stdClass Object ( [id] => 201681 [title] => Lokalni izbori: do 16 sati u Hrvatskoj glasovalo 32,99 posto birača; 20-godišnjak se bacio s izbornog mjesta na Mejašima [alias] => lokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => PODACI O IZLAZNOSTI

16 sati:

Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati glasovalo 32,99 posto birača, odnosno 1.184,813 osoba.

Odaziv u Dalmaciji do 16 sati:
Splitsko-dalmatinska 34,59% (grad Split 32,03%)
Šibensko-kninska 36,21%
Zadarska 33,94%
Dubrovačko-neretvanska: 37,05%

U Šibensko-kninskoj županiji do 16 sati na birališta je izišlo 36,21 posto građana. Od ukupno 106.409 upisanih birača na području županije kroz jutro i rano poslijepodne tako je glasovalo njih 36.728. Prikupljeni podaci obrađeni su s 197 biračkih mjesta od ukupno 207.     

Nešto manji bio je odaziv u sjedištu županije u Šibeniku. O tomu tko će voditi Šibensko-kninsku županiju, njezine gradove i općine svoje je reklo 12.163 građana što čini 33,73 posto od ukupno 41.055 birača sa šibenskog područja.

Iz Županijskog izbornog povjerenstva poručuju kako su izbori protjecali mirno. Jedino kršenje izbornog procesa zabilježeno je tijekom jutra u Kninu kada je promatrač HDZ-a na biračko mjesto stigao u vozilu s plakatom kandidatkinje svoje stranke za gradonačelnicu - Josipe Rimac.

Iz biračkog odbora odmah su ga upozorili da automobil ne smije parkirati uz biračko mjesto. Promatrač je to poslušao te je vozilo premjestio na drugo mjesto.

U GONG-u pak bilježe manje nepravilnosti vezane uz kršenje izborne šutnje u Vodicama gdje su se dijelili promidžbeni materijali, a građani su upozoravali i na nedovoljnu educiranost nekih izbornih povjerenstva.

Na ovim izborima u Kistanjama gdje je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti prvi put glasački listići tiskani su i na latinici i na ćirilici, a osim načelnika i njegova zamjenika birao se i još jedan zamjenik načelnika i to iz redova pripadnika hrvatskog naroda. 

Do 16 sati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na  237 biračkih mjesta  od 107.938 građana s pravom glasa izašlo je njih 37,05  posto, odnosno 36.673 glasača te još uvijek drži drugo mjesto u Hrvatskoj, sada iza Ličko –Senjske županije u kojoj je izlaznost 39,40 posto.

Na ovim lokalnim izborima uz gradonačelnike pet gradova  i načelnike  17 općina te vijećnike vijeća, ponudila su im se i četiri kandidata za župana te sedam lista za županijsku Skupštinu.

U administrativnom središtu županije, Dubrovniku do 16 sati od 37.880 građana sa pravom glasa na birališta je izašlo njih 9.206, odnosno 31,17 posto. Dubrovčani biraju između sedam kandidata za gradonačelnika te vijećnike sa 11 lista za novi saziv Gradskog vijeća.  

Prema informacijama iz gradskog Izbornog povjerenstva izbori u Dubrovniku prolaze bez incidenata, tek sa manjim prigovorima, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje preko društvenih mreža.

U  pet gradova u županiji do 16 sati najmanje ih je izašlo u Dubrovniku, a najviše u Metkoviću, 47,08 posto. Opći rekorder po izlaznosti je  općina Zažablje gdje je do 16 sati glasovalo  52,59 glasača.

Na Području Zadarske županije do 16 sati je od 165.371 birača na birališta izašlo njih 54.477 ili 33,94 posto. U Zadru je do 16 sati glasalo 18.575 birača ili 28,44 posto od njih 65.322 upisanih u birački popis.

Među gradovima Zadarske županije najveći je odaziv imao Pag gdje je do 16 sati glasalo 61,82 posto birača, dok je među općinama rekorder Kolan sa 72 posto, a među općinama Tkon s 57 i Galovac s 55,76 posto odaziva.



Pokušaj samoubojstva na Mejašima

S dimnjaka splitske Osnovne škole "Mejaši", koja je danas izborno mjesto, oko 9 sati, s visine od 12-ak metara bacio se 20-godišnjak. Kako doznaje Index, pao je preko protupožarnih stepenica. Nakon ukazane pomoći u KBC-u Split pušten je kući. Policija ovaj pokušaj suicida ne dovodi u vezu s izborima.

Tijekom dana povećava se broj dojava promatrača

Tijekom dana povećava se broj dojava promatrača GONG-a i građana uglavnom u odnosu na profesionalnost biračkih odbora, neprimjereno ponašanje kandidata i kršenje izborne šutnje. GONG je zaprimio i prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ukoliko kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu (Slavonski Brod i Vir, dok se u slučaju iz Podstrane ne spominje materijalna korist).

Brojne dojave o nepravilnostima odnose se na profesionalnost biračkih odbora:

- članovi biračkog odbora upućuju birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split);

- kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta (Voćin, Funtana, Unešić, Sućuraj);

- nedostatna tajnost glasanja (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava, Čulice, Cernik , Banićevac);

- neprimjerena uređenost biračkog mjesta (Slavonski Kobaš).

Građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata:

- kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta (Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine – Rudopolje, Sesvete);

- zastrašivanje birača - korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac).

Istovremeno, građani dojavljuju i skupljanje potpisa  za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica).

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to:  dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

11 sati:


Prvi podaci o izlaznosti govore da je do 11 sati glasovalo 13,55% birača, javlja Dnevnik.hr. To je sličan postotak kao i na prethodnim lokalnim izborima prije četiri godine kada je do 11 sati izišlo 13,75 posto birača.

U Varaždinskoj županiji do 11 sati glasovalo je 15,52% birača. U Dubrovačko-neretvanskoj 15,51%. Najmanje je birača izašlo na glasovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 10,01%.

Na području Grada Zadra do 11 sati je na birališta izašlo 7.709 birača ili 11,99 posto od ukupnih 65.322 birača. Birališta su kudikamo posjećenija nego na nedavnim izborima za Europski parlament kada je na birališta preko cijelog dana izašlo svega 18 posto birača. Izlaznost je veća i u usporedbi s lokalnim izborima 2009. godine kada je do 11 sati glasalo 9,5 posto Zadrana.

Od 13.731 koliko upisanih u biračke spiskove na području grada Metkovića, do jedanaest sati glasovalo je njih 2503 ili 18 posto posto. Odaziv je iznimno dobar u usporedbi sa prijašnjim izborima, kada je do podno glasovalo oko deset posto birača. Veći odaziv birača zabilježen je svim izbornim mjestima a negdje se na glasovanje čeka po petnaestak minuta.

Odaziv u Dalmaciji:
Splitsko-dalmatinska 13,35% (grad Split 13,46%)
Šibensko-kninska 14,68%
Zadarska 14,29%
Dubrovačko-neretvanska: 15,51%

Leko: Najvažnija je lokalna politika

"Nadam se da će građani i građanke izabrati najbolju lokalnu samoupravu, jer je ona iznimno važna za Hrvatsku, njezin ukupni gospodarski i politički i kulturni život", ustvrdio je predsjednik Ivo Josipović prijepodne u nedjelju prilikom glasovanja na boračkom mjestu u Palmotićevoj 30 u Zagrebu.

Prema njegovim riječima izborna kampanja bila je u granicama očekivanog, a ocijenio je i da rezultati lokalnih izbora mogu biti i pokazatelj političke situacije i na državnoj razini.

"Ljudi vjerojatno dijelom različito razmišljaju kada je riječ o lokalnoj samoupravi i državnoj razini. Međutim, zasigurno neki indikator može biti", kazao je predsjednik.

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora je glasovao na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Zagrebu, izrazivši nadu da će odaziv ovim lokalnim izborima primjerena.  

"Od svih politika najznačajnija je lokalna politika, najizravnije djeluje na život zajednice. Mislim da je vrlo važno da građani to prepoznaju, iziđu u što većem broju i na taj način sudjeluju, odnosno, odlučuju, kreiraju svoju budućnost, barem u iduće četiri godine", istaknuo je tom prilikom Leko, izrazivši nadu da će odaziv birača biti bitno veći u odnosu na izbore za Europski parlament.

Komentirajući predizbornu atmosferu kazao je kako su poštivani visoki demokratski standardi, unatoč nekim "iskakanjima".

"Mogu biti vrlo zadovoljan s tolerancijom i demokratskim vrijednostima koje su se pokazale u kampanji. Hrvatska je demokracija zaista potvrđena na djelu", smatra predsjednik Sabora.

Nedovoljna educiranost u Splitu

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10:30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa.

Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora,  neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica.

Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje i nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to:  

dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar).



OTVORENA BIRALIŠTA

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena birališta na lokalnim izborima. DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati. Birališta se zatvaraju u 19 sati kada će biti poznati i rezultati izlaznih anketa.

Nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

PSD, GONG.HR
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ilustracija: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biraju se načelnici, gradonačelnici i župani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-19 10:08:49 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-19 20:43:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-19 17:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13384 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/05/19/LokalniIzbori/izb05.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7758922 Threads: 6 Questions: 1564588133 Slow queries: 4772640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111603101 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima-201681 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima-201681?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213328 [name] => lokalniizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalniizbori [link] => /tag/lokalniizbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ilustracija: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biraju se načelnici, gradonačelnici i župani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lokalni izbori: do 16 sati u Hrvatskoj glasovalo 32,99 posto birača; 20-godišnjak se bacio s izbornog mjesta na Mejašima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-30-56-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/19/LokalniIzbori/izb05.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/19/LokalniIzbori/izb05.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}PODACI O IZLAZNOSTI

16 sati:

Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati glasovalo 32,99 posto birača, odnosno 1.184,813 osoba.

Odaziv u Dalmaciji do 16 sati:
Splitsko-dalmatinska 34,59% (grad Split 32,03%)
Šibensko-kninska 36,21%
Zadarska 33,94%
Dubrovačko-neretvanska: 37,05%

U Šibensko-kninskoj županiji do 16 sati na birališta je izišlo 36,21 posto građana. Od ukupno 106.409 upisanih birača na području županije kroz jutro i rano poslijepodne tako je glasovalo njih 36.728. Prikupljeni podaci obrađeni su s 197 biračkih mjesta od ukupno 207.     

Nešto manji bio je odaziv u sjedištu županije u Šibeniku. O tomu tko će voditi Šibensko-kninsku županiju, njezine gradove i općine svoje je reklo 12.163 građana što čini 33,73 posto od ukupno 41.055 birača sa šibenskog područja.

Iz Županijskog izbornog povjerenstva poručuju kako su izbori protjecali mirno. Jedino kršenje izbornog procesa zabilježeno je tijekom jutra u Kninu kada je promatrač HDZ-a na biračko mjesto stigao u vozilu s plakatom kandidatkinje svoje stranke za gradonačelnicu - Josipe Rimac.

Iz biračkog odbora odmah su ga upozorili da automobil ne smije parkirati uz biračko mjesto. Promatrač je to poslušao te je vozilo premjestio na drugo mjesto.

U GONG-u pak bilježe manje nepravilnosti vezane uz kršenje izborne šutnje u Vodicama gdje su se dijelili promidžbeni materijali, a građani su upozoravali i na nedovoljnu educiranost nekih izbornih povjerenstva.

Na ovim izborima u Kistanjama gdje je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti prvi put glasački listići tiskani su i na latinici i na ćirilici, a osim načelnika i njegova zamjenika birao se i još jedan zamjenik načelnika i to iz redova pripadnika hrvatskog naroda. 

Do 16 sati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na  237 biračkih mjesta  od 107.938 građana s pravom glasa izašlo je njih 37,05  posto, odnosno 36.673 glasača te još uvijek drži drugo mjesto u Hrvatskoj, sada iza Ličko –Senjske županije u kojoj je izlaznost 39,40 posto.

Na ovim lokalnim izborima uz gradonačelnike pet gradova  i načelnike  17 općina te vijećnike vijeća, ponudila su im se i četiri kandidata za župana te sedam lista za županijsku Skupštinu.

U administrativnom središtu županije, Dubrovniku do 16 sati od 37.880 građana sa pravom glasa na birališta je izašlo njih 9.206, odnosno 31,17 posto. Dubrovčani biraju između sedam kandidata za gradonačelnika te vijećnike sa 11 lista za novi saziv Gradskog vijeća.  

Prema informacijama iz gradskog Izbornog povjerenstva izbori u Dubrovniku prolaze bez incidenata, tek sa manjim prigovorima, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje preko društvenih mreža.

U  pet gradova u županiji do 16 sati najmanje ih je izašlo u Dubrovniku, a najviše u Metkoviću, 47,08 posto. Opći rekorder po izlaznosti je  općina Zažablje gdje je do 16 sati glasovalo  52,59 glasača.

Na Području Zadarske županije do 16 sati je od 165.371 birača na birališta izašlo njih 54.477 ili 33,94 posto. U Zadru je do 16 sati glasalo 18.575 birača ili 28,44 posto od njih 65.322 upisanih u birački popis.

Među gradovima Zadarske županije najveći je odaziv imao Pag gdje je do 16 sati glasalo 61,82 posto birača, dok je među općinama rekorder Kolan sa 72 posto, a među općinama Tkon s 57 i Galovac s 55,76 posto odaziva.



Pokušaj samoubojstva na Mejašima

S dimnjaka splitske Osnovne škole "Mejaši", koja je danas izborno mjesto, oko 9 sati, s visine od 12-ak metara bacio se 20-godišnjak. Kako doznaje Index, pao je preko protupožarnih stepenica. Nakon ukazane pomoći u KBC-u Split pušten je kući. Policija ovaj pokušaj suicida ne dovodi u vezu s izborima.

Tijekom dana povećava se broj dojava promatrača

Tijekom dana povećava se broj dojava promatrača GONG-a i građana uglavnom u odnosu na profesionalnost biračkih odbora, neprimjereno ponašanje kandidata i kršenje izborne šutnje. GONG je zaprimio i prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ukoliko kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu (Slavonski Brod i Vir, dok se u slučaju iz Podstrane ne spominje materijalna korist).

Brojne dojave o nepravilnostima odnose se na profesionalnost biračkih odbora:

- članovi biračkog odbora upućuju birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split);

- kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta (Voćin, Funtana, Unešić, Sućuraj);

- nedostatna tajnost glasanja (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava, Čulice, Cernik , Banićevac);

- neprimjerena uređenost biračkog mjesta (Slavonski Kobaš).

Građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata:

- kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta (Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine – Rudopolje, Sesvete);

- zastrašivanje birača - korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac).

Istovremeno, građani dojavljuju i skupljanje potpisa  za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica).

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to:  dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

11 sati:


Prvi podaci o izlaznosti govore da je do 11 sati glasovalo 13,55% birača, javlja Dnevnik.hr. To je sličan postotak kao i na prethodnim lokalnim izborima prije četiri godine kada je do 11 sati izišlo 13,75 posto birača.

U Varaždinskoj županiji do 11 sati glasovalo je 15,52% birača. U Dubrovačko-neretvanskoj 15,51%. Najmanje je birača izašlo na glasovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 10,01%.

Na području Grada Zadra do 11 sati je na birališta izašlo 7.709 birača ili 11,99 posto od ukupnih 65.322 birača. Birališta su kudikamo posjećenija nego na nedavnim izborima za Europski parlament kada je na birališta preko cijelog dana izašlo svega 18 posto birača. Izlaznost je veća i u usporedbi s lokalnim izborima 2009. godine kada je do 11 sati glasalo 9,5 posto Zadrana.

Od 13.731 koliko upisanih u biračke spiskove na području grada Metkovića, do jedanaest sati glasovalo je njih 2503 ili 18 posto posto. Odaziv je iznimno dobar u usporedbi sa prijašnjim izborima, kada je do podno glasovalo oko deset posto birača. Veći odaziv birača zabilježen je svim izbornim mjestima a negdje se na glasovanje čeka po petnaestak minuta.

Odaziv u Dalmaciji:
Splitsko-dalmatinska 13,35% (grad Split 13,46%)
Šibensko-kninska 14,68%
Zadarska 14,29%
Dubrovačko-neretvanska: 15,51%

Leko: Najvažnija je lokalna politika

"Nadam se da će građani i građanke izabrati najbolju lokalnu samoupravu, jer je ona iznimno važna za Hrvatsku, njezin ukupni gospodarski i politički i kulturni život", ustvrdio je predsjednik Ivo Josipović prijepodne u nedjelju prilikom glasovanja na boračkom mjestu u Palmotićevoj 30 u Zagrebu.

Prema njegovim riječima izborna kampanja bila je u granicama očekivanog, a ocijenio je i da rezultati lokalnih izbora mogu biti i pokazatelj političke situacije i na državnoj razini.

"Ljudi vjerojatno dijelom različito razmišljaju kada je riječ o lokalnoj samoupravi i državnoj razini. Međutim, zasigurno neki indikator može biti", kazao je predsjednik.

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora je glasovao na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Zagrebu, izrazivši nadu da će odaziv ovim lokalnim izborima primjerena.  

"Od svih politika najznačajnija je lokalna politika, najizravnije djeluje na život zajednice. Mislim da je vrlo važno da građani to prepoznaju, iziđu u što većem broju i na taj način sudjeluju, odnosno, odlučuju, kreiraju svoju budućnost, barem u iduće četiri godine", istaknuo je tom prilikom Leko, izrazivši nadu da će odaziv birača biti bitno veći u odnosu na izbore za Europski parlament.

Komentirajući predizbornu atmosferu kazao je kako su poštivani visoki demokratski standardi, unatoč nekim "iskakanjima".

"Mogu biti vrlo zadovoljan s tolerancijom i demokratskim vrijednostima koje su se pokazale u kampanji. Hrvatska je demokracija zaista potvrđena na djelu", smatra predsjednik Sabora.

Nedovoljna educiranost u Splitu

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10:30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa.

Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora,  neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica.

Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje i nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to:  

dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar).



OTVORENA BIRALIŠTA

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena birališta na lokalnim izborima. DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati. Birališta se zatvaraju u 19 sati kada će biti poznati i rezultati izlaznih anketa.

Nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

PSD, GONG.HR
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima-201681 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=90071ad2030d80ad2b1243bdc1dcc1efb5264047 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lokalni+izbori%3A+do+16+sati+u+Hrvatskoj+glasovalo+32%2C99+posto+bira%C4%8Da%3B+20-godi%C5%A1njak+se+bacio+s+izbornog+mjesta+na+Meja%C5%A1ima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima-201681 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flokalni-izbori-do-16-sati-u-hrvatskoj-glasovalo-32-99-posto-biraca-20-godisnjak-se-bacio-s-izbornog-mjesta-na-mejasima-201681 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ilustracija: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biraju se načelnici, gradonačelnici i župani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskabiraju se načelnici, gradonačelnici i župani

Lokalni izbori: do 16 sati u Hrvatskoj glasovalo 32,99 posto birača; 20-godišnjak se bacio s izbornog mjesta na Mejašima

Piše PSD.
19. svibnja 2013. - 19:01
PODACI O IZLAZNOSTI

16 sati:

Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati glasovalo 32,99 posto birača, odnosno 1.184,813 osoba.

Odaziv u Dalmaciji do 16 sati:
Splitsko-dalmatinska 34,59% (grad Split 32,03%)
Šibensko-kninska 36,21%
Zadarska 33,94%
Dubrovačko-neretvanska: 37,05%

U Šibensko-kninskoj županiji do 16 sati na birališta je izišlo 36,21 posto građana. Od ukupno 106.409 upisanih birača na području županije kroz jutro i rano poslijepodne tako je glasovalo njih 36.728. Prikupljeni podaci obrađeni su s 197 biračkih mjesta od ukupno 207.     

Nešto manji bio je odaziv u sjedištu županije u Šibeniku. O tomu tko će voditi Šibensko-kninsku županiju, njezine gradove i općine svoje je reklo 12.163 građana što čini 33,73 posto od uku...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:30