stdClass Object ( [id] => 290160 [title] => Kako je politika odvela dva ratna heroja na suprotne strane [alias] => kako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Izgledalo je to kao Milanovićev genijalan politički potez: staviti Antu Kotromanovića na čelo SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici znači ozbiljno ugroziti do tada sigurnu HDZ-ovu pobjedu. Ali odmah je uslijedio još genijalniji Karamarkov potez: za prvo ime HDZ-ove liste postavit će Damira Krstičevića i time će poništiti sve moguće učinke Milanovićeva driblinga. I što sad, kad su liste utvrđene i kad će dvojica proslavljenih i neokaljanih junaka Domovinskog rata ući u boj u Dalmaciji? Izravan sukob dvojice heroja, omiljenih likova u narodu, i to na “domaćem” terenu, teško se mogao predvidjeti. No, još je teže prognozirati za koga bi se birači mogli odlučiti.

Pošteni megdan

Ipak, prije brojenja listića u izbornoj noći čeka nas dvadesetak dana kampanje. U njoj će se Krsto i Kotroman, dva stara ratna druga, naći na suprotnim stranama. A kakav će to megdan biti? E, tu se već neke stvari mogu sa sigurnošću predvidjeti. Recimo, možete se bez razmišljanja kladiti da iz njihovih usta nećete čuti ni jednu ružnu riječ o onome drugome. Svaka je izborna kampanja, kako se umiljato kaže, prljava, ali njih dvojica igrat će čisto.

Tako su u životu i navikli, a pogotovo neće udarati ispod pojasa jedan drugoga. Eto, Milanovića je u kampanji dosad obilježila izuzetna agesivnost prema protivnicima, a očito su i svi njegovi ministri dobili naputak da napadaju koga stignu, ali Kotromanovića niste ni čuli ni vidjeli u takvim akcijama. Nastupa čvrsto, ali uvijek s taktom.

Krstičević se, s druge strane, nije ni uključivao u kampanju, a i kad se javi, uvijek je odmjeren i miran.
Na izborima nas, dakle, ne čeka bespoštedan rat dvojice slavnih hrvatskih ratnika. Oni jesu suprotstavljeni jedan drugome, ali ne drže se protivnicima. Jednostavno, prilike su ih dovele u tu poziciju. Premda, toga su mogli biti svjesni kad su, prije mnogo godina, odabirali strane u političkoj utakmici.

Ipak, ono što ih povezuje i spaja jače je od njihovih trenutnih razlika. Čast i ponos njima su, kao i u ratu, daleko važnije osobine od politikantskih udaranja. Ukratko, štedjet će i zaštititi osobno jedan drugoga, a ispucat će salve na kolektivne stranačke protivnike.

Put do Četvrte


Rekli smo, Krsto i Kotorman dva su stara ratna druga. No i više od toga, njihove biografije isprepletene su na čudesan način. Počevši od rođenja...

Njihova mjesta dijeli stotinjak kilometara, ali su uvjeti u kojima su odrasli isti, kao i genetski hrvatski kôd kršne Dalmacije što su ga naslijedili. Krstičević je iz Umčana kod Vrgorca. Rođen je 1969., samo godinu dana prije Kotromanovića. Nije tamo bilo baš nekih uvjeta za napredovanje mladog čovjeka, pa je Damir odlučio krenuti dalje. Po staroj užanci siromašne Dalmacije, mladići su mogli u fratre ili oficire. Krsto se odlučio za ovo drugo i 1987. krenuo je na vojnu akademiju JNA.

Ante je završio strukovnu školu u Sinju. Tamo je u lokalnoj tvornici našao posao, ali nije imao mira. Čim je 1990. “zašuškalo”, priključio se hrvatskim snagama. Prvo u MUP-u, pa je prešao u specijalne postrojbe.

Damir se 1991. vratio s vojne akademije s diplomom na kojoj je pisalo “izvrstan uspjeh”. Koliko ga je mučilo to što je bio na “neprijateljskom” vojnom učilištu, vidi se i po prvom potezu nakon povratka. Odmah se prijavio kao dragovoljac u 4. brigadu. Tamo su ga prvo htjeli malo provjeriti pa je bio običan izvidnik. I onda, nakon prvih dokazivanja, kreće strahovita karijera...

Ante je za to vrijeme ratovao oko svoga Sinja, izvodio “lude” akcije u pozadini neprijatelja, postao diverzant kojeg su naši obožavali, a oni tamo ga se bojali. E, onda je počeo i njegov uspon...

Krstičević je prvo imenovan zapovjednikom bojne u Četvrtoj, pa jedne pričuvne imotske brigade, da bi se vratio u maticu i postao zapovjednik najjače postrojbe u Dalmaciji, Četvrte gardijske brigade.

Kotromanović je imenovan zapovjednikom u specijalnim snagama Glavnog stožera HV-a, uskoro i zapovjednikom bojne, pa je preuzeo vođenje 126. sinjske brigade i na koncu Operativne grupe Sinj. Obojica su rat završili – nakon velikog doprinosa u oslobađanju Knina – duboko u Bosni, gotovo pred Banjom Lukom. Pobjednički, dakako.

I nakon rata stalno im se ukrštaju putevi. Krsto preuzima zapovjedništvo Zbornog područja Pazin. Kotroman dolazi na njegovo mjesto i zapovjednik je Četvrte brigade.

Onda Damir ide na daljnje školovanje u Ameriku, na Army War Coledge, ratnu školu kopnene vojske. Ante završava ratnu školu “Ban Jelačić”. Damir je uskoro imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera, Ante zapovjednikom Zbornog područja Dubrovnik.

A onda dolazi 2000. godina i – Stjepan Mesić. On ih je obojicu usmjerio u druge vode, na koncu i u politiku. Jednostavno zato što im je prekinuo vojne karijere.

Umirovljeni mladi

Krsto je potpisao pismo dvanaest generala kojim se tražio prestanak kriminalizacije Domovinskog rata. I istog je trena umirovljen. Kotroman je kao alkarski vojvoda držao žestok govor protiv podlih političara koji su nam uništili ideale. Rezultat – ajde u penziju.

I što će sad oni tako mladi, tek ušli u tridesete, raditi u mirovini? Trebalo se pokrenuti jer im je to u duhu. Krstičević se posvetio poslovnom uspjehu, ušao je u tvrtku “M-San”, najprije kao menadžer, pa jedan od direktora, da bi postao i član Nadzornog odbora. A nije riječ o maloj tvrtki – zapošljava 1200 ljudi i najveći je distributer računalne tehnike u regiji.

Kotromanović je neko vrijeme bio neodlučan, a onda je krenuo u politiku. Prije devet godina, na prilično iznenađenje javnosti, prišao je SDP-u, gdje ga mnogi, kao desničara, nisu mogli ni zamisliti. Okušao se onda i u gospodarstvu, vodio je tvrtku iz Orahovice, ali tu nije bilo perspektive. Stoga se posvetio politici, pa je postao i saborski zastupnik 2008. godine. Jako je dobro prošao u IX. izbornoj jedinici, a možda je i to Milanovića navelo na ovaj posljednji potez.

I Krstičević je trebao ući u Sabor. Bio je i izabran 2011. na HDZ-ovoj listi, ali se samo desetak dana poslije odrekao mandata i vratio se u tvrtku. Biznis mu je bio važniji, ali politički rad nikad mu nije bio mrzak...

Ručak s Gotovinom

No, dodirnih točaka ima još... Recimo, bili su osumnjičeni u Haagu. Politikanti iz Republike Srpske stalno im prijete nekakvim njihovim optužnicama, a posebno ih je vezivalo prijateljstvo prema Anti Gotovini. Obojica su mu jako privržena, redovito su ga godinama posjećivali u Haagu, pomagali mu koliko su mogli.

Po tome se također vidi koliko su povezani. I samo jednom je 23 godine dugo prijateljstvo iskovano u ratu dovedeno u pitanje. Nisu bili prijatelji punih pet dana. U rujnu prošle godine, nakon pada MiG-a, Krsto je javno optužio Vladu i Ministarstvo obrane, koje vodi Kotromanović, za katastrofalno stanje hrvatskih Oružanih snaga. Ante mu je žestoko uzvratio uz tvrdnje da govori neistine.

Kad je prijetilo da se njihov sukob nepovratno rasplamsa, na scenu je stupio Gotovina, pozvao ih na ručak i pomirio uz riječi kako su Domovinski rat i takva prijateljstva iznad politike, iznad HDZ-a i SDP-a i iznad kampanja.

Tim Gotovininim riječima njih će se dvojica voditi i dalje. Političke ambicije im ne nedostaje, Kotroman planira nastaviti s vođenjem Ministarstva, a Krsto nije zaludu nedavno završio specijalizaciju u čuvenom centru “George C. Marshall” – europskom centru za sigurnosne studije u Garmisch-Partenkirchenu, u Njemačkoj.
No, što bilo da bilo, jedan drugoga neće iznevjeriti i ostaviti. Ako bi, nedajbože, zatrebalo, za onog drugog sigurno bi opet sve učinili.

Žrtve politike

Nama, običnim biračima politika je, pak, servirala nemoguć, pakleni zadatak: trebamo birati između dvije legende, a najradije bismo zaokružili obojicu. I Krsto i Kotroman su, ispada tako, iskorišteni u politikantske svrhe. Postali su žrtve. Politika se, opet je to dokazano, ne obazire na svetinje i spremno gazi ideale.

Logično je pitanje – zašto su pristali na takav scenarij? Odgovor je jednostavan: smatraju, naime, kako se branitelji moraju uključiti u politički život da bi nešto pridonijeli državi za koju su se borili.

No, unatoč tom pozitivnom stavu, na koncu ostaje gorak okus u ustima i žalostan osjećaj. Žalostan jer osjećamo da smo i svi mi na kraju ispali žrtve. Politika nam je ponudila novo sjeme razdora.

A što se autora ovih redaka tiče, najradije bih se 8. studenog preselio u neku drugu izbornu jedinicu. Kako mogu birati između svoja dva ratna zapovjednika? Koga ću od njih izdati? Krstu ili Kotromana, dva stara ratna druga.

DAMIR DUKIĆ

Krstičević

1969. rođen u Vrgorcu
1987. odlazi na vojnu akademiju
1991. dragovoljac u Četvrtoj
1994. zapovjednik Četvrte
1996. zapovjednik Zbornog područja Pazin
2000. umirovljen kao potpisnik pisma 12 generala
2001. počinje raditi u tvrtki “M-San”
2011. izabran na listi HDZ-a u Sabor
2015. na čelu Vojnog savjeta predsjednice Republike

Kotromanović

1968. rođen u Sinju
1990. dragovoljac u prvim postrojbama MUP-a
1992. zapovjednik bojne
1993. zapovjednik 126. sinjske brigade
1996. zapovjednik Četvrte gardijske
1999. zapovjednik Zbornog područja Dubrovnik
2001. kao alkarski vojvoda drži govor
2002. umirovljen
2008. postaje saborski zastupnik na listi SDP-a
2011. imenovan ministrom obrane

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kampanja i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-19 13:11:45 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-19 13:22:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-19 13:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25508 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/19/Novosti/KrstoKotroman00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7654720 Threads: 4 Questions: 1554391562 Slow queries: 4738119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111306569 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane-290160 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane-290160?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232687 [name] => antekotromanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antekotromanovic [link] => /tag/antekotromanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232964 [name] => damirkrstičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirkrsticevic [link] => /tag/damirkrsticevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kampanja i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je politika odvela dva ratna heroja na suprotne strane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-34-14-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/Novosti/KrstoKotroman00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/Novosti/KrstoKotroman00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Izgledalo je to kao Milanovićev genijalan politički potez: staviti Antu Kotromanovića na čelo SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici znači ozbiljno ugroziti do tada sigurnu HDZ-ovu pobjedu. Ali odmah je uslijedio još genijalniji Karamarkov potez: za prvo ime HDZ-ove liste postavit će Damira Krstičevića i time će poništiti sve moguće učinke Milanovićeva driblinga. I što sad, kad su liste utvrđene i kad će dvojica proslavljenih i neokaljanih junaka Domovinskog rata ući u boj u Dalmaciji? Izravan sukob dvojice heroja, omiljenih likova u narodu, i to na “domaćem” terenu, teško se mogao predvidjeti. No, još je teže prognozirati za koga bi se birači mogli odlučiti.

Pošteni megdan

Ipak, prije brojenja listića u izbornoj noći čeka nas dvadesetak dana kampanje. U njoj će se Krsto i Kotroman, dva stara ratna druga, naći na suprotnim stranama. A kakav će to megdan biti? E, tu se već neke stvari mogu sa sigurnošću predvidjeti. Recimo, možete se bez razmišljanja kladiti da iz njihovih usta nećete čuti ni jednu ružnu riječ o onome drugome. Svaka je izborna kampanja, kako se umiljato kaže, prljava, ali njih dvojica igrat će čisto.

Tako su u životu i navikli, a pogotovo neće udarati ispod pojasa jedan drugoga. Eto, Milanovića je u kampanji dosad obilježila izuzetna agesivnost prema protivnicima, a očito su i svi njegovi ministri dobili naputak da napadaju koga stignu, ali Kotromanovića niste ni čuli ni vidjeli u takvim akcijama. Nastupa čvrsto, ali uvijek s taktom.

Krstičević se, s druge strane, nije ni uključivao u kampanju, a i kad se javi, uvijek je odmjeren i miran.
Na izborima nas, dakle, ne čeka bespoštedan rat dvojice slavnih hrvatskih ratnika. Oni jesu suprotstavljeni jedan drugome, ali ne drže se protivnicima. Jednostavno, prilike su ih dovele u tu poziciju. Premda, toga su mogli biti svjesni kad su, prije mnogo godina, odabirali strane u političkoj utakmici.

Ipak, ono što ih povezuje i spaja jače je od njihovih trenutnih razlika. Čast i ponos njima su, kao i u ratu, daleko važnije osobine od politikantskih udaranja. Ukratko, štedjet će i zaštititi osobno jedan drugoga, a ispucat će salve na kolektivne stranačke protivnike.

Put do Četvrte


Rekli smo, Krsto i Kotorman dva su stara ratna druga. No i više od toga, njihove biografije isprepletene su na čudesan način. Počevši od rođenja...

Njihova mjesta dijeli stotinjak kilometara, ali su uvjeti u kojima su odrasli isti, kao i genetski hrvatski kôd kršne Dalmacije što su ga naslijedili. Krstičević je iz Umčana kod Vrgorca. Rođen je 1969., samo godinu dana prije Kotromanovića. Nije tamo bilo baš nekih uvjeta za napredovanje mladog čovjeka, pa je Damir odlučio krenuti dalje. Po staroj užanci siromašne Dalmacije, mladići su mogli u fratre ili oficire. Krsto se odlučio za ovo drugo i 1987. krenuo je na vojnu akademiju JNA.

Ante je završio strukovnu školu u Sinju. Tamo je u lokalnoj tvornici našao posao, ali nije imao mira. Čim je 1990. “zašuškalo”, priključio se hrvatskim snagama. Prvo u MUP-u, pa je prešao u specijalne postrojbe.

Damir se 1991. vratio s vojne akademije s diplomom na kojoj je pisalo “izvrstan uspjeh”. Koliko ga je mučilo to što je bio na “neprijateljskom” vojnom učilištu, vidi se i po prvom potezu nakon povratka. Odmah se prijavio kao dragovoljac u 4. brigadu. Tamo su ga prvo htjeli malo provjeriti pa je bio običan izvidnik. I onda, nakon prvih dokazivanja, kreće strahovita karijera...

Ante je za to vrijeme ratovao oko svoga Sinja, izvodio “lude” akcije u pozadini neprijatelja, postao diverzant kojeg su naši obožavali, a oni tamo ga se bojali. E, onda je počeo i njegov uspon...

Krstičević je prvo imenovan zapovjednikom bojne u Četvrtoj, pa jedne pričuvne imotske brigade, da bi se vratio u maticu i postao zapovjednik najjače postrojbe u Dalmaciji, Četvrte gardijske brigade.

Kotromanović je imenovan zapovjednikom u specijalnim snagama Glavnog stožera HV-a, uskoro i zapovjednikom bojne, pa je preuzeo vođenje 126. sinjske brigade i na koncu Operativne grupe Sinj. Obojica su rat završili – nakon velikog doprinosa u oslobađanju Knina – duboko u Bosni, gotovo pred Banjom Lukom. Pobjednički, dakako.

I nakon rata stalno im se ukrštaju putevi. Krsto preuzima zapovjedništvo Zbornog područja Pazin. Kotroman dolazi na njegovo mjesto i zapovjednik je Četvrte brigade.

Onda Damir ide na daljnje školovanje u Ameriku, na Army War Coledge, ratnu školu kopnene vojske. Ante završava ratnu školu “Ban Jelačić”. Damir je uskoro imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera, Ante zapovjednikom Zbornog područja Dubrovnik.

A onda dolazi 2000. godina i – Stjepan Mesić. On ih je obojicu usmjerio u druge vode, na koncu i u politiku. Jednostavno zato što im je prekinuo vojne karijere.

Umirovljeni mladi

Krsto je potpisao pismo dvanaest generala kojim se tražio prestanak kriminalizacije Domovinskog rata. I istog je trena umirovljen. Kotroman je kao alkarski vojvoda držao žestok govor protiv podlih političara koji su nam uništili ideale. Rezultat – ajde u penziju.

I što će sad oni tako mladi, tek ušli u tridesete, raditi u mirovini? Trebalo se pokrenuti jer im je to u duhu. Krstičević se posvetio poslovnom uspjehu, ušao je u tvrtku “M-San”, najprije kao menadžer, pa jedan od direktora, da bi postao i član Nadzornog odbora. A nije riječ o maloj tvrtki – zapošljava 1200 ljudi i najveći je distributer računalne tehnike u regiji.

Kotromanović je neko vrijeme bio neodlučan, a onda je krenuo u politiku. Prije devet godina, na prilično iznenađenje javnosti, prišao je SDP-u, gdje ga mnogi, kao desničara, nisu mogli ni zamisliti. Okušao se onda i u gospodarstvu, vodio je tvrtku iz Orahovice, ali tu nije bilo perspektive. Stoga se posvetio politici, pa je postao i saborski zastupnik 2008. godine. Jako je dobro prošao u IX. izbornoj jedinici, a možda je i to Milanovića navelo na ovaj posljednji potez.

I Krstičević je trebao ući u Sabor. Bio je i izabran 2011. na HDZ-ovoj listi, ali se samo desetak dana poslije odrekao mandata i vratio se u tvrtku. Biznis mu je bio važniji, ali politički rad nikad mu nije bio mrzak...

Ručak s Gotovinom

No, dodirnih točaka ima još... Recimo, bili su osumnjičeni u Haagu. Politikanti iz Republike Srpske stalno im prijete nekakvim njihovim optužnicama, a posebno ih je vezivalo prijateljstvo prema Anti Gotovini. Obojica su mu jako privržena, redovito su ga godinama posjećivali u Haagu, pomagali mu koliko su mogli.

Po tome se također vidi koliko su povezani. I samo jednom je 23 godine dugo prijateljstvo iskovano u ratu dovedeno u pitanje. Nisu bili prijatelji punih pet dana. U rujnu prošle godine, nakon pada MiG-a, Krsto je javno optužio Vladu i Ministarstvo obrane, koje vodi Kotromanović, za katastrofalno stanje hrvatskih Oružanih snaga. Ante mu je žestoko uzvratio uz tvrdnje da govori neistine.

Kad je prijetilo da se njihov sukob nepovratno rasplamsa, na scenu je stupio Gotovina, pozvao ih na ručak i pomirio uz riječi kako su Domovinski rat i takva prijateljstva iznad politike, iznad HDZ-a i SDP-a i iznad kampanja.

Tim Gotovininim riječima njih će se dvojica voditi i dalje. Političke ambicije im ne nedostaje, Kotroman planira nastaviti s vođenjem Ministarstva, a Krsto nije zaludu nedavno završio specijalizaciju u čuvenom centru “George C. Marshall” – europskom centru za sigurnosne studije u Garmisch-Partenkirchenu, u Njemačkoj.
No, što bilo da bilo, jedan drugoga neće iznevjeriti i ostaviti. Ako bi, nedajbože, zatrebalo, za onog drugog sigurno bi opet sve učinili.

Žrtve politike

Nama, običnim biračima politika je, pak, servirala nemoguć, pakleni zadatak: trebamo birati između dvije legende, a najradije bismo zaokružili obojicu. I Krsto i Kotroman su, ispada tako, iskorišteni u politikantske svrhe. Postali su žrtve. Politika se, opet je to dokazano, ne obazire na svetinje i spremno gazi ideale.

Logično je pitanje – zašto su pristali na takav scenarij? Odgovor je jednostavan: smatraju, naime, kako se branitelji moraju uključiti u politički život da bi nešto pridonijeli državi za koju su se borili.

No, unatoč tom pozitivnom stavu, na koncu ostaje gorak okus u ustima i žalostan osjećaj. Žalostan jer osjećamo da smo i svi mi na kraju ispali žrtve. Politika nam je ponudila novo sjeme razdora.

A što se autora ovih redaka tiče, najradije bih se 8. studenog preselio u neku drugu izbornu jedinicu. Kako mogu birati između svoja dva ratna zapovjednika? Koga ću od njih izdati? Krstu ili Kotromana, dva stara ratna druga.

DAMIR DUKIĆ

Krstičević

1969. rođen u Vrgorcu
1987. odlazi na vojnu akademiju
1991. dragovoljac u Četvrtoj
1994. zapovjednik Četvrte
1996. zapovjednik Zbornog područja Pazin
2000. umirovljen kao potpisnik pisma 12 generala
2001. počinje raditi u tvrtki “M-San”
2011. izabran na listi HDZ-a u Sabor
2015. na čelu Vojnog savjeta predsjednice Republike

Kotromanović

1968. rođen u Sinju
1990. dragovoljac u prvim postrojbama MUP-a
1992. zapovjednik bojne
1993. zapovjednik 126. sinjske brigade
1996. zapovjednik Četvrte gardijske
1999. zapovjednik Zbornog područja Dubrovnik
2001. kao alkarski vojvoda drži govor
2002. umirovljen
2008. postaje saborski zastupnik na listi SDP-a
2011. imenovan ministrom obrane

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane-290160 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11ed506ee2902c96943766937e224cb1d4e788e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+politika+odvela+dva+ratna+heroja+na+suprotne+strane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane-290160 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-politika-odvela-dva-ratna-heroja-na-suprotne-strane-290160 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kampanja i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakampanja i sudbine

Kako je politika odvela dva ratna heroja na suprotne strane

Piše PSD.
19. listopada 2015. - 15:20
Izgledalo je to kao Milanovićev genijalan politički potez: staviti Antu Kotromanovića na čelo SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici znači ozbiljno ugroziti do tada sigurnu HDZ-ovu pobjedu. Ali odmah je uslijedio još genijalniji Karamarkov potez: za prvo ime HDZ-ove liste postavit će Damira Krstičevića i time će poništiti sve moguće učinke Milanovićeva driblinga.I što sad, kad su liste utvrđene i kad će dvojica proslavljenih i neokaljanih junaka Domovinskog rata ući u boj u Dalmaciji? Izravan sukob dvojice heroja, omiljenih likova u narodu, i to na “domaćem” terenu, teško se mogao predvidjeti. No, još je teže prognozirati za koga bi se birači mogli odlučiti.

Pošteni megdan

Ipak, prije brojenja listića u izbornoj noći čeka nas dvadesetak dana kampanje. U njoj će ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:34