stdClass Object ( [id] => 1334534 [title] => ‘Kaznimo prometni delikt po pravilu - veća plaća, veća kazna! U Finskoj je bilo kazni većih i od 50.000 eura‘ [alias] => kaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve može biti bolje od postojećeg, pa i Zakon o sigurnosti prometa na cestama”, kaže Šime Pavlović, poznati zadarski odvjetnik, bivši sudac i državni odvjetnik, te iznimno plodni pravni pisac povodom izlaska iz tiska njegove nove knjige - preciznije, 90 posto novog, četvrtog izdanja - “Zakon o sigurnosti prometa na cestama – kaznena djela protiv sigurnosti prometa na cestama”, u izdanju Libertin naklade.

Kao i kod prošle dvije knjige koje je objavio nakon odlaska u mirovinu, Pavlović i u ovoj na više od tisuću stranica donosi komentar zakona i sudsku praksu uspoređujući je s onom u zemljama Europske unije te nam iznova otkriva olako prihvaćenu činjenicu da su prometne nesreće glavni uzrok smrti među populacijom od pet do 29 godina, ali i da je, prema podacima MUP-a, od 2012. do 2021. godine na hrvatskim cestama zabilježeno 324.548 prometnih nesreća u kojima je stradalo 103.362 osobe, od toga je njih 3198 umrlo, a teško ih je ozlijeđeno 27.028.

– Sigurnost u prometu, poglavito cestovnom prometu, jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema i olako doživljavanje tog sustava može imate dalekosežne, negativne posljedice na cijelo društvo, naglašava mr. sc. Pavlović na početku našeg razgovora.

Reklamne ploče - za koga?

U Hrvatskoj je 2022. godine bilo 32.561 prometna nesreća s 243 poginule osobe, godinu prije imali smo 31.453 prometne nesreće i 263 poginule osobe. Broj nesreća i ozlijeđenih osoba se povećao, ali broj smrtnih slučajeva se smanjio. Kakva je sigurnost na cestama u Hrvatskoj u odnosu na zemlje EU-a?

– Suvišna je usporedba s drugim državama ako se zna da prema Globalnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi i UN-a u prometnim nesrećama svake godine u svijetu umre 1,3 milijuna ljudi, od kojih se više od polovice odnosi na ranjive sudionike u prometu: pješake, bicikliste i motocikliste te da se 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama.

Podaci UN-a na bazi analize podataka iz 178 zemalja pokazuju da je u 94 posto slučajeva kod svih prometnih nesreća uzročnik neprimjereno i neodgovorno ponašanje vozača, a ostalih šest posto otpada na uvjete na cesti, neispravno vozilo i nepoznate uzroke. U tom kontekstu, kako se zakonom može utjecati na prevenciju sigurnosti na cestama?

– To su samo statistički pokazatelji čiji rezultati i vjerodostojnost mogu varirati. Naime, u trokutu vozač – vozilo – cesta, veoma malo ili gotovo nikakva pozornost se ne poklanja odgovornosti fizičkih i pravnih osoba za propuste u projektiranju, izgradnji i održavanju prometnica i njihovom utjecaju na sigurnost cestovnog prometa. A kakva je tek situacija s prometnom signalizacijom? Na sve strane uz samu cestu se postavljaju reklamne ploče. Kome su upućene? Umjesto da pažljivo prati odvijanje prometa vozačev pogled odluta na te reklame. Ista je situacija s automobilima. Starost vozila, pozivi poznatih proizvođača automobila da neku od serija vrate zbog nedostataka, nekvalitetni dijelovi i sl. itekako mogu utjecati na sigurnost prometa. Što učiniti? Samo provedba detaljne analize o stanju na hrvatskim cestama, uz pridržavanje postojećih propisa i uklanjanje primarnih uzroka može donekle dati sliku onoga gdje smo danas i doprinijeti izradi programa za smanjenje prometnih nesreća na hrvatskim cestama.

Ostanimo još kod pitanja ljudskog faktora kao najodgovornijeg za prometne nesreće. Koliko je izgradnja mreža autocesta u Hrvatskoj utjecala na sigurnost prometa, a koliko povećana sigurnost samih vozila koju razvija autoindustrija?

– Svakako da moderne hrvatske autoceste znatno utječu na sigurnost prometa. On postaje brži i sigurniji, što je od vitalne važnost i za hrvatsko gospodarstvo. Slična je situacija i s brzim cestama, što se ne može baš reći za županijske, lokalne, nerazvrstane i zemljane ceste. Na mnogima od njih, zbog neodržavanja ili neredovitog održavanja, vidljive su udarne rupe, istrošenost podloge, nestručno spajanje seoskih cesta s javnim cestama, loše izvedeno skretanje, slaba ili nikakva prometna signalizacija, itd. U odnosu na automobile, osim onoga što je rečeno ne smije se smetnuti s uma da je važno stručno provođenje tehničkih pregleda i izvanrednih pregleda te pravovremeno uklanjanje i premještanje, kao i homologacija i ispitivanje motornih vozila. Posebno treba skrenuti pozornost na vuču motornog vozila.

Propusti pri očevidu

Kažete da se od 2016. postrožio Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Što je postroženo i jesu li strože odredbe imale učinka na manji broj prometnih nesreća?

– Interakcija vozač – vozilo – cesta i njihov sinergijski učinak, razvoj automobilske industrije, brzih cesta i autocesta je u evolutivnom procesu. Od 2016. godine mijenjaju se propisi o sigurnosti cestovnog prometa. Nesreće s teškim posljedicama, međunarodni cestovni promet, činjenica da smo od 1. srpnja 2013. punopravna članica Europske unije, s obvezom usklađivanja svojih propisa s pravnim normama Unije doveli su do značajnih izmjena, naročito u području prekršajne odgovornosti, kao što je pooštrenje novčanih kazni i zaštitnih mjera te uvođenje mjere oduzimanja automobila kod počinjenja teških prekršaja.

---

image

ILUSTRACIJA

Cropix
---

Godinama ste bili odvjetnik u sudskim postupcima za prometne nesreće. Jesu li policijski očevidi dovoljno temeljiti i pouzdani u smislu dokazivanja nečije odgovornosti za prekršajna ili kaznena djela u prometu? Jeste li imali iskustva da su zbog policijskih propusta sudovi osudili ili oslobodili nekog vašeg klijenta za teža kaznena djela u prometu?

– Ovo što ću reći nije prepotencija i negiranje značenja prekršaja, već činjenica da sam zbog opterećenosti drugim predmetima izuzetno okrivljenike branio u prekršajnom postupku, to su uglavnom radili mlađi kolege. Zato sam branio, a rijetko zastupao oštećenike u kaznenim postupcima za prometne delikte. Bilo je toga podosta. U spisu kaznenog predmeta znala se naći skica lica mjesta, fotodokumentacija ili zapisnik o policijskom očevidu s neoprostivim propustima, kao što je neoznačavanje smjera kretanja okrivljenikova vozila, neusklađenost skice s fotodokumentacijom ili zapisnikom o očevidu. Ponekad se zbog učinjenih propusta morala obaviti rekonstrukcija u nazočnosti prometno-tehničkog vještaka i svjedoka, bilo u istrazi ili na raspravi. Tih propusta je sve manje zbog veće educiranosti istražitelja, policijskih službenika, bolje opreme. Danas tu dokaznu radnju provodi državni odvjetnik ili pod njegovim nadzorom policijski službenik istražitelj.

Jesu li predviđene sankcije za prometne delikte kod nas blaže ili strože u odnosu na druge zemlje EU-a? Što se kod nas, a što kod njih, najstrože sankcionira?

– Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija dolazi se do zaključka da u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i, primjerice, Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela. Danas je povika da su u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za prekršaje propisane visoke novčane kazne. Smatram da je takvo mišljenje bez opravdanog uporišta. Evo zašto. Prekršaj počinjen u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droge ili zbog brzine koja višestruko premašuje njezino ograničenje i koji nije prerastao u kazneno djelo samo zahvaljujući drugim razlozima, a ne njegovu htijenju ili ponašanju, okrivljeni vozač “zaslužuje” drastičnu novčanu kaznu, koja, primjerice, u Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj ili Finskoj iznosi nekoliko desetaka tisuća eura, ili prema pravilu “ako imaš novca za kupiti skupi automobil, tada možeš platiti visoku novčanu kaznu”. Pritom se vozilo oduzima dok se kazna ne plati, a u određenim slučajevima može se trajno oduzeti.

Trebaju li novčane sankcije generalno biti strože? Trebaju li se novčane kazne vezivati prema prihodima, odnosno uz imovinski cenzus odgovorne osobe?

– Umjesto iscrpnijeg odgovora navest ću propis u Finskoj, zemlji razvijene opće kulture, pa i prometne, prema kojem je jedna od zemalja u kojima se kazne određuju prema imovinskom cenzusu, odnosno prema prihodima. U toj zemlji izrečeno je mnogo kazni većih od 50 tisuća eura. Pošlo se od stajališta da tko ima više, a odluči se na prebrzu vožnju, taj će to i platiti. I druge zemlje, kao što su Švedska, Danska, Njemačka, Austrija i Francuska također imaju obračun prometnih kazni prema prihodima.

Maloljetnici za volanom

Zakonom je uvedena i sankcija oduzimanja vozila za neke prekršitelje/počinitelje, a sudovi mogu izricati zatvorske kazne prometnim recidivistima i za, uvjetno rečeno, lakše prometne prekršaje, tako da s ceste izravno završe iza rešetaka. Koliko je učestala takva praksa i daje li rezultate?

– Prekršajni zakon i Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuju takvu mogućnost. Sve ovisi o prirodi i težini počinjenog prekršaja i dosadašnjem ponašanju vozača koji je npr. specijalni recidivist, sklon prekršajima. Koliko znam nije baš visok broj mjere oduzimanja vozila. Takvim osobama u pravilu se izriče bezuvjetna zatvorska kazna u trajanju do 60 dana zbog prekoračenja brzine u naselju koja je veća od 50 km/h od dopuštene, a ista je kazna propisana i za čitav niz drugih prekršaja opisanih u Zakonu.

Možete li usporediti sankcije za vožnju maloljetnika bez dozvole u alkoholiziranom stanju odgovornog za izazivanje smrtne posljedice kod nas ili u Švedskoj ili Njemačkoj? Treba li zbog takvih nedjela kažnjavati i njihove roditelje? Postoji li takva praksa u EU-u?

– U Švedskoj ili Njemačkoj je nepojmljivo da bi roditelji maloljetnoj osobi dopustili upravljati automobilom. Druga je situacija kad se radi o tinejdžerima. Od roditelja se očekuje uspostava povjerenja sa svojom djecom. Oni su dužni u svako vrijeme i na svakom mjestu iskazivati osjećaj stalne skrbi za njihovu sigurnost i dobrobit. Stalna briga usko je povezana s činjenicom da su mladi vozači skloni upadati u opasne situacije s prometnom nesrećom kao njihovom posljedicom. Problem je kako uspostaviti pravila kojima će se smanjiti ovaj rizik i provoditi sigurniji promet na cestama. Tinejdžere treba naučiti na osjećaj vlastite odgovornosti za svoje postupke, uključujući upravljanje vozilom, da prihvate naviku sigurne vožnje, jer samo tako se kod njih može izgraditi prometna kultura.

---

image

Šime Pavlović: 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama

Luka Gerlanc/Cropix
---

U zapadnoeuropskom pravnom prostoru roditelji se mogu smatrati odgovornima za prometne nesreće svoje djece ako su one posljedica propusta u podizanju, odgoju i obrazovanju djeteta, a ne djeci omogućiti stjecanje člana “zlatne mladeži” kojoj nije problem uživati u društvu garniranom s alkoholom i drogom. Roditeljski nadzor je jamac sprječavanja nesreća i smanjenja vlastite odgovornosti. Roditelji i društvena zajednica moraju znati da s maloljetništvom i adolescencijom idu prometne nesreće zbog vozačkog neiskustva, nedostatka vozačke i prometne educiranosti i kulture, pa i utjecaja različitih psihoorganskih čimbenika kao što su bolest, različita oboljenja, lijekovi, droga i alkohol. Sve to više ili manje umanjuje kritičke sposobnosti i emocionalnu kontrolu u procjeni vlastite sposobnosti sigurnog upravljanja motornim vozilom.

Prošle godine Hrvatska je bila u vrhu među 40-ak europskih zemalja po blagosti kaznene politike. Analiza izvješća Vijeća Europe o penalnom sustavu pokazala je da samo četiri države imaju manji udio osuđenih na pet i više godina zatvora od nas: Švicarska, Nizozemska, Češka i Island. Je li naš penalni sustav preblag?

– Potpuno je normalno da je blaža sudska individualizacija u pobrojenim državama, ako se zna da je daleko manji broj poginulih ili teško ozlijeđenih osoba nego u Republici Hrvatskoj. Što to znači? Osim zakonom propisane kazne, veliku ulogu igra disciplina tijekom upravljanja vozilom na cesti i prometna kultura vozača iz navedenih zemalja.

Donedavno su medijske stupce punili slučajevi jednog našeg poznatog pjevača koji je gotovo jednom mjesečno bio zatečen u vožnji luksuznih vozila u visoko alkoholiziranom stanju. Ispostavilo se da je nakupio više od 70 prometnih prekršaja, ali on je i dalje vozio. Javnost ga je nazvala “ubojicom na cesti” iako, istina, nikad nije izazvao prometnu sa smrtnom posljedicom. Kakva se poruka o sigurnosti prometna na cestama šalje takvim (ne)postupanjem odgovornih tijela?

– Ne znam što bih odgovorio. Ako je točno to što iznosite tada je ponašanje odgovornih osoba o sigurnosti prometa na hrvatskim cestama izvan svakog razuma, za osudu pa i više od toga.

Kako se sudska praksa nosi s razmjerno veliki brojem prometnih predmeta? Jesu li sudovi osposobljeni za brzo rješavanje takvih postupaka te, na određeni način, “kompenziranje” propusta policijskih očevida koji su, kako kažete, daleko od savršenih?

– Kronična bolest hrvatskog pravosuđa je trajanje kaznenih postupaka. Od nje nisu imuni ni predmeti prometne delinkvencije. Specijalizirani policijski službenici-istražitelji, državni odvjetnici i suci te visokostručni i dobro educirani prometni vještaci su glavno jamstvo prestanka navedene kronične bolesti. Sve drugo je, po mojem mišljenju, najobičnija improvizacija i zamagljivanje stvarnog stanja.

Sve može bolje

Kada govorimo o prometnim nesrećama, u medijskoj memoriji najčešće se dozivaju dva slučaja: Horvatinčića, koji je ubijao na cesti i na moru, te onog maloljetnika iz Makarske koji je bijesnim BMW-om usmrtio dvije djevojčice, a sud mu je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir to što dolazi iz ugledne obitelji i školuje se u inozemstvu. Unatoč činjenicama i dokazima, sudovi ipak mogu donositi odluke u potpunom sukobu sa zdravim razumom. Da nije bilo medijskog interesa, pitanje je kako bi ti slučajevi završili. Koliko i takve sudske odluke doprinose sigurnosti u prometu?

– Takvim presudama, kao što je slučaj u Makarskoj, sudovi izravno potiču mlade vozače na lakomisleno ponašanje sa svim svojstvima huliganstva u prometu. Slučajeve okrivljenika Horvatinčića nisam u mogućnosti komentirati, jer mi nije poznato njegovo ponašanje za vrijeme upravljanja motornim vozilom na cesti.

---

image

Knjiga Šime Pavlovića

---

Komparativno gledano, je li naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama dobar u odnosu na slične zakone drugih zemalja EU-a? U čemu je dobar, u čemu može ili treba biti bolji, što mu nedostaje i što bi bilo dobro da preuzme od boljih praksi?

– Sve može biti bolje od postojećeg, pa i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ovaj Zakon se uklapa u negativnu hrvatsku praksu. Zakoni se često mijenjaju i dopunjuju, ne samo zbog obveznog usklađivanja domaćeg zakonodavstva s propisima Europske unije, nego i zbog očekivanja da će novi propisi riješiti znatan dio naših problema. Normativni optimizam malo kome je donio puno toga dobrog.

Što se tiče samog Zakona, mišljenja sam da su temeljna načela dobro razrađena, ali da treba više poraditi na odredbama u kojima će se očitovati naša obveza na razvoju prometne kulture i discipline, da nam pijani vozač nakon oduzimanja vozačke dozvole neće nastaviti upravljati vozilom, da se neće naše prometnice pretvarati u piste za utrke, da vozačima neće pasti na pamet slalom-vožnja, da utjecajni roditelji neće upravljanje vozilom dati svojoj razmaženoj i neodgojenoj maloljetnoj djeci, da će distrakcija biti svedena na razumnu mjeru ili potpuno isključena ako se oslobodimo “bolesti” korištenja mobitela tijekom vožnje, žučnog razgovora s putnicima u vozilu, da je radnja obveznog vezivanja sigurnosnim pojasom gotovo dovedena do automatizma prije nego vozilo stavimo u pokret, itd., itd.

---

Neka nam Finska bude uzor: Obveza predviđanja sudionika u prometu‘

Od 2020. godine Finska je u svoja načela prometnog prava uvrstila novo načelo: Obveza predviđanja sudionika u prometu. Što ta obveza znači?

- Dodana je kao novo načelo u Zakon o cestovnom prometu. Sudionici u prometu moraju predvidjeti postupke drugih sudionika u prometu kako bi izbjegli opasnost i štetu te u skladu s tim prilagoditi vlastite postupke i time pridonijeli neometanom i sigurnom prometu. Ovo načelo nema apsolutno značenje. Promet na cesti je dinamički proces u koji su uključeni vozači automobila, vozači motocikla, bicikla i dr., pješaci, putnici i ostali sudionici cestovnog prometa. Svi oni su obvezni brinuti jedni o drugima. U toj interakciji javlja se obveza poduzimanja razumne pozornosti s ciljem izbjegavanja nastanka štete drugima (smrt, tjelesne ozljede, imovinska šteta). Standard posebne brige sadrži pozornost i vještinu prosječnog (“običnog”) vozača i od toga nema odstupanja, pa makar se radilo o mladom ili neiskusnom vozaču.

Uvijek treba imati na umu da neki od drugih sudionika možda neće manifestirati ovaj potreban standard iskustva, vještine i brige. Neka nam Finska barem u nečemu

bude uzor.

------

Nova knjiga 2024.: Kaznenopravna zaštita
financijskih interesa EU-a

Otkad ste početkom 2019. otišli u mirovinu, ovo vam je treća knjiga, 23. ukupno. Krajem 2018. objavili ste “Komentar zakona o pranju novca i financiranja terorizma”, u 2020. izašla je knjiga o Europskoj konvenciji i Europskom sudu za ljudska prava na 1400 stranica, a prošle godine u svibnju na više od 1500 stranica obradili ste temu javne nabave kod nas i u EU. Što je tema nove knjige na kojoj već radite?

- Zar Vas i to zanima? Buduća knjiga, koja bi, ako me zdravlje posluži, mogla biti objavljena negdje u ovo doba 2024. godine, ima radni naslov “Osnove pravnog sustava Europske unije i kaznenopravna zaštita njezinih financijskih interesa”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija, u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i drugih zemalja EU-a, primjerice Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela: imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIME PAVLOVIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija, u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i drugih zemalja EU-a, primjerice Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela: imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... ŠIME PAVLOVIĆ: 2 0 15436 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-24 07:59:59 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-06 14:06:10 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2023-10-29 15:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija, u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i drugih zemalja EU-a, primjerice Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela: i [metadata] => robots= author= title='Kaznimo prometni delikt po pravilu - veća plaća, veća kazna! U Finskoj je izrečeno kazni većih i od 50.000 eura' [metakey] => Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Šime Pavlović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25936813.png","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/11958650.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/11958650.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/11959798.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25908588.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25916289.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Imovinski cenzus imaju \u0160vedska, Danska, Njema\u010dka, Austrija, Francuska... - podsje\u0107a \u0160ime Pavlovi\u0107<\/p>","

Zadar, 161017.
\nSime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.
","

Zadar, 161017.
\nSime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.
","

\u0160ime Pavlovi\u0107:\u00a093 posto svjetskih smrtnih slu\u010dajeva doga\u0111a u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

Knjiga \u0160ime Pavlovi\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"821x510","hd_25936813_1920.png":"1920x1080","k_25936813_1280.png":"1280x1280","k_25936813_1024.png":"1024x1024","k_25936813_640.png":"640x640","k_25936813_480.png":"480x480","k_25936813_340.png":"340x340","k_25936813_220.png":"220x220","o_25936813_1280.png":"1280x795","o_25936813_1024.png":"1024x636","o_25936813_640.png":"640x397","o_25936813_480.png":"480x298","o_25936813_340.png":"340x211","o_25936813_220.png":"220x136","h_25936813_1280.png":"1280x854","h_25936813_1024.png":"1024x683","h_25936813_640.png":"640x427","h_25936813_480.png":"480x320","h_25936813_340.png":"340x227","h_25936813_220.png":"220x147","pp_25936813_1280.png":"1280x1628","pp_25936813_1024.png":"1024x1303","pp_25936813_640.png":"640x814","pp_25936813_480.png":"480x611","pp_25936813_340.png":"340x432","pp_25936813_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11958650_1920.jpg":"1920x1080","k_11958650_1280.jpg":"1280x1280","k_11958650_1024.jpg":"1024x1024","k_11958650_640.jpg":"640x640","k_11958650_480.jpg":"480x480","k_11958650_340.jpg":"340x340","k_11958650_220.jpg":"220x220","o_11958650_1280.jpg":"1280x852","o_11958650_1024.jpg":"1024x681","o_11958650_640.jpg":"640x426","o_11958650_480.jpg":"480x319","o_11958650_340.jpg":"340x226","o_11958650_220.jpg":"220x146","h_11958650_1280.jpg":"1280x854","h_11958650_1024.jpg":"1024x683","h_11958650_640.jpg":"640x427","h_11958650_480.jpg":"480x320","h_11958650_340.jpg":"340x227","h_11958650_220.jpg":"220x147","pp_11958650_1280.jpg":"1280x1628","pp_11958650_1024.jpg":"1024x1303","pp_11958650_640.jpg":"640x814","pp_11958650_480.jpg":"480x611","pp_11958650_340.jpg":"340x432","pp_11958650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11958650_1920.jpg":"1920x1080","k_11958650_1280.jpg":"1280x1280","k_11958650_1024.jpg":"1024x1024","k_11958650_640.jpg":"640x640","k_11958650_480.jpg":"480x480","k_11958650_340.jpg":"340x340","k_11958650_220.jpg":"220x220","o_11958650_1280.jpg":"1280x852","o_11958650_1024.jpg":"1024x681","o_11958650_640.jpg":"640x426","o_11958650_480.jpg":"480x319","o_11958650_340.jpg":"340x226","o_11958650_220.jpg":"220x146","h_11958650_1280.jpg":"1280x854","h_11958650_1024.jpg":"1024x683","h_11958650_640.jpg":"640x427","h_11958650_480.jpg":"480x320","h_11958650_340.jpg":"340x227","h_11958650_220.jpg":"220x147","pp_11958650_1280.jpg":"1280x1628","pp_11958650_1024.jpg":"1024x1303","pp_11958650_640.jpg":"640x814","pp_11958650_480.jpg":"480x611","pp_11958650_340.jpg":"340x432","pp_11958650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_11959798_1920.jpg":"1920x1080","k_11959798_1280.jpg":"1280x1280","k_11959798_1024.jpg":"1024x1024","k_11959798_640.jpg":"640x640","k_11959798_480.jpg":"480x480","k_11959798_340.jpg":"340x340","k_11959798_220.jpg":"220x220","o_11959798_1280.jpg":"1280x851","o_11959798_1024.jpg":"1024x681","o_11959798_640.jpg":"640x425","o_11959798_480.jpg":"480x319","o_11959798_340.jpg":"340x226","o_11959798_220.jpg":"220x146","h_11959798_1280.jpg":"1280x854","h_11959798_1024.jpg":"1024x683","h_11959798_640.jpg":"640x427","h_11959798_480.jpg":"480x320","h_11959798_340.jpg":"340x227","h_11959798_220.jpg":"220x147","pp_11959798_1280.jpg":"1280x1628","pp_11959798_1024.jpg":"1024x1303","pp_11959798_640.jpg":"640x814","pp_11959798_480.jpg":"480x611","pp_11959798_340.jpg":"340x432","pp_11959798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"380x225","hd_25908588_1920.jpg":"1920x1080","k_25908588_1280.jpg":"1280x1280","k_25908588_1024.jpg":"1024x1024","k_25908588_640.jpg":"640x640","k_25908588_480.jpg":"480x480","k_25908588_340.jpg":"340x340","k_25908588_220.jpg":"220x220","o_25908588_1280.jpg":"1280x757","o_25908588_1024.jpg":"1024x606","o_25908588_640.jpg":"640x378","o_25908588_480.jpg":"480x284","o_25908588_340.jpg":"340x201","o_25908588_220.jpg":"220x130","h_25908588_1280.jpg":"1280x854","h_25908588_1024.jpg":"1024x683","h_25908588_640.jpg":"640x427","h_25908588_480.jpg":"480x320","h_25908588_340.jpg":"340x227","h_25908588_220.jpg":"220x147","pp_25908588_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908588_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908588_640.jpg":"640x814","pp_25908588_480.jpg":"480x611","pp_25908588_340.jpg":"340x432","pp_25908588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25916289_1920.jpg":"1920x1080","k_25916289_1280.jpg":"1280x1280","k_25916289_1024.jpg":"1024x1024","k_25916289_640.jpg":"640x640","k_25916289_480.jpg":"480x480","k_25916289_340.jpg":"340x340","k_25916289_220.jpg":"220x220","o_25916289_1280.jpg":"1280x1706","o_25916289_1024.jpg":"1024x1365","o_25916289_640.jpg":"640x853","o_25916289_480.jpg":"480x640","o_25916289_340.jpg":"340x453","o_25916289_220.jpg":"220x293","h_25916289_1280.jpg":"1280x854","h_25916289_1024.jpg":"1024x683","h_25916289_640.jpg":"640x427","h_25916289_480.jpg":"480x320","h_25916289_340.jpg":"340x227","h_25916289_220.jpg":"220x147","pp_25916289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25916289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25916289_640.jpg":"640x814","pp_25916289_480.jpg":"480x611","pp_25916289_340.jpg":"340x432","pp_25916289_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15178276 Threads: 2 Questions: 3167812739 Slow queries: 7092767 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235308556 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura-1334534 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura-1334534?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 457628 [name] => zakon o sigurnosti prometa na cestama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama [link] => /tag/zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 274513 [name] => Šime Pavlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-pavlovic [link] => /tag/sime-pavlovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija, u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i drugih zemalja EU-a, primjerice Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela: imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIME PAVLOVIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kaznimo prometni delikt po pravilu - veća plaća, veća kazna! U Finskoj je bilo kazni većih i od 50.000 eura‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25936813.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... - podsjeća Šime Pavlović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25936813.png [title] =>

Imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... - podsjeća Šime Pavlović

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/11958650.jpg [title] =>

Zadar, 161017.
Sime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.
Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/11958650.jpg [title] =>

Zadar, 161017.
Sime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.
Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/11959798.jpg [title] =>

Šime Pavlović: 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama

Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25908588.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25916289.jpg [title] =>

Knjiga Šime Pavlovića

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve može biti bolje od postojećeg, pa i Zakon o sigurnosti prometa na cestama”, kaže Šime Pavlović, poznati zadarski odvjetnik, bivši sudac i državni odvjetnik, te iznimno plodni pravni pisac povodom izlaska iz tiska njegove nove knjige - preciznije, 90 posto novog, četvrtog izdanja - “Zakon o sigurnosti prometa na cestama – kaznena djela protiv sigurnosti prometa na cestama”, u izdanju Libertin naklade.

Kao i kod prošle dvije knjige koje je objavio nakon odlaska u mirovinu, Pavlović i u ovoj na više od tisuću stranica donosi komentar zakona i sudsku praksu uspoređujući je s onom u zemljama Europske unije te nam iznova otkriva olako prihvaćenu činjenicu da su prometne nesreće glavni uzrok smrti među populacijom od pet do 29 godina, ali i da je, prema podacima MUP-a, od 2012. do 2021. godine na hrvatskim cestama zabilježeno 324.548 prometnih nesreća u kojima je stradalo 103.362 osobe, od toga je njih 3198 umrlo, a teško ih je ozlijeđeno 27.028.

– Sigurnost u prometu, poglavito cestovnom prometu, jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema i olako doživljavanje tog sustava može imate dalekosežne, negativne posljedice na cijelo društvo, naglašava mr. sc. Pavlović na početku našeg razgovora.

Reklamne ploče - za koga?

U Hrvatskoj je 2022. godine bilo 32.561 prometna nesreća s 243 poginule osobe, godinu prije imali smo 31.453 prometne nesreće i 263 poginule osobe. Broj nesreća i ozlijeđenih osoba se povećao, ali broj smrtnih slučajeva se smanjio. Kakva je sigurnost na cestama u Hrvatskoj u odnosu na zemlje EU-a?

– Suvišna je usporedba s drugim državama ako se zna da prema Globalnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi i UN-a u prometnim nesrećama svake godine u svijetu umre 1,3 milijuna ljudi, od kojih se više od polovice odnosi na ranjive sudionike u prometu: pješake, bicikliste i motocikliste te da se 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama.

Podaci UN-a na bazi analize podataka iz 178 zemalja pokazuju da je u 94 posto slučajeva kod svih prometnih nesreća uzročnik neprimjereno i neodgovorno ponašanje vozača, a ostalih šest posto otpada na uvjete na cesti, neispravno vozilo i nepoznate uzroke. U tom kontekstu, kako se zakonom može utjecati na prevenciju sigurnosti na cestama?

– To su samo statistički pokazatelji čiji rezultati i vjerodostojnost mogu varirati. Naime, u trokutu vozač – vozilo – cesta, veoma malo ili gotovo nikakva pozornost se ne poklanja odgovornosti fizičkih i pravnih osoba za propuste u projektiranju, izgradnji i održavanju prometnica i njihovom utjecaju na sigurnost cestovnog prometa. A kakva je tek situacija s prometnom signalizacijom? Na sve strane uz samu cestu se postavljaju reklamne ploče. Kome su upućene? Umjesto da pažljivo prati odvijanje prometa vozačev pogled odluta na te reklame. Ista je situacija s automobilima. Starost vozila, pozivi poznatih proizvođača automobila da neku od serija vrate zbog nedostataka, nekvalitetni dijelovi i sl. itekako mogu utjecati na sigurnost prometa. Što učiniti? Samo provedba detaljne analize o stanju na hrvatskim cestama, uz pridržavanje postojećih propisa i uklanjanje primarnih uzroka može donekle dati sliku onoga gdje smo danas i doprinijeti izradi programa za smanjenje prometnih nesreća na hrvatskim cestama.

Ostanimo još kod pitanja ljudskog faktora kao najodgovornijeg za prometne nesreće. Koliko je izgradnja mreža autocesta u Hrvatskoj utjecala na sigurnost prometa, a koliko povećana sigurnost samih vozila koju razvija autoindustrija?

– Svakako da moderne hrvatske autoceste znatno utječu na sigurnost prometa. On postaje brži i sigurniji, što je od vitalne važnost i za hrvatsko gospodarstvo. Slična je situacija i s brzim cestama, što se ne može baš reći za županijske, lokalne, nerazvrstane i zemljane ceste. Na mnogima od njih, zbog neodržavanja ili neredovitog održavanja, vidljive su udarne rupe, istrošenost podloge, nestručno spajanje seoskih cesta s javnim cestama, loše izvedeno skretanje, slaba ili nikakva prometna signalizacija, itd. U odnosu na automobile, osim onoga što je rečeno ne smije se smetnuti s uma da je važno stručno provođenje tehničkih pregleda i izvanrednih pregleda te pravovremeno uklanjanje i premještanje, kao i homologacija i ispitivanje motornih vozila. Posebno treba skrenuti pozornost na vuču motornog vozila.

Propusti pri očevidu

Kažete da se od 2016. postrožio Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Što je postroženo i jesu li strože odredbe imale učinka na manji broj prometnih nesreća?

– Interakcija vozač – vozilo – cesta i njihov sinergijski učinak, razvoj automobilske industrije, brzih cesta i autocesta je u evolutivnom procesu. Od 2016. godine mijenjaju se propisi o sigurnosti cestovnog prometa. Nesreće s teškim posljedicama, međunarodni cestovni promet, činjenica da smo od 1. srpnja 2013. punopravna članica Europske unije, s obvezom usklađivanja svojih propisa s pravnim normama Unije doveli su do značajnih izmjena, naročito u području prekršajne odgovornosti, kao što je pooštrenje novčanih kazni i zaštitnih mjera te uvođenje mjere oduzimanja automobila kod počinjenja teških prekršaja.

---

image

ILUSTRACIJA

Cropix
---

Godinama ste bili odvjetnik u sudskim postupcima za prometne nesreće. Jesu li policijski očevidi dovoljno temeljiti i pouzdani u smislu dokazivanja nečije odgovornosti za prekršajna ili kaznena djela u prometu? Jeste li imali iskustva da su zbog policijskih propusta sudovi osudili ili oslobodili nekog vašeg klijenta za teža kaznena djela u prometu?

– Ovo što ću reći nije prepotencija i negiranje značenja prekršaja, već činjenica da sam zbog opterećenosti drugim predmetima izuzetno okrivljenike branio u prekršajnom postupku, to su uglavnom radili mlađi kolege. Zato sam branio, a rijetko zastupao oštećenike u kaznenim postupcima za prometne delikte. Bilo je toga podosta. U spisu kaznenog predmeta znala se naći skica lica mjesta, fotodokumentacija ili zapisnik o policijskom očevidu s neoprostivim propustima, kao što je neoznačavanje smjera kretanja okrivljenikova vozila, neusklađenost skice s fotodokumentacijom ili zapisnikom o očevidu. Ponekad se zbog učinjenih propusta morala obaviti rekonstrukcija u nazočnosti prometno-tehničkog vještaka i svjedoka, bilo u istrazi ili na raspravi. Tih propusta je sve manje zbog veće educiranosti istražitelja, policijskih službenika, bolje opreme. Danas tu dokaznu radnju provodi državni odvjetnik ili pod njegovim nadzorom policijski službenik istražitelj.

Jesu li predviđene sankcije za prometne delikte kod nas blaže ili strože u odnosu na druge zemlje EU-a? Što se kod nas, a što kod njih, najstrože sankcionira?

– Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija dolazi se do zaključka da u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i, primjerice, Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela. Danas je povika da su u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za prekršaje propisane visoke novčane kazne. Smatram da je takvo mišljenje bez opravdanog uporišta. Evo zašto. Prekršaj počinjen u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droge ili zbog brzine koja višestruko premašuje njezino ograničenje i koji nije prerastao u kazneno djelo samo zahvaljujući drugim razlozima, a ne njegovu htijenju ili ponašanju, okrivljeni vozač “zaslužuje” drastičnu novčanu kaznu, koja, primjerice, u Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj ili Finskoj iznosi nekoliko desetaka tisuća eura, ili prema pravilu “ako imaš novca za kupiti skupi automobil, tada možeš platiti visoku novčanu kaznu”. Pritom se vozilo oduzima dok se kazna ne plati, a u određenim slučajevima može se trajno oduzeti.

Trebaju li novčane sankcije generalno biti strože? Trebaju li se novčane kazne vezivati prema prihodima, odnosno uz imovinski cenzus odgovorne osobe?

– Umjesto iscrpnijeg odgovora navest ću propis u Finskoj, zemlji razvijene opće kulture, pa i prometne, prema kojem je jedna od zemalja u kojima se kazne određuju prema imovinskom cenzusu, odnosno prema prihodima. U toj zemlji izrečeno je mnogo kazni većih od 50 tisuća eura. Pošlo se od stajališta da tko ima više, a odluči se na prebrzu vožnju, taj će to i platiti. I druge zemlje, kao što su Švedska, Danska, Njemačka, Austrija i Francuska također imaju obračun prometnih kazni prema prihodima.

Maloljetnici za volanom

Zakonom je uvedena i sankcija oduzimanja vozila za neke prekršitelje/počinitelje, a sudovi mogu izricati zatvorske kazne prometnim recidivistima i za, uvjetno rečeno, lakše prometne prekršaje, tako da s ceste izravno završe iza rešetaka. Koliko je učestala takva praksa i daje li rezultate?

– Prekršajni zakon i Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuju takvu mogućnost. Sve ovisi o prirodi i težini počinjenog prekršaja i dosadašnjem ponašanju vozača koji je npr. specijalni recidivist, sklon prekršajima. Koliko znam nije baš visok broj mjere oduzimanja vozila. Takvim osobama u pravilu se izriče bezuvjetna zatvorska kazna u trajanju do 60 dana zbog prekoračenja brzine u naselju koja je veća od 50 km/h od dopuštene, a ista je kazna propisana i za čitav niz drugih prekršaja opisanih u Zakonu.

Možete li usporediti sankcije za vožnju maloljetnika bez dozvole u alkoholiziranom stanju odgovornog za izazivanje smrtne posljedice kod nas ili u Švedskoj ili Njemačkoj? Treba li zbog takvih nedjela kažnjavati i njihove roditelje? Postoji li takva praksa u EU-u?

– U Švedskoj ili Njemačkoj je nepojmljivo da bi roditelji maloljetnoj osobi dopustili upravljati automobilom. Druga je situacija kad se radi o tinejdžerima. Od roditelja se očekuje uspostava povjerenja sa svojom djecom. Oni su dužni u svako vrijeme i na svakom mjestu iskazivati osjećaj stalne skrbi za njihovu sigurnost i dobrobit. Stalna briga usko je povezana s činjenicom da su mladi vozači skloni upadati u opasne situacije s prometnom nesrećom kao njihovom posljedicom. Problem je kako uspostaviti pravila kojima će se smanjiti ovaj rizik i provoditi sigurniji promet na cestama. Tinejdžere treba naučiti na osjećaj vlastite odgovornosti za svoje postupke, uključujući upravljanje vozilom, da prihvate naviku sigurne vožnje, jer samo tako se kod njih može izgraditi prometna kultura.

---

image

Šime Pavlović: 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama

Luka Gerlanc/Cropix
---

U zapadnoeuropskom pravnom prostoru roditelji se mogu smatrati odgovornima za prometne nesreće svoje djece ako su one posljedica propusta u podizanju, odgoju i obrazovanju djeteta, a ne djeci omogućiti stjecanje člana “zlatne mladeži” kojoj nije problem uživati u društvu garniranom s alkoholom i drogom. Roditeljski nadzor je jamac sprječavanja nesreća i smanjenja vlastite odgovornosti. Roditelji i društvena zajednica moraju znati da s maloljetništvom i adolescencijom idu prometne nesreće zbog vozačkog neiskustva, nedostatka vozačke i prometne educiranosti i kulture, pa i utjecaja različitih psihoorganskih čimbenika kao što su bolest, različita oboljenja, lijekovi, droga i alkohol. Sve to više ili manje umanjuje kritičke sposobnosti i emocionalnu kontrolu u procjeni vlastite sposobnosti sigurnog upravljanja motornim vozilom.

Prošle godine Hrvatska je bila u vrhu među 40-ak europskih zemalja po blagosti kaznene politike. Analiza izvješća Vijeća Europe o penalnom sustavu pokazala je da samo četiri države imaju manji udio osuđenih na pet i više godina zatvora od nas: Švicarska, Nizozemska, Češka i Island. Je li naš penalni sustav preblag?

– Potpuno je normalno da je blaža sudska individualizacija u pobrojenim državama, ako se zna da je daleko manji broj poginulih ili teško ozlijeđenih osoba nego u Republici Hrvatskoj. Što to znači? Osim zakonom propisane kazne, veliku ulogu igra disciplina tijekom upravljanja vozilom na cesti i prometna kultura vozača iz navedenih zemalja.

Donedavno su medijske stupce punili slučajevi jednog našeg poznatog pjevača koji je gotovo jednom mjesečno bio zatečen u vožnji luksuznih vozila u visoko alkoholiziranom stanju. Ispostavilo se da je nakupio više od 70 prometnih prekršaja, ali on je i dalje vozio. Javnost ga je nazvala “ubojicom na cesti” iako, istina, nikad nije izazvao prometnu sa smrtnom posljedicom. Kakva se poruka o sigurnosti prometna na cestama šalje takvim (ne)postupanjem odgovornih tijela?

– Ne znam što bih odgovorio. Ako je točno to što iznosite tada je ponašanje odgovornih osoba o sigurnosti prometa na hrvatskim cestama izvan svakog razuma, za osudu pa i više od toga.

Kako se sudska praksa nosi s razmjerno veliki brojem prometnih predmeta? Jesu li sudovi osposobljeni za brzo rješavanje takvih postupaka te, na određeni način, “kompenziranje” propusta policijskih očevida koji su, kako kažete, daleko od savršenih?

– Kronična bolest hrvatskog pravosuđa je trajanje kaznenih postupaka. Od nje nisu imuni ni predmeti prometne delinkvencije. Specijalizirani policijski službenici-istražitelji, državni odvjetnici i suci te visokostručni i dobro educirani prometni vještaci su glavno jamstvo prestanka navedene kronične bolesti. Sve drugo je, po mojem mišljenju, najobičnija improvizacija i zamagljivanje stvarnog stanja.

Sve može bolje

Kada govorimo o prometnim nesrećama, u medijskoj memoriji najčešće se dozivaju dva slučaja: Horvatinčića, koji je ubijao na cesti i na moru, te onog maloljetnika iz Makarske koji je bijesnim BMW-om usmrtio dvije djevojčice, a sud mu je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir to što dolazi iz ugledne obitelji i školuje se u inozemstvu. Unatoč činjenicama i dokazima, sudovi ipak mogu donositi odluke u potpunom sukobu sa zdravim razumom. Da nije bilo medijskog interesa, pitanje je kako bi ti slučajevi završili. Koliko i takve sudske odluke doprinose sigurnosti u prometu?

– Takvim presudama, kao što je slučaj u Makarskoj, sudovi izravno potiču mlade vozače na lakomisleno ponašanje sa svim svojstvima huliganstva u prometu. Slučajeve okrivljenika Horvatinčića nisam u mogućnosti komentirati, jer mi nije poznato njegovo ponašanje za vrijeme upravljanja motornim vozilom na cesti.

---

image

Knjiga Šime Pavlovića

---

Komparativno gledano, je li naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama dobar u odnosu na slične zakone drugih zemalja EU-a? U čemu je dobar, u čemu može ili treba biti bolji, što mu nedostaje i što bi bilo dobro da preuzme od boljih praksi?

– Sve može biti bolje od postojećeg, pa i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ovaj Zakon se uklapa u negativnu hrvatsku praksu. Zakoni se često mijenjaju i dopunjuju, ne samo zbog obveznog usklađivanja domaćeg zakonodavstva s propisima Europske unije, nego i zbog očekivanja da će novi propisi riješiti znatan dio naših problema. Normativni optimizam malo kome je donio puno toga dobrog.

Što se tiče samog Zakona, mišljenja sam da su temeljna načela dobro razrađena, ali da treba više poraditi na odredbama u kojima će se očitovati naša obveza na razvoju prometne kulture i discipline, da nam pijani vozač nakon oduzimanja vozačke dozvole neće nastaviti upravljati vozilom, da se neće naše prometnice pretvarati u piste za utrke, da vozačima neće pasti na pamet slalom-vožnja, da utjecajni roditelji neće upravljanje vozilom dati svojoj razmaženoj i neodgojenoj maloljetnoj djeci, da će distrakcija biti svedena na razumnu mjeru ili potpuno isključena ako se oslobodimo “bolesti” korištenja mobitela tijekom vožnje, žučnog razgovora s putnicima u vozilu, da je radnja obveznog vezivanja sigurnosnim pojasom gotovo dovedena do automatizma prije nego vozilo stavimo u pokret, itd., itd.

---

Neka nam Finska bude uzor: Obveza predviđanja sudionika u prometu‘

Od 2020. godine Finska je u svoja načela prometnog prava uvrstila novo načelo: Obveza predviđanja sudionika u prometu. Što ta obveza znači?

- Dodana je kao novo načelo u Zakon o cestovnom prometu. Sudionici u prometu moraju predvidjeti postupke drugih sudionika u prometu kako bi izbjegli opasnost i štetu te u skladu s tim prilagoditi vlastite postupke i time pridonijeli neometanom i sigurnom prometu. Ovo načelo nema apsolutno značenje. Promet na cesti je dinamički proces u koji su uključeni vozači automobila, vozači motocikla, bicikla i dr., pješaci, putnici i ostali sudionici cestovnog prometa. Svi oni su obvezni brinuti jedni o drugima. U toj interakciji javlja se obveza poduzimanja razumne pozornosti s ciljem izbjegavanja nastanka štete drugima (smrt, tjelesne ozljede, imovinska šteta). Standard posebne brige sadrži pozornost i vještinu prosječnog (“običnog”) vozača i od toga nema odstupanja, pa makar se radilo o mladom ili neiskusnom vozaču.

Uvijek treba imati na umu da neki od drugih sudionika možda neće manifestirati ovaj potreban standard iskustva, vještine i brige. Neka nam Finska barem u nečemu

bude uzor.

------

Nova knjiga 2024.: Kaznenopravna zaštita
financijskih interesa EU-a

Otkad ste početkom 2019. otišli u mirovinu, ovo vam je treća knjiga, 23. ukupno. Krajem 2018. objavili ste “Komentar zakona o pranju novca i financiranja terorizma”, u 2020. izašla je knjiga o Europskoj konvenciji i Europskom sudu za ljudska prava na 1400 stranica, a prošle godine u svibnju na više od 1500 stranica obradili ste temu javne nabave kod nas i u EU. Što je tema nove knjige na kojoj već radite?

- Zar Vas i to zanima? Buduća knjiga, koja bi, ako me zdravlje posluži, mogla biti objavljena negdje u ovo doba 2024. godine, ima radni naslov “Osnove pravnog sustava Europske unije i kaznenopravna zaštita njezinih financijskih interesa”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Cropix

Imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... - podsjeća Šime Pavlović

Luka Gerlanc/Cropix

Zadar, 161017.
Sime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.

Luka Gerlanc/Cropix

Zadar, 161017.
Sime Pavlovic je zadarski odvjetnik i autor brojnih strucnih knjiga iz razlicitih podrucja prava.

Luka Gerlanc/Cropix

Šime Pavlović: 93 posto svjetskih smrtnih slučajeva događa u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama

Cropix

ILUSTRACIJA


Knjiga Šime Pavlovića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura-1334534 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ac50f8b61678d117968609e1fa904f7394f371a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Kaznimo+prometni+delikt+po+pravilu+-+ve%C4%87a+pla%C4%87a%2C+ve%C4%87a+kazna%21+U+Finskoj+je+bilo+kazni+ve%C4%87ih+i+od+50.000+eura%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura-1334534 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkaznimo-prometni-delikt-po-pravilu-veca-placa-veca-kazna-u-finskoj-je-bilo-kazni-vecih-i-od-50-000-eura-1334534 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uspoređujući vrste i težinu prekršajnih i kaznenih sankcija, u odnosu na kaznu zatvora ne postoji značajnija razlika između nas i drugih zemalja EU-a, primjerice Njemačke. Drugačija je situacija s novčanim kaznama za prekršaje ili kaznena djela: imovinski cenzus imaju Švedska, Danska, Njemačka, Austrija, Francuska... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIME PAVLOVIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠIME PAVLOVIĆ:

‘Kaznimo prometni delikt po pravilu - veća plaća, veća kazna! U Finskoj je bilo kazni većih i od 50.000 eura‘

Piše Ivica Nevešćanin
29. listopada 2023. - 16:05

Sve može biti bolje od postojećeg, pa i Zakon o sigurnosti prometa na cestama”, kaže Šime Pavlović, poznati zadarski odvjetnik, bivši sudac i državni odvjetnik, te iznimno plodni pravni pisac povodom izlaska iz tiska njegove nove knjige - preciznije, 90 posto novog, četvrtog izdanja - “Zakon o sigurnosti prometa na cestama – kaznena djela protiv sigurnosti prometa na cestama”, u izdanju Libertin naklade.

Kao i kod prošle dvije knjige koje je objavio nakon odlaska u mirovinu, Pavlović i u ovoj na više od tisuću stranica donosi komentar zakona i sudsku praksu uspoređujući je s onom u zemljama Europske unije te nam iznova otkriva olako prihvaćenu činjenicu da su prometne nesreće glavni uzrok smrti među populacijom od pet do 29 godina, ali i da je, prema podacima MUP-a, od 20...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:22