Hrvatskaincident u narodnoj skupštini

Hrvatsko izaslanstvo zbog Šešeljevog divljanja prekinulo posjet Srbiji: 'Njegovim činom grubo je povrijeđeno dostojanstvo RH i našeg sabora'

Piše H
18. travanj 2018. - 17:13
jandrokovic_gojkovic6-180418
rgx time: 4.9114227294922E-5

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj, priopćeno je iz Sabora.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih, kaže se u priopćenju. 

Šešelj podivljao u Beogradu i izazvao incident: psovao Jandrokovića i našu delegaciju, ukrao hrvatsku zastavu pa je gazio na podu!

"Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", naglašava se.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković u međuvremenu je danas najoštrije osudila "brutalni pokušaj" Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora, javlja Beta.

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", istaknula je Gojković u priopćenju.

Srpska radikalna stranka sama se ranije 'pohvalila' na svojim mrežnim stranicama da je Šešelj, koji je nedavno u Haagu osuđen na deset godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata iz vojvođanskih Hrtkovaca, ispred Skupštine Srbije "zgazio hrvatsku zastavu" i psovao saborsko izaslanstvo. ​