stdClass Object ( [id] => 1342923 [title] => Ključnih 6 pitanja u aferi Geodezija. Bilo je tu i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, dnevnica za Dubai... [alias] => kljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Ministarstvu kulture nije bilo nepravilnosti. I sad bismo isto napravili. To je bilo jedino moguće u tadašnjoj situaciji – ustvrdila je u nedjelju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije.

A "tadašnja situacija" i afera koja je iz nje nastala odnosila se na posao snimanja zgrada i 3D dokumentiranja stanja nakon potresa, za koji je ministrica kulture bez javnog natječaja Geodetskom fakultetu u Zagrebu isplatila 19,1 milijun kuna s PDV-om. Čitav slučaj našao se pod povećalom javnosti nakon što je početkom studenog po nalogu europskih istražitelja uhićeno 29 osoba. Među ostalima, i bivši dekan zagrebačke Geodezije Almin Đapo. Tereti ih se za prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu, čime je proračun EU-a oštećen za 1,7 milijuna eura.

 

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Obrazac je uvijek bio isti.

Geodetski fakultet raspisao bi natječaj. Poslove su namjestili – i to ukupno 28 puta – točno određenim tvrtkama, obrtima i odvjetničkim uredima. U zamjenu za dobivanje poslova, odgovorne osobe tih tvrtki vraćale bi dio uplaćenog novca Đapi i profesoru s Katedre za hidrografiju Bošku Pribičeviću. Dio su im davali u gotovini, dio su vraćali plaćajući radove na njihovoj privatnoj imovini.

Bilo je tu, izgleda, svega: i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, i napuhanih cijena, i dnevnica za projekte koje su se trošile u Dubaiju i po Maldivima, uređivanja privatnih vikendica na Jadranu… A kako se radi o izvlačenju novca iz Fonda solidarnosti, za sve se zainteresirao i Ured europskog istražitelja, nakon čega su uslijedila uhićenja.

 

KAKVE VEZE S TIM IMA MINISTARSTVO KULTURE?

Nakon zagrebačkog potresa, Ministarstvo je bez natječaja zagrebačkoj Geodeziji dalo posao snimanja stanja na objektima kulturne baštine i isplatilo im 19,1 milijun kuna. Geodetski fakultet za taj je posao, između ostalog, angažirao tvrtku da postavi skelu kako bi se obavilo tzv. 3D skeniranje oštećenih objekata kulturne baštine. Skela nikada ne bi bila postavljena, ali bi tvrtka za taj fiktivni posao bila isplaćena. Dio novca ostajao bi tvrtki, dio su, prema tvrdnjama istražitelja, isplaćivali Đapi i Pribičeviću.

 

JE LI MINISTARSTVO TREBALO RASPISATI NATJEČAJ?

Ministrica kulture tvrdi da za to nije bilo uvjeta.

– Podsjećam da je 22. ožujka 2020. bio potres, a dva dana kasnije sastanak s Geodetskim fakultetom, gdje se dogovorilo da će se angažirati da bi izradili 3D snimanja. Tad smo u COVID-u, lockdownu, nemamo nikakvih sredstava za angažirati nekoga i obraćamo se javnom fakultetu koji ima licencu za rad na kulturnim dobrima. Proveli smo ex post kontrolu postupka i to je bilo u skladu s pravilima kako se ponašate u žurnim situacijama. Da sam to dala nekom privatnom, to bi bio problem – pojasnila je ministrica Obuljen Koržinek, naglasivši da na sastanku s predstavnicima fakulteta nije bila ona, nego njezini suradnici.

– Ta teza o potrebi brze akcije vrlo je upitna. Ona bi stajala da je posao napravljen u godinu dana. No on se razvlačio godinama i tek se u posljednje vrijeme nešto događalo – upozorava bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

---

image

Pretres stana bivseg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape koji izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

 

NOVAC ISPLAĆEN GEODEZIJI JE HRVATSKI ILI EUROPSKI?

U izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2021. godinu stoji da je 6.037.406 kuna isplaćeno Geodetskom fakultetu iz europskog Fonda solidarnosti. Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi, pak, da je Geodezija plaćena iz nacionalnih sredstava.

– Na polugodišnjem izvršenju knjigovodstveno se to vodi na nacionalnim sredstvima. Nakon toga, s obzirom na to da se fond slabo i sporo troši, mi gledamo možemo li još nešto refundirati iz Fonda solidarnosti. Nacionalno koordinacijsko tijelo kaže da to nije prihvatljiv trošak i na sljedećem izvršenju to planiramo povući. To neće biti knjiženo u fondu solidarnosti – tvrdi ministrica kulture.

Članica saborskog Odbora za financije i državni proračun Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista tvrdi da to neće biti tako lako napraviti.

– Kad je riječ o značajnijim prebacivanjima sredstava u proračun, onda izvještaj o tome mora doći na Odbor za financije. Nikakav izvještaj nismo dobili. Podsjećam da je riječ o isplati iz 2021., a da je sada 2023., nije mi jasno kako nakon toliko vremena to u državnom proračunu mogu korigirati – ističe Vesna Vučemilović. Ona podsjeća na to da Državna revizija iz godinu u godinu upozorava da se namjenska sredstva ne smiju knjižiti kao opći primici i izdaci, a da je to u ovom slučaju ciljano napravljeno.

– Premijer i ministrica očito se žele riješiti europskog tužitelja. Iako kazneno djelo ostaje kazneno djelo bez obzira na to radi li se o hrvatskom ili europskom novcu – zaključuje Vesna Vučemilović.

 

JE LI POSAO PREPLAĆEN?

Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi da nije. Da je u pandemiji, kada nitko nije radio, bilo najlogičnije sklopiti posao s Geodetskim fakultetom.

– A zašto je onda Geodetski fakultet uzimao podizvođače? – pita se Vesna Vučemilović. Uz to, Ministarstvo kulture je, prema njezinim riječima, propustilo provesti kontrolu radi li Geodetski fakultet doista posao za koji je plaćen.

– Dvije godine su čekali, mogli su tražiti kvartalne izvještaje o potrošenim sredstvima i rezultatima, iz njih bi sve bilo jasno – upozorava ona.

– Kad zidate kuću i uzmete nekog izvođača, iskeširate milijun kuna, biste li se u dvije godine pitali dokle je gradnja došla? Nitko normalan ne iskešira unaprijed 19 milijuna i onda se ne pita u što se novac troši – zaključuje Vučemilović.

 

JE LI GEODETSKI FAKULTET NAPRAVIO POSAO ZA KOJI JE PLAĆEN?

Ministrica kulture navela je da je Geodetski fakultet isporučio 17 terabajta izuzetno korisnog materijala. A kako je to u praksi izgledalo, Anki Mrak Taritaš ispričali su projektanti koji su radili na obnovi zgrada kulturne baštine.

– Projektanti uopće nisu znali da je Geodetski fakultet išta radio. Prvo su podatke tražili od fakulteta, onda su podloge dobili od Ministarstva. Onda se podaci nisu mogli otvoriti, pa kad su ih otvorili, onda su vidjeli da nisu potpuni, nisu bili ucrtani svi zidovi, nisu bile snimljene ni sve oštećene zgrade. Morali su ponovno izaći na teren – navodi Anka Mrak Taritaš. – U čitavom postupku nitko nije pitao projektante kakve oni točno podatke trebaju i što će im u projektima obnove koristiti, a što ne – upozorava bivša ministrica graditeljstva.

– Te 3D podloge nisu rađene da stoje u nečijoj ladici, nego da se koriste. A za taj novac mogla su se izgraditi dva dječja vrtića – zaključuje ona.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uhićeno 29 osoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => uhićeno 29 osoba 0 6472 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 10:42:56 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-28 15:41:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-28 15:41:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ključnih 6 pitanja u aferi Geodezija. Bilo je tu i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, dnevnica za Dubai... page_title=Ključnih 6 pitanja u aferi Geodezija. Bilo je tu i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, dnevnica za Dubai... [metakey] => Afera Geodezija, Europski novac, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, 3D snimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/25758750.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26015388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ministrica Nina Obuljen Kor\u017einek<\/p>","

Pretres stana bivseg dekana Geodetskog fakulteta Almina \u0110ape koji izlazi iz zgrade u pratnji istra\u017eitelja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25758750_1920.jpg":"1920x1080","k_25758750_1280.jpg":"1280x1280","k_25758750_1024.jpg":"1024x1024","k_25758750_640.jpg":"640x640","k_25758750_480.jpg":"480x480","k_25758750_340.jpg":"340x340","k_25758750_220.jpg":"220x220","o_25758750_1280.jpg":"1280x853","o_25758750_1024.jpg":"1024x682","o_25758750_640.jpg":"640x426","o_25758750_480.jpg":"480x320","o_25758750_340.jpg":"340x226","o_25758750_220.jpg":"220x146","h_25758750_1280.jpg":"1280x854","h_25758750_1024.jpg":"1024x683","h_25758750_640.jpg":"640x427","h_25758750_480.jpg":"480x320","h_25758750_340.jpg":"340x227","h_25758750_220.jpg":"220x147","pp_25758750_1280.jpg":"1280x1628","pp_25758750_1024.jpg":"1024x1303","pp_25758750_640.jpg":"640x814","pp_25758750_480.jpg":"480x611","pp_25758750_340.jpg":"340x432","pp_25758750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26015388_1920.jpg":"1920x1080","k_26015388_1280.jpg":"1280x1280","k_26015388_1024.jpg":"1024x1024","k_26015388_640.jpg":"640x640","k_26015388_480.jpg":"480x480","k_26015388_340.jpg":"340x340","k_26015388_220.jpg":"220x220","o_26015388_1280.jpg":"1280x853","o_26015388_1024.jpg":"1024x682","o_26015388_640.jpg":"640x426","o_26015388_480.jpg":"480x320","o_26015388_340.jpg":"340x226","o_26015388_220.jpg":"220x146","h_26015388_1280.jpg":"1280x854","h_26015388_1024.jpg":"1024x683","h_26015388_640.jpg":"640x427","h_26015388_480.jpg":"480x320","h_26015388_340.jpg":"340x227","h_26015388_220.jpg":"220x147","pp_26015388_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015388_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015388_640.jpg":"640x814","pp_26015388_480.jpg":"480x611","pp_26015388_340.jpg":"340x432","pp_26015388_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4303831 Threads: 2 Questions: 134101345 Slow queries: 57722 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4029902 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai-1342923 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai-1342923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 738517 [name] => Afera Geodezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 16:41:26 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-geodezija [link] => /tag/afera-geodezija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738518 [name] => Europski novac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 16:41:26 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-novac [link] => /tag/europski-novac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 452825 [name] => ministrica kulture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministrica-kulture [link] => /tag/ministrica-kulture ) [3] => stdClass Object ( [id] => 292385 [name] => Nina Obuljen Koržinek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-obuljen-korzinek [link] => /tag/nina-obuljen-korzinek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738519 [name] => 3D snimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 16:41:27 [main_article_id] => 0 [alias] => 3d-snimanja [link] => /tag/3d-snimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uhićeno 29 osoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ključnih 6 pitanja u aferi Geodezija. Bilo je tu i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, dnevnica za Dubai... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/25758750.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] =>

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/25758750.jpg [title] =>

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Lucija Očko/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26015388.jpg [title] =>

Pretres stana bivseg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape koji izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

 

 

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Ministarstvu kulture nije bilo nepravilnosti. I sad bismo isto napravili. To je bilo jedino moguće u tadašnjoj situaciji – ustvrdila je u nedjelju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije.

A "tadašnja situacija" i afera koja je iz nje nastala odnosila se na posao snimanja zgrada i 3D dokumentiranja stanja nakon potresa, za koji je ministrica kulture bez javnog natječaja Geodetskom fakultetu u Zagrebu isplatila 19,1 milijun kuna s PDV-om. Čitav slučaj našao se pod povećalom javnosti nakon što je početkom studenog po nalogu europskih istražitelja uhićeno 29 osoba. Među ostalima, i bivši dekan zagrebačke Geodezije Almin Đapo. Tereti ih se za prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu, čime je proračun EU-a oštećen za 1,7 milijuna eura.

 

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Obrazac je uvijek bio isti.

Geodetski fakultet raspisao bi natječaj. Poslove su namjestili – i to ukupno 28 puta – točno određenim tvrtkama, obrtima i odvjetničkim uredima. U zamjenu za dobivanje poslova, odgovorne osobe tih tvrtki vraćale bi dio uplaćenog novca Đapi i profesoru s Katedre za hidrografiju Bošku Pribičeviću. Dio su im davali u gotovini, dio su vraćali plaćajući radove na njihovoj privatnoj imovini.

Bilo je tu, izgleda, svega: i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, i napuhanih cijena, i dnevnica za projekte koje su se trošile u Dubaiju i po Maldivima, uređivanja privatnih vikendica na Jadranu… A kako se radi o izvlačenju novca iz Fonda solidarnosti, za sve se zainteresirao i Ured europskog istražitelja, nakon čega su uslijedila uhićenja.

 

KAKVE VEZE S TIM IMA MINISTARSTVO KULTURE?

Nakon zagrebačkog potresa, Ministarstvo je bez natječaja zagrebačkoj Geodeziji dalo posao snimanja stanja na objektima kulturne baštine i isplatilo im 19,1 milijun kuna. Geodetski fakultet za taj je posao, između ostalog, angažirao tvrtku da postavi skelu kako bi se obavilo tzv. 3D skeniranje oštećenih objekata kulturne baštine. Skela nikada ne bi bila postavljena, ali bi tvrtka za taj fiktivni posao bila isplaćena. Dio novca ostajao bi tvrtki, dio su, prema tvrdnjama istražitelja, isplaćivali Đapi i Pribičeviću.

 

JE LI MINISTARSTVO TREBALO RASPISATI NATJEČAJ?

Ministrica kulture tvrdi da za to nije bilo uvjeta.

– Podsjećam da je 22. ožujka 2020. bio potres, a dva dana kasnije sastanak s Geodetskim fakultetom, gdje se dogovorilo da će se angažirati da bi izradili 3D snimanja. Tad smo u COVID-u, lockdownu, nemamo nikakvih sredstava za angažirati nekoga i obraćamo se javnom fakultetu koji ima licencu za rad na kulturnim dobrima. Proveli smo ex post kontrolu postupka i to je bilo u skladu s pravilima kako se ponašate u žurnim situacijama. Da sam to dala nekom privatnom, to bi bio problem – pojasnila je ministrica Obuljen Koržinek, naglasivši da na sastanku s predstavnicima fakulteta nije bila ona, nego njezini suradnici.

– Ta teza o potrebi brze akcije vrlo je upitna. Ona bi stajala da je posao napravljen u godinu dana. No on se razvlačio godinama i tek se u posljednje vrijeme nešto događalo – upozorava bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

---

image

Pretres stana bivseg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape koji izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

 

NOVAC ISPLAĆEN GEODEZIJI JE HRVATSKI ILI EUROPSKI?

U izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2021. godinu stoji da je 6.037.406 kuna isplaćeno Geodetskom fakultetu iz europskog Fonda solidarnosti. Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi, pak, da je Geodezija plaćena iz nacionalnih sredstava.

– Na polugodišnjem izvršenju knjigovodstveno se to vodi na nacionalnim sredstvima. Nakon toga, s obzirom na to da se fond slabo i sporo troši, mi gledamo možemo li još nešto refundirati iz Fonda solidarnosti. Nacionalno koordinacijsko tijelo kaže da to nije prihvatljiv trošak i na sljedećem izvršenju to planiramo povući. To neće biti knjiženo u fondu solidarnosti – tvrdi ministrica kulture.

Članica saborskog Odbora za financije i državni proračun Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista tvrdi da to neće biti tako lako napraviti.

– Kad je riječ o značajnijim prebacivanjima sredstava u proračun, onda izvještaj o tome mora doći na Odbor za financije. Nikakav izvještaj nismo dobili. Podsjećam da je riječ o isplati iz 2021., a da je sada 2023., nije mi jasno kako nakon toliko vremena to u državnom proračunu mogu korigirati – ističe Vesna Vučemilović. Ona podsjeća na to da Državna revizija iz godinu u godinu upozorava da se namjenska sredstva ne smiju knjižiti kao opći primici i izdaci, a da je to u ovom slučaju ciljano napravljeno.

– Premijer i ministrica očito se žele riješiti europskog tužitelja. Iako kazneno djelo ostaje kazneno djelo bez obzira na to radi li se o hrvatskom ili europskom novcu – zaključuje Vesna Vučemilović.

 

JE LI POSAO PREPLAĆEN?

Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi da nije. Da je u pandemiji, kada nitko nije radio, bilo najlogičnije sklopiti posao s Geodetskim fakultetom.

– A zašto je onda Geodetski fakultet uzimao podizvođače? – pita se Vesna Vučemilović. Uz to, Ministarstvo kulture je, prema njezinim riječima, propustilo provesti kontrolu radi li Geodetski fakultet doista posao za koji je plaćen.

– Dvije godine su čekali, mogli su tražiti kvartalne izvještaje o potrošenim sredstvima i rezultatima, iz njih bi sve bilo jasno – upozorava ona.

– Kad zidate kuću i uzmete nekog izvođača, iskeširate milijun kuna, biste li se u dvije godine pitali dokle je gradnja došla? Nitko normalan ne iskešira unaprijed 19 milijuna i onda se ne pita u što se novac troši – zaključuje Vučemilović.

 

JE LI GEODETSKI FAKULTET NAPRAVIO POSAO ZA KOJI JE PLAĆEN?

Ministrica kulture navela je da je Geodetski fakultet isporučio 17 terabajta izuzetno korisnog materijala. A kako je to u praksi izgledalo, Anki Mrak Taritaš ispričali su projektanti koji su radili na obnovi zgrada kulturne baštine.

– Projektanti uopće nisu znali da je Geodetski fakultet išta radio. Prvo su podatke tražili od fakulteta, onda su podloge dobili od Ministarstva. Onda se podaci nisu mogli otvoriti, pa kad su ih otvorili, onda su vidjeli da nisu potpuni, nisu bili ucrtani svi zidovi, nisu bile snimljene ni sve oštećene zgrade. Morali su ponovno izaći na teren – navodi Anka Mrak Taritaš. – U čitavom postupku nitko nije pitao projektante kakve oni točno podatke trebaju i što će im u projektima obnove koristiti, a što ne – upozorava bivša ministrica graditeljstva.

– Te 3D podloge nisu rađene da stoje u nečijoj ladici, nego da se koriste. A za taj novac mogla su se izgraditi dva dječja vrtića – zaključuje ona.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Lucija Očko/Cropix

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Ranko Šuvar/Cropix

Pretres stana bivseg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape koji izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai-1342923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=018e029e334394b481f0ba2cab38c77e20ee07ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Klju%C4%8Dnih+6+pitanja+u+aferi+Geodezija.+Bilo+je+tu+i+fiktivno+ugovorenih%2C+a+nikad+obavljenih+poslova%2C+dnevnica+za+Dubai...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai-1342923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkljucnih-6-pitanja-u-aferi-geodezija-bilo-je-tu-i-fiktivno-ugovorenih-a-nikad-obavljenih-poslova-dnevnica-za-dubai-1342923 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uhićeno 29 osoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskauhićeno 29 osoba

Ključnih 6 pitanja u aferi Geodezija. Bilo je tu i fiktivno ugovorenih, a nikad obavljenih poslova, dnevnica za Dubai...

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. studenog 2023. - 16:41

U Ministarstvu kulture nije bilo nepravilnosti. I sad bismo isto napravili. To je bilo jedino moguće u tadašnjoj situaciji – ustvrdila je u nedjelju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije.

A "tadašnja situacija" i afera koja je iz nje nastala odnosila se na posao snimanja zgrada i 3D dokumentiranja stanja nakon potresa, za koji je ministrica kulture bez javnog natječaja Geodetskom fakultetu u Zagrebu isplatila 19,1 milijun kuna s PDV-om. Čitav slučaj našao se pod povećalom javnosti nakon što je početkom studenog po nalogu europskih istražitelja uhićeno 29 osoba. Među ostalima, i bivši dekan zagrebačke Geodezije Almin Đapo. Tereti ih se za prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu, čime j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:58