stdClass Object ( [id] => 80058 [title] => Hrvatska vojska nije imala stručnjake za vođenje dnevnika, a nisu postojala ni topnička pravila [alias] => hrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U vojnim krugovima sve se češće postavlja pitanje znaju li pravosudni i policijski organi kakav uopće dokument traže kada se spominje famozna potraga za topničkim dnevnicima?

Svi redom, od premijerke Jadranke Kosor, pa do ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, govore o topničkim dnevnicima kao “pravnim dokumentima” s pečatima, zaglavljima i svemu što klasični pravni dokumenti imaju.

Raskrstili s JNA

Međutim, vojna terminologija je vrlo jasno definirala što su to topnički dnevnici i oni nisu pravni dokumenti ili spisi. Čemu služe topnički dnevnici? Topničke dnevnike vode stručne osobe, specijalizirane u topničkoj vještini, a na temelju tih dnevnika može se steći uvid u obavljeno artiljerijsko gađanje, dakle u upotrijebljeno oružje, streljivo, postrojbu, cilj, mjesto i odgovornu osobu koja je izvršila gađanje.

U cijeloj priči oko potrage za dnevnicima ključan je detalj što Ministarstvo obrane nikada nije izdalo naputak o eventualnoj primjeni pravila bivše JNA, jer da su ista primijenjena, na temelju njih bi se u vrijeme Domovinskog rata vodili topnički dnevnici, te osnovala učilišta za obuku topničkog kadra.

“Slobodna Dalmacija“ je još u ožujku ove godine prva objavila izgled topničkog dnevnika koji je koristila JNA, a koje bi, da su postojali, koristile i postrojbe HV-a u topničkom djelovanju.

Čini se da nadležni državni organi ne poznaju vojnu terminologiju. Da poznaju, znali bi da topničkih zapisa koje poznaje vojni jezik jednostavno - nema.

Može se govoriti o Tablicama pripremljenih vatri, koje neupućeni brkaju sa Zapisnikom o artiljerijskom gađanju. Tablica pripremljenih vatri je dokument kojim se samo planira borbeno djelovanje, ali kao takav uopće ne mora biti primijenjen na bojištu.

S druge strane, Zapisnik o artiljerijskom gađanju prikaz je ostvarenog djelovanja topništva. Kada je riječ o bilježenju topničkoga gađanja, onda se misli na tri povezana zapisa o istome predmetu: zapisnik izvršitelja gađanja, zapisnik računarskog odjela bitnice i zapisnik o artiljerijskom gađanju na paljbenom položaju.

Na temelju navedenih dokumenata sastavlja se izvještaj o djelovanju na ciljevima i utrošku ciljeva. I sama situacija koja je vladala na bojištu ide u prilog činjenici da topnički dnevnici ne postoje.

Naime, poznato je da na većini topničkih cijevi, koje je HV zarobio u Domovinskom ratu, nije bilo ciljničkih sprava. HV nije raspolagao ni laserskim daljinomjerima, meteostanicama, a još manje rezervnim dijelovima.

Previše zapisa

Ima puno zapisa u artiljeriji, od topografskih, logističkih, do meteoroloških i radarskih.

Postavlja se pitanje predstavlja li za Vladu i vojni vrh moguće priznanje kako u vrijeme Domovinskog rata HV jednostavno nije imao stručne kadrove za vođenje topničkih dnevnika, kao što nisu ni postojala topnička pravila?

U posljednjoj akciji “obavijesni razgovori” obavljeni su sa 25 osoba. Neke od njih je prošli tjedan spominjao i umirovljeni brigadir Roko Mijić na dokaznom postupku na Općinskom sudu kojeg Državno odvjetništvo tereti za prikrivanje vojne arhivske građe. Mijić je za Domovinskog rata bio jedan od zapovjednika u drniškoj 142. brigadi i za vrijeme akcije Oluja načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Operativne grupe Sinj Ante Kotromanovića.

Zanimljivo je da je na suđenju Roku Mijiću svjedočio i bivši ravnatelj Središnjice vojnog arhiva Branko Mihaljević iz čijeg izlaganja se dalo zaključiti kako se s dokumentima dugo nije postupalo po principima struke kao i da sva građa koja je stigla u kutijama od “stvaratelja” (vojnih postrojbi, zapovjedništva operativnih zona itd.) još nije u cijelosti pregledana.

Kako izgledaju, ako nešto slično postoji, traženi topnički dnevnici zapravo se ne zna i ne treba isključiti mogućnost da se i sada, neprepoznati, nalaze u Središnjem vojnom arhivu. I Roku Mijiću je prije suđenja, među ostalim, oduzet osobni dnevnik koji je vodio i u kojem ima i njegovih pjesama.

Pišu denis krnić i branko galić

Branitelji iz Zadra: Evo proteza, svaka je jedan dnevnik

Evo naših proteza, svaka je topnički dnevnik. Neka dođu po njih i odnesu ih haaškim istražiteljima, a nas neka ostave na miru i prestanu nas ponižavati. To poručujemo i premijerki Kosor i ministru branitelja Iviću. Ako ne prestane haranga na branitelje i njihove obitelji, organizirat ćemo pune rive i trgove, ali ne samo branitelja, nego i studenata i svih nezadovoljnih, kojih je puno u ovoj zemlji - upozorio je dopredsjednik zadarske Hvidre Klaudio Vidaić, na okupljanju više braniteljskih udruga u četvrtak u Zadru.

Okupljeni čelnici braniteljskih udruga pitali su hoće li haaški istražitelji tražiti topničke dnevnike i za Vukovar, gdje je, kako je naglasio predsjednik Hvidre Zadar Ivica Arbanas, palo milijun i pol projektila i stradalo tisuće ljudi.

- Jasno je da je priča o topničkim dnevnicima nastala zbog slabe optužnice u haaškom predmetu “Gotovina, Čermak i Markač”. Imaju karte i mape, ali to im očito nije dovoljno pa je stvoren izraz “topnički dnevnici”, što je prenapuhano, dnevnici u takvom obliku ne postoje - rekao je Arbanas.

Hvidra Zadar ogorčena je pretragom obiteljske kuće njihova člana Ante Karduma, koji je zbog jutarnjeg upada policije i pretrage kuće doživio šok, a cijela obitelj mu je “na apaurinima”.

- Zaista smo zabrinuti i tražimo od mjerodavnih da prestanu s progonom hrvatskih branitelja. Mi nismo zaslužili da nas iz kreveta dižu haaški istražitelji i policija, da stvaraju šokove našim obiteljima, i traže nešto što ne postoji. Nama je jasno da se postupci hrvatske Vlade moraju svidjeti EU-u i Tužiteljstvu, ali što je sljedeće na redu? Puščani dnevnici?! - pitao je Arbanas.

Gdje su kandidati?

Zadarski branitelji izrazili su zabrinutost zbog šutnje krovnih udruga, braniteljskih središnjica jer iz Zagreba nitko nije podigao glas. Predsjedničke kandidate su također nazvali licemjerima jer govore o zaštiti branitelja, a o posljednjim događajima nisu se oglasili.

Lada Kalmeta/EPEHA

Kotromanović: Šlamperaj!

Hrvatska vlada kao i Odjel za suradnju s haaškim tužiteljstvom pokazao je neviđen šlamperaj po pitanju tzv. topničkih dnevnika, kaže Ante Kotromanović, koji je u akciji Oluja vodio Operativnu grupu od tri brigade.

- Haag traži 23 topnička dnevnika, a topnički dnevnici uopće ne postoje. Postoje planovi topničkog djelovanja, ali to nemaju sve operativne grupe, konkretno, moja operativna grupa nije imala dalekometno topništvo, pa ne možemo imati topničke dnevnike - kaže Kotromanović te pojašnjava da Brammertz traži dokumentaciju u skladu sa standardima NATO-a kakvi nisu bili i u akciji Oluja.

Kotromanović ističe da su svi relevantni sudionici akcije Oluja prije šest mjeseci dali izjave MUP-u o dnevnicima.

- Te prikupljene izjave je Vladin Odjel za suradnju s Tribunalom neusklađene, vojno-terminološki, proslijedio Tužiteljstvu. Kako se govori o nekoliko varijanti naziva topničkih dnevnika, u tim izjavama ispalo je da mi posjedujemo neke dokumente koje Haag i ne traži. Time je stvorena dodatna zabuna u Tužiteljstvu, jer u tome nisu sudjelovali ljudi koji se razumiju u vojnu terminologiju.

Kotromanović podcrtava da pronalazak tzv. topničkih dnevnika može samo pomoći obrani generala Ante Gotovine kao i poziciji RH, jer će oboriti tvrdnje Tužiteljstva o prekomjernom granatiranju Knina.

Z. Soldić-Arar

Kosor: Neka Ademi kaže tko je uništio papire

Premijerka Jadranka Kosor upitana je kakve će reperkusije imati izjava generala Ademija u čijoj su kući topnički dnevnici traženi “da se zna tko ih je uništio”.

- Ako zna, pa neka to onda i kaže. Ti dokumenti su državni i jasna je obveza onih koji znaju nešto o njima da to i kažu. I to ne samo zbog ispunjavanja obveza o suradnji s Haaškim sudom, već zbog nas - dodala je.

Lj. Pavlina/epeha

U stanu Ademija ništa korisno

U pretrazi stana i obiteljske kuće generala Rahima Ademija u srijedu policija je uzela dokumentaciju vezanu uz Medački džep iz 1993. i Oluju.

Prvi dio dokumenata generalova obrana koristila je u sudskom postupku u kojem je Ademi oslobođen i svim tim podacima odranije raspolažu Vlada RH i Haag. Drugi dio dokumentacije obuhvaća materijale koje je Ademi kao svjedok obrane generala Ante Gotovine dobio od njegova odvjetničkog tima. Te spise također već imaju i Vlada i Haag.

Za svu dokumentaciju koju je imao kod sebe, Rahim Ademi uredno je potpisao da je službenim putem i primio. Ništa od tih podataka ne odnosi se na tražene topničke dnevnike.

T. Disopra

Pronađeni dokumenti s oznakom ‘vojna tajna’

U dvodnevnoj pretrazi 20 generalskih stanova, kuća i automobila po cijeloj Hrvatskoj te na području Bosne i Hercegovine, vojna i krim policija su pronašle i oduzele više od 10 tisuća stranica raznih dokumenata od kojih su neki nosili naznaku državna ili vojna tajna! Kod generala je pronađeno, a potom i oduzeto, 15 zemljovida vojnog podrijetla označenih kao vojna tajna, te više računala, ali i audio i videomaterijala.

No u pretragama imovine policija se nije zaustavila samo na papirologiji koju su očajnički tražili da se “umile” glavnom haaškom tužitelju, jer su zaplijenili i “uspomene” iz rata koje će neke od ratnih heroja stajati i prekršajnih prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja! Pronađeno je 200 grama eksploziva, dvije ručne bombe, pištolj penkala te gotovo tisuću komada raznog streljiva.

H. K. JAKUBIN

Vidović: Što ne traže dnevnike iz Vukovara

Za vrijeme, ali i nakon pretraga domova, policija je obavila razgovore i sa 25 osoba među kojima je i jedna dama, i to jedina iz vojnih krugova koja je još uvijek aktivna.

Iz Ravnateljstva policije poručuju da je u tijeku analiza oduzete dokumentacije te audio i videozapisa kao i da će po završetku ”češljanja” zaplijenjenih stvari biti podnesene odgovarajuće prijave. Iz toga se da zaključiti kako već nekog, očito, “imaju u šaci” kojem prijeti do tri godine robije zbog kaznenog djela uništavanja ili prikrivanja arhivske građe.

Kako doznajemo, najviše od oduzetih predmeta nađeno je upravo u domu Rahima Ademija, a postavlja se pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo treći put da istražitelji od njega izuzimaju ratnu dokumentaciju! Nešto od zanimljive papirologije nađeno je i kod Miroslava Vidovića, inače bivšeg šefa kabineta Petra Stipetića.

- Moj obraz je bio čist u ratnom razdoblju kao i sad u mirnodopskom. I da me netko pita, opet bih sve isto učinio u slučaju agresije na Hrvatsku. Pitam se gdje su i zašto nikoga ne zanimaju nestali topnički dnevnici kad je Vukovar sravnjen, a Gospić i Dubrovnik spaljeni - istaknuo je Vidović.

Val potrage zahvatio je i bivšeg suradnika generala Gotovine, Željka Hučića, te umirovljenog brigadira i bivšeg člana stožera 1. gardijske brigade HV-a Eduarda Butijera te umirovljenog brigadira Jozu Ribičića, bivšeg načelnika veze u Zbornom području Split.

H. K. J.

Naumovski: I policiji je bilo neugodno

Pretrage nije bio pošteđen ni odvjetnik Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a i odvjetnik generala Gotovine, kojem se već sudi za topničke dnevnike na Općinskom sudu u Zagrebu, a kojeg je ova policijska akcija stajala 24-satnog uhićenja koje je počelo u Splitu.

- Koliko znam, jedino je moj klijent uhićen, i to još prilikom ulaska u Split! Neobično je da ga se već drugi put zove na razgovor prije suđenja za uništenje topničkih dnevnika. Sve što se radi Ivanoviću, ima veze s obranom generala Gotovine. Policija je bila korektna i moj je osjećaj bio da im je bilo i pomalo neugodno prilikom pretresa njegovog ureda. Oduzeto mu je nešto stvari, ali sam siguran da dokumenata MORH-a on nema! - rekao nam je Ivanovićev odvjetnik Mitko Naumovski, uvjeren u nevinost svog klijenta - kolege davši naslutiti kako se Ivanovića pratilo, odnosno prisluškivalo.

H. K. J.

U srijedu rasprava u Haagu

Za srijedu 16. prosinca na Haaškom sudu je u predmetu “Gotovina, Čermak i Markač” sazvano ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske Vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz Oluje. Hrvatska je pozvana da uputi svoga predstavnika na ročište, a sve strane u postupku da donesu sve raspoložive dokumente o postojanju ili sudbini traženih dokumenata.

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente.

Hrvatsko kulturno vijeće: Pretraga stanova generala je negacija pravne države

Hrvatsko kulturno vijeće priopćilo je večeras kako pretraga privatnih stanova i kuća vojnih zapovjednika u akciji "Oluja" , kao i pretraga stanova članova njihova odvjetničkog tima i oduzimanje dokumenata bitnih za obranu, predstavlja kršenje temeljnih prava hrvatskih državljana i negaciju pravne države.

"Takav način potrage za nepostojećim topničkim dnevnicima koji bi trebali posvjedočiti o nepostojećem razaranju Knina, nedostojan je, neodgovoran i rugoban čin kojim se aktualna vlast u Hrvatskoj otvoreno stavlja na stranu tužiteljstva Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, a protiv obrane generala Gotovine, Markača i Čermaka", stoji uz ostalo u priopćenju.

Hrvatsko kulturno vijeće traži ostavku ministra pravosuđa, ministra unutarnjih poslova i glavnoga državnog odvjetnika, kao i žurnu sjednicu Hrvatskoga sabora s temom preispitivanja odnosa Republike Hrvatske i Međunarodnoga suda u Haagu, te raspravom o vidljivom posrnuću demokracije u Hrvatskoj i opasnosti od totalitarnih metoda.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako izgledaju ‘topnički dnevnici’ zapravo se i ne zna, pa ne treba isključiti mogućnost da se i sada nalaze u Središnjem vojnom arhivu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se stručnjaci pitaju znaju li u vladi i haagu kakve dokumente uopće traže, bivši ravnatelj institucije koja posjeduje građu iz rata podsjeća da ona nije još ni pregledana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-12-10 23:25:56 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-12-10 23:38:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-12-10 23:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11644 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/12/11/Novosti/KTPFSJ3.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x496" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38622240 Threads: 6 Questions: 7113130448 Slow queries: 3305559 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608749554 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila-80058 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila-80058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 106053 [name] => topničkidnevnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => topnickidnevnici [link] => /tag/topnickidnevnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako izgledaju ‘topnički dnevnici’ zapravo se i ne zna, pa ne treba isključiti mogućnost da se i sada nalaze u Središnjem vojnom arhivu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se stručnjaci pitaju znaju li u vladi i haagu kakve dokumente uopće traže, bivši ravnatelj institucije koja posjeduje građu iz rata podsjeća da ona nije još ni pregledana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska vojska nije imala stručnjake za vođenje dnevnika, a nisu postojala ni topnička pravila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-11-55-59-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/11/Novosti/KTPFSJ3.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/11/Novosti/KTPFSJ3.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U vojnim krugovima sve se češće postavlja pitanje znaju li pravosudni i policijski organi kakav uopće dokument traže kada se spominje famozna potraga za topničkim dnevnicima?

Svi redom, od premijerke Jadranke Kosor, pa do ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, govore o topničkim dnevnicima kao “pravnim dokumentima” s pečatima, zaglavljima i svemu što klasični pravni dokumenti imaju.

Raskrstili s JNA

Međutim, vojna terminologija je vrlo jasno definirala što su to topnički dnevnici i oni nisu pravni dokumenti ili spisi. Čemu služe topnički dnevnici? Topničke dnevnike vode stručne osobe, specijalizirane u topničkoj vještini, a na temelju tih dnevnika može se steći uvid u obavljeno artiljerijsko gađanje, dakle u upotrijebljeno oružje, streljivo, postrojbu, cilj, mjesto i odgovornu osobu koja je izvršila gađanje.

U cijeloj priči oko potrage za dnevnicima ključan je detalj što Ministarstvo obrane nikada nije izdalo naputak o eventualnoj primjeni pravila bivše JNA, jer da su ista primijenjena, na temelju njih bi se u vrijeme Domovinskog rata vodili topnički dnevnici, te osnovala učilišta za obuku topničkog kadra.

“Slobodna Dalmacija“ je još u ožujku ove godine prva objavila izgled topničkog dnevnika koji je koristila JNA, a koje bi, da su postojali, koristile i postrojbe HV-a u topničkom djelovanju.

Čini se da nadležni državni organi ne poznaju vojnu terminologiju. Da poznaju, znali bi da topničkih zapisa koje poznaje vojni jezik jednostavno - nema.

Može se govoriti o Tablicama pripremljenih vatri, koje neupućeni brkaju sa Zapisnikom o artiljerijskom gađanju. Tablica pripremljenih vatri je dokument kojim se samo planira borbeno djelovanje, ali kao takav uopće ne mora biti primijenjen na bojištu.

S druge strane, Zapisnik o artiljerijskom gađanju prikaz je ostvarenog djelovanja topništva. Kada je riječ o bilježenju topničkoga gađanja, onda se misli na tri povezana zapisa o istome predmetu: zapisnik izvršitelja gađanja, zapisnik računarskog odjela bitnice i zapisnik o artiljerijskom gađanju na paljbenom položaju.

Na temelju navedenih dokumenata sastavlja se izvještaj o djelovanju na ciljevima i utrošku ciljeva. I sama situacija koja je vladala na bojištu ide u prilog činjenici da topnički dnevnici ne postoje.

Naime, poznato je da na većini topničkih cijevi, koje je HV zarobio u Domovinskom ratu, nije bilo ciljničkih sprava. HV nije raspolagao ni laserskim daljinomjerima, meteostanicama, a još manje rezervnim dijelovima.

Previše zapisa

Ima puno zapisa u artiljeriji, od topografskih, logističkih, do meteoroloških i radarskih.

Postavlja se pitanje predstavlja li za Vladu i vojni vrh moguće priznanje kako u vrijeme Domovinskog rata HV jednostavno nije imao stručne kadrove za vođenje topničkih dnevnika, kao što nisu ni postojala topnička pravila?

U posljednjoj akciji “obavijesni razgovori” obavljeni su sa 25 osoba. Neke od njih je prošli tjedan spominjao i umirovljeni brigadir Roko Mijić na dokaznom postupku na Općinskom sudu kojeg Državno odvjetništvo tereti za prikrivanje vojne arhivske građe. Mijić je za Domovinskog rata bio jedan od zapovjednika u drniškoj 142. brigadi i za vrijeme akcije Oluja načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Operativne grupe Sinj Ante Kotromanovića.

Zanimljivo je da je na suđenju Roku Mijiću svjedočio i bivši ravnatelj Središnjice vojnog arhiva Branko Mihaljević iz čijeg izlaganja se dalo zaključiti kako se s dokumentima dugo nije postupalo po principima struke kao i da sva građa koja je stigla u kutijama od “stvaratelja” (vojnih postrojbi, zapovjedništva operativnih zona itd.) još nije u cijelosti pregledana.

Kako izgledaju, ako nešto slično postoji, traženi topnički dnevnici zapravo se ne zna i ne treba isključiti mogućnost da se i sada, neprepoznati, nalaze u Središnjem vojnom arhivu. I Roku Mijiću je prije suđenja, među ostalim, oduzet osobni dnevnik koji je vodio i u kojem ima i njegovih pjesama.

Pišu denis krnić i branko galić

Branitelji iz Zadra: Evo proteza, svaka je jedan dnevnik

Evo naših proteza, svaka je topnički dnevnik. Neka dođu po njih i odnesu ih haaškim istražiteljima, a nas neka ostave na miru i prestanu nas ponižavati. To poručujemo i premijerki Kosor i ministru branitelja Iviću. Ako ne prestane haranga na branitelje i njihove obitelji, organizirat ćemo pune rive i trgove, ali ne samo branitelja, nego i studenata i svih nezadovoljnih, kojih je puno u ovoj zemlji - upozorio je dopredsjednik zadarske Hvidre Klaudio Vidaić, na okupljanju više braniteljskih udruga u četvrtak u Zadru.

Okupljeni čelnici braniteljskih udruga pitali su hoće li haaški istražitelji tražiti topničke dnevnike i za Vukovar, gdje je, kako je naglasio predsjednik Hvidre Zadar Ivica Arbanas, palo milijun i pol projektila i stradalo tisuće ljudi.

- Jasno je da je priča o topničkim dnevnicima nastala zbog slabe optužnice u haaškom predmetu “Gotovina, Čermak i Markač”. Imaju karte i mape, ali to im očito nije dovoljno pa je stvoren izraz “topnički dnevnici”, što je prenapuhano, dnevnici u takvom obliku ne postoje - rekao je Arbanas.

Hvidra Zadar ogorčena je pretragom obiteljske kuće njihova člana Ante Karduma, koji je zbog jutarnjeg upada policije i pretrage kuće doživio šok, a cijela obitelj mu je “na apaurinima”.

- Zaista smo zabrinuti i tražimo od mjerodavnih da prestanu s progonom hrvatskih branitelja. Mi nismo zaslužili da nas iz kreveta dižu haaški istražitelji i policija, da stvaraju šokove našim obiteljima, i traže nešto što ne postoji. Nama je jasno da se postupci hrvatske Vlade moraju svidjeti EU-u i Tužiteljstvu, ali što je sljedeće na redu? Puščani dnevnici?! - pitao je Arbanas.

Gdje su kandidati?

Zadarski branitelji izrazili su zabrinutost zbog šutnje krovnih udruga, braniteljskih središnjica jer iz Zagreba nitko nije podigao glas. Predsjedničke kandidate su također nazvali licemjerima jer govore o zaštiti branitelja, a o posljednjim događajima nisu se oglasili.

Lada Kalmeta/EPEHA

Kotromanović: Šlamperaj!

Hrvatska vlada kao i Odjel za suradnju s haaškim tužiteljstvom pokazao je neviđen šlamperaj po pitanju tzv. topničkih dnevnika, kaže Ante Kotromanović, koji je u akciji Oluja vodio Operativnu grupu od tri brigade.

- Haag traži 23 topnička dnevnika, a topnički dnevnici uopće ne postoje. Postoje planovi topničkog djelovanja, ali to nemaju sve operativne grupe, konkretno, moja operativna grupa nije imala dalekometno topništvo, pa ne možemo imati topničke dnevnike - kaže Kotromanović te pojašnjava da Brammertz traži dokumentaciju u skladu sa standardima NATO-a kakvi nisu bili i u akciji Oluja.

Kotromanović ističe da su svi relevantni sudionici akcije Oluja prije šest mjeseci dali izjave MUP-u o dnevnicima.

- Te prikupljene izjave je Vladin Odjel za suradnju s Tribunalom neusklađene, vojno-terminološki, proslijedio Tužiteljstvu. Kako se govori o nekoliko varijanti naziva topničkih dnevnika, u tim izjavama ispalo je da mi posjedujemo neke dokumente koje Haag i ne traži. Time je stvorena dodatna zabuna u Tužiteljstvu, jer u tome nisu sudjelovali ljudi koji se razumiju u vojnu terminologiju.

Kotromanović podcrtava da pronalazak tzv. topničkih dnevnika može samo pomoći obrani generala Ante Gotovine kao i poziciji RH, jer će oboriti tvrdnje Tužiteljstva o prekomjernom granatiranju Knina.

Z. Soldić-Arar

Kosor: Neka Ademi kaže tko je uništio papire

Premijerka Jadranka Kosor upitana je kakve će reperkusije imati izjava generala Ademija u čijoj su kući topnički dnevnici traženi “da se zna tko ih je uništio”.

- Ako zna, pa neka to onda i kaže. Ti dokumenti su državni i jasna je obveza onih koji znaju nešto o njima da to i kažu. I to ne samo zbog ispunjavanja obveza o suradnji s Haaškim sudom, već zbog nas - dodala je.

Lj. Pavlina/epeha

U stanu Ademija ništa korisno

U pretrazi stana i obiteljske kuće generala Rahima Ademija u srijedu policija je uzela dokumentaciju vezanu uz Medački džep iz 1993. i Oluju.

Prvi dio dokumenata generalova obrana koristila je u sudskom postupku u kojem je Ademi oslobođen i svim tim podacima odranije raspolažu Vlada RH i Haag. Drugi dio dokumentacije obuhvaća materijale koje je Ademi kao svjedok obrane generala Ante Gotovine dobio od njegova odvjetničkog tima. Te spise također već imaju i Vlada i Haag.

Za svu dokumentaciju koju je imao kod sebe, Rahim Ademi uredno je potpisao da je službenim putem i primio. Ništa od tih podataka ne odnosi se na tražene topničke dnevnike.

T. Disopra

Pronađeni dokumenti s oznakom ‘vojna tajna’

U dvodnevnoj pretrazi 20 generalskih stanova, kuća i automobila po cijeloj Hrvatskoj te na području Bosne i Hercegovine, vojna i krim policija su pronašle i oduzele više od 10 tisuća stranica raznih dokumenata od kojih su neki nosili naznaku državna ili vojna tajna! Kod generala je pronađeno, a potom i oduzeto, 15 zemljovida vojnog podrijetla označenih kao vojna tajna, te više računala, ali i audio i videomaterijala.

No u pretragama imovine policija se nije zaustavila samo na papirologiji koju su očajnički tražili da se “umile” glavnom haaškom tužitelju, jer su zaplijenili i “uspomene” iz rata koje će neke od ratnih heroja stajati i prekršajnih prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja! Pronađeno je 200 grama eksploziva, dvije ručne bombe, pištolj penkala te gotovo tisuću komada raznog streljiva.

H. K. JAKUBIN

Vidović: Što ne traže dnevnike iz Vukovara

Za vrijeme, ali i nakon pretraga domova, policija je obavila razgovore i sa 25 osoba među kojima je i jedna dama, i to jedina iz vojnih krugova koja je još uvijek aktivna.

Iz Ravnateljstva policije poručuju da je u tijeku analiza oduzete dokumentacije te audio i videozapisa kao i da će po završetku ”češljanja” zaplijenjenih stvari biti podnesene odgovarajuće prijave. Iz toga se da zaključiti kako već nekog, očito, “imaju u šaci” kojem prijeti do tri godine robije zbog kaznenog djela uništavanja ili prikrivanja arhivske građe.

Kako doznajemo, najviše od oduzetih predmeta nađeno je upravo u domu Rahima Ademija, a postavlja se pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo treći put da istražitelji od njega izuzimaju ratnu dokumentaciju! Nešto od zanimljive papirologije nađeno je i kod Miroslava Vidovića, inače bivšeg šefa kabineta Petra Stipetića.

- Moj obraz je bio čist u ratnom razdoblju kao i sad u mirnodopskom. I da me netko pita, opet bih sve isto učinio u slučaju agresije na Hrvatsku. Pitam se gdje su i zašto nikoga ne zanimaju nestali topnički dnevnici kad je Vukovar sravnjen, a Gospić i Dubrovnik spaljeni - istaknuo je Vidović.

Val potrage zahvatio je i bivšeg suradnika generala Gotovine, Željka Hučića, te umirovljenog brigadira i bivšeg člana stožera 1. gardijske brigade HV-a Eduarda Butijera te umirovljenog brigadira Jozu Ribičića, bivšeg načelnika veze u Zbornom području Split.

H. K. J.

Naumovski: I policiji je bilo neugodno

Pretrage nije bio pošteđen ni odvjetnik Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a i odvjetnik generala Gotovine, kojem se već sudi za topničke dnevnike na Općinskom sudu u Zagrebu, a kojeg je ova policijska akcija stajala 24-satnog uhićenja koje je počelo u Splitu.

- Koliko znam, jedino je moj klijent uhićen, i to još prilikom ulaska u Split! Neobično je da ga se već drugi put zove na razgovor prije suđenja za uništenje topničkih dnevnika. Sve što se radi Ivanoviću, ima veze s obranom generala Gotovine. Policija je bila korektna i moj je osjećaj bio da im je bilo i pomalo neugodno prilikom pretresa njegovog ureda. Oduzeto mu je nešto stvari, ali sam siguran da dokumenata MORH-a on nema! - rekao nam je Ivanovićev odvjetnik Mitko Naumovski, uvjeren u nevinost svog klijenta - kolege davši naslutiti kako se Ivanovića pratilo, odnosno prisluškivalo.

H. K. J.

U srijedu rasprava u Haagu

Za srijedu 16. prosinca na Haaškom sudu je u predmetu “Gotovina, Čermak i Markač” sazvano ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske Vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz Oluje. Hrvatska je pozvana da uputi svoga predstavnika na ročište, a sve strane u postupku da donesu sve raspoložive dokumente o postojanju ili sudbini traženih dokumenata.

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente.

Hrvatsko kulturno vijeće: Pretraga stanova generala je negacija pravne države

Hrvatsko kulturno vijeće priopćilo je večeras kako pretraga privatnih stanova i kuća vojnih zapovjednika u akciji "Oluja" , kao i pretraga stanova članova njihova odvjetničkog tima i oduzimanje dokumenata bitnih za obranu, predstavlja kršenje temeljnih prava hrvatskih državljana i negaciju pravne države.

"Takav način potrage za nepostojećim topničkim dnevnicima koji bi trebali posvjedočiti o nepostojećem razaranju Knina, nedostojan je, neodgovoran i rugoban čin kojim se aktualna vlast u Hrvatskoj otvoreno stavlja na stranu tužiteljstva Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, a protiv obrane generala Gotovine, Markača i Čermaka", stoji uz ostalo u priopćenju.

Hrvatsko kulturno vijeće traži ostavku ministra pravosuđa, ministra unutarnjih poslova i glavnoga državnog odvjetnika, kao i žurnu sjednicu Hrvatskoga sabora s temom preispitivanja odnosa Republike Hrvatske i Međunarodnoga suda u Haagu, te raspravom o vidljivom posrnuću demokracije u Hrvatskoj i opasnosti od totalitarnih metoda.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila-80058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=93bb764bf3dda88a3df0cbc37a4fa82c0bad58a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+vojska+nije+imala+stru%C4%8Dnjake+za+vo%C4%91enje+dnevnika%2C+a+nisu+postojala+ni+topni%C4%8Dka+pravila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila-80058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-vojska-nije-imala-strucnjake-za-vodenje-dnevnika-a-nisu-postojala-ni-topnicka-pravila-80058 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako izgledaju ‘topnički dnevnici’ zapravo se i ne zna, pa ne treba isključiti mogućnost da se i sada nalaze u Središnjem vojnom arhivu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se stručnjaci pitaju znaju li u vladi i haagu kakve dokumente uopće traže, bivši ravnatelj institucije koja posjeduje građu iz rata podsjeća da ona nije još ni pregledana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadok se stručnjaci pitaju znaju li u vladi i haagu kakve dokumente uopće traže, bivši ravnatelj institucije koja posjeduje građu iz rata podsjeća da ona nije još ni pregledana

Hrvatska vojska nije imala stručnjake za vođenje dnevnika, a nisu postojala ni topnička pravila

Piše PSD.
11. prosinca 2009. - 00:25

U vojnim krugovima sve se češće postavlja pitanje znaju li pravosudni i policijski organi kakav uopće dokument traže kada se spominje famozna potraga za topničkim dnevnicima?

Svi redom, od premijerke Jadranke Kosor, pa do ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, govore o topničkim dnevnicima kao “pravnim dokumentima” s pečatima, zaglavljima i svemu što klasični pravni dokumenti imaju.

Raskrstili s JNA

Međutim, vojna terminologija je vrlo jasno definirala što su to topnički dnevnici i oni nisu pravni dokumenti ili spisi. Čemu služe topnički dnevnici? Topničke dnevnike vode stručne osobe, specijalizirane u topničkoj vještini, a na temelju tih dnevnika može se steći uvid u obavljeno artiljerijsko gađanje, dakle u upotrijebljeno oružje, streljivo, postrojbu, cilj, mjesto i odgo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:55