stdClass Object ( [id] => 130633 [title] => Milan Bijelić: Danas opet ima smisla učiti o samoupravljanju [alias] => milan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Devedesetogodišnji Šibenčanin Milan Bijelić izborio je svoju životnu bitku: uspio je tiskati knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, djelo koje je nastalo kao plod njegova političkog i profesionalnog angažmana, a na čijem je rukopisu radio punih 20 godina. To je knjiga od 400 stranica koja po svojim dosezima, dokumentarnosti, sveobuhvatnosti, analitičnosti i sustavnosti ima sve odlike znanstvenog rada, čime se Bjelić u poznim godinama promovira u znanstvenika.

Nedvojbeno, radi se o jedinstvenom pokušaju na prostoru bivše Jugoslavije da se povijesno, sociološki, politološki i ekonomski rasvijetli nastanak i nestanak samoupravljanja, a s njim zajedno i raspad bivše države. Knjiga nudi odgovore na brojna otvorena pitanja koja su se na ovim prostorima javljala od 1918. godine do danas.

Smeta im ‘jugoslavensko’

 ‘Meni je već 1971. bilo jasno da će se Jugoslavija
raspasti. Ni sam Tito nije vjerovao u nju ...’
- Punih šest godina razvlače me domaći izdavači. Svi odreda tvrde da je knjiga zanimljiva. Čude se, kažu, da je netko iz provincije mogao napisati takvu knjigu, pogotovo što nije doktor znanosti. Pitaju me jesam li ostarjeli sveučilišni profesor koji se povukao u provinciju. Tvrde da bi knjigu rado objavili, ali smeta im pridjev “jugoslavensko“, od kojeg im se diže kosa na glavi, te traže da ga zamijenim. Znam da mi nije ostalo puno od života i žuri mi se, ali nisam htio izbaciti iz naslova tu riječ jer je ona ključna.

Kad sam izgubio svaku nadu da će mi za života knjiga biti objavljena u Hrvatskoj, pojavio se belgijski izdavač “UNIBook” koji je bio spreman tiskati je na tri jezika. Motiv im je, kako kažu, taj što se propašću neoliberalizma kapitalizam našao na prekretnici, pa se razvijene zemlje, poput SAD-a, Engleske, Njemačke i Francuske, sve više zanimaju za što veću participaciju radnika u upravljanju, a tu bi im dobrodošao i jugoslavenski eksperiment - pojašnjava Bijelić.

I kako to već biva u životu, dok su trajali pregovori s belgijskim izdavačem, iznova su se “probudili” domaći, pa je, potkraj prošle godine, cijelu stvar pod svoje uzela Matica hrvatska iz Šibenika. Knjiga je upravo ugledala svjetlost dana, a “Školska knjiga” po svoj će prilici preuzeti njezinu distribuciju. Što je to tako zanimljivo da su, na kraju, “zagrizli” iz Matice hrvatske i odlučili da se pod njezinim imenom tiska ova “jugoslavenska” knjiga?

Bijelić u njoj ne samo da temeljito secira sustav jugoslavenskog samoupravljanja, njegove korijene, kao i uzroke propasti, već skicira i njegov sociološki i povijesni okvir. I sam “do grla” uključen u sva društvenopolitička i ekonomska zbivanja posljednje Jugoslavije, od njezina nastanka do propasti, progovorio je na osebujan način o ulozi Josipa Broza Tita, za kojeg tvrdi da se iz zdravstvenih razloga u poodmakloj dobi trebao ranije povući jer više nije držao pod kontrolom političke i druge procese u zemlji.

Šiba ‘po svojima’

Ovaj hrvatski Srbin rođen u Bribirskoj Glavici u skradinskom zaleđu prvi je znanstveno dokumentirano i za mlađu generaciju na iznimno jasan način progovorio i o “doprinosu” srpske politike u propasti Jugoslavije. On hladno i žestoke šiba “po svojima”, dokumentirajući svaku svoju tvrdnju. - Od Garašanina, pa sve do Ćosića i Miloševića, srpska politika zadržala je konstantu: stvoriti srpsku državu koja će izlaziti na tri mora: Crno, Egejsko i Jadransko.

Od tog cilja, i danas tvrdim, neće ih odvratiti ni ulazak u Europsku uniju. Na tom tragu je i svojedobna izjava aktualnog predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je najavio da će od UN-a zatražiti da zabrani Hrvatskoj slaviti 5. kolovoza kao Dan neovisnosti. Pitam Tadića kako bi se on osjećao i kako bi reagirao da Turska zatraži od Srbije da ne slavi svoje pobjede protiv nje. Ili, da netko okupira Srbiju, te da mu se poslije zabranjuje slavljenje oslobođenja - kaže Bijelić.

Bijelić će ostati zapamćen i po svojim “proročanstvima” izrečenima uoči Domovinskog rata, o čemu kaže: - U jednom vinogradu u svom rodom Bribiru, a nešto prije toga i na tamošnjem predizbornom skupu (1990.), kada mi je izravno postavljeno pitanje hoće li Ante Marković uspjeti u svom pothvatu, kazao sam: “Sumnjam, jer to zavisi od Srbije, odnosno Slobodana Miloševića. Budući da njemu ne odgovara smirivanje prilika u zajedničkoj državi ili civilizirani razlaz, već obratno, bilo bi najbolje da on siđe s pozornice ili da ga se ukloni.

U protivnom, bit će mnogo ružnog, pa i ubijanja, paljenja, uništavanja. Srbi u Hrvatskoj ne smiju biti njegovi slijepi pijuni, taoci. A što se tiče JNA, dio vas je u zabludi - nije ona čuvar, već razbijač Jugoslavije, a uskoro će se to pokazati”, podsjeća Bijelić na svoju izjavu danu 90-ih. - Meni je već 1971. godine bilo jasno da će se Jugoslavija raspasti. Ni sam Tito nije vjerovao u nju, pa je svjesno skrojio Ustav iz 1974. godine.

Ja sam, dakle, još 1971. na provokaciju Dušana Starevića u Saboru otvoreno kazao da će se Srbi morati izjasniti za samostalnu Hrvatsku jer će, poslije Titove smrti, u suprotnom biti nečiji pijuni i bit će s njima svašta - pojašnjava Bjelić. Koji su motivi pisanja knjige o samoupravljanju - pitamo ga.

Čovjek na raskrižju

- Njome sam želio problematizirani nastajanje, modeliranje, funkcioniranje i raspad jugoslavenskog sustava samoupravljanja, uloge Tita i vodstva SKJ u opredjeljenjima o bitnim obilježjima sustava, pri čemu se nisu uvažavale ni spoznaje marksizma ni trendovi u razvitku suvremenog svijeta.

U njoj seciram velikosrpsku politiku XIX. i XX. stoljeća, društveno biće Kraljevine Jugoslavije, svrstavanje ovdašnjih naroda u Drugom svjetskom ratu, te raskrižje na koje je dospio razvijeni dio svijeta, odnosno čovjek. Osim ovih, ima i drugih motiva za objavljivanje knjige, a među najznačajnijima je onaj o nužnosti izgradnje političkog sustava kojim će se omogućiti snaženje svih primarnih društvenih vrijednosti, s namjerom da se ubrza svestrano obogaćivanje društva.

Tome se udovoljava kad se sustav tretira kao živi organizam, odnosno krug koji mora biti zatvoren, koji nema pukotina, već su u njega sustavno ugrađeni odgovarajući elementi kojima će se na minimum svesti mogućnost destrukcije. Zbog toga bi bilo uputno upotpuniti saznanje o iskustvu Švedske i njoj sličnih zemalja. Tu bi se trebali ugraditi kriteriji za procjenu djelovanja svih političkih čimbenika - pojašnjava svoje motive Milan Bijelić.

Po njemu, time njegova knjiga postaje stjecište saznanja, odnosno vodič kroz jedno burno vrijeme, te bi mogla dobro doći u sadašnjem trenutku Hrvatske, izgradnji novih odnosa sa susjedima, ali i onih u okvirima Europe i svijeta, jer - tvrdi Bjelić - sada nisu ugroženi ovi ili oni sustavi vladanja, već čovjek, njegova vrsta. Treba se nadati da će znanje i razum onemogućiti takav scenarij, jer se pokazalo da nasilno izvlašćivanje nije donosilo željene rezultate.

piše i snimio marijan džambo

Hrabro izricao stav u najtežim trenucima

Bijelić je imao dovoljno hrabrosti i snage da i u najtežim povijesnim trenucima, pa i u ratu, kao Srbin iskaže svoj stav. Prije tri godine javno je pozvao Srbe u Hrvatskoj da javno priznaju da su Hrvati imali pravo na Oluju kao oslobodilačku akciju.

- Jesam li zbog takvih istupa imao problema? Od strane Hrvata samo jednom 1991. godine kad mi je jedan, sumnjajući u moju iskrenost, kazao: “Ne vjerujem ti!” Povod je bio skup u Krešimirovu domu gdje se razgovaralo o pripremi referenduma o osamostaljenju Hrvatske, kada sam Srbima, što je prenijela televizija, poručio da nemaju izbora i moraju glasati za samostalnu Hrvatsku.

Navečer je krenulo telefonsko maltretiranje i uvrede sa srpske strane. Tu je najneugodniji bio Marko Dobrijević, prvi pobočnik dr. Raškovića, koji me je zvao pogrdnim imenima i vrijeđao. Kad sam mu dao do znanja da sam ga prepoznao, spustio je slušalicu. Kako se to nastavilo i narednih dana, promijenio sam broj telefona.

Na moj istup prije tri godine nitko se nije javio. Srpski ekstremisti napustili su Hrvatsku. Bilo je i onih Srba koji su mi poslali sljedeće poruke: “Milane, hvala ti na nemjerljivom ljudskom ponašanju!”

Promocije u Zagrebu, Šibeniku, Beogradu

Bijelić u uvodu knjige kaže da je nastala u gradu Jurja Dalmatinca, Fausta Vrančića, “Kola”, djece i njihova Međunarodnog dječjeg festivala, nadomak Tesline prve hidrocentrale na svijetu i izvanrednih Vodica. Posvetio ju je sudionicima obnove hrvatske državnosti, kako kaže, u oba poluvremena: Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata.

U knjizi je na jednome mjestu dao kronologiju zbivanja vezanu uz srpsku pobunu u Hrvatskoj, označio njezine protagoniste. Na jednom mjestu našli su se i brojni dokumenti - od Garašanina i Čubrilovića preko Karadžića i Moljevića do akademika SANU - na kojima se temelji velikosrpka politika. “Knjiga će se pojaviti na srpskom tržištu.

Volio bih da je promovira Latinka Perović”, kaže Bijelić. Inače, promocija ove knjige najavljena je uskoro u Zagrebu. Glavni promotor bit će akademik Vladimir Stipetić.

- Zbog lošeg zdravlja najvjerojatnije neću biti u prilici doći na promociju svoje knjige u Zagreb. Želja mi je da se umjesto mene tu pojavi Šibenčanin dr. Anđelko Runjić. Nakon toga namjeravam održati promociju u svom Šibeniku - kaže Milan Bijelić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 90-godišnji Šibenčanin ovu je knjigu pisao punih 20 godina, a za nju se zainteresirao i belgijski izdavač ‘UNIBook’, želeći je tiskati na tri jezika kao mogući odgovor na uzdrmani model neoliberalizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenčanin izdao knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, za koje se zainteresirao i belgijski izdavač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-22 12:54:28 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-23 14:17:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-23 14:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/23/spektar/bij00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7785801 Threads: 6 Questions: 1567474325 Slow queries: 4781053 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111687098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju-130633 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju-130633?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 118563 [name] => MilanBijelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milanbijelic [link] => /tag/milanbijelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 90-godišnji Šibenčanin ovu je knjigu pisao punih 20 godina, a za nju se zainteresirao i belgijski izdavač ‘UNIBook’, želeći je tiskati na tri jezika kao mogući odgovor na uzdrmani model neoliberalizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenčanin izdao knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, za koje se zainteresirao i belgijski izdavač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milan Bijelić: Danas opet ima smisla učiti o samoupravljanju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-09-58-56-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/23/spektar/bij00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/23/spektar/bij00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Devedesetogodišnji Šibenčanin Milan Bijelić izborio je svoju životnu bitku: uspio je tiskati knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, djelo koje je nastalo kao plod njegova političkog i profesionalnog angažmana, a na čijem je rukopisu radio punih 20 godina. To je knjiga od 400 stranica koja po svojim dosezima, dokumentarnosti, sveobuhvatnosti, analitičnosti i sustavnosti ima sve odlike znanstvenog rada, čime se Bjelić u poznim godinama promovira u znanstvenika.

Nedvojbeno, radi se o jedinstvenom pokušaju na prostoru bivše Jugoslavije da se povijesno, sociološki, politološki i ekonomski rasvijetli nastanak i nestanak samoupravljanja, a s njim zajedno i raspad bivše države. Knjiga nudi odgovore na brojna otvorena pitanja koja su se na ovim prostorima javljala od 1918. godine do danas.

Smeta im ‘jugoslavensko’

 ‘Meni je već 1971. bilo jasno da će se Jugoslavija
raspasti. Ni sam Tito nije vjerovao u nju ...’
- Punih šest godina razvlače me domaći izdavači. Svi odreda tvrde da je knjiga zanimljiva. Čude se, kažu, da je netko iz provincije mogao napisati takvu knjigu, pogotovo što nije doktor znanosti. Pitaju me jesam li ostarjeli sveučilišni profesor koji se povukao u provinciju. Tvrde da bi knjigu rado objavili, ali smeta im pridjev “jugoslavensko“, od kojeg im se diže kosa na glavi, te traže da ga zamijenim. Znam da mi nije ostalo puno od života i žuri mi se, ali nisam htio izbaciti iz naslova tu riječ jer je ona ključna.

Kad sam izgubio svaku nadu da će mi za života knjiga biti objavljena u Hrvatskoj, pojavio se belgijski izdavač “UNIBook” koji je bio spreman tiskati je na tri jezika. Motiv im je, kako kažu, taj što se propašću neoliberalizma kapitalizam našao na prekretnici, pa se razvijene zemlje, poput SAD-a, Engleske, Njemačke i Francuske, sve više zanimaju za što veću participaciju radnika u upravljanju, a tu bi im dobrodošao i jugoslavenski eksperiment - pojašnjava Bijelić.

I kako to već biva u životu, dok su trajali pregovori s belgijskim izdavačem, iznova su se “probudili” domaći, pa je, potkraj prošle godine, cijelu stvar pod svoje uzela Matica hrvatska iz Šibenika. Knjiga je upravo ugledala svjetlost dana, a “Školska knjiga” po svoj će prilici preuzeti njezinu distribuciju. Što je to tako zanimljivo da su, na kraju, “zagrizli” iz Matice hrvatske i odlučili da se pod njezinim imenom tiska ova “jugoslavenska” knjiga?

Bijelić u njoj ne samo da temeljito secira sustav jugoslavenskog samoupravljanja, njegove korijene, kao i uzroke propasti, već skicira i njegov sociološki i povijesni okvir. I sam “do grla” uključen u sva društvenopolitička i ekonomska zbivanja posljednje Jugoslavije, od njezina nastanka do propasti, progovorio je na osebujan način o ulozi Josipa Broza Tita, za kojeg tvrdi da se iz zdravstvenih razloga u poodmakloj dobi trebao ranije povući jer više nije držao pod kontrolom političke i druge procese u zemlji.

Šiba ‘po svojima’

Ovaj hrvatski Srbin rođen u Bribirskoj Glavici u skradinskom zaleđu prvi je znanstveno dokumentirano i za mlađu generaciju na iznimno jasan način progovorio i o “doprinosu” srpske politike u propasti Jugoslavije. On hladno i žestoke šiba “po svojima”, dokumentirajući svaku svoju tvrdnju. - Od Garašanina, pa sve do Ćosića i Miloševića, srpska politika zadržala je konstantu: stvoriti srpsku državu koja će izlaziti na tri mora: Crno, Egejsko i Jadransko.

Od tog cilja, i danas tvrdim, neće ih odvratiti ni ulazak u Europsku uniju. Na tom tragu je i svojedobna izjava aktualnog predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je najavio da će od UN-a zatražiti da zabrani Hrvatskoj slaviti 5. kolovoza kao Dan neovisnosti. Pitam Tadića kako bi se on osjećao i kako bi reagirao da Turska zatraži od Srbije da ne slavi svoje pobjede protiv nje. Ili, da netko okupira Srbiju, te da mu se poslije zabranjuje slavljenje oslobođenja - kaže Bijelić.

Bijelić će ostati zapamćen i po svojim “proročanstvima” izrečenima uoči Domovinskog rata, o čemu kaže: - U jednom vinogradu u svom rodom Bribiru, a nešto prije toga i na tamošnjem predizbornom skupu (1990.), kada mi je izravno postavljeno pitanje hoće li Ante Marković uspjeti u svom pothvatu, kazao sam: “Sumnjam, jer to zavisi od Srbije, odnosno Slobodana Miloševića. Budući da njemu ne odgovara smirivanje prilika u zajedničkoj državi ili civilizirani razlaz, već obratno, bilo bi najbolje da on siđe s pozornice ili da ga se ukloni.

U protivnom, bit će mnogo ružnog, pa i ubijanja, paljenja, uništavanja. Srbi u Hrvatskoj ne smiju biti njegovi slijepi pijuni, taoci. A što se tiče JNA, dio vas je u zabludi - nije ona čuvar, već razbijač Jugoslavije, a uskoro će se to pokazati”, podsjeća Bijelić na svoju izjavu danu 90-ih. - Meni je već 1971. godine bilo jasno da će se Jugoslavija raspasti. Ni sam Tito nije vjerovao u nju, pa je svjesno skrojio Ustav iz 1974. godine.

Ja sam, dakle, još 1971. na provokaciju Dušana Starevića u Saboru otvoreno kazao da će se Srbi morati izjasniti za samostalnu Hrvatsku jer će, poslije Titove smrti, u suprotnom biti nečiji pijuni i bit će s njima svašta - pojašnjava Bjelić. Koji su motivi pisanja knjige o samoupravljanju - pitamo ga.

Čovjek na raskrižju

- Njome sam želio problematizirani nastajanje, modeliranje, funkcioniranje i raspad jugoslavenskog sustava samoupravljanja, uloge Tita i vodstva SKJ u opredjeljenjima o bitnim obilježjima sustava, pri čemu se nisu uvažavale ni spoznaje marksizma ni trendovi u razvitku suvremenog svijeta.

U njoj seciram velikosrpsku politiku XIX. i XX. stoljeća, društveno biće Kraljevine Jugoslavije, svrstavanje ovdašnjih naroda u Drugom svjetskom ratu, te raskrižje na koje je dospio razvijeni dio svijeta, odnosno čovjek. Osim ovih, ima i drugih motiva za objavljivanje knjige, a među najznačajnijima je onaj o nužnosti izgradnje političkog sustava kojim će se omogućiti snaženje svih primarnih društvenih vrijednosti, s namjerom da se ubrza svestrano obogaćivanje društva.

Tome se udovoljava kad se sustav tretira kao živi organizam, odnosno krug koji mora biti zatvoren, koji nema pukotina, već su u njega sustavno ugrađeni odgovarajući elementi kojima će se na minimum svesti mogućnost destrukcije. Zbog toga bi bilo uputno upotpuniti saznanje o iskustvu Švedske i njoj sličnih zemalja. Tu bi se trebali ugraditi kriteriji za procjenu djelovanja svih političkih čimbenika - pojašnjava svoje motive Milan Bijelić.

Po njemu, time njegova knjiga postaje stjecište saznanja, odnosno vodič kroz jedno burno vrijeme, te bi mogla dobro doći u sadašnjem trenutku Hrvatske, izgradnji novih odnosa sa susjedima, ali i onih u okvirima Europe i svijeta, jer - tvrdi Bjelić - sada nisu ugroženi ovi ili oni sustavi vladanja, već čovjek, njegova vrsta. Treba se nadati da će znanje i razum onemogućiti takav scenarij, jer se pokazalo da nasilno izvlašćivanje nije donosilo željene rezultate.

piše i snimio marijan džambo

Hrabro izricao stav u najtežim trenucima

Bijelić je imao dovoljno hrabrosti i snage da i u najtežim povijesnim trenucima, pa i u ratu, kao Srbin iskaže svoj stav. Prije tri godine javno je pozvao Srbe u Hrvatskoj da javno priznaju da su Hrvati imali pravo na Oluju kao oslobodilačku akciju.

- Jesam li zbog takvih istupa imao problema? Od strane Hrvata samo jednom 1991. godine kad mi je jedan, sumnjajući u moju iskrenost, kazao: “Ne vjerujem ti!” Povod je bio skup u Krešimirovu domu gdje se razgovaralo o pripremi referenduma o osamostaljenju Hrvatske, kada sam Srbima, što je prenijela televizija, poručio da nemaju izbora i moraju glasati za samostalnu Hrvatsku.

Navečer je krenulo telefonsko maltretiranje i uvrede sa srpske strane. Tu je najneugodniji bio Marko Dobrijević, prvi pobočnik dr. Raškovića, koji me je zvao pogrdnim imenima i vrijeđao. Kad sam mu dao do znanja da sam ga prepoznao, spustio je slušalicu. Kako se to nastavilo i narednih dana, promijenio sam broj telefona.

Na moj istup prije tri godine nitko se nije javio. Srpski ekstremisti napustili su Hrvatsku. Bilo je i onih Srba koji su mi poslali sljedeće poruke: “Milane, hvala ti na nemjerljivom ljudskom ponašanju!”

Promocije u Zagrebu, Šibeniku, Beogradu

Bijelić u uvodu knjige kaže da je nastala u gradu Jurja Dalmatinca, Fausta Vrančića, “Kola”, djece i njihova Međunarodnog dječjeg festivala, nadomak Tesline prve hidrocentrale na svijetu i izvanrednih Vodica. Posvetio ju je sudionicima obnove hrvatske državnosti, kako kaže, u oba poluvremena: Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata.

U knjizi je na jednome mjestu dao kronologiju zbivanja vezanu uz srpsku pobunu u Hrvatskoj, označio njezine protagoniste. Na jednom mjestu našli su se i brojni dokumenti - od Garašanina i Čubrilovića preko Karadžića i Moljevića do akademika SANU - na kojima se temelji velikosrpka politika. “Knjiga će se pojaviti na srpskom tržištu.

Volio bih da je promovira Latinka Perović”, kaže Bijelić. Inače, promocija ove knjige najavljena je uskoro u Zagrebu. Glavni promotor bit će akademik Vladimir Stipetić.

- Zbog lošeg zdravlja najvjerojatnije neću biti u prilici doći na promociju svoje knjige u Zagreb. Želja mi je da se umjesto mene tu pojavi Šibenčanin dr. Anđelko Runjić. Nakon toga namjeravam održati promociju u svom Šibeniku - kaže Milan Bijelić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju-130633 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c9e03b9158381d4c12e89f68ec483b857c002e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milan+Bijeli%C4%87%3A+Danas+opet+ima+smisla+u%C4%8Diti+o+samoupravljanju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju-130633 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilan-bijelic-danas-opet-ima-smisla-uciti-o-samoupravljanju-130633 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 90-godišnji Šibenčanin ovu je knjigu pisao punih 20 godina, a za nju se zainteresirao i belgijski izdavač ‘UNIBook’, želeći je tiskati na tri jezika kao mogući odgovor na uzdrmani model neoliberalizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenčanin izdao knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, za koje se zainteresirao i belgijski izdavač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskašibenčanin izdao knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, za koje se zainteresirao i belgijski izdavač

Milan Bijelić: Danas opet ima smisla učiti o samoupravljanju

Piše PSD.
23. travnja 2011. - 16:21

Devedesetogodišnji Šibenčanin Milan Bijelić izborio je svoju životnu bitku: uspio je tiskati knjigu “Jugoslavensko samoupravljanje (Zablude o konstituciji sustava)”, djelo koje je nastalo kao plod njegova političkog i profesionalnog angažmana, a na čijem je rukopisu radio punih 20 godina. To je knjiga od 400 stranica koja po svojim dosezima, dokumentarnosti, sveobuhvatnosti, analitičnosti i sustavnosti ima sve odlike znanstvenog rada, čime se Bjelić u poznim godinama promovira u znanstvenika.

Nedvojbeno, radi se o jedinstvenom pokušaju na prostoru bivše Jugoslavije da se povijesno, sociološki, politološki i ekonomski rasvijetli nastanak i nestanak samoupravljanja, a s njim zajedno i raspad bivše države. Knjiga nudi odgovore na brojna otvorena pitanja koja su se na ovim p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:58