkovic-i-dalje-smo-u-nepovoljnijoj-poziciji-hdz-stitite-udbase-i-ubojice-213704 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštro u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaoštro u saboru

Miljenić o lex Perković: I dalje smo u nepovoljnijoj poziciji; HDZ: Štitite udbaše i ubojice

Piše PSD.
1. listopada 2013. - 14:07
NOVIJE

Replikama oporbenih zastupnika, žestoko i polemično Hrvatski sabor 'otvorio' je danas objedinjenu raspravu o prijedlozima da se izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvan lex Perković.

Izmjene zakona predložili su Vlada, skupina zastupnika i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Po Vladinom prijedlogu od 1. siječnja 2014. godine izvan snage bi se stavila odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Skupina zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista traži da se "lex Perković" potpuno stavi izvan snage, a nezavisna Jadranke Kosor da se izbriše odredba s vremenskim ograničenjem.

Vladin prijedlog kratko je predstavio ministar pravosuđa Or...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:04