stdClass Object ( [id] => 182595 [title] => Katastrofa u hrvatskim zatvorima: osamnaest kažnjenika pokušalo se ubiti [alias] => katastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pretrpanost, nedovoljan broj zatvorskih čuvara, medicinskog osoblja, psihologa i ostalih službenika, povećan broj napada na službene osobe od čak 50 posto, povećan broj pokušaja suicida i samoozljeđivanja – sumorna je slika hrvatskih zatvora u Izvješću o stanju kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2011. godinu koji bi se danas trebao naći pred Vladom RH.

Očajno stanje urodilo je značajnim porastom broja tužbi zbog loših uvjeta u zatvorima.

U 2010. godini Hrvatsku je tužio 61 zatvorenik, a ukupno su tražili 7,5 milijuna kuna. Prošle godine broj tužbi porastao je na 100, s ukupnim odštetnim zahtjevima u iznosu od 52 milijuna kuna. Kada se zbroje svi zahtjevi od 2008. godine, Hrvatskoj “prijeti” isplata u ukupnom iznosu od 86,9 milijuna kuna.

Dugotrajni pritvor

S danom 31. prosinca prošle godine, u hrvatskim je zatvorima bilo mjesta za 3771 zatvorenika, dok su na različitim oblicima izdržavanja kazni ili u pritvoru bile ukupno 5084 osobe. Pri tome je Pretrpanost prošle godine ipak smanjena u odnosu na godinu prije, sa 148 posto na 129 posto. Ukupno je lani kroz zatvore prošlo 18.088 osoba. Pri tome je, prema Izvješću, primjetan pad broja osoba koji u pritvoru čekaju suđenje. Na kraju prošle godine taj je udio pao na 17,6 posto, odnosno 24,1 posto manje nego na kraju 2010. godine.

No, zabrinjava podatak da najveći dio pritvorenika u pritvoru boravi između šest mjeseci i godinu dana. Dugotrajni pritvori, napominje se u Izvješću, poseban su izazov za zatvorski sustav “jer se kod ove kategorije učestalije javljaju neprihvatljiva i rizična ponašanja”. Istodobno je velik problem i dalje znatan broj kažnjenika − osoba koji su plaćanje prekršajne kazne zamijenili kaznom zatvora ili su ih prekršajni sudovi odmah kaznili zatvorom. Ukupno ih je lani u zatvore stiglo 4300 − 3441 osoba kojima je u prekršajnom postupku izrečena kazna zatvora i 1025 ostalih.

Osobit je problem i smještaj neubrojivih počinitelja kaznenih djela. Do donošenja rješenja o prisilnoj hospitalizaciji u nekoj od psihijatrijskih klinika oni su smješteni u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. No, takve osobe ostaju u Zatvorskoj bolnici mjesecima nakon pravomoćnog rješenja, čime se direktno krše njihova temeljna ljudska prava, stoji u Izvješću.

Manjak kapaciteta, loši uvjeti smještaja i manjak čuvara eksplozivna je kombinacija. U kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima, prema sistematizacijama, trebalo bi raditi 2335 službenika, a zaposleno ih je 1597. Pritom je sistematizacija napravljena za redovan broj zatvorenika, prema kapacitetima, dakle za 3771 zatvorenika. U stvarnosti je, dakle, manjak čuvara i ostalog osoblja još kritičniji s obzirom na Pretrpanost.

U prošloj je godini, u odnosu na 2010, bilo 50 posto više napada na službenike. Pronađeno 3,5 grama heroina, 1,5 g kokaina, 18,6 g marihuane i 93 tableta ecstasyja, u odnosu na 0,22 g heroina i 2,8 g marihuane godinu prije. Osim toga, 2011. pronađeno je 37 noževa, tri pile i 30 mobitela, u odnosu na 14 noževa, dvije pile i 38 mobitela godinu prije. Naravno, povećan broj zapljena svjedoči o povećanoj angažiranosti službenika.

Crnoj slici u zatvorima možda najbolje svjedoči činjenica da je prošle godine broj samoozljeđivanja porastao za čak 20,6 posto, uz porast broja pokušaja suicida – 18 prošle godine nasuprot 13 godinu prije. Dvoje zatvorenika oduzelo si je život 2011. godine.

MARIJO KAVAIN

Od škole do odvikvanja

Iako s teškoćama, zatvorski sustav ipak omogućava zatvorenicima brojne programe koji im omogućavaju resocijalizaciju: od školovanja i stručnih usavršavanja, do programa odvikavanja od ovisnosti, kontrole bijesa, impulzivnih reakcija...

Najmanje je discipline u Splitu

Prema Izvješću, najnediscipliniraniji su zatvorenici u Zatvoru Split: tu je pokrenuto 17 postupaka, a u svim ostalim zatvorima zajedno 15 stegovnih postupaka.

Brojke za 2011.

•• u zatvore stiglo 4300 osoba, pa ih je 31. prosinca bilo 5084
•• 18 pokušaja suicida
•• dva samoubojstva
•• iza rešetaka pronađeno: 3,5 grama heroina, 1,5 g kokaina, 18,6 g marihuane i 93 tableta ecstasyja, 37 noževa, tri pile i 30 mobitela

Šimac: Nemaju dovoljno prostora ni zraka

O situaciji u našim zatvorima porazgovarali smo s Ivicom Šimcem, ravnateljem Uprave za zatvorski sustav.

Kako komentirate povećani broj zahtjeva za odštetom i iznos na koji se odnose?

- Prema standardima, mi bismo trebali svakom zatvoreniku omogućiti četiri kvadrata prostora i osam kubika zraka, no zbog smještajnih kapaciteta i priljeva zatvorenika, nismo u stanju to omogućiti. Na te okolnosti mi ne možemo utjecati, no naglasio bih da su odštete koje se dosuđuju znatno manje od onih koje se traže. Europski sud, primjerice, u pravilu dosuđuje oko pet tisuća eura odštete.

Kako smanjiti priljev zatvorenika?

- Očekujemo novi kazneni zakon kojim bi se priljev zatvorenika trebao smanjiti za desetak posto, jer se predviđa veći udio novčanih kazni i kazni radom za opće dobro.

Podaci o povećanom broju pokušaja suicida i samoozljeđivanja, napada na službenike, uz značajan manjak zaposlenih, ukazuju na to da je stanje alarmantno?

- Ne bih umanjivao problem ni na koji način, ali ne bih rekao ni da je stanje kritično. Podaci zvuče strašno u postocima, ali kada se uzmu cjeloviti podaci, onda mislim da nisu toliko strašni. Primjerice, na 18 tisuća zatvorenika koji su prošle godine prošli kroz zatvore bilo je 18 pokušaja suicida, odnosno 15 napada na čuvare. Jednim dijelom to je zbog činjenice što je previše Ljudi u malom prostoru, no jednim dijelom razlozi su posve drugačiji. Primjerice, samoozljeđivanjem zatvorenici pokušavaju dobiti neke pogodnosti poput smještaja u bolnici i sl. U svakom slučaju, u planu je rješavanje problema, prije svega prenapučenosti, i to gradnjom novog dijela Zatvora Zagreb, kao i kaznionice u Šibeniku. Jednim je dijelom novac osiguran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Problem je dio novca koji treba osigurati država, i tu će se pokušati ići ili novcem iz EU fondova ili javno-privatnim partnerstvom.

Smatrate li količinu pronađenih zabranjenih predmeta zabrinjavajućom?

- Nastojimo tu količinu smanjiti, no, realno, toga će uvijek biti, s obzirom na uvjete smještaja i posebne pogodnosti poput zatvorenih posjeta, liječničkih pregleda izvan zatvora i sl. No, broj zapljena svakako govori o povećanom radu zatvorskih službenika, odnosno većem broju izvršenih pretraga. Lani je, primjerice, zabilježeno 220 tisuća pretraga osoba i preko 20 tisuća pretraga prostorija u zatvorskom sustavu.

Puštaju li liječnici zatvorenike olako na preglede izvan zatvora?

- U nekim situacijama i mi se pitamo isto, ali mi ne možemo ulaziti u pitanja medicinske struke. Osim toga, zatvorenici često zbog zdravstvenih teškoća traže i prekid izdržavanja kazne, a o tome odlučuju suci izvršenja kazne.

M. KAVAIN

Miljenić: Nedostaje prostora

Najveći problem hrvatskih zatvora je nedostatak prostora, upozorio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić, komentirajući na Vladinoj sjednici izvješće o stanju u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima u prošloj godini.

Hrvatski zatvori trenutno imaju kapacitete za 3771 osobu, a u njima je danas 4950 zatvorenika, pri čemu je popunjenost zatvora stalno negdje 30 posto iznad kapaciteta, rekao je Miljenić.

To je problem ne samo zbog održavanja reda i sigurnosti nego potencijalno i zbog financijskih gubitaka - trenutno su zatvorenici podigli tužbe u ukupnoj vrijednosti od 90 milijuna kuna zbog neadekvatnih uvjeta u zatvorima, što se većinom odnosi na premali prostor.

Po Miljenićevim riječima, međunarodne konvencije određuju da zatvori moraju imati četiri četvorna metra i deset prostornih metara prostora po osobi, što Hrvatska ne može ispuniti, a Sud za ljudska prava u Strasbourgu za takve prekršaje državama dosuđuje kazne od 4000 do 5000 eura.

Veliki problem je i nedostatak službenika, po predviđenom ustroju od 3771 zatvorenika nedostaje nam 23 posto ljudi, a po realnom stanju sa 4950 zatvorenih osoba nemamo 50 posto potrebnih kadrova, kaže Miljenić.

Jedini način da se to koliko-toliko pokrije je prekovremeni rad, tako je u 2011. odrađeno 350.000 prekovremenih sati, a ove godine, nakon što smo to srezali, bit ćemo na 200.000 sati, ali ispod toga je gotovo nemoguće ići, ustvrdio je Miljenić.

Ukupno je kroz hrvatske zatvore lani prošlo 18.000 ljudi, proračun je iznosio 538 milijuna kuna, zatvorski sustav je zaradio 42-43 milijuna kuna, a u ovu godinu je preneseno 50 milijuna kuna gubitka koji su sanirani tijekom godine.

Također, gotovo da nije bilo bijegova budući da je zabilježen samo jedan bijeg tijekom sprovođenja, a iz samog zatvora nitko nije uspio pobjeći.

Miljenić nakon usvajanja novog Kaznenog zakon očekuje rasterećenje zatvora za desetak posto zbog drugačijeg načina kažnjavanja, jer se kraće kazne zamjenjuju radom za opće dobro na slobodi.

Međutim, problem je što se mijenja struktura zatvorenika tako što se povećava broj osoba s dugotrajnim kaznama, od preko 20 godina.

Trenutno u Hrvatskoj ima 85 zatvorenika osuđenih na dugotrajne kazne, a kako će se povećavati njihov broj tako će se morati graditi drugačiji tipovi zatvora, upozorio je Miljenić.

Trenutno se dograđuje zatvor u Zagrebu s novih 380 mjesta, a Ministarstvo pravosuđa je na putu da zatvori financijsku konstrukciju za zatvor u Šibeniku za preko 1000 ljudi, koji bi se gradio putem javno-privatnog partnerstva. Ta proširenja zatvorskih kapaciteta bi zadovoljila sadašnje potrebe, kaže Miljenić.

(Hina)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U hrvatskim je zatvorima 31. prosinca prošle godine bilo mjesta za 3771 zatvorenika, dok su na različitim oblicima izdržavanja kazni ili u pritvoru bile ukupno 5084 osobe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorno iza rešetaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-17 09:37:22 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-17 21:14:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-18 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6945 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/17/PSD/zat00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14811065 Threads: 2 Questions: 3132847476 Slow queries: 6975723 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234624851 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/katastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti-182595 [printLink] => /vijesti/hrvatska/katastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti-182595?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 163202 [name] => hrvatskizatvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskizatvori [link] => /tag/hrvatskizatvori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224427 [name] => zatvorskisustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvorskisustav [link] => /tag/zatvorskisustav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U hrvatskim je zatvorima 31. prosinca prošle godine bilo mjesta za 3771 zatvorenika, dok su na različitim oblicima izdržavanja kazni ili u pritvoru bile ukupno 5084 osobe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorno iza rešetaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Katastrofa u hrvatskim zatvorima: osamnaest kažnjenika pokušalo se ubiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-19-22-00-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/17/PSD/zat00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/17/PSD/zat00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pretrpanost, nedovoljan broj zatvorskih čuvara, medicinskog osoblja, psihologa i ostalih službenika, povećan broj napada na službene osobe od čak 50 posto, povećan broj pokušaja suicida i samoozljeđivanja – sumorna je slika hrvatskih zatvora u Izvješću o stanju kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2011. godinu koji bi se danas trebao naći pred Vladom RH.

Očajno stanje urodilo je značajnim porastom broja tužbi zbog loših uvjeta u zatvorima.

U 2010. godini Hrvatsku je tužio 61 zatvorenik, a ukupno su tražili 7,5 milijuna kuna. Prošle godine broj tužbi porastao je na 100, s ukupnim odštetnim zahtjevima u iznosu od 52 milijuna kuna. Kada se zbroje svi zahtjevi od 2008. godine, Hrvatskoj “prijeti” isplata u ukupnom iznosu od 86,9 milijuna kuna.

Dugotrajni pritvor

S danom 31. prosinca prošle godine, u hrvatskim je zatvorima bilo mjesta za 3771 zatvorenika, dok su na različitim oblicima izdržavanja kazni ili u pritvoru bile ukupno 5084 osobe. Pri tome je Pretrpanost prošle godine ipak smanjena u odnosu na godinu prije, sa 148 posto na 129 posto. Ukupno je lani kroz zatvore prošlo 18.088 osoba. Pri tome je, prema Izvješću, primjetan pad broja osoba koji u pritvoru čekaju suđenje. Na kraju prošle godine taj je udio pao na 17,6 posto, odnosno 24,1 posto manje nego na kraju 2010. godine.

No, zabrinjava podatak da najveći dio pritvorenika u pritvoru boravi između šest mjeseci i godinu dana. Dugotrajni pritvori, napominje se u Izvješću, poseban su izazov za zatvorski sustav “jer se kod ove kategorije učestalije javljaju neprihvatljiva i rizična ponašanja”. Istodobno je velik problem i dalje znatan broj kažnjenika − osoba koji su plaćanje prekršajne kazne zamijenili kaznom zatvora ili su ih prekršajni sudovi odmah kaznili zatvorom. Ukupno ih je lani u zatvore stiglo 4300 − 3441 osoba kojima je u prekršajnom postupku izrečena kazna zatvora i 1025 ostalih.

Osobit je problem i smještaj neubrojivih počinitelja kaznenih djela. Do donošenja rješenja o prisilnoj hospitalizaciji u nekoj od psihijatrijskih klinika oni su smješteni u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. No, takve osobe ostaju u Zatvorskoj bolnici mjesecima nakon pravomoćnog rješenja, čime se direktno krše njihova temeljna ljudska prava, stoji u Izvješću.

Manjak kapaciteta, loši uvjeti smještaja i manjak čuvara eksplozivna je kombinacija. U kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima, prema sistematizacijama, trebalo bi raditi 2335 službenika, a zaposleno ih je 1597. Pritom je sistematizacija napravljena za redovan broj zatvorenika, prema kapacitetima, dakle za 3771 zatvorenika. U stvarnosti je, dakle, manjak čuvara i ostalog osoblja još kritičniji s obzirom na Pretrpanost.

U prošloj je godini, u odnosu na 2010, bilo 50 posto više napada na službenike. Pronađeno 3,5 grama heroina, 1,5 g kokaina, 18,6 g marihuane i 93 tableta ecstasyja, u odnosu na 0,22 g heroina i 2,8 g marihuane godinu prije. Osim toga, 2011. pronađeno je 37 noževa, tri pile i 30 mobitela, u odnosu na 14 noževa, dvije pile i 38 mobitela godinu prije. Naravno, povećan broj zapljena svjedoči o povećanoj angažiranosti službenika.

Crnoj slici u zatvorima možda najbolje svjedoči činjenica da je prošle godine broj samoozljeđivanja porastao za čak 20,6 posto, uz porast broja pokušaja suicida – 18 prošle godine nasuprot 13 godinu prije. Dvoje zatvorenika oduzelo si je život 2011. godine.

MARIJO KAVAIN

Od škole do odvikvanja

Iako s teškoćama, zatvorski sustav ipak omogućava zatvorenicima brojne programe koji im omogućavaju resocijalizaciju: od školovanja i stručnih usavršavanja, do programa odvikavanja od ovisnosti, kontrole bijesa, impulzivnih reakcija...

Najmanje je discipline u Splitu

Prema Izvješću, najnediscipliniraniji su zatvorenici u Zatvoru Split: tu je pokrenuto 17 postupaka, a u svim ostalim zatvorima zajedno 15 stegovnih postupaka.

Brojke za 2011.

•• u zatvore stiglo 4300 osoba, pa ih je 31. prosinca bilo 5084
•• 18 pokušaja suicida
•• dva samoubojstva
•• iza rešetaka pronađeno: 3,5 grama heroina, 1,5 g kokaina, 18,6 g marihuane i 93 tableta ecstasyja, 37 noževa, tri pile i 30 mobitela

Šimac: Nemaju dovoljno prostora ni zraka

O situaciji u našim zatvorima porazgovarali smo s Ivicom Šimcem, ravnateljem Uprave za zatvorski sustav.

Kako komentirate povećani broj zahtjeva za odštetom i iznos na koji se odnose?

- Prema standardima, mi bismo trebali svakom zatvoreniku omogućiti četiri kvadrata prostora i osam kubika zraka, no zbog smještajnih kapaciteta i priljeva zatvorenika, nismo u stanju to omogućiti. Na te okolnosti mi ne možemo utjecati, no naglasio bih da su odštete koje se dosuđuju znatno manje od onih koje se traže. Europski sud, primjerice, u pravilu dosuđuje oko pet tisuća eura odštete.

Kako smanjiti priljev zatvorenika?

- Očekujemo novi kazneni zakon kojim bi se priljev zatvorenika trebao smanjiti za desetak posto, jer se predviđa veći udio novčanih kazni i kazni radom za opće dobro.

Podaci o povećanom broju pokušaja suicida i samoozljeđivanja, napada na službenike, uz značajan manjak zaposlenih, ukazuju na to da je stanje alarmantno?

- Ne bih umanjivao problem ni na koji način, ali ne bih rekao ni da je stanje kritično. Podaci zvuče strašno u postocima, ali kada se uzmu cjeloviti podaci, onda mislim da nisu toliko strašni. Primjerice, na 18 tisuća zatvorenika koji su prošle godine prošli kroz zatvore bilo je 18 pokušaja suicida, odnosno 15 napada na čuvare. Jednim dijelom to je zbog činjenice što je previše Ljudi u malom prostoru, no jednim dijelom razlozi su posve drugačiji. Primjerice, samoozljeđivanjem zatvorenici pokušavaju dobiti neke pogodnosti poput smještaja u bolnici i sl. U svakom slučaju, u planu je rješavanje problema, prije svega prenapučenosti, i to gradnjom novog dijela Zatvora Zagreb, kao i kaznionice u Šibeniku. Jednim je dijelom novac osiguran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Problem je dio novca koji treba osigurati država, i tu će se pokušati ići ili novcem iz EU fondova ili javno-privatnim partnerstvom.

Smatrate li količinu pronađenih zabranjenih predmeta zabrinjavajućom?

- Nastojimo tu količinu smanjiti, no, realno, toga će uvijek biti, s obzirom na uvjete smještaja i posebne pogodnosti poput zatvorenih posjeta, liječničkih pregleda izvan zatvora i sl. No, broj zapljena svakako govori o povećanom radu zatvorskih službenika, odnosno većem broju izvršenih pretraga. Lani je, primjerice, zabilježeno 220 tisuća pretraga osoba i preko 20 tisuća pretraga prostorija u zatvorskom sustavu.

Puštaju li liječnici zatvorenike olako na preglede izvan zatvora?

- U nekim situacijama i mi se pitamo isto, ali mi ne možemo ulaziti u pitanja medicinske struke. Osim toga, zatvorenici često zbog zdravstvenih teškoća traže i prekid izdržavanja kazne, a o tome odlučuju suci izvršenja kazne.

M. KAVAIN

Miljenić: Nedostaje prostora

Najveći problem hrvatskih zatvora je nedostatak prostora, upozorio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić, komentirajući na Vladinoj sjednici izvješće o stanju u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima u prošloj godini.

Hrvatski zatvori trenutno imaju kapacitete za 3771 osobu, a u njima je danas 4950 zatvorenika, pri čemu je popunjenost zatvora stalno negdje 30 posto iznad kapaciteta, rekao je Miljenić.

To je problem ne samo zbog održavanja reda i sigurnosti nego potencijalno i zbog financijskih gubitaka - trenutno su zatvorenici podigli tužbe u ukupnoj vrijednosti od 90 milijuna kuna zbog neadekvatnih uvjeta u zatvorima, što se većinom odnosi na premali prostor.

Po Miljenićevim riječima, međunarodne konvencije određuju da zatvori moraju imati četiri četvorna metra i deset prostornih metara prostora po osobi, što Hrvatska ne može ispuniti, a Sud za ljudska prava u Strasbourgu za takve prekršaje državama dosuđuje kazne od 4000 do 5000 eura.

Veliki problem je i nedostatak službenika, po predviđenom ustroju od 3771 zatvorenika nedostaje nam 23 posto ljudi, a po realnom stanju sa 4950 zatvorenih osoba nemamo 50 posto potrebnih kadrova, kaže Miljenić.

Jedini način da se to koliko-toliko pokrije je prekovremeni rad, tako je u 2011. odrađeno 350.000 prekovremenih sati, a ove godine, nakon što smo to srezali, bit ćemo na 200.000 sati, ali ispod toga je gotovo nemoguće ići, ustvrdio je Miljenić.

Ukupno je kroz hrvatske zatvore lani prošlo 18.000 ljudi, proračun je iznosio 538 milijuna kuna, zatvorski sustav je zaradio 42-43 milijuna kuna, a u ovu godinu je preneseno 50 milijuna kuna gubitka koji su sanirani tijekom godine.

Također, gotovo da nije bilo bijegova budući da je zabilježen samo jedan bijeg tijekom sprovođenja, a iz samog zatvora nitko nije uspio pobjeći.

Miljenić nakon usvajanja novog Kaznenog zakon očekuje rasterećenje zatvora za desetak posto zbog drugačijeg načina kažnjavanja, jer se kraće kazne zamjenjuju radom za opće dobro na slobodi.

Međutim, problem je što se mijenja struktura zatvorenika tako što se povećava broj osoba s dugotrajnim kaznama, od preko 20 godina.

Trenutno u Hrvatskoj ima 85 zatvorenika osuđenih na dugotrajne kazne, a kako će se povećavati njihov broj tako će se morati graditi drugačiji tipovi zatvora, upozorio je Miljenić.

Trenutno se dograđuje zatvor u Zagrebu s novih 380 mjesta, a Ministarstvo pravosuđa je na putu da zatvori financijsku konstrukciju za zatvor u Šibeniku za preko 1000 ljudi, koji bi se gradio putem javno-privatnog partnerstva. Ta proširenja zatvorskih kapaciteta bi zadovoljila sadašnje potrebe, kaže Miljenić.

(Hina)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/katastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti-182595 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c837b8d3adfe81afc93dd8198fd8956a76157c32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Katastrofa+u+hrvatskim+zatvorima%3A+osamnaest+ka%C5%BEnjenika+poku%C5%A1alo+se+ubiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkatastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti-182595 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkatastrofa-u-hrvatskim-zatvorima-osamnaest-kaznjenika-pokusalo-se-ubiti-182595 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U hrvatskim je zatvorima 31. prosinca prošle godine bilo mjesta za 3771 zatvorenika, dok su na različitim oblicima izdržavanja kazni ili u pritvoru bile ukupno 5084 osobe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorno iza rešetaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasumorno iza rešetaka

Katastrofa u hrvatskim zatvorima: osamnaest kažnjenika pokušalo se ubiti

Piše PSD.
18. listopada 2012. - 10:01
Pretrpanost, nedovoljan broj zatvorskih čuvara, medicinskog osoblja, psihologa i ostalih službenika, povećan broj napada na službene osobe od čak 50 posto, povećan broj pokušaja suicida i samoozljeđivanja – sumorna je slika hrvatskih zatvora u Izvješću o stanju kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2011. godinu koji bi se danas trebao naći pred Vladom RH.

Očajno stanje urodilo je značajnim porastom broja tužbi zbog loših uvjeta u zatvorima.

U 2010. godini Hrvatsku je tužio 61 zatvorenik, a ukupno su tražili 7,5 milijuna kuna. Prošle godine broj tužbi porastao je na 100, s ukupnim odštetnim zahtjevima u iznosu od 52 milijuna kuna. Kada se zbroje svi zahtjevi od 2008. godine, Hrvatskoj “prijeti” isplata u ukupnom iznosu od 86,9 milijuna kuna.

Dugotrajni pritvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:22