stdClass Object ( [id] => 1334004 [title] => Koji su poslovi u RH najbolje plaćeni, a kojim su zanimanjima primanja najviše skočila? Donosimo veliku analizu [alias] => koji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najveći skok plaća u protekle dvije godine dogodio se u djelatnosti proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica – za čak 47,6 posto porasle su prosječne neto plaće u toj djelatnosti u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec 2021.

Konkretno, prosječna plaća u proizvodnji motornih vozila porasla je za 383 eura – s 805 eura prije dvije godine, na ovogodišnji srpanjski iznos od 1188 eura (8950 kuna).

---

---

To je pokazala analiza Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koji je u listopadu objavio najnoviji kvartalni Analitički bilten u kojemu je naglasak stavljen na razinu i kretanje plaća po djelatnostima u protekle dvije godine, a objavili su i usporedne analize razine plaća po djelatnostima u Hrvatskoj i nekoliko zemalja Europske unije.

Život nakon pandemije

Stručnjaci HZZ-a uspoređivali su podatke iz srpnja ove te istog mjeseca u prethodne dvije godine. Prosječna neto srpanjska plaća u državi, podsjetimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila je 1141 euro. Međutim, treba istaknuti kako je ovih dana DZS objavio najnovije podatke za kolovoz ove godine, prema kojima je prosječna neto plaća u državi skočila na 1163 eura, što je nominalno povećanje od 1,9 posto u odnosu na srpanj, pa nove usporedbe tek treba pričekati.

Kako bilo, podaci analitike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zanimljivi su i zbog toga što pokazuju kako su se kretali odnosi plaća nakon završetka intenzivnog razdoblja pandemije koronavirusa do danas. Tako srpanjske usporedbe pokazuju da je, odmah nakon djelatnosti proizvodnje motornih vozila, u protekle dvije godine najviše porasla prosječna plaća – očekivano – u djelatnosti zračnog prijevoza, i to za čak 543 eura ili 38,6 posto.

Djelatnost zračnog prijevoza inače redovito stoji na vrhu kad je u pitanju visina prosječne plaće u državi: u srpnju ove godine u toj je djelatnosti ona iznosila 1949 eura (14.683 kune) da bi, prema najnovijim podacima DZS-a za kolovoz, skočila još više, i to na 2059 eura neto (15.512 kuna).

---

---


Nakon razdoblja koronavirusa u protekle dvije godine plaće su dosta porasle i u djelatnosti putničkih agencija i turoperatora, i to za 35,1 posto ili 263 eura. U srpnju ove godine prosječan iznos plaće u toj djelatnosti bio je 1012 eura (7624 kune), naspram 749 eura u srpnju 2021. godine. Tek nešto manje, ukupno 34,6 posto, u plusu su i prosječne plaće u djelatnosti zapošljavanja, koje su porasle za 251 euro, odnosno u srpnju ove godine popele su se na 976 eura (7353 kune). Zanimljivo je da se znatniji rast dogodio i u "resoru" kockanja i klađenja – u toj djelatnosti u zadnje dvije godine prosječna plaća povećala se za visokih 32,3 posto (+256 eura) i u srpnju ove godine popela se na 1049 eura (7903 kune).

Analiza HZZ-a pokazala je još jednu zanimljivost: pri vrhu prema porastu plaća u tom razdoblju je i djelatnost članskih organizacija, odnosno djelatnost poslovnih organizacija i organizacija poslodavaca, djelatnost strukovnih članskih organizacija, sindikata, vjerskih organizacija, političkih organizacija i drugih. Plaće u toj djelatnosti u dvije su godine porasle za također pristojnih 31,1 posto ili 256 eura. U srpnju ove godine u toj je djelatnosti tako zabilježena prosječna plaća od 1078 eura (8121 kn).

Naposljetku, iako taj resor nije na čelnim pozicijama kad je u pitanju visina prosječne plaće u državi, djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića (djelatnost restorana, keteringa i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića) zabilježila je ipak značajan rast plaća od 2021. godine do danas: prosječne plaće skočile su za 30,3 posto (+191 euro) i u srpnju ove godine iznosile su 821 euro (6185 kuna) naspram 630 eura u prosjeku prije dvije godine (oko 4750 kn).

– Velik porast plaća u zračnom prijevozu, djelatnostima putničkih agencija i turoperatora te djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića očigledno je povezan s oporavkom turističke potrošnje nakon razdoblja pandemije, odnosno epidemioloških mjera. Povećanje plaća u djelatnostima zapošljavanja vjerojatno je povezano s velikim priljevom strane radne snage iz dalekih zemalja – zaključuju analitičari HZZ-a. Doduše, izostalo je objašnjenje zašto su toliko skočile plaće, recimo, u području kockanja i klađenja.

Najgore u proizvodnji odjeće

Kako bilo, nekoliko djelatnosti nije zabilježilo toliko velika povećanja plaća, ali njihovi prosječni iznosi ionako su iznad državnog prosjeka. Na primjer, u djelatnosti popravka i instaliranja strojeva i opreme prosječna je plaća u dvije godine narasla za svega 7,4 posto (+82 eura), ali je u srpnju ove godine iznosila 1196 eura (9010 kuna), što je više od državnog prosjeka. Skromni porast plaća u prosjeku od 8,3 posto zabilježio je sektor telekomunikacija, ali ondje je u srpnju prosječna plaća dosegnula 1371 euro (10.329 kuna). U djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije plaće su rasle za nevelikih 8,8 posto, ali je u toj djelatnosti prosječna plaća u srpnju ove godine iznosila 1282 eura (9658 kuna).

Najniža prosječna neto plaća u srpnju ove godine zabilježena je inače u djelatnosti proizvodnje odjeće i iznosila je 752 eura (5665 kuna), premda je to porast u odnosu na isti mjesec prije dvije godine od čak 27 posto. U kolovozu ove godine je, kažu podaci DZS-a, prosječna plaća u proizvodnji odjeće pala na 747 eura neto.

---

U Sloveniji su brojne djelatnosti dvostruko i više plaćene nego u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su u 2022. godini najveću prosječnu plaću po satu rada imali zaposleni u djelatnostima informacija i komunikacija, gdje je sat rada iznosio 15,4 eura, dok su na drugom mjestu stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 14,3 eura po satu. Najmanju prosječnu plaću po satu rada imali su zaposlenici administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, 7,9 eura.

Prema poretku skupina djelatnosti po visini plaća, ocjenjuju u HZZ-u, uočljiva je sličnost između Hrvatske i Mađarske. Ipak, u Hrvatskoj je sat rada u sektoru informacija i komunikacija nešto viši nego u Mađarskoj (15 eura), ali u toj djelatnosti znatno zaostajemo za uspoređivanim zemljama Slovačkom (18,6 eura po satu), te osobito za Češkom (20,7 eura po satu) i Slovenijom (25,8 eura po satu).

U Sloveniji su brojne djelatnosti dvostruko i više plaćene nego u Hrvatskoj: na primjer, u djelatnosti financija i osiguranja prosječna plaća po satu rada u Hrvatskoj iznosi skromnih 13,6 eura, a u Sloveniji čak 27,1 euro.

---

---

Obrazovanju povećanje od 17,3 posto, zdravstvu 24,1 posto

Za svaku državu važni resori poput obrazovanja i zdravstva, i u Hrvatskoj su u protekle dvije godine doživjeli povećanje prosječnih plaća, ali ne rekordna u odnosu na ostale djelatnosti.

Tako je u obrazovanju, prema analizi HZZ-a, u srpnju ove godine prosječna neto plaća iznosila 1200 eura (9040 kuna), što je za 17,3 posto više nego u istom mjesecu prije dvije godine.

U djelatnosti zdravstva je skok u tom razdoblju iznosio 24,1 posto, a prosječna plaća u srpnju ove godine popela se na 1553 eura (11.700 kuna).

Kada je obrazovanje u pitanju, prosječna plaća prema satu rada prošle godine u toj je djelatnosti u Hrvatskoj bila nešto viša (10,7 eura po satu) nego u Mađarskoj (8,5 eura), slična kao u Slovačkoj (11 eura), ali niža nego u Češkoj (12,6 eura), a pogotovo u Sloveniji (19,1 euro po satu rada).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imamo detalje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => imamo detalje 0 5444 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 13:51:49 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-27 10:04:53 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-10-27 10:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koji su poslovi u RH najbolje plaćeni, a kojim su zanimanjima primanja najviše skočila? Objavljena je velika analiza [metakey] => plaća, prosječna plaća, satnica, najbolje plaćena zanimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25934808.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zanima vas koliko su sko\u010dile pla\u0107e u komunikacijama, zdravstvu, zra\u010dnom prijevotu, sindikatima... ? Odgovore donosimo u tekstu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1238","hd_25934808_1920.jpg":"1920x1080","k_25934808_1280.jpg":"1280x1280","k_25934808_1024.jpg":"1024x1024","k_25934808_640.jpg":"640x640","k_25934808_480.jpg":"480x480","k_25934808_340.jpg":"340x340","k_25934808_220.jpg":"220x220","o_25934808_1280.jpg":"1280x825","o_25934808_1024.jpg":"1024x660","o_25934808_640.jpg":"640x412","o_25934808_480.jpg":"480x309","o_25934808_340.jpg":"340x219","o_25934808_220.jpg":"220x141","h_25934808_1280.jpg":"1280x854","h_25934808_1024.jpg":"1024x683","h_25934808_640.jpg":"640x427","h_25934808_480.jpg":"480x320","h_25934808_340.jpg":"340x227","h_25934808_220.jpg":"220x147","pp_25934808_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934808_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934808_640.jpg":"640x814","pp_25934808_480.jpg":"480x611","pp_25934808_340.jpg":"340x432","pp_25934808_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7366678 Threads: 5 Questions: 1525358370 Slow queries: 4637682 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110519428 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/koji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza-1334004 [printLink] => /vijesti/hrvatska/koji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza-1334004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 470259 [name] => placa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => placa [link] => /tag/placa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423555 [name] => prosječna plaća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosjecna-placa [link] => /tag/prosjecna-placa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 379227 [name] => satnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => satnica [link] => /tag/satnica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651875 [name] => najbolje plaćena zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-05 17:55:41 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolje-placena-zanimanja [link] => /tag/najbolje-placena-zanimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imamo detalje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koji su poslovi u RH najbolje plaćeni, a kojim su zanimanjima primanja najviše skočila? Donosimo veliku analizu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25934808.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Zanima vas koliko su skočile plaće u komunikacijama, zdravstvu, zračnom prijevotu, sindikatima... ? Odgovore donosimo u tekstu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25934808.jpg [title] =>

Zanima vas koliko su skočile plaće u komunikacijama, zdravstvu, zračnom prijevotu, sindikatima... ? Odgovore donosimo u tekstu

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najveći skok plaća u protekle dvije godine dogodio se u djelatnosti proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica – za čak 47,6 posto porasle su prosječne neto plaće u toj djelatnosti u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec 2021.

Konkretno, prosječna plaća u proizvodnji motornih vozila porasla je za 383 eura – s 805 eura prije dvije godine, na ovogodišnji srpanjski iznos od 1188 eura (8950 kuna).

---

---

To je pokazala analiza Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koji je u listopadu objavio najnoviji kvartalni Analitički bilten u kojemu je naglasak stavljen na razinu i kretanje plaća po djelatnostima u protekle dvije godine, a objavili su i usporedne analize razine plaća po djelatnostima u Hrvatskoj i nekoliko zemalja Europske unije.

Život nakon pandemije

Stručnjaci HZZ-a uspoređivali su podatke iz srpnja ove te istog mjeseca u prethodne dvije godine. Prosječna neto srpanjska plaća u državi, podsjetimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila je 1141 euro. Međutim, treba istaknuti kako je ovih dana DZS objavio najnovije podatke za kolovoz ove godine, prema kojima je prosječna neto plaća u državi skočila na 1163 eura, što je nominalno povećanje od 1,9 posto u odnosu na srpanj, pa nove usporedbe tek treba pričekati.

Kako bilo, podaci analitike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zanimljivi su i zbog toga što pokazuju kako su se kretali odnosi plaća nakon završetka intenzivnog razdoblja pandemije koronavirusa do danas. Tako srpanjske usporedbe pokazuju da je, odmah nakon djelatnosti proizvodnje motornih vozila, u protekle dvije godine najviše porasla prosječna plaća – očekivano – u djelatnosti zračnog prijevoza, i to za čak 543 eura ili 38,6 posto.

Djelatnost zračnog prijevoza inače redovito stoji na vrhu kad je u pitanju visina prosječne plaće u državi: u srpnju ove godine u toj je djelatnosti ona iznosila 1949 eura (14.683 kune) da bi, prema najnovijim podacima DZS-a za kolovoz, skočila još više, i to na 2059 eura neto (15.512 kuna).

---

---


Nakon razdoblja koronavirusa u protekle dvije godine plaće su dosta porasle i u djelatnosti putničkih agencija i turoperatora, i to za 35,1 posto ili 263 eura. U srpnju ove godine prosječan iznos plaće u toj djelatnosti bio je 1012 eura (7624 kune), naspram 749 eura u srpnju 2021. godine. Tek nešto manje, ukupno 34,6 posto, u plusu su i prosječne plaće u djelatnosti zapošljavanja, koje su porasle za 251 euro, odnosno u srpnju ove godine popele su se na 976 eura (7353 kune). Zanimljivo je da se znatniji rast dogodio i u "resoru" kockanja i klađenja – u toj djelatnosti u zadnje dvije godine prosječna plaća povećala se za visokih 32,3 posto (+256 eura) i u srpnju ove godine popela se na 1049 eura (7903 kune).

Analiza HZZ-a pokazala je još jednu zanimljivost: pri vrhu prema porastu plaća u tom razdoblju je i djelatnost članskih organizacija, odnosno djelatnost poslovnih organizacija i organizacija poslodavaca, djelatnost strukovnih članskih organizacija, sindikata, vjerskih organizacija, političkih organizacija i drugih. Plaće u toj djelatnosti u dvije su godine porasle za također pristojnih 31,1 posto ili 256 eura. U srpnju ove godine u toj je djelatnosti tako zabilježena prosječna plaća od 1078 eura (8121 kn).

Naposljetku, iako taj resor nije na čelnim pozicijama kad je u pitanju visina prosječne plaće u državi, djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića (djelatnost restorana, keteringa i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića) zabilježila je ipak značajan rast plaća od 2021. godine do danas: prosječne plaće skočile su za 30,3 posto (+191 euro) i u srpnju ove godine iznosile su 821 euro (6185 kuna) naspram 630 eura u prosjeku prije dvije godine (oko 4750 kn).

– Velik porast plaća u zračnom prijevozu, djelatnostima putničkih agencija i turoperatora te djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića očigledno je povezan s oporavkom turističke potrošnje nakon razdoblja pandemije, odnosno epidemioloških mjera. Povećanje plaća u djelatnostima zapošljavanja vjerojatno je povezano s velikim priljevom strane radne snage iz dalekih zemalja – zaključuju analitičari HZZ-a. Doduše, izostalo je objašnjenje zašto su toliko skočile plaće, recimo, u području kockanja i klađenja.

Najgore u proizvodnji odjeće

Kako bilo, nekoliko djelatnosti nije zabilježilo toliko velika povećanja plaća, ali njihovi prosječni iznosi ionako su iznad državnog prosjeka. Na primjer, u djelatnosti popravka i instaliranja strojeva i opreme prosječna je plaća u dvije godine narasla za svega 7,4 posto (+82 eura), ali je u srpnju ove godine iznosila 1196 eura (9010 kuna), što je više od državnog prosjeka. Skromni porast plaća u prosjeku od 8,3 posto zabilježio je sektor telekomunikacija, ali ondje je u srpnju prosječna plaća dosegnula 1371 euro (10.329 kuna). U djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije plaće su rasle za nevelikih 8,8 posto, ali je u toj djelatnosti prosječna plaća u srpnju ove godine iznosila 1282 eura (9658 kuna).

Najniža prosječna neto plaća u srpnju ove godine zabilježena je inače u djelatnosti proizvodnje odjeće i iznosila je 752 eura (5665 kuna), premda je to porast u odnosu na isti mjesec prije dvije godine od čak 27 posto. U kolovozu ove godine je, kažu podaci DZS-a, prosječna plaća u proizvodnji odjeće pala na 747 eura neto.

---

U Sloveniji su brojne djelatnosti dvostruko i više plaćene nego u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su u 2022. godini najveću prosječnu plaću po satu rada imali zaposleni u djelatnostima informacija i komunikacija, gdje je sat rada iznosio 15,4 eura, dok su na drugom mjestu stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 14,3 eura po satu. Najmanju prosječnu plaću po satu rada imali su zaposlenici administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, 7,9 eura.

Prema poretku skupina djelatnosti po visini plaća, ocjenjuju u HZZ-u, uočljiva je sličnost između Hrvatske i Mađarske. Ipak, u Hrvatskoj je sat rada u sektoru informacija i komunikacija nešto viši nego u Mađarskoj (15 eura), ali u toj djelatnosti znatno zaostajemo za uspoređivanim zemljama Slovačkom (18,6 eura po satu), te osobito za Češkom (20,7 eura po satu) i Slovenijom (25,8 eura po satu).

U Sloveniji su brojne djelatnosti dvostruko i više plaćene nego u Hrvatskoj: na primjer, u djelatnosti financija i osiguranja prosječna plaća po satu rada u Hrvatskoj iznosi skromnih 13,6 eura, a u Sloveniji čak 27,1 euro.

---

---

Obrazovanju povećanje od 17,3 posto, zdravstvu 24,1 posto

Za svaku državu važni resori poput obrazovanja i zdravstva, i u Hrvatskoj su u protekle dvije godine doživjeli povećanje prosječnih plaća, ali ne rekordna u odnosu na ostale djelatnosti.

Tako je u obrazovanju, prema analizi HZZ-a, u srpnju ove godine prosječna neto plaća iznosila 1200 eura (9040 kuna), što je za 17,3 posto više nego u istom mjesecu prije dvije godine.

U djelatnosti zdravstva je skok u tom razdoblju iznosio 24,1 posto, a prosječna plaća u srpnju ove godine popela se na 1553 eura (11.700 kuna).

Kada je obrazovanje u pitanju, prosječna plaća prema satu rada prošle godine u toj je djelatnosti u Hrvatskoj bila nešto viša (10,7 eura po satu) nego u Mađarskoj (8,5 eura), slična kao u Slovačkoj (11 eura), ali niža nego u Češkoj (12,6 eura), a pogotovo u Sloveniji (19,1 euro po satu rada).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
Shutterstock

Zanima vas koliko su skočile plaće u komunikacijama, zdravstvu, zračnom prijevotu, sindikatima... ? Odgovore donosimo u tekstu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/koji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza-1334004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=294f883fbb99b1d43e19392f536b58ff1a704ae2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koji+su+poslovi+u+RH+najbolje+pla%C4%87eni%2C+a+kojim+su+zanimanjima+primanja+najvi%C5%A1e+sko%C4%8Dila%3F+Donosimo+veliku+analizu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkoji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza-1334004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkoji-su-poslovi-u-rh-najbolje-placeni-a-kojim-su-zanimanjima-primanja-najvise-skocila-objavljena-je-velika-analiza-1334004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imamo detalje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaimamo detalje

Koji su poslovi u RH najbolje plaćeni, a kojim su zanimanjima primanja najviše skočila? Donosimo veliku analizu

Piše Marijana Cvrtila
27. listopada 2023. - 12:02
Zanima vas koliko su skočile plaće u komunikacijama, zdravstvu, zračnom prijevotu, sindikatima... ? Odgovore donosimo u tekstuShutterstock

Najveći skok plaća u protekle dvije godine dogodio se u djelatnosti proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica – za čak 47,6 posto porasle su prosječne neto plaće u toj djelatnosti u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec 2021.

Konkretno, prosječna plaća u proizvodnji motornih vozila porasla je za 383 eura – s 805 eura prije dvije godine, na ovogodišnji srpanjski iznos od 1188 eura (8950 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:33