stdClass Object ( [id] => 1325128 [title] => Kome treba Hrvatska pravoslavna crkva, bez klerika i vjernika? Evo što hoće Hrvatska pravoslavna zajednica u stečaju... [alias] => kome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više je promila alkohola u krvi trijeznog čovjeka, negoli je promila hrvatskih pravoslavaca u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj… Naravno, odzvonit će sad glasi na uzbunu zbog mojega možebitnoga pretjerivanja; odzvonit će glasi onih koji hrvatske pravoslavne svete vodice ni vidjeli nisu, ali ajmo o tome na kraju kazati dvije kad se ovaj tekst i dospije.

Uglavnom, svako malo u nepravilnim razmacima među prve redove temâ u domaćoj nam desničarskoj javnosti ispliva takozvana Hrvatska pravoslavna crkva. Tako, koliko jučer, odjeknula je obznana kako je nad udrugom Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ) Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo postupak otvaranja stečaja. Razlog je nepodmirenje doprinosa za plaće čiji se iznos dugovanja popeo do sasvim solidne 22 tisuće eura!

Rečena udruga osnovana je nakon što je Republika Hrvatska u nekoliko navrata institucionalno odbila registrirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao jednu od vjerskih organizacija, a latentni joj je cilj – ako ne i onaj jedincati – stvoriti privid postojanja HPC-a u Hrvatskoj, kao i paradiranje u javnosti na temu hrvatskog pravoslavlja i, što je i najsmješnije, održavanje liturgije za što niti imaju klerikâ niti, izgleda, imaju i vjernikâ.

Naravno, svakome je jasno kako revitalizacija toga nečega imenom Hrvatska pravoslavna crkva nema u sebi ni religiozni karakter ni duhovni povod, već je osnovni cilj nacionalističko palamuđenje i činjenje dišpeta Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u nas, koja je ipak i priznata i ima svoje svećenike i vjernike. Ali, zbog dramaturgije ovoga teksta, mi ćemo se praviti kako sve to skupa ne razumijemo, ter prepustiti čitateljstvu konačan zaključak kad se sve ovdje izneseno najposlije i slegne, kao fundać u kogomi s kafom.

Ustoličenje u NDH

Kako znamo ili iz opće kulture ili iz elementarne znatiželje, takozvana Hrvatska pravoslavna crkva bila je ustoličena jedino za vrijeme nakaradne i zloguke Nezavisne Države Hrvatske, kad je fašistička marioneta ilitiga lutak na nacističkom koncu, poglavnik Ante Pavelić, od njemu sličnih ljudskih kreatura Hitlera i Mussolinija bio dobio na pladnju to mrtvorođenče od države, a da nitko nikada nije bio glasao za nj, niti su za to zlo od te takozvane države bili raspisani ikakvi, pa makar i namješteni izbori.

---

image

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, u povodu blagdana Bogojavljanja (Sveta tri kralja)

Goran Mehkek/Cropix
---

Kakva je bila ta marionetska država, takva joj je bila i ta onakozvana Hrvatska pravoslavna crkva. Crkla je, doskora, i jedna i druga… Nažalost, i tih nekoliko godina bilo je sasvim dovoljno Pavelićevoj huljadi i zvjeradi za učiniti više osmišljenog i organiziranog zla u ime hrvatstva, nego li su Hrvati skrivili nečega zloga ikada u prošlosti i sadašnjosti otkako im se prvi put spomenulo ime.

U pravoslavlju je, kako znamo, crkva vezana uz naciju, pa stoga i postoje Ruska pravoslavna crkva iliti Moskovska patrijaršija, Carigradska patrijaršija, odnosno Rumunjska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i tako redom. Za razliku od nas katolika, pravoslavci nemaju jedinstvenoga vjerskog poglavara nalik na papu u Rimu, već svaki patrijarh sebice u svojem djelokrugu predstavlja najveću moć vlasti i autoritet, premda će povijest pokazati da su – opet kako za koga – patrijarh u Moskvi i onaj u Carigradu (tradicionalno govoreći), prešutni primus inter pares. Postojeći sporovi među mnogim crkvama od njih, u kojim sporovima teško ili nikako onaj veći manjemu daje tomos i mogućnost autokefalnosti – naročito kad su posrijedi trsovi s puno grozdova, a malo zrnja, kao na Balkanskom poluotoku s puno država, a malo vjernika – nisu baš ni na tragu evanđelja, ni na tragu kršćanstva kao tekovini izrasloj na Kristovoj, dobro Hristovoj – “radosnoj vijesti”.

Politički predznak

Nikakav navještaj radosne vijesti (što je, ustvari, evanđelje, prevedemo li semantem s novogrčkog izvornika), nije bio u primisli ni monstrumu Anti Paveliću ni zločinačkim pizdunima oko njega, kad se donosio proglas o uspostavi onakozvane Hrvatske pravoslavne crkve. Jerbo, je li u kršćanskom duhu temeljiti nacionalnu ideologiju na rasnim zakonima; je li u kršćanskom duhu sedimentacija arijevske krvi u odnosu na hematološki njezin sastav kod Židova i Roma, Srba i Hrvata koji nisu pristali na nametnuto političko zlo; je li u kršćanskom duhu bez krivnje i suda okrutno nožem zaklati ili maljem zatući svojega susjeda samo zato što ima drugačije ime i moli se različitim molitvama (istome) Bogu; je li u kršćanskom duhu posezati za tuđim teritorijem i na njemu uspostavljati svoju vlast, jezik, vjeru i običaje?

Da, sve je to bila ona nakaza od Endehazije, kao i njezini simpatizeri odonda do dandanas, i, zapravo je zaprepašćujuće u kolikoj mjeri taj crv NDH i ovog časa egzistira među nama, nesmetano i nekažnjeno, prešutno čak uzgajan i od strane vladajućih, koji su mu omogućili legalizaciju domišljatom sintagmom – “dvostruka konotacija”. Znaju li dične gospođe i gospoda iz vodstva Europske unije, kojima se naši moćnici podanički dodvoravaju, kakvi se sve crnokošuljaški sentimenti evociraju u našoj maloj, liliputanskoj ma punopravnoj članici zajedničke asocijacije na Starom kontinentu?

U ovo naše vrijeme, da, osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve, rečeno je, imao bi isključivo politički predznak. Tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nema, kao što nije bilo ni onda kad je Pavelić imao jedini motiv nauditi Srbima, pa mu je čak i mitropolitom zagrebačkim morao postati Rus – Germogen. Nije, naime, na domaćem lageru imao adekvatnog pravoslavnog popa, pa je bio prisiljen posegnuti za uvozom. Germogen je nakon Oktobarske revolucije emigrirao iz vlastite domovine, obitavajući na različitim mjestima i seleći se po Balkanu, pa je pri organizaciji HPC-a u NDH izbor pao baš na njega, popovskog vagabunda. Kako je neprirodno i na silu bio ustoličen, tako je nehumano i pri montiranom procesu bio osuđen na smrt i strijeljan 1945. godine u Zagrebu. Nego, detalje iz tog doba ostavit ćemo za neku drugu priliku, ovdje nam je tema HPC u vremenu u kojemu i sami participiramo.

Opiranje kršćanskom nauku

Najnovije intencije o osnutku Hrvatske pravoslavne crkve traju već desetak godina. Sad već pokojni Ive Matanović iz Zadra, inače katolik, 2009. godine pokrenuo je Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika, eda bi ljeta Gospodnjega 2013. iz Bugarske u Zadar doveo pravoslavnog svećenika Aleksandra Ivanova s više od 30 godina službe, a sve s nakanom da najposlije osnuje HPC. U listopadu te godine održala se i prva liturgija – u Pakoštanama. Eto, da bi se ostvarili makar i elementarni preduvjeti za pokretanje neke domaće pravoslavne crkve s hrvatskim predznakom, kako vidimo, nužno je potrebna pobjegulja iz klera neke od postojećih pravoslavnih crkava…

---

image

Predavanje arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra I. pod nazivom "Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će" održano je 2017. u splitskom hotelu "Atrium"

Jakov Prkić/Cropix
---

Ta činjenica otvara i nekoliko logičnih pitanja. Ako želiš imati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, tko su duhovnici i profesori, dakle svećenici/sveštenici, koji će odgojiti budući kadar klera pravoslavnih Hrvata? U kojoj školi i na kojem fakultetu, i gdje, oni će se školovati, prolaziti novicijat prije samoga zamonašenja ili rukopoloženja? Gdje je kamena ili betonska, drvena ili plastična crkva, odnosno hram za bogoslužje buduće Hrvatske pravoslavne crkve i, ako ih ima, tko ih je sagradio i kada? Najposlije, kad je govora o HPC-u, je li uopće ostvariva ijedna izjavna ili usklična rečenica, ili je sva povijest rečenoga fluida i propuha ostvariva tek posredstvom kolajne rečenicâ upitnih?

Kako odgovora na gornja pitanja nema, a nema ih zato što ne postoje uporišta o koja bi se oni okačili, za ovaj u naravi politički proces institucionalnoga domaćega hrvatskog pravoslavlja od nasušne je potrebe uvoz popova iz Rusije ili Bugarske, Rumunjske ili Grčke, odasvud izim iz – Srbije! Hrvatsko i srpsko pravoslavlje je poput dva magneta metnuta jedan naspram drugog, pa se grčevitom prirodnom silom odbijaju.

I, tako je na nepostojećem natječaju za tron zamišljene Hrvatske pravoslavne crkve izabran pop Aleksandar, koji je u ovih desetak godina dogurao do statusa arhiepiskopa i, čini se, on je zasad jedino hrvatsko pravoslavno – “svešteno lice”…? Kaže Aleksandar na probušenom hrvatskom jeziku kako HPC “nije dobila tog upisa u evidenciji koji znači registracija”, pa se ozbiljno pitamo kako će na njega utjecati primjena skorašnjeg Zakona o hrvatskom jeziku?

Iako nema službeno ni crkvu ni parohiju, ima svoj medijski prostor u elektroničkom i tiskanom obliku: Velimir Bujanec njegov je “laudato tv”, koji ga je već nekoliko puta ugostio u svojoj pseudoobjektivnoj “Bujici”, pokaznoj vježbi nadrinovinarstva u kojoj se izlaže isključivo jedna, pristrana strana priče, dok je Ivica Marijačić “glas koncila” HPC-a, koji u zaklamanoj karti “Hrvatski tjednik” što glumi žurnal, također jednosmjerno bez profesionalne novinarske druge strane nimalo objektivno daje prostor i potporu osnutku Hrvatske pravoslavne crkve.

Jasno, ni ovdje nema nikakvih motiva religiozne ili vjerske prirode, budući politička desnica sama po sebi, a poglavito kad se ona izobliči i deformira do ekstremnih, pa i bolesnih, sasvim klinički psihopatoloških protega postajući jednoobraznim mentalno-ideološkim društvenim incestom, u cijelosti se opire kršćanskom nauku i putu nasljedovanja Isukrsta. Desnica i kršćanstvo, da, međusobno se apsolutno isključuju! Jer je u središtu kršćanstva čovjek, zbog kojega je Isukrst se žrtvovao i umro, bez obzira na boju kože, jezik ili naciju, dok je os desničarstva isključivo nacija, i to nacija kao sebična i ohola tvorevina koja je pretpostavljena svakoj drugoj naciji.

Ne vjerujete? Evo, pročitajte što sveti Pavao kaže u Poslanici Galaćanima: “Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!” Za provjeru, prolistajte ama koji broj gore navedene (kvazi)novine, ili, pogledajte barem i dopola jednu jedinu televizijsku emisiju maloprije spomenutu, pa pokušajte u njima naći makar i tračak kršćanstva, makar i refleks evanđeoskoga nauka ili širokoga humanizma koji je propovijedao Isukrst, stavljajući u središte svega – čovjeka… (Oprez, ne računa se ono “blebetanje ustima”, koje je kao institut licemjerja unaprijed bio demontirao sam Isukrst!)

Nadalje, apsurd stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve vidljiv je i u paradoksu koji se račva u dva pravca: jedan je fakt da u tom gorljivom nastojanju prednjače hrvatski katolici, a s druge da tu ideju guraju srpski pravoslavci. Vidjeli smo prvu stranu ove medalje, dok će nam za drugu poslužiti Predrag Peđa Mišić, poznati branitelj Srbin i humanitarac, koji se u Domovinskom ratu borio na strani Republike Hrvatske. On je predsjednik Hrvatskog pravoslavnog centra (HPC), koji je neslučajno baš tako imenovan, ne bi li dijelio kraticu s fiktivnom Hrvatskom pravoslavnom crkvom, za koju se i on također strastveno zalaže.

---

image

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, koji je predvodio Aleksandar Radoev Ivanov,  arhiepiskop tzv. Hrvatske pravoslavne crkve

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Summa summarum, kad se sve skupa pomnoži i podijeli, zbroji i oduzme, ispada kako bi idealno bilo da se za udarne igle nekakve buduće nadriinstitucije hrvatske pravoslavne crkve uzmu sve odreda vrli domaći nam sakralni i svjetovni muževi: posvećene katoličke glave i profane nacionalističke glavurde, pa da se cijela ova paradoksalna i apsurdna priča ublaži s malo satire ili humora… Zašto ovo govorim?

Ovo govorim zato što je još ovoga siječnja, u povodu pravoslavnog Božića, Predrag Peđa Mišić kao predsjednik Hrvatskog Pravoslavnog Centra, u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu organizirao prijem za visoke uzvanike i goste. Među njima su bili sisački biskup msgr. Vlado Košić i povjesničar dr. Ante Nazor, obojica dragovoljne perjanice hrvatske desnice, a ministar branitelja Tomislav Medved, u nemogućnosti osobne nazočnosti poslao je svoju izaslanicu. I sad, gospodin Srbin, časni Predrag Peđa Mišić, koji se ne bez razloga razočarao u dio svojega naroda koji je pokrenuo velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, iz protesta ide raditi na projektu stvaranja autentičnog i autohtonog “hrvatskog pravoslavlja”, koje je na ovom tlu vazda imalo ili srpsku ili neku inu ishodišnu osnovu…? I to čini uspomoć – katolika…

Kandidat Košić

Pa, kad je već na rečenoj božićnoj svečanosti HPC-a nazočio ordinarij Sisačke biskupije msgr. Vlado Košić, davši svojom uzoritom prezencom više no ispunjenost legitimiteta naročitosti skupa, hajdemo se malo i našaliti: kud ćeš boljega kandidata sutra za prelata i mitropolita Hrvatske pravoslavne crkve, i cijele Srbije? Aktivnost njegove uzoritosti ionako se već otprije iskazala kao eksponent onoga krila Crkve u Hrvata kojemu ne treba i drugo krilo za ravnomjeran let… Žalibože, ateriranje te vrste licemjerja i farizejšćine demonstrirao je visoki prelat Vlado sasvim osobno, i fizički, u onom času kad je na aerodromu glavom i gvacom razveseljen i sav ozaren sa smiješkom dobrodošlice i blagoslovom otkupljenja bio dočekao pravomoćno osuđenoga ratnog zločinca Darija Kordića, dokazanu hulju i monstruma koji je odgulio dugogodišnju robiju zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima gdje je mučki pogubljeno 116 civila, među kojima bijahu 32 žene i 11-ero umorene djece, od kojih je jedno bila beba, beba stara tri mjeseca i dva dana…

Svoju je duboko nekršćansku gestu, gestu dočeka s robije pravomoćno osuđenoga zločinca, biskup Vlado još i opravdao paralelom s Isukrstom, kojega su također nepravedno bili osudili na smrt i ubili. Ovime visoki crkveni dužnosnik ne samo što je konkretno vratio Hrvatsku u mračni Srednji vijek, nego je potvrdio aksiom kako se mi još dobrano moramo pomučiti ne bismo li iz još gorega gliba najzad konačno i napredovali dolaskom u – mračni Srednji vijek!

A da se ne govori o tome kakav je i teološki prekršaj biskup Vlado počinio stavši na stranu hulje, ter omalovaživši time pravomoćnu sudsku presudu. Jerbo, negirajući pravorijek suda, biskup je poništio sam nukleus na kojem je temeljen katolički sakrament ispovijedi i oprosta, a temeljen je na riječima Isukrstovim: “Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu” (Mt 18,18). Da bi stvar bila gora, upravo se ovaj odlomak Matejevog evanđelja nedavno, u ovim kasnim ljetnim danima, čitao na nedjeljnim misama. Čitao ga je i biskup Košić…

Tesla, Runjanin...

Vratimo se na endemične hrvatske pravoslavce.

Kao argument o postojanju autohtonih hrvatskih pravoslavaca, desničarski manipulatori će navesti pjesnika Petra Preradovića, skladatelja Josifa Runjanina i genijalnog znanstvenika Nikolu Teslu.

A Nikola Tesla sin pravoslavnog popa, Srbina iz Like! A Runjanin i Preradović djeca kojima je barem jedan roditelj srpskog podrijetla. Runjanin nam je skladao hrvatsku himnu, dok je Preradović kršten u pravoslavnom hramu u Slavoniji, a život proveo u Italiji i Austriji, naučivši ovaj idiom što ga zovemo hrvatski jezik tek kao odrastao čovjek…

Samo, kako i mi Hrvati kobile za trku imamo, pa onda po uzoru na “srpski svet” stvaramo svoj neimenovani pandan, prešućeni “hrvatski svijet”, prisvajajući sebi i ono što nije naše za domaće nam ideološke i nacionalističke potrebe: nerijetko uvlas isto kao što to rade i poneki Srbi, oni najgori manipulatori među njima, o čemu je također bilo dosta govora u zadnje vrijeme…

I na koncu, govoriti kako u Hrvatskoj mora biti Hrvatska pravoslavna crkva, a ne Srpska pravoslavna crkva, ista je budalaština i gluparija kao kad bismo češkoj manjini u Daruvaru ili mađarskoj u Osijeku nametali da im se manjina ima zvati – hrvatska… Pravoslavci u Dalmaciji, Lici i Slavoniji su Srbi, kao što je velik broj “hrvatskih pravoslavaca”, zapravo, srpskog podrijetla poput spomenutih onih najpoznatijih Nikole Tesle ili Petra Preradovića, a to što smo ih mi “preradili” u hrvatske pravoslavce učinjeno je istim onim ognjem po kojem se kaže da je pravoslavlje organizirano kao nacionalni crkveni fenomen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČNO PARADIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OBIČNO PARADIRANJE 2 0 15682 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-21 08:43:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-24 09:17:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-24 09:17:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kome treba Hrvatska pravoslavna crkva, bez klerika i vjernika? Evo što hoće Hrvatska pravoslavna zajednica u stečaju... [metakey] => Hrvatska pravoslavna crkva, NDH, Hrvatska pravoslavna zajednica, Ive matanović, aleksandar ivanov, Predrag Peđa Mišić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679224.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679225.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679226.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679228.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679229.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U na\u0161e vrijeme osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve imao bi isklju\u010divo politi\u010dki predznak -\u00a0tradicionalna upori\u0161ta u Hrvatskoj za takvo \u0161to nema<\/p>","

Predavanje arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra I. pod nazivom \u201dHrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit \u0107e\u201d odr\u017eano je 2017. u splitskom hotelu \u201dAtrium\u201d<\/p>","

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posve\u0107ivanje vode, u povodu blagdana Bogojavljanja\u00a0(Sveta tri kralja)<\/p>","

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posve\u0107ivanje vode, koji\u00a0je predvodio Aleksandar Radoev Ivanov,\u00a0 arhiepiskop tzv. Hrvatske pravoslavne crkve<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_25679224_1920.jpg":"1920x1080","k_25679224_1280.jpg":"1280x1280","k_25679224_1024.jpg":"1024x1024","k_25679224_640.jpg":"640x640","k_25679224_480.jpg":"480x480","k_25679224_340.jpg":"340x340","k_25679224_220.jpg":"220x220","o_25679224_1280.jpg":"1280x852","o_25679224_1024.jpg":"1024x681","o_25679224_640.jpg":"640x426","o_25679224_480.jpg":"480x319","o_25679224_340.jpg":"340x226","o_25679224_220.jpg":"220x146","h_25679224_1280.jpg":"1280x854","h_25679224_1024.jpg":"1024x683","h_25679224_640.jpg":"640x427","h_25679224_480.jpg":"480x320","h_25679224_340.jpg":"340x227","h_25679224_220.jpg":"220x147","pp_25679224_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679224_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679224_640.jpg":"640x814","pp_25679224_480.jpg":"480x611","pp_25679224_340.jpg":"340x432","pp_25679224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1903x3000","hd_25679225_1920.jpg":"1920x1080","k_25679225_1280.jpg":"1280x1280","k_25679225_1024.jpg":"1024x1024","k_25679225_640.jpg":"640x640","k_25679225_480.jpg":"480x480","k_25679225_340.jpg":"340x340","k_25679225_220.jpg":"220x220","o_25679225_1280.jpg":"1280x2017","o_25679225_1024.jpg":"1024x1614","o_25679225_640.jpg":"640x1008","o_25679225_480.jpg":"480x756","o_25679225_340.jpg":"340x535","o_25679225_220.jpg":"220x346","h_25679225_1280.jpg":"1280x854","h_25679225_1024.jpg":"1024x683","h_25679225_640.jpg":"640x427","h_25679225_480.jpg":"480x320","h_25679225_340.jpg":"340x227","h_25679225_220.jpg":"220x147","pp_25679225_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679225_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679225_640.jpg":"640x814","pp_25679225_480.jpg":"480x611","pp_25679225_340.jpg":"340x432","pp_25679225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25679226_1920.jpg":"1920x1080","k_25679226_1280.jpg":"1280x1280","k_25679226_1024.jpg":"1024x1024","k_25679226_640.jpg":"640x640","k_25679226_480.jpg":"480x480","k_25679226_340.jpg":"340x340","k_25679226_220.jpg":"220x220","o_25679226_1280.jpg":"1280x852","o_25679226_1024.jpg":"1024x681","o_25679226_640.jpg":"640x426","o_25679226_480.jpg":"480x319","o_25679226_340.jpg":"340x226","o_25679226_220.jpg":"220x146","h_25679226_1280.jpg":"1280x854","h_25679226_1024.jpg":"1024x683","h_25679226_640.jpg":"640x427","h_25679226_480.jpg":"480x320","h_25679226_340.jpg":"340x227","h_25679226_220.jpg":"220x147","pp_25679226_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679226_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679226_640.jpg":"640x814","pp_25679226_480.jpg":"480x611","pp_25679226_340.jpg":"340x432","pp_25679226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2884","hd_25679228_1920.jpg":"1920x1080","k_25679228_1280.jpg":"1280x1280","k_25679228_1024.jpg":"1024x1024","k_25679228_640.jpg":"640x640","k_25679228_480.jpg":"480x480","k_25679228_340.jpg":"340x340","k_25679228_220.jpg":"220x220","o_25679228_1280.jpg":"1280x1922","o_25679228_1024.jpg":"1024x1538","o_25679228_640.jpg":"640x961","o_25679228_480.jpg":"480x721","o_25679228_340.jpg":"340x510","o_25679228_220.jpg":"220x330","h_25679228_1280.jpg":"1280x854","h_25679228_1024.jpg":"1024x683","h_25679228_640.jpg":"640x427","h_25679228_480.jpg":"480x320","h_25679228_340.jpg":"340x227","h_25679228_220.jpg":"220x147","pp_25679228_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679228_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679228_640.jpg":"640x814","pp_25679228_480.jpg":"480x611","pp_25679228_340.jpg":"340x432","pp_25679228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25679229_1920.jpg":"1920x1080","k_25679229_1280.jpg":"1280x1280","k_25679229_1024.jpg":"1024x1024","k_25679229_640.jpg":"640x640","k_25679229_480.jpg":"480x480","k_25679229_340.jpg":"340x340","k_25679229_220.jpg":"220x220","o_25679229_1280.jpg":"1280x852","o_25679229_1024.jpg":"1024x681","o_25679229_640.jpg":"640x426","o_25679229_480.jpg":"480x319","o_25679229_340.jpg":"340x226","o_25679229_220.jpg":"220x146","h_25679229_1280.jpg":"1280x854","h_25679229_1024.jpg":"1024x683","h_25679229_640.jpg":"640x427","h_25679229_480.jpg":"480x320","h_25679229_340.jpg":"340x227","h_25679229_220.jpg":"220x147","pp_25679229_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679229_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679229_640.jpg":"640x814","pp_25679229_480.jpg":"480x611","pp_25679229_340.jpg":"340x432","pp_25679229_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14941179 Threads: 1 Questions: 3144721790 Slow queries: 7011727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234853577 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju-1325128 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju-1325128?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280418 [name] => Hrvatska pravoslavna crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-pravoslavna-crkva [link] => /tag/hrvatska-pravoslavna-crkva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 324218 [name] => NDH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ndh [link] => /tag/ndh ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730757 [name] => Hrvatska pravoslavna zajednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 15:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-pravoslavna-zajednica [link] => /tag/hrvatska-pravoslavna-zajednica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730758 [name] => Ive matanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 15:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ive-matanovic [link] => /tag/ive-matanovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730759 [name] => aleksandar ivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 15:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-ivanov [link] => /tag/aleksandar-ivanov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 730760 [name] => Predrag Peđa Mišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 15:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-peda-misic [link] => /tag/predrag-peda-misic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČNO PARADIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kome treba Hrvatska pravoslavna crkva, bez klerika i vjernika? Evo što hoće Hrvatska pravoslavna zajednica u stečaju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-07-30-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679224.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

U naše vrijeme osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve imao bi isključivo politički predznak - tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nema

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679224.jpg [title] =>

U naše vrijeme osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve imao bi isključivo politički predznak - tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nema

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679225.jpg [title] =>

Predavanje arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra I. pod nazivom ”Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će” održano je 2017. u splitskom hotelu ”Atrium”

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679226.jpg [title] =>

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, u povodu blagdana Bogojavljanja (Sveta tri kralja)

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679228.jpg [title] =>

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, koji je predvodio Aleksandar Radoev Ivanov,  arhiepiskop tzv. Hrvatske pravoslavne crkve

Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679229.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više je promila alkohola u krvi trijeznog čovjeka, negoli je promila hrvatskih pravoslavaca u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj… Naravno, odzvonit će sad glasi na uzbunu zbog mojega možebitnoga pretjerivanja; odzvonit će glasi onih koji hrvatske pravoslavne svete vodice ni vidjeli nisu, ali ajmo o tome na kraju kazati dvije kad se ovaj tekst i dospije.

Uglavnom, svako malo u nepravilnim razmacima među prve redove temâ u domaćoj nam desničarskoj javnosti ispliva takozvana Hrvatska pravoslavna crkva. Tako, koliko jučer, odjeknula je obznana kako je nad udrugom Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ) Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo postupak otvaranja stečaja. Razlog je nepodmirenje doprinosa za plaće čiji se iznos dugovanja popeo do sasvim solidne 22 tisuće eura!

Rečena udruga osnovana je nakon što je Republika Hrvatska u nekoliko navrata institucionalno odbila registrirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao jednu od vjerskih organizacija, a latentni joj je cilj – ako ne i onaj jedincati – stvoriti privid postojanja HPC-a u Hrvatskoj, kao i paradiranje u javnosti na temu hrvatskog pravoslavlja i, što je i najsmješnije, održavanje liturgije za što niti imaju klerikâ niti, izgleda, imaju i vjernikâ.

Naravno, svakome je jasno kako revitalizacija toga nečega imenom Hrvatska pravoslavna crkva nema u sebi ni religiozni karakter ni duhovni povod, već je osnovni cilj nacionalističko palamuđenje i činjenje dišpeta Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u nas, koja je ipak i priznata i ima svoje svećenike i vjernike. Ali, zbog dramaturgije ovoga teksta, mi ćemo se praviti kako sve to skupa ne razumijemo, ter prepustiti čitateljstvu konačan zaključak kad se sve ovdje izneseno najposlije i slegne, kao fundać u kogomi s kafom.

Ustoličenje u NDH

Kako znamo ili iz opće kulture ili iz elementarne znatiželje, takozvana Hrvatska pravoslavna crkva bila je ustoličena jedino za vrijeme nakaradne i zloguke Nezavisne Države Hrvatske, kad je fašistička marioneta ilitiga lutak na nacističkom koncu, poglavnik Ante Pavelić, od njemu sličnih ljudskih kreatura Hitlera i Mussolinija bio dobio na pladnju to mrtvorođenče od države, a da nitko nikada nije bio glasao za nj, niti su za to zlo od te takozvane države bili raspisani ikakvi, pa makar i namješteni izbori.

---

image

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, u povodu blagdana Bogojavljanja (Sveta tri kralja)

Goran Mehkek/Cropix
---

Kakva je bila ta marionetska država, takva joj je bila i ta onakozvana Hrvatska pravoslavna crkva. Crkla je, doskora, i jedna i druga… Nažalost, i tih nekoliko godina bilo je sasvim dovoljno Pavelićevoj huljadi i zvjeradi za učiniti više osmišljenog i organiziranog zla u ime hrvatstva, nego li su Hrvati skrivili nečega zloga ikada u prošlosti i sadašnjosti otkako im se prvi put spomenulo ime.

U pravoslavlju je, kako znamo, crkva vezana uz naciju, pa stoga i postoje Ruska pravoslavna crkva iliti Moskovska patrijaršija, Carigradska patrijaršija, odnosno Rumunjska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i tako redom. Za razliku od nas katolika, pravoslavci nemaju jedinstvenoga vjerskog poglavara nalik na papu u Rimu, već svaki patrijarh sebice u svojem djelokrugu predstavlja najveću moć vlasti i autoritet, premda će povijest pokazati da su – opet kako za koga – patrijarh u Moskvi i onaj u Carigradu (tradicionalno govoreći), prešutni primus inter pares. Postojeći sporovi među mnogim crkvama od njih, u kojim sporovima teško ili nikako onaj veći manjemu daje tomos i mogućnost autokefalnosti – naročito kad su posrijedi trsovi s puno grozdova, a malo zrnja, kao na Balkanskom poluotoku s puno država, a malo vjernika – nisu baš ni na tragu evanđelja, ni na tragu kršćanstva kao tekovini izrasloj na Kristovoj, dobro Hristovoj – “radosnoj vijesti”.

Politički predznak

Nikakav navještaj radosne vijesti (što je, ustvari, evanđelje, prevedemo li semantem s novogrčkog izvornika), nije bio u primisli ni monstrumu Anti Paveliću ni zločinačkim pizdunima oko njega, kad se donosio proglas o uspostavi onakozvane Hrvatske pravoslavne crkve. Jerbo, je li u kršćanskom duhu temeljiti nacionalnu ideologiju na rasnim zakonima; je li u kršćanskom duhu sedimentacija arijevske krvi u odnosu na hematološki njezin sastav kod Židova i Roma, Srba i Hrvata koji nisu pristali na nametnuto političko zlo; je li u kršćanskom duhu bez krivnje i suda okrutno nožem zaklati ili maljem zatući svojega susjeda samo zato što ima drugačije ime i moli se različitim molitvama (istome) Bogu; je li u kršćanskom duhu posezati za tuđim teritorijem i na njemu uspostavljati svoju vlast, jezik, vjeru i običaje?

Da, sve je to bila ona nakaza od Endehazije, kao i njezini simpatizeri odonda do dandanas, i, zapravo je zaprepašćujuće u kolikoj mjeri taj crv NDH i ovog časa egzistira među nama, nesmetano i nekažnjeno, prešutno čak uzgajan i od strane vladajućih, koji su mu omogućili legalizaciju domišljatom sintagmom – “dvostruka konotacija”. Znaju li dične gospođe i gospoda iz vodstva Europske unije, kojima se naši moćnici podanički dodvoravaju, kakvi se sve crnokošuljaški sentimenti evociraju u našoj maloj, liliputanskoj ma punopravnoj članici zajedničke asocijacije na Starom kontinentu?

U ovo naše vrijeme, da, osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve, rečeno je, imao bi isključivo politički predznak. Tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nema, kao što nije bilo ni onda kad je Pavelić imao jedini motiv nauditi Srbima, pa mu je čak i mitropolitom zagrebačkim morao postati Rus – Germogen. Nije, naime, na domaćem lageru imao adekvatnog pravoslavnog popa, pa je bio prisiljen posegnuti za uvozom. Germogen je nakon Oktobarske revolucije emigrirao iz vlastite domovine, obitavajući na različitim mjestima i seleći se po Balkanu, pa je pri organizaciji HPC-a u NDH izbor pao baš na njega, popovskog vagabunda. Kako je neprirodno i na silu bio ustoličen, tako je nehumano i pri montiranom procesu bio osuđen na smrt i strijeljan 1945. godine u Zagrebu. Nego, detalje iz tog doba ostavit ćemo za neku drugu priliku, ovdje nam je tema HPC u vremenu u kojemu i sami participiramo.

Opiranje kršćanskom nauku

Najnovije intencije o osnutku Hrvatske pravoslavne crkve traju već desetak godina. Sad već pokojni Ive Matanović iz Zadra, inače katolik, 2009. godine pokrenuo je Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika, eda bi ljeta Gospodnjega 2013. iz Bugarske u Zadar doveo pravoslavnog svećenika Aleksandra Ivanova s više od 30 godina službe, a sve s nakanom da najposlije osnuje HPC. U listopadu te godine održala se i prva liturgija – u Pakoštanama. Eto, da bi se ostvarili makar i elementarni preduvjeti za pokretanje neke domaće pravoslavne crkve s hrvatskim predznakom, kako vidimo, nužno je potrebna pobjegulja iz klera neke od postojećih pravoslavnih crkava…

---

image

Predavanje arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra I. pod nazivom "Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će" održano je 2017. u splitskom hotelu "Atrium"

Jakov Prkić/Cropix
---

Ta činjenica otvara i nekoliko logičnih pitanja. Ako želiš imati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, tko su duhovnici i profesori, dakle svećenici/sveštenici, koji će odgojiti budući kadar klera pravoslavnih Hrvata? U kojoj školi i na kojem fakultetu, i gdje, oni će se školovati, prolaziti novicijat prije samoga zamonašenja ili rukopoloženja? Gdje je kamena ili betonska, drvena ili plastična crkva, odnosno hram za bogoslužje buduće Hrvatske pravoslavne crkve i, ako ih ima, tko ih je sagradio i kada? Najposlije, kad je govora o HPC-u, je li uopće ostvariva ijedna izjavna ili usklična rečenica, ili je sva povijest rečenoga fluida i propuha ostvariva tek posredstvom kolajne rečenicâ upitnih?

Kako odgovora na gornja pitanja nema, a nema ih zato što ne postoje uporišta o koja bi se oni okačili, za ovaj u naravi politički proces institucionalnoga domaćega hrvatskog pravoslavlja od nasušne je potrebe uvoz popova iz Rusije ili Bugarske, Rumunjske ili Grčke, odasvud izim iz – Srbije! Hrvatsko i srpsko pravoslavlje je poput dva magneta metnuta jedan naspram drugog, pa se grčevitom prirodnom silom odbijaju.

I, tako je na nepostojećem natječaju za tron zamišljene Hrvatske pravoslavne crkve izabran pop Aleksandar, koji je u ovih desetak godina dogurao do statusa arhiepiskopa i, čini se, on je zasad jedino hrvatsko pravoslavno – “svešteno lice”…? Kaže Aleksandar na probušenom hrvatskom jeziku kako HPC “nije dobila tog upisa u evidenciji koji znači registracija”, pa se ozbiljno pitamo kako će na njega utjecati primjena skorašnjeg Zakona o hrvatskom jeziku?

Iako nema službeno ni crkvu ni parohiju, ima svoj medijski prostor u elektroničkom i tiskanom obliku: Velimir Bujanec njegov je “laudato tv”, koji ga je već nekoliko puta ugostio u svojoj pseudoobjektivnoj “Bujici”, pokaznoj vježbi nadrinovinarstva u kojoj se izlaže isključivo jedna, pristrana strana priče, dok je Ivica Marijačić “glas koncila” HPC-a, koji u zaklamanoj karti “Hrvatski tjednik” što glumi žurnal, također jednosmjerno bez profesionalne novinarske druge strane nimalo objektivno daje prostor i potporu osnutku Hrvatske pravoslavne crkve.

Jasno, ni ovdje nema nikakvih motiva religiozne ili vjerske prirode, budući politička desnica sama po sebi, a poglavito kad se ona izobliči i deformira do ekstremnih, pa i bolesnih, sasvim klinički psihopatoloških protega postajući jednoobraznim mentalno-ideološkim društvenim incestom, u cijelosti se opire kršćanskom nauku i putu nasljedovanja Isukrsta. Desnica i kršćanstvo, da, međusobno se apsolutno isključuju! Jer je u središtu kršćanstva čovjek, zbog kojega je Isukrst se žrtvovao i umro, bez obzira na boju kože, jezik ili naciju, dok je os desničarstva isključivo nacija, i to nacija kao sebična i ohola tvorevina koja je pretpostavljena svakoj drugoj naciji.

Ne vjerujete? Evo, pročitajte što sveti Pavao kaže u Poslanici Galaćanima: “Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!” Za provjeru, prolistajte ama koji broj gore navedene (kvazi)novine, ili, pogledajte barem i dopola jednu jedinu televizijsku emisiju maloprije spomenutu, pa pokušajte u njima naći makar i tračak kršćanstva, makar i refleks evanđeoskoga nauka ili širokoga humanizma koji je propovijedao Isukrst, stavljajući u središte svega – čovjeka… (Oprez, ne računa se ono “blebetanje ustima”, koje je kao institut licemjerja unaprijed bio demontirao sam Isukrst!)

Nadalje, apsurd stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve vidljiv je i u paradoksu koji se račva u dva pravca: jedan je fakt da u tom gorljivom nastojanju prednjače hrvatski katolici, a s druge da tu ideju guraju srpski pravoslavci. Vidjeli smo prvu stranu ove medalje, dok će nam za drugu poslužiti Predrag Peđa Mišić, poznati branitelj Srbin i humanitarac, koji se u Domovinskom ratu borio na strani Republike Hrvatske. On je predsjednik Hrvatskog pravoslavnog centra (HPC), koji je neslučajno baš tako imenovan, ne bi li dijelio kraticu s fiktivnom Hrvatskom pravoslavnom crkvom, za koju se i on također strastveno zalaže.

---

image

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, koji je predvodio Aleksandar Radoev Ivanov,  arhiepiskop tzv. Hrvatske pravoslavne crkve

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Summa summarum, kad se sve skupa pomnoži i podijeli, zbroji i oduzme, ispada kako bi idealno bilo da se za udarne igle nekakve buduće nadriinstitucije hrvatske pravoslavne crkve uzmu sve odreda vrli domaći nam sakralni i svjetovni muževi: posvećene katoličke glave i profane nacionalističke glavurde, pa da se cijela ova paradoksalna i apsurdna priča ublaži s malo satire ili humora… Zašto ovo govorim?

Ovo govorim zato što je još ovoga siječnja, u povodu pravoslavnog Božića, Predrag Peđa Mišić kao predsjednik Hrvatskog Pravoslavnog Centra, u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu organizirao prijem za visoke uzvanike i goste. Među njima su bili sisački biskup msgr. Vlado Košić i povjesničar dr. Ante Nazor, obojica dragovoljne perjanice hrvatske desnice, a ministar branitelja Tomislav Medved, u nemogućnosti osobne nazočnosti poslao je svoju izaslanicu. I sad, gospodin Srbin, časni Predrag Peđa Mišić, koji se ne bez razloga razočarao u dio svojega naroda koji je pokrenuo velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, iz protesta ide raditi na projektu stvaranja autentičnog i autohtonog “hrvatskog pravoslavlja”, koje je na ovom tlu vazda imalo ili srpsku ili neku inu ishodišnu osnovu…? I to čini uspomoć – katolika…

Kandidat Košić

Pa, kad je već na rečenoj božićnoj svečanosti HPC-a nazočio ordinarij Sisačke biskupije msgr. Vlado Košić, davši svojom uzoritom prezencom više no ispunjenost legitimiteta naročitosti skupa, hajdemo se malo i našaliti: kud ćeš boljega kandidata sutra za prelata i mitropolita Hrvatske pravoslavne crkve, i cijele Srbije? Aktivnost njegove uzoritosti ionako se već otprije iskazala kao eksponent onoga krila Crkve u Hrvata kojemu ne treba i drugo krilo za ravnomjeran let… Žalibože, ateriranje te vrste licemjerja i farizejšćine demonstrirao je visoki prelat Vlado sasvim osobno, i fizički, u onom času kad je na aerodromu glavom i gvacom razveseljen i sav ozaren sa smiješkom dobrodošlice i blagoslovom otkupljenja bio dočekao pravomoćno osuđenoga ratnog zločinca Darija Kordića, dokazanu hulju i monstruma koji je odgulio dugogodišnju robiju zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima gdje je mučki pogubljeno 116 civila, među kojima bijahu 32 žene i 11-ero umorene djece, od kojih je jedno bila beba, beba stara tri mjeseca i dva dana…

Svoju je duboko nekršćansku gestu, gestu dočeka s robije pravomoćno osuđenoga zločinca, biskup Vlado još i opravdao paralelom s Isukrstom, kojega su također nepravedno bili osudili na smrt i ubili. Ovime visoki crkveni dužnosnik ne samo što je konkretno vratio Hrvatsku u mračni Srednji vijek, nego je potvrdio aksiom kako se mi još dobrano moramo pomučiti ne bismo li iz još gorega gliba najzad konačno i napredovali dolaskom u – mračni Srednji vijek!

A da se ne govori o tome kakav je i teološki prekršaj biskup Vlado počinio stavši na stranu hulje, ter omalovaživši time pravomoćnu sudsku presudu. Jerbo, negirajući pravorijek suda, biskup je poništio sam nukleus na kojem je temeljen katolički sakrament ispovijedi i oprosta, a temeljen je na riječima Isukrstovim: “Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu” (Mt 18,18). Da bi stvar bila gora, upravo se ovaj odlomak Matejevog evanđelja nedavno, u ovim kasnim ljetnim danima, čitao na nedjeljnim misama. Čitao ga je i biskup Košić…

Tesla, Runjanin...

Vratimo se na endemične hrvatske pravoslavce.

Kao argument o postojanju autohtonih hrvatskih pravoslavaca, desničarski manipulatori će navesti pjesnika Petra Preradovića, skladatelja Josifa Runjanina i genijalnog znanstvenika Nikolu Teslu.

A Nikola Tesla sin pravoslavnog popa, Srbina iz Like! A Runjanin i Preradović djeca kojima je barem jedan roditelj srpskog podrijetla. Runjanin nam je skladao hrvatsku himnu, dok je Preradović kršten u pravoslavnom hramu u Slavoniji, a život proveo u Italiji i Austriji, naučivši ovaj idiom što ga zovemo hrvatski jezik tek kao odrastao čovjek…

Samo, kako i mi Hrvati kobile za trku imamo, pa onda po uzoru na “srpski svet” stvaramo svoj neimenovani pandan, prešućeni “hrvatski svijet”, prisvajajući sebi i ono što nije naše za domaće nam ideološke i nacionalističke potrebe: nerijetko uvlas isto kao što to rade i poneki Srbi, oni najgori manipulatori među njima, o čemu je također bilo dosta govora u zadnje vrijeme…

I na koncu, govoriti kako u Hrvatskoj mora biti Hrvatska pravoslavna crkva, a ne Srpska pravoslavna crkva, ista je budalaština i gluparija kao kad bismo češkoj manjini u Daruvaru ili mađarskoj u Osijeku nametali da im se manjina ima zvati – hrvatska… Pravoslavci u Dalmaciji, Lici i Slavoniji su Srbi, kao što je velik broj “hrvatskih pravoslavaca”, zapravo, srpskog podrijetla poput spomenutih onih najpoznatijih Nikole Tesle ili Petra Preradovića, a to što smo ih mi “preradili” u hrvatske pravoslavce učinjeno je istim onim ognjem po kojem se kaže da je pravoslavlje organizirano kao nacionalni crkveni fenomen.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Jakov Prkić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

U naše vrijeme osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve imao bi isključivo politički predznak - tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nema

Jakov Prkić/Cropix

Predavanje arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra I. pod nazivom ”Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će” održano je 2017. u splitskom hotelu ”Atrium”

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, u povodu blagdana Bogojavljanja (Sveta tri kralja)

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizirali su 2017. u Zagrebu javni obred Veliko posvećivanje vode, koji je predvodio Aleksandar Radoev Ivanov,  arhiepiskop tzv. Hrvatske pravoslavne crkve

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju-1325128 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=678aed005c07e8076182ab65b9a5b4164dbada1a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kome+treba+Hrvatska+pravoslavna+crkva%2C+bez+klerika+i+vjernika%3F+Evo+%C5%A1to+ho%C4%87e+Hrvatska+pravoslavna+zajednica+u+ste%C4%8Daju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju-1325128 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkome-treba-hrvatska-pravoslavna-crkva-bez-klerika-i-vjernika-evo-sto-hoce-hrvatska-pravoslavna-zajednica-u-stecaju-1325128 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČNO PARADIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOBIČNO PARADIRANJE

Kome treba Hrvatska pravoslavna crkva, bez klerika i vjernika? Evo što hoće Hrvatska pravoslavna zajednica u stečaju...

Piše Siniša Vuković
24. rujna 2023. - 11:17
U naše vrijeme osnutak nekakve Hrvatske pravoslavne crkve imao bi isključivo politički predznak - tradicionalna uporišta u Hrvatskoj za takvo što nemaGoran Mehkek/Cropix

Više je promila alkohola u krvi trijeznog čovjeka, negoli je promila hrvatskih pravoslavaca u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj… Naravno, odzvonit će sad glasi na uzbunu zbog mojega možebitnoga pretjerivanja; odzvonit će glasi onih koji hrvatske pravoslavne svete vodice ni vidjeli nisu, ali ajmo o tome na kraju kazati dvije kad se ovaj tekst i dospije.

Uglavnom, svako malo u nepravilnim razmacima među prve redove temâ u domaćoj nam desničarskoj javnosti ispliva takozvana Hrvatska pravoslavna crkva. Tako, koliko jučer, odjeknula je obznana kako je nad udrugom Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ) Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo postupak otvaranja stečaja. Razlog je nepodmirenje doprinosa za plaće čiji se iznos dugovanja popeo do sasvim solidne 22 tisuće eura!

Reče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:30