stdClass Object ( [id] => 239841 [title] => Jovanović otišao, radovi stali [alias] => jovanovic-otisao-radovi-stali [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Što smo bliži kraju Svjetskoga nogometnog prvenstva, sve nam je bliža i domaća nogometna realnost. A to znači nove doze gorčine zbog suđenja, slabu posjećenost utakmica, nove sumnjive rezultate, i uglavnom nezainteresiranost Hrvatskoga nogometnog saveza za sve to. “Dojučerašnji” ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je, između ostalog, gromoglasno najavljivao i “isušivanje nogometne močvare”?

No, on je nedavno “odlepršao” s dužnosti neobavljena posla (po jednima, nije imao dovoljnu političku moć i podršku ostalih struktura vlasti, dok je po drugima bio - jednostavno nesposoban), a spomenuta je “bara” ostala, praktično, netaknuta. Novi ministar Vedran Mornar zasad ne pokazuje niti najmanji interes za “nogometna pitanja”, budući da mu je očiti prioritet izgladiti odnose s Kaptolom oko nastavnih programa. No, veći je problem što se niti policija, tužiteljstvo i sudovi nisu osobito iskazali u iskorjenjivanju ovog društvenog zla.

Zasad zadnja “akcija” je ona okončana krajem ožujka - mislimo na postupak protiv nekadašnjeg moćnika u HNS-ovoj sudačkoj organizaciji Željka Širića - koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja mita za “pošteno suđenje”, i bivšeg tajnika Nogometnog kluba Karlovac Nevena Šprajcera, koji je, pod optužbom za davanje mita, dobio uvjetnu desetomjesečnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine. On je nedavno ponovno procesuiran, ovaj put zbog svojevremenih financijskih nepravilnosti u karlovačkom klubu.

Širića je, podsjetimo, raskrinkao bivši Hajdukov čelnik Hrvoje Maleš, bez čije građanske hrabrosti do ovog suđenja ne bi niti došlo. No, on je nakon toga ostavljen na cjedilu, gotovo prezren u nogometnim krugovima kao “druker”.

I do sada jedini (pravomoćno) presuđeni postupak vezan za “nogoloptačke makinacije“ (afera “Offside”) je, prema dobrim poznavateljima prilika, pokrenut na inicijativu njemačkih istražitelja, koji su, obrađujući slične slučajeve na domaćem terenu, došli do podataka o “muljanju” i u Hrvatskoj, nakon čega su o tome dojavili svojim ovdašnjim kolegama.

Tek se tada krenulo u otkrivanje, a potom i procesuiranje, uglavnom, nogometaša Croatie Sesvete i Međimurja, te nekolicine “varteksovaca”. One krupne ribe, kako je to i inače u gotovo svim sferama društva, nekako uvijek izmaknu.

Na rubu zakona

Ekipa iz “Offsidea” je na kraju prošla s relativno blagim kaznama, a većini su olakotne okolnosti bile priznanje (ne)djela. Najpoznatiji od njih - bivši reprezentativci Miljenko Mulek i Andrija Balajić su krajem svibnja upućeni u Varaždinski zatvor na izdržavanje sedmomjesečne kazne, dok je Jasminu Agiću devetomjesečno “robijanje” bilo prolongirano do 1. srpnja. U navedenim klubovima se novac dijelio šakom i kapom, no kad je financijska pipa presušila – nogometaši su ostali bez bilo kakvog prihoda pa su krenuli u kladioničarsko “štimanje” rezultata utakmica. Jedan od njih (Dario Šušak) je čak i pljačkama pokušao nešto zaraditi...

Iako iz HNS-a godinama stižu oštri demantiji već i samih sumnji o namještanju utakmica, javnost ne misli tako. Nije malo onih koji ističu kako je jedino regularno prvenstvo, možda, bilo ono prvo (brzopotezno) 1992. godine. Mnoge (ranije, ali i ovogodišnje) utakmice s čudnim rezultatima, preokretima, “smiješnim” golovima, priče o (pre)puštanju bodova (o tome je, između ostalih, nešto bio javno rekao pa porekao bivši igrač Šibenika Patrice Kwedi), zabavljale su samo javno mnijenje, dok organima gonjenja, naravno, ništa nije bilo sporno.

Posebna je dimenzija nogometnih mutnih poslova u tome što je i država godinama klubovima opraštala milijunske porezne dugove i tolerirala poslovanja na rubu zakona. A kako se poslovalo, pokazuje i primjer NK Karlovca u kome su se plaće i honorari isplaćivali “na ruke”, na temelju fiktivnih putnih naloga. O tome je na suđenju Šprajceru (i Širiću) iskaz dalo više svjedoka.

Taj je proces, pored navođenja Hajduka kao žrtve “reketarenja”, pokazao i drugu stranu medalje. Pojedini bivši i sadašnji dužnosnici splitskog kluba u istrazi su ispričali kako im je Širić spominjao dugove Hajduka prema njemu “iz vremena Joška Svaguše i Igora Štimca“ (dakako, za sudačku pomoć). Na glavnoj su raspravi, međutim, a nakon što su im predočeni ti njihovi iskazi, pokušali sve to ublažiti ili se nisu mogli prisjetiti da su tako (po)svjedočili u USKOK-u.

Zaboravljeni Katuša

O Hajdukovu plaćanju sudaca bilo je govora i prije 15-ak godina, kada je splitsko tužiteljstvo istraživalo malverzacije tadašnjih čelnika kluba s Poljuda. U to je vrijeme i predsjednik Hrvatskog dragovoljca (sada pokojni) Stjepan Spajić (pro)govorio kako je Ivanu Katuši dao 10 tisuća DEM za pošteno suđenje na utakmici u Koprivnici protiv Slaven Belupa. Katuša je zbog toga bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora i trajno udaljen iz nogometa.
I dok se reprezentacijom godinama ponosimo, klupski nogomet nam je u blatu
On je nekoliko godina kasnije u jednom intervjuu optužio tada glavnog HNS-ovca Vlatka Markovića za pogodovanje Zagrebu u osvajanju šampionske titule u sezoni 2001./2002. O davanju novca sucima je ranije pričao i Zdravko Mamić. Nekadašnji međunarodni (pomoćni) nogometni sudac Miroslav Jedvaj je prije dvije i pol godine medijski istupio navodeći kako je i sam uzimao novac od klubova. Sve je ovo, međutim, ostalo mrtvo slovo na papiru.

Dinamo, kao najtrofejniji klub u neovisnoj Hrvatskoj (pod različitim imenima), posebna je priča. Osvaja domaće titule kao na tekućoj vrpci (dok na proslave dolazi “čak” nekoliko stotina navijača), a europskim momčadima služi kao kanta za napucavanje. Ranije je bio silno povlašten zahvaljujući “najvećem navijaču” dr. Franji Tuđmanu. Povratak imena Dinamo donio je Zagrepčanima i - Zdravka Mamića, prema čijim je ispadima pravosuđe inače prilično blagonaklono. Tako je bez sankcije, recimo, zasad, ostalo i njegovo vrijeđanje bivšeg ministra Jovanovića na nacionalnoj osnovi.

Kad je prije tri godine, nakon kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka protiv švedskog Malmöa, bio uhićen zbog sukoba s interventnim policajcima, krim-obrada se vrlo brzo svela na prekršajnu, pa je na kraju “zaradio” tek prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Indikativno je da se Mamić inače hvali prijateljstvima s nekim policijskim šefovima i pravosudnim dužnosnicima...

Veliki problem u nogometu predstavlja i “menadžerija” u koju je i podzemlje pustilo svoje pipke. No, niti u tom segmentu se ništa ne “poduzima”. Svojedobno je predstavnik USKOK-a, na suđenju otmičarima sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca, onako usput (pri)upitao Novicu Petrača o transferima Darija Srne, Stipe Pletikose i Gorana Sabljića - i na tome je ostalo.

Dakle, sve je spremno za još jednu sezonu negativnih rekorda.

Igor Došen

Pijani milijunaši

Povijest domaće nogometne lige je i povijest nekoliko propalih megalomanskih projekata, kao u slučaju suhopoljske Mladosti 127, Kamen Ingrada iz Velike. U tim su sredinama bili (iz)građeni stadioni koji mogu primiti više gledatelja nego što navedena mjesta imaju stanovnika. Financiranje je u domaćem nogometu gotovo sinonim netransparentnosti.

No, svega toga, naravno, ima i u drugim sportovima pa je u pravu čelnik HNS-a Davor Šuker kada pita zašto se inspekcija i na njih ne fokusira. U Ciboni i vaterpolo klubu Mladost su, na primjer, godinama poslovali poput “pijanih milijardera”, uz pomoć političkih zaštitnika stvarali enormne dugove i došli na rub bankrota. Za to, naravno, još nitko nije odgovarao.

Mornar srušio još jednu Jovanovićevu odluku

Novi obrazovni ministar Vedran Mornar srušio je još jednu odluku svoga prethodnika Željka Jovanovića. Nakon sastanka sa saborskim zastupnicima, predstavnicima nacionalnih manjina, u ponedjeljak, ministar Mornar je prihvatio njihov zahtjev i povukao odluku svoga prethodnika prema kojoj razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika.

Predstavnici nacionalnih manjina pobunili su se prošli tjedan zbog tog kriterija kojim se, kako su poručili, krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, međunarodni ugovori i odluka Ustavnog suda iz 1997.godine te se ograničava pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu.

Kriterij da razredna odjeljenja ne smiju imati manje od sedam učenika, poručili su, doveo bi u pitanje opstojnost brojnih razreda nacionalnih manjina a učenici bi bili asimilirani i bez mogućnosti školovanja na materinjem jeziku.

 -Na sastanku ministra Mornara i predstavnika nacionalnih manjina usuglašen je zajednički stav da će ministar temeljem postojeće odluke odlučivati o posebnostima upisa učenika pripadnika nacionalnih manjina u prvi razred srednje škole na način da se djeci pripadnicima nacionalnih manjina omogući upis. Ujedno, pristupit će se izmjenama Odluke o upisu učenika pripadnika nacionalnih manjina u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. na način da se Odlukom ne utvrđuje minimalni broj učenika potrebnih za ustrojavanje razrednih odjela – izvijestila je glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gordana Zuccon.

- Zadovoljni smo, ministar Mornar donio je vrlo dobru odluku. Zahvalni smo što je odmah uočio težinu koju ima Zakon o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, koji ne predviđa minimalan broj učenika, kao i ustavnu obvezu vezanu uz prava nacionalnih manjina – kazao je nakon sastanka Furio Radin, zastupnik talijanske manjine.

On je zadovoljan što je do susreta s ministrom Mornarom došlo tako brzo:

- U dvije i pol godine mandata ministra Željka Jovanovića nikada se nismo susreli s njim. Od 1992.godine otkada sam saborski zastupnik do danas on je jedini ministar obrazovanja kojega nisam osobno upoznao dok je obnašao tu dužnost – kaže Radin.

M. Cvrtila

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Nogometni" ministar i nezainteresirani nasljednik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isušivanje močvare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-07 09:27:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-07 17:48:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-07 15:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5766 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/07/07/PSD/min00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14864890 Threads: 4 Questions: 3137276627 Slow queries: 6990396 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234716090 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-otisao-radovi-stali-239841 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-otisao-radovi-stali-239841?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198166 [name] => ŽeljkoJovanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkojovanovic [link] => /tag/zeljkojovanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229381 [name] => vedranmornar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vedranmornar [link] => /tag/vedranmornar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Nogometni" ministar i nezainteresirani nasljednik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isušivanje močvare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jovanović otišao, radovi stali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-10-19-06-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/07/PSD/min00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/07/PSD/min00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Što smo bliži kraju Svjetskoga nogometnog prvenstva, sve nam je bliža i domaća nogometna realnost. A to znači nove doze gorčine zbog suđenja, slabu posjećenost utakmica, nove sumnjive rezultate, i uglavnom nezainteresiranost Hrvatskoga nogometnog saveza za sve to. “Dojučerašnji” ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je, između ostalog, gromoglasno najavljivao i “isušivanje nogometne močvare”?

No, on je nedavno “odlepršao” s dužnosti neobavljena posla (po jednima, nije imao dovoljnu političku moć i podršku ostalih struktura vlasti, dok je po drugima bio - jednostavno nesposoban), a spomenuta je “bara” ostala, praktično, netaknuta. Novi ministar Vedran Mornar zasad ne pokazuje niti najmanji interes za “nogometna pitanja”, budući da mu je očiti prioritet izgladiti odnose s Kaptolom oko nastavnih programa. No, veći je problem što se niti policija, tužiteljstvo i sudovi nisu osobito iskazali u iskorjenjivanju ovog društvenog zla.

Zasad zadnja “akcija” je ona okončana krajem ožujka - mislimo na postupak protiv nekadašnjeg moćnika u HNS-ovoj sudačkoj organizaciji Željka Širića - koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja mita za “pošteno suđenje”, i bivšeg tajnika Nogometnog kluba Karlovac Nevena Šprajcera, koji je, pod optužbom za davanje mita, dobio uvjetnu desetomjesečnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine. On je nedavno ponovno procesuiran, ovaj put zbog svojevremenih financijskih nepravilnosti u karlovačkom klubu.

Širića je, podsjetimo, raskrinkao bivši Hajdukov čelnik Hrvoje Maleš, bez čije građanske hrabrosti do ovog suđenja ne bi niti došlo. No, on je nakon toga ostavljen na cjedilu, gotovo prezren u nogometnim krugovima kao “druker”.

I do sada jedini (pravomoćno) presuđeni postupak vezan za “nogoloptačke makinacije“ (afera “Offside”) je, prema dobrim poznavateljima prilika, pokrenut na inicijativu njemačkih istražitelja, koji su, obrađujući slične slučajeve na domaćem terenu, došli do podataka o “muljanju” i u Hrvatskoj, nakon čega su o tome dojavili svojim ovdašnjim kolegama.

Tek se tada krenulo u otkrivanje, a potom i procesuiranje, uglavnom, nogometaša Croatie Sesvete i Međimurja, te nekolicine “varteksovaca”. One krupne ribe, kako je to i inače u gotovo svim sferama društva, nekako uvijek izmaknu.

Na rubu zakona

Ekipa iz “Offsidea” je na kraju prošla s relativno blagim kaznama, a većini su olakotne okolnosti bile priznanje (ne)djela. Najpoznatiji od njih - bivši reprezentativci Miljenko Mulek i Andrija Balajić su krajem svibnja upućeni u Varaždinski zatvor na izdržavanje sedmomjesečne kazne, dok je Jasminu Agiću devetomjesečno “robijanje” bilo prolongirano do 1. srpnja. U navedenim klubovima se novac dijelio šakom i kapom, no kad je financijska pipa presušila – nogometaši su ostali bez bilo kakvog prihoda pa su krenuli u kladioničarsko “štimanje” rezultata utakmica. Jedan od njih (Dario Šušak) je čak i pljačkama pokušao nešto zaraditi...

Iako iz HNS-a godinama stižu oštri demantiji već i samih sumnji o namještanju utakmica, javnost ne misli tako. Nije malo onih koji ističu kako je jedino regularno prvenstvo, možda, bilo ono prvo (brzopotezno) 1992. godine. Mnoge (ranije, ali i ovogodišnje) utakmice s čudnim rezultatima, preokretima, “smiješnim” golovima, priče o (pre)puštanju bodova (o tome je, između ostalih, nešto bio javno rekao pa porekao bivši igrač Šibenika Patrice Kwedi), zabavljale su samo javno mnijenje, dok organima gonjenja, naravno, ništa nije bilo sporno.

Posebna je dimenzija nogometnih mutnih poslova u tome što je i država godinama klubovima opraštala milijunske porezne dugove i tolerirala poslovanja na rubu zakona. A kako se poslovalo, pokazuje i primjer NK Karlovca u kome su se plaće i honorari isplaćivali “na ruke”, na temelju fiktivnih putnih naloga. O tome je na suđenju Šprajceru (i Širiću) iskaz dalo više svjedoka.

Taj je proces, pored navođenja Hajduka kao žrtve “reketarenja”, pokazao i drugu stranu medalje. Pojedini bivši i sadašnji dužnosnici splitskog kluba u istrazi su ispričali kako im je Širić spominjao dugove Hajduka prema njemu “iz vremena Joška Svaguše i Igora Štimca“ (dakako, za sudačku pomoć). Na glavnoj su raspravi, međutim, a nakon što su im predočeni ti njihovi iskazi, pokušali sve to ublažiti ili se nisu mogli prisjetiti da su tako (po)svjedočili u USKOK-u.

Zaboravljeni Katuša

O Hajdukovu plaćanju sudaca bilo je govora i prije 15-ak godina, kada je splitsko tužiteljstvo istraživalo malverzacije tadašnjih čelnika kluba s Poljuda. U to je vrijeme i predsjednik Hrvatskog dragovoljca (sada pokojni) Stjepan Spajić (pro)govorio kako je Ivanu Katuši dao 10 tisuća DEM za pošteno suđenje na utakmici u Koprivnici protiv Slaven Belupa. Katuša je zbog toga bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora i trajno udaljen iz nogometa.
I dok se reprezentacijom godinama ponosimo, klupski nogomet nam je u blatu
On je nekoliko godina kasnije u jednom intervjuu optužio tada glavnog HNS-ovca Vlatka Markovića za pogodovanje Zagrebu u osvajanju šampionske titule u sezoni 2001./2002. O davanju novca sucima je ranije pričao i Zdravko Mamić. Nekadašnji međunarodni (pomoćni) nogometni sudac Miroslav Jedvaj je prije dvije i pol godine medijski istupio navodeći kako je i sam uzimao novac od klubova. Sve je ovo, međutim, ostalo mrtvo slovo na papiru.

Dinamo, kao najtrofejniji klub u neovisnoj Hrvatskoj (pod različitim imenima), posebna je priča. Osvaja domaće titule kao na tekućoj vrpci (dok na proslave dolazi “čak” nekoliko stotina navijača), a europskim momčadima služi kao kanta za napucavanje. Ranije je bio silno povlašten zahvaljujući “najvećem navijaču” dr. Franji Tuđmanu. Povratak imena Dinamo donio je Zagrepčanima i - Zdravka Mamića, prema čijim je ispadima pravosuđe inače prilično blagonaklono. Tako je bez sankcije, recimo, zasad, ostalo i njegovo vrijeđanje bivšeg ministra Jovanovića na nacionalnoj osnovi.

Kad je prije tri godine, nakon kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka protiv švedskog Malmöa, bio uhićen zbog sukoba s interventnim policajcima, krim-obrada se vrlo brzo svela na prekršajnu, pa je na kraju “zaradio” tek prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Indikativno je da se Mamić inače hvali prijateljstvima s nekim policijskim šefovima i pravosudnim dužnosnicima...

Veliki problem u nogometu predstavlja i “menadžerija” u koju je i podzemlje pustilo svoje pipke. No, niti u tom segmentu se ništa ne “poduzima”. Svojedobno je predstavnik USKOK-a, na suđenju otmičarima sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca, onako usput (pri)upitao Novicu Petrača o transferima Darija Srne, Stipe Pletikose i Gorana Sabljića - i na tome je ostalo.

Dakle, sve je spremno za još jednu sezonu negativnih rekorda.

Igor Došen

Pijani milijunaši

Povijest domaće nogometne lige je i povijest nekoliko propalih megalomanskih projekata, kao u slučaju suhopoljske Mladosti 127, Kamen Ingrada iz Velike. U tim su sredinama bili (iz)građeni stadioni koji mogu primiti više gledatelja nego što navedena mjesta imaju stanovnika. Financiranje je u domaćem nogometu gotovo sinonim netransparentnosti.

No, svega toga, naravno, ima i u drugim sportovima pa je u pravu čelnik HNS-a Davor Šuker kada pita zašto se inspekcija i na njih ne fokusira. U Ciboni i vaterpolo klubu Mladost su, na primjer, godinama poslovali poput “pijanih milijardera”, uz pomoć političkih zaštitnika stvarali enormne dugove i došli na rub bankrota. Za to, naravno, još nitko nije odgovarao.

Mornar srušio još jednu Jovanovićevu odluku

Novi obrazovni ministar Vedran Mornar srušio je još jednu odluku svoga prethodnika Željka Jovanovića. Nakon sastanka sa saborskim zastupnicima, predstavnicima nacionalnih manjina, u ponedjeljak, ministar Mornar je prihvatio njihov zahtjev i povukao odluku svoga prethodnika prema kojoj razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika.

Predstavnici nacionalnih manjina pobunili su se prošli tjedan zbog tog kriterija kojim se, kako su poručili, krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, međunarodni ugovori i odluka Ustavnog suda iz 1997.godine te se ograničava pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu.

Kriterij da razredna odjeljenja ne smiju imati manje od sedam učenika, poručili su, doveo bi u pitanje opstojnost brojnih razreda nacionalnih manjina a učenici bi bili asimilirani i bez mogućnosti školovanja na materinjem jeziku.

 -Na sastanku ministra Mornara i predstavnika nacionalnih manjina usuglašen je zajednički stav da će ministar temeljem postojeće odluke odlučivati o posebnostima upisa učenika pripadnika nacionalnih manjina u prvi razred srednje škole na način da se djeci pripadnicima nacionalnih manjina omogući upis. Ujedno, pristupit će se izmjenama Odluke o upisu učenika pripadnika nacionalnih manjina u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. na način da se Odlukom ne utvrđuje minimalni broj učenika potrebnih za ustrojavanje razrednih odjela – izvijestila je glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gordana Zuccon.

- Zadovoljni smo, ministar Mornar donio je vrlo dobru odluku. Zahvalni smo što je odmah uočio težinu koju ima Zakon o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, koji ne predviđa minimalan broj učenika, kao i ustavnu obvezu vezanu uz prava nacionalnih manjina – kazao je nakon sastanka Furio Radin, zastupnik talijanske manjine.

On je zadovoljan što je do susreta s ministrom Mornarom došlo tako brzo:

- U dvije i pol godine mandata ministra Željka Jovanovića nikada se nismo susreli s njim. Od 1992.godine otkada sam saborski zastupnik do danas on je jedini ministar obrazovanja kojega nisam osobno upoznao dok je obnašao tu dužnost – kaže Radin.

M. Cvrtila

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jovanovic-otisao-radovi-stali-239841 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=389081edc40e3a085cf4da630c1a88431048c3a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jovanovi%C4%87+oti%C5%A1ao%2C+radovi+stali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-otisao-radovi-stali-239841 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-otisao-radovi-stali-239841 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Nogometni" ministar i nezainteresirani nasljednik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isušivanje močvare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaisušivanje močvare

Jovanović otišao, radovi stali

Piše PSD.
7. srpnja 2014. - 17:24
Što smo bliži kraju Svjetskoga nogometnog prvenstva, sve nam je bliža i domaća nogometna realnost. A to znači nove doze gorčine zbog suđenja, slabu posjećenost utakmica, nove sumnjive rezultate, i uglavnom nezainteresiranost Hrvatskoga nogometnog saveza za sve to. “Dojučerašnji” ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je, između ostalog, gromoglasno najavljivao i “isušivanje nogometne močvare”?

No, on je nedavno “odlepršao” s dužnosti neobavljena posla (po jednima, nije imao dovoljnu političku moć i podršku ostalih struktura vlasti, dok je po drugima bio - jednostavno nesposoban), a spomenuta je “bara” ostala, praktično, netaknuta. Novi ministar Vedran Mornar zasad ne pokazuje niti najmanji interes za “nogometna pitanja”, budući da mu je očiti prio...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:19