stdClass Object ( [id] => 641919 [title] => Milanović će početak mandata morati čekati više od mjesec dana? Već su se pojavile i teorije o prvim potezima novog predsjednika, spominje se povratak Titove biste i Dragana Lozančića [alias] => milanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije koja će biti u veljači, nagađa se da bi to moglo biti 18. veljače, iako zasad to još nitko nije službeno potvrdio.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prisegnula je 15. veljače 2015. godine, pa s tim danom službeno prestaje njezin mandat.

Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

Ceremonija inauguracije tradicionalno se od 1992. održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je tri dana prije nego što je to bilo predviđeno, odnosno to nije učinila na dan kad je službeno prestao mandat Ivi Josipoviću jer je tog 18. veljače, u srijedu, počinjala korizma, te je istog dana u Washingtonu bio veliki skup NATO-a, što bi onemogućilo brojne državnike da dođu na inauguraciju. Ipak, primopredaja ureda na Pantovčaku bila je 18. veljače.

Plenkovićeva čestitka

"Svim građankama i građanima RH koji slave po julijanskom kalendaru želim sretan Božić", napisao je danas Milanović na svojem profilu na društvenim mrežama, a iako se očekivalo da će se tim povodom pojaviti i u hotelu "Sheraton" na proslavi, to se ipak nije dogodilo.

Zoran Milanović oglasio se na Facebooku: pogledajte prvu poruku novoizabranog predsjednika

– Dan će provesti u krugu obitelji – poručio je Nikola Jelić, Milanovićev glasnogovornik, te dodaje da im sad, nakon cijele kampanje, treba barem dan odmora.

Potvrdio nam je da se Milanović u noći pobjede već telefonski čuo s dosadašnjom predsjednicom, koja mu je čestitala na pobjedi. Pretpostavka je da su razgovarali upravo o prijedlogu Grabar-Kitarović koji je iznijela i u svojem govoru u izbornoj noći, kad je kazala da je spremna susresti se s Milanovićem i prije službene primopredaje kako bi ga izvijestila o tome što je sve radila.

U stožeru Grabar-Kitarović kažu da im nije poznato je li se dosadašnja predsjednica sinoć čula sa svojim protukandidatom na izborima, ali smatraju da je to moguće s obzirom na to da je to najavila i u svojem govoru.

Grabar-Kitarović u izbornoj noći nazvala Milanovića i čestitala mu na pobjedi: 'Čini mi se da joj je laknulo...'

Isto tako, Milanovića je u pobjedničkoj noći, doznajemo, kontaktirao i sam premijer i predsjednik Vlade Andrej Plenković te mu je također čestitao na pobjedi, a to su nam potvrdili i u Milanovićevu stožeru.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske, Milanović će pred predsjednikom Ustavnog suda izgovoriti tekst prisege: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao."

Vraćanje Titove biste

Iz Milanovićeva stožera doznajemo kako odmah kreću sa sastancima te će se, među ostalim, razgovarati i o točnom datumu i programu inauguracije.

Iako se sad mnogi pitaju koji bi mogli biti njegovi prvi potezi, primjerice, hoće li htjeti vratiti Dragana Lozančića, kojeg je često spominjao u kampanji, na mjesto šefa SOA-e, ili, pak, razmišlja li o povratu biste Josipa Broza Tita na Pantovčak koju je Grabar-Kitarović maknula, u stožeru zasad nemaju odgovora.

– Titovu bistu treba vratiti na Pantovčak, i to zbog konteksta u kojem ju je tamo postavio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a to je kontekst jedinstva. Jer u Domovinskom ratu Hrvatsku su branili i lijevi i desni i baš zato treba vratiti Titovu bistu u Ured predsjednika RH – smatra Klisović.

Kad je riječ o kadrovima koji bi mogli na Pantovčak, u Milanovićevu stožeru tvrde da se još nisu vodili ozbiljni razgovori o tome. Jedino je poznato da je Milanović u kampanji najavljivao da će se u Uredu predsjednika osloniti na stručnjake, a ne na stranačke ljude. Međutim, može se očekivati da će barem dio svojeg pobjedničkog tima iz kampanje preseliti u Ured predsjednika.

– Ali sasvim sigurno će i Davor Bernardić htjeti imati u Uredu neku osobu od povjerenja, pa se može očekivati da će i on pokušati postaviti nekoga svog – komentira naš drugi sugovornik blizak SDP-u.

Ovo je Milanovićev tim za Pantovčak: iako to mnogi očekuju, novi predsjednik svoj ured neće puniti kadrovima SDP-a

Dosadašnja je praksa, naime, bila da su predsjednici neke ljude iz stožera nagradili funkcijom za dobro odrađenu kampanju. Tako će i Milanović sasvim sigurno na Pantovčak pozvati glasnogovornika kampanje Nikolu Jelića.

Jelić je bivši dugogodišnji politički novinar koji je iz medija prešao u Banske dvore za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, gdje je do kraja mandata bio glasnogovornik. Nakon toga, bio je savjetnik u jednoj PR tvrtki, a kad se Milanović odlučio kandidirati na izborima za predsjednika Republike, zvao je Jelića da mu bude glasnogovornik kampanje. Tom bi logikom Jelić mogao nakon izbora biti glasnogovornik Ureda predsjednika.

Šef Milanovićeve kampanje, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj Vladi, Orsat Miljenić mogao bi također dobiti funkciju na Pantovčaku, možda kao predstojnik Ureda.

Povratak 'otpisanih'

Neki mladi stručnjaci koji su radili u Milanovićevoj kampanji, kao što su Ivana Pušonjić i Bartol Šimunić, kažu nam izvori, vjerojatno mogu računati da će raditi neke poslove i na Pantovčaku. Njih dvoje u kampanji su bili zaduženi za društvene mreže, pa se može očekivati da će to raditi i kad se Milanović useli u predsjedničke dvore.

Ivana Pušonjić bila je pripravnica u Uredu Europskog parlamenata u Zagrebu, a u SDP-u je radila u kampanji 2015. godine.

Bartol Šimunić također je stručnjak za politički PR i društvene mreže. U SDP-u je bio šef odjela za digitaliju, radio je u kampanji za izbore 2015., a nakon toga se pridružio Mrsićevim Demokratima.

Čovjek iz sjene koji je na Pantovčak doveo Mesića, Josipovića i Milanovića: o njemu se rijetko priča, a imao je prste u dobitnoj taktici na koju je Plenković naivno nasjeo

U Milanovićevu su stožeru i Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, te Ivan Račan, sin prvoga predsjednika SDP-a. No, njih dvojica, kažu dobro upućeni, ne bi trebali biti dio Milanovićeva tima na Pantovčaku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rješava se KADROVSKA KRIŽALJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2020-01-06 20:44:36 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Vanja Nezirović, Ivana Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-06 23:28:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-06 20:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11066 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/0/Images/2020/01/06/Novosti/11305147.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7849324 Threads: 2 Questions: 1642969905 Slow queries: 4884991 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111571011 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica-641919 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica-641919?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384647 [name] => Pantovčak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pantovcak [link] => /tag/pantovcak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417919 [name] => zoran milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 397448 [name] => Dragan Lozančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-lozancic [link] => /tag/dragan-lozancic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241261 [name] => josip broz tito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-broz-tito [link] => /tag/josip-broz-tito ) [4] => stdClass Object ( [id] => 417920 [name] => predsjednički izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicki-izbori [link] => /tag/predsjednicki-izbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rješava se KADROVSKA KRIŽALJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović će početak mandata morati čekati više od mjesec dana? Već su se pojavile i teorije o prvim potezima novog predsjednika, spominje se povratak Titove biste i Dragana Lozančića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-04-12-41-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/06/Novosti/11305147.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/06/Novosti/11305147.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije koja će biti u veljači, nagađa se da bi to moglo biti 18. veljače, iako zasad to još nitko nije službeno potvrdio.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prisegnula je 15. veljače 2015. godine, pa s tim danom službeno prestaje njezin mandat.

Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

Ceremonija inauguracije tradicionalno se od 1992. održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je tri dana prije nego što je to bilo predviđeno, odnosno to nije učinila na dan kad je službeno prestao mandat Ivi Josipoviću jer je tog 18. veljače, u srijedu, počinjala korizma, te je istog dana u Washingtonu bio veliki skup NATO-a, što bi onemogućilo brojne državnike da dođu na inauguraciju. Ipak, primopredaja ureda na Pantovčaku bila je 18. veljače.

Plenkovićeva čestitka

"Svim građankama i građanima RH koji slave po julijanskom kalendaru želim sretan Božić", napisao je danas Milanović na svojem profilu na društvenim mrežama, a iako se očekivalo da će se tim povodom pojaviti i u hotelu "Sheraton" na proslavi, to se ipak nije dogodilo.

Zoran Milanović oglasio se na Facebooku: pogledajte prvu poruku novoizabranog predsjednika

– Dan će provesti u krugu obitelji – poručio je Nikola Jelić, Milanovićev glasnogovornik, te dodaje da im sad, nakon cijele kampanje, treba barem dan odmora.

Potvrdio nam je da se Milanović u noći pobjede već telefonski čuo s dosadašnjom predsjednicom, koja mu je čestitala na pobjedi. Pretpostavka je da su razgovarali upravo o prijedlogu Grabar-Kitarović koji je iznijela i u svojem govoru u izbornoj noći, kad je kazala da je spremna susresti se s Milanovićem i prije službene primopredaje kako bi ga izvijestila o tome što je sve radila.

U stožeru Grabar-Kitarović kažu da im nije poznato je li se dosadašnja predsjednica sinoć čula sa svojim protukandidatom na izborima, ali smatraju da je to moguće s obzirom na to da je to najavila i u svojem govoru.

Grabar-Kitarović u izbornoj noći nazvala Milanovića i čestitala mu na pobjedi: 'Čini mi se da joj je laknulo...'

Isto tako, Milanovića je u pobjedničkoj noći, doznajemo, kontaktirao i sam premijer i predsjednik Vlade Andrej Plenković te mu je također čestitao na pobjedi, a to su nam potvrdili i u Milanovićevu stožeru.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske, Milanović će pred predsjednikom Ustavnog suda izgovoriti tekst prisege: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao."

Vraćanje Titove biste

Iz Milanovićeva stožera doznajemo kako odmah kreću sa sastancima te će se, među ostalim, razgovarati i o točnom datumu i programu inauguracije.

Iako se sad mnogi pitaju koji bi mogli biti njegovi prvi potezi, primjerice, hoće li htjeti vratiti Dragana Lozančića, kojeg je često spominjao u kampanji, na mjesto šefa SOA-e, ili, pak, razmišlja li o povratu biste Josipa Broza Tita na Pantovčak koju je Grabar-Kitarović maknula, u stožeru zasad nemaju odgovora.

– Titovu bistu treba vratiti na Pantovčak, i to zbog konteksta u kojem ju je tamo postavio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a to je kontekst jedinstva. Jer u Domovinskom ratu Hrvatsku su branili i lijevi i desni i baš zato treba vratiti Titovu bistu u Ured predsjednika RH – smatra Klisović.

Kad je riječ o kadrovima koji bi mogli na Pantovčak, u Milanovićevu stožeru tvrde da se još nisu vodili ozbiljni razgovori o tome. Jedino je poznato da je Milanović u kampanji najavljivao da će se u Uredu predsjednika osloniti na stručnjake, a ne na stranačke ljude. Međutim, može se očekivati da će barem dio svojeg pobjedničkog tima iz kampanje preseliti u Ured predsjednika.

– Ali sasvim sigurno će i Davor Bernardić htjeti imati u Uredu neku osobu od povjerenja, pa se može očekivati da će i on pokušati postaviti nekoga svog – komentira naš drugi sugovornik blizak SDP-u.

Ovo je Milanovićev tim za Pantovčak: iako to mnogi očekuju, novi predsjednik svoj ured neće puniti kadrovima SDP-a

Dosadašnja je praksa, naime, bila da su predsjednici neke ljude iz stožera nagradili funkcijom za dobro odrađenu kampanju. Tako će i Milanović sasvim sigurno na Pantovčak pozvati glasnogovornika kampanje Nikolu Jelića.

Jelić je bivši dugogodišnji politički novinar koji je iz medija prešao u Banske dvore za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, gdje je do kraja mandata bio glasnogovornik. Nakon toga, bio je savjetnik u jednoj PR tvrtki, a kad se Milanović odlučio kandidirati na izborima za predsjednika Republike, zvao je Jelića da mu bude glasnogovornik kampanje. Tom bi logikom Jelić mogao nakon izbora biti glasnogovornik Ureda predsjednika.

Šef Milanovićeve kampanje, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj Vladi, Orsat Miljenić mogao bi također dobiti funkciju na Pantovčaku, možda kao predstojnik Ureda.

Povratak 'otpisanih'

Neki mladi stručnjaci koji su radili u Milanovićevoj kampanji, kao što su Ivana Pušonjić i Bartol Šimunić, kažu nam izvori, vjerojatno mogu računati da će raditi neke poslove i na Pantovčaku. Njih dvoje u kampanji su bili zaduženi za društvene mreže, pa se može očekivati da će to raditi i kad se Milanović useli u predsjedničke dvore.

Ivana Pušonjić bila je pripravnica u Uredu Europskog parlamenata u Zagrebu, a u SDP-u je radila u kampanji 2015. godine.

Bartol Šimunić također je stručnjak za politički PR i društvene mreže. U SDP-u je bio šef odjela za digitaliju, radio je u kampanji za izbore 2015., a nakon toga se pridružio Mrsićevim Demokratima.

Čovjek iz sjene koji je na Pantovčak doveo Mesića, Josipovića i Milanovića: o njemu se rijetko priča, a imao je prste u dobitnoj taktici na koju je Plenković naivno nasjeo

U Milanovićevu su stožeru i Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, te Ivan Račan, sin prvoga predsjednika SDP-a. No, njih dvojica, kažu dobro upućeni, ne bi trebali biti dio Milanovićeva tima na Pantovčaku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica-641919 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33552aa8e90886f78b282ec8db40409d55f71771 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+%C4%87e+po%C4%8Detak+mandata+morati+%C4%8Dekati+vi%C5%A1e+od+mjesec+dana%3F+Ve%C4%87+su+se+pojavile+i+teorije+o+prvim+potezima+novog+predsjednika%2C+spominje+se+povratak+Titove+biste+i+Dragana+Lozan%C4%8Di%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica-641919 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-ce-pocetak-mandata-morati-cekati-vise-od-mjesec-dana-vec-su-se-pojavile-i-teorije-o-prvim-potezima-novog-predsjednika-spominje-se-povratak-titove-biste-i-dragana-lozancica-641919 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rješava se KADROVSKA KRIŽALJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaRješava se KADROVSKA KRIŽALJKA

Milanović će početak mandata morati čekati više od mjesec dana? Već su se pojavile i teorije o prvim potezima novog predsjednika, spominje se povratak Titove biste i Dragana Lozančića

Piše Vanja Nezirović, Ivana Krnić
6. siječnja 2020. - 21:44

Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije koja će biti u veljači, nagađa se da bi to moglo biti 18. veljače, iako zasad to još nitko nije službeno potvrdio.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prisegnula je 15. veljače 2015. godine, pa s tim danom službeno prestaje njezin mandat.

Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

Ceremonija inauguracije tradicionalno se od 1992. održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:12