stdClass Object ( [id] => 192941 [title] => Karamarko priznao: HDZ je glasovao za dvojezičnost; Vukovarski vijećnik (SDSS): Srbi se ne osjećaju sigurno; Bauk protiv moratorija [alias] => karamarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je danas zatražio moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, a iako priznaje da je HDZ u Hrvatskom saboru i u vukovarskom Gradskom vijeću glasovao za Ustavni zakon koji manjinama jamči dvojezičnost, naglasio je da je stranka u svibnju prošle godine promijenila vodstvo te da ne želi tumačiti mišljenje ranijih čelnika HDZ-a.

Karamarko je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, podržao Vukovarce i hrvatske branitelje koji su se na nedavnom prosvjednom skupu u tom gradu usprotivili ravnopravnoj službenoj uporabi ćirilice.

"Implementacija ustavnog zakona iz 2002. u ovom momentu izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru, u kojem su još uvijek svježe rane, a gradom šeću ljudi koji su za vrijeme okupacije silovali žene. Vukovar je zato senzibiliziran na tu vrstu izričaja, koja se u ovom momentu potencira bez povoda", rekao je Karamarko.

Zatražio je odgodu uvođenja ćirilice, pozivajući se na članak istog Ustavnog zakona koji kaže da se njegove odredbe "moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

"Da li ova nagla odluka o implementaciji pridonosi snošljivosti i dijalogu?", upitao je Karamarko, pozivajući i pripadnike srpske manjine da "imaju razumijevanja prema većini koja je osjetljiva na sve što se dogodilo prije 20 godina".

Na pitanje hoće li HDZ predložiti izmjenu Ustavnog zakona, odgovorio je, "može se ići i u tom smjeru, razmislit ćemo i o tome", a upitan kada bi bilo pravo vrijeme da se Ustavni zakon primijeni, kazao je, "kada sazriju međunacionalni odnosi i zarastu rane u Vukovaru".

Ocijenio je i da je "indikativno da se pitanje primjene ćirilice u Vukovaru pokreće u trenutku pada kreditnog rejtinga Hrvatske".

"Pad kreditnog rejtinga govori o radu Vlade. Dvostruka kvalifikacija hrvatskog rejtinga kao smeća je osobna iskaznica Vlade", kazao je Karamarko.

Vladu je prozvao i da nije učinila ništa kako bi riješila otvorena pitanja sa Slovenijom, zbog čega se, tvrdi, "Hrvatska u posljednjih par mjeseci bori za status".

Ocijenio je da je Vlada morala odvojiti pitanje Ljubljanske banke od pregovora o članstvu u EU, te da bi "premijer morao objasniti svoj privatni odnos s Ljubljanskom bankom".

"Trebao bi objasniti nalazi li se u sukobu interesa, što bi bacilo ružni sjenu na čitav taj problem", rekao je Karamarko.

PotPredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar naglasio je da se HDZ zalaže za poštovanje svih zakona, pa tako i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a na pitanje zašto kao ministar uprave u HDZ-ovoj vladi nije stavio van snage Statut Grada Vukovara iz 2009., kojim je omogućena službena uporaba ćirilice i prije nego što je popisom stanovništva utvrđeno da Srbi imaju to pravo jer ih je u Vukovaru više od trećine, Mlakar je odgovorio da je izvan snage stavljao samo one statute koji su se kosili sa zakonom, što u Vukovaru nije bio slučaj.

Vukovarski vijećnik Srđan Milaković (SDSS): Srbi se ne osjećaju sigurno

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova za svojega novog Predsjednika izabralo Gorana Bošnjaka (SDP), koji je na toj dužnosti zamijenio Tomislava Džanka (HSP dr. Ante Starčevića), koji je dao ostavku.

Tomislav Džanak dao je ostavku još 8. siječnja jer, kako je tada objasnio, nije želio sudjelovati u "trgovini između SDP-a i SDSS-a koja je na djelu u Vukovaru", a povod ostavke bilo je prihvaćanje proračuna grada Vukovara za 2013. godinu, koji je, po njegovu mišljenju, "bio u korist srpske manjine, a na štetu hrvatske većine".

U raspravi prije glasovanja dio vijećnika razljutilo je stajalište Kluba vijećnika SDSS-a, koji se najprije očitovao da neće poduprijeti Gorana Bošnjaka za Predsjednika Gradskog vijeća, a nakon stanke koju je zatražio promijenio je mišljenje i odlučio poduprijeti Bošnjaka.

"Koliko ste radnih mjesta dobili za ovu trgovinu?" upitao je vijećnike SDSS-a nezavisni vijećnik Vinko Erak. Nezavisni vijećnik Zdravko Dedić ustvrdio je kako je "na djelu još jedna trgovina između SDSS-a i SDP-a", pri čemu je optužio gradonačelnika Željka Sabu (SDP) da je "najveći trgovac".

Reagirali su klubovi vijećnika SDSS-a i SDP-a te opovrgnuli bilo kakav dogovor u stanci sjednice Gradskog vijeća.

Većinom glasova vijećnici su pristali i na izmjenu Statuta grada, čemu su se usprotivili vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji smatraju da se time u grad Vukovar "na mala vrata želi uvesti ćirilica".

Predsjednik Gradskoga vijeća Goran Bošnjak rekao je objašnjavajući razloge za promjenu Statuta grada kako je to potrebno učiniti zbog njegova usklađivanja sa zakonskim izmjenama kao što su smanjenje broja vijećnika s 25 na 21, a ako se bude željelo, dodao je, vijećnici će u nj moći unijeti i druge promjene.

Uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar bilo je tema aktualnog sata na kojem su HDZ i HSP dr. Ante Starčevića gradonačelniku Sabi zamjerili što nije bio na prosvjednom skupu protiv dvojezičnosti, održanom u subotu u Vukovaru u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Sabo je rekao kako na skupu nije bio jer je taj stožer izrazio želju da skup prođe bez političara.

Na pitanje vijećnika HDZ-a Alena Jakumetovića je li za uvođenje ćirilice u Vukovar, Sabo je odgovorio kako je s jučerašnjom konferencijom za novinare završio razgovor o toj temi.

Bivši Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak u raspravi o dvojezičnosti ustvrdio je kako izmjenama Statuta grada Vukovara iz 2009. godine koje su izglasovali HDZ, SDSS i HSP nije omogućena dvojezičnost u Vukovaru, što je, kako je rekao, 2011. godine potvrdilo i Ministarstvo uprave.

Po njegovim riječima, pretpostavke za dvojezičnost stekle su se tek nakon razultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu je u Vukovaru 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine.

Vijećnik Srđan Milaković (SDSS) rekao je u vezi s održanim prosvjedom da se građani srpske nacionalnosti nakon svega izrečenog na skupu u Vukovaru ne mogu osjećati "ni ugodno, ni sigurno".

Pozvao je gradonačelnika Željka Sabu da ohrabri Vukovarce srpske nacionalnosti rekavši kako je nakon skupa i sam ograničio vlastitu slobodu kretanja po Vukovaru.

Bauk protiv moratorija

Nisam siguran da bi u smislu poštivanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga bilo da se cijeli Vukovar i u cijeloj mjeri isključi iz primjene dvojezičnosti, izjavio je danas ministar uprave Arsen Bauk reagirajući na zahtjev HDZ-a za moratorijem na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru.

„Ja bih prije rekao da problem nije odnos Hrvata i Srba, nego Hrvata i Hrvata i to prvenstveno HDZ-a sa samim sobom - onog HDZ-a koji je bio 2009. i ovog HDZ-a koji je sada“, ustvrdio je Bauk.

Za članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na koji se u svojim zahtjevima poziva HDZ, Bauk je rekao kako taj članak govori da se zakon tumači u svrhu poštivanja pripadnika nacionalnih manjina te u svrhu solidarnosti i razumijevanja između nacionalnih manjina i hrvatskog naroda.

„Kakvo je političko stanje na lokalnoj razini ne bi htio komentirati osim u svjetlu da je ovo očito dio predizbrnog folklora i ono što je vrijedilo 2009. ne vrijedi danas, iako ne vidim koji su razlozi“, kazao je ministar uprave novinarima u Hrvatskom saboru.

Ono što je vrijedilo 1997. kada je Predsjednik Tuđman rekao kako pobjednik koji ne zna praštati sije klicu novih zala i razdora nije bilo problem, ne vidim što je 15 godina nakon toga tako veliki problem, zapitao se Bauk.

„ Držim da u razumnoj mjeri treba primijeniti određene izuzetke u Vukovaru što i zakon dopušta, a koji su to izuzeci i u kojoj mjeri to će odlučiti Gradsko vijeće. Hoće li atmosfera biti predizborna ili će ipak biti razumna i trezvena to je stvar lokalnih političara“, poručio je.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Davor Pongračić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE ĆIRILICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-05 14:45:29 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-05 15:37:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-05 14:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6577 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/05/AAA/hdz_press11-050213.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15164431 Threads: 3 Questions: 3166721696 Slow queries: 7089223 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235285401 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/karamarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija-192941 [printLink] => /vijesti/hrvatska/karamarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija-192941?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 514152 [name] => ćirilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cirilica [link] => /tag/cirilica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 200313 [name] => dvojezičnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvojezicnost [link] => /tag/dvojezicnost ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233813 [name] => tomislavkaramarko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavkaramarko [link] => /tag/tomislavkaramarko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Davor Pongračić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE ĆIRILICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Karamarko priznao: HDZ je glasovao za dvojezičnost; Vukovarski vijećnik (SDSS): Srbi se ne osjećaju sigurno; Bauk protiv moratorija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-31-26-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/05/AAA/hdz_press11-050213.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/05/AAA/hdz_press11-050213.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je danas zatražio moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, a iako priznaje da je HDZ u Hrvatskom saboru i u vukovarskom Gradskom vijeću glasovao za Ustavni zakon koji manjinama jamči dvojezičnost, naglasio je da je stranka u svibnju prošle godine promijenila vodstvo te da ne želi tumačiti mišljenje ranijih čelnika HDZ-a.

Karamarko je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, podržao Vukovarce i hrvatske branitelje koji su se na nedavnom prosvjednom skupu u tom gradu usprotivili ravnopravnoj službenoj uporabi ćirilice.

"Implementacija ustavnog zakona iz 2002. u ovom momentu izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru, u kojem su još uvijek svježe rane, a gradom šeću ljudi koji su za vrijeme okupacije silovali žene. Vukovar je zato senzibiliziran na tu vrstu izričaja, koja se u ovom momentu potencira bez povoda", rekao je Karamarko.

Zatražio je odgodu uvođenja ćirilice, pozivajući se na članak istog Ustavnog zakona koji kaže da se njegove odredbe "moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

"Da li ova nagla odluka o implementaciji pridonosi snošljivosti i dijalogu?", upitao je Karamarko, pozivajući i pripadnike srpske manjine da "imaju razumijevanja prema većini koja je osjetljiva na sve što se dogodilo prije 20 godina".

Na pitanje hoće li HDZ predložiti izmjenu Ustavnog zakona, odgovorio je, "može se ići i u tom smjeru, razmislit ćemo i o tome", a upitan kada bi bilo pravo vrijeme da se Ustavni zakon primijeni, kazao je, "kada sazriju međunacionalni odnosi i zarastu rane u Vukovaru".

Ocijenio je i da je "indikativno da se pitanje primjene ćirilice u Vukovaru pokreće u trenutku pada kreditnog rejtinga Hrvatske".

"Pad kreditnog rejtinga govori o radu Vlade. Dvostruka kvalifikacija hrvatskog rejtinga kao smeća je osobna iskaznica Vlade", kazao je Karamarko.

Vladu je prozvao i da nije učinila ništa kako bi riješila otvorena pitanja sa Slovenijom, zbog čega se, tvrdi, "Hrvatska u posljednjih par mjeseci bori za status".

Ocijenio je da je Vlada morala odvojiti pitanje Ljubljanske banke od pregovora o članstvu u EU, te da bi "premijer morao objasniti svoj privatni odnos s Ljubljanskom bankom".

"Trebao bi objasniti nalazi li se u sukobu interesa, što bi bacilo ružni sjenu na čitav taj problem", rekao je Karamarko.

PotPredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar naglasio je da se HDZ zalaže za poštovanje svih zakona, pa tako i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a na pitanje zašto kao ministar uprave u HDZ-ovoj vladi nije stavio van snage Statut Grada Vukovara iz 2009., kojim je omogućena službena uporaba ćirilice i prije nego što je popisom stanovništva utvrđeno da Srbi imaju to pravo jer ih je u Vukovaru više od trećine, Mlakar je odgovorio da je izvan snage stavljao samo one statute koji su se kosili sa zakonom, što u Vukovaru nije bio slučaj.

Vukovarski vijećnik Srđan Milaković (SDSS): Srbi se ne osjećaju sigurno

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova za svojega novog Predsjednika izabralo Gorana Bošnjaka (SDP), koji je na toj dužnosti zamijenio Tomislava Džanka (HSP dr. Ante Starčevića), koji je dao ostavku.

Tomislav Džanak dao je ostavku još 8. siječnja jer, kako je tada objasnio, nije želio sudjelovati u "trgovini između SDP-a i SDSS-a koja je na djelu u Vukovaru", a povod ostavke bilo je prihvaćanje proračuna grada Vukovara za 2013. godinu, koji je, po njegovu mišljenju, "bio u korist srpske manjine, a na štetu hrvatske većine".

U raspravi prije glasovanja dio vijećnika razljutilo je stajalište Kluba vijećnika SDSS-a, koji se najprije očitovao da neće poduprijeti Gorana Bošnjaka za Predsjednika Gradskog vijeća, a nakon stanke koju je zatražio promijenio je mišljenje i odlučio poduprijeti Bošnjaka.

"Koliko ste radnih mjesta dobili za ovu trgovinu?" upitao je vijećnike SDSS-a nezavisni vijećnik Vinko Erak. Nezavisni vijećnik Zdravko Dedić ustvrdio je kako je "na djelu još jedna trgovina između SDSS-a i SDP-a", pri čemu je optužio gradonačelnika Željka Sabu (SDP) da je "najveći trgovac".

Reagirali su klubovi vijećnika SDSS-a i SDP-a te opovrgnuli bilo kakav dogovor u stanci sjednice Gradskog vijeća.

Većinom glasova vijećnici su pristali i na izmjenu Statuta grada, čemu su se usprotivili vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji smatraju da se time u grad Vukovar "na mala vrata želi uvesti ćirilica".

Predsjednik Gradskoga vijeća Goran Bošnjak rekao je objašnjavajući razloge za promjenu Statuta grada kako je to potrebno učiniti zbog njegova usklađivanja sa zakonskim izmjenama kao što su smanjenje broja vijećnika s 25 na 21, a ako se bude željelo, dodao je, vijećnici će u nj moći unijeti i druge promjene.

Uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar bilo je tema aktualnog sata na kojem su HDZ i HSP dr. Ante Starčevića gradonačelniku Sabi zamjerili što nije bio na prosvjednom skupu protiv dvojezičnosti, održanom u subotu u Vukovaru u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Sabo je rekao kako na skupu nije bio jer je taj stožer izrazio želju da skup prođe bez političara.

Na pitanje vijećnika HDZ-a Alena Jakumetovića je li za uvođenje ćirilice u Vukovar, Sabo je odgovorio kako je s jučerašnjom konferencijom za novinare završio razgovor o toj temi.

Bivši Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak u raspravi o dvojezičnosti ustvrdio je kako izmjenama Statuta grada Vukovara iz 2009. godine koje su izglasovali HDZ, SDSS i HSP nije omogućena dvojezičnost u Vukovaru, što je, kako je rekao, 2011. godine potvrdilo i Ministarstvo uprave.

Po njegovim riječima, pretpostavke za dvojezičnost stekle su se tek nakon razultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu je u Vukovaru 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine.

Vijećnik Srđan Milaković (SDSS) rekao je u vezi s održanim prosvjedom da se građani srpske nacionalnosti nakon svega izrečenog na skupu u Vukovaru ne mogu osjećati "ni ugodno, ni sigurno".

Pozvao je gradonačelnika Željka Sabu da ohrabri Vukovarce srpske nacionalnosti rekavši kako je nakon skupa i sam ograničio vlastitu slobodu kretanja po Vukovaru.

Bauk protiv moratorija

Nisam siguran da bi u smislu poštivanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga bilo da se cijeli Vukovar i u cijeloj mjeri isključi iz primjene dvojezičnosti, izjavio je danas ministar uprave Arsen Bauk reagirajući na zahtjev HDZ-a za moratorijem na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru.

„Ja bih prije rekao da problem nije odnos Hrvata i Srba, nego Hrvata i Hrvata i to prvenstveno HDZ-a sa samim sobom - onog HDZ-a koji je bio 2009. i ovog HDZ-a koji je sada“, ustvrdio je Bauk.

Za članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na koji se u svojim zahtjevima poziva HDZ, Bauk je rekao kako taj članak govori da se zakon tumači u svrhu poštivanja pripadnika nacionalnih manjina te u svrhu solidarnosti i razumijevanja između nacionalnih manjina i hrvatskog naroda.

„Kakvo je političko stanje na lokalnoj razini ne bi htio komentirati osim u svjetlu da je ovo očito dio predizbrnog folklora i ono što je vrijedilo 2009. ne vrijedi danas, iako ne vidim koji su razlozi“, kazao je ministar uprave novinarima u Hrvatskom saboru.

Ono što je vrijedilo 1997. kada je Predsjednik Tuđman rekao kako pobjednik koji ne zna praštati sije klicu novih zala i razdora nije bilo problem, ne vidim što je 15 godina nakon toga tako veliki problem, zapitao se Bauk.

„ Držim da u razumnoj mjeri treba primijeniti određene izuzetke u Vukovaru što i zakon dopušta, a koji su to izuzeci i u kojoj mjeri to će odlučiti Gradsko vijeće. Hoće li atmosfera biti predizborna ili će ipak biti razumna i trezvena to je stvar lokalnih političara“, poručio je.

(H)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/karamarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija-192941 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7cc75bfadbde6ba0f037e7974653a2a51a2b3dc9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Karamarko+priznao%3A+HDZ+je+glasovao+za+dvojezi%C4%8Dnost%3B+Vukovarski+vije%C4%87nik+%28SDSS%29%3A+Srbi+se+ne+osje%C4%87aju+sigurno%3B+Bauk+protiv+moratorija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkaramarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija-192941 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkaramarko-priznao-hdz-je-glasovao-za-dvojezicnost-vukovarski-vijecnik-sdss-srbi-se-ne-osjecaju-sigurno-bauk-protiv-moratorija-192941 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Davor Pongračić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE ĆIRILICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaUVOĐENJE ĆIRILICE

Karamarko priznao: HDZ je glasovao za dvojezičnost; Vukovarski vijećnik (SDSS): Srbi se ne osjećaju sigurno; Bauk protiv moratorija

Piše PSD.
5. veljače 2013. - 15:43
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je danas zatražio moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, a iako priznaje da je HDZ u Hrvatskom saboru i u vukovarskom Gradskom vijeću glasovao za Ustavni zakon koji manjinama jamči dvojezičnost, naglasio je da je stranka u svibnju prošle godine promijenila vodstvo te da ne želi tumačiti mišljenje ranijih čelnika HDZ-a.

Karamarko je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, podržao Vukovarce i hrvatske branitelje koji su se na nedavnom prosvjednom skupu u tom gradu usprotivili ravnopravnoj službenoj uporabi ćirilice.

"Implementacija ustavnog zakona iz 2002. u ovom momentu izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru, u kojem su još uvijek svježe rane, a gradom še...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:31