stdClass Object ( [id] => 192593 [title] => Ljubo Jurčić o kreditnom rejtingu: Moramo promijeniti prioritete [alias] => ljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući Moody'sovo smanjenje hrvatskog rejtinga s Baa3 na Ba1.

Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejting agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić ističući da apsolutno nije iznenađenje da su već dvije relevantne kreditne agencije - najprije Standard & Poor's i sada Moody's - ocijenile kreditni rejting Hrvatske kao neinvesticijski.

Budući da se označeni rejting odnosi na dogoročno investiranje, Jurčić na pitanje što činiti kaže da nema brzog rješenja, ne postoje ad hoc mjere kad su svi ekonomski pokazatelji tako negativni kako jesu, što znači i da nema ni sigurnosti za dugoročnim ulaganjem u Hrvatskoj, za povratak uloženih investicija.

Smatra kako je rješenje, s jedne strane, u izgradnji sustava koji će zaustaviti pad proizvodnje, a to se radi putem industrijskih politika koje imaju sve razvijene zemlje, te s druge strane radi se o politici koja mora promjeniti prioritete.

Jurčić ističe kako prioritet hrvatske politike mora biti zaposlenost, proizvodnja, izvoz, a zasad hrvatska politika priča samo o stabilnosti proračuna, o stabilnosti tečaja. Radi se o umjetnom sređivanju financijske situacije koja se na prvi pogled postiže, dok će se već u srednjem roku to vratiti kao negativan bumerang. U svakom slučaju treba promjena pristup politici, prije svega ekonomskoj politici, smatra Jurčić.

Napominje da već desetak godina ističe da pojedinačne mjere ne mogu uroditi plodom, problem nije mjera nego sustav. I svaka mjera u dobroj namjeri imat će negativan rezultat ako se ne pokrene proces izgradnje novog ekonomskog sustava i nove ekonomske politike.

Toga zasad nema ni u naznakama, jer se Vlada drži istog koncepta, istih pristupa. I iz sadašnjih najava strateških investicija zapravo je vidljivo, smatra Jurčić, da se ide u istom smjeru, a i zbog takvih investicija kakve su bile u proteklih deset godina danas smo u tako lošoj situaciji, zaključuje Jurčić.

HGK: Snižavanje kreditnog rejtinga očekivano


Za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj dijelom je bilo i očekivano, no ocjenjuju kako ta promjena načelno ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja, ali ističu da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize.

Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Moody's dijelom je bilo i očekivano nakon što je to prethodno učinila agencija Standard&Poor's, odgovorili su iz HGK komentirajući Snižavanje kreditnog rejtinga.

Ističu kako je "očito da u neizvjesnim vremenima pozornost i oprez agencija jača prema zemljama koje ne uspijevaju uspostaviti gospodarski rast, koje ne provode dostatnu fiskalnu konsolidaciju te koje nisu dovoljno brze i efikasne u provedbi strukturnih reformi".

"Načelno, s obzirom na već postojeću situaciju, ova promjena rejtinga ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja zemlje, ali svakako upozorava da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize“, ističu iz HGK.

HUP: Snižavanje rejtinga očekivano, hitno trebaju promjene i reforme

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's nije veliko iznenađenje, smatraju da se to moglo i očekivati te da je to loša vijest za investitore koji žele pokrenuti biznis u Hrvatskoj, a rezultat je neprovođenja reformi.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da će Moody's-vo Snižavanje kreditnog rejtinga dodatno pridonijeti poskupljenju kredita koje će tražiti Hrvatska i poslovni subjekti na tržištima kapitala.

U telefonskoj izjavi za Hinu Majetić je rekao kako je to upozorenje da su potrebne promjene i reforme koje će konačno u Hrvatskoj stvoriti konkurentsko okruženje za investicije i radna mjesta, kao i da svi zajedno konačno trebamo 'zasukati rukave' i to odraditi.

Poručuje i da odgovornost za sve nije samo na Vladi, koja mora biti lider promjena, nego i na svima u državi jer u promjenama trebamo svi sudjelovati.

Ako ništa ne promjenimo i ako nastavimo raditi malo ili ništa, kao prošle i zadnjih pet godina, rejting će i dalje biti isti ili čak i padati, a s time sigurno nećemo naprijed, kazao je Majetić.

Podsjetio je da HUP na sve to upozorava zadnjih 10 godina i da je sad stvarno krajnje vrijeme da se i kratkoročno i dugoročno odredimo spram reformi koje će voditi razvoju i većoj konkurentnosti.

Zastupnici očekivali pad rejtinga Hrvatske

Ocjena agencije Moody's koja je jutros snizila kreditni rejting Hrvatske na ocjenu Ba1 nije iznenadila saborske zastupnike, koji ističu da vlada nije uspjela osigurati nove investicije i zaustaviti pad nezaposlenosti pa je, kažu, pad rejtinga bio i očekivan.

"Pad rejtinga je očekivan. Ovo je nekompetentna vlada, a kakva vlada, takav rejting", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić novinarima u Saboru.

I Jadranka Kosor (HDZ) smatra da su svi pokazatelji tako loši da je i ocjena Moody'sa bila očekivana.

Ocijenila je da bi taj rejting bio i gori da se ne očekuje ulazak Hrvatske u EU u srpnju. "Ne mogu zamisliti kakve bi posljedice izazvala bilo kakva odgoda ulaska", rekla je Kosor te poručila da vlada treba poduzimati sve kako bi osigurala da se taj proces završi kako je planirano.

Nezavisni Damir Kajin kazao je kako je nakon donošenja ovogodišnjeg državnog proračuna bilo za očekivati da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting.

"Treba nam reforma državne uprave i proračunskih korisnika, kao i reforma lokalne samouprave", kazao je Kajin, ali i dodao da je "90 posto proračuna zadano i tu nema puno manevarskog prostora".

Laburist Nikola Vuljanić ističe, međutim, da je "90 posto proračuna uvijek bilo zadano, kako državnoga, tako i proračuna gradova i općina".

"Pa što onda? Vlada se primila posla da kroz taj okvir zemlju uvede u svjetliju budućnost. Ovoj vladi to ne uspijeva i nema nikakvih naznaka da će uspjeti", rekao je Vuljanić.

Iako je očekivao pad rejtinga, Vuljanić ističe da rejting agencije ne ocjenjuje državu, nego politiku Vlade.

"Mi to uzimamo srcu, kao da nas ocjenjuju. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kazao je to čitav svijet i mi u parlamentu, i svaki dan se to pokazuje", kazao je.

Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni Jozu Radoša (HNS). "Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije, da imamo preveliku javnu potrošnju, prema tome, procjene agencije su vrlo logične", rekao je Radoš.

Dodao je, međutim, da "to još uvijek nije smeće. "To je kolokvijalno smeće, to tako zovu investitori. Najvažnije je da Hrvatska ima proračunsku stabilnost, što je zasluga ove vlade, ali jedini pravi put izlaska iz ovakve situacije je povećanje investicija", naglasio je Radoš.

Ivo Jelušić (SDP) rekao je da je, nakon slične odluke agencije Fitch, očekivao da će prije doći do reakcije drugih agencija.

"To ide kao lego kockice", kazao je.

Jelušić, međutim, ističe da je Vlada lani smanjila rashode i proračunski deficit. "No, za to nismo bili nagrađeni velikim rastom, što je normalno, jer su kreditne agencije u funkciji zaštite kapitala", kazao je.

Dalić: Pad rejtinga zbog ekonomskih prilika i povećanja proračunskog deficita

HDZ-ova zastupnica Martina Dalić ocijenila je danas da je smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske neposredna posljedica ekonomskih prilika u zemlji, ali i povećanja proračunskog deficita, a na najavu rebalansa proračuna kazala je kako rebalans može biti vjerodostojan jedino uz vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije.

"Snižavanje kreditnog rejtinga je samo tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskog stanja u Hrvatskoj. U slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomske politike bojim se da će ovakvih vijesti biti još i više", kazala je Dalić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenila je da bi Vlada trebala ozbiljno shvatiti mišljenja rejting agencija i pripremiti kredibilan trogodišnji ili četverogodišnji plan fiskalne konsolidacije.

Fiskalna situacija ne može se stabilizirati preko noći. Ova je Vlada pokazala da se ne može stabilizirati poreznim opterećenjem, jer unatoč povećavanju PDV-a i uvođenju novih poreza, deficit je ove godine veći nego 2012. i u principu se vratio na razinu iz prethodnih godina", rekla je Dalić.

Smatra da je pravi put izlaska iz krize niz strukturnih reformi, uključujući i reformu državne uprave, zdravstva, subvencija i drugačiji odnos prema državnoj imovini.

"Zajedno s tim, dugoročno je potrebno provesti niz mjera koje će u vrlo kratkom roku promjeniti poslovnu klimu. To je drugačiji zakon o strateškim investicijama, ali onaj koji je privremenog karaktera i orijentiran isključivo privatnom sektoru, te brzo i odlučno uklanjanje prepreka konkurentnosti koje proizlaze iz naših zakona" ocijenila je Dalić.

Ustvrdila je da je nekonkurentnosti gospodarstva pridonio "niz malih odluka", poput Zakona o trošarinama donesenog prošlog tjedna, a koji je, tvrdi Dalić, gospodarstvenicima propisao više trošarine od onih koje traži europska direktiva.

Zamoljena da komentira najavu ministra financija Slavka Linića da će rebalansirati proračun, Dalić je podsjetila da je već kod donošenja proračuna Linića pozvala da ga rebalansira prije usvajanja.

"U sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita. Neposredna posljedica toga je smanjivanje kreditnog rejtinga, a proračun koji ministar priprema može se razmatrati i biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije", kazala je Dalić.

Njezin stranački kolega Domagoj Ivan Milošević upozorio je na potrebu reforme javne administracije, koja bi, ističe, na svim razinama morala biti podrška privatnom sektoru.

Kazao je i kako od premijera Zorana Milanovića očekuje da dođe u Sabor "odgovoriti na pitanje kako će zaustaviti užasavajuće trendove rasta nezaposlenosti i pada gospodarskih aktivnosti".

Karamarko: Vlada se dokazala jedino agresorskom poreznom politikom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas, komentirajući najnovije smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatskoj, da vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa za gospodarski rast, nego se iskazala jedino "agresorskom poreznom politikom".

"Vlada se iskazala jedino u kreaciji oko porezne presije i represije, agresorske porezne politike, ništa drugo", rekao je Karamarko za Media servis.

"Ni investicije, ni jačanje proizvodnje, ni otvaranje novih radnih mjesta. Ništa oni nisu napravili osim što stišću porezno ljude", istaknuo je predsjednik najjače oporbene stranke.

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Upitan oko problema Ljubljanske banke, šef HDZ-a rekao je kako će Hrvatska možda morati kupovati ulazak u EU ocjenjujući to "tragedijom".

"Nije prihvatljivo ništa u čemu Hrvatska gubi. Jedino što nas zanima doista jest ulazak u EU. Bit će to gorak zalogaj koji ćemo svi očito morati progutati", naglasio je Karamarko.

(Hina)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arhiv CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SMEĆE" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-01 18:31:59 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-01 18:32:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-01 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4652 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/01/AAA/jurcic15-220911.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38089171 Threads: 5 Questions: 7079428709 Slow queries: 3296406 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607882686 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete-192593 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete-192593?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221145 [name] => ljubojurčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubojurcic [link] => /tag/ljubojurcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 200145 [name] => kreditnirejting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kreditnirejting [link] => /tag/kreditnirejting ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arhiv CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SMEĆE" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ljubo Jurčić o kreditnom rejtingu: Moramo promijeniti prioritete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-07-51-30-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/01/AAA/jurcic15-220911.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/01/AAA/jurcic15-220911.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući Moody'sovo smanjenje hrvatskog rejtinga s Baa3 na Ba1.

Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejting agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić ističući da apsolutno nije iznenađenje da su već dvije relevantne kreditne agencije - najprije Standard & Poor's i sada Moody's - ocijenile kreditni rejting Hrvatske kao neinvesticijski.

Budući da se označeni rejting odnosi na dogoročno investiranje, Jurčić na pitanje što činiti kaže da nema brzog rješenja, ne postoje ad hoc mjere kad su svi ekonomski pokazatelji tako negativni kako jesu, što znači i da nema ni sigurnosti za dugoročnim ulaganjem u Hrvatskoj, za povratak uloženih investicija.

Smatra kako je rješenje, s jedne strane, u izgradnji sustava koji će zaustaviti pad proizvodnje, a to se radi putem industrijskih politika koje imaju sve razvijene zemlje, te s druge strane radi se o politici koja mora promjeniti prioritete.

Jurčić ističe kako prioritet hrvatske politike mora biti zaposlenost, proizvodnja, izvoz, a zasad hrvatska politika priča samo o stabilnosti proračuna, o stabilnosti tečaja. Radi se o umjetnom sređivanju financijske situacije koja se na prvi pogled postiže, dok će se već u srednjem roku to vratiti kao negativan bumerang. U svakom slučaju treba promjena pristup politici, prije svega ekonomskoj politici, smatra Jurčić.

Napominje da već desetak godina ističe da pojedinačne mjere ne mogu uroditi plodom, problem nije mjera nego sustav. I svaka mjera u dobroj namjeri imat će negativan rezultat ako se ne pokrene proces izgradnje novog ekonomskog sustava i nove ekonomske politike.

Toga zasad nema ni u naznakama, jer se Vlada drži istog koncepta, istih pristupa. I iz sadašnjih najava strateških investicija zapravo je vidljivo, smatra Jurčić, da se ide u istom smjeru, a i zbog takvih investicija kakve su bile u proteklih deset godina danas smo u tako lošoj situaciji, zaključuje Jurčić.

HGK: Snižavanje kreditnog rejtinga očekivano


Za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj dijelom je bilo i očekivano, no ocjenjuju kako ta promjena načelno ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja, ali ističu da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize.

Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Moody's dijelom je bilo i očekivano nakon što je to prethodno učinila agencija Standard&Poor's, odgovorili su iz HGK komentirajući Snižavanje kreditnog rejtinga.

Ističu kako je "očito da u neizvjesnim vremenima pozornost i oprez agencija jača prema zemljama koje ne uspijevaju uspostaviti gospodarski rast, koje ne provode dostatnu fiskalnu konsolidaciju te koje nisu dovoljno brze i efikasne u provedbi strukturnih reformi".

"Načelno, s obzirom na već postojeću situaciju, ova promjena rejtinga ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja zemlje, ali svakako upozorava da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize“, ističu iz HGK.

HUP: Snižavanje rejtinga očekivano, hitno trebaju promjene i reforme

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's nije veliko iznenađenje, smatraju da se to moglo i očekivati te da je to loša vijest za investitore koji žele pokrenuti biznis u Hrvatskoj, a rezultat je neprovođenja reformi.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da će Moody's-vo Snižavanje kreditnog rejtinga dodatno pridonijeti poskupljenju kredita koje će tražiti Hrvatska i poslovni subjekti na tržištima kapitala.

U telefonskoj izjavi za Hinu Majetić je rekao kako je to upozorenje da su potrebne promjene i reforme koje će konačno u Hrvatskoj stvoriti konkurentsko okruženje za investicije i radna mjesta, kao i da svi zajedno konačno trebamo 'zasukati rukave' i to odraditi.

Poručuje i da odgovornost za sve nije samo na Vladi, koja mora biti lider promjena, nego i na svima u državi jer u promjenama trebamo svi sudjelovati.

Ako ništa ne promjenimo i ako nastavimo raditi malo ili ništa, kao prošle i zadnjih pet godina, rejting će i dalje biti isti ili čak i padati, a s time sigurno nećemo naprijed, kazao je Majetić.

Podsjetio je da HUP na sve to upozorava zadnjih 10 godina i da je sad stvarno krajnje vrijeme da se i kratkoročno i dugoročno odredimo spram reformi koje će voditi razvoju i većoj konkurentnosti.

Zastupnici očekivali pad rejtinga Hrvatske

Ocjena agencije Moody's koja je jutros snizila kreditni rejting Hrvatske na ocjenu Ba1 nije iznenadila saborske zastupnike, koji ističu da vlada nije uspjela osigurati nove investicije i zaustaviti pad nezaposlenosti pa je, kažu, pad rejtinga bio i očekivan.

"Pad rejtinga je očekivan. Ovo je nekompetentna vlada, a kakva vlada, takav rejting", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić novinarima u Saboru.

I Jadranka Kosor (HDZ) smatra da su svi pokazatelji tako loši da je i ocjena Moody'sa bila očekivana.

Ocijenila je da bi taj rejting bio i gori da se ne očekuje ulazak Hrvatske u EU u srpnju. "Ne mogu zamisliti kakve bi posljedice izazvala bilo kakva odgoda ulaska", rekla je Kosor te poručila da vlada treba poduzimati sve kako bi osigurala da se taj proces završi kako je planirano.

Nezavisni Damir Kajin kazao je kako je nakon donošenja ovogodišnjeg državnog proračuna bilo za očekivati da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting.

"Treba nam reforma državne uprave i proračunskih korisnika, kao i reforma lokalne samouprave", kazao je Kajin, ali i dodao da je "90 posto proračuna zadano i tu nema puno manevarskog prostora".

Laburist Nikola Vuljanić ističe, međutim, da je "90 posto proračuna uvijek bilo zadano, kako državnoga, tako i proračuna gradova i općina".

"Pa što onda? Vlada se primila posla da kroz taj okvir zemlju uvede u svjetliju budućnost. Ovoj vladi to ne uspijeva i nema nikakvih naznaka da će uspjeti", rekao je Vuljanić.

Iako je očekivao pad rejtinga, Vuljanić ističe da rejting agencije ne ocjenjuje državu, nego politiku Vlade.

"Mi to uzimamo srcu, kao da nas ocjenjuju. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kazao je to čitav svijet i mi u parlamentu, i svaki dan se to pokazuje", kazao je.

Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni Jozu Radoša (HNS). "Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije, da imamo preveliku javnu potrošnju, prema tome, procjene agencije su vrlo logične", rekao je Radoš.

Dodao je, međutim, da "to još uvijek nije smeće. "To je kolokvijalno smeće, to tako zovu investitori. Najvažnije je da Hrvatska ima proračunsku stabilnost, što je zasluga ove vlade, ali jedini pravi put izlaska iz ovakve situacije je povećanje investicija", naglasio je Radoš.

Ivo Jelušić (SDP) rekao je da je, nakon slične odluke agencije Fitch, očekivao da će prije doći do reakcije drugih agencija.

"To ide kao lego kockice", kazao je.

Jelušić, međutim, ističe da je Vlada lani smanjila rashode i proračunski deficit. "No, za to nismo bili nagrađeni velikim rastom, što je normalno, jer su kreditne agencije u funkciji zaštite kapitala", kazao je.

Dalić: Pad rejtinga zbog ekonomskih prilika i povećanja proračunskog deficita

HDZ-ova zastupnica Martina Dalić ocijenila je danas da je smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske neposredna posljedica ekonomskih prilika u zemlji, ali i povećanja proračunskog deficita, a na najavu rebalansa proračuna kazala je kako rebalans može biti vjerodostojan jedino uz vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije.

"Snižavanje kreditnog rejtinga je samo tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskog stanja u Hrvatskoj. U slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomske politike bojim se da će ovakvih vijesti biti još i više", kazala je Dalić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenila je da bi Vlada trebala ozbiljno shvatiti mišljenja rejting agencija i pripremiti kredibilan trogodišnji ili četverogodišnji plan fiskalne konsolidacije.

Fiskalna situacija ne može se stabilizirati preko noći. Ova je Vlada pokazala da se ne može stabilizirati poreznim opterećenjem, jer unatoč povećavanju PDV-a i uvođenju novih poreza, deficit je ove godine veći nego 2012. i u principu se vratio na razinu iz prethodnih godina", rekla je Dalić.

Smatra da je pravi put izlaska iz krize niz strukturnih reformi, uključujući i reformu državne uprave, zdravstva, subvencija i drugačiji odnos prema državnoj imovini.

"Zajedno s tim, dugoročno je potrebno provesti niz mjera koje će u vrlo kratkom roku promjeniti poslovnu klimu. To je drugačiji zakon o strateškim investicijama, ali onaj koji je privremenog karaktera i orijentiran isključivo privatnom sektoru, te brzo i odlučno uklanjanje prepreka konkurentnosti koje proizlaze iz naših zakona" ocijenila je Dalić.

Ustvrdila je da je nekonkurentnosti gospodarstva pridonio "niz malih odluka", poput Zakona o trošarinama donesenog prošlog tjedna, a koji je, tvrdi Dalić, gospodarstvenicima propisao više trošarine od onih koje traži europska direktiva.

Zamoljena da komentira najavu ministra financija Slavka Linića da će rebalansirati proračun, Dalić je podsjetila da je već kod donošenja proračuna Linića pozvala da ga rebalansira prije usvajanja.

"U sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita. Neposredna posljedica toga je smanjivanje kreditnog rejtinga, a proračun koji ministar priprema može se razmatrati i biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije", kazala je Dalić.

Njezin stranački kolega Domagoj Ivan Milošević upozorio je na potrebu reforme javne administracije, koja bi, ističe, na svim razinama morala biti podrška privatnom sektoru.

Kazao je i kako od premijera Zorana Milanovića očekuje da dođe u Sabor "odgovoriti na pitanje kako će zaustaviti užasavajuće trendove rasta nezaposlenosti i pada gospodarskih aktivnosti".

Karamarko: Vlada se dokazala jedino agresorskom poreznom politikom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas, komentirajući najnovije smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatskoj, da vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa za gospodarski rast, nego se iskazala jedino "agresorskom poreznom politikom".

"Vlada se iskazala jedino u kreaciji oko porezne presije i represije, agresorske porezne politike, ništa drugo", rekao je Karamarko za Media servis.

"Ni investicije, ni jačanje proizvodnje, ni otvaranje novih radnih mjesta. Ništa oni nisu napravili osim što stišću porezno ljude", istaknuo je predsjednik najjače oporbene stranke.

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Upitan oko problema Ljubljanske banke, šef HDZ-a rekao je kako će Hrvatska možda morati kupovati ulazak u EU ocjenjujući to "tragedijom".

"Nije prihvatljivo ništa u čemu Hrvatska gubi. Jedino što nas zanima doista jest ulazak u EU. Bit će to gorak zalogaj koji ćemo svi očito morati progutati", naglasio je Karamarko.

(Hina)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete-192593 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=39f20e2e383cfe4b41943381d241a1be1c138346 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ljubo+Jur%C4%8Di%C4%87+o+kreditnom+rejtingu%3A+Moramo+promijeniti+prioritete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete-192593 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fljubo-jurcic-o-kreditnom-rejtingu-moramo-promijeniti-prioritete-192593 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arhiv CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SMEĆE" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska"SMEĆE"

Ljubo Jurčić o kreditnom rejtingu: Moramo promijeniti prioritete

Piše PSD.
1. veljače 2013. - 19:30
Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući Moody'sovo smanjenje hrvatskog rejtinga s Baa3 na Ba1.

Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejting agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić ističući da apsolutno nije iznenađenje da su već dvije releva...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:51