stdClass Object ( [id] => 236029 [title] => Milanović - Picula 0:1: šef ga degradirao, a on mu "uzvratio" sa 132.000 glasova [alias] => milanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ako je glas za Tonina Piculu bio glas protiv Zorana Milanovića, onda šef SDP-a i te kako treba biti zabrinut. Čak 132 tisuće preferencijskih glasova pripalo je SDP-ovcu kojega je Milanović skinuo s prvog mjesta i degradirao na peto mjesto Kukuriku izborne liste.

Birači SDP-a dali su Piculi šest puta više glasova nego Milanovićevu protegeu Nevenu Mimici, i time plebiscitarno osudili način na koji je premijer tretirao ovog SDP-ovog europarlamentarca.

To je razlog zbog kojega se upravo Picula prometnuo u glavnog unutarstranačkog takmaca Zoranu Milanoviću.
Nije tajna da bi ga dio SDP-ovaca rado vidio na čelu socijaldemokrata, no veliko je pitanje ima li oporba unutar SDP-a dovoljno snage da Milanovića smijeni s mjesta predsjednika stranke.

Mjehur od sapunice

Vladajuća stranka na izborima je poražena, ali nije doživjela kataklizmu, pa su se i najave da će se nakon europskih izbora tražiti Milanovićeva ostavka pokazale mjehurom od sapunice.

Smijenjeni ministar financija Slavko Linić već je, prema neslužbenim informacijama, napisao govor kojim je trebao početi napad na Milanovića, no on je svoje obraćanje javosti odgodio za sedam do deset dana. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina nije se suzdržao od kritika.

- Ne možemo biti zadovoljni rezultatima, ali recimo da su očekivajući. Odgovornost je svačija, i moja, i predsjednika Milanovića i predsjednika Karamarka, i bilo kojeg lidera stranke, kazao je Komadina, podsjetivši da je predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar već povukao potez u tom smislu.

Oštar je bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On je izrazio zadovoljstvo rezultatima SDP-a u Rijeci, ali i uputio kritiku za poraz na izborima.

Riječki klan

- Riječani su još jednom dokazali svoju odanost socijaldemokraciji i otvorenom načinu razmišljanja. Imamo najbolji rezultat u Hrvatskoj. No, nisam zadovoljan rezultatima na nacionalnoj razini Hrvatske. Više je nego očito da smo dobili ‘žuti karton’, odnosno ozbiljno upozorenje, i da se nešto u politici i načinu komunikacije s građanima i biračima treba mijenjati - poručio je Obersnel.

Sve su oči sada uprte u Slavka Linića, koji je očito uzeo time out prije negoli odluči hoće li izravno udariti na Milanovića ili će konačan obračun uslijediti tek nakon parlamentarnih izbora. U prilog pučistima ne ide činjenica da je SDP ipak uspio osvojiti četiri zastupnička mjesta. Da su SDP-u pripala samo tri mandata, onda bi i nezadovoljstvo unutar stranke prema Milanoviću bilo puno veće.

Ovako, Milanović je na svojem kontu pribilježio još jedan poraz, no njegov ostanak na čelu SDP-a mogao bi biti neupitan. Barem do idućih parlamentarnih izbora.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Milanović je za poraz u Zagrebu okrivio Davora Bernardića

Što je bilo to u Zagrebu? - hladnim je tonom u izbornoj noći priupitao šef SDP-a Zoran Milanović predsjednika zagrebačkih socijaldemokrata Davora Bernardića netom nakon što je, još uvijek uvjeren da od HDZ-a gubi omjerom 5:4, javno komentirao izborni rezultat Kukuriku koalicije. Milanović se referirao na činjenicu da je HDZ, prvi put nakon 1993. godine, na izborima dobio najviše glasova Zagrepčana, čak 36 posto. Socijaldemokratima je pripalo 29,93 posto, što Milanović očito stavlja na dušu Bernardiću, mladom socijaldemokratu koji je, mimo njegove volje, izabran za vođu najjače stranačke organizacije u zemlji.

Milanović i Bernardić izmijenili su nekoliko riječi, no na licima im se vidjelo da ni jedan ni drugi nisu zadovoljni razgovorom. Milanović za poraz krivi Bernardića, a Bernardić tvrdi kako je stranačka infrastruktura napravila sve da SDP postigne što bolji rezultat.

- Ovo u Zagrebu je fijasko - tvde na Iblerovu trgu, referirajući se na silazni trend koji je posljednjih godina pogodio socijaldemokrate u Zagrebu.

Još na parlamentarnim izbrima SDP je u glavnom hvatskom gradu mogao računati na 45 posto glasova. Dvije godine poslije na Europskim izborima ta se zaliha počela topiti. SDP je tada osvojio 37 posto glasova Zagrepčana. Na lokalnim izborima za Županijsku gradsku skupštinu socijaldemokrati su dobili 25 posto glasova, a na ovogodišnjim europskim nisu se uspjeli popeti iznad 30 posto. SDP u Zagrebu definitivno je platio danak nepopularnoj Vladinoj politici i unutarstranačkim sukobima koje posljednjih nekoliko godina dijele gradski SDP. Stranka je prvo na lokalnim izborima primila udarac od Milana Bandića.

Sada je pljusku dobila i od HDZ-a. Pitanje je sada tko je sljedeći.
M. KARLOVIĆ SABOLIĆ

Dražen Lalić: Picula je spasio SDP od još težeg poraza

Prije negoli se krene raščlanjivati krajnje rezultate ovih izbora, treba imati na umu da je na njih izišla samo jedna četvrtina svih birača. Niska izlaznost pogoduje velikim strankama koje su dobro organizirane, a posebno HDZ-u koji je u oporbi. Mizeran odaziv nije samo posljedica krize ili niske političke kulture nego i izraz ogromnog nezadovoljstva političkom kastom, uz dužnu čast iznimkama.

Sami rezultati izbora pokazali su da HDZ ima pobjednički potencijal i da po inerciji može pobijediti na idućim parlamentarnim izborima. Mirela Holy dobila je određen broj protestnih glasova SDP-ovih birača, ali još više je pokupila dosadašnjih laburističkih glasova. Više od 130 tisuća glasova koje je dobio Tonino Picula jasan su politički šamar Zoranu Milanoviću. Da Picula glasove prosvjeda protiv Milanovića nije zadržao unutar SDP-a, rezultat po vladajuću stranku bio bi puno nepovoljniji - rekao je sociolog dr. Dražen Lalić.
d.krile

Ivan Rimac:  SDP će s Milanovićem potonuti još dublje

Da za SDP slijede teški dani može se iščitati iz Milanovićeve izjave da će nakon izbora još žešće nastaviti istim pravcem. Bez obzira što je jasna poruka birača da im se ne sviđa put kojim on vodi ovu državu. HDZ se u velikoj mjeri konsolidirao, njihova koalicija osvojila je oko 12 posto glasova više od Kukuriku liste. Od svega najviše iznenađuje loš rezultat Laburista. Uspostava OraH-a kao alternative otvara mogućnost daljnjeg gubitka glasova vladajuće koalicije na ljevici, što je HDZ na desnici izbjegao - tvrdi politički analitičar dr. Ivan Rimac.
D. Krile

Milardović: Nismo bili destruktivni

Za razliku od Francuza, naši su građani pokazali da nisu destruktivci i da su skloniji popravljanju stvari nego rušenju i počinjanju od nule. Usprkos katastrofalnoj kampanji koju su vodile sve stranke. To se može iščitati, na primjer, i iz glasova SDP-ovih birača Toninu Piculi: preferirala se istinska kvaliteta rada, a kažnjenički status unutar stranke samo mu je dodatno pomogao. Picula i njegov ured ogledni su model dobre komunikacije parlamentarca s građanima, ne samo u hrvatskim, nego i u EU okvirima, kaže prof. dr. sc Anđelko Milardović.

Odnos političkih snaga između ljevice i desnice nije doživio velike niti bitne promjene. HDZ je s koalicijom osvojio jednak broj mandata kao i na prošlim izborima, dok je SDP s partnerima očekivano izgubio jednog zastupnika, s obzirom na to da nosi odgovornost za izostanak gospodarskog rasta. Ovi izbori nisu baš dali odgovor ni za preslagivanje odnosa unutar vladajuće koalicije: Picula je dobio najviše preferencijskih glasova od svih i individualno je apsolutni pobjednik, ali se dio SDP-ovih glasova prelio i ORaH-u. Bolji odaziv birača nego lani odražava osjećaj građana da je politička situacija ozbiljna, veli prof. dr. Branko Caratan.
D. KRILE

Caratan: Bez bitnih promjena

Odnos političkih snaga između ljevice i desnice nije doživio velike niti bitne promjene. HDZ je s koalicijom osvojio jednak broj mandata kao i na prošlim izborima, dok je SDP s partnerima očekivano izgubio jednog zastupnika, s obzirom na to da nosi odgovornost za izostanak gospodarskog rasta. Ovi izbori nisu baš dali odgovor ni za preslagivanje odnosa unutar vladajuće koalicije: Picula je dobio najviše preferencijskih glasova od svih i individualno je apsolutni pobjednik, ali se dio SDP-ovih glasova prelio i ORaH-u. Bolji odaziv birača nego lani odražava osjećaj građana da je politička situacija ozbiljna, veli prof. dr. Branko Caratan.
D. KRILE
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva runda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-27 09:10:02 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-27 20:22:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-27 20:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6410 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/05/27/Novosti/picula00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15355643 Threads: 1 Questions: 3185580840 Slow queries: 7150222 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235694885 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova-236029 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova-236029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232479 [name] => toninopicula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toninopicula [link] => /tag/toninopicula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233836 [name] => zoranmilanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoranmilanovic [link] => /tag/zoranmilanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 196172 [name] => euroizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => euroizbori [link] => /tag/euroizbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva runda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović - Picula 0:1: šef ga degradirao, a on mu "uzvratio" sa 132.000 glasova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-38-18-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/27/Novosti/picula00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/27/Novosti/picula00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ako je glas za Tonina Piculu bio glas protiv Zorana Milanovića, onda šef SDP-a i te kako treba biti zabrinut. Čak 132 tisuće preferencijskih glasova pripalo je SDP-ovcu kojega je Milanović skinuo s prvog mjesta i degradirao na peto mjesto Kukuriku izborne liste.

Birači SDP-a dali su Piculi šest puta više glasova nego Milanovićevu protegeu Nevenu Mimici, i time plebiscitarno osudili način na koji je premijer tretirao ovog SDP-ovog europarlamentarca.

To je razlog zbog kojega se upravo Picula prometnuo u glavnog unutarstranačkog takmaca Zoranu Milanoviću.
Nije tajna da bi ga dio SDP-ovaca rado vidio na čelu socijaldemokrata, no veliko je pitanje ima li oporba unutar SDP-a dovoljno snage da Milanovića smijeni s mjesta predsjednika stranke.

Mjehur od sapunice

Vladajuća stranka na izborima je poražena, ali nije doživjela kataklizmu, pa su se i najave da će se nakon europskih izbora tražiti Milanovićeva ostavka pokazale mjehurom od sapunice.

Smijenjeni ministar financija Slavko Linić već je, prema neslužbenim informacijama, napisao govor kojim je trebao početi napad na Milanovića, no on je svoje obraćanje javosti odgodio za sedam do deset dana. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina nije se suzdržao od kritika.

- Ne možemo biti zadovoljni rezultatima, ali recimo da su očekivajući. Odgovornost je svačija, i moja, i predsjednika Milanovića i predsjednika Karamarka, i bilo kojeg lidera stranke, kazao je Komadina, podsjetivši da je predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar već povukao potez u tom smislu.

Oštar je bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On je izrazio zadovoljstvo rezultatima SDP-a u Rijeci, ali i uputio kritiku za poraz na izborima.

Riječki klan

- Riječani su još jednom dokazali svoju odanost socijaldemokraciji i otvorenom načinu razmišljanja. Imamo najbolji rezultat u Hrvatskoj. No, nisam zadovoljan rezultatima na nacionalnoj razini Hrvatske. Više je nego očito da smo dobili ‘žuti karton’, odnosno ozbiljno upozorenje, i da se nešto u politici i načinu komunikacije s građanima i biračima treba mijenjati - poručio je Obersnel.

Sve su oči sada uprte u Slavka Linića, koji je očito uzeo time out prije negoli odluči hoće li izravno udariti na Milanovića ili će konačan obračun uslijediti tek nakon parlamentarnih izbora. U prilog pučistima ne ide činjenica da je SDP ipak uspio osvojiti četiri zastupnička mjesta. Da su SDP-u pripala samo tri mandata, onda bi i nezadovoljstvo unutar stranke prema Milanoviću bilo puno veće.

Ovako, Milanović je na svojem kontu pribilježio još jedan poraz, no njegov ostanak na čelu SDP-a mogao bi biti neupitan. Barem do idućih parlamentarnih izbora.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Milanović je za poraz u Zagrebu okrivio Davora Bernardića

Što je bilo to u Zagrebu? - hladnim je tonom u izbornoj noći priupitao šef SDP-a Zoran Milanović predsjednika zagrebačkih socijaldemokrata Davora Bernardića netom nakon što je, još uvijek uvjeren da od HDZ-a gubi omjerom 5:4, javno komentirao izborni rezultat Kukuriku koalicije. Milanović se referirao na činjenicu da je HDZ, prvi put nakon 1993. godine, na izborima dobio najviše glasova Zagrepčana, čak 36 posto. Socijaldemokratima je pripalo 29,93 posto, što Milanović očito stavlja na dušu Bernardiću, mladom socijaldemokratu koji je, mimo njegove volje, izabran za vođu najjače stranačke organizacije u zemlji.

Milanović i Bernardić izmijenili su nekoliko riječi, no na licima im se vidjelo da ni jedan ni drugi nisu zadovoljni razgovorom. Milanović za poraz krivi Bernardića, a Bernardić tvrdi kako je stranačka infrastruktura napravila sve da SDP postigne što bolji rezultat.

- Ovo u Zagrebu je fijasko - tvde na Iblerovu trgu, referirajući se na silazni trend koji je posljednjih godina pogodio socijaldemokrate u Zagrebu.

Još na parlamentarnim izbrima SDP je u glavnom hvatskom gradu mogao računati na 45 posto glasova. Dvije godine poslije na Europskim izborima ta se zaliha počela topiti. SDP je tada osvojio 37 posto glasova Zagrepčana. Na lokalnim izborima za Županijsku gradsku skupštinu socijaldemokrati su dobili 25 posto glasova, a na ovogodišnjim europskim nisu se uspjeli popeti iznad 30 posto. SDP u Zagrebu definitivno je platio danak nepopularnoj Vladinoj politici i unutarstranačkim sukobima koje posljednjih nekoliko godina dijele gradski SDP. Stranka je prvo na lokalnim izborima primila udarac od Milana Bandića.

Sada je pljusku dobila i od HDZ-a. Pitanje je sada tko je sljedeći.
M. KARLOVIĆ SABOLIĆ

Dražen Lalić: Picula je spasio SDP od još težeg poraza

Prije negoli se krene raščlanjivati krajnje rezultate ovih izbora, treba imati na umu da je na njih izišla samo jedna četvrtina svih birača. Niska izlaznost pogoduje velikim strankama koje su dobro organizirane, a posebno HDZ-u koji je u oporbi. Mizeran odaziv nije samo posljedica krize ili niske političke kulture nego i izraz ogromnog nezadovoljstva političkom kastom, uz dužnu čast iznimkama.

Sami rezultati izbora pokazali su da HDZ ima pobjednički potencijal i da po inerciji može pobijediti na idućim parlamentarnim izborima. Mirela Holy dobila je određen broj protestnih glasova SDP-ovih birača, ali još više je pokupila dosadašnjih laburističkih glasova. Više od 130 tisuća glasova koje je dobio Tonino Picula jasan su politički šamar Zoranu Milanoviću. Da Picula glasove prosvjeda protiv Milanovića nije zadržao unutar SDP-a, rezultat po vladajuću stranku bio bi puno nepovoljniji - rekao je sociolog dr. Dražen Lalić.
d.krile

Ivan Rimac:  SDP će s Milanovićem potonuti još dublje

Da za SDP slijede teški dani može se iščitati iz Milanovićeve izjave da će nakon izbora još žešće nastaviti istim pravcem. Bez obzira što je jasna poruka birača da im se ne sviđa put kojim on vodi ovu državu. HDZ se u velikoj mjeri konsolidirao, njihova koalicija osvojila je oko 12 posto glasova više od Kukuriku liste. Od svega najviše iznenađuje loš rezultat Laburista. Uspostava OraH-a kao alternative otvara mogućnost daljnjeg gubitka glasova vladajuće koalicije na ljevici, što je HDZ na desnici izbjegao - tvrdi politički analitičar dr. Ivan Rimac.
D. Krile

Milardović: Nismo bili destruktivni

Za razliku od Francuza, naši su građani pokazali da nisu destruktivci i da su skloniji popravljanju stvari nego rušenju i počinjanju od nule. Usprkos katastrofalnoj kampanji koju su vodile sve stranke. To se može iščitati, na primjer, i iz glasova SDP-ovih birača Toninu Piculi: preferirala se istinska kvaliteta rada, a kažnjenički status unutar stranke samo mu je dodatno pomogao. Picula i njegov ured ogledni su model dobre komunikacije parlamentarca s građanima, ne samo u hrvatskim, nego i u EU okvirima, kaže prof. dr. sc Anđelko Milardović.

Odnos političkih snaga između ljevice i desnice nije doživio velike niti bitne promjene. HDZ je s koalicijom osvojio jednak broj mandata kao i na prošlim izborima, dok je SDP s partnerima očekivano izgubio jednog zastupnika, s obzirom na to da nosi odgovornost za izostanak gospodarskog rasta. Ovi izbori nisu baš dali odgovor ni za preslagivanje odnosa unutar vladajuće koalicije: Picula je dobio najviše preferencijskih glasova od svih i individualno je apsolutni pobjednik, ali se dio SDP-ovih glasova prelio i ORaH-u. Bolji odaziv birača nego lani odražava osjećaj građana da je politička situacija ozbiljna, veli prof. dr. Branko Caratan.
D. KRILE

Caratan: Bez bitnih promjena

Odnos političkih snaga između ljevice i desnice nije doživio velike niti bitne promjene. HDZ je s koalicijom osvojio jednak broj mandata kao i na prošlim izborima, dok je SDP s partnerima očekivano izgubio jednog zastupnika, s obzirom na to da nosi odgovornost za izostanak gospodarskog rasta. Ovi izbori nisu baš dali odgovor ni za preslagivanje odnosa unutar vladajuće koalicije: Picula je dobio najviše preferencijskih glasova od svih i individualno je apsolutni pobjednik, ali se dio SDP-ovih glasova prelio i ORaH-u. Bolji odaziv birača nego lani odražava osjećaj građana da je politička situacija ozbiljna, veli prof. dr. Branko Caratan.
D. KRILE
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova-236029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5443aa5b68ea8b093734abe705579e2725b92d11 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+-+Picula+0%3A1%3A+%C5%A1ef+ga+degradirao%2C+a+on+mu+%26quot%3Buzvratio%26quot%3B+sa+132.000+glasova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova-236029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-picula-0-1-sef-ga-degradirao-a-on-mu-uzvratio-sa-132-000-glasova-236029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva runda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaprva runda

Milanović - Picula 0:1: šef ga degradirao, a on mu "uzvratio" sa 132.000 glasova

Piše PSD.
27. svibnja 2014. - 22:21
Ako je glas za Tonina Piculu bio glas protiv Zorana Milanovića, onda šef SDP-a i te kako treba biti zabrinut. Čak 132 tisuće preferencijskih glasova pripalo je SDP-ovcu kojega je Milanović skinuo s prvog mjesta i degradirao na peto mjesto Kukuriku izborne liste.

Birači SDP-a dali su Piculi šest puta više glasova nego Milanovićevu protegeu Nevenu Mimici, i time plebiscitarno osudili način na koji je premijer tretirao ovog SDP-ovog europarlamentarca.

To je razlog zbog kojega se upravo Picula prometnuo u glavnog unutarstranačkog takmaca Zoranu Milanoviću.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Milanović je za poraz u Zagrebu okrivio Davora Bernardića

Što je bilo to u Zagrebu? - hladnim je tonom u izbornoj noći priupitao šef SDP-a Zoran Milanović ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:38